Stora förändringar i mitt jämställdhetsarbete

12 november 2012, av Pelle Billing

Det är dags för mig att genomföra betydande förändringar i mitt jämställdhetsarbete. Dessa förändringar har jag övervägt en längre tid, och för några veckor sedan beslutade jag mig för att genomföra dem i början av november.

Från och med nu kommer det inte längre att gå att kommentera på bloggen. Jag kommer även att sluta uppdatera bloggen.

Bloggen kommer att ligga kvar, så det kommer att gå bra att läsa gamla inlägg. Det kan också bli så att jag publicerar enstaka inlägg om jag har något ovanligt viktigt att berätta, men detta blir i bästa fall sporadiskt.

Jag kommer även att avstå föreläsningar och mediaframträdanden framöver. Möjligen kan jag göra enstaka undantag, till exempel om Skavlan ringer och vill ha mig i TV-soffan eller om riksdagen vill ha en föreläsning ;) Men utgångspunkten är att jag slutar med dessa aktiviteter.

Det bästa sättet att få en helhetsbild av det arbete jag utfört de senaste fyra åren, är att läsa min bok Jämställdhetsbluffen. Den kommer att fortsätta säljas så länge det finns kvar exemplar, så om du inte köpt den ännu så passa på att göra det så snart som möjligt.

Boken ger en helhetsbild av var könsrollerna kommer ifrån, var jämställdhetspolitiken befinner sig i dag och hur vi kan utveckla könsfrågorna i positiv riktning. Allt med högkvalitativa källor i form av forskningsrapporter, böcker eller artiklar från svensk dagspress.

De senaste fyra åren har jag skrivit över 1 500 blogginlägg på denna sajt och på min engelska blogg. Det motsvarar mer än ett inlägg dagligen, inklusive helger och högtider, och de flesta texter har varit genomtänkta och välskrivna.

Bloggandet och boken har jag genomfört utan statliga eller kommunala bidrag, och utan någon lön. Jag har lagt tusentals ideella timmar på att reformera jämställdhetsdebatten och jämställdhetspolitiken, samtidigt som jag hela tiden försökt hålla det tonläge som jag vill se i samhällsdebatten i allmänhet. Av förståeliga skäl kommer det till slut en punkt där jag måste fokusera på andra saker i mitt liv.

Jag vill rikta ett särskilt stort tack till er som sponsrat bloggen, till er som hjälpt till rent praktiskt med sajten och till er som gav mig feedback under bokskrivandet. Jag vill även tacka er som kommenterat och läst blogginläggen. Tack vare er har bloggen varit en stor politisk blogg med över 20 000 läsare i månaden. Slutligen vill jag tacka er som skrivit och gästbloggat hos mig.

Den genomsnittliga nivån på denna bloggs kommentarsfält har varit betydligt högre än hos dagstidningarna eller hos de flesta andra stora bloggar. Detta är jag oerhört stolt över, och det bör ni som bidragit också vara.

Slutligen så har jag faktiskt en god nyhet att lämna er med. Nämligen att det kommer att uppstå en ny sajt om jämställdhet, där det kommer att finnas ett forum för att diskutera den typ av frågor som denna blogg har lyft.

Denna nya sajt kommer inte att ägas eller drivas av mig, men det känns bra att det finns andra personer som fortsätter arbetet för en mer balanserad jämställdhetsdebatt. Sajten heter jamstalldhet.se, och som synes på sajten kommer den att lanseras inom kort. Ägare och ansvarig är Andreas Nurbo.

Min rekommendation är att hela den community som funnits i denna bloggs kommentarsfält flyttar sig till jamstalldhet.se, och fortsätter diskussionen på det nya forum som uppstår där.

Jag ser faktiskt betydande fördelar med de möjligheter som ett professionellt forum medför:

  • Det blir lättare att samordna inför internationella mansdagen och andra evenemang.
  • Det blir möjligt att få kontakt med andra personer som bor i samma stad (om man så önskar, annars är man anonym).
  • Alla kan starta diskussioner om sådant de funderar på, och gamla diskussioner kan återaktiveras betydligt enklare.

Således hoppas jag att jamstalldhet.se kommer att ge nya möjligheter till kommunikation, samtal och aktivism – vilket är precis det jag tror Sverige behöver om vi ska fortsätta utveckla jämställdhetspolitiken i konstruktiv riktning. Det finns även alla möjligheter att ytterligare initiativ uppstår.

För min egen del är det dock dags att göra annat. Jag tackar för uppmärksamheten.

 

Kommentarsfunktionen är stängd.

Google