Jämställdhet innebär att alla människor, oavsett kön, ska ha samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter. Men tolkningen av vad jämställdhet faktiskt innebär kan variera beroende på den ideologiska ramen. Nedan följer några exempel på hur olika ideologier kan tolka jämställdhet.
- Liberalism: I liberal ideologi betonas individen och individens frihet. Jämställdhet ses därför som att varje individ, oavsett kön, ska ha samma möjligheter att förverkliga sig själv och nå sina mål. Detta inkluderar tillgång till samma rättigheter, skydd och möjligheter inom alla områden i samhället, inklusive arbetsmarknaden, utbildning, politik och familjeliv.
- Socialism: För socialister innebär jämställdhet inte bara lika rättigheter, utan även att samhällets strukturer och system aktivt arbetar för att motverka befintliga ojämlikheter. Detta kan innebära att man strävar efter att omfördela resurser, makt och ansvar för att uppnå mer jämställdhet mellan könen.
- Feminism: Inom feminismen ser man jämställdhet som att utmana och förändra strukturella och institutionella maktobalanser mellan könen. Detta inkluderar att utmana patriarkala strukturer, stereotyper och normer. Målet är att skapa ett samhälle där ingen diskrimineras eller begränsas på grund av sitt kön.
- Konservatism: Konservatismen värderar tradition och stabilitet. I fråga om jämställdhet kan detta innebära att man erkänner skillnader mellan könen och ser dessa som naturliga och önskvärda. Samtidigt kan konservativa stödja principen om lika rättigheter och skydd för alla individer, men de kan också vara mer benägna att bevara traditionella könsroller och strukturer.
Ovanstående tolkningar är generella och varje ideologi har ett spektrum av tolkningar och tankeskolor. Dessutom kan en individs syn på jämställdhet påverkas av en kombination av olika ideologiska, kulturella, religiösa och personliga faktorer.