Johanna Frändén skriver om de unga tysta männen

01 november 2012, av Pelle Billing

Läsvärd krönika i Aftonbladet:

I stället har dataspelen framkallat en annan problematisk karaktär. De unga (nästan enbart) männen som efter skolgången sitter så mycket framför datorn att de tappar för­mågan att kommunicera med ­omvärlden – annat än via chatt­funktioner på onlinespel.
De finns inte med i några register alls, eftersom både a-kassa och arbetsförmedling ställer krav på mänskliga möten. De här killarna ringer inte på några jobbannonser. De vet inte hur man konverserar en främmande människa.

Vi pratar ofta och gärna om den olyckliga tonårsflickan som skär sig i armarna och tävlar med kamraterna i att äta minst på lunchrasten. Vi kanske borde prata lite om den tyste pojken som sitter några ­stolar bort från henne i matsalen också.

Tipstack: Går till Britt!

 

110 kommentarer på “Johanna Frändén skriver om de unga tysta männen”

 1. Me skriver:

  jotack, även om jag är av årgång 1972 så känner jag igen mig i detta. Högstadiet och gymnasiet dominerades av isolering och tystnad. Det tog mig många år att ta mig ur det och det var inte direkt strösslat med hjälp på vägen. Det var 6-7 olyckliga år med absolut ingen att vända sig till. Ensamhet är fruktansvärd. Som tur är lyckades jag komma ur den negativa spiralen på egen hand, men det kostade på.

 2. Magnus Hansson skriver:

  Håller med. Killar läggs bara märke till när de orsakar problem, är bråkiga och störiga…att killar är (för) snälla och tysta är det ingen som verkar bry sig om, det är ju så man vill ha det ^^

 3. Olof skriver:

  Till problemet med datorspel som tar över pojkars liv kommer också den moderna internetporren. Den har visat sig kunna totalt slå ut den kanske starkaste drivkraften till social kontakt, att hitta en tjej att ligga med.

  När man diskuterar detta är det mycket viktigt att förstå skillnaden mellan den gamla porren (tidningar eller beställa ett videoband) och den nya med en fullständigt bottenlös tillgång på allt vad en människa kan tänka sig (och mer därtill) i sexväg.

  Allt detta sker i ett samhälle där perspektivet hur pojkars påverkas av att utsättas för denna porr (inte sällan från 12-13 års åldern) helt saknas. Liberaler tycker att det bara är härligt och bejakande, konservativa tycker det är omoraliskt (vem bryr sig om det idag?), och feminister säger att det är förtryck av kvinnor och att man blir våldtäktsman av att se på det (istället blir man bara passiviserad).

  Mer info:
  http://www.youtube.com/watch?v=wSF82AwSDiU

  och mycket intressanta och vetenskapliga sidan:
  http://yourbrainonporn.com/

 4. Urban skriver:

  Kan det vara så att denna syndaflod av nätporr gör att vi blir totalt ointresserade av att ha sex med varandra IRL? Läste en brittisk undersökning som hävdade att unga män var ”porrskadade” och inte fick den att stå när de mötte kvinnor i verkligheten eftersom dikten överträffar verkligheten. Verkliga livet är helt enkelt för tråkigt och oattraktivt; roligare då att kika på professionella aktörer som kan sin sak och är 10-poängare.

 5. Jax skriver:

  Jag gillar inte infallsvinkeln hos krönikören Johanna Fränden. Det som är bra är att hon uppmärksammar att det finns killar som inte mår så värst bra med ensamhet och depressiva inslag. Det dåliga är att hon på något sätt tar heder och ära av de hon beskriver genom sitt sätt att skriva. Vadå ”tappar förmågan att kommunicera med omvärlden”? Gör man det av dataspel? Här finns givetvis många fler faktorer inblandade än att dataspel kan vara starkt beroendeframkallande. Hur som helst får vi hoppas att pojkars och unga mäns välbefinnande undersöks.

 6. Anonym skriver:

  @Me

  Jag har funderat på varför det där egentligen är ett problem. Jag börjar mer och mer tro på att det handlar om att kvinnor anser att det är ett problem, männen är helt nöjda med att konsumera porr på internet, men kvinnorna börjar känna att det har tagit slut på män som de får välja mellan.

 7. Medborgare X skriver:

  Jax!

  Jag håller med dig. Det är mycket som är underligt Johanna Frändéns krönika och då inte bara hennes sätt att beskriva att killarna ”tappar förmågan att kommunicera med omvärlden”. Ett påstående som hon heller inte ens försöker analysera eller reflektera över.

  Det första som jag dock reagerar på är att hon inleder med att tala om höstlov och att skolpojkar då får utlopp för sin hobby att spela datorspel dygnet runt, för att i nästa stycke börja tala om att dessa killar inte finns med i några register alls, eftersom både a-kassa och arbetsförmedling ställer krav på mänskliga möten, och att de här killarna inte ringer inte på några jobbannonser!

  Öh!? Sedan när började elever som har skollov få a-kassa, gå till arbetsförmedlingen och ringa på jobbannonser?

  Jag betvivlar starkt att hon själv och hennes skollediga väninnor gjorde något av det när de tog bussen in till stan för att ta sig en ”studiebidragsfika”!

  Däremot har jag full förståelse för de unga killar som vänder både skolan och samhället ryggen till för att istället umgås med likasinnade i spelvärlden. Med tanke på allt feministiskt skit de fått höra från barnsben och alla de ensidiga satsningar de fått se flickorna få i skolan så gör de helt rätt i att vända både skolan och samhället ryggen.

 8. Magnus Hansson skriver:

  Lite kluven angående internetporren, klart man kunde blivit lite mer desperat/kontaktsökande utan…

  Fast tror ändå det finns rätt mycket i IRL-kontakt som porren inte kommer i närheten av..subtila saker, vibbar och sådant.

 9. Magnus Hansson skriver:

  Ärligt talat läser jag personligen mest porrnoveller, ingen film kan mäta sig med min fantasi.

  Och sådant har väl funnits i alla tider?

 10. Urban skriver:

  Magnus, ingen verklighet kan mäta sig med din fantasi; det är väl därför som nätet (nu menar jag inte bara porr) många gånger är bättre än IRL.

  Jag går så långt ibland med att tycka att folk är så ohövliga, gapiga och allmänt osnutna att jag föredrar Internet före IRL, för att slippa konfronteras med dem. Dessutom är det ju mer givande att sitta ex. här och kommunicera med folk än att träffa verkliga människor som man inte har något gemensamt med. Så jag förstår att många drar sig undan då verkligheten helt enkelt är för ointressant samt att unga killar tröttnat på den pga. feministisk dynga som de matas med. Det gör de i så fall helt rätt i.

 11. Joel Johansson skriver:

  Urban, Man ska inte underskatta nyttan av att vara porrskadad. Jag finner det praktiskt, och som om en effektiv balansering av den sexuella makten. Kvinnor i gemen intresserar mig inte längre och jag måste vara kär för att kunna få upp den. Det tycker jag är en ideal situation för egen del.

 12. Ulf T skriver:

  Det där med datorintresse behöver inte vara dåligt för lärandet.

  http://www.technologyreview.com/news/506466/given-tablets-but-no-teachers-ethiopian-children-teach-themselves/

  One village is called Wonchi, on the rim of a volcanic crater at 11,000 feet; the other is called Wolonchete, in the Great Rift Valley. Children there had never previously seen printed materials, road signs, or even packaging that had words on them, Negroponte said.

  Earlier this year, OLPC workers dropped off closed boxes containing the tablets, taped shut, with no instruction. “I thought the kids would play with the boxes. Within four minutes, one kid not only opened the box, found the on-off switch … powered it up. Within five days, they were using 47 apps per child, per day. Within two weeks, they were singing ABC songs in the village, and within five months, they had hacked Android,” Negroponte said. “Some idiot in our organization or in the Media Lab had disabled the camera, and they figured out the camera, and had hacked Android.”

  Att grabbarna skulle vara så dåliga på att kommunicera stämmer inte med de som jag ser härhemma. Deras kommunikation är inte bara på chat heller, utan ofta tillsammans i soffan, samtidigt som de har några med på skype, och chat. Jag har hört min 12-årige son ha livliga konversationer över skype med amerikanska killar han inte känner, och han har på egen hand listat ut hur han skulle sätta upp en privat server och göra portmappning i vår brandvägg, plus att han gav telefonsupport till kompisar i Stockholm så att de kunde komma igång mot hans server.

  Det jag oroar mig för är mest att han sitter så mycket – inte särskilt mycket annat.

  De tjänstemän som bara kan kommunicera face-to-face kanske skulle ta och vidareutbilda sig lite…

 13. Gubbschlemmet skriver:

  Handlar ju extremt mycket om att varför gå ut i samhället och misslyckas när man kan vara säker och förmodligen med rätt motivation ta sig ganska högt upp i hierarkin i dataspelsvärlden.

  När jag spelade som mest gjorde jag det för att lyckas, en sorts fiktiv karriär, för att bli vän med liksinnade. Jag ser inget negativt med det. Blir man lycklig av detta så by all means, go for it. Det är ju egentligen moralpolisen som säger att människor som spelar mycket datorspel mår dåligt. Själv mådde jag inte alls dåligt trots att jag spenderade kanske 12-18h om dagen spelandes. Det var min hobby.

  Ingen skulle klaga på att en människa var ute i skogen 12-18h om dagen eller pluggade 12-18h om dagen.

  Sen gällande porr så kan jag bara gissa då porr aldrig ersatt mitt intresse för att hitta en partner. Men jag ser helt klart sammanhanget mellan att varför ska man anstränga sig, gå ut på stan/krogen där man kanske inte trivs för fem öre för att sedan med stor sannolikhet gå hem tomhänt. När man med några knapptryck kan få skräddarsydd pornografi för en själv. Gratis.

 14. Matias skriver:

  @Joel Johansson:

  Intressant situation/tanke/förhållningsätt.

 15. Britt skriver:

  Låter som ren och skär lathet ”orka” som ungdomarna brukar säga……sorry, ska man leva det verkliga livet måste man nog anstränga sig en smula…..

 16. Sanjo skriver:

  Det handlar varken om porrskador eller innanförskap. Det handlar om att att detta samhälle inte har någon vilja att bry sig om pojkars behov. Och med det menar jag inte att pojkars behov är porr utan tvärtom. Uppmärksamhet och närvaro.

  Dagens Svenska pojkfientliga skola har redan dömt ut pojkarna, samtidigt som den instiftar den radikalfeministiska tron på kvinnan som den rätta människan.

  Värdefull artikel av Frändén, men ganska förutsägbar.

 17. Gubbschlemmet skriver:

  @Britt

  Kan det möjligen vara så att samhället just nu inte har så mycket att erbjuda mer än lågkonjuktur och andra mindre miserabla förhållanden? Vad du kallar lathet kanske också vara saknad av motivation eller hopp.

  ”How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” – Charles Bukowski

  Kanske vore ett passande citat.

 18. Urban skriver:

  Joel, gillar att du drar nytta av att vara porrskadad – det är ju verkligen att vända på perspektivet. Jag är inne på samma linje fast när det gäller män; det är väldigt bekvämt och ett underskattat fenomen i vår tid. Internet har helt enkelt frigjort män från kvinnor och för den delen bögar från andra bögar; man är sig själv nock. Inte konstigt att inga förhållanden håller och att så många är singlar. Själv är jag inte beredd att lägga någon energi alls på ett förhållande, den tiden är förbi för mig.

 19. Jenny K skriver:

  Men helt ärligt ger en vanlig svennebanantjej så lite i sängen åt en helt vanlig svennebanankille att det för killen är bättre med internetporr??

  Jag ser också mycket på porr, föredrar till och med Hentai som är helt artificiellt. Och det ÄR riktigt nice! Men det kommer nog aldrig att kunna ersätta en man med blod i ådrorna.

  Nätporren är väldigt lättillgänglig, men vill man ha sex med en levande människa får man, som Britt påpekar, nog anstränga sig lite.

  Kvinnor gör sig fina och män raggar. Och för män finns det ju PUA som Aktivarum alltid tjatar om. Kanske värt att testa?

 20. Urban skriver:

  Jenny K, det värsta är ju att porren gör att man får en massa idéer om hur ragget ska se ut och det gör att de flesta människor inte håller måttet. Jag gör knappast det heller så det slutar med att alla går hem till sina egna kammare. Säker sex och hygieniskt och inget jidder – jag kan inte påstå att jag saknar IRL-eran.

 21. Jenny K skriver:

  Och sen tror jag precis som Ulf att datorspelandet inte behöver vara så himla farligt. Tonåringar ska väl ha lite osunda liv, det hade man ju själv. Men de flesta kommer ur tonåren hela och rena. Det är ju en perfekt ålder och tid i ens liv för att testa saker. Man bor kvar hemma, man har inga barn, inget jobb osv.

 22. Urban skriver:

  Datorspelandet gör väl att de startar företag vid 17 och blir mångmiljonärer några år senare när de säljer företaget till någon amerikansk investerare. Så jag är inte det minsta bekymrad; ungdomar hittar alltid sina egna vägar.

 23. Britt skriver:

  Tror inte att utseendet är det avgörande för en tjej….det viktiga är att man utstrålar självsäkerhet, trygghet o ev. lite spänning, gärna ha något intressant jobb eller fritidsintresse samt visa ett äkta intresse för tjejen ….och det kan ju vem som helst göra genom att anstränga sig litegrann. Snygga killar är bara jobbiga ;-)

 24. Urban skriver:

  Bra Britt, skicka alla snygga killar till oss bögar. De behöver inte ens visa något större intresse eller anstränga sig litegrann :-)

 25. Grrblt skriver:

  Jenny K, det är inte så mycket själva sexet som är bättre vid porr. Det är att det är gratis, snabbt, utan risk för att nobbas, utan krav på insats, och det blir vare sig barn eller sjukdomar och man måste inte greja med jobbiga kondomer. IRL-sex måste vara rätt så många gånger bättre än runka för att överväga allt det där.

  Urban, det begriper du nog själv att det inte är alla eller ens särskilt många som startar företag och blir mångmiljonärer. Det är fler som fastnar i hemmet och får leva på bidrag.

  Britt, för att utstråka självsäkerhet så måste man HA självsäkerhet. Något som många saknar, och det är inget man kan ordna genom att ”anstränga sig litegrann”.

 26. Joel Johansson skriver:

  Jenny K, Jag kan bara tala om egna erfarenheter, och jag har funnit att tvåsamheten idag kräver mer än vad den ger. Jag beundrar alla män som hoppat av tåget med värdighet och sundhet i behåll.

  En människas livskvalitét kan bara bedömas utifrån hur nöjd man själv är med livet. Inte utifrån hur samhällsanpassad man är. Det gäller även ungdomarna som Frändén skriver om i krönikan.

 27. Britt skriver:

  @Jenny K: Tyvärr ”förlänger” killarna sin tonårstid genom att fortfarande sitta o spela dataspel samt bo hemma i sitt tonårsrum när de är 23 :-(

 28. Jenny K skriver:

  @Urban:

  ”Jenny K, det värsta är ju att porren gör att man får en massa idéer om hur ragget ska se ut och det gör att de flesta människor inte håller måttet. Jag gör knappast det heller så det slutar med att alla går hem till sina egna kammare. Säker sex och hygieniskt och inget jidder – jag kan inte påstå att jag saknar IRL-eran.”

  Jag ser då verkligen inte ut som någon Puma Swede eller Jenna Jameson. Men man kan ju kompensera det på så många olika sätt. Och det är just det där hygieniska som jag tröttnar på när det kommer till internetporren. Jag gillar ju the fluids och lukterna. Jag gillar lukten av manlig svett. När jag är ute och springer och män springer om eller förbi mig och det kommer vågor av manlig svettlukt, tja jag tror banne mig att jag får en liten extra kick och orkar några meter till.

  Fan saknar du inte det? Och ni bögar anses ju knulla till höger och vänster stup i kvarten. Ni slipper kulturchocken manligt/kvinnligt : )) Att ge och ta är nog det jag går igång mest på med irl- sex, att höra en man njuta oh la la.

  Men på det stora hela förstår jag dig ändå väldigt väl. Periodvis känner jag mig totalt urlakad. Samhällstrött på något vis. Ibland, jag försöker stävja det, växer mitt människoförakt. Man lever lite på gränsen emellanåt känns det som. Och i den känslan dras allt in, sexet också.

 29. Britt skriver:

  @Urban: Om det vore så enkelt ;-)

 30. Britt skriver:

  @Grrblt: Jo då, det finns säkert kurser i sådant som stärker självkänslan, var så säker! Men då måste killen i fråga slita sig från datorn och där har vi kruxet, det blev plötsligt inte så intressant längre ;-)

 31. Grrblt skriver:

  Jag är mycket intresserad av att få veta vad det är för kurser.

 32. Britt skriver:

  @Urban: Alla vägar bär inte till Rom !! Tror det är fler som faller ifrån än lyckas, sorry :-(

 33. Britt skriver:

  @Gubbschlemmet: Att arbeta är en gåva , både för kvinnor och män :-)

 34. Urban skriver:

  Jenny, det är jättelätt att få sex för bögar förutsatt att du ser någorlunda okej ut, Även mindre attraktiva gubbar kan få sex också då det kan finnas killar som går igång på någon fetish som gubben har. Så alla får liksom ligga..

  Jag förstår vad du menar med kroppsvätskor och allt det där, men det är inte värt priset om det leder till en könssjukdom eller något ännu värre. Dessutom tycker jag ofta att IRL är rätt trist, de flesta är inget bra på sex och jag är väl ingen sexatlet heller. Gör man det själv så sätter man själv upp villkoren och slipper en massa missförstånd och trams.

  Och håller helt med Joel ovan; kan inte förstå vad tvåsamhet ska vara bra för; känns mest konstig och förtryckande för båda parter. Tycker tom. att det är jobbigt att ha med par att göra av den anledningen; mycket enklare att ha med singlar att göra än slippa någons trista partner som kommer som en släpvagn och inte tillför något. Okej, jag spetsar till det; men jag känner så lite då och då.

 35. Britt skriver:

  @Grrblt: Du kan ju alltid goggla ;-)

 36. David skriver:

  En av anledningarna till att klaga på de unga män som väljer att skippa hetsen i samhället är att feministerna ser det som att kvinnor förlorar en del av den sexuella makten de har över männen. Hur kan du ha sexuell makt över någon som inte bryr sig?

  Av samma anledning ses porr ofta som något dåligt från feministiskt håll (självklart finns det undantag!).

  Glöm inte bort att även sexköpslagen (som i praktiken bara gäller män som köper sexuella tjänster av kvinnor) är ett sätt att stärka den sexuella makten.

  För övrigt anser jag att vi ska skicka de snygga killarna till Urban!

 37. Grrblt skriver:

  @Britt: Jag har hittills inte hittat något som funkar något vidare.

 38. Britt skriver:

  @Urban: När det gäller kärlek får man inte vara bekväm….det är ett givande och ett tagande <3

 39. Urban skriver:

  Britt, själv vill jag leva ett bekvämt och stillsamt liv på mina egna villkor. Att leva på det sättet gör att man bli high on life och jag är inte intresserad av att någon rubbar mina sköna cirklar :-)

 40. Runar skriver:

  Urban/Jenny K

  Ja, det hadde vært vesentlig enklere for meg ihvertfall å være homo, jeg har alltid fått nok av tilbud fra den kanten, homoer er aktive i motsetning til kvinner som er nær opptil 100%passive, de sender kun signaler og forventer at menn skal ta ansvaret for å gjøre hele resten av jobben,kvinner er på det viset gratispassasjerer i seksual og kjærlighetslivet, og det har ført til at jeg har mistet endel av respekten for dem. Det står ingen respekt av å være gratispassasjer og la andre jobbe for seg og den nytelse man ønsker seg.
  Vi menn forventes ta hele ansvaret for at det skal bli sex, og det går dårlig for slike som meg som ikke mestrer det dere på svensk kaller raggning. Jeg har sjelden fått det til og lever stort sett i sølibat,og er 42 år nå og forventer knappest å få sex igjen noengang. Jeg forstår absolutt intet av hur jeg skal nærme meg kvinner og gjør det alltid feil, og nå for ett år siden gav jeg det rent formelt og faktisk opp! Jeg tar ikke kontakt med kvinner lenger for flørt, møter ingen blikk, jeg orker ikke mer av å mislykkes, jeg ble bitter og depressiv av det. Men nå som jeg er passiv kan jeg i det minste ikke klage lenger over å ikke få sex.

  I 5-6 år har jeg benyttet internettporno,og det er ingen tvil om at den linken i ett av første innleggene her angående utvikling av impotens pga overforbruk stemmer, sist jeg klarte treffe en kvinne så var jeg impotent,men fikk til å onanere med porno. Så jeg kuttet ut pornoen en lang tid for å bli ”frisk ” igjen. Men valget for meg er å onanere på tørre gamle minner om reell sex jeg hadde for 4-5 år siden, noe som ikke fungerer, eller å bruke porno og i det minste ha ett ok ”onani-liv”. Valget er enkelt. Men jeg vil aldri påstå at å onanere med porno er så mye som i nærheten av så godt som å være med en ekte levende kvinne!

  Vinnerne i sexmarkedet i dag er alle homoer, og stort sett alle kvinner i ”relativt ung alder”,det er ikke noe problem for en hvilken som helst kvinne åfå sex, samt de menn som er flinke til å ragge damer.
  Så ja, man skulle vært homo:-)

 41. Britt skriver:

  @Urban: Ibland kan livet ta nya vändningar, var så säker….tråkigt och trist det låter att bara umgås med sig själv och med någon annan när det passar…..

 42. Matias skriver:

  @Jenny K:

  ”Men helt ärligt ger en vanlig svennebanantjej så lite i sängen åt en helt vanlig svennebanankille att det för killen är bättre med internetporr??”

  För min del måste jag svara ja. I mitt förra förhållande, som varade 5 år, njöt jag mest ensam och jag försökte verkligen få det att funka på det planet också.

  ”Nätporren är väldigt lättillgänglig, men vill man ha sex med en levande människa får man, som Britt påpekar, nog anstränga sig lite.”

  Men frågan är om belöningen är värd ansträngningen och i för mig är genomsnittskvinnan för hämmad och tråkig för att jag skulle ens försöka lägga tid på det. Om situationen uppstår utan effort tackar jag inte nej till ett knull förutom om hon är elak, jag hatar elaka kvinnor.

 43. Matias skriver:

  @Urban:

  ”Bra Britt, skicka alla snygga killar till oss bögar. De behöver inte ens visa något större intresse eller anstränga sig litegrann ”

  Oj Urban om du visste hur ofta jag önskat att jag vore bög eller åtminstone lite bögigare. Kanske det är något man kan lära sig att gilla?

 44. Britt skriver:

  @Sanjo: Det kanske vore bättre med pojk – och flickskolor ? Pojkarna får spela innebandy och dataspel i obegränsad mängd? Flickorna pysslar och sitter fint och räcker upp handen….eller….vad är det flickorna får som inte pojkarna får menar du?

 45. Urban skriver:

  Apropå det vi snackar om: Ni har säkert sett den här redan, är ju inte helt ny, men numera en klassiker:

  http://www.youtube.com/watch?v=4wNGsQgEPiE

 46. Britt skriver:

  @Matias: Men snygga killar var ju inget att ha kom vi just fram till, eller? Är inte dom rätt blåsta? Det kanske kvittar ….personlighet är väl inte så viktigt i två minuter : /

 47. Britt skriver:

  @Matias: Och kvinnor älskar elaka män….världen är upp och ner!!

 48. Matias skriver:

  @Jenny K:

  ”Jag ser då verkligen inte ut som någon Puma Swede eller Jenna Jameson. Men man kan ju kompensera det på så många olika sätt. Och det är just det där hygieniska som jag tröttnar på när det kommer till internetporren. Jag gillar ju the fluids och lukterna. Jag gillar lukten av manlig svett. När jag är ute och springer och män springer om eller förbi mig och det kommer vågor av manlig svettlukt, tja jag tror banne mig att jag får en liten extra kick och orkar några meter till.”

  Inte behöver du kompensera åt alla män. Jag tycker själv att båda dessa kvinnor ser för jävliga ut, som upplåsbara dockor, jag skulle säkert vara mera tänd på deras vardagliga jag. Men själv har jag en fetisch på vanliga tjejer för jag tycker att det är otroligt upphetsande att en helt vanlig tjej är tokig och vild av kåthet, perfekt kropp och utseende har alltså ingen chans mot kåthet. Jag vet inte hur det är med andra män med jag väljer anyday en ful och kåt kvinna framom en tråkig porrig kvinna. Och tex. bröstsorleken som kvinnor stressar över betyder ingenting för mig för jag gillar bröstvårtårna mera än själva brösten så det spelar ingen roll hur stora de är bara man får ta i på alla möjliga sätt.

 49. Gubbklubben skriver:

  Johanna Frändens analys missade det viktigast. Dom unga männens politiska engagemang. Dom unga männen gör revolt genom ny teknik,stödjer piratebay,anonymous, assange, wikileaks och Piratpartiet.

 50. Matias skriver:

  @Britt:

  Män attraheras oftare av snälla kvinnor än kvinnor av snälla män och kvinnor attraheras oftare av elaka män än män av elaka kvinnor. Facts of life.

 51. Matias skriver:

  @Britt:

  Män attraheras oftare av snälla kvinnor än kvinnor av snälla män och kvinnor attraheras oftare av elaka män än män av elaka kvinnor. Facts of life. Jag har hört kvinnor nobba en man för att han är för nice men aldrig en man nobba en kvinna med samma motivering.

 52. Britt skriver:

  @Matias: Kor är oxå snälla….men hallå…..snälla personer kan lätt uppfattas som lite mesiga….inte särskilt attraktivt faktiskt ! Tror killar egentlingen gillar lite bitchiga tjejer men de vågar inte erkänna det för sig själva…lite motstånd tål att bjudas på ;-)

 53. Bashflak skriver:

  Många datorspel har ju en viktig social komponent. Man sitter och textchattar eller snackar på voicecom, både för att samarbeta i spelet och off-topic. Ofta är datorspelare bättre på engelska än andra.

  Så där är Johanna helt ute och cyklar

 54. Matias skriver:

  @Britt:

  Oavsett om de är/uppfattas som mesiga kvarstår skillnaden att män nobbar inte kvinnor alls i samma grad för den orsaken som kvinnor män. Och att män även gillar bitchiga kvinnor förändrar inte heller på faktumet. Jag hatar själv bitchiga kvinnor, det finns ingenting så oatraktivt som bitchighet i en kvinna. Alla snälla kvinnor är vackra i mina ögon. Men tyvärr är snällhet+kåthet+jämställdhet alltför sällsynt bland kvinnor, därför deltar jag inte i spelet, Det är sannolikare att vinna på lotto än att få alla tre i ett paket.

 55. Britt skriver:

  @Matias:Beror på vad ”bitchig” betyder för dig….det ordet kanske kan tolkas på olika sätt….för mig betyder det lite spännande och svåråtkomlig, det värsta jag vet är tjejer som fjäskar och slickar marken där du går …..men det kanske inte är det du menar med snäll….du ser, allt är en tolkningsfråga…du har dina referensramar och jag mina. Facts of life.

 56. Matias skriver:

  @Britt:

  Det där förändrar fortfarande inte på faktumet att kvinnor gillar och är mera med elaka män än män gillar och är med elaka kvinnor. Jag kan mycket väl tänka mig att det inte är en ovanlig orsak att avsluta förhållandet för kvinnan men det måste nog vara väldigt sällsynt för män, jag har åtminstone aldrig hört/läst om ett fall.

  Bitchighet är allmän jobbighet och gnällighet i en kvinna där essensen i hennes bitchiga vara är krävandet, alltså en form av kvinnlig konventionalitet. Bitchiga kvinnor är helt konventionella men oftast uppfattar sig själva som okonventionella.

 57. Britt skriver:

  @Bashflak: Alla som missbrukar håller sina små försvarstal….Experter och forskare med många års erfarenhet av dataspelsmissbruk vidhåller att det kan liknas vid kokainmissbruk, hjärnan vill ha belöning….grupptrycket i tex World of Warcraft är enormt…svårt att lägga av….tror mörkertalet av unga killar som är fast i dessa spel är enormt…..detta kommer få konsekvenser för framtiden…..vänta och se….

 58. Matias skriver:

  @Britt:

  Såklart det kommer att få konsekvenser. Det blir The Road snart om kvinnor och samhället inte börjar vara snälla mot män istället för elaka som de nu är.

 59. Britt skriver:

  @Matias: Okej, det var en liten annorlunda tolkning….summasummarum är i alla fall att både mäns och kvinnors förhållningssätt mot varandra spelar stor roll i en relation, det finns mycket att jobba på där….

 60. Matias skriver:

  @Britt:

  Självklart men det var inte under diskussion. Det som diskuterades var att kvinnor gillar mera manliga assholes än män kvinnliga assholes.

 61. Britt skriver:

  @Matias: Sure, det är väl alla vi kvinnor som startar krig oxå? Finns väl inte många som är elaka mot en person just för att den är man? Det är ju antaglingen för att personen i fråga beter sig olämpligt!

 62. Britt skriver:

  @Matias: Måste jag svara ja på det ?

 63. Jenny K skriver:

  @Joel Johansson:

  Well spoken.

  Jag har ju aldrig levt i en tvåsamhet, har alltid, mer eller mindre ”varit på vandrande fot”. Vet man vad man vill ha där får man det också. Jag ger såklart också tillbaka. Man är mer onåbar när man knullar runt, det är mindre ansvar, det är lättare att glida undan. Har dock börjat tröttna på det, men vet inte riktigt om jag vill ha allt det där andra.

 64. Britt skriver:

  @Matias: Fär hålla den punkten öppen tills jag har statestik på det ;-)

 65. Jenny K skriver:

  @Urban:

  ”Bra Britt, skicka alla snygga killar till oss bögar. De behöver inte ens visa något större intresse eller anstränga sig litegrann :-)

  Och låt mig få titta på. Finns inget mer upphetsande än män som smeker och sätter på varandra. Helst ska de ska vara helt vanliga homosexuella män, gillar inte de där deffade-stenhårda-bögarna som överspelar.

 66. Britt skriver:

  @Matias: Var hittar du alla elaka kvinnor förresten? I min omgivning stöter jag mest på godhjärtade kvinnor som tar om barn och hem samt jobb klanderfritt! Däremot finns det gott om mesiga män, så kommer det en alfahanne i vägen så blir vi helt crazy, svårt att förklara….men så är det bara….måste vara grottkvinnan som vaknar till liv….skämsigt att säga…men vi är funtade så. The winner takes it all….

 67. Matias skriver:

  @Britt:

  No kvinnor skapar/bidrar i sin kvinnlighet till en tävlan i samhället/mellan män som det inte är alls för långsökt att dra slutatsen om att det leder till krigiskhet och våldsamhet.

  ”Fär hålla den punkten öppen tills jag har statestik på det ”

  Såklart men vad skulle du satsa din egendom på om du måste gissa?

 68. Matias skriver:

  @Britt:

  ” Var hittar du alla elaka kvinnor förresten? I min omgivning stöter jag mest på godhjärtade kvinnor som tar om barn och hem samt jobb klanderfritt!”

  Har du sett filmen They Live! av John Carpenter där en snubbe hittar solglasögon genom vilka han ser verkligheten som den verkligen är som svartvitt. Samma sak har hänt åt mig. They live, you sleep.

  Tror ni att det finns behandling mot heterosexualitet? Kan man pray the straight out? Kanske det är som med öl, det smakade skit första två åren men nu är öl det bästa som finns. ”where have you been all my life?”

 69. Britt skriver:

  @Matias: Spelar roll ….för mig går det inte prestige i detta….känner du att du kan sova bättre i natt, så visst jag håller med dig ;-)

 70. Britt skriver:

  @Matias: Nej, jag har inte sett filmen…men jag kan se den om du vill!

 71. Jenny K skriver:

  @Runar:

  Fan att det ska vara så jävla svårt. Vi lever i en ganska hård värld och livet är inte lätt. Jag kan inte ge dig några bra tips om kvinnor heller, borde jag kanske kunna. Jag vet inte hur man närmar sig kvinnor på det sättet eftersom jag inte är intresserad av kvinnor sexuellt.

  Aktivarum brukar skriva om PUA, han har en egen blogg. Försök komma i kontakt med honom så kan han kanske ge dig tips på böcker och annat material om PUA.

 72. Matias skriver:

  @Jenny K:

  Läs Hannes Nykänen och Jesus.

 73. Matias skriver:

  @Britt:

  Jag sover inte inatt för jag nattjobbar, därför hänger jag här och läser och bidrar med idiotiska kommentarer.

 74. Matias skriver:

  @Britt:

  Dnn är superbra med lines som ”I have come here to chew bubblegum and kick ass and I´m all out of gum”. Plus att filmen har filmhistoriens mest idiotiska och längsta mano a mano fight. Den är så bra att tom. Soth Park parodierat fighten.

 75. Britt skriver:

  @Matias: Bra sätt att hålla sig vaken på – en massa tråkigt jämställdhetssnack som inte leder någon vart =(

 76. Bashflak skriver:

  @Britt:

  Jag talar inte om missbruk. Sånt finns förstås, och inget är bra i överdos, vare sig vi pratar TV, lådvin, porr eller datorspel.

  Men moderna datorspel är bra i måttliga mängder. De fyller en funktion som stenåldersmänniskan i oss saknar, t.ex. att gå ut och slå ihjäl någon/något i WoW eller att sätta bo i Sims. Och många av spelen har som sagt en social dimension som Johanna Fränden missar i sin krönika.

 77. Matias skriver:

  @Britt:

  Precis. Bara Pladder.

 78. Matias skriver:

  @Urban:

  HAAAA!!!

 79. Aktivarum skriver:

  Jenny K/Runar:

  Eller så kan vi starta diskussionen här och nu. Min största utmaning är att veta vad som är lämpligt för vilken nybörjare. Jag vet ju vad jag började med men att det passade mig betyder inte det passar andra. Här är nog en lagom början.

  http://www.youtube.com/watch?annotation_id=annotation_930101&feature=iv&src_vid=sj_nDPSInRI&v=s1lxym33uxM

  Det viktigaste att komma ihåg här är att pua är nåt man gör, inte något man är. A står för ”Art”

 80. [...] Pelle Billing: Johanna Frändén om de tysta männen Share this:FacebookTwitterGillaGillaBe the first to like this. Publicerat i Genus, JämställdhetTags: kawa zolfagary, krohnman, näthatet, ovita kränkta hen, sakine madon, vita kränkta män [...]

 81. Erik LL skriver:

  Jag tror att artikeln har en viktig poäng, det vill säga att det kan finnas många killar som mår dåligt och försvinner in i spelvärlden som escapism. Det viktiga att notera är att tv-spel är symptomet, inte sjukdomen. På samma sätt som att människor som är neurotiska i att överprestera knappast finner ”sjukdomen” i den syssla de utför.

 82. Andreas Nurbo skriver:

  Jag kommer att tänka på denna TED video.
  Why you will fail to have a great career
  http://www.youtube.com/watch?v=iKHTawgyKWQ

 83. michael skriver:

  Enligt en svensk undersökning som kom ut för några år sedan så bestämmer kvinnor.
  När man ska skaffa barn.
  Vad barnet ska heta.
  Vilken skola som ska väljas.
  Vilken mat som ska ätas.
  Vilket hus som ska köpas.
  Vilka möbler man ska ha.
  Vart semestern ska gå osv.
  Så när män lever i IRL kanske det inte känns som deras IRL det kanske är bättre med porr och spelande där dom själva får bestämma och välja.

 84. Pelle Billing skriver:

  @Andreas Nurbo: Intressant video, men förstår inte helt kopplingen till diskussionen?

 85. Britt skriver:

  @michael: Ofta bestämmer man utifrån intresse ! Tror säkert en man tycker det är roligare att betsämma: när han ska gå på hockey, när han ska ut med killkompisarna, när han ska se sportnytt, när han ska tvätta bilen, när han ska ligga, när han ska ta sovmorgon osv.

 86. michael skriver:

  Britt.
  Ja kvinnor bestämmer när man ska ha barn män får bestämma när han ska gå på hockey :)

 87. Britt skriver:

  @michael: Jag drog det lite till sin spets men lite sanning ligger det allt i det !!

 88. leifer skriver:

  ”Vi kanske borde prata lite om den tyste pojken som sitter några ­stolar bort från henne i matsalen också.”

  Bra att det uppmärksammas men tyvärr presenteras ingen lösning. Utan lösningen är ju bara att pojkar ska skolas in i en den traditionella mansrollen och bli driftiga etc. Där män ska lära sig vad kvinnor behöver och vill ha. Inte en jävel frågar sig idag vad män behöver och vill ha av kvinnor. Kvinnor har makten över sex och relationer i vårt samhälle och män förväntas acceptera det.

  Män förväntas samtidigt ta på sig en motsägelsefull mansroll där han ska då ex ska vara drivande och vara ansvarig för att man träffas, ansvarig för sexet, ansvarig för kvinnans orgasmer etc. Klar många unga män inte ”får upp den” med alla dom jäkla kraven. Liksom osäkerhet om snoppen är stor nog, för det klagas ju på killar snoppar nu för tiden också som bara den (den är aldrig tillräckligt stor, tillräckligt hård, tillräckligt uthållig, tillräckligt stora utlösningar etc).

 89. Torstensson skriver:

  Pelle

  Han gjorde nästan en Torstesson där, en ”mig” änna. Dvs skicka en video som inte har med diskussionen att göra. Det är passion i det.

  Ninni

  Återkommer med svar till dig, lite impad av ditt engagemang för män.

 90. Andreas Nurbo skriver:

  @Pelle Billing: Verkar som mina tidigare kommentarer inte kom fram. men iaf problemet med ungdomarna är att de inte är passionerade av nåt. Det som videon handlar, hitta det man brinner för.
  De flesta som datorspelar mycket gör det inte för att bli proffs.
  Själv tror jag mycket beror på att skolan dödar folks passion för ämnen. Förr behövde man inte göra nåt och kunde inte göra nåt ens situation. Men nu finns det alla möjligheter att göra precis vad man vill och att då välja att bara spela datorspel tyder på att nåt gått fel.
  Som denne gamla klassiker:
  http://www.ted.com/talks/ken_robinson_says_schools_kill_creativity.html
  http://www.ted.com/talks/sir_ken_robinson_bring_on_the_revolution.html

 91. Björn 2 skriver:

  Jag håller absolut med om att det finns ett problem med människor som flyr verkligheten via datorspelen, och jag har sett fall av detta. Men.. ni som aldrig har varit en del av ett ”gaming community” kan nog inte riktigt skilja äpplena från pärona här.

 92. Anomym skriver:

  Leifer det är ju relaterat till det jag skriver om. Problemet är inte pojkarna i sig. Det är att samhället och kvinnorna håller på att få slut på drönare.

 93. Urban skriver:

  Framtiden för samhället ser inte så ljust ut om unga män checkar ut och börjar ägna sig åt dataspel istället. Fast vem kan klandra dem med tanke på all skit som kastas på dem.

 94. Anonym skriver:

  @Urban:

  Låt kvinnorna ta över, det är klart att det blir svårt att ägna sig åt genus”vetenskap” och alla möjliga finkulturella aktiviteter när det inte finns någon som ser till att vattenledningarna odyl fungerar längre, men det får kvinnorna upptäcka själva.

 95. leifer skriver:

  @Anonym

  ”Leifer det är ju relaterat till det jag skriver om. Problemet är inte pojkarna i sig. Det är att samhället och kvinnorna håller på att få slut på drönare.”

  Jo kanske kan man sammanfatta det så!

  Och stämmer det så kommer retoriken på mot pojkar/män som inte passar in i drönarmallen, bli allt hårdare i taket med att allt fler inte passar in i den mallen. Normaltillståndet blir då att de flesta pojkar och män inte duger, inte passar in, inte presterar tillräckligt bra, inte är ”man” nog. Och ansvaret läggs enbart på dom själva och lösningen är att dom ska jobba hårt för att passa in i mallen/normen, nåt alternativ accepteras inte, varken från samhället eller från kvinnor.

 96. Urban skriver:

  Varför är det bara kvinnor som ska få vara drönare, jobba halvtid och vara hemma och pyssla om hem och barn? Jag tycker personligen att det låter som en skön tillvaro!

  Många av de som uttalar sig i debatten och våra feminister är så totalt puckade då de inte verkar förstå konsekvenserna av sitt eget resonemang; för vad händer när just män börjar frigöra sig, rycker på axlarna och går sin egen väg.

  Själv älskar jag det; kan inte få nog av historier om MGTOW:er och dataspelande killar som drar sig tillbaka och lever på sina egna villkor. Själv är jag stolt ”ingen-riktig-man”; har aldrig haft ett så skönt och bekvämt liv.

 97. leifer skriver:

  Urban

  Sant även om jag tror du använder ordet drönare omvänt vad jag och Anonym gjorde. Vi använde uttrycket för att beskriva den smala mansrollen, den där män anses vara ok. Och det är allt färre män som lever upp till det. Och i rollen ingår då sånt som att ständigt prestera, vara drivande, ta risker, vara en sexatlet, betala mycket skatt etc. Och lever inte mannen upp till det så får-han-skylla-sig-själv och han är: ingen-riktig-man.

  Man kan nog dessutom lägga till här att alla män som skriver på såna här ”mansbloggar” just då ses som inga-riktiga-män av kritikerna (liksom förstås även dess företrädare som Pelle Billing och Pär Ström). Och det gäller ju inte minst det dataspelande killarna, dom är inga-riktiga-män. Däremot kan kvinnor skriva här och ändå anses vara riktiga-kvinnor, men då ses dom snarare som förvridna eller förrädare. Givetvis kan en kvinna spela hur mycket dataspel hon vill, och ändå anses vara en riktig-kvinna.

 98. Urban skriver:

  Leifer, varför leva sitt liv för att anses ”vara okej”?

  När det gäller affärslivet är det en sak; då betalar någon dig för att ”vara okej” och där ska man bara ge allt är min inställning. Men privat så kunde jag inte bry mig mindre, jag lever inte mitt liv för att anses vara okej av en massa människor som inte betyder något för mig. Dessutom så är jag inte heller intresserad av att ge mig ut på någon dejtingmarknad i hopp om att bli okej:ad; känns bara förnedrande och inget som jag vill ödsla energi på.

 99. leifer skriver:

  Urban

  Lever man inte upp till mallen ”okey” så straffas man t.ex. med att inte kunna ha en familj och barn. Sen finns säkert sätt att fuska och ett är ju att bli riktigt rik, då kan man leva som man vill rätt mycket och ändå få ”allt annat” om man vill. Andra sätt är väl att spela roller, och dölja vem man är. Men det är ju bara yta, och det vägrar vara det yttersta tabut i samhället, att låta män får vara som dom är och att dom ändå är okej, att män ändå är riktiga-män.

 100. Urban skriver:

  Leifer, jag vänder mig emot det där uttrycket ”riktiga män”. Alla män är riktiga, och alla kvinnor och hennar också; alla är vi på riktigt.

  Och vad gäller det där med att bilda familj, vem vill ha familj under såna omständigheter där man hela tiden ska spela en roll. Inte konstigt att folk skiljer sig. Och visst kan det bli problem att få barn, men det går ju att lösa med inseminering och surrogat. Och dessutom bråka om de här sakerna politiskt.

 101. leifer skriver:

  Urban

  ”Alla män är riktiga”

  Nej, inte idag. Det är hård konkurrens om att vara riktig-man och konkurrensen tycks bara öka. Dessutom blir mansrollen bara alltmer motsägelsefull och omöjlig. Och i detta ska då förstås en riktig man har ett orubbligt självförtroende och hög självkänsla, för det attraherar kvinnor. Men det får inte vara en yta, för då är det bluff, då är det PUA eller annat.

  Såna krav ställer vi inte på kvinnor, dom är ändå alltid offer enl samhället. Dom är alltid kvinnor. Och dom har rätta att gnälla om hur värdelösa män är.

 102. Matias skriver:

  @leifer:

  ”Nej, inte idag. Det är hård konkurrens om att vara riktig-man och konkurrensen tycks bara öka. Dessutom blir mansrollen bara alltmer motsägelsefull och omöjlig.”

  Allt detta sker samtidigt som ”vi alla ändå är emot snäva könsroller” och jämställdhetsdebatten förs utifrån den förståelsen. Väldigt få vågar/vill skriva om intressekonflikten i ”jämställdheten”.

 103. carpe diem skriver:

  @Britt: Det svenska samhället gör ju vad det kan för att killar inte ska kunna utveckla någon självsäkerhet.

 104. [...] Pelle Billing: Johanna Frändén skriver om de tysta männen. Share this:FacebookTwitterGillaGillaBe the first to like this. Publicerat i Genus, JämställdhetTags: i hate men. mansfrågor, ihm, pua [...]

 105. Caroline G skriver:

  Ja, dataspel-beroendet är vanligt och behöver hanteras som ett seriöst problem! Speciellt vid de tillfällen då det får unga killar att tappa lust och motivation inför övriga saker i livet, eftersom spelens värld är mer spännande och lättillgänglig.

 106. Ulf T skriver:

  @Caroline G:

  En viktig åtgärd är att försöka hitta sätt att rida på barnens intresse:

  Teaching with Games: GLPC Case Study: Joel

 107. Caroline G skriver:

  @Ulf T:

  Hej Ulf!
  Jag förstod inte riktigt vad du menade med länken.

  Ja, det är kul och se att det finns sätt att lära ut med spel. Och jag vet också att många av dem som spelat mycket i unga år ofta får rätt så fina karriärer i senare livet. Däremot uppfatta jag inte riktigt vad barnen lärde sig genom spelen?

  Och även om vi kan använda oss av spel i lärandet, så har mycket spelande tyvärr också ett antal dåliga effekter. Många barn och unga som spelar mycket tappar ofta lusten till annat. När den känslan pågått under en längre period anser jag att starten för ett beroende har skapats. Och det är dessa beroenden vi behöver motverka. Spel ska vara en del av livet, inte ta över livet.

 108. Ulf T skriver:

  @Caroline G:

  Ja, det är kul och se att det finns sätt att lära ut med spel. Och jag vet också att många av dem som spelat mycket i unga år ofta får rätt så fina karriärer i senare livet. Däremot uppfatta jag inte riktigt vad barnen lärde sig genom spelen?

  Det är väl ännu lite tidigt, men i princip anpassar man spelvärlden till att illustrera olika saker. Ett uppenbart område är fysik. Här hittade jag iofs en rolig kritik av ”minecraft physics”:

  I guess the funny thing is that I originally planned to put together a post that essentially said “hey, look at this cool Minecraft physics video”. Seems like I failed.

  Den missar nog poängen lite. Fysiken i Minecraft är inte perfekt, men även detta kan bli en poäng i lektionen (”Hur funkar det i verkligheten? Hur skiljer sig Minecraft från verklighetens fysik?”).

  Och även om vi kan använda oss av spel i lärandet, så har mycket spelande tyvärr också ett antal dåliga effekter. Många barn och unga som spelar mycket tappar ofta lusten till annat.

  Det menar jag beror en hel del på att spelandet och ‘det andra’ inte går ihop, utan krockar hela tiden. För att ta ett exempel: Jag har betraktat min son när han tar sig an ett nytt spel. Han kastar sig på Internet, tar reda på så mycket han kan, spelar själv, studerar videoklipp av andra som spelar, jämför olika stragegier, och blir snabbt mycket duktig. För att kunna spela Minecraft med sin kompis, lärde han sig hur man konfigurerar nätverk och brandväggar, och listade ut hur man kunde skapa ett virtuellt nät så hans kompis kunde koppla upp sig mot hans server. Sedan fick han ge kompisen telefonsupport så att han kunde få sin dator rätt inställd. Inte så illa för en 12-åring, men inte alls en unik historia bland datorspelsnördar.

  Samtidigt försöker vi få honom att göra läxorna – svårt, eftersom uppgifterna är tråkiga och fyrkantiga, och ofta för lätta. Inget av skolans arbete känns relevant för det han gillar att göra – inte ens engelskalektionerna, där han redan upplever att han kan mer engelska än läraren (efter att ha chattat med amerikaner och britter i onlinespel och tittat på tonvis av instruktionsvideos och läst forumartiklar).

  Den goda nyheten är att den mängd information han inhämtar, och den systematiska approach han använder, för att lära sig ett datorspel, påminner mest om sådant som man får lära sig först i gymnasiet (och detta gjorde han redan i 6:an). Den dåliga nyheten är att spelvärlden blir en bubbla, som är fantastisk, stimulerande och utmanande, medan den ‘verkliga världen’ tenderar att vara kravfylld och stressande.

  Det jag ofta sett är hur sonen entusiastiskt vill visa något ur hans spelerfarenhet för någon vuxen, och de vuxna, med nästan 100% förutsägbarhet, säger att det är dåligt att spela för mycket, och extra dåligt med spel som går ut på att man skjuter på varann. Den mycket starka signalen är att vi inte vill ha med deras värld att göra. Varför skall de attraheras av vår?

  När den känslan pågått under en längre period anser jag att starten för ett beroende har skapats. Och det är dessa beroenden vi behöver motverka. Spel ska vara en del av livet, inte ta över livet.

  Genom att börja integrera spelmiljön i undervisningen, blir datorspelandet även funktionellt. Skolan kan bli intressant (även arbetet vid sidan av datorn och det sociala umgänget IRL), eftersom det inte längre finns en klyfta mellan den ‘roliga’ världen och den ‘vanliga’ världen.

  Då kan det finnas förutsättningar för att uppnå balans.

Google