Boktips: Café Rättvisan av Joseph Caux

11 november 2012, av Pelle Billing

Det är inte ofta man träffar på en satirisk bok om svensk politisk feminism, men Café Rättvisan är just en sådan bok.

I boken får vi följa protagonisten och anti-hjälten Josef Karlsson, som har (o)turen att träffa på Café Rättvisan:

En annons i lokalpressen leder Josef Karlsson till Café Rättvisan, samlingsplatsen för en udda grupp jämställdhetsaktivister. I centrum för verksamheten står Gun Äsping, feministdrottningen som inte tackar nej till livets goda vare sig det uppenbarar sig i form av män, tv-kameror eller lådvin. Där finns också advokatkollegorna Klingström och Klangström, tre förvirrade genusprofessorer och många andra märkliga figurer.

De första två tredjedelarna av boken är en skarp och träffsäker satir av ledande svenska feminister de senaste 20 åren. Vi får träffa på en uppsättning feminister av båda könen, som den initierade relativt lätt kan korrelera till verkliga personer.

Satiren fungerar extra väl eftersom denna del av boken bärs upp av stor medmänsklig värme, samt att den har ett gripande sidospår i form av en ung flicka som hotas av hedersvåld och som söker skydd hos Josef.

Sista tredjedelen av boken är dock av en annan karaktär. Här blir boken hårdare och tuffare, och satiren övergår närmast i en form av psykodrama där utgångspunkterna för den politiska (radikala) feminismen dras till sin absoluta slutpunkt.

Även denna del av boken har ett värde, om man är medveten om att boken ändrar karaktär.

Boken rekommenderas för alla som är intresserade av jämställdhetsdebatten och som uppskattar satiren som verktyg. Särskilt de första två tredjedelarna av boken är humoristisk, spännande och gripande.

Du kan beställa boken här.

 

Kommentarsfunktionen är stängd.

Google