Svenska soldater har låg ingångslön

30 oktober 2012, av Pelle Billing

Från Försvarsmaktens hemsida:

Försvarsmakten höjer lönerna för gruppbefäl, soldater och sjömän med minst 1 000 kronor i månaden. Dessutom höjs lägsta ingångslön till 18 000 kronor i månaden. Det beslutade överbefälhavaren i dag.

Den som haft den lägsta ingångslönen på 16 150 får ett påslag med 1 850 kronor och således en månadslön på 18 000 kronor. En soldat eller sjöman som exempelvis har en lön på 17 600 i månaden får en tusenlapp mer, alltså 18 600 kronor i månaden.

Förvisso är ingen tvingad att bli soldat, men med tanke på att soldater är redo att ge sitt liv för att vi andra ska vara trygga, så tycker jag att ingångslönen borde vara högre.

 

12 kommentarer på “Svenska soldater har låg ingångslön”

 1. David Holman skriver:

  Håller med om att det är låg lön för ett så pass farligt yrke, men viktigt är att komma ihåg att när de är ute på internationella uppdrag får de ett risktillägg som är högre. Hur hög denna är vet jag inte.

 2. Nobbe skriver:

  Det är låg lön men med tanke på att du ofta är ung och erfaren så kan den vara skälig, samt att så länge det inte är krig och död sitter du mest och övar. Dock som David skriver så utgår även risktillägg när du åker iväg vilket gör att lönerna kan komma upp mot 30.000 kr. Detta då försvarsmakten även står för kost och logi under utlandsmissionerna, du har alltså inga egentliga kostnader när du åker iväg.

  Dessa siffror ska vara försvarsmaktens egna. Här är debattinlägg

  ”lönen för en tidvis tjänstgörande GSS som tjänstgör tre veckor under en krigsförbandsövning med övningsdygnsersättning är närmare 35 000 kronor medan motsvarande person vid en insats i Afghanistan tjänar närmare 55 000 kronor per månad.”

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/lonen-inte-avgorande-nar-soldaterna-slutar_7584396.svd

 3. Bashflak skriver:

  Men sen får de avdrag för sitt utlandstraktamente för att de erbjuds fria måltider i form av att äta frystorkade fältransoner i snuskburken.

  Men jag ser inte riktigt hur soldatlönerna kan vara en jämställdhetsfråga, nu när värnplikten för män i praktiken avskaffat?

 4. CaseyJones skriver:

  @ Bashflak

  Av samma anledning som feminister ser lönerna inom omsorgen som en kvinnofråga. Det är mest ett kön som söker sig till yrket även om yrket är valfritt för vem som helst att söka sig till.

 5. Bashflak skriver:

  @CaseyJones:

  Så länge vi inte har yrkesplikt eller yrkesförbud p.g.a. kön, så är löner inom olika yrken inte jämställdhetsfrågor, hur mycket feminister än tjatar om det.

  Men nu när vi är inne på militärlönerna, så läste jag på ekonomibloggen Cornucopia, att soldaterna tvingas hyra sina egna bostäder i försvarsmaktens regi, trots den usla lönen. Och sen påstod nån att det lik förbannat kommer en gapig fänrik och inspekterar städningen, trots att soldaten själv betalar bostaden.

  Det sämsta ur två världar. Hur gör förresten en soldat som behöver vabba?

 6. Gubbröra skriver:

  ” Ingen är tvingad” ..visserligen men hur ser könsfördelnongen ut? Antijämställdperspektivet. Som det ser ut nu gör männen jobbet, framstår ungefär som blivit invoterade. Det enda saknaden är öronmärkta pengar och ännu högre befattningar och löner. På det sättet skapas kvalité inom försvarsmakten blir attraktivt pch dessutom lockar lockar fler att söka in. Lönen för män som offrar sina liv är generellt för låg där män måste gå samman och kräva mer betalt!

 7. Jenny K skriver:

  Insatsen i Afghanistan är fruktansvärt bortkastad. Inget ont om de som ändå åker iväg, men frågan är varför de egentligen gör det.

  Kanske är lönerna så låga för att man ska tänka sig för två gånger innan man ger sig in i något där man kan få betala ett väldigt högt pris. De som åker ska kanske göra det för att de verkligen brinner för det och inte för att de vill tjäna grova pengar.

 8. Torstensson skriver:

  Jag vill inte att dom ska ha högre löner.

 9. CaseyJones skriver:

  @ Bashflak

  Jag kan nog hålla med till stora delar om det. Samtidigt så förstår jag om t ex feminister jobbar extra hårt för att höja lönerna i kvinnodominerade yrken (det är ju ändå där majoriteten av kvinnorna är), även om jag helst hade sett att de gjorde det för arbetarnas skull och inte för kvinnor generellt…

 10. Andreas skriver:

  @CaseyJones:
  Du skulle kanske uppmana dem att bli soldater istället.

 11. Joakim skriver:

  Jag kan hålla med om att det talar emot myten att mansdominerade yrken alltid är högbetalda, men samtidigt är inte försvaret något jag prioriterar, så om de ska ha högre lön så borde de anställa färre. Jag menar att det faktiskt är relativt ofarligt att vara svensk soldat idag eftersom det är frivilligt att åka till Afghanistan och Sverige löper en väldigt liten risk att bli invaderat. Ärligt talat höjer jag faktiskt hellre lönen för sjuksköterskor och lärare. Där kan vi snacka samhällshjältinnor(/-hjältar).

 12. MJ skriver:

  Vad är det för amerikaniserade floskler som kryper in i samhällsdebatten?
  1. Våra soldater sysslar inte med att hålla oss trygga (längre). Det är banditgäng som man skickar ut i världen för att se till att andra är otrygga.
  2. Det är inte särskilt farligt. Under ca 5 500 arbetsår i kriget mot Afghanistan så har 5 soldater mist livet. Två dödades av sina egna, två dödades i en attack och en dog för att han inte hade satt på sig säkerhetsbältet.

  Oavsett vad man tycker om deras löner (helt ok för en oerfaren 19-åring med tre månaders utbildning tycker jag) så behöver man inte glorifiera deras krigande. De har ju faktiskt ihjäl folk och tillsammans med de allierade har hundratusentals afghaner mördats.

Google