Pressmeddelande inför Internationella mansdagen

17 oktober 2012, av Pelle Billing

Den 19 november är det ånyo dags för Internationella mansdagen. Denna dag är en direkt motsvarighet till Internationella kvinnodagen, som firas den 8 mars.

Det finns ett internationellt nätverk som engagerar sig i mansdagen. Där finns representanter för hela världen och jag är själv en av två svenska representanter.

Inför varje mansdag publicerar detta nätverk rekommenderade fokusområden för firandet. Årets teman kan man läsa mer om i pressmeddelandet nedan:

2012 INTERNATIONAL MEN’S DAY: HELPING BOYS AND MEN LIVE LONGER, HAPPIER, AND HEALTHIER LIVES

In 2012, the critical state of affairs of Boys’ and Men’s Health is moving Men and Women in more than 60 nations to focus the world’s attention on “Helping Boys and Men Live Longer, Happier, and Healthier Lives.” Global and Regional Coordinators for 2012 International Men’s Day (www.international-mens-day.com), which will be observed on Monday, 19 November 2012 under the theme “Helping Boys and Men Live Longer, Happier, and Healthier Lives”, are urging individuals and institutions throughout our global village to create, share, implement, and sustain initiatives which will aggressively and effectively address the unique health issues of Boys and Men.

Founded in 1999 by Jerome Teelucksingh, Ph.D., the Chairman of the International Men’s Day Coordination Committee, a global think tank and faculty member in the History Department at the University of West Indies in Trinidad and Tobago, International Men’s Day celebrates and honors the contributions and selfless sacrifices that Men make to our families, our communities, and our world. It shares a 48-hour partnership with Universal Children’s Day which is celebrated on 20th November of each year and is endorsed by the United Nations.

Five (5) components for “Helping Boys and Men Live Longer, Happier, and Healthier Lives” have been identified by the International Men’s Day Global Team:

BOYS’ HEALTH: Would the eradication of hunger and poverty help boys live longer, happier, and healthier lives? How do we ensure that boys receive a daily regimen of healthy meals and exercise? Do boys have equal access to health education and health awareness programs, resources, and support services?Why is it that boys are 50% more likely to be diagnosed with Attention Deficit Disorder (ADD) and placed on Ritalin than their female counterparts? Many boys are misdiagnosed with ADD. What collaborative steps should be taken by parents, educators, and health care professionals and providers to reduce the incidence of ADD in boys and eliminate the need for boys to be prescribed psychotropic medications which can provide long term damage to their physical and intellectual development?

LIFE EXPECTANCY: What steps can be taken to improve the quality of life for Boys and Men? Prostate cancer, heart disease, colon cancer, Alzheimer’s Disease, and diabetes are diminishing the quality of life for Men and shortening the years they have to spend with their children and spouses. Would legislative initiatives that increase medical research and medical research funding help to reduce the mortality rate for men and improve the quality of life for both Men and Boys? Why is it that in a number of countries, for example, the United States, women are outliving men by between approximately 5 to 6 years?

MENTAL HEALTH: To what extent does poverty, gender discrimination, lack of equal access to educational and economic opportunities and resources, and adequate and equal access to medical resources and support services contribute to debilitating mental health issues for Men and Boys? Are there adequate “male-friendly” mental health resources and support services for Men and Boys? Is there a societal bias against Boys and Men who suffer from depression and/or are diagnosed with “clinical depression”? What effective initiatives can and should health care professionals and providers, communities, social service professionals and providers, and the Fatherhood and Men’s Movement Community design, share, implement, and sustain which would substantially reduce the suicide rate for Boys and Men; create equal access to mental health resources and support services; and work collectively to eradicate the causes of depression in Boys and Men?

THE POSITIVE IMPACT OF FATHERHOOD ON BOYS’ AND MEN’S HEALTH: Caring fathers are important to ensure their sons and daughters are emotionally and physically healthy. Men must encourage their sons to eat properly, exercise regularly and be free of stress. Good fathers and husbands will produce healthy families who will contribute to a healthy neighbourhood and healthy nation. How important is it to put aside financial resources for your health? An investment in health is the wisest investment for men and boys.

THE IMPACT OF VIOLENCE ON MEN’S AND BOYS’ HEALTH: Too often we hear, read and see tragic incidents of men and boys being affected by violence. Governments must ensure that violence is reduced or eliminated to ensure there is a healthy environment for their citizens. Men and boys who serve as soldiers or are in conflict zones lose their lives and limbs. Some are psychologically and emotionally scarred due to the trauma of war and violence. Do we need this violence? Should the money being invested in wars and weapons be invested in health?

Feel free to contact the International Men’s Day Coordination team at www.international-mens-day.com to share your thoughts on “Helping Boys And Men Live Longer, Happier, and Healthier Lives”. This year we are giving out a prize certificate for the IMD FLAGSHIP PROJECT which illustrates the best solution-oriented approach to one or more of the five areas listed above.

Förra året firade vi mansdagen i Malmö, genom att dela ut flyers.

I år planerar Pär Ström och bloggen Genusnytt en demonstration utanför riksdagshuset i Stockholm. Temat där blir att kräva könsneutral lagstiftning och lika rättigheter för båda könen.

Är du intresserad av att fira internationella mansdagen i din stad? I så fall är det bara att göra det. Dagen kommer bara att uppmärksammas om det finns personer som vill ta sig tid att på något sätt uppmärksamma den!

Använd gärna kommentarsfältet för att hitta andra intresserade i din stad.

 

31 kommentarer på “Pressmeddelande inför Internationella mansdagen”

 1. John Nilsson skriver:

  Bra att uppmärksamma denna dag, Pelle.

  Ett annat sätt att påverka politiken:
  Miljöpartiet inbjuder till alla att påverka deras partiprogram, vilket vad jag förstår även gäller icke-partimedlemmar. Och kanske behöver de hjälp? Under rubriken ”2. Människan” och underrubriken ”6. Lika rättigheter” står att:

  ”Jämställdhet och snäva traditionella könsnormer begränsar människors fria livsval.”…

  Jag hoppas de skrivit fel, för de menar väl inte att jämställdhet ”begränsar människors fria livsval”?

  https://partiprogram.mp.se/

 2. Jenny K skriver:

  Blir det inget i Malmö?

 3. Pelle Billing skriver:

  @Jenny K: Jodå, det kan det visst bli. Magnus är en klippa. Du kanske också vill delta? Jag kan ju också vara med på ett hörn ;) Jag tänker mig ett litet bord på gågatan eller Gustav, där man har flyers, och sedan kan man också gå runt och ge folk flyers i handen.

 4. Matte Matik skriver:

  Är väl fortfarande att hoppas på för mycket om jag hoppas att det finns någon fler i Skellefteå som börjat läsa här? Eller?

 5. Cuben skriver:

  Matte Matik på tal om Skellefteå känner du eller känner du till Maria Skiddi? Hon var aktiv i Styvmorsviolen för några år sedan.

  http://blogg.vk.se/Mexan

 6. Per Erskjäns skriver:

  @Matte Matik:
  Du kan sluta hoppas. Jag bor också i Skellefteå :)

 7. Matte Matik skriver:

  @Per Erskjäns:
  Per, kan inte du maila mig på mathias@mansnatverket.org så kanske vi kan ta en lunch? :-)

 8. Anders Björk skriver:

  Någon i typ Lidköping, Skara, Skövde eller Falköping?

 9. John Nilsson skriver:

  Linköping eller Norrköping?

 10. Joakim skriver:

  Gotland här. Kvinnodagen nästa år har redan börjat planeras av ungdomsförbunden har jag förstått.

 11. Daniel skriver:

  Jag är väldigt intresserad av att delta i någon form av sammankomst i Malmö, så om en sådan är planerad vill jag gärna veta var jag kan få mer info om den. Har följt bla. denna bloggen i några år nu och har länge planerat att delta i någon pubträff eller liknande men det har bara inte blivit av hittills.

 12. leifer skriver:

  Pelle, OT tips

  Kristin Lundell skriver idag i SVD apropå Skavlan och Camilla Henemark. Ännu en radikalfeministisk röst i en stor dagstidning? Rätt starka ord också, ”skamlig kväll”. Eftersom jag såg hela programmet så undrar jag än mer över denna artikel.

  http://www.svd.se/kultur/skamlig-kvall-med-skavlan_7590502.svd

 13. Chattanoga skriver:

  Leifer:
  Kommentarsfunktionen till Kristins artikel är stängd -
  ”eftersom tonen i diskussionen inte var enig med SvD:s regler”.

  På svenska: ”Nästan alla kommentatorer hade en annan åsikt än Kristin Lundell”.

 14. Pelle Billing skriver:

  @Daniel: Skicka ett meddelande till mig här: http://www.pellebilling.se/kontakt/
  Ange en fungerande mejladress, så kontaktar jag dig när vi börjar bestämma.

 15. Erik Eriksson skriver:

  Någon i Halland eller Göteborg? Än sålänge är det bara jag och kanske en till.

 16. Erik Eriksson skriver:

  Finns det någon som kan designa plancher och/eller plamfetter att dela ut? Ett snyggt material ser mer mer profsigt ut och blir lättare att få folk att ta till sig. Gärna något som står ut eller provoserar (lagom givetvis). Kanske`”mens rights human rights?” som användes i USA?

 17. Sanjo skriver:

  Bra initiativ, Pelle!

 18. Bashflak skriver:

  I princip är jag mot internationella uppmärksamhetsdagar, bättre att jobba med viktiga frågor året runt. Men jag gillar Pär Ströms initiativ att demonstrera utanför riksdagen, det blir svårare för medierna att missa det då.

  Fast loggan är pinsamt lik Intersport

 19. Jo skriver:

  Något jag tror skulle kunna ge utdelning är om man mailade länken till den internationella hemsidans beskrivning (som jag tycker är väldigt bra och lätt att ta till sig även för inte redan ”frälsta”) av årets tema till de politiska ungdomsförbunden lokalt, regionalt och centralt. Till jämställdhetsansvariga, om det går att identifiera vilka det är och vilka mailadresser de har. Ungdomsförbunden är ofta öppnare för nya perspektiv och snabbare att ta tag i dem än moderpartierna (och så är det ofta naturligare för dem att läsa texter på engelska). Naturligtvis kommer inte alla att nappa, och några kanske nappar negativt, men i förhållande till arbetsinsatsen skulle det nog vara värt det om så lite som ett mail av tjugo skulle resultera i någon form av aktivitet eller åtminstone i en diskussionspunkt på en dagordning.

  Meddelanderubrik ”Internationella Mansdagen” och inget annat borde kunna vara lagom intresseveckande.

  Om någon gör något av det här, meddela gärna här i tråden för att undvika dubbelarbete. Jag har inte ork just nu att sätta igång själv, men ska försöka senare, meddelar här i så fall. Länken under ”quick links” till höger på internationella startsidan är i skrivande stund död (jag har mailat och påpekat), så använd den i vänsterkanten i stället tills vidare:

  https://sites.google.com/a/imd-global.org/international-mens-day/annual-theme-2012

 20. Jo skriver:

  Erik Eriksson:

  Håller på och designar lite enkla men snygga och lättillgängliga A4-or som borde kunna funka både som flygblad och på anslagstavlor, återkommer när jag kommit längre.

 21. Erik Eriksson skriver:

  Jo

  Gillar \/,,
  ´

 22. Sam_Vimes skriver:

  Intressant ur jämställdhetsperspektiv:
  http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-19992267

 23. leifer skriver:

  @Chattanoga

  Mycket märkligt att SVD puplicerade den artikeln. Den var under all kritik tycker jag, även om den nu återfanns i kultur delen av tidningen.

  Jag undrar dessutom varför Kristin Lundell inte sa nåt om den norska ex minister feministern som ju också hade en stalker, som sedemera blev ihjälslagen sin flickvän varpå ex ministern sa att om den 3 åriga domen nåt i stil med, med tanke på att hon verkade vara rätt sjuk så vara väl den lindriga domen i sin ordning. Dvs om en kvinna dödar en kvinna, så är det ok. Men när en man dödar en kvinna, då ska det vara hårda straff.

  Mönstret är att kvinnor är det oskyldiga könet medan män är det skyldiga könet man ständigt kan klaga på. Radikalfeminism som heter duga.

 24. leifer skriver:

  Chattanoga

  Mycket märkligt att SVD puplicerade den artikeln. Den var under all kritik tycker jag, även om den nu återfanns i kultur delen av tidningen.

  Jag undrar dessutom varför Kristin Lundell inte sa nåt om den norska ex minister feministern som ju också hade en stalker, som sedemera blev ihjälslagen sin flickvän varpå ex ministern sa att om den 3 åriga domen nåt i stil med, med tanke på att hon verkade vara rätt sjuk så vara väl den lindriga domen i sin ordning. Dvs om en kvinna dödar en kvinna, så är det ok. Men när en man dödar en kvinna, då ska det vara hårda straff.

  Mönstret är att kvinnor är det oskyldiga könet medan män är det skyldiga könet man ständigt kan klaga på. Radikalfeminism som heter duga.

 25. Jenny K skriver:

  @Pelle Billing:

  Jag kan tänka mig att hjälpa till här i Malmö på internationella mansdagen. Jag skickade min mejl adress till dig på din ”kontakt sida”.

 26. John Nilsson skriver:

  Off topic. Hittade detta (lite otippade) citat av Erich Fromm, om jämställdhet eller jämlikhet:

  ”Just as modern mass production requires the standardization of commodities, so the social process requires standardization of man, and this standardization is called equality.”

  http://www.brainyquote.com/quotes/authors/e/erich_fromm_2.html

  Ett försök till översättning av undertecknad:

  ”Precis som modern massproduktion kräver standardisering av varor, kräver den sociala processen standardisering (=likriktning) av människan, och denna likriktning kallas jämlikhet.”

  Betraktar alltså Fromm jämlikhetssträvandena som något som tvingas på oss av den ”sociala processen” (= den sociala anpassningen till det massproducerande kapitalistiska samhället?), snarare än en slags frigörelseprocess? Och är det, paradoxalt nog, vänsterns feminister som ivrigast har drivit och driver på denna sociala anpassning till det massproducerande kapitalistiska samhället? Ser man strävan efter jämställdhet som något som tvingas på oss av ”staten och kapitalets” behov av arbetskraft, snarare än som en frigörelseprocess från en ”patriarkal könsmaktsordning”, hamnar ju saker i ett litet annat ljus. Jag vet inte, jag bara spånar lite…

  Har tyvärr ingen koll på i vilket sammanhang, eller i vilken artikel/bok, som detta skrivits, vilket nog skulle ha underlättat förståelsen av citatet ifråga.

 27. JockeH skriver:

  Nån bosatt i Umeå?

 28. jimmy skriver:

  Någon ifrån Kalmar eller Karlskrona som ska hitta på något denna dag?

Google