DN rapporterar:

Enligt den senaste statistiken fortsätter medellivslängden att öka och år 2011 var den 83,4 år för svenska kvinnor och 79,4 år för männen.

Fyra års skillnad mellan könen, alltså.

Den senaste siffran jag såg var 4,2 år – så ytterligare en minskning har skett. Sverige ligger hyggligt till vad gäller gapet mellan könen, men vi är inte på något vis bäst.

Den skillnad i medellivslängd som kan förklaras av biologi är sannolikt 1-2 år. Den forskning som ligger bakom denna uppskattning kan du läsa mer om i Jämställdhetsbluffen.

 

18 kommentarer på “Nu skiljer det fyra år i medellivslängd mellan könen”

  1. Magnus Olert skriver:

    Hur ser det ut om man räknar bort dödsfall p.g.a. olyckor, våld och självmord?

  2. Joakim skriver:

    Vad kan man dra för slutsats av det här? Kan vi anta att kvinnor kanske är bättre på att leva ett hälsosamt liv?

  3. Matte skriver:

    Förr jobbade och slet män mer på tunga jobb, nuförtiden mindre av det samt att kvinnor också nästan jobbar lika många timmar som män. Det tror jag är största orsaken till att det går åt rätt håll. Men män anses fortfarande vara samhällets förbrukningsvaror.

    En orsak kan också vara att män generellt tar större risker och lever mer ohälsosamt. Och att kvinnor använder mycket mer av sjuk och hälsovården.

  4. Pär H skriver:

    SCB skriver bla att
    ”– Männens livslängd ökar fortare än kvinnornas bland annat på grund av minskad rökning och för­bättrad vård, säger Lena Lund­kvist.”

    http://www.scb.se/Pages/Article____341158.aspx

  5. Joel Bergqvist skriver:

    ”Vad kan man dra för slutsats av det här? Kan vi anta att kvinnor kanske är bättre på att leva ett hälsosamt liv?”

    Ungefär som när män lyckas bättre i arbetslivet, då heter det ju att män är bättre än kvinnor på att arbeta hårt. Nej vist ja då heter det att kvinnor blir diskriminerade.

  6. Bashflak skriver:

    Under hela historien fram till ca 1900 så har en dominerande dödsorsak för kvinnor varit barnsängsfeber/förlossningskomplikationer.

    För män har det varit våld, inte bara att andra män slår ihjäl dem utan olika typer av olyckor relaterade till födans anskaffning. Mammutar blir ju ganska arga när man sticker spjut i dem, manuellt jordbruk och gruvdrift sliter hårt på kroppen och de tidiga industriella maskinerna var inte att leka med.

    Efter att plogen sattes i backen för 10000 år sedan har infektionssjukdomar följt människans bosättningar i spåren och hållit båda könens population i schack. Även svältperioder har plågat människan, från jägarstenåldern fram till 1900-talet

    Alla ovanstående dödsorsaker har nästan utrotats i västvärlden, det är bara enstaka individer som dör av våld/olyckor, barnsängsfeber, svält eller infektioner. I stället dör folk av livsstilssjukdomar – högt blodtryck, diabetes, cancer m.m. Även psykisk ohälsa är under stark uppsegling och det är fler under 2000-talet i världen som dött av självmord än av krig.

    Jag tror en hel del av dagens dödsorsaker beror på att vi lever för långt från våra biologiska rötter, både fysiskt och mentalt. Och förstås att om man lever länge så kommer naturen ikapp, förr eller senare måste ju alla dö av NÅGON orsak.

    Men frågan är, kan nutidsmänniskan närma sig sitt biologiska ursprung och drabbas av färre livsstilssjukdomar och mindre psykisk ohälsa, utan att få tillbaka allt gammalt elände som tidigare generationer plågats av. Och hur skulle det gå till?

  7. [...] Pelle Billing: Kvinnors medellivslängd är fortfarande fyra år längre än mäns. Share this:FacebookTwitterGillaGillaBe the first to like this. Publicerat i Genus, Jämställdhet, Male Studies Foundation, MansfrågorTags: genusordning, genussystem, mansfrågor, mansutredningen, män för jämställdhet [...]

  8. Pelle Billing skriver:

    @Bashflak:

    ”Mammutar blir ju ganska arga när man sticker spjut i dem”

    Ok, så detta fick mig att skratta :)

  9. Maria skriver:

    Att män generellt sett har kortare livslängd har delvis att göra med hormoner. Många tror att bara för att männen har mer muskler så är de också mer robusta, men faktum är att män har mindre motståndskraft än kvinnor mot infektioner m.m.

  10. AV skriver:

    Maria: Det föds fler pojkar, men efter ett antal år är vi lika många. Som vanligt är spridningen i egenskaper större hos den manliga befolkningen. En större andel pojkar har dåligt immunförsvar/andra medfödda skador och stryker med tidigt. Sen är spridningen i riskbenägenhet och intelligens också viktiga faktorer. Män dominerar i ytterligheterna åt båda håll. Speciellt hos de individer som har mycket av det ena och lite av det andra ger det ett stort utslag. De blir inte gamla.

    Så det finns naturligt ett par års skillnad. Men sen beror en stor del av skillnaden på att män fortfarande ses som slitvaror i samhället och att män helst inte ska sjåpa sig eller springa till doktorn i onödan. Och där får vi knappast stöd från dagens feminister. Män (speciellt vita) är privilegierade och ska sluta klaga. Då är de ”kränkta vita män”. Vilken könsroll appellerar det till? Kvinnor ska givetvis sträva efter manliga maktpositioner. Mycket snack om styrelseposter, lite om takskottare och byggarbetare med stora arbetsrisker. De jobben får männen gärna behålla. Visserligen lite snack om poliser och brandmän, som tydligen ses som fina. Kanske för att de också handlar om makt eller att vara ”hjälte”. Sopbilschaufför, lite mindre.

  11. Joel Johansson skriver:

    Jag vill uppmuntra alla män att varva ner och ta hand om sig själva. Min erfarenhet är att man kan vara utmärkt nöjd även om man inte prioriterar sin attraktionskraft och försöker uppfylla drönarrollen.

  12. Pelle Billing skriver:

    @Maria:

    ”Att män generellt sett har kortare livslängd har delvis att göra med hormoner.”

    Ja, det finns en biologisk komponent på 1-2 år. Kanske har det att göra med att östrogen skyddar kvinnor mot hjärtsjukdomar. Möjligen har det att göra med immunförsvaret också, även om kvinnors immunförsvar ger dem mer autoimmuna sjukdomar.

    Dock finns det fortfarande 2-3 års skillnad vi inte kan förklara biologiskt.

  13. Pelle Billing skriver:

    @Joel Johansson: Förstår vad du menar. Jag brukar uttrycka det som att det är dags för männen att lyssna på sig själva. Att fundera på vad de vill och vad som är viktigt. Slutresultatet av en sådan process kan bli allt ifrån att ta det lugnare till att satsa på att bli mer attraktiv. Det viktiga, som jag ser det, är att det är ett medvetet beslut, och att man inte bara passivt köper sin könsroll och spelar med i den. För då lever man i slutändan bara för andra människor, och glömmer sig själv.

  14. Joakim skriver:

    @Joel Bergqvist: Jag är inte lagd åt det hållet.

  15. Niklas skriver:

    Fast du Pelle, du är ju läkare.

    Jag har hört att östrogen naturligt skyddar kroppen på vissa sätt, och det är därför det är så stor skillnad i livslängd mellan män och kvinnor. Testosteron sliter mer.

    Sen har ju kvinnors snarare sjunkit för att de nu lever som män gör på många sätt….alkohol osv, vilket inte är bra.

  16. Gonzo skriver:

    Släng ut kvinnorna ur hemmet och låt dom jobba medan ”du” är pappa ledig på heltid i några år.
    Byt könsrollerna och låt kvinnan slita ut sig i karriären och sedan förlora familjen. Det sliter hårt både på kroppen och psyket för dom flesta, mer än man kan tro. Men det är bara att bita i hop och visa att dom kan vara som riktiga karlar.

    För några år sedan läste jag en artikel om hur kvinnor drabbades (naturligtvis) av denna minskning i medellivslängd.
    Männen hade ökat sin medellivslängd mer än kvinnor. Jag tror att män hade ökat sin medellivslängd med ca 2-2,5 år på ett x antal år medan kvinnor bara ökat 1,5-2 år på samma tid.

    Eftersom kvinnors livslängd inte ökat lika mycket som männens så var kvinnor givetvis ett offer, männen hade fått föredelar. Männen hade det bättre än kvinnor etc.
    Inte en tanke om att både kvinnor och män hade ökat livslängden, att kvinnor fortfarande lever längre än män OCH att det förmodligen finns en gräns för hur länge vi människor kan leva. Kvinnor kanske ligger när den gränsen och ökar därför inte sin livslängd så mycket mer?

    Jag har också hört att demens är något som framförallt drabbar kvinnor. Rätt eller fel? Kanske behövs ett grönt band till förmån för mäns hjärnor?
    Om det är så att kvinnor drabbas mer av demens än vad män gör så kan det kanske ha att göra med att dom lever ”för länge” för att människokroppen ska fungera. Långt liv kanske inte är så bra ändå, bättre att dö när man lever och är frisk, i stället för att ligga flera år som dement.

  17. [...] Pelle Billing: Kvinnors medellivslängd är fortfarande fyra år längre än mäns. [...]

Google