Misandri utöver det vanliga

19 oktober 2012, av Pelle Billing

I dagens Aftonbladet kan man se följande rubrik:

Aftonbladet påstår alltså att kvinnor blir sjuka av oansvariga män. Bakgrunden är att kvinnor oftare är sjukskrivna än män, särskilt kvinnor som är i ålder att ha småbarn.

Vem som satt rubriken går inte att veta. Men den som skrivit artikeln är ledarskribenten Ingvar Persson. Han skriver så här:

Det är kort sagt föräldrar mellan 30 och 39 år som ska hantera alla de utmaningar vardagen som familj innebär.
Och vi vet att det är kvinnorna som tar större delen av ansvaret för att få den vardagen att fungera.

Hur ”vi” vet att det är kvinnorna som tar största ansvaret för att få vardagen att fungera, förklaras inte i texten. Möjligen drar Ingvar Persson slutsatser från sitt eget privatliv, eller så spekulerar han fritt. Han redovisar åtminstone inga siffror på hur många timmar respektive kön arbetar i hemmet och på jobbet.

Persson nöjer sig dock inte med citatet ovan, utan han vill även markera att männen är direkt ansvariga för kvinnornas sjukskrivningar:

Kvinnors dubbla ansvar för familj och arbete – eller kanske snarare männens bristande ansvarstagande – är en orsak till ojämställdheten i arbetslivet.

Och det är bristen på jämställdhet som gör kvinnor sjuka.

Rubriken är således ingen slump, utan den utgår från precis det som Persson hävdar.

Frågan är då vilka alla dessa oansvariga män är?

Handlar det om sophämtarna som dagligen går till ett smutsigt, farligt och otacksamt jobb – för att det trots allt ger en lön som kan försörja en familj? Är det byggjobbarna som offrar ett antal liv årligen för att vår infrastruktur ska fungera? Är det alla de män som tar stressiga övertidsjobb i privata sektorn som inte alltid är så roliga, men som ger bra betalt?

Vilka män som åsyftas framgår inte av Ingvar Perssons krönika.

Inte heller ger Persson några bevis för att männen skulle vara ett oansvarigt kollektiv. Och om man söker bevis, så blir svaret ett helt annat.

SCB:s tidsanvändningsundersökning visar nämligen att könen totalt sett arbetar lika mycket per vecka om man summerar förvärvs- och hemarbete, och när det specifikt gäller småbarnsföräldrar är det snarare männen som arbetar aningen mer.

I stället för att hålla männen ansvariga utan bevis (vilket vi kallar för misandri), är här ett antal förklaringsmodeller som utgår från kända fakta/observationer/förhållanden:

 • Kanske blir kvinnor sjuka oftare i småbarnsåren, eftersom de i genomsnitt tillbringar mer tid med sina barn. Små barn blir ofta sjuka.
 • Möjligen blir kvinnor sjuka lite oftare, rent biologisk, precis som att det finns en biologisk komponent som gör mäns livslängd 1-2 år kortare. Alla som arbetar inom sjukvården känner till paradoxen om att kvinnor är sjukare men lever längre.
 • Det finns en pilotstudie från Kolmårdens vårdcentral som visar att läkare oftare sjukskriver en kvinna än en man, även om de har exakt samma diagnos. Det finns för- och nackdelar för båda könen med detta förfarande, men det ger otvetydigt fler sjuka kvinnor i statistiken.
 • Kanske känner kvinnor högre press på att vara goda eller till och med ”perfekta” föräldrar, på grund av de könsroller vi alla ärvt.

Dessa förklaringar kan vara korrekta eller felaktiga, men de utgår åtminstone från någon typ av samband eller fakta som kan verifieras. Förklaringarna skuldbelägger heller inte ett helt kön, utan öppnar för att vi tillsammans kan bygga ett samhälle som fungerar bättre för alla inblandade.

Den misandri som Ingvar Persson kommer dragandes med, har däremot ingen plats i samhällsdebatten.

Obs: Kommentera gärna detta blogginlägg. Men kom ihåg att hålla god ton även om ämnet kan vara upprörande. Bli vid behov upprörd först, skrik sedan i en kudde om det behövs och lämna slutligen en sansad kommentar ;)

 

58 kommentarer på “Misandri utöver det vanliga”

 1. [...] för tipset, Sara1. Även Pelle Billing bloggar om [...]

 2. Lavazza skriver:

  Mycket bra skrivet. En möjlig förklaring är kanske att det i vissa situationer är bättre att sjukskriva sig själv än att vabba. Jag bor inte i Sverige, så jag har inte koll på reglerna.

 3. Frogfish skriver:

  Fascinerande att det alltid är mäns fel så fort en eller flera kvinnor upplevt nåt negativt. Jag ger mig f-n på att om en kvinna stack fingrarna i brödrosten skulle det skyllas på den man som uppfann maskinen (eller varför inte alla män av ren princip). Helt otroligt…..

 4. Viktor skriver:

  Jag blir inte lika upprörd som jag blir rädd. Detta är information som pumpas ut dagligen, om än inte alltid lika öppet som detta exemplet.

  På tal om misandri: Jag och min sambo väntar barn om ett halvår (hooray), och frågan om könet på barnet är självklart en stor fråga som vi spekulerar vilt i och låter folk gissa. En arbetskamrat till oss bägge gissar på en flicka, varpå min sambo förvånat undrar varför (eftersom de allra flesta sagt pojke). Svaret var inte riktigt vad hon väntade sig. ”Några pojkar vill vi inte föda fram fler! De bara fördärvar”.

  Jag var själv inte närvarande, för då hade inte situationen stannat riktigt där, men något mer sas inte denna gången.

  Jag riktigt hoppas det är en pojk så jag kan ställa henne mot väggen. ”Det var ju synd att det blev en liten pojke. Se vilken liten mansgris vi har fått här. Du kanske vill hålla i yxan?”

 5. Rick skriver:

  Fullkomligt grotskt av Aftonbladet.
  Men jag tror att vi borde se den obehagliga sanningen i vitögat.. Sådana här texter skrivs inte av genuin övertygelse. De skrivs därför att de finner genklang. Och genklangen finns dessvärre hos en, om inte kanske stor, så åtminstone betydande del av Sveriges kvinnor (och ett antal män). Jag säger inte detta för att dra alla kvinnor över en kam, verkligen inte, men jag måste säga att det är beklämmande vanligt med i övrigt sympatiska kvinnor som utan tillstymmelse till självreflektion strör omkring sig fullkomligt motbjudande och nedlåtande påhopp.
  Denna gång är det en man som skrivit ledaren, men han vet hur en slipsten ska dras. Han vet vad läsarna vill ha och vad hans överordnade förväntar sig (LO & S äger nämligen AB:s ledarsida).

 6. Oscar skriver:

  Det finns massor av andra faktorer som också kan bidra till att kvinnor är mer sjuka än män. För det är dessutom något som inte bara gäller kvinnor i åldern 30-39, utan för alla kvinnor som är i arbetsför ålder. Till exempel att det är vanligare att kvinnor jobbar i värden och därmed blir mer exponerade för sjuka människor. Att kvinnor dominerar i förskolorna där massor av sjukdomar sprids bland barnen. Även i lågstadiet är det mest kvinnliga lärare. Det är knappast mäns fel att kvinnor väljer den här typen av jobb där man exponeras för mycket sjukdomar, precis som det inte är kvinnors fel att män arbetar inom yrken som kan vara farliga och leda till dödsfall.

 7. Bashflak skriver:

  @Lavazza:

  Nej, det är klart bättre att vabba än att sjukskriva sig själv, för vid VAB slipper man karensdagen, så förklaringen ligger inte där.

  Även ur arbetsgivarens synvinkel är VAB att föredra, eftersom den betalas av försäkringskassan, medan sjuklön dag 2-14 betalas av arbetsgivaren.

 8. Sam_Vimes skriver:

  Bra skrivet! Tack!

 9. [...] Pelle Billing tar upp ett exempel på misandri i media, den här gången på Aftonbladets ledarsida. Läs och [...]

 10. Tobias skriver:

  En aspekt på det hela kan likväl vara det faktum att män tar risker i mycket högre utsträckning och tänker att de inte är ”sjuka nog” att avstå arbete.

 11. Rick skriver:

  Kvinnor säger ofta någonting retfullt i stil med att ”ingen är sååå sjuk som en förkyld man”. Jag brukar inte längre le överseende åt detta, utan svara med elementära uppgifter om vilken kön som brukar vara sjukskrivet. Det brukar ha effekt…

 12. Prillan skriver:

  Denna ledare gjorde mig nästan gråtfärdig. Jag har jobbat med de här frågorna i flera år och vet att detta är en vanlig, men ack så förvanskad bild av verkligheten. Många män (främst i den äldre generationen, men mönstret finns nog rakt över) sjukskriver sig alldeles för sent. Jag kommer aldrig glömma en brandman med långt gången cancer som släpade sig till jobbet (och ett sånt jobb också…) trots att han var döende. Hans chef ringde mig (i min dåvarande tjänst) och frågade desperat om jag kunde göra något för att förmå honom att sjukskriva sig.

 13. Pelle Billing skriver:

  @Prillan: Tragiskt att höra. Men det förvånar mig inte. Våra könsroller sitter djupt ibland och kan vara svåra att ta sig ur även när de är destruktiva – och detta gäller båda könen.

 14. Pelle Billing skriver:

  @Viktor: Grattis till ert kommande barn!

  Skrämmande att höra om kvinnan som uttryckte sådan misandri om ett potentiellt gossebarn.

  En lämplig fråga att ställa henne kan ju vara om hon någonsin håller i eller gullar med dessa gossebarn som ”fördärvar”. I konsekvensens namn bör hon ju avstå.

 15. Nordboer skriver:

  ”About one in ten working women in the Netherlands suffered from burn-out symptoms in 2004. Single women and women who worked more hours were more likely to suffer these symptoms. The combination of a job, housework and childcare does not increase the risk of burn-out. ”

  ”With 16 percent, single women were most likely to suffer from burn-out. Women in a household with underage children suffered slightly less often (8 percent) than women in multi-person households without underage children. ”

  ”After corrections for age and working hours, the risk of women with underage children suffering from burn-out was nearly the same as for women in a multi-person household without underage children. For single working women, the risk was nearly twice as high; living together seems to reduce the risk of suffering from burn-out. ”

  Med andre ord, der det er en mann i bildet blir kvinner SJELDNERE utbrent. Kanksje fordi kvinnene får støtte gjennom at mennene tar ansvar?

  ”Working women who spent relatively many hours on household chores were about just as likely to suffer from burn-out as women who spent less time on housework. Apparently the time spent on household tasks does not correlate with the risk of burn-out. ”

  ” Working hours have a greater effect. For women who worked 20 hours or more the risk was more than twice as high as for women who worked for 12–19 hours a week.”

  Det tok meg 2 minutter å finne en studie som avkreftet lederskribentens påstand. Kanskje jeg burde ta over jobben hans?

  http://www.cbs.nl/en-GB/menu/themas/arbeid-sociale-zekerheid/publicaties/artikelen/archief/2006/2006-1937-wm.htm

  http://www.forbes.com/sites/larissafaw/2011/11/11/why-millennial-women-are-burning-out-at-work-by-30/

 16. Bashflak skriver:

  Bra grävt, Bordboer!

 17. [...] för tipset, Sara1. Även Pelle Billing bloggar om [...]

 18. Rick skriver:

  @Nordboer

  Fint journalistjobb! I och för sig är detta något jag – och de flesta andra med erfarenhet av parförhållanden – nog kan ana mig till, men det är spännande att någon försökt ta reda på saker och ting.

 19. Mange skriver:

  Prillan
  Fy bubblan det lät inte bra. Hur gick det med honom sen då?

 20. Jocke skriver:

  Jag har blivit mer och mer övertygad om att Aftonbladets affärsidé är att reta upp sina läsare så mycket som möjligt. För faktum är att någonstans gillar vi att bli förbannade :-)

  När det gäller mansförakt och nedvärderande generaliseringar om män så stöter man på det dagligen. Jag tror faktiskt inte att kvinnor riktigt förstår hur illa det är och hur det känns.

  Själv har jag börjat protestera högljutt på min arbetsplats när den sortens tendenser dyker upp. Jag har numera infört en nolltolerans så fort det slentrianmässigt börjar pratas negativt om män. Och det har börjat ge resultat – faktiskt.

 21. Rille skriver:

  Kvinnor drabbas och sjukskrivs inte sällan för gravidrelaterade issues. Räknas inte det in i statistiken?

 22. Om gud hade varit kvinna hade det inte funnits jordbävningar…

  Ibland önskade jag att jag var feminist så jag hade haft en så extremt klar bild över verkligheten och inte den här jobbiga vetenskapliga synviknkeln som jag envisas med att anlägga på frågor…

 23. [...] Pelle Billing: …Misandri (Manförakt) utöver det vanliga Share this:FacebookTwitterGillaGillaBe the first to like this. Publicerat i Genus, Girlwriteswhat, JämställdhetTags: girlwriteswhat, patriarchy [...]

 24. Sanjo skriver:

  Jag stoppar huvudet i kudden.

  Och jo, det här är enormt upprörande. Men inte ett dugg förvånande. Misandrin pytsas ut genom etablerade medier i Sverige idag, praktiskt taget varje dag.

 25. [...] ska ni läsa lite mer seriöst om ledaren i aftonbladet, liksom här. [...]

 26. P. T skriver:

  Jahapp så var det manshat igen. Fy fan vad tröttsamt det är med dessa riddarmän med penna. Aftonbladet ska jag defintivt aldrig mer köpa. Nu har jag tröttnat på dom. Jag rekommenderar alla här att aldrig köpa deras pappers-tidning och undvika att klicka in på deras webplats. Misandrin måste få ett slut nu. Det börjar bli jobbigt.

 27. BekeZeke skriver:

  Dra åt skogen Aftonbladet.. Och jag har precis slängt 2 st Amelia som jag inte kunde läsa efter Jämställdhetsbluffen…

 28. Ulf Andersson skriver:

  @ P. T
  ”Jag rekommenderar alla här att aldrig köpa deras pappers-tidning och undvika att klicka in på deras webplats.”

  Jag förstår hur du menar, men någon måste ändå hålla koll
  på dumheterna tidningarna syr ur sig – och då tänker jag mest
  på den senare delen (att klicka sig in på deras webplats).

  ”Misandrin måste få ett slut nu.”

  Absolut! Men mycket arbete återstår.
  Feministerna har härjat fritt under 40 års tid -
  utan något som helst motstånd.
  Dessutom måste vi bli fler som kritiserar
  feministernas manshat, genom bloggar och hemsidor.

 29. Kjell skriver:

  Bristen på logiskt, rationellt tänkande är slående hos den här ledarskribenten… Till att börja med, handlar ALLA kvinnliga sjukskrivningar av den delen som överstiger männens sjuklighet om stressrelaterade sjukdomar? Något sådant framgår i alla fall inte av artikeln.

  Sedan förstår jag inte vad de 14%-iga löneskillnaderna (som i vanlig ordning är siffran som jämför olika arbeten med bland annat olika arbetstid) har med sjukskrivningarna att göra? Tanken är att väl att läsaren ska reagera emotionellt och på något sätt förstärka ilskan över den ”orättvisa” skillnaden i sjukskrivningar.

  Nå, den som försöker övertyga mig med känslomässiga argment utan rationella där bakom, den som bara kan se en förklaring på ett problem, tappar min respekt i sakfrågan. Dock inte som person, självklart.

  Jag har i och för sig inte läst kvällstidningar på många år pga allmänt tunt innehåll, men Aftonbladet står väldigt långt ner på reservlistan just nu…

 30. P. T skriver:

  Ulf Andersson

  Då får någon annan hålla koll på dom. De 12 kronorna (innan tio) som jag gått och köpt aftonbladet för kommer inte längre ner i deras kassa. Det är sluthandlat och om fler hade slutat handla papperstidningen desto större åtstramningar måste den manhatande tidningen Aftonbladet göra. Det sätter press på dom. Kan vi alla jämställdister enas om att aldrig mer köpa den tidningen så handlar det helt plötsligt om stora pengar som inte längre kommer in eftersom kiskoerna då beställer färre exemplar. Inte en krona mer Aftonbladet ! Grattis, ni har via denna artikeln förlorat en kund.

 31. Bashflak skriver:

  Jag lovade på Genusnytt att jag inte skulle köpa Aftonbladet idag heller. Har knappt gjort det under 2000-talet.

  Men en timme senare fick jag den gratis när jag klev på ett SAS-flyg, så då passade jag på att tjuvläsa ledaren. Alltså den mannen har ingen hum om hur världen ser ut. Texten är så full av faktafel och osakligheter så man bara baxnar.

 32. P. T skriver:

  Jag hoppas verkligen att folk kan klara av att inte köpa Aftonbladet. Tänk så här nästa gång ni är vid kassan och ser en tidning med inbjudande löpsedel. ”Det finns fler än jag som vägrar köpa den” . Skit i att köpa den och visa lite medmänsklighet för män. När det gäller SVT så klarar jag inte längre se den vinklade informationen där längre heller. Kollar numera aldrig på nyheter eller debatter på SVT. Visst man missar mycket ”nyheter” men man slipper må skit.

 33. Rick skriver:

  Låt bli att köpa Aftonbladet åtminstone några gånger per månad och donera inbesparingen åt Pelle (eller Pär Ström). Eller låt bli att köpa i en hel månad och donera, säg, hälften av inbesparingen år Pelle. Inga stora summor, men gör det!

 34. Niko skriver:

  Det här en del av en större trend – men vi är samtidigt delaktiga i att försöka minska Aftonbladets upplaga. Kanske några tusen läsare här ikväll, kanske säger vi alla till våra vänner och släktingar.

  Jag blir jätteglad om vi kan tänka oss att vi bara har minskat Aftonbladets prenumeranter med 10.000.

  Låt oss sikta på 20.000 nästa gång:-)

 35. Jesper skriver:

  @Jocke:
  Exakt, denna smörja är en affärsidé! Och högerstrategerna klappar i skymundan händerna väl medvetna om att det var feminismen som knäckte den till synes obesegbara arbetarrörelsen. För 40 år sedan var det en mustaschprydd gruvarbetare som hade det yttersta tolkningsföreträdet med väl inövade glosor. Han hade alltid rätt, det visste krösusarna. Högerstrategerna kommer inte att motarbeta jämställdismen heller. För dem är allt bättre än den där gruvarbetaren som bara skulle ha och ha och ha och där en konstruktiv dialog var lika otänklig som med Gudrun själv.

 36. Rick skriver:

  @Jesper

  Jag vet inte om jag förstår dig rätt, men jag tycker att vi ska lägga det där med höger-vänster åt sidan i den här frågan. Jag själv är väldigt mycket liberal (FP är det närmaste) men jag vill under inga omständigheter utesluta personer med andra (demokratiska) preferenser ur samtalet, så låt oss fokusera på kärnfrågan.

 37. Jesper skriver:

  @Rick:
  Tyck du också. Du har säkert rätt i att jag kan skrämma bort folk. Tack för att du inte anklagar mig för att vara pragmatiker.

 38. Pelle Billing skriver:

  @Nordboer:

  ”Det tok meg 2 minutter å finne en studie som avkreftet lederskribentens påstand. Kanskje jeg burde ta over jobben hans?”

  Det skulle otvetydigt bli en förbättring.

 39. Niko skriver:

  Rick: Bra, det här är ingen vänster/högerfråga – även om det visserligen är så att vänstern har gått allra mest vilse när det gäller genus och misandri.

 40. Pelle Billing skriver:

  @BekeZeke:

  ”Dra åt skogen Aftonbladet.. Och jag har precis slängt 2 st Amelia som jag inte kunde läsa efter Jämställdhetsbluffen…”

  Ja, jag tror allt fler kvinnor kommer att tröttna på tidningar typ Amelia.

 41. Pelle Billing skriver:

  @Jesper:

  ”Och högerstrategerna klappar i skymundan händerna väl medvetna om att det var feminismen som knäckte den till synes obesegbara arbetarrörelsen. ”

  Den här bloggen tar inte ställning politiskt, men jag kan inte tänka mig att den radikala feminismen långsiktigt är en bra affär för socialdemokraterna. Jag har personligen fått rapporter från flera olika LO-män (med uppdrag inom LO, alltså) att man börjar trötta på det hela.

 42. Pelle Billing skriver:

  @Rick:

  ”Jag vet inte om jag förstår dig rätt, men jag tycker att vi ska lägga det där med höger-vänster åt sidan i den här frågan. Jag själv är väldigt mycket liberal (FP är det närmaste) men jag vill under inga omständigheter utesluta personer med andra (demokratiska) preferenser ur samtalet, så låt oss fokusera på kärnfrågan.”

  Helt rätt att den här bloggen inte handlar om att diskutera partipolitik. Så några längre diskussioner om detta ska vi inte ha.

 43. Joel Johansson skriver:

  Vi satt runt köksbordet vid tre-fikat idag, och jag refererade kort till Aftonbladets ledare. Min kollega, som sällan diskuterar kontroversiella frågor, gav sin omedelbara analys:
  ”Någon försöker skapa en dramaturgi där han kan anse sig lite bättre än alla andra.” Det yttrandet träffade rätt i hjärtat på allt som har med offentlig debatt att göra, tyckte jag.

 44. Prillan skriver:

  @ Mange

  Minns inte riktigt men sjukskrivning var nog oundvikligt.

 45. Tomas skriver:

  ”Möjligen blir kvinnor sjuka lite oftare, rent biologisk, precis som att det finns en biologisk komponent som gör mäns livslängd 1-2 år kortare. Alla som arbetar inom sjukvården känner till paradoxen om att kvinnor är sjukare men lever längre.”

  Har du några källor som stöder detta? Påståendet ”alla som arbetar inom sjukvården känner till…” låter misstänkt likt ”Och vi vet att det är kvinnorna…”, direkt saxat ur ledaren. Jag håller med om mycket av det du skriver, men jag ser ingen anledning anklaga någon för att plocka argument ur tomma luften, bara för att sedan göra likadant.

 46. Jesper skriver:

  @Pelle Billing:
  ”… men jag kan inte tänka mig att den radikala feminismen långsiktigt är en bra affär för socialdemokraterna. Jag har personligen fått rapporter från flera olika LO-män (med uppdrag inom LO, alltså) att man börjar trötta på det hela.”

  Exakt! Den radikala feminismen är en usel affär för sossarna och hela arbetarrörelsen både på lång sikt och ännu mer uppenbart historiskt. Det är därför som högerstrategerna klappar händerna och hellre kör en egen feminism light än går till motattack. Och lita på att LO-gubbar inte bara har börjat att tröttna, de har stått med förvånade blickar i decennier. Samma inom media. Den växande irritationen har pågått lång tid, men skribenter är vanligen rädda om jobbet och ägarna blir alltmer pressade att sälja och fittstimsjournalistiken har höga läsarsiffror. Jocke beskrev det sistnämnda utmärkt.

 47. AV skriver:

  OT. Här är en liten bomb som borde undersökas närmare.

  Danska kvinnor åker till Sverige för abort av ‘fel’ kön.

  Danmark har fri abort till v 12 och fr o m v 14 kan man bestämma barnets kön. I Sverige är den fria aborten t o m v 18. Detta får danska kvinnor att åka över sundet för att ta bort foster av oönskat kön. Detta är så vanligt att flera privata kliniker nu vägrar tillhandahålla tjänsten könsbestämning förrän efter v 18. Artiklarna i Aftonh*ran och Sexpressen var ganska kortfattade, så jag spårade upp ursprunget, Danmarks radio.
  http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2012/10/20/111354.htm

  Nu skulle man kunna tro att det handlar om någon invandrargrupp som bara vill ha pojkar, men så verkar det inte vara. Det verkar vara helt vanliga danska välutbildade kvinnor som har mycket speciella föreställningar om vilket barn de vill ha. Det framgår inte om det är just pojkar eller flickor som föredras. Skulle vara intressant att veta. Någon som vet?

  Här två citat från artikeln:

  - Den veluddannede del af befolkningen tager meget let til udlandet for at få lavet de her aborter, fordi det jo er tilgængeligt og let at komme til Sverige, og jeg tror ikke, at det kan stoppes, siger hun [Birgit Petersson, Abortrådet].

  - Det er min opfattelse, at det vil stige, fordi at der er en utrolig forkælelse i forhold til, hvordan barnet skal være og hvilket barn, man gerne vil have, siger hun.

  [Översättning: -Den välutbildade delen av befolkningen åker lätt till utlandet för dessa aborter. De är tillgängliga och det är lätt att åka till Sverige. Jag tror inte det kan stoppas.

  -Det är min uppfattning att detta kommer att öka, därför att det finns en otrolig bortskämdhet om hur barnet ska vara och vilket barn man vill ha.]

  Jag vill på intet sätt inskränka aborträtten, men det ska bli intressant vad feminister ska skylla välutbildade kvinnors aktiva val av barnets kön på. Patriarkatet och onda män?

 48. Jesper skriver:

  @AV:
  ”Jag vill på intet sätt inskränka aborträtten …”

  Hur ställer du dig till en könsneutral abortlagstiftning och hur vill du i så fall att en sådan ska se ut?

 49. Mariel skriver:

  alltså det är ju inte klokt! Artikeln som skuldbelägger män alltså. Du är klok som vanligt Pelle! Gratulerar till bokens framgång btw, ska köpa mig ett exemplar så snart ekonomin tillåter (körkortet här var inte helt gratis om man säger så). Kram

 50. AV skriver:

  @Jesper: Kan inte bli könsneutral eftersom det handlar om kvinnans kropp. Hon bestämmer om hon vill bli mamma. Däremot kan förutsättningar och konsekvenser diskuteras. Ska man ha rätt att kolla fostrets kön före v 18? Tycker jag inte. Ska pappan kunna legalt avsäga sig faderskapet? Om staten subventionerar singelkvinnors insemination säger man att barn även i normalfall klarar sig utan den trygghet en frånvarande men betalande pappa innebär. Alltså om kvinnan väljer att behålla barnet mot pappans vilja får hon ta samma konsekvenser som om hon inseminerade sig, det fulla ekonomiska ansvaret. Fortfarande hennes beslut men hon får ta konsekvenserna av det.

 51. leifer skriver:

  @Pelle Billing

  En sak är vad Aftonbladet skriver. Vad värre är att det ju varit temat senaste veckan i all media som tagit upp detta. Männen fuskar och smiter är undertonen. Kvinnor är stoiska och kämpar på med sitt dubbelarbete. Kvinnor ses inte som ansvariga för sina omständigheter utan är offer.

  Män = skyldiga könet
  Kvinnor = oskyldiga könet

  Hela samhällsklimatet vi har idag i detta beskrivs mycket väl av girlwriteswhat i denna video.

  the tyranny of female hypoagency

  http://www.youtube.com/watch?v=KBgcjtE0xrE&feature=g-vrec

  Och detta tyranni kommer då bara att öka, när vi egentligen behöver den omvända utvecklingen!

 52. leifer skriver:

  @Pelle Billing

  OT Tips. Axess magasin skrev i senaste numret om att kvinnor i väst nu gått om män lönemässigt (tyvärr måste man logga in för att läsa hela artikeln).

  http://www.axess.se/magasin/default.aspx?article=1459

  ”år 1970 tjänade de unga kvinnorna i New York i snitt 19 procent mindre än männen. Hela löneskillnaden hade dock försvunnit år 2000. Fem år senare var skillnaden åter synlig, denna gång till kvinnornas fördel.”

 53. Gubbklubben skriver:

  Jämställdhetsbluffen ska hämtas på måndag:)

  New student Organization at University of Chicago

  meninpowerchicago@gmail.com

  http://news.mensactivism.org/node/12473

  White men in college are also tired of Feminism! This shut my critics mouthes forever! LOL!

  http://www.youtube.com/watch?v=mdg9Z8KTc-c&feature=youtube_gdata_player

 54. Adam Bek skriver:

  Det här är ju intressant.
  I vår familj var det precis tvärt om när första barnet började på dagis. Jag hade magsjuka på rad med tillhörande sjukskrivning en hel höst. Det var ett helvete.

  Inte förrän nu inser jag att orsaken alltså var att min fru inte tog ansvar. Det var hennes fel. Det var därför jag var så dålig.

  Jag som trodde det var att jag var mer känslig för magsjuka.

 55. [...] Pelle Billing: Misandri i media utöver det vanliga Share this:FacebookTwitterGillaGillaBe the first to like this. Publicerat i Genus, JämställdhetTags: anna wester, göteborgsposten, gubbröra, misandri [...]

 56. [...] Pelle Billing: Misandri i media utöver det vanliga [...]

 57. Kristian (med mintsmak) skriver:

  @Viktor: Grattis! Försök undvika såna människor. ”Hä löns int’ förklar’ för dem som int’ begrip.”
  @Rick: Här i England är det fullt accepterat att tala om ”Man Flu”. (Statistiken säger att kvinnor i barnafödande ålder, särskilt ensamma mammor, ligger högst.)
  @Nordboer: Bra ide. Vi ser fram emot bättre skribenter.

Google