Miljöpartiet borde läsa sagan om pojken och vargen

25 oktober 2012, av Pelle Billing

Vissa begrepp och uttryckssätt ska man vara försiktig med att urholka. För om de urholkas fyller de ingen funktion den dag man verkligen måste signalera att något allvarligt håller på att hända.

Någon som fick erfara detta på nära håll är pojken i sagan om pojken och vargen. I denna berättelse är den unge fåraherden uttråkad och han väljer därför att ropa ”vargen kommer!” även när så inte är fallet.

Med tiden slutar ortsborna att lyssna på honom, eftersom hans rop på hjälp inte representerar något allvarligt. Så när vargen väl kommer är det ingen som lyssnar, och han får ingen hjälp.

Denna berättelse skulle Miljöpartiet behöva läsa, och fundera på sensmoralen. De skriver nämligen följande på sin hemsida, under rubriken feminism:

Den feministiska analysen visar på allvarliga brister i samhället. Den rådande ordningen innebär en stor orättvisa och är ett allvarligt demokratiskt problem då grundläggande mänskliga rättigheter åsidosätts.

Här hävdar man alltså att vi har ett allvarligt demokratiskt problem, vilket i sig är starka ord. Minst lika allvarligt är påståendet om att grundläggande mänskliga rättigheter åsidosätts. Inte bara mänskliga rättigheter, utan grundläggande mänskliga rättigheter.

Frågan är vad vi ska säga om problemen i diktaturer, där tortyr och förföljelse pågår – om Sverige enligt Miljöpartiet åsidosätter grundläggande mänskliga rättigheter? Finns det några ord och uttryck kvar att tillgå, om vi redan applicerat dem på en av världens stabila demokratier?

Att Miljöpartiet ger uttryck för en smal och lätt deterministisk syn på jämställdhet må vara hänt. Det är deras demokratiska rättighet att ha det synsättet. Som seriöst politiskt parti bör de däremot undvika att ropa efter vargen. Den dag det verkligen kommer en varg är risken nämligen att vi slutat lyssna på dem.

Tips: För dig som vill ha en bredare syn på könsrollssamhället, samt förstå dess ursprung, rekommenderar jag min bok Jämställdhetsbluffen. För många är det en befrielse att förstå könsrollernas ursprung och att de ställt tuffa krav på båda könen, inte bara på kvinnor.

 

18 kommentarer på “Miljöpartiet borde läsa sagan om pojken och vargen”

 1. Erik Eriksson skriver:

  Såg pricis att Varbergs statsbibliotek bestält Jämställdhetsbluffen. De kommer att sätta den i framtidshyllan, en utstälningshylla för böcker som tar upp viktiga problem och diskurser för framtiden.

 2. Nordboer skriver:

  ”Den feministiska analysen visar på allvarliga brister i samhället”

  Jeg vil heller si det slik:

  Samhället visar på allvarliga brister i den feministiska analysen

 3. Magnus Olert skriver:

  Jag har lämnat in två inköpsförslag till biblioteket i Linköping: Ströms Mansförbjudet och Billings Jämställdhetsbluffen. Jag har fått besked att Ströms bok köps in men har inte hört något vad gäller Billings. Det vore bra om någon mer lämnar in inköpsförslag gällande Billings bok. Får de in två förslag om samma bok blir det nog svårt att låta bli att köpa in den.

 4. John Nilsson skriver:

  Miljöpartiet borde också korrekturläsa sitt eget förslag till nytt partiprogram (under rubriken ”2. Människan” och underrubriken ”6. Lika rättigheter”):

  ”Jämställdhet och snäva traditionella könsnormer begränsar människors fria livsval.”…

  Var med och hjälp dem till bra formuleringar på:

  https://partiprogram.mp.se/

 5. Sam_Vimes skriver:

  OT: men intressant:

  Other than Italy, which has long been accused of treating women relatively poorly, France is by far the worst country for women in Western Europe.

  Undrar om de (kvinnorna i Frankrike) ens vet om det?

  http://www.washingtonpost.com/blogs/worldviews/wp/2012/10/25/why-french-women-have-so-little-equality-a-story-in-charts/?wprss=rss_world

 6. Pelle Billing skriver:

  @Magnus Olert: Tack! En mycket god idé att lämna in inköpsförslag till biblioteken.

 7. Göran Jansson skriver:

  Ywonne Ruwaida (mp) sade för en tid sedan i Rapport att: ” Vi använder av tradition ordet ”hen” för att markera att vi är ett feministiskt parti”.

  Vänsterpartiets partiprogram är ännu mer extremt där man för första (?) gången definierar patriarkatet .
  http://www.vansterpartiet.se/material/partiprogram/ .

  På hemsidan kan man bl.a läsa följande under ”Vår politik”

  Rättvisa och feminism

  ”Vänsterpartiet är den viktigaste feministiska kraften i riksdagen. Vi är trötta på att kvinnor ska göra hela hemarbetet och dessutom få sämre löner och karriärer. Vi tycker att kvinnor ska ha hela lönen och halva makten.”

  Något att rycka på axlarna åt ?

  Knappast när man läser JMG: s rapport om journalisters partisympatier . http://www.svt.se/2.22620/1.2787431 (2010)

  Två tredjedelar av SR.s och SVT:s journalister röstar antingen på mp eller v.

  Hur var det reklambudskapet löd?

  ”Tack för att Du betalar Din TV-licens .För en oberoende Radio och Television. ”

 8. The Perfect Man skriver:

  @Magnus Olert: Det fixar jag idag!

 9. Anonym skriver:

  @Göran Jansson:

  Bara det att en person hyser en viss politisk åsikt gör inte att den personen per automatik inte klarar av att separera sin personliga åsikt från sitt yrkesuppdrag.

 10. MarcusE skriver:

  OffTopic:

  http://www.dn.se/ekonomi/nya-hogskoleprovet-gynnar-man-annu-mer

  Kvinnoförtrycket når oanade höjder. Tack vare ett enträget arbete har vi ju numera en skola där flickorna går ut med betydligt högre betyg än pojkarna, vilka mest tycks ägna sig åt antipluggkultur eller av biologiska skäl misslyckas i den svenska skolan.

  Men när kunskaperna testas så har pojkar och män fortfarande den fula ovanan att prestera bättre än kvinnor, en tydlig misogyni. Från DN idag.

  ”…Eftersom mattedelen i det nya provet ligger närmre skolmatematiken förväntades kvinnor gynnas eftersom de ofta har bättre skolbetyg i ämnet. Men så är det inte…”

  Personligen tycker jag att det är fräckt att män fortsätter att prestera bättre på högskoleprovet, trots att man försökt att ändra matten för att gynna flickorna. Dessbättre har högskoleverket tillsatt en utredning för att få ordning på detta. Personligen ser jag alla slags mätbara prov som något patriarkalt där män gynnas.

 11. robjoh skriver:

  @Pelle
  Tycker personligen att det stora problemet är att de gör generella uttalanden så som:
  ”Samhället är organiserat utifrån föreställningen om att världen främst ska ta hänsyn till en man, heterosexuell, vit och medelålders”

  Utan att definiera hur man ser detta från sin analys. Det finns inga länkar till varför de tror som de gör utan säger bara feministisk analys. Hur kan man basera sin politik utan att motivera den?

  @Anonym:
  Nej men den rapporteringen jag har sett från SVT och SR gör mig benägen att tro att de inte lyckas med det.

 12. Sanjo skriver:

  Det är verkligen synd att Miljöpartiet gått så vilse i denna extrema ideologi, när de borde vara en viktig röst för miljöfrågorna. Jag ser det som obegripligt och självdestruktivt. Men kanske heller inte konstigt då att partiet backar nu.

 13. Anders skriver:

  117 SVT Text Fredag 26 okt 2012
  INRIKES PUBLICERAD 26 OKTOBER

  Nya högskoleprovet gynnar männen

  Det nya högskoleprovet som infördes
  i fjol har hittills visat sig gynna
  männen mer än kvinnorna. Skillnaden
  mellan könen har i snitt ökat från
  6,1 till 9,4 poäng.

  De nya delproven, med fler delprov och
  framför allt mer matematik, förvänta-
  des gynna kvinnorna. Men så blev det
  inte. Nu ska Högskoleverket titta när-
  mare på orsaken i en djupare studie.

  -Vi ska titta närmare på provtagarna,
  vad de har för betyg med sig, så vi
  kan förklara resultaten, säger Annika
  Pontén, chef för analysavdelningen på
  Högskoleverket till SVT.

 14. Pelle Billing skriver:

  @MarcusE: Visst är det lite kul att männen presterar bättre trots att man försöker ändra på detta genom allehanda anpassningar. Nu tror jag inte nödvändigtvis att män i genomsnitt är bättre på detta prov, utan snarare är det fler begåvade män som saknar de betyg de behöver, och som därför skriver provet.

 15. [...] Pelle Billing: Miljöpartiet borde läsa sagan om Pojken och vargen [...]

Google