Medborgarförslag: Framgång i Gävle

26 oktober 2012, av Pelle Billing

Sedan i början av året har denna blogg drivit en kampanj där bloggläsare kontaktar sin kommun med ett medborgarförslag om jämställdhet verksamhet mot våld i nära relationer. Många kommuner riktar annars sin information enkom till kvinnor, vilket gör att männen utesluts ur hjälpverksamheten.

Många förslag har redan skickats in, och det har lett till ett flertal framgångar landet runt. I dag har jag ytterligare goda nyheter att rapportera.

I Gävle har bloggerskan Ann-Mari Maukonen skickat in ett medborgarbeslag, som ska behandlas på måndag. Men redan nu har kommunen uppdaterat sin hemsida, och gjort den könsneutral på detta område. Sidorna om våld i nära relationer och våld och hot riktar sig nu till båda könen.

Bra jobbat av Ann-Mari! Nu finns det ännu en kommun som blivit mer progressiv på detta område. Snart kommer de kommuner som inte uppdaterar sig att framstå som övervintrade radikalfeminister.

Etiketter:  

13 kommentarer på “Medborgarförslag: Framgång i Gävle”

 1. Cuben skriver:

  Yes!!

 2. Nordboer skriver:

  Bra jobbet. Jeg tror aktivisme er der vi kommer til å få mest fremskritt i tiden fremover. Tiden er moden for å gå fra skriving til handling.

 3. Cuben skriver:

  Jag rökte ”Gävle vapen” jag
  Och hade sjöskumspipa;
  Den gamle skar av blad sitt slag,
  Då han ej var i knipa.
  I sådant fall blev mossa blott
  Hans nötta masurhuvuds lott.

  Ur Fänriks Ståls sägner.

 4. an@n.ym skriver:

  Strålande insats av Ann-Mari Maukonen. Kul att arbetet ger utdelning.

 5. Pelle Billing skriver:

  @Nordboer: Instämmer. Tiden är mogen för mer aktivism. Internationella mansdagen, mansjourer, pappa-barn-grupper, demonstrationer, osv. Nu behövs det massa gräsrötter som står upp för en jämställd jämställdhetspolitik.

 6. Nordboer skriver:

  Hva betyr mansjourer?

 7. [...] Pelle Billing: Gävle kommun gjorde hemsidan om relationsvåld könsneutral. [...]

 8. Fugen skriver:

  Tyckte det var ett bra initiativ och vill se hur det såg ut i Borås, det fanns 5 länkar, Kvinnojour, tjejjour, kvinnofridslinje, terrafem och visserligen överst, Utväg, där även män var välkomna. Visserligen var Utvägs hemsida under ombyggnad, men det fanns en kontakt. Utväg jobbar dock med myndighetssamverkan för kvinnofrid.
  Tyvärr kan man inte lämna medborgarförslag i Borås. Hur kan man gå till väga då?

 9. Erik Eriksson skriver:

  @Fugen

  Jag hade samma problem i Varberg, man kan inte lämna medborgarförslag. Jag löste det genom att mejla den som var ansvarig för sidan. Han var en WEBB-tekniker som gav mig mejladresser till de som var ansvariga för arbetet med relationsvåld eller som det hette då kvinnofrid. Jag mejlade mitt förslag fick ingen respons, mejlade förslaget igen fast med något skapare formulering och fler referenser, knappt 300 studier. Fick svar om att de höll på att arbeta om insatserna. Därför väntade jag fem månader senare kom det ett meddelande att en det finns en mottagning som hjälper alla oavsett kön samt att rubriker ändrades till relationsvåld istället för kvinnofrid samt att ett policy dokument om kvinnofrid togs bort. Dock ändrades inte informationen som beskrev hur män är förövare och kvinnor offer på hemsidan. Jag avvaktade för att se om detta också ändrades. För två veckor sen såg jag att de lagt till, strukturerat om och ändrat i texterna utan att göra den könsneutral så då skrev jag ett mejl till ansvarig tjänsteman som jag hade kontakt med tidigare och påpekade problem i texten och en ironisk lista på vad texterna egentligen betyder. Tex:

  ””Målsägandebiträdet är en juridiskt kunnig person som ska tillvarata kvinnans intressen och lämna stöd och hjälp under förundersökningen och rättegången.” Då förstår jag varför man som man och målsägande inte vill ha ett målsägandebiträde, förutsatt att det inte är en man som är den tilltalade. Hur blir det om både den tilltalade och målsägande är kvinnor? Ska målsägandebiträdet stötta, hjälpa och ta vara på bådas intressen då? Blir inte det jäv?”

  Jag erbjöd mig också att skriva om texterna själv för att sedan mejla de till dem så att de kunde godkänna dem. Några dagar senare fick jag ett ”Vi tar till oss dina synpunkter” svar och sen dess har inget hänt vad jag vet.

  Min plan är nu att om inget händer de närmaste veckorna rikta in mig på politikerna antingen genom att anmäla mig till en frågestund eller genom att ta direkt kontakt med alla berörda politiker eller båda.

  Lycka till, du gör skillnad.

 10. Pelle Billing skriver:

  @Fugen: Jag tror att man kan skicka in Medborgarförslag till alla kommuner. Om det inte finns någon info på nätet så är det bara att skicka till kommunens allmänna postadress. Kommunen är skyldiga att läsa och i princip även att ge någon typ av svar.

 11. Viktor skriver:

  Har kontaktat Värnamo Nyheter om situationen på Gislaved kommuns hemsida som inte ändrats sedan jag och denne Albin påpekade oegentligheterna i juni!

  Gislaved är en av de kommuner som inte arbetar med medborgarförslag, trist nog, vilket gör det hela lite knöligare.

  Nyhet på temat:
  http://smalandsfolkblad.etc.se/nyhet/medborgarforslag-ratas

 12. Pelle Billing skriver:

  @Viktor: Bra att du vänder dig till media istället! Helt rätt tänkt. Hör av dig om det sker någon vidare utveckling hos media eller kommunen.

 13. Maja skriver:

  Fråga till Erik Eriksson:
  Var har du hittat 300 studier om kvinnors våld mot män i relationer? Jag har letat med ljus och lykta (trodde jag) eller har jag missuppfattat dig?
  Tar tacksamt emot alla tips på vetenskapliga studier om detta mycket viktiga ämne efter som det förnekas i sten att det skulle förekomma i Sverige!

Google