Goda nyheter från Tyskland och England

22 oktober 2012, av Pelle Billing

I helgen blev jag tipsad om att tyska familjeministern Kristina Schröder ska hålla en konferens om mansfrågor. Detta kommer samma höst som svenska regeringen tillsatt en utredning om mansfrågor i jämställdhetspolitiken, så onekligen håller något på att hända.

Läs mer om konferensen och hur den tyska familjeministern utmanat det tidigare exklusiva fokuset på kvinnofrågor, i engelska versionen av Der Spiegel.

Sakta men säkert börjar det ena europeiska landet efter det andra förändra sin syn på jämställdhet, och om några år kanske vi kan vara ikapp Australien, där regeringen redan har ett uttalat fokus på mäns hälsa (många mansfrågor ryms under begreppet mäns hälsa).

I Storbritannien utspelade sig vidare en fascinerande debatt i House of Commons, så sent som förra veckan. Det var en konservativ Member of Parliament som exponerade en vanlig myt inom brittisk politik. Nämligen att kvinnor lättare döms till fängelse och att de får hårdare straff. I verkligheten är det precis tvärt om, som i de flesta länder.

För att läsa ett riktigt intressant och tidvis roligt meningsutbyte, så hitta dialogen längst ned på denna sida. Sök efter ”Shipley” på sidan, så hamnar du helt rätt.

Det som är tankeväckande och samtidigt lätt komiskt är att många av hans kollegor ställer upprepade frågor om det han redan konstaterat. Uppenbarligen har de svårt att tro på fakta, eftersom dessa fakta går emot de felaktiga uppgifter som länge cirkulerat på högsta nivå.

Tipstack: Går till Göran och James!

 

31 kommentarer på “Goda nyheter från Tyskland och England”

 1. Chade skriver:

  Den brittiska debatten var verkligen underbar! När får vi höra en svensk politiker göra något liknande?

 2. Gunnar D.U. skriver:

  Här är en bra sida om Mr Phil Davies inlägg i Storbritannien:

  ”There appears to be sex discrimination in the sentencing of offenders, but the people being discriminated against are men not women. Women cannot have it both ways. They cannot expect to be treated equally in everything in society except when it comes to being sentenced by the courts for the crimes that they commit.”
  http://brightonmanplan.wordpress.com/2012/10/20/men-face-sex-discrimination-in-uk-prison-system/

  Den bloggen har även mycke annat trevlig läsning, som:
  (Klicka på rubriken för att öppna hela texten.)

  ”The Men’s Network in Brighton & Hove is committed to creating A City That Works For Everyone – Men And Boys Included. We can only do this if we help the city to develop a culture of public service that is both pro-male and pro-female and remembers to include Men and Boys in the design [...]”
  http://brightonmanplan.wordpress.com/category/campaigns/remember-men/

  Liksom texten på deras about-sida:
  http://brightonmanplan.wordpress.com/about-2/

  Är ”The Men’s Network in Brighton & Hove”, där det finns mycket läsvärt.
  Som deras strategi:
  http://brightonmanplan.wordpress.com/2010/12/16/introducing-our-strategy-for-men-and-boys/

 3. Bashflak skriver:

  Det var ett inslag om kvinnor i svenska fängelser i P1 Morgonekot kl 8.30 i morse. Mycket tal om hur de lider av olika psyksjukdomar, drogproblem etc. Jag lyssnade inte tillräckligt noga för att uppfatta kontentan, men den intresserade kan säkert hitta sändningen på SR Play.

 4. Chattanoga skriver:

  Finns debatten inspelad, går den att lyssna på någonstans?

 5. Gunnar D.U. skriver:

  Här hos SR:
  ”Dålig psykisk hälsa hos kvinnliga fångar”
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=5316347

  Hur kvinnliga fånga ska hjälpas men ingen skymt om något motsvarande för manliga fångar!

  ”De har kommit in senare i kriminalvård till exempel, så att när de väl kommer in så är de i ett sämre skick än vad männen är.”
  Kan det kanske vara en effekt av kvinnorabatten som svenskt rättsväsende ger kvinnor, något att ”problematisera” över kanske.

 6. Grodan Boll skriver:

  Det är det jobbiga med ideologiskt övertygade motståndare, de är ointresserade av fakta då de redan besitter en absolut sanning. Politik, religion. När det kommer till troende och inte övertygade är det inte lätt att få fram sina poänger.

  Förlägger man debatten på deras planhalva (i de fall verkligheten inte har någon betydelse för argumenten) slutar det alltid med en av följande återvändsgränder:
  1. Du har fel för de har tolkningsföreträde och bara de kan läsa rätt mellan raderna. (”De” brukar dessutom reduceras kraftigt via Ingen Sann Skotte)
  2. Du åläggs att bevisa att de har fel, dvs. bevisa att det inte finns en tekopp i omloppsbana kring Jupiter.

  Eller på ren svenska: det är då helvete att de aldrig lyssnar till fakta…
  Eloge till MP:n för att han var påläst och stod på sig, även om det inte gav någon utdelning.

 7. Andreas Nurbo skriver:

  Snacka om stolpskott ha Phil Davies måste argumentera emot. Han säger en sak, hänvisar till studier gjorda av ministerns departement och motståndarna säger. nänä så är det inte alls utan några referenser till några studier.

 8. Men@Work skriver:

  Australien är tyvärr ganska radikalfeministiskt kontaminerat har jag läst på sajten ”A Voice for Men”. Det har lagts många drakoniska lagförslag om mäns våld mot kvinnor som gör männen alltmer rättslösa. Dessutom har föreslagits ett puritanskt och censurerat internet, där man måste opta in för att kunna se porr. Var det inte även en feminist som bråkade i deras motsvarighet till riksdagen förra veckan?

 9. Ulf T skriver:

  Mrs Grant avslutade med en riktig pärla:

  I welcome the constructive and knowledgeable contributions from all hon. Members this afternoon, as they have highlighted how important it is to continue to focus on responding to the specific circumstances of women offenders.

  …ungefär som om debatten aldrig ägt rum.

 10. Gonzo skriver:

  Här var det gott om ”hen”.

  Journalisten slår nästan knut på sig själv när hen försöker slå rekord i att få in så många ”hen” hen kan i artikeln.

  Noah fick inte klippa sig hos herrfrisören
  http://www.expressen.se/nyheter/noah-fick-inte-klippa-sig-hos-herrfrisoren/

 11. Joakim skriver:

  @Gonzo: Men det är väl inte så konstigt? Det handlar ju om en androgyn person som diskriminerades pga sitt biologiska kön.

 12. Pelle Billing skriver:

  A@Gonzo: Ja, det är väl i just detta läge ”hen” är rimligt. Men inte annars.

 13. Anonym skriver:

  Undrar vad den här härvan sätter för prejudikat. Betyder det att kvinnoinrättningar numer inte har rätt att stänga ute män?

 14. Måns skriver:

  @Joakim: @Gonzo: Eller så blev de så mycket ”hen” att artikeln blev både obegriplig och omständig? Vad var liksom artikelns budskap?

  1). Att frisörer är onda? och allt är ena riktigt råbarkade och homofoba busar?

  2). Att Noah medvetet söker konfliktytor, tom konstruerar dem för att få möjlighet att manifestera sin läggning och få bekräftelse genom en anmälan?*

  3). Att de är viktigare och nu har högre prioritet att journalisten agerar feministisk korrekt, än budskapet i artiklarna kommer fram?

  X). Att det finns för mycket små i-landsproblem som hela tiden kommer före viktigare problem?

  * (iof sorgligt i så fall. Hmmm alltså, var jag kanske onödigt cynisk nu?)

 15. Gonzo skriver:

  @Måns

  Jag kännde bara att det här är en person som absolut vill bli ”kränkt” och en journalist som vill använda ordet hen så mycket som hon bara kan.

  Om jag ska vara ”homofob” en stund så tor jag att Noah bara är ute för att provocera och få uppmärksamhet.

  Det finns två kön. Titta mellan benen så ser ni. Om man sedan inte vill leva upp till den klassiska könsrollen så är det helt okej, men det förändrar inte vilket kön en person har.
  Att kalla sig själv eller någon annan för hen bara för att man inte vill leva upp till det sitt köns könsroll, visar bara att man själv har en snäv syn på könen och rätten att leva som man själv vill.

 16. Ulf T skriver:

  @Gonzo:

  Det finns två kön. Titta mellan benen så ser ni. Om man sedan inte vill leva upp till den klassiska könsrollen så är det helt okej, men det förändrar inte vilket kön en person har.

  Nej, så enkelt är det faktiskt inte. Det finns många olika varianter på temat, och inga enkla regler för hur man skall könsbestämma vissa individer. Inte minst idrotten tampas med det problemet, eftersom framför allt kvinnor normalt inte vill tvingas tävla mot män på lika villkor.*

  Prova t.ex. den här interaktiva sidan

  * I vissa sporter, t.ex. schack, skulle man tycka att det inte spelar någon roll, men även här ordnas mästerskapstävlingar för endast kvinnor. Judith Polgar, tidernas bästa kvinnliga schackspelare, har valt att aldrig ställa upp i VM för kvinnor, och har som bäst rankats 8:a i världen i den öppna kategorin. Upprördheten var annars stor när Caster Semenya blev världsmästare på 800 m för kvinnor.

 17. Grodan Boll skriver:

  Som Anonym påpekade, en dom i hens favör slår även åt andra hållet.
  Penis, bikini och kvinnosim med en (forserat) inklusiv syn på kön/genus?

 18. Chade skriver:

  Utan att förta Anonyms och Grodan Bolls frågors så anser jag i just frisörfallet att frisörsalongen bör fällas av DO.

  Personen ifråga ville bli få en herrfrisyr, salongen klipper herrfrisyrer och vägrade enbart på grund av personens förmodade biologiska kön. Solklart fall av diskriminering på grund av kön.

  Finns det något argument för varför herrsalonger inte bör tillhandahålla tjänster även till kvinnor som vill bli klippta som män?

  Finns det bättre/andra argument för varför exempelvis kvinnosim eller kvinnliga gym bör behandlas annorunda än frisörsalongsfallet?

 19. Joakim skriver:

  @Måns: Vad larvig du är -.-

  1. Antagligen denna frisör, vad har det med alla andra frisörer att göra?
  2. Om en kvinna vill ha en herrfrisyr och går till experterna för detta ändamål, provocerar det då dig? Har du ingen respekt för andras könsidentitet?
  3. Vad är det för feministiskt med den artikeln? Jag tycker mer att den verkar handla om jämställdhet och HBT-frågor.
  X. Är det I-landsproblem du är trött på att höra om, så välj då för guds skull dina strider.

  @Gonzo: Men bara skit i vad andra kallar sig själva! Vi har viktigare saker att bekymra oss om än att framstå som vita kränkta män (ursäkta att jag använde det uttrycket, men i det här fallet passade det verkligen in). Vårt rykte till exempel.

 20. Joakim skriver:

  Helvete att man inte längre kan redigera sina kommentarer efteråt! Men jaja, jag syftade framförallt på att du anklagar androgyna människor för att vara kränkta. Seriöst, gör inte det.

 21. Grodan Boll skriver:

  @Chade (Nytt försök. Internet åt förra kommentaren av någon anledning.)
  Jag håller helt med.
  Herrfrisör. Herrklippning. Vad tusan är problemet?

 22. Måns skriver:

  @Joakim:

  Känns de bättre nu efter den tafatta halmgubben?

  Tagga ner. När du lärt dig läsa innantill ser du att inlägget dels är i frågeform, och dels rör sig om ironi. Jag har öht inte tagit ställning. Hur svårt kan de vara?

  De enda du gjorde nu var att avslöja dig själv, och dina egna fördomar som du går och bär på bakom fasaden.. vilket känns en smula ofräscht, dessvärre.

 23. Joel Johansson skriver:

  Tips till PB:

  I två nyliga tv-program så belystes våld i nära relationer nästintill ensidigt. Det hände i slutet av ”Min sanning: Carin Götblad” och ”Veckans brott”. Det var tråkigt att se GW och Götblad göra detta, när de annars framstår som respektabla personer. Du verkar insatt i könsskillnader och undersökningar som gjorts på området och det kanske vore läge att du redde ut saken igen, med en blänkare till boken dessutom? (Båda program finns på SVTPlay)

 24. Joakim skriver:

  @Måns: Fördomar? Du ställer retoriska frågor och dementerar sedan att det är dina egna antaganden – eller teorier. Jag får dessutom fyra frågor som replik på en kort kommentar. Fundera igenom hur du formulerar dig och hur du tror det landar. Det är seriöst omöjligt att se någon slags ironi i ditt svar.

 25. Måns skriver:

  @Joakim: Vilket dilemma. Dessvärre har pelle som policy att vi bör hålla en god ton. Annars hade vi nog kunnat dra ett par växlar till på din bristande på självdistans.

  Vi provar en enklare övning. Hon har följande 3 alternativ:

  1). Herrsalong
  2). Damsalong
  3). En salong där de inte bryr sig om de är en kille eller tjej.

  (alla svar & kombinationer är tillåtet) – läses x3 ggr

  F.ö. har vi fortfarande bara den ena partens version från expressen-artikeln. I övr tror jag vi inte kommer längre, jag tycker iof att alla tre alternativen borde vara ok nånstans – slut på OT.

 26. Joakim skriver:

  @Måns: Jag tycker att jag har hållit en ganska god ton. Nog kan jag fräsa ifrån ibland, men jag tycker inte att jag har gått över gränsen.

  Hur många salonger bryr sig inte om kön? Det ska vara de som har komplett frisörutbildning i så fall. Men oftast är de inriktade på antingen herrfrisyrer eller damfrisyrer. Om hen (ja, jag använder det ordet) nu ville ha en herrfrisyr och bara hade att välja mellan en herrsalong och en damsalong, tycker du då att hen borde gå till damsalongen som inte ens behärskar herrfrisyrer? Jag förstår verkligen inte ditt resonemang.

 27. Måns skriver:

  @Joakim:

  Vet faktiskt inte vad käbblet handlar om. (iom att vi verkar hyfsat överens i sak).

  Jag försökte bara bredda diskussionen lite. Problematisera och vidga spelplanen. Och.. tänkte inte ens tanken att nån kunde tolka de bokstavligt, följt av en massa fåntrattiga anklagelser. Men de kan bli så på nätet ibland. Intentioner missuppfattas, adressen här var också snarare det journalistiska fenomenet, vilket f.ö även J Hakelius problematiserar i senaste krönikan:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/johanhakelius/article15686104.ab

Google