En till recension av Jämställdhetsbluffen

05 oktober 2012, av Pelle Billing

Kristian Stålne, som gästbloggat här vid två olika tillfällen, har i dag skrivit en recension av min bok Jämställdhetsbluffen.

I recensionen jämför han den rådande världbilden över jämställdhetsområdet, med den världsbild jag presenterar i boken. Så här beskrivs världsbilden i Jämställdhetsbluffen:

Den andra världsbilden, den som presenteras i Jämställdhetsbluffen, erbjuder en förklaring till varför det ser ut som det gör idag och hur könsrollerna har vuxit fram. Precis som Newton med sin gravitationslag förklarade varför planeterna kretsade kring solen förklarar här Pelle Billing mekanismerna bakom könsrollernas uppkomst, varför och hur männens och kvinnornas respektive könsroller har kommit att formats som de har. Det gör han genom att bland annat titta på hur matproduktion, arbete och civilisationerna som helhet utvecklats genom historien. Då framträder en bild där båda könens fördelar såväl som utsatthet belyses, där männen gjort det hårda fysiska arbetet, skickats ut till de riskfyllda uppgifterna och varit maktlösa på andra plan än de ekonomiska och politiska, där kvinnorna tidigare saknat makt. Jämställdhetsdebatten förs idag på många fronter, men i Jämställdhetsbluffen förs en världsbild fram som är sammanhängande, som tar stöd i befintlig forskning från alla tänkbara discipliner (även genusvetenskapen) och som leder till rimliga och nyanserade slutsatser om varför vi har de olikheter mellan män och kvinnor vi har idag. Dessutom ger den en rättvis och human syn på hur vi bör arbeta vidare med jämställdhet på ett sätt som inte skuldbelägger ett helt kön och offerförklarar det andra. Könsfred helt enkelt.

Läs hela recensionen här.

Boken beställer du här.

 

34 kommentarer på “En till recension av Jämställdhetsbluffen”

 1. John Nilsson skriver:

  Bra recension, Kristian.

  Annars undrar jag bara när din bok ska dyka upp, Pelle. Beställde 2 exemplar onsdagen den 26 september och har nu fått besked via mail att de är på väg, men inga böcker eller någon avi har kommit i brevlådan, och inte heller något sms på mobilen ännu så länge. Kan jämföras med att jag beställde 2 filmer från Ginza nu i onsdags (3/10), vilka kom med posten idag och som jag har i min hand. Lite dåligt av ”Vulkanisterna”, tycker jag.

 2. Pelle Billing skriver:

  @John Nilsson: Jag ska kolla upp detta med Vulkan.

 3. jimmy.k skriver:

  @pelle, Kanske du har ett telefon nr till vulkan? Hittar inget och jag har bara fått ett exemplar skickat till mig, Trots att de fakturera mig för de 2 som jag beställde härifrån, Har letat men förgäves, om jag ska maila så hinner det antagligen gå till fogden innan,o det vill jag ju undvika :-)

 4. Access skriver:

  Ha lite tålamod, det verkar ta lite längre tid för Vulkan än t ex Ginza. Jag gissar att de inte har lika industrialiserad hantering som de stora drakarna.

  Min tog ett bra tag innan den dök upp, men nu har jag den i min hand.

 5. Sam_Vimes skriver:

  Enligt sms från Posten idag ligger din (och Ströms) bok nu hos en Ica-butik nära mig. Beställde från Adlibris 24/9.

 6. Pelle Billing skriver:

  @jimmy.k: Börja med att mejla info@vulkan.se och berätta vad som hänt. De brukar svara ganska snabbt.

 7. Pelle Billing skriver:

  @Access: Helt riktigt. Jag har hört av flera att de fick vänta 10-12 dagar men att boken sedan kom.

 8. Kristian skriver:

  Tack Johan!

  Jag hängde på låset här förra måndagen och beställde hos Vulkan. I fredags fick jag ett sms att de skickat och i onsdags fick jag boken i vadderat kuvert i hemlådan.

 9. Patrik skriver:

  jag beställde boken dan då den släpptes via bloggen, fick bekräftelsemail relativt fort men väntar fortfarande. vet att det inte ligger på ditt bord Pelle men vill ändå att du ska veta att din distributör är förbannat långsam.

  bra recension :)

 10. Sanjo skriver:

  Fin recension!

  Kan bara hålla med, hoppas alla läser den här boken!

 11. Peter Benenson skriver:

  Boken är beställd:-) får se om den kommer

 12. leifer skriver:

  Jag har också väntat nu ett par veckor på boken från Vulkan.

  Men som vanlig man är man ju van att ha lägst prio så det är lugnt. ;)

 13. David skriver:

  En utmärkt recension!

 14. [...] Andra recensionen av Pelle Billings bok Jämställdhetsbluffen (första recensionen gjordes av mig och hittas här) [...]

 15. Pelle Billing skriver:

  Ja, uppenbarligen lämnar Vulkan en del övrigt att önska vad gäller leveranstider. Jag kommer att ta upp detta med dem på måndag. Om det är fler som väntar, och som inte fått något sms om att boken är skickad, så får ni gärna skriva in detta i kommentarerna.

 16. Kristian skriver:

  Tack alla!

  En sak jag inte skrev i recensionen, och ursäkta om jag strör salt i såret på alla som fortfarande väntar på leverans, är att jag tycker att boken är fantastiskt bra. Mycket välskriven, pedagogisk och bra upplagd. Jag har läst Nina Björks ”Under det rosa täcket” och förstår varför hon och boken är så hypade, men den här är ju det bästa som någonsin skrivits om jämställdhet, by far…

 17. Gonzo skriver:

  Lindsey Vonn vill köra herrstörtlopp
  http://www.aftonbladet.se/sportbladet/vintersport/alpint/article15565478.ab

  Inte första gången en kvinna vill tävla mot män och visst kan jag förstå att hon vill möta bättre motstånd. Tävla och bli bättre.

  Men ska kvinnor tillåtas att ta en plats från en man i en herr idrott?
  Jag utgår i från att om Von får en plats så blir det en man som mister sin plats.
  Samma sak i andra idrotter där kvinnor vill vara med. En kvinna tar platsen från en man i herr idrott. Det känns helt fel för mig.

  Gärna mixad idrott, men då ska herr och dam indelningen bort. Vi ska inte ha en mixad avdelning och sedan en separat avdelening där bara kvinnor får vara med.

  Argument som att ”det är dom bästa som får spela/tävla” bör gälla för damsidan också. Låt män kvala in till tex damfotbollen eller höjdhopp.
  Annars kan vi börja kvotera in män i dam idrotten. Minst två män i varje fotbollslag och det ska alltid var minst en man på planen under hela matchen.

  Genom att låta kvinnor knuffa bort män från herr idrott så befäster man ”mannen som norm”. Låt kvinnor tävla och utveckla sina egna idrotter. Träna, tävla och bli bätre. Utveckla dam idrotten i stället för att göra ”männen till norm”.

 18. Bashflak skriver:

  Gonzo – Om kvinnor ser en utmaning i att tävla mot män på lika villkor, så ser jag inget fel i det.

  Jag ser även finessen i att könen har varsin klass i samma sport, eftersom publiken då får dubbelt så mycket för pengarna. De kan heja på både Kajsa Bergkvist och Stefan Holm samtidigt, trots att Kajsa skulle vara ett blåbär i en tävling på lika villkor.

 19. Lavazza skriver:

  Som jag ser det finns det ”idrott” (öppen klass) och damidrott, handikappidrott, barnidrott etc. Det finns inget mer irriterande än när prefix används för öppen klass eller inget prefix används för sluten klass.

 20. Sanjo skriver:

  Kristian – ja kanske är det också därför det hittills är så tyst om Pelles bok i medierna. Den är helt enkelt för bra, den sätter allt för mycket på spel och allt för många journalister riskerar att förlora på detta.

 21. Frogfish skriver:

  @Gonzo

  Har du sett Lindsey Vonn? Jag skulle gärna byta ut herråkare nr 65 i trikå mot henne i tv-rutan (oerhört mansgrisigt, men jag är ju ändå man)…..

  Sport är underhållning där man vill se de bästa eller de intressanta (inte alltid samma sak).

  Även herrarna (förutom nr 65 då) skulle nog tjäna på ökat publikintresse. Och det skulle det garanterat bli.

 22. Tobias skriver:

  Pelle; Jag gissar på att det inte har passerat dig obemärkt men Malin Stenman har lagt upp en debattartikel på Newsmill vars enda syfte är att kritisera dig och Pär Ström, och försvara feminismen som en kamp för båda könen.

 23. Frogfish skriver:

  Lite OT, men i samband med Tobias kommentar ovan.

  Det är väl iofs bra att mansfrågor kommit upp på agendan. MEN, det känns lite ohederligt i media nu när det påstås hit och dit att feminismen ALLTID varit för jämställdhet för båda könen och ALLTID jobbat aktivt för både män och kvinnor. Lite därav tystnaden runt Pelles bok bl a skulle jag tro.

  När dessa frågor nu ska tas upp ignoreras de som egentligen jobbat med dem under de senaste åren (Pelle, Pär m fl) och de ”gamla vanliga” får tolkningsföreträde även här som om det var de som utvecklat det hela.

  Kanske petitesser och revirpinkande om frågorna ändå kommer upp på agendan, men lite synd om ”pionjärerna” ska ”tigas ihjäl”.

  Men som sagt, vi får väl se vad som händer…..

 24. Pelle Billing skriver:

  @Tobias: Svar inskickat, nyss.

 25. Tobias skriver:

  @Pelle Billing: Fantastiskt! Väntar med spänning på att den ska läggas upp! :)

 26. [...] Pelle Billing: Kristian Stålne om två olika världsbilder Share this:FacebookTwitterGillaGillaBe the first to like this. Publicerat i Genus, JämställdhetTags: genusfrågor, kvinnofrågor, malin stenman, masnfrågor [...]

 27. Pelle Billing skriver:

  För er som väntar på era beställningar: Vulkan låter hälsa att samtliga beställningar är skickade, förutom de beställningar som lagts idag. Så allt ska vara på väg!

 28. Ulf T skriver:

  Jag fick precis mitt ex! Jag högläste lite ur introduktionen för min hustru, och hon höll med om att det verkar mycket lovande.

 29. leifer skriver:

  Pelle, fick boken idag! Så nu är man glad igen. :D

 30. Pelle Billing skriver:

  Ulf och leifer,

  Härligt! Har hört från fler att boken kom idag.

 31. Medborgare X skriver:

  Pelle!

  Även jag har fått boken idag. Ser fram emot att läsa den.

 32. John Nilsson skriver:

  Idag fick också jag ett ex av din bok, Pelle, och en faktura på två dito (vilket jag beställt). Kanske kommer det andra exemplaret imorgon? Jag får höra med Vulkanisterna…

 33. Nils D skriver:

  Nu har jag läst drygt halva boken och uppskattar den mycket.
  Det är bara en sak som jag har invändningar mot – titeln.
  Hittills är texten och resonemangen så oprovocerande, ja nästan milda, att det konfrontativa ”Jämställdhetsbluffen” inte alls överensstämmer med innehållet. Men det kanske blir lite tuffare tag i andra halvan… ;-)

 34. mieitte skriver:

  Var värd att vänta lite extra tid (ca 10 dagar) för nu har jag boken i min hand.

  Tack Pelle!

Google