Nu är Jämställdhetsbluffen släppt!

24 september 2012, av Pelle Billing

Du beställer boken här!

I dag släpper jag min bok Jämställdhetsbluffen. Boken handlar om att jämställdhetspolitiken hamnat snett. Mansfrågorna lyser med sin frånvaro. Målet är 50/50-fördelning mellan könen, utan att fråga sig om detta är rimligt.

Boken finns nu att beställa direkt från hemsidan. Inom kort kommer den även att säljas av de stora nätboklådorna.

Här är pressmeddelandet som går ut i dag:

Jämställdhetspolitiken har hamnat snett. Mansfrågorna lyser med sin frånvaro. Man fokuserar på 50/50-fördelning mellan könen, utan att fråga sig om det är ett rimligt mål. I dag släpps boken Jämställdhetsbluffen, av läkaren och debattören Pelle Billing.

Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni annonserade nyligen att mansfrågorna för första gången ska utredas. Hon sa också att det är dags att sluta demonisera männen i jämställdhetsdebatten.

Pelle Billing har i flera år varit en ledande förespråkare för att mansfrågor ska bli en del av jämställdhetspolitiken. I sin nya bok Jämställdhetsbluffen lyfter han flera viktiga mansfrågor:

– 3 av 4 hemlösa är män.
– 2 av 3 som begår självmord är män.
– 9 av 10 som dör på arbetet är män.
– Mer än hälften av alla barn bor enbart hos mamman efter en separation

Pelle Billing är en debattör som de senaste åren rönt uppmärksamhet i tv, radio och tidningar. Hans blogg är en av de största om jämställdhet, och han anses vara en av få aktörer på området som är både kontroversiell och seriös.

I Jämställdhetsbluffen frågar Pelle Billing vad jämställdhet borde innebära? Är det 50/50-fördelning som gäller? Eller ska vi satsa på lika spelregler för alla individer och nolltolerans mot diskriminering? Billing argumenterar att det senare alternativet är att föredra, medan rådande jämställdhetspolitik fokuserar på det förra.

Jämställdhetspolitiken måste handla om både kvinno- och mansfrågor. I dag är mansfrågorna relativt okända. Därför måste kunskapen om dem spridas. I Jämställdhetsbluffen visar Pelle Billing hur vi kan skapa en jämställdhetspolitik som talar till båda könen, och som är bra för båda könen.

Du når Pelle Billing här.

Välkommen att kontakta honom med frågor, intervjuer eller annat!

Du beställer boken här!

 

45 kommentarer på “Nu är Jämställdhetsbluffen släppt!”

 1. Oscar skriver:

  Fantastiskt! Hoppas vi får se dig i tv-soffan nu. Lycka till!

 2. BekeZeke skriver:

  Whhooo-hoooo! Äntligen! Här kommer min beställning :)

 3. Access skriver:

  Jag tänker nog som så att om jag köper boken hos bokhandlarna istället för direkt från dig så finns det chans att den kommer med på deras bästsäljarlistor. Det vore nog bra reklam.

  Tänker jag fel då, Pelle?

 4. Pelle Billing skriver:

  @Access:

  ”Jag tänker nog som så att om jag köper boken hos bokhandlarna istället för direkt från dig så finns det chans att den kommer med på deras bästsäljarlistor. Det vore nog bra reklam.

  Tänker jag fel då, Pelle?”

  Jag tänker att många kommer köpa boken här direkt, och det finns många olika boklådor på nätet… Så topplistorna där är ingen målsättning jag har.

  Jag tycker absolut du kan köpa boken här så att du får den så snart som möjligt!

 5. Patrik skriver:

  nu var boken beställd, hoppas på snabb leverans! :)

 6. Pelle Billing skriver:

  @Johan Nordberg:

  ”Ingen e-bok?”

  Nej, endast pappersbok, åtminstone inom överskådlig framtid.

 7. Bashflak skriver:

  De statistiska exempel du tar upp (hemlöshet, självmord, olyckor mm) kan definieras med vad feminister gillar att kalla ‘strukturer’. Ett sånt resonemang blir ofta flummigt och infekterat och diskussionen brukar spåra ur till en tävling om vem det är ‘syndast’ om.

  D.v.s det är svårt att bevisa att det skulle föreligga någon orättvisa på dessa områden, i form av skillnad i rättigheter och skyldigheter mellan könen. Utfallet blir som det blir, av biologiska och sociala orsaker som är tämligen välkända och i regel kan förklaras.

  Därför anser inte jag personligen att detta är rena mansfrågor, utan allmänmänskliga frågor, som bearbetas genom förbättrad mentalvård, arbetsmiljö m.m, på ett sätt som kommer båda könen till nytta.

  Mansfrågorna är istället att kämpa mot massmediernas utbredda misandri, att jobba för könsneutral lagstiftning och liknande, d.v.s problem som kvinnor är så gott som befriade från.

 8. [...] dag släpper Pelle Billing sin bok Jämställdhets-bluffen. Boken handlar om att jämställdhetspolitiken hamnat snett. Mansfrågorna lyser med sin frånvaro. [...]

 9. Rune skriver:

  @Pelle Billing:

  skriven på en god gammaldags skrivmaskin då eller? ;)

 10. Pelle Billing skriver:

  @Bashflak: Jag tror att det är viktig att lyfta mansfrågorna. Annars är det svårt att förstå varför jämställdhetspolitiken behöver utvecklas. Inget av könen ska särbehandlas, däremot är det viktig kunskap att vi känner till båda könens utmaningar.

  Boken lyfter även det som du vill avgränsa som mansfrågor.

 11. [...] Pelle Billing har idag släppt sin bok Jämställdhetsbluffen [...]

 12. Oscar skriver:

  Håller med Bashflak. Att ägna sig åt samma typ av tycka-synd-om- och hemska-strukturer-retorik som feministerna vinner ingen på. Det leder bara till en meningslös tävling i att utmåla sin egen grupp som den värst utsatta för att vinna fördelar på andras bekostnad istället för att hjälpas av att ta väg i de riktiga problemen och se framåt.

  Ett jämställt samhälle borde istället bygga på att staten ger exakt samma rättigheter och skyldigheter oavsett kön, och att eventuell hjälp till de svagaste ges efter objektiva och mätbara kriterier istället för efter generella attribut som kön eller hudfärg.

 13. Aktivarum skriver:

  Bashflak:

  ”De statistiska exempel du tar upp (hemlöshet, självmord, olyckor mm) kan definieras med vad feminister gillar att kalla ‘strukturer’.”

  Absolut, problemet med feminismens resonemang är heller inte att strukturer inte finns. Problemet är att de använder strukturer som kausala förklaringar när det enda strukturer egentligen kan vara är beskrivningar av mönster. Ett mönster uppkommer (som påpekats av Rothstein och Pinker) inte pga sig självt!

  ”Ett sånt resonemang blir ofta flummigt och infekterat och diskussionen brukar spåra ur till en tävling om vem det är ‘syndast’ om.”

  Frågan är vad som är orsaken till strukturen. I detta fall är det viktiga inte att fler män begår självmord (vem det är ”syndast” om) utan skillnaden i hur statligt betalda människor väljer att agera beroende på om den stora siffran är hos kvinnor eller män. Alltså huruvida staten, myndigheter väljer att skapa dessa strukturer eller inte.

  Det är människor som gör val, antingen frivilligt eller för att andra människor skrivit regler som tvingar dem!

  ”D.v.s det är svårt att bevisa att det skulle föreligga någon orättvisa på dessa områden, i form av skillnad i rättigheter och skyldigheter mellan könen.”

  Fel, det är den enklaste sak i världen att visa myndigheter agerar orättvist. Som Pär Ström visar har ju många av dem till och med skrivit orättvisa som regel och policy. De har ju producerat bevis mot sig själva eftersom de tycker vad de gör är rätt och riktigt.

  ”Utfallet blir som det blir, av biologiska och sociala orsaker som är tämligen välkända och i regel kan förklaras.”

  Det är inte utfallet som är ojämställdheten, det är skillnaden i hur regering, riksdag, myndigheter, polis, brandkår, skola varenda människa springer benen av sig när den stora siffran är hos kvinnor – men inte när den är hos män – de gör det för att de är feminister och ideologin säger detta är rätt och riktigt,

  Alltså de har slutat tänka, de gör vad än feminister säger.

  ”Därför anser inte jag personligen att detta är rena mansfrågor, utan allmänmänskliga frågor, som bearbetas genom förbättrad mentalvård, arbetsmiljö m.m, på ett sätt som kommer båda könen till nytta.”

  Nej, inte när de anställda och cheferna varken vill den skall komma båda könen till nytta eller har lagar och tryck uppifrån att den skall satsas på kvinnor.

  ”Mansfrågorna är istället att kämpa mot massmediernas utbredda misandri, att jobba för könsneutral lagstiftning och liknande, d.v.s problem som kvinnor är så gott som befriade från.”

  Massmediernas utbredda misandri är en orsak – ingen ursäkt! Det faktum att vi vill ha bort den faktorn betyder inte att personer som pga misandri i media agerar som svin är mer ursäktade. Medier och reklam tar inte bort fri vilja eller ansvar.

 14. Chade skriver:

  @Aktivarum: Mycket bra skrivit!

 15. Bashflak skriver:

  @Aktivarum:

  Jag ser ingen direkt motsägelse mellan det du skriver och det jag skrev. När man kan påvisa att det finns olika lagar och regler för hur könen ska behandlas och prioriteras så är det naturligtvis en ‘mansfråga’ enligt min definition. D.v.s. det statistiska utfallet är inte diskriminering per automatk, däremot kan myndigheternas reaktion, eller brist på reaktion vara det.

 16. Patrik skriver:

  Pelle har du fått några förfrågningar att vara med i någon form av media än?

 17. Max skriver:

  Öh Öh…Ha den äran!

  Får vi se om det skrivs något roligt om den i media.

 18. Pelle Billing skriver:

  @Patrik: Pressmeddelandena har gått ut nu i eftermiddag, och recensions-ex skickas ut i dag. Så vi får se hur media reagerar.

 19. Pelle Billing skriver:

  Tack för alla lyckönskningar!

 20. Trattis skriver:

  Bra Pelle.

  Du behövs.

 21. leifer skriver:

  Pelle

  Tänkte jag skulle köpa din och Pärs bok nu på adlibris men får….

  The service is unavailable.
  Server is too busy

  Tydligen har den stora rusningen efter Era böcker sänkt sajten! ;)

 22. Aktivarum skriver:

  Bashflak:

  ”Jag ser ingen direkt motsägelse mellan det du skriver och det jag skrev. När man kan påvisa att det finns olika lagar och regler för hur könen ska behandlas och prioriteras så är det naturligtvis en ‘mansfråga’ enligt min definition.”

  När det drabbar män är det en mansfråga. När det drabbar kvinnor är det uppenbarligen inte det. Inte för att vi ignorerar kvinnofrågor utan för att en gigantisk majoritet av våra samhällens resurser redan läggs på kvinnofrågorna! Hur vore det om vi lade 20% av könsresurserna på mansfrågor? Jag kan slå vad om att de flesta tycker det är för mycket.

  ”D.v.s. det statistiska utfallet är inte diskriminering per automatk, däremot kan myndigheternas reaktion, eller brist på reaktion vara det.”

  Det är ingen som pratat om det statistiska utfallet som diskriminering. Det är att mansfrågorna inte diskuteras som är diskrimineringen. Skillnad i statistiskt utfall kan vara diskriminering, vilket bör undersökas oavsett kön men i praktiken är det ju bara när kvinnor anses diskriminerade nån anser det värt att undersökas.

 23. Urban skriver:

  Köpte några ex, ska ge till mina vänner också!

  Bra jobbat Pelle :-)

 24. leifer skriver:

  Beställde boken nu via länken istället för 159 kr. Adlibris skulle ha över 200 kr och dessutom gick det inte att hitta boken genom sökning på sajten, bara via träff från extern sökmotor.

 25. leifer skriver:

  Pelle

  OT Tips

  Jag blev lite misstänksam idag när dom presenterade en ny forskningsrapport på att arbetslöshet ökar risk för sjuklighet. Men den presenteras som könsneutral. Det gör mig misstänksam, skulle den varit könsneutral om kvinnor drabbats värst?

  Jag anar att det är en kraftig övervikt på män som dör tidigt etc. För det skulle ju också vara i linje med vad man tidigare sett. Och i såna fall är det ju ett stort svek mot männen igen.

  http://www.unt.se/uppsala/arbetsloshet-okar-risk-for-sjuklighet-1868251.aspx

 26. Medborgare X skriver:

  Bashflak!

  Bra påpekande av dig att man riskerar att falla i feministernas fälla om ”strukturer” när man använder statistik för att påvisa över- och underrepresentation för en viss grupp i samhället.

  Självklart finns det över- och underrepresentation på i stort sett alla områden i samhället. Det finns dessutom oberoende av hur man väljer att dela in grupperna. Stockholmare har drygt 30% högre inkomster än värmlänningar. Män dominerar på landets fängelser. Kvinnor risk att dö i bröstcancer är mångdubbelt större än mäns. Asiater uppvisar i genomsnitt högre resultat på IQ-tester i USA än vita (och både uppvisar högre resultat än svarta). Manliga höjdhoppare hoppar betydligt högre än kvinnliga i OS.

  Hur man än vrider och vänder på statistik så kommer man alltid hitta skillnader i medeltal mellan olika grupper.

  Detta är dock inte per automatik något mått på ”makt” eller ”normer”. Det är på sin höjd mönster i samhället. Mönster som både kan ha rationella förklaringar och som kan ha sitt ursprung i fördomar. Men även om man väljer att kalla de för ”strukturer” så är de inte fastlagda i sten. De gäller på sin höjd på gruppnivå och absolut INTE på individnivå.

  Till skillnad från den lagstiftade diskriminering som Pär Ström tar upp i sin nya bok Mansförbjudet. Där är det hårda fakta om riktiga STRUKTURER som påverkar inte bara på gruppnivå, utan även på individnivå.

  Riktig jämställdhet är att staten ska se varje medborgare som en människa och inte ha olika regler beroende på människans kön. Samma rättigheter och samma skyldigheter ska gälla alla, oavsett kön.

  Människor som är hemlösa, självmordsbenägna, riskerat att dö på jobbet, blir utsatta för våld i hemmet eller förvägrade umgänge med sina barn ska få hjälp på grund av just detta och INTE på grund av vilket kön de har!

  På denna punkt skiljer sig jämställdismen dramatiskt från feminismen!

 27. Sam_Vimes skriver:

  @leifer:

  Hah, du hade rätt, har noterat förut att Adlibris inte alltid visar böcker när man tycker att de borde. Båda böckerna beställda.

 28. Mia. skriver:

  Kul! Grattis! Hoppas ha den lagom till helgen.
  Och lever den upp till förväntningarna så är årets julklapp ‘tryggad’ ;)

 29. Andreas Nurbo skriver:

  @Medborgare X: Det finns inte överrepressentation eller underrepresentation om det inte finns en naturlig fördelning att utgå ifrån. Säga män är överrepresenterade som uteliggare säger ingenting egentligen. Hur ska könsfördelning vara bland uteliggare? Vilket är den naturliga fördelningen? 50/50? Sett till styrelse, barnlediga osv? Är det under och över där med. osv osv.

 30. Medborgare X skriver:

  Andreas Nurbo!

  Du har helt rätt i att det inte finns en ”naturlig fördelning” att utgå från. Därför ska man också vara tydlig med (vilket inte jag var) vad man syftar på när man säger över- och underrepresentation. Vanligtvis åsyftas fördelningen av män/kvinnor i samhället i stort och då ska man också vara tydlig med att just det åsyftas.

  Det innebär dock inte att just detta (50/50) skulle vara någon ”naturlig fördelning”, vilket borde vara enkelt att förstå för alla om man studerar andelen kvinnor och män som någon gång hoppat högre än 2,40 i höjd. Där visa statistiken att den ”naturliga fördelningen” snarare är 100/0.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/H%C3%B6jdhopp

 31. Chris skriver:

  Hur kombinerar Billing den rättmätiga upprördheten över att många män dör på jobbet med ”inget krav på lika utfall.” Det står ju inte i en lag att män ska ha farliga arbeten, utan det är ett utfall av strukturer och könsroller.

  Ett utfall som vi bör satsa på att förändra! Inte minst genom att släppa föreställningarna om ”manliga” och kvinnliga jobb” samt arbeta fackligt för säkrare arbetsplatser och mot bemanningsföretag (bemanningsanställda är många av dess dödsfall pga brist på utbildningen innan jobbet börjar).

  Detta är liksom Feminism A-kurs!

 32. Måns skriver:

  @Chris:

  ”Detta är liksom Feminism A-kurs!”

  Nix ”Feminism” överlever inte ens gymnasienivå, därefter blir det konstgjord andning
  i hermetiskt sluten bubbla, helt vadderad i konstruktivism.

 33. Oscar skriver:

  @Chris: Det tror inte att det är för att uppröras som Pelle tar upp exemplen, utan för att visa att det inte är så ensidigt att bara kvinnor drabbas av negativa saker i samhället. Feminister verkar älska att räkna upp saker som kvinnor drabbas av, men glömmer nästan alltid att det finns minst lika många områden där män är drabbade. Ja, till och med ordet drabbad är något som feminister myntat. Det handlar inte ens alltid om att vara drabbad. Det är många gånger ett eget val som ligger bakom skillnaderna.

 34. Chattanoga skriver:

  @Chris

  Jo vi vet, detta är liksom Feminism A-kurs:
  1. Släpp föreställningarna om ”manliga” och kvinnliga jobb”
  2. Kvinnoyrken måste uppvärderas!

  Du säger att det är ett utfall av strukturer och könsroller, men feminismen verkar vara den starkaste drivkraften för dessa strukturer.

 35. Johan Grå skriver:

  @Chris Det är inte alls feminism A-kurs, möjligtvis socialistisk feminism A-kurs. Könen är i olika situationer. För min del hade jag varit glad om man respekterade det. Politiker och byråkraters klåfingrighet riskerar alltid göra minst lika mycket skada som nytta. Följderna av att peta i så komplexa system är alltid oöverskådliga och tanken på att vi ska kunna optimera bort allt obehagligt ur livet befängd.

  Oavsett om det finns biologiska skillnader eller inte kommer det alltid finnas spänningar mellan det manliga och det kvinnliga bland heterosexuella.

 36. Pelle Billing skriver:

  @Chris: Jag ligger ett steg före ;)

  Läs den artikel jag skrev förra veckan: http://www.pellebilling.se/2012/09/om-vikten-att-vara-konsekvent-i-sitt-jamstalldhetsarbete/

  Jag förespråkar inte lika utfall för vare sig kvinnofrågor eller mansfrågor. Däremot förespråkar jag att vi ska sprida kunskapen om mansfrågor lika bra som vi spridit kunskapen om kvinnofrågor. Och jämställdhetspolitiken ska engagera sig i båda typen av frågor, inte bara den ena typen.

 37. [...] min bok online! 26 september 2012, av Pelle Billing Som många av er redan har full koll på, så släppte jag min bok Jämställdhetsbluffen i förrgår.Du beställer enklast boken direkt på bloggen, genom [...]

 38. William D skriver:

  It’s good to see this. I would like to see your book published in English also.
  Clearly you are having some success with your ideas.

  HH fra Canada

 39. [...] utgivningen av Pär Ströms Mansförbjudet förra veckan. Flera bloggare så som Aktivarum och Billing har givetvis uppmärksammat den, och kravlar bara Tanja Bergkvist ut ur sitt ide kommer säkert [...]

 40. Pelle Billing skriver:

  @William D: Thank you for your comment, William. There might be a translation coming down the line. It depends on whether someone with the right skills is prepared to put in the hours required to make it happen.

 41. Natta skriver:

  Hej! Tack för en suverän bok! Allt väsentligt finns med, känns det som, och den historiska beskrivningen av könsrollerna var extra intressant.

  Högsta betyg alltså. En randanmärkning:

  På sid 135 skriver du att det krävs stödbevisning i våldtäktsmål. Sedan skriver du på sid 138 att ”Därmed kan en trovärdig berättelse räcka för fällande dom”. Är inte det lite motsägelsefullt?

  Jag har för övrigt själv varit stödvittne i en våldtäktsutredning – som blev nedlagd. Där räckte alltså inte berättelse + stödvittne. Jag vet inte hur vanligt det är att det blir så men så var det i alla fall i detta fall.

  Än en gång, tummen upp för boken!

Google