När Nyamko Sabuni nyligen intervjuades i Ekots lördagsintervju, lovade hon att en utredning om mansfrågor skulle tillsättas. För första gången skulle jämställdhetsproblem som drabbar män kartläggas.

I dag har detta löfte infriats. PM Nilsson, grundare av sajten Newsmill, har fått i uppdrag att leda denna utredning. I morse satt han i TV-soffan och berättade om det kommande arbetet.

Nilsson betonade att jämställdhetsarbetet varit och är viktigast för kvinnorna, men att det finns ”fickor” av ojämställdhet som drabbar männen. Områden som lyftes var skolan, där pojkar får sämre betyg, samt unga mäns psykiska ohälsa.

När PM Nilsson väl pratade om mansfrågor lät det som lite mer än avgränsade fickor. Samtidigt har jag stor förståelse för hans försiktighet. Detta är ett minfält, och som regeringens utredare får han vara ytterst försiktig med hur han formulerar sig.

Att grundbudskapet ”det finns både kvinno- och mansfrågor” – som jag själv upprepat i flera år nu – börjar sprida sig till regeringen är ytterst glädjande. Det viktiga nu är det som Zanyar Adami sa i programmet, nämligen att utredningen följs upp med konkreta politiska förslag. Jag instämmer inte med de åtgärder Adami föreslog, men han har helt rätt i att utredningen måste påverka den faktiska jämställdhetspolitiken.

För den som redan i dag vill få en god bild av viktiga mansfrågor – och vilka jämställdhetspolitiska principer som fungerar för båda könen – så kan jag rekommendera min bok Jämställdhetsbluffen. Den är en produkt av flera års research och arbete med jämställdhet och mansfrågor.

Tipstack: Går till Matte Matik!

 

41 kommentarer på “Glädjande att se första utredningen om mansfrågor diskuteras i TV”

 1. PG skriver:

  Alla borde kontakta PM Nilsson och kräva att de tar in dig Pelle som expert. Annars är risken stor att det blir de gamla vanliga självhatande genusgubbarna som kommer till tals i utredningen. Då vet vi redan vad slutsatsen blir.

 2. Patrik skriver:

  är tyvärr inne på samma spår som PG men hoppas att jag blir motbevisad

 3. Toklandet skriver:

  Är det en vågad gissning att de kommer att ta in ”experter” från genusvetenskapen som ska styra vad som ska komma fram? Givetvis då några som tidigare figurerat i sk ”jämställdhetsutredningar” och kommit fram till ”rätt” resultat tidigare? Är det höga eller låga odds på den gissningen?
  Har de någon drivkraft att verkligen göra något så borde de ta in Pelle och Pär plus några till som vet vad de pratar om och hålla sig så långt borta från Uppsalas, Umeås, Göteborgs och Lunds universitet som det bara går.

 4. Access skriver:

  Bästa sättet att avföra en konkurrerande fråga är ju att sätta sina egna på att utreda den – bara för att marginalisera den eller komma fram till att den inte kräver åtgärd.

  Nån som vet var PM Nilsson står i jämställdhetsfrågor?
  Är han en länk i feministledet?

 5. MarcusE skriver:

  Unga män mår dåligt pga det förtryck de dagligen utöver mot sina mer framgångsrika kvinnliga vänner. Detta löses bäst genom att män slutar att vara män….

  Pojkar underpresterar i skolan, trots att ett omfattande genusarbete och maximal jämställdhet bland lärarna i förskola och grundskola (alltså 80% + kvinnor). Trots stödet från kvinnorna och genuspedagogiken misslyckas alltså pojkarna. Detta beror dock på manlighet i allmänhet och pojkars antipluggkultur i synnerhet. Det sistnämnda har ju Anna Ekström bakom DEJA redan fastslagit.

  Eller blir det andra slutsatser måntro?

 6. Krister Karlsson skriver:

  Hej! Denna öppna (gratis) föreläsning i Stockholm vore det kul om du gick på för att sedan recensera den här på din blogg:

  http://www.erg.su.se/forskning/oppna-forelasningar-i-genusakademins-regi-1.100536

 7. Bashflak skriver:

  Första uppgiften i PMs nya jobb borde vara att läsa Pelles och Pärs böcker. Jag hoppas ni skickar ett ex till honom.

 8. Måns skriver:

  Precis min tanke också. (Great minds think alike)

  Proaktivt förslag till Pelle: Kanske försöka etablera kontakt med PM Nilsson?

  Tror det kan klicka m tanke på ditt stora arbete och kunskapsbas i frågorna, bl.a. som sakkunnig och rådgivningskompetens (höll på att skriva remissinstans) borde du vara mkt användbar – Bra om det blev en seriös, vettig och användbar utredning, så de inte tippar direkt.. och de tar in genus-karriärister och wannabes som Zannyar Adami, Kawa Zolfagary och usual suspects av ren slapphet.

 9. Pelle Billing skriver:

  @Krister Karlsson: Jag bor i Malmö. Men tack för tipset.

 10. Per skriver:

  Min stora fråga är varför de valt just PM Nilson att göra utredningen? Har han några meriter? Är han tränad i metodiken? Och så vidare…får kolla klippet när jag kommer hem så kanske jag får frågorna besvarade.

 11. Pelle Billing skriver:

  Jag är försiktigt positiv till att PM Nilsson blivit vald till detta uppdrag. Han har en liberal bakgrund, och startade sajten Newsmill, som hjälpt till att lyfta ämnen som övriga media ville undvika.

  Så jag tycker inte att någon ska döma ut honom på förhand. Vi ska alla bedömas på basen av våra handlingar – det är oschysst att döma ut någon som inte ens påbörjat sitt arbete.

 12. Per skriver:

  @Bashflak:
  Haha, skulle snarare säga att PM’s första uppgift vore att titta på siffrorna, inte läsa andrahandskällor. Hur bra de än är.

 13. Granskaren skriver:

  På vilket sätt skulle en person som pm nilsson vara lämplig att leda en utredning om mansfrågor? Vad har han för bakgrund och erfarenhet att leva som typisk man i sverige. Han är född i akademikerstaden lund och har även studerat där. Han kom tidigt in i journalistvärvet och gjorde snabbt karriär på expressen. Skulle inte vara förvånad om han bor på söder eller i någon av de finare villaförorterna i stockholm. De han umgås med är antagligen bara andra priviligierade stockholmare med massor av makt.

  Har han någon insikt i att leva utanför sin umgängeskrets?

 14. Cuben skriver:

  PM Nilsson har ju sett många mansfrågor diskuteras på Newsmill och annorstädes. Bra initiativ av regeringen och Nyamko Sabuni. Vi får hoppas att utredningen ger klarhet i var minorna finns och indikerar hur man kan oskadliggöra dem för framtiden. Så får vi hoppas att PM inte tappar bort sig själv i minfältet…

 15. Chade skriver:

  @Granskaren:

  Jag tycker inte det är personens bakgrund eller ens åsikter som i första hand ska bedömas när man utser en statlig utredare. För det första så är utredningar hårt styrda av direktiv från Regeringen/ansvarig myndighet och för det andra så ska en bra utredning inte utgå från en given slutsats (dvs. tvärtom mot Skarheds utredning om förbud mot sexköp).

  Så en lämplig person behöver verkligen inte vara någon som på förhand har god kunskap om det område som ska undersökas utan mer att det en person som är kompetent att ta fram all relevant information, presentera den, analysera problem från olika synvinklar m.m

  Och då låter en journalist inte som en helt olämplig person. Sen kan ju utredningen ändå bli dålig naturligtvis.

  Men om man läser Regeringens direktiv så låter det som att de vill ta fram underlag för framtida utredningar. Jag är klart positiv och optimistisk.

  * beskriva och analysera mäns livssituation i förhållande till kvinnors i dagens Sverige och hur den har förändrats under senare år,
  * beskriva och analysera hur män förhåller sig till jämställdhet och hur mäns livsvillkor kan påverkas av bristande jämställdhet,
  * redovisa verksamheter som i dag arbetar med män och jämställdhet och som bedrivs av organisationer, myndigheter med flera som hanterar frågor om pojkar och män, exempelvis killgrupper och pappagrupper,
  * redovisa en översikt över relevant forskning om mäns livssituation, förhållningssätt till jämställdhet och ansvarstagande när det gäller föräldraskap, obetalt hemarbete och anhörigomsorg, och
  * på lämpligt sätt sprida den kunskap som sammanställs och uppmuntra till dialog om de frågor som berörs i uppdraget.

 16. Pelle Billing skriver:

  @Cuben:

  ”PM Nilsson har ju sett många mansfrågor diskuteras på Newsmill och annorstädes. Bra initiativ av regeringen och Nyamko Sabuni.”

  Precis.

  Jag måste säga att jag har svårt att förstå all negativitet bland kommentarerna. Här tas ett stort steg i rätt riktning.

  Självfallet kommer inte allt att bli bra över en natt. Utan man får glädja sig åt varje steg åt rätt håll. Att regeringen tillsätter denna utredning är en milstolpe. Hur utredningen än blir, så har regeringen gett området mansfrågor en legitimitet som inte kan återkallas.

 17. Pelle Billing skriver:

  @Chade:

  ”Men om man läser Regeringens direktiv så låter det som att de vill ta fram underlag för framtida utredningar. Jag är klart positiv och optimistisk.”

  Precis.

  Det är kanske inte ordagrant det som jag skulle vilja se. Men om man jämför med hur Sverige såg ut på jämställdhetsområdet 2004, så kan man lugnt påstå att det har hänt saker.

 18. Toklandet skriver:

  Kanske ska förtydliga att PM Nilsson är jag inte är så orolig för, vet visserligen inte så mycket mer än att han är en mycket erfaren journalist.
  Det jag är rädd för är att de ska plocka in ”sakkunniga” som är extremt färgade från början och som kommer att, medvetet eller omedvetet, göra mycket för att viktiga saker som inte passar deras världsbild syns. Det är jag rädd för, inte att PM Nilsson ska vara ansvarig.
  Men det är ett steg i rätt riktning oavsett, nu hänger allt på hur stort steget tillåts att bli.

  PS
  ”Sakkunniga” som t ex Jalmert, Järvklo eller Tomas Wetterberg skulle kunna vara förödande…

 19. Matte Matik skriver:

  Jag vet själv inte om jag tror på att detta kommer att leda till någon större förändring rent konkret – man kanske gör som tidigare och lägger skulden på män iallafall – pojkars antipluggkultur osv, eller så kommer man faktiskt fram till att något behöver göras och så görs ingenting iallafall.

  Däremot tycker jag att Pelle och Pär, och alla vi andra som vill se jämställdhetspolitiken förändras, ska fira stort idag enbart för att man tar upp en sån här sak på den nivån det tas upp. Det kanske inte leder till något den här gången, men nästa gång, eller då nästa… Det här betyder att positionerna har flyttats fram ordentligt. Att man ens dryftar frågan är ett rejält nederlag för könsmaktsordningen.

 20. Forellen skriver:

  Nilsson gav ett stabilt intryck tycker jag.

  Mannen till vänster (från oss) verkade anse att det är män som genom sitt beteende orsakar problemen (”de gör det mot sig själva”, typ) medan Nilsson inte verkade lika ivrig att skylla allt på eventuella manliga beteenden. Jag är glad att det är han som ska göra utredningen.

  edit. Har Pelle gjort några intervjuer i samband med boksläppet?

 21. Mia. skriver:

  Yes, frågan är uppe på dagordningen. Det är trångt där så ja detta är mycket positivt. Opinionsbildning tar tid, hoppas på en ketchupeffekt. Sen är det ”kul” hur detta faktiskt omnämns som en helt ny fråga trots att vi jobbat för jämställdhet så länge. Som en ny och outforskad art i t ex havsdjupet. Som det upprepas i inslaget att se, och att se det som en jämställdhetsfråga även när något gäller/drabbar män. Spännande tider! :)

 22. Niko skriver:

  Jag är också försiktigt positiv.

  Men det finns en känsla där, baserad på Nilssons uttalanden imorse, som väcker farhågor om att detta kommer att ske utifrån ett förbestämt ideologisk perspektiv…

  Men låt oss hoppas! Och följa upp det noggrant!

 23. Access skriver:

  @Niko:
  Han kanske vet att det är minerad mark och att hans möjligheter att genomföra uppdraget delvis hänger på att inte trampa på minor i onödan?

  Det är ju gubevars många som är oerhört provocerade av att mansfrågor ens diskuteras.

  Alltså, till och med mitt rättstavningsprogram hävdar att själva ORDET ”mansfrågor” inte ens existerar, medan ”kvinnofrågor” slinker igenom hur lätt som helst!

 24. Cuben skriver:

  Matte Matik. Jag håller med dig denna dag är en dag att fira. Nu är mansfrågor uppe på regeringsnivå. En liten eloge tycker jag vi ska ge Nyamko Sabuni i alla fall. Arbetet för att föra detta vidare är en process, och den kommer att pågå länge. Rom byggdes inte på en dag.

  Färdriktningen tycker jag ny vi kan hoppas mer på. Farten kommer vi nog alla tycka är för sakta. Jobbet och utredningen är inte gjord än, det ska vi också komma ihåg.

  All vår början bliver svår, bättre går det år från år.

 25. Peter Benenson skriver:

  Matte Matik

  Krävs det politiskt engagemang eller nytt parti för snabbare
  förändring?

  Män begår flest självmord
  Män dör på arbetet
  Män är största våldsoffer gruppen
  Män blir slagna av sin kvinna
  Män är diskriminerade i lag
  Män saknar rättssäkerhet
  Män blir oskyldigt dömda
  Män är hemlösa och uteliggare
  Män kan inte säkert veta om de är biologiska fäder till sina barn
  Män lever kortare än kvinnor
  Män betalar mer skatt
  Män förlorar vårdnaden
  Barn slits bort från sina pappor
  Män flyr familj barn ansvar utan någon vågar ta reda på varför
  Män är överrepresenterade bland narkomaner och på anstalter utan att ställa sig frågan varför?
  Män utövar våld mot andra män
  Män tvingas ut i krig
  Män tvingas axla rollen som familjeförsörjare
  Pojkar klarar inte skolan
  Män får inte hävda sina rättigheter utan att cyniskt bli anklagade för att tycka synd om sig själva.
  Inte nog med det, Män ska tyst ta emot skit och näthat av feminister,politiker och journalister
  ….etc

  Ställa upp fakta så börjar debatten av sig självt och fler män börjar vaknar upp och funderar vad dom håller på med.

 26. leifer skriver:

  Tips

  Debatt mellan Gudrun Schyman och Nyamko Sabuni om jämställdhet.

  http://www.expressen.se/tv/nyheter/bar-och-politik/frasig-debatt-mellan-schyman-och-sabuni/

  Tyvärr dominerar Gudrun med sin syn att bara kvinnor är diskriminerade. Liksom att ”vita män” är den grupp som är ”överst” och då den grupp som förtrycker.

  Nyamko är tyvärr också dragen åt det feministiska hållet även om hon säger en hel del bra saker också.

  Rätt otroligt också att dom helt missar att prata om den omfattande åldersdiskrimineringen i arbetslivet som finns idag i Sverige.

 27. Hurtbullen skriver:

  Sabuni är emot könskvotering in i bolagen i.a.f.

  Det betyder att hon är emot självaste Catherine Ashtons EU hövdingen. Lite ovanligt att Sverige för en gångs skull inte visar vacker tass så fort Bryssel säger ”FY”

 28. Pelle Billing skriver:

  Det är en stor seger att mansfrågorna nu erkänns på högsta politiska nivå. Det ger en legitimitet som tidigare inte funnits.

  Jag känner mig mkt nöjd med att jag själv bidragit till att detta uppstått i det svenska samhället. Tänker fira lite imorgon ;)

  Jag hoppas också att detta kan bli en inspiration för många fler att engagera sig i mansfrågor. Nu är det legitimt! Inget att skämmas för i fikarummet, etc.

  Bra ställen att börja kan vara internationella mansdagen eller en mansjour. Internationella mansdagen sysslar inte det minsta med könskonflik, utan endas med att sprida en positiv bild av pojkar och män, samt sätta fingret på de utmaningar som pojkar och män möter. Tänk om Sverige kan få 10–20 städer där mansdagen firas? Tänk om vi kan få 50 eller 100 städer? Det är dags att många börjar ge något litet av sin tid, för att ta nästa steg framåt.

 29. Mia. skriver:

  Ja gör det PB, det är du verkligen värd :)
  Du kommer kunna berätta för barnbarnen att du var där och talade om att ‘kejsaren inte var riktigt påklädd’. Ocj ja spänningar mellan könen kan nog vara bra (och oundvikligt?) men regelrätt konflikt känns onödigt, tråkigt och kontrprodiktivt.

 30. carpe diem skriver:

  Det är bra att mansfrågor nu är på dagordningen,vad utredningen kommer fram till ska bli intressant att se,jag har mina farhågor att dom vinklar det åt det feministiska hållet,men snöbollen är ändå i rullning nu,och den kan bli en hel lavin.

 31. Jo skriver:

  Dags att börja lobba för att Pelle ska bli referensperson, eller allra helst sakkunnig, i utredningen. Ungefär mitt på http://www.regeringen.se/sb/d/7397 finns länken ”E-post till Nyamko Sabuni”

  Själv har jag skickat det här:

  ”Som engagerad i både mansfrågor och kvinnofrågor sedan flera decennier rekommenderar jag varmt att Pelle Billing engageras som sakkunnig, eller åtminstone referensperson, i den utredning om mansfrågor som PM Nilsson ska leda. Pelle är sannolikt en av sveriges kunnigaste personer på området, har ett upparbetat internationellt kontaktnät i frågan, och samarbetar återkommande med icke-militanta feminister i jämställdhetsdebatten. För mer information se http://www.pellebilling.se.”

 32. Hamstrn skriver:

  Change comes slowly. I brist på känd person att hänvisa till går jag hänvisa till mig själv.

  Det är glädjande att se att mansfrågor äntligen kommer på tapeten.

  Det skulle verkligen vara intressant att se Pelle som sakkunnig i denna utredning.

 33. Peter Benenson skriver:

  Mansfråga: Dags att definera Kvinnors Psykiska misshandel av män i nära relation. Feministers psykiska misshandel av män i media och genom scum.

  Sista dagen innan dokumentären tas bort

  http://www.svtplay.se/video/316409/bully
  Sista dagen innan dokumentären tas bort

  http://www.svtplay.se/video/316409/bully

 34. Mia. skriver:

  Lite OT men även något som ‘klättrar’ upp på dagordningen i Sverige. ‘Kopplingen’ är vårdnadstvister/föräldraalienation//partnervåld.

  http://play.radio1.se/catchup/5812

 35. HCP skriver:

  Här har moderaten Helena Nordvall uppmärksammat ett jämställdhetsproblem som PM bör kartlägga:

  http://www.moderat.se/nyhetsartikel/kvinnors-vald-mot-man

 36. [...] Pelle Billing: Första utredningen om mansfrågor diskuteras i TV [...]

 37. Jo skriver:

  HCP:

  ”Allt detta för barnens bästa.” Bra att Helena Nordvall tar upp frågan om bland annat kvinnors våld mot män, men det luktar lite att man måste börja titta på mäns utsatthet fr.a. för att inte barn ska fara illa. Inte så mycket för att inte män ska fara illa. Återigen, tanken om det är inte så jättenoga om män i sig far illa eller inte. Men jag kanske är på överpetigt humör.

 38. [...] äntligen skulle tillsättas en utredning om männens villkor under PM Nilssons ledning så var det glädjande att frågan äntligen lyftes men samtidigt oroande när man lyssnade på intervjun. Något som jag [...]

 39. Jämställdhetsfeminist skriver:

  Tips! Intressant läsning på SvD om utredningen: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/missa-inte-forskning-som-redan-finns-om-man_7544306.svd

 40. [...] Pelle Billing: Glädjande se PM Nilsson diskutera mansfrågor [...]

 41. [...] bild av att kvinnor alltid är offer och män alltid förövare. PM Nilsson har utsett att leda en utredning om mansfrågor. Det är dock ännu inte alldeles entydigt vad uppdraget innebär, [...]

Google