Pappor viktiga för att lära barn uthållighet

22 augusti 2012, av Pelle Billing

I dag vill jag rekommendera ett inlägg som jag skrev i går på min engelska blogg. Det handlar om att pappor förefaller ha en särskilt viktig roll när det gäller barns förmåga att utveckla uthållighet (det vill säga att inte ge upp för lätt).

Här är inlägget i sin helhet:

Anyone who’s even vaguely familiar with men’s issues – and gender equality that goes both ways – know that fathers have a unique role to play in their children’s lives.

A few examples include:

A new study demonstrates that the father-child relationship is important for yet another reason. Namely, that persistence is primarily learned from fathers.

Medical Xpress writes:

BYU professors Laura Padilla-Walker and Randal Day arrived at these findings after following 325 families over several years. And over time, the persistence gained through fathers lead to higher engagement in school and lower rates of delinquency.

”In our research we ask ‘Can your child stick with a task? Can they finish a project? Can they make a goal and complete it?’” Day said. ”Learning to stick with it sets a foundation for kids to flourish and to cope with the stress and pressures of life.”

Persistence is a terribly important trait in life. Without it, you are unlikely to accomplish much at all. Especially the male gender role is built on persistence, so men who do not learn this are less likely to succeed.

So what is it that fathers do right, when they teach persistence?

The key is for dads to practice what’s called ”authoritative” parenting – not to be confused with authoritarian. Here are the three basic ingredients:

 • Children feel warmth and love from their father
 • Accountability and the reasons behind rules are emphasized
 • Children are granted an appropriate level of autonomy

I would say that these characteristics are what people think of when they think of a good father. Loving the child, but also expecting accountability, and preparing the child for its adult life.

Most of us simply know, instinctively, that fathers are important. But it is good to have it verified once more by reasearch.

Tipstack: Går till Jonas!

 

16 kommentarer på “Pappor viktiga för att lära barn uthållighet”

 1. Fredrik skriver:

  Jobbig insikt för mig personligen. Min far var mycket frånvarande när jag var liten, och jag ger också upp ganska lätt. Nu fick man det svart på vitt.

 2. Pelle Billing skriver:

  @Fredrik: Ja, det kan vara en jobbig insikt. Men du är långt ifrån den enda, vilket kan ge lite tröst. Och jag tror att om man väl sett mönstret, så kan man börja ändra på det. Man kan hitta ”ersättnings-upplevelser” som vuxen, till exempel genom terapi eller människor i ens närhet.

 3. Pelle Billing skriver:

  @Ulf Andersson: Tack för länken Ulf!

 4. Sara1 skriver:

  Naturen har säkert någon mening med att dela in oss i kön och varje kön har sin uppgift att föra över till nästkommande generationer. Båda könen är livsviktiga för barnuppfostran, och förhoppningsvis växer barnet upp till en hel och trygg individ med det bästa från båda föräldrarna och andra som finns i dess liv under uppväxten.

 5. Ulf Andersson skriver:

  @Pelle Billing:

  Ingen orsak, Pelle!

  Du gör ett bra jobb och sådant premieras
  med minst länkning och ibland ett inlägg -
  beroende på dagsformen eller om jag tycker
  att jag kan tillföra något.

 6. Men@Work skriver:

  Som far till två söner vet jag hur viktig jag är som förebild för mina barn. Särskilt verkar detta gälla från 7 årsåldern och uppåt. Innan dess ligger fokus väldigt mycket på mamma.

 7. Gonzo skriver:

  Väktaren Fredrik Bülow fick nog av våldtäkter – nu skjutsar han gratis hem tjejer från krogen på nätterna

  http://www.aftonbladet.se/svenskahjaltar/article15020838.ab

  ”Klockan har precis passerat midnatt när det piper till i mobilen. ”Kör du i kväll hjärtat?” Fredrik Bülow sitter framför ratten i sin grå Ford ”modell sämre”, redo att plocka upp tjejer som behöver skjuts hem.

  Med lite smått vingliga steg kommer Emma Mohlin, 18, fram till bilen som står parkerad utanför en av Helsingborgs mest populära nattklubbar.

  – Är det du som är Fredrik Bülow? frågar hon och får en kram till svar.

  De röker varsin cigarett och småpratar lite innan de hoppar in i bilen och kör mot Emmas kompis lägenhet där hon ska sova i natt”

  Jag kan inte hjälpa att jag får obehagliga vibbar av den där texten och det där beteendet. Ännu en ”kvinnoräddare”.
  Hur många våldtäkter sker i Helsingborg? Är det vanligt så förstår jag oron, men hur ser det ut med våld mot män? Oprovocerat våld mot män, män som kanske aldrig varit på krogen utan bara är på väg genom staden? Är det något som ororar vår riddare??

  Det är i alla fall skönt att se att han inte känner sig utnyttjad trotts att han betalar både bensin, böter själv. Han förväntar sig inget tillbaka.
  Han kan i alla fall framställa sig själv som bättre än oss andra. Han räddar KVINNOR det gör inte vi. Det betyder nog att vi stödjer våldet mot just KVINNOR.

 8. Men@Work skriver:

  @gonzo:

  Detta låter ju som ett utmärkt sätt för Fredrik att träffa brudar… Dessvärre lär det inte heller skydda särskilt bra mot våldtäkter, då nästan alla våldtäkter föregåtts av frivilligt umgänge mellan personer som känt varandra, åtminstone ett tag. Tjejen har alltså då själv valt att tillbringa tid med den påstådde gärningsmannen.

  Granskar man dessutom våldtäkter så ser man att det inte är ovanligt att samma kvinnor anmäler gång på gång. Ofta ligger det då någon form av personlighetsstörning bakom.

 9. bäver skriver:

  @Gonzo:

  fredrik gör ju såklart som han vill och det är väl trevligt att folk får skjuts hem, men jag är nog böjd att hålla med om din kritik.

  är det inte allmänt känt å ena sidan att de flesta som våldtas utsätts för detta inomhus, av någon som är mer eller mindre bekant och att det våld som drabbar kvinnor oftast utövas i hemmet samt å andra sidan att det våld som är ”överfallsvåld” (okänd gärningsman utomhus) oftast drabbar män och oftast utövas av män?

  utifrån den aspekten vore det ju betydligt bättre att köra hem männen gratis!

  detta med tjejtaxa för taxi (numera förbjudet i sverige) med anledning av överfallsrisken är dumt på samma sätt, eftersom det spär på myten om att det är utomhus och för främlingar vi ska vara rädda, samt myten om att det är kvinnor som utsätts för överfallsvåld. det skapar rädsla bland kvinnor och uppmålar våldsutövare som en speciell sorts skumma människor som lurar i buskarna — när det i själva verket finns våldsamma tendenser hos var och en av oss.

  rent statistiskt borde mkt våld kunna undvikas om vi skjutsade hem männen istället — då de är både offer och gärningsmän när det gäller överfallsvåld.

  (med reservation för ouppkollade siffror)

 10. Gonzo skriver:

  Fredrik kanske känner sig skyldig på något sätt?
  Den kollektiva skulden kanske
  Dåligt samvete, något som inte finns när män blir misshandlade eller mördade?

  Fredrik får givetvis skjutsa hur mycket han vill men jag känner ändå obehagliga vibbar när det gäller karlar som agerar ”svarttaxi” och är ute och skjutsar fulla kvinnor.
  Detta behov av att skydda och hjälpa kvinnor, just KVINNOR känns väldigt ofrächt. Luktar väldigt dålig kvinnosyn. Ett behov av att placera kvinnor i offerställning och sig själv i hjälterollen (den store starke karln).

 11. Pelle Billing skriver:

  @Sara1: Visst är det så. De genomsnittliga skillnaderna mellan könen gör mänskligheten bredare och mer flexibel, än om vi bara haft ett kön. Ibland är det såklart oundvikligt att ena föräldern inte finns med i bilden, men om barnet då får ha goda förebilder av det könet i sin närhet, så gör man det bästa av situationen.

 12. Pelle Billing skriver:

  @Men@Work: Ja, jag har hört många pappor säga ungefär så. Att pappans betydelse växer med tiden.

 13. Pelle Billing skriver:

  @Gonzo: Det finns ju taxibilar? Vilket är en god idé för såväl män som kvinnor om man ska hem på fyllan sent på natten. Våldtäkt är en större riskt för kvinnor, men misshandel och rån drabbar oftare män.

  Men visst, om denna väktare vill jobba gratis som taxi-chaufför så får han väl göra det. Själv skulle jag rekommendera mina vänner (av båda könen) att hålla sig till ackrediterade taxifirmor.

 14. Jonas P skriver:

  @Fredrik: Som Pelle skriver går det som tur är att ändra på dessa sorters mönster till viss del. Jag ser stora likheter med fenomenet självreglering (self-regulation), något Roy Baumeister forskat mycket på och faktiskt är mest känd för även om vi här i mansrörelsen känner till honom mest p.g.a. boken Is the anything good about men?: How cultures flourish by exploiting men.

  I alla fall, självreglering går att träna upp. Det går också att helt enkelt bli mer medveten om hur man fungerar, hur man behöver lägga upp diverse göromål för att få saker gjort, osv. Se ex. Baumeisters senaste bok, Willpower: rediscovering the greatest human strength.

  Det finns en risk med att få kunskap om att ”man är som man är” p.g.a. något yttre fenomen man inte har kontroll över. Det blir lätt till att man också drar slutsatsen att det inte går att göra något åt det, att man är ett offer, o.s.v. Vi känner ju igen det här från en av de dåliga sidorna av feminismretoriken som säger att kvinnor är offer för patriarkatet. Ett annat intressant fenomen Baumeister påvisat är att när människor tror att de inte har någon fri vilja så agerar de mer omoraliskt.

  Poängen är helt enkelt att vi också har ett val och vi kan påverka. Alla människor styrs alltid delvis av faktorer utom deras kontroll. Det må vara demografiska, ekonomiska eller biologiska. Men det finns i princip alltid spelutrymme och även om det är bra att känna till sina begränsningar måste man likafullt vara medveten om sina möjligheter.

Google