Konsekvenserna av svensk jämställdhetspolitik börjar alltmer gränsa till det absurda, särskilt i vissa branscher. Ett exempel på en sådan bransch är filmbranschen.

Nyligen uttalade sig den kända danska regissören Thomas Vinterberg om hur trött han var på skandinavisk jämställdhet, och i synnerhet den svenska fixeringen på kön. Peter Dalle har å sin sida totalsågat Svenska Filminstitutets diskriminering av män.

Nu går regissören och skådespelaren Rafael Edholm ut i Aftonbladet och berättar hur svårt det blivit att göra film som man:

Han fick inget gehör från Svenska filminstitutet över huvud taget när han försökte få filmen finansierad.
– Det här inte en politiskt korrekt film. Jag är för det första man, så jag står upp och kissar. När ens kisserier ska ha med det konstnärliga att göra, det är jävligt tråkigt. Jag hörde Thomas Vinterberg som uttalade sig och sa att han var glad att han var dansk och jobbade i Danmark. Han var rädd för det svenska molnet av filmpolitik som skulle dra över Danmark, men han sa att han isåfall skulle använda paraply, säger han och fortsätter:
– Man får nästan be om ursäkt att man är man och vill göra film. På sätt och vis vore det skönt om man instiftade en manlig festival med manligt pris, så man slapp be om ursäkt. Att slippa skämmas för sitt kön.

Så här udda har situationen blivit i Sverige. Kommande generationer kommer att klia sig i huvudet och fråga hur det kunde gå så långt. Varför var det inte fler som reagerade?

Ingen ska behöva skämmas för sitt kön och alla ska ha samma chans att få göra film. Det är idéerna, kreativiteten och lämpligheten som ska avgöra – inte en förvirrad ideologi om att man ska sträva mot 50/50-fördelning av kvinnor och män.

Tipstack: Går till Conzor!

 

81 kommentarer på “Rafael Edholm beskriver hur det är att vara man och vilja göra film”

 1. Urban skriver:

  What goes around osv. Många av de här filmskapande männen är ju/har varit feminismens främsta riddersmän; jag antar att de får sitt straff nu.

 2. Mia. skriver:

  En ideologi som säger att man ska och måste nå 50/50 överallt i samhället är jag också kritiskt till. Däremot har jag inget emot att man strävar dit på en rad områden. För mig låter det konstigt att tex konstatera att vi har få manliga pedagoger och sen säga – Det är idéerna, kreativiteten och lämplighet som ska avgöra och inte en förvirrad strävan mot jämn fördelning av kvinnor och män.

 3. Patriarken skriver:

  Det är nog sista gången jag besöker en feministisk blogg som länkas i kommentarerna på Aftonbladet. Aldrig sett på maken till manshat.

 4. Tove skriver:

  Fast det verkar ju vara rätt mycket folk som får sina filmer regisserade trots att de är män, eller? Så helt allmäntgiltig kan hans upplevelse väl inte vara?

 5. Niklas skriver:

  Mia: Jag tror det spelar 0 roll om det finns fler manliga förskollärare el inte.

  Samma sak med pedagoger…med vilket jag antar du menar förskollärare bland annat.

 6. Sara1 skriver:

  Helt fel signaler skickas ut till unga människor idag, där tjejer inte behöver anstränga sig lika mycket (de är ju redan så stressade) för att kunna uppnå sina mål som killarna, bara för att de har ett visst kön. Könet är avgörande hur mycket du kan få av samhället för utbildning, arbete, praktik, samhällsanslag/bidrag mm. Att inte låta skickligheten, som i ex filmbranschen, styra är förödande, för vem vill se kassa filmer som gjorts för att de fått mest ekonomiskt bidrag? Och vilken kvinna med självaktning vill ha det så? Ska de ha en egen liten filmklubb för inbördes beundran:)

 7. Medborgare X skriver:

  Pelle!

  Själv tycker jag att det är i grunden bra att Rafael Edholm inte fick sin film finansierad av Svenska filminstitutet, utan var tvungen att söka andra vägar att finansiera filmen. Enligt min mening borde Svenska filminstitutet och alla andra liknande kulturinstitutioner som finansieras med skattepengar läggas ner. Vill man göra film, sätta upp teaterpjäser eller liknande så får man också se till att fixa finansieringen själv och inte förvänta sig att skattebetalarna ska hosta upp pengarna.

 8. Chade skriver:

  @Tove:

  ”Fast det verkar ju vara rätt mycket folk som får sina filmer regisserade trots att de är män, eller? Så helt allmäntgiltig kan hans upplevelse väl inte vara?”

  Om 8 av 10 som vill göra film är män samtidigt som statliga anslag delas ut med en 50/50-fördelning till män och kvinnor så är det

  1.) inte konstigt att (vissa) män ändå får statliga anslagm och

  2.) Män som grupp diskrimineras till förmån för kvinnor som grupp.

  OBS! Siffrorna är påhittade men förklarar det som jag har förstått är problemet med statliga filmanslag.

 9. Andreas 1 skriver:

  @Sara1:

  Håller med dig Sara1. Jag har en dotter, och det är en anledning till att jag ogillar rådande ”jämställdhets”-politik. Det är väldigt illa om tjejer ska växa upp i en miljö där dom inte behöver konkurrera på lika villkor som killar, och där dom alltid kan komma undan med att dom är så stressade eller att det är så synd om dom (av oklara anledningar).

 10. Chade skriver:

  @Medborgare X:

  Instämmer helt. Men om man nu ska finansiera filmer med skattepengar så ska personer inte diskrimineras på grund av deras kön.

 11. Andreas 1 skriver:

  @Medborgare X:

  Män som inte behandlas väl av samhällets institutioner kommer börja söka alternativa vägar, och jag håller med om att det är bra. Att manliga regissörer särbehandlas negativt av Filminstitutet p.g.a. att dom är män, kommer på sikt leda till att Filminstitutets relevans och inflytande kommer undergrävas. Män har nämligen en mycket bra förmåga att av egen kraft hitta nya bärkraftiga lösningar. I det här fallet kommer det handla om att finansiera filmer utan hjälp av Filmistitutet. Jag tror t.ex. att fler män än kvinnor har hoppat på trenden med crowdfunding, där allmänheten lämnar bidrag för att olika projekt ska kunna genomföras.

 12. jimmy skriver:

  En annan sak som händer är att alla filmer som är skapade av kvinnor kommer att ses som b-filmer, ”Dom fick bara möjligheten pga att dom är kvinnor” Detta kommer att slå tillbaka hårt mot de kvinnor som är duktiga och som har en bra ide

 13. Sara1 skriver:

  @Andreas 1: Det heter ju att ”en bra karl reder sig själv – varför inte ”en bra kvinna reder sig själv – det finns ju massor av så kallade kurser och seminarier, förmodligen skattefinansierade, som heter ”kvinnor kan”.
  Sedan när kursen/seminariet är slut så så blir det tvärtom, kvinnor ska subventioneras till något slags andra klassens medborgare som behöver samhällets hjälp, bidrag, underhåll, hur de ska utnyttja systemet med diverse genvägar utan att anstränga sig. Mycket märkligt. Den gamla skolans husmor från förr skulle bara skaka på huvudet åt eländet:)

 14. Sara1 skriver:

  @Medborgare X: Helt rätt – bort med det!

 15. MarcusE skriver:

  Off Topic

  Jag vill uppmärksamma Pelle om att Sveriges Radio nu längre tycks rapportera civila offer som ”kvinnor och barn”, utan istället har gått över att enkom definiera dem som ”civila människor”. På morgonnyheterna i P1 (kl 07) kunde vi höra hur regimen i Syrien griper, torterar och avrättar civila människor. Jag tycker att det är glädjande hur SR nu tycks ha frångått att definiera civila offer som enkom barn och kvinnor, för att istället numera även inkludera män i gruppen.

  Inslaget gav två genusneutrala exempel om vad som avses med civila avrättningar:

  Exempel 1: En kvinna berättar hur hennes tre söner grips, och skjuts ihjäl med skott i huvudet framför sin mamma och sina systrar
  Exempel 2: I en annan stad mördades 20 män ur samma familj, även de framför sina mödrar, fruar och systrar.

  Skönt att slippa genusfokus, eller vad säger ni andra?

 16. Virre skriver:

  @MarcusE:

  För mig låter det som att de försöker få kvinnorna till offer för att de tvingas se när männen skjuts. Lite märkligt. ”Framför sina familjer” hade väl räckt.

 17. Chade skriver:

  @Virre:

  ”För mig låter det som att de försöker få kvinnorna till offer för att de tvingas se när männen skjuts. Lite märkligt. ”Framför sina familjer” hade väl räckt.”

  Kan mycket väl vara en giltig poäng att göra för att understryka att inget mansfolk tillåts leva.

 18. michael skriver:

  Johan Lundberg nämner både Pär och Pelle på expressen kultur under rubriken Hatmakarna bra skrivet av honom.

 19. Pelle Billing skriver:

  @MarcusE: Ja, detta är positivt och jag har tidigare kommenterat att Ekot verkar vara bättre än till exempel Aftonbladet.

 20. Pelle Billing skriver:

  Har raderat några OT-kommentarer som inte hade något att göra med jämställdhet och blockerat personen som initierade detta. Dock bra att flera personer ryter ifrån när det kommer in personer med sin egen agenda som inte har något att göra med den här bloggen.

 21. ConZor skriver:

  Länk till artikeln som Michael nämner:

  http://www.expressen.se/kultur/hatmakarna/

 22. Virre skriver:

  Jag ser inte problemet. Idag när det enda man behöver göra för att byta kön är att känna sig kulturellt manad!

  Nu har Filminstitutet bestämt att kvinnor ska få pengar till att göra film, och eftersom Rafael vill göra film men inte kan det utan pengar, borde situationen och den aktuella kulturen på filminstitutet väl göra honom till kvinna?

  Kräv din rätt Rafael! You go girl!

 23. Chade skriver:

  Åsa Linderborg fortsätter att slåss mot väderkvarnar:

  http://www.aftonbladet.se/kultur/article14975811.ab

  Detta är feminism anno 2012:

  ”I sändningen Ukraina-Sverige snackade Daniel Nannskog dubbelt så länge som Frändén. (Jag har klockat på SVT Play.) Nannskog pratade 640 sekunder, det vill säga nästan elva minuter. Frändén pratade 300 sekunder eller fem minuter.”

  Det är så dumt på så många plan att jag inte riktigt tror på att hon menar allvar. Men det gör hon nog. Och sen råkar det vara med en bild till krönikan där förtrycket inte vet några gränser.

  Här finns: Kvinnorförtryck (Linderborg räknade och kom fram till att det var dubbelt så många män som kvinnor på bilden. Dessutom porträtteras kvinnan definitivt som en bimbo medan männen uppenbarligen kan se hur jävliga ut som helst.)

  Rasism (Linderborg räknade och kom fram till att det var dubbelt så många vita som färgade på bilden. Dessutom är den färgade placerad bakom de vita, ett tydligt tecken på att fotografen anser att färgade är underornade vita).

  Klasshat: Alla tre som är med på bilden är kända människor som jobbar och har alltid jobbat inom underhållningsindustrin. Inte en enda av dem är tydligt från arbetareklass, ett säkert tecken på att denna klass inte räknas i dessa sammanhang.

 24. Urban skriver:

  Rafael får väl bli Rafaella, då kommer han att kunna söka massor med bidrag. Och får han dem inte så är det bara att anmäla!

 25. dean skriver:

  I det här läget kanske det vore intressant att höra en kvinna uttala sig om hur otroligt enkelt det var för henne att finansiera sin film, för det verkar ju enligt kommentatorerna här bara vara att berätta att man sittkissar för att bli överöst av miljarder till nåt flummigt filmprojekt. Konstigt då att nästan alla filmer fortfarande görs av män och har män i huvudrollerna. Varifrån får dessa män pengar?
  Är det verkligen så ûbertokigt att för första gången i historien visa intresse och stöd för kvinnor som har upptäckt att man inte måste ha skägg och penis för att kunna skapa film?
  50/50 kanske är svårt att eftersträva när utbudet av kvinnor som gör film fortfarande är litet, men att redan etablerade namn får stå undan för något nytt nån gång ibland, är det verkligen så hemskt? Alla drabbas ibland av orättvisor, blir bortvalda, nedprioriterade, det drabbar liksom inte bara män på grund av att onda feminister som hatar män styr Sverige.
  Vidga perspektiven!

 26. Storfiskarn skriver:

  Urban:
  Man kan ju bli vad man vill när man vill ju, allt är ju bara en konstruktion! Idag straight, imorgon homo, i övermorgon manlig lesbisk allt enligt fantastisk vetenskap där man förkastar allt som resten av världen tycker är viktigt. Så han kan ju med lätthet bli kvinna när det passar!

 27. andersbwestin skriver:

  Det allra sorgligaste.
  När såg jag senast en svensk film helt oavsett kön som orsakade annat en lätt gäspning?
  Jag skäms nästan jämnt när jag ser svensk film.
  Känns ofta som en examensfilm från gymnasiets medialinje.

  Men det är klart. Blir man helt upptagen av kön och av att beskriva stereotypa föreställningar så blir det kanske så.

  Den här var ju bra. Men den var visst dansk. Registrerad av en dam som verkar skita i genusdiskursen.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/H%C3%A4mnden_%28film,_2010%29

 28. Andreas 1 skriver:

  @Sara1: Ja varför inte ”en bra kvinna reder sig själv”, eller ännu hellre: Varje individ tar ansvar för sig själv. Då slipper vi könsfokusera helt i onödan, och dessutom behöver vi inte alienera könen inför varandra (…vilket tyvärr pågår i Sverige, och vilket bidrar till att vi lever själva eller separerar).

  Samhället rör sig långsamt. Under tiden får man ta sitt individuella ansvar och uppfostra sina barn till individuellt ansvar och empati mot andra oavsett kön.

 29. Jenny Kristiansson skriver:

  @Sara1:

  Fast jag hänger inte riktigt med i den här diskussionen om att flickor/tjejer/kvinnor blir daltade med. Och jag har varit flicka och tjej, nu är jag kvinna. Jag har inte blivit bortskämd med en massa extra bidrag, kurser, medlidande, räkmackor, subventioner, underhåll och gräddfiler. Allting jag har gjort och allt jag har jobbat med har jag skaffat själv. När jag fallit har jag slagit i. Ingen har fångat upp mig och tyckt synd om mig bara för att jag är kvinna.

  Och jag vet att jag egentligen har blivit diskriminerad på minst ett jobb och en utbildning endast pga. att jag är kvinna, men jag har aldrig sett det så, jag har alltid sett det som mitt eget misslyckande. Jag skulle vilja träffa en av alla de här kvinnorna som har åkt gräddfil någon gång i livet. Alltså ingen född-rik kvinna, rika åker ju gräddfil lite när som ändå.

  Fan om det finns extra bidrag till kvinnor skulle jag faktiskt vilja ha information om det så jag kan söka de här extra bidragen. Vet du hur man gör?

 30. OkFörMigMenInteFörDig skriver:

  @Jenny K

  När du ändå letar, kan du kolla efter den där räkmackan som alla män ska ha tillgång till. Jag och mina polare letar febrilt:)

 31. Urban skriver:

  Jag är HBT – nu vill jag ha bidrag!

 32. michael skriver:

  @dean:
  Du vill diskriminera för den goda sakens skull men du ska veta att diskriminering är lika skitig och ful vilket epite´t man än sätter på det.

 33. Jenny Kristiansson skriver:

  @OkFörMigMenInteFörDig:

  Will do!

  Vilken räkmacka jag än hittar så lovar jag att meddela dig. Om den är kvinnlig eller manlig vilket som.

  Innerst inne misstänker jag att det är de rika och privilegierade som sitter och mumsar på alla räkmackorna. Som vanligt. Och som det måste vara antagligen. De får ju tillgång till de bästa utbildningarna och blir förhoppningsvis därför de bästa ledarna.

 34. Jenny Kristiansson skriver:

  @Urban:

  Om du vill kan jag försöka hitta en räkmacka åt dig också. Bidrag blir det svårare med, är ju uppenbarligen ingen duktig bidragsletare själv.

 35. Daniel skriver:

  @michael:
  Jag tycker att hela hans resonemang stinker av kollektiv skuld, låt mig (individen) stå till svars för de handlingar jag har begått och de val jag har gjort.

  Men inte en chans att jag kommer finna mig i att bli diskriminerad pga vad någon annan har gjort, bara för att vi råkar ha samma kön/etnicitet/sexuella läggning.

  Det är aldrig ok oavsett vem eller vad det gäller, helt ärligt hur svårt kan det vara att förstå?

 36. Jonte skriver:

  @dean:

  Tänk om DU skulle våga vidga perspektiven lite. Tänk om du till exempel skulle börja läsa på lite om ”sexual selection” och evolutionsbiologi. Då skulle du börja märka ett par saker. Att fler män än kvinnor dras till högstatusjobb som filmregissörer med mera blir ganska logiskt då kvinnor attraheras av sådana män. Män däremot bryr sig inte så mycket om kvinnan är filmregissör eller bara vanlig lärare. Vi tittar lite på andra saker. Köp en bok och läs på lite. Du kommer garanterat vidga det extremt snäva perspektiv du har idag.

 37. Niklas skriver:

  Jenny Kristiansson: Tja, om du ser en kvinnlig polis kanske du kan prata med henne? Majoriteten av dem har ju blivit inkvoterade.

 38. Jenny Kristiansson skriver:

  @Niklas:

  Oj fan! Där ser man.

  I vilket fall tänker jag inte prata med någon polis överhuvudtaget, varken kvinnlig eller manlig. Jag är rädd för poliser.

 39. Jenny Kristiansson skriver:

  Vi bör kanske också tänka på att Rafaels film suger och att det var därför som han inte fick några bidrag från sfi. Jag såg precis trailern och är inte sådär jätte övertygad om att det är en film jag skulle gå och se på bio.

  ”Mannen under trappan” med Jonas Karlsson är för övrigt på nästan exakt samma tema.

 40. Niklas skriver:

  Jenny Kristiansson: Vet du ingenting eller, Rafael är ju medlem i patriarkatet och glider fram på räkmacka. Givetvis så fick han inga pengar bara p g a att de kvoterar dem till kvinnor.

 41. Chade skriver:

  @Jenny Kristiansson:

  ”Vi bör kanske också tänka på att Rafaels film suger och att det var därför som han inte fick några bidrag från sfi. Jag såg precis trailern och är inte sådär jätte övertygad om att det är en film jag skulle gå och se på bio.”

  Det kan absolut vara en viktig poäng att göra i förhållande till klagomålsartikeln i Aftonbladet. Edholms film kan ju mycket väl suga och det var därför han inte fick några statliga anslag.

  Vad Edholm och Dalle (?) gör är ju att trä på sig de där offerkoftorna som feminister brukar ha på sig när de misslyckas, dvs. de misslyckas, inte på grund av bristande kompetens utan på grund av fel kön.

  Det man också ska komma ihåg är det mycket väl kan finnas någon slags berättigad kritik under offerkoftorna (både de manligas och de kvinnligas) men det åligger de som klagar på könsdiskriminering att även visa att det är så, eller i alla fall är troligt.

  Och det vi kan se vad gäller statliga anslag är:

  1. det finns klart fler män än kvinnor som vill göra film.

  2. Målsättningen är att anslagen bör fördleas 50/50 mellan könen.

  Det pekar på att män lättare än kvinnor kan hamna i en diskrimineringssituation och att kvinnor har en filmmakarräkmacka att glida fram på.

 42. Hamstrn skriver:

  Film är konst, om konst är bra eller dåligt är subjektivt, subjektivitet är inte ett bra mått på värde.

 43. Hamstrn skriver:

  Om jag fick bestämma skulle inte en jävla skattekrona gå till ”kultur”.

 44. Pelle Billing skriver:

  I Argentina får man numera välja juridiskt kön själv. Ingen koppling till biologi krävs. Om det blir verklighet i Sverige kan det vara läge att allvarligt överväga att registrera om sig till kvinna. ;) Det skulle lösa Rafaels problem…

 45. Hamstrn skriver:

  Dean

  Jag antar att du tycker likadant om veterinärutbildningen?
  Likadant om kvotering till högre studier. Att påtvinga alla unga kvinnor värnplikt med civiltjänst med sjukvårdsinriktning osv osv.

 46. vmm skriver:

  OT: Jag lyssnar nu på Studio1 i SR och temat är att barn, kvinnor och gamla dödas i Syrien (jag vet faktiskt inte varför just män skonas). Så intervjuar dom just nu en kvinna från Röda Korset och som säger att män dödas och som gör att familjer lämnas utan försörjning. Få se… kvinnor och barn dödas och sedan dödas män och då kan männen inte försörja kvinnorna och barnen (männen ska ju försörja kvinnorna eller hur det nu var)… Medias uppgifter är motstridiga, får man väl säga.

 47. AnnaPanna skriver:

  Och det är flest kvinnor som gör film eller? Fånigt inlägg som inte har ett dugg sanningshalt i sig. Rafael borde väl om någon veta vilka det är som gör film i mellanmjölkens land och det är då rakt inte kvinnorna. Trams!

 48. Matte skriver:

  @AnnaPanna

  Hur många män respektive kvinnor söker bidrag då? Det har ju hög relevans. Att bara kolla på att det är flest män som gör film och sen avfärda Rafaels åsikt är trams om något.

 49. Joakim skriver:

  En sak jag dock inte riktigt förstår relevansen i är formuleringarna i detta stycke: ”Jag är för det första man, så jag står upp och kissar. När ens kisserier ska ha med det konstnärliga att göra, det är jävligt tråkigt.”

  Har det att göra med den nya kissdebatten? Jag hänger verkligen inte med. I övrigt helt otroligt att Aftonbladet släpper igenom en sån här artikel.

 50. Jenny Kristiansson skriver:

  @Joakim:

  Ja typ, som man bör man stå upp och kissa för annars är man inte man. Det är mycket hemskt för en man att göra något som helst som får honom att verka kvinnlig….. typ.

  Skönt att vi äntligen har fått svar på vad som definierar en man. En riktig man då alltså.

 51. Jenny Kristiansson skriver:

  @Chade:

  Jag håller helt och hållet med om vad du skriver i din kommentar (16.33). Jag har inget att invända mot det du skriver.

  Personligen ser jag otroligt mycket film och gillar de flesta kategorier. Jag ser verkligen alla sorters filmer nu när jag tänker efter. De enda filmer jag har svårt för är amerikanska romantiska komedier, typ feel good filmer. Jag får inte ut något av de filmerna. De är förutsägbara och tråkiga.

  Män är jävligt duktiga på att göra film, det är bara så.

  Det finns dock en liten önskan innerst inne i mig om att fler kvinnor i framtiden blir filmmakare. Ibland kan jag bli uppriktigt upprörd över hur kvinnor skildras i filmer. Speciellt i amerikanska filmer. Jag skulle också vilja se fler kvinnliga skådespelare få bära upp hela filmen såsom man ser manliga skådespelare få utrymme till. Därför det finns ju väldigt duktiga kvinnliga skådespelare som skulle kunna bära upp en hel film. Jag tror helt enkelt att variationen på de kvinnliga rollerna skulle bli något större om fler kvinnor gjorde film.

  Men i övrigt är konsten helig för mig. Det är ju skönheten i livet. Film är skönhet. Och det finns många historier att berätta och det måste göras bra, oavsett om man är kvinnlig filmmakare eller manlig filmmakare.

 52. Mats skriver:

  Jenny
  ”Och jag vet att jag egentligen har blivit diskriminerad på minst ett jobb och en utbildning endast pga. att jag är kvinna, men jag har aldrig sett det så, jag har alltid sett det som mitt eget misslyckande. ”

  Jag måste syna dig där, eller snarare gå ut och rätta dig. Du ljuger. Nu vet vi alla det.

 53. Jenny Kristiansson skriver:

  @Mats:

  Du verkar inte ha alla indianerna i kanoten.

 54. Mats skriver:

  Jenny
  Vilket intelligent svar, om det var det bästa du kunde klämma fram så varför öppna munnen från första början?
  Diskriminering pga kön existerar knappt för kvinnor, men vi bara råkar ha turen att få in dig här inne som är en av dom få menar du?
  Nej du, du ljuger.

 55. Mats skriver:

  vmm
  När du läser en artikel där det står att kvinnor och barn dödats, så är det också garanterat män som dött, tja sisådär tio gånger flera män. Är det någon som påstår att män skonas ljuger den personen och det borde du veta, män dör alltid i krig och det existerar inte några ”taktiker” som går ut på att anfalla kvinnor, vilket media gärna vill få det till.
  Hur kan männen försörja familjerna då det tydligen enligt feminister är kvinnor som gör 2/3 av allt arbete på jorden. Feminist Jenny kanske kan svara på den frågan.

 56. Mats skriver:

  AnnaPanna
  Då det är kanske 2000% flera män än kvinnor i just den industrin, så varför är det så svårt för män att få sina filmer finansierade? Jag vet att du vet detta men du vägrar erkänna och fatta varför om man får fråga? Men lilla Annapanna vet nog bättre hur det ligger till än oss alla andra, så hon går så långt att kallar detta lögn då det kommer från någon som jobbar i industrin. Var är intelligensen?

 57. Ulf Andersson skriver:

  @Jocke:

  Tack för tipset!
  Guld värt och icke hälsosamma nyheter för feministerna (manshatarna).

 58. Jenny Kristiansson skriver:

  @Mats:

  Jag tror faktiskt att de diskriminerade kvinnorna är fler än idioterna. Och så bara råkar vi ha turen att få in dig här, en av få idioter. Och jag tror faktiskt inte att du ljuger, idioter brukar inte ha förmågan att kunna ljuga.

 59. citystina skriver:

  Kan någon visa relevant statistik på hur många som söker av båda könen och hur många som får bidrag? och kanske också hur bra/dåliga filmerna var. Diskussionen känns faktiskt helt irrelevant om man inte har mer än Rafaels eget ord på hur det står till…

 60. Fanny skriver:

  Stackars Rafael som är man och ska göra film!! Gud vilka problem han måste möta i vardagen då han blir sexuellt trakasserad av andra människor som bedömer honom beroende på hur han ser ut, som inte tror att han har någonting bakom pannbenet och som tror att han är för svag för att klara vissa saker….

  Nej inte direkt! Fakta ska det vara om man ska bry sig om att läsa det. Det räcker inte med att han påstår sig vara diskriminerad, dessutom är majoriteten av människor som klarar sig i filmbranchen män, det finns inte lika många kvinnor.

 61. [...] är ju bara för skojigt. Pelle Billing har uppenbarligen tagit Rafael Edblom på allvar och skrivit ett blogginlägg om att m…. Han hänvisar inte till någon statistisk. Han bara antar att Edblom har rätt när han säger sig [...]

 62. Julia skriver:

  men snälla, filmbranchen är så sjukt mansdominerad så det inte är sant. Ett tips till dig, Pelle Billing, är att kolla upp din statistik innan du skriver upprörda blogginlägg om hur män ”diskrimineras”. Använd inte enstaka personers uttalanden som faktagrund.

 63. Fenderbended skriver:

  @Julia:
  Du verkar förväxla jämställdhet med 50/50 utfall och det är vär urtypen för det feministiska felslutet och tankeförmågan hos de troende feministerna.

 64. an@n.ym skriver:

  Undrar just om Julia inser att hela offentliga sektorn är kvinnodominerad. Tjänster som sjuksköterskor, socialsekreterare och förskolelärare är starkt kvinnodominerade. Tycker Julia att de betydligt färre män som jobbar inom dessa yrken skulle få dela på hälften av den totala lönesumman och de betydligt fler kvinnorna som jobbar inom dessa yrken skulle få dela på den andra hälften? Är det jämställdhet för Julia?

 65. Mats skriver:

  Fanny
  Julia
  Det handlar om satsningarna på kvinnor och det han upplever. NI tror honom alltså inte. Vad har ni för statistik som bevisar motsatsen? Wow vilka humana människor ni verkar vara.

 66. Moa skriver:

  hahahahah. detta var det dummaste jag någonsin sett

 67. an@n.ym skriver:

  Moa har uppenbarligen aldrig sett sig själv i spegeln…..

 68. Mats skriver:

  Moa
  ännu en krossad feminist. Någon annan som njuter av det?

 69. Nils D skriver:

  Filmbranschen mansdominerad?
  Någon som exempelvis besökte något seminarium på Tempo dokumentärfilmsfestival och räknade kön? Och i festivalens ledning? Hur ser det ut på SFI?
  Ju mera kommersiell en film är desto fler män på toppositionerna.
  Bland regissörerna och fotograferna och ljudteknikerna och elektrikerna så dominerar männen.
  Men sen finns det producenter, det finns författare, det finns klippare och det finns scenografer, och det finns filmbyråkrater – och där är blandningen stor.
  Men bland scriptor och smink är det 100% kvinnor. Bära och släpa gör killarna.

 70. Ehrling skriver:

  Så här kan man också se på det där med att 80% av dem som söker bidrag är män:
  Män är generellt mindre restriktiva med vilka projekt de söker pengar för; de öser på, skickar in något de kluddat ihop och hoppas på det bästa (även när resultatet blir något blaj de hade gömt långt ner i skrivbordslådan om de haft någon självaktning, cf. Edholms film). Härmed tvingas ju en mekanism fram som gör att bedömaren av projektet istället måste ta på sig att göra bortsållningen mannen själv hade kunnat göra. Kvinnor, som däremot fått lära sig att man blir hånad om man inte är helt klanderfri, filar på sina grejer, är hårdare mot sig själva och skickar knappt in något till slut, men det som ändå skickas blir åtminstone ordentligt genomarbetat.
  Sedan finns det ju män som är mer som kvinnor, till exempel jag. Men jag håller inte på med film, så det kan ju kvitta.

 71. Ehrling skriver:

  Och förresten, om ni ursäktar, tycker jag att det är litet bra att man inte delar ut pengar bara för att en man ”vill göra film” (eftersom att han hoppas att ”kvinnor attraheras av sådana män”). Man måste ju ha något av konstnärlig kvalitet att komma med också, om det ska bli några pengar, annars får man nog försöka göra sig attraktiv för kvinnor på något annat sätt eller, som sagt, åtminstone finansiera sina egna raggningsförsök.

 72. mir skriver:

  Ehrling
  Är du man eller kvinna vill jag veta för det första
  sen vill jag veta var du lärt dig detta för det stämmer inte ”Kvinnor, som däremot fått lära sig att man blir hånad om man inte är helt klanderfri, filar på sina grejer, är hårdare mot sig själva och skickar knappt in något till slut, men det som ändå skickas blir åtminstone ordentligt genomarbetat.”

  eller ännu bättre detta:
  Män är generellt mindre restriktiva med vilka projekt de söker pengar för; de öser på, skickar in något de kluddat ihop och hoppas på det bästa

  en mer skitig manssyn får man leta efter. Kommer det som en nyhet för dig att just det där var en dålig manssyn? År 2012 och någon kommer med sådant skit.

  ”Och förresten, om ni ursäktar, tycker jag att det är litet bra att man inte delar ut pengar bara för att en man ”vill göra film””
  Som det ser ut görs det inte heller, aldrig gjort eller kommer att göras. Som det ser ut idag delar man ut pengar till kvinnor just för att dom är kvinnor.
  Var i hela ditt resonemang ligger logiken?

 73. Roger skriver:

  Fanny:
  Kvinnor kan söka pengar som är vikta till dem bara för att de är kvinnor. = Könsdiskriminering. Detta är ett faktum.

  Det finns ingen motsvarighet för män.

 74. Daniel skriver:

  ”I nuvarande filmavtal finns ett jämställdhetsmål som innebär att andelen kvinnor på nyckelfunktioner, det vill säga yrkeskategorierna regissör, manusförfattare och producent, bör vara minst 40 procent bland de projekt som får stöd.”

  Källa:http://www.sfi.se/sv/statistik/Jamstalldhet/

  Till er som uppenbarligen saknar den kognitiva förmågan för att se problemet med ovanstående policy, hämta en vuxen så kanske han/hon kan förklara det för er.

 75. Ehrling skriver:

  @mir:

  Ja för all del, jag höftade väl litet. Det var väl snarast så att jag hoppades att filmen i fråga var ett hafsverk. Jag måste naturligtvis ge dig rätt i att Edholm kanske verkligen hade KÄMPAT och JOBBAT med detta projekt och ändå blev det inte så bra! Synd!
  Är jag man eller kvinna ja, det har nog min pappa desperat frågat sig sedan jag var liten.

 76. Matilda skriver:

  Min första tanke var ”men dethär kan inte vara sant”. Sällan jag hör talas om svenska kvinnliga regissörer, och ville kolla fakta. Tog ett stickprov (alla med efternamn som börjar på A) på http://sv.wikipedia.org/wiki/Kategori:Svenska_regiss%C3%B6rer , fick resultatet 47 män, 13 kvinnor. Nej, det är inte svårt för män i filmbranchen. Som många andra högt respekterade brancher är mannen normen.

  Kolla gärna vidare på sidan om ni inte håller med mig!

 77. Daniel skriver:

  @Matilda:

  ”Min första tanke var ”men dethär kan inte vara sant”. Sällan jag hör talas om svenska kvinnliga regissörer, och ville kolla fakta. Tog ett stickprov (alla med efternamn som börjar på A) på http://sv.wikipedia.org/wiki/Kategori:Svenska_regiss%C3%B6rer , fick resultatet 47 män, 13 kvinnor. Nej, det är inte svårt för män i filmbranchen. Som många andra högt respekterade brancher är mannen normen.

  Kolla gärna vidare på sidan om ni inte håller med mig!”

  Enligt dina siffror så är det ca 80% män och 20% kvinnor, tycker du då att det är ett rimligt krav att 40% av de bidrag som man kan söka ska delas ut till kvinnor?

  Det är könsdiskriminering och inget annat, för man måste även se till urvalet men det verkar inte ni fatta.

  Att fler män håller på med film skulle kunna beror på någon form av diskriminering, men då måste ni bevisa detta först.
  För det kan även beror på en hel drös av andra faktorer.

 78. sofia skriver:

  Helt rätt! Nazifeminism försöker enligt mig inte sudda ut normer – de kör på ”tvärt-om”-normer där ”kvinnor” ska vara som ”män”, & ”män” som ”kvinnor”. Lika fel det väl? Jämställdhet sitter förfan inte armhålan

Google