I förrgår kunde bloggen presentera nya framgångar vad gäller kampanjen för jämställd verksamhet mot våld i nära relationer.

Kampanjen går ut på att skicka in ett medborgarförslag till sin kommun (eller på annat sätt kontakta kommunen) i syfte att få deras information att välkomna såväl manliga som kvinnliga offer för relationsvåld.

Nu kommer fler goda nyheter. I Falköping har bloggläsaren ConZor under en längre tid varit en nagel i ögat på kommunen och stegvis närmar de sig hans vision:

De senaste två åren har jag jagat politiker i alla läger i Falköping och informerat dem om att den information som fanns och fortfarande finns på Falköpings kommuns hemsida angående våld i nära relationer (eller som de skrev så sent som januari 2012 ”mäns våld mot kvinnor”) är ensidig.

Den första länken visar hur informations sidan såg ut först: Gammal version.

Och hur den ser ut nu: Ny version.

Men jag är långt ifrån nöjd eftersom jag anser att det bara är en ytlig ändring, för om man tittar på de broschyrer och informationsblad de länkar till på samma sida kan man se att det fortfarande är samma attityd – nämligen att det bara förekommer våld mot kvinnor och i samkönade relationer.

Vid ett möte med en politiker som jag hade förra månaden så framkom att det ska finnas mer uppdaterade och neutrala broschyrer och informationsblad men inget har ännu dykt upp.

När man kollar på vart man kan vända sig om man är en slagen man så ser det lite problematiskt ut när man kollar på kontaktuppgifterna. Det enda som verkar lovande är något som heter Utväg Skaraborg men så fort man kommer in på den sidan och börjar titta omkring så är det samma attityd där, att det är bara män som slår kvinnor och barn och aldrig själva blir slagna.

Har tagit en kort paus men kommer att fortsätta att kämpa för att korrekt och neutral information samt verksamheter att vända sig till ska finnas på Falköpings kommuns hemsida.

Ett litet slag har vunnits i och med att namnet har bytts och att den introducerande information om våld i nära relationer har ändrats men än så är det många strider som behöver utkämpas innan en slutlig seger kan utropas.

Själv tycker jag det ser ut som den översiktliga informationen har blivit bra mycket bättre på kommunens hemsida. Inte tillfredsställande, men ett stort steg i rätt riktning. Så Conzor har redan gjort en viktig insats.

Sedan är ConZor en riktig aktivist och kommer fortsätta att ställa sina politiker till svars, vilket jag tycker låter utmärkt. Broschyrerna är verkligen inte bra och innehåller rena missuppfattningar om hur relationsvåldet ser ut.

Ett stort tack till ConZor för det han gjort så här långt! Jag tycker han ska knyta näven och fira sin delseger en stund, innan han tar nya tag.

Etiketter:  

30 kommentarer på “Medborgarförslag: Enträget arbete i Falköping ger resultat”

 1. AccessX skriver:

  Bra jobbat, ConZor. Det gäller bara att inte vara nöjd med kosmetiska ändringar.
  Frågan är dessutom om inte deras påstående ”Den vanligaste typen av våld i nära relationer utövas av en man mot en kvinna” faktiskt är ett sakfel?

 2. NinniTokan skriver:

  Tjusigt ConZor!

  @AccessX:
  ”Den vanligaste typen av våld i nära relationer utövas av en man mot en kvinna” faktiskt är ett sakfel?
  Det beror ju på vilken typ av våld man åsyftar. Men oavsett om det är eller är sakfel, låt oss bortse från det riktiga i det och ställa frågan på ett annat sätt.

  Vad fyller den meningen för funktion?
  Varför är det viktigt vilket könsorgan misshandlade individer har?
  På vilket sätt hjälper den informationen den som söker hjälp, kvinna som man?

  Det är inte kollektiv som blir misshandlade, det är individer.

 3. Andreas skriver:

  Känns som den här passar: http://www.youtube.com/watch?v=dR3ccmWmLhk

 4. Mia. skriver:

  Det som stör mig mest är faktiskt uttrycket ‘Mäns våld mot kvinnor’ och tycker därför att detta är en mycket bra ‘delseger’. Tack för att du (orkar) slita på ConZor! :)

 5. Tove skriver:

  @NinniTokan: Dessutom blir ju statistik missvisande när man gör det svårare för män att anmäla, genom att lådsas att det som de blir utsatta för inte förekommer.

 6. David skriver:

  Härligt att ConZors slit ger resultat. Kul att läsa!

 7. Mia. skriver:

  @NinniTokan:

  Jag tycker att funktionen ska vara att visa på att detta fortfarande är en viktig kvinnofråga precis som det finns viktiga mansfrågor:

  Män drabbas oftare av dödsolyckor på arbetet. (SCB)

  ”Självmord är vanligare bland män än bland kvinnor.” (Vårdguiden)

  ”Det är mer vanligt att män utsätts för hot eller våld på allmän plats än att kvinnor gör det, och allra vanligast är det bland män i åldersgruppen 16–24 år.” (SCB)

  Sen beror det ju på vilken teori man lutar sig mot och mycket riktigt vad man använder fakta till.

  När det gäller våld i nära relationer, och då främst partnervåld, och specifikt ‘relationsterror’ så tror jag som Rolle att det är så enkelt som att det generellt handlar om fysiskt övertag och att våld varit och fortfarande är mäns domän http://www.pellebilling.se/2012/06/meborgarforslag-dagens-forsta-positiva-nyhet/#comment-90742.

  Men även att barnen varit/är kvinnans domän och här är mäns underläge en viktig mansfråga.

  En man som vill ha makt och kontroll över sin partner kan alltså förutom olika ‘mind-games’ använda hot om våld och våld. En kvinna som vill ha makt och kontroll över sin partner använder ‘mind-games’ men att det kanske är så att även användandet av fysiskt våld (eller falska anklagelser om sådana) ökar hos dessa kvinnor (i jämställdhetens kölvatten).

  Och EN typ av ‘mind-games’ kan vara att använda barnen.

  En kvinna som vill ha makt och kontroll kan alltså använda känslomässig och ekonomisk utpressning kring barnen. En man som vill ha makt och kontroll över sin partner kan använda hot om våld och våld men att det kanske är så att utpressningen kring barnen (och falska anklagelser) ökar hos dessa män också (i jämställdhetens kölvatten).

  Men att det mycket riktigt alltså handlar om individer och inte kollektivet män och kvinnor.

  Ps
  Jag tror alltså att en viktig orsak till att de svårare vårdnadstvisterna ökar i antal är för att denna typ av ‘våld’ (mind-game) blir synligt hos denna typ av kvinnor då fler män tar strid för sina barn, men även för att denna typ av ‘mind-game’ faktiskt också kan användas mer av denna typ av män. Ökad jämställdhet på gott och ont alltså.

 8. Mia. skriver:

  @AccessX:

  Ang ”Den vanligaste typen av våld i nära relationer utövas av en man mot en kvinna”

  Nja den vanligaste formen av våld i nära relationer är partnervåld. Och där anmäls det ju fler fall av kvinnofridskränkning (2471 anmälningar år 2011) än fridskränkningsbrott mot män över 18 (153 anmälningar är 2011).

  Däremot är det inte korrekt om de menar att den vanligaste typen av partnervåld (common couple violence) utövas av man mot kvinna.

 9. Torstensson (instickare) skriver:

  @Mia

  Tycker du har en poäng i din kommentar till Ninni även om jag förstår Ninnis synpunkt. Tycker också att du har en förmåga att hålla dig objektiv och saklig och har intressanta inlägg. Du säger:

  ”En man som vill ha makt och kontroll över sin partner kan alltså förutom olika ‘mind-games’ använda hot om våld och våld. En kvinna som vill ha makt och kontroll över sin partner använder ‘mind-games’ men att det kanske är så att även användandet av fysiskt våld (eller falska anklagelser om sådana) ökar hos dessa kvinnor (i jämställdhetens kölvatten).

  Och EN typ av ‘mind-games’ kan vara att använda barnen.

  En kvinna som vill ha makt och kontroll kan alltså använda känslomässig och ekonomisk utpressning kring barnen. En man som vill ha makt och kontroll över sin partner kan använda hot om våld och våld men att det kanske är så att utpressningen kring barnen (och falska anklagelser) ökar hos dessa män också (i jämställdhetens kölvatten).” Slutcitat.

  Jag skulle vilja påtala en annan faktor än att bara använda sig av barnen som känslomässig utpressning, men mitt inlägg kommer mer handla om en generell nivå och inte kring fall där våld förekommer. Först och främst, kvinnor som lever ihop med idioter, bad guys, bör lämna dessa. Därefter bör det också ställas frågor kring varför vissa kvinnor faller för just bad guys. Även om en reko kille kan få hjärnsläpp så undrar jag om ändå inte det finns en hel del anmälningar sedan tidigare hos en sådan man. Då är frågan, bör samhället problematisera det? Jag tycker det eftersom de män som inte slår sina kvinnor får ta smällen av att kvinnor väljer män som sedan tidigare uppvisat den negativa och osunda manligheten. Jag säger inte att det alls hade tagit bort statistiken men jag är övertygad om att en hel del justeringar naturligt hade infunnit sig.

  Jag har tidigare berättat om en fest jag var på, en nyårsfest där en mycket vacker kvinna satt i köket och dominerade sällskapet och skröt om att hon var ihop med en man som var verksam i ett känt mc-gäng. Hur intressant är en ”vanlig” man som förhåller sig till den sunda manligheten för henne? Min tanke är;

  Inte tillräckligt. Hon tycker vi andra är mesiga, fram tills att den sunda manligheten är tillräckligt överlägsen den osunda. I många fall är den inte det och jag vill ändra på det på det. Stryp bostadsbidrag, barnbidrag, och möjlighet att ta CSN för kvinnor som belönar den osunda manligheten. Samhället hade i det långa loppet tjänat på det. Dessa män ska nämligen inte ha möjligheten att skaffa familj så länge de befinner sig i den osunda manligheten.

  Men för att återgå till den där andra faktorn. En kvinna behöver inte bara använda barnen som känslomässig utpressning. Bara orden ”då lämnar jag dig” innebär att en man kommer i underläge om han reagerar fel. Det finns ett överskott på män i vårt samhälle för det första, alltså kan hon snabbare hitta en ny man än vad han kan hitta en ny kvinna. Sen har du vår biologi där kvinnor kan vara kräsnare pga av att hon kan välja när hon vill vara intresserad medan män oftare är ”redo” hela tiden. Har säkert med överskottet av män att göra men också med ägglossning att göra. Mannen måste ha soldaterna redo hela tiden, kvinnor väljer när soldaterna ska få passera och det i sig skapar den kultur vi har mellan män och kvinnor. Män måste vara produktiva och kvinnor kan vara bedömarna. Så med det sagt ville jag bara säga att jag anser att män (om de inte är topp-presterare i samhället eller duktigare än andra män på att attrahera) befinner sig i ett ständigt sexuellt underläge gentemot kvinnor. Jag har inbillat mig att kvinnor vet om detta och därför är det ju också betydligt vanligare att en kvinna kan hota en man med ord som ”du får sova på soffan ikväll” än det är tvärtom. Män är helt enkelt rädda att förlora kvinnan till en annan man.

  Det är i den kulturen (som jag kallar det) som det är så viktigt för män att spela sina kort rätt. Det går och jag vill inte kalla det PUA även om det handlar om attraktion, jag hade velat kalla det NAA. Not Afraid Artist. Dvs få kvinnan att känna att man inte är rädd, dvs ljug eller dölj din rädsla för att bli lämnad. Lögnen kommer inte ta bort hennes reella möjligheter att hitta en annan bättre man men skenet av stoiskhet och självsäkerhet gör att hon kommer känna att hon är den som riskerar att förlora en man som ”vet” att han kan ersätta henne bums. Personligen har jag använt mig av detta knep 2 ggr i mitt nuvarande förhållande och båda gångerna har jag vunnit mentalt över henne och dessutom fått det bästa sex som belöning. Dvs egentligen inte som belöning utan mer som ett sätt att inte förlora mig. Jag tror nämligen att det är på den nivån det ligger.

  Ett cyniskt spel, men män behöver spela bättre och det går. Nu är jag fullt medveten om att detta inlägg är skrivet till dig och du är kvinna, antagligen kommer du på någon nivå inte alls gilla att jag skriver detta.

  När folk säger att det finns ett ”könskrig” och att det är skapat av feministerna så hävdar jag att det är fel. Det har alltid funnits en form av ”batalj” mellan man och kvinna och de män som inte varit förberedda på det har gjort sämre insatser än de män som förstår sådant här. Jag vill ge män det uppvaknandet om de själva inte förstått det. Själv förstod jag inte detta utan det tog tid och lärdomen kommer dels ur att läsa aktivarum men också av väldigt mycket eget observerande varhelst kvinnor och män möts. Skulle säga att det som innan låg som ett lock över mina observationer har varit feminismen, så observationerna även under tiden jag hade locket på har också varit av nytta i efterhand. Det där som kallas mindgame är måhända mer närvarande i en riktigt allvarlig kris mellan en man och en kvinna där våld förekommer, men även i ett ”bra” förhållande så ligger det under ytan, ständigt närvarande. Det jag kallar bataljen.

  Jag vill att män ska bli bättre på detta, för kvinnor är redan väldigt bra på det.

 10. AccessX skriver:

  @NinniTokan:
  Bra vinkling!

 11. NinniTokan skriver:

  @Mia.:

  Jag tycker att funktionen ska vara att visa på att detta fortfarande är en viktig kvinnofråga precis som det finns viktiga mansfrågor:

  Jag håller med om den funktionen. Den är viktig på väldigt många ställen, forskning, studier, statistik, information osv. osv.

  Men på just dessa sidor tycker jag inte det ska vara med. Dessa sidor är ”den utsträckta handen”, där anser jag det inte hör hemma. Dom ska vara formulerade neutralt. I mannens könsroll ligger redan allvarliga hinder för anmälan. En man som får stryk av en kvinna ”är en käring” och han ”ska ta skit som en man”. Jag är rädd att den här typen av formuleringar kan vara nog hinder för jag menar att det säger till mannen att ”han är ovanlig” vilket jag tror kan bli ett ”det är något fel på mig”.

  Det jag önskar man skulle gjort var att fråga folk som har erfarenhet, som tex. Glenn Forrestgate om vilken formulering som skulle kunna hjälpa. För det viktiga där är inte om det är en mans- eller en kvinnofråga. Det viktiga är att förmå individer att ta sig ur en destruktiv situation.

 12. Mia. skriver:

  @Torstensson (instickare):

  Ja maktspel i relationer förekommer nog ofta. Relationer är en knepig sak, och då inte minst den riktigt nära relationen, parrelationen. Men detta gäller även i samkönade relationer och då faller ju delvis ‘teorin’ om könsbataljen.

  Och jag håller mig till när parrelationer totalt havererar och blir dysfunktionella. Och där har du en viktig poäng, dvs att det även är viktigt att titta på offret. Däremot tror jag inte på din sociala ingenjörskonst på hög nivå, och definitivt inte i din ojämställda (och i mitt tycke även orealistiska) tappning ;) Men åter till relationer som samhället bör lägga sig i sas.

  Män och kvinnor med ett sjukligt behov av makt och kontroll är naturligtvis ett problem för de som drabbas, men man bör även mycket riktigt problematisera offren. Något som jag diskuterat här och på andra ställen tidigare. Men ja det är en het potatis, också. Det är då lätt att man får höra att man inte ska lägga någon skuld på offret. Det gör jag inte men menar att de har ett ansvar själva, eller kanske snarare behöver proffesionell hjälp. Och att det är där man bör satsa merparten av pengarna.

  Lättast blir nog om man jfr med alkoholism. Förr var det bara synd om den stackarn som levde med alkoholisten, och det var alkoholisten som skulle ‘botas’ och sluta. Och det var kanske mer logiskt förr då man inte kunde skiljas lika lätt. På senare år har man dock även uppmärksammat medberoendet och att det krävs resurser för att ‘bota’ och få den medberoende att ‘sluta’ också (dvs sluta låta sig drabbas). Lite det du är inne på när du talar om NAA.

  Men hur man får män och kvinnor att inte låta sig utplånas i dysfunktionella relationer är alltså en känslig men även minst lika svår fråga. I de fall där offret tar ett beslut att lämna relationen så tycker jag dock att samhället måste erbjuda hjälp och stöd. Och att det då även sker utifrån annan kunskap än den som vilar på manlig (eller kvinnlig) ‘könsrollsmaktsordning’.

 13. Mia. skriver:

  @NinniTokan:

  Är helt med dig! Och ja dags att man verkligen börjar lyssna på de drabbade, män som kvinnor, istället för att bara driva sin tes.

  http://www.newsmill.se/artikel/2009/08/16/ohlys-skuldbelaggande-av-man-hjalper-inte-kvinnorna (om du inte redan läst den)

 14. Mia. skriver:

  Och denna (även till dig Torstensson instickare)

  http://www2.kristdemokraten.com/article.asp?Article_Id=30149

 15. NinniTokan skriver:

  @ Mia.
  Tack! Jag hade inte läst några av dessa. Precis så där. Det är vidrigt att detta får fortgå.

 16. Info skriver:

  PIA LASKAR (FÖRRA INLÄGGET)

  http://www.liu.se/forskning/reportage/kon-och-sexualitet-bestams-av-kulturen?l=sv

  Han(?) sambor med Ana Valdés Di Vietri, känd, lesbisk aktivist och åtminstone förr flitig DN-medarbetare.

  Ana Valdés har också i någon mån uppträtt som författare, t.ex. i denna antologi, Salongsberusat, som ”synliggör och sprider kunskap om den samkönade sexualiteten”.

  http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9197928453

  Också Pia Laskar återfinns bland författarna.

 17. Mia. skriver:

  @Info:

  Vadå Han(?)…och?

 18. Torstensson (instickare) skriver:

  @Mia

  Jag tar till mig av din kritik faktiskt, bra synpunkter som vanligt. Jag kan väl också tycka att det vore svårt för myndigheter att veta vem som är ihop med vem. En sak är säker, det finns massvis med tjejer som öppet talar om att deras kille är den och den. Även om dom inte pladdrar på som en fågel så ser man ändå deras tuppkam när dom berättar om det. Sen kan det också hända att flickvänner till gangsters lever jäkel på krogar och nattklubbar mot vanliga män eftersom dom vet att om han tjaffsar tillbaka så får det konsekvenser. Jag stör mig på det enormt och fick själv bita mig i tungan under den festen, just pga av rädsla av hennes kriminella kille. Efter ett tag kom den killens polare in. En anabolastinn kille som liknade Vin Diesel och började göra affärer på telefon. Då valde jag att lämna med en hel del andra och det stör mig enormt att dessa män har flickvänner. Är så trött på det.

  En annan sak som retade upp mig till vansinne var när jag hade kommit hem till Sverige, var inne hos frissan och råkade på en man som jag vet är grovt kriminell men som tyvärr aldrig åker fast. Han sa att han tjänar mer pengar än mig, tydligen hade han stört sig på att han tidigare inte gjort det. Först trodde jag honom inte för kriminella wannabes har ju enligt GW inte det så fett. Det trista är dock att den här killen talade sanning, jag är helt säker på det. Han har heller inga problem med kvinnor och dessa kvinnor vet vad han sysslar med. Vi snackar tjejer vars föräldrar är hederliga personer.

  Jag är trött på att se det, höra det och uppleva det. Är sååå trött på att den negativa manligheten belönas. Gång på gång på gång.

  Hur ändrar vi detta? Ett bra sätt för mig att ventilera åsikterna är ju att prata med dig om saken här. Du har en mycket nykter syn på saker och ting när dom spårar ur i min hjärna. Skitbra !

 19. Emma skriver:

  @ Torstensson: Blir du lika upprörd när män gör i ditt (och mitt) tycke dåliga partnerval som när kvinnor gör det? Mao är det i ditt tycke inte precis lika beklagligt när negativ kvinnlighet belönas som negativ manlighet?

  Att vissa kvinnor imponeras av Mr Gangsterkung är väl inte konstigare än att hans manliga entourage gör det? Eller att vissa mindre mogna individer tycker det är coolt att kunna dra runt och bete sig kaxigt med vetskapen om att vara beskyddad av någon med respektingivande rykte. Någon som är den mänskliga varianten av kamphund. Så länge det finns status och respekt för kriminella att hämta kommer tyvärr mindre mogna män och kvinnor att dras till dem. Kan på sätt och vis förstå dem. Är faktiskt sjukt praktiskt att som själv ganska liten ändå kunna hota folk som beter sig dumt med stryk av den största o elakaste killen. Körde också med det en gång i tiden och kan förvisso sakna det ibland. Skillnaden är väl att jag var fem och gick på dagis. Sedan började man skolan, mognade och växte ifrån sånt. Så visst kommer det alltid att finnas även kvinnor som dras till kriminella män. Men handen på hjärtat, hur mogna är de då? Och är det verkligen ett så glassigt liv de lever, smågangsters? Ska du avundas någon, så avundas storfifflarna med privata advokater, inte öppet kriminella med dåliga odds när det kommer till liv och hälsa i det långa loppet.

 20. Torstensson (instickare) skriver:

  @Mia

  ”När det gäller våld i nära relationer, och då främst partnervåld, och specifikt ‘relationsterror’ så tror jag som Rolle att det är så enkelt som att det generellt handlar om fysiskt övertag och att våld varit och fortfarande är mäns domän ”

  Våld är inte mäns domän. Våld är VISSA mäns domän. De flesta mäns domän är ”fredlighet”.

  Eftersom det fortfarande är så att män mestadels varit de som skapat lagar för att beivra våld kan man lika gärna prata om ”fredlighet” som en manlig domän. Dessutom den mest dominerande. Det är fortfarande så att väldigt få män är kriminella och det är väldigt få män som använder våld. Våld är alltså inte mäns domän, våld är fortfarande och kommer förhoppningsvis bara vara vissa idioters domän. Aldrig männens.

 21. Ligneto skriver:

  Men vad är det jag läser?
  ”Jag tycker att funktionen ska vara att visa på att detta fortfarande är en viktig kvinnofråga precis som det finns viktiga mansfrågor”.
  Var finns forskningen som visar att män utövar mer partnervåld än kvinnor? ALLA studier som jag läst har kommit fram till att fördelningen är ca 50-50 med vissa undantag där KVINNOR är mer benägna att slå. Använder man sig av anmälningar som grund för sin ståndpunkt har man ju inte minsta aning om hur missvisande anmälningsstatistik faktiskt är!

  Här kommer ett klipp från youtube som tar upp denna missuppfattning om att män slår mest… http://www.youtube.com/watch?v=VOu_BszChIE&list=PL8AB766EF25599C18&index=1&feature=plpp_video
  Den tar upp både våld där båda parter slåss och våld där bara den ena parten slåss och det blir uppenbart utifrån statistiken att partnervåld INTE är en ”kvinnofråga”.

  Referenser finns under själva videon och försök ignorera rubriken för den är lika dum som ”mäns våld mot kvinnor”.

 22. Mia. skriver:

  @Torstensson

  Med manlig domän menar jag inte att alla män använder ‘olagligt’ våld eller att det inte finns kvinnor som gör det. Med manlig domän menar jag att det är män som av tradition har skyddat byn/staden/landet och varit de som gått ut i krig, män förväntas vara den som skyddar familjen och går ner på nedervåningen med slagträt när man tror sig höra inbrottstjuvar, män är de som haft yrken där man förväntas kunna ta tll våld när nöden kräver… ja du förstår hoppas jag.

  Och vad gäller att ‘negativ’ manlighet belönas så är jag inne på samma spår som Emma, dvs att det finns de som är rätt trötta på att ‘negativ’ kvinnlighet också belönas. Och när jag tänker efter så är väl det ett tema i många filmer. Bad and beautiful boys and girls vs den lilla gråa musen, tapetblomman, losern, nörden… Och detta tror jag vi får ‘dras med’ i fortsättningen också. Men om du tittar dig omkring så är det nog en majoritet som inte dras till kriminella eller gold diggers etc utan lever vanliga Svenssonliv sas.

 23. Mia. skriver:

  @Ligneto:

  Som sagt mäter man allt våld kan man få höga siffror (t ex att var fjärde kvinna är utsatt eller att lika många män som kvinnor är det). Och nej man kan inte använda anmälningsstatistiken (i mitt exempel ovan skulle siffrorna isf vara ca 5/95). Mörkertalet är nog större bland män än bland kvinnor. I Brås studie får man också mycket riktigt istället siffrorna att ca 20-25% av de som utsatts för partnervåld är män (1,2% av kvinnorna i studien och 0,3% av männen). Detta då de håller sig närmare det som kan betecknas som ‘partnerfridskränkning’. Och att män då främst var utsatta för trakasserier medan kvinnor rapporterade fler händelser av misshandel och hot.
  Lika ‘oturligt’ som det varit att helt ignorera kvinnors våld lika ‘oturligt’ tycker jag att det är att man tror att det inte finns skillnader. Och här skulle jag vilja säga som Paolo, det är ju bara att sticka ut huvudet så ser man att män och kvinnor är olika. MEN att det naturligtvis inte ska ha någon betydelse för de män som också är utsatta.

  Här kan man läsa att det är lika men även olika (t ex på sidan 481)

  http://2homekids.org/ARTICLE%20-Differentiation%20among%20types%20of%20intimate%20partner%20violence1.pdf

 24. Ligneto skriver:

  @Mia.: En review som tar med den radikalfeministiska våldscirkeln (the power and control wheel) som bland annat innehåller ”male privilege” som en typ av våld och sedan säger att en studie fann att 97% av denna typ av våld som definieras utifrån cirkeln utförs av män… Wow… grattis liksom xD fan va jag skratta ^^

  Om man kanske istället utgår ifrån studier som själva kommer fram till sina resultat så det är lättare att kritisera metoderna så kanske man kan komma fram till något konstruktivt. Jag såg till exempel att man i flera studier använt sig av CTS (Conflict tacticts scale) som, åtminstone för ett tag sedan, menade att sexuellt våld inte räknades som våld…

  ”Objectives. We sought to examine the prevalence of reciprocal (i.e., perpetrated by both partners) and nonreciprocal intimate partner violence and to determine whether reciprocity is related to violence frequency and injury.
  Methods. We analyzed data on young US adults aged 18 to 28 years from the
  2001 National Longitudinal Study of Adolescent Health, which contained information about partner violence and injury reported by 11 370 respondents on
  18761 heterosexual relationships. Results. Almost 24% of all relationships had some violence, and half (49.7%) of those were reciprocally violent. In nonreciprocally violent relationships, women were the perpetrators in more than 70% of the cases. Reciprocity was associated with more frequent violence among women (adjusted odds ratio [AOR]=2.3; 95% confidence interval [CI]=1.9, 2.8), but not men (AOR=1.26; 95% CI=0.9, 1.7). Regarding injury, men were more likely to inflict injury than were women (AOR=1.3; 95% CI=1.1, 1.5), and reciprocal intimate partner violence was associated with greater injury than was nonreciprocal intimate partner violence regardless of the gender of the perpetrator”

  http://ajph.aphapublications.org/doi/pdf/10.2105/AJPH.2005.079020

 25. Mia. skriver:

  @Ligneto:

  Ja ett gott skratt förlänger livet har jag hört, så varsågod.

  Det radikalfeministiska hjulet går dock alldeles utmärkt att applicera även på gruppen manliga offer för partnervåld om det görs könsneutralt. Kanske t o m ännu bättre för män som kanske ‘bara’ utsätts för psykiskt våld oftare än kvinnor. Här ett som jag ser det ganska könsneutralt ‘partnervåldshjul’.

  http://www.rhiannon3.net/cs/defined2.html

 26. Mia. skriver:

  @Ligneto:

  Ps
  ”While there is very little systematic research on women’s Coercive Controlling Violence, there are a few qualitative studies that clearly identify it in both same-sex (Renzetti, 1992) and heterosexual relationships (Hines, Brown, & Dunning, 2007; Migliaccio, 2002). For example, Hines et al. (2007) found that 95% of the men calling the Domestic Abuse Helpline for Men reported that their partners tried to control them. And the tactics used by these women included all of the tactics identified in the Power and Control Wheel (with “use of the system” substituted for “assertion of male privilege”).”

 27. Mia. skriver:

  @Ligneto:

  Ps2

  Har nu haft tid att läsa studien du länkar till. Har du själv läst slutdiskussionen? Där uppger man själva en mängd ‘svagheter’. Och det förefaller också som man bara studerat episodiskt våld, hos 18-28 åringar, och därmed inte ‘relationsterror’ (‘partnerfridskränkning’) i statistiskt urval sas.

  ”Thus, our findings may represent 1 form of
  partner violence—what Johnson23 has called
  common couple violence or situational violence—
  that is likely to be found in broader population
  samples rather than in clinical samples….

  …The use of a nationally representative
  sample greatly increases the generalizability
  of the findings, but this particular sample is of
  limited range in age (18–28 years) and likely
  does not include the most severely abused
  victims who are subjected to extreme control
  by their partners…”

 28. Ligneto skriver:

  @Mia.: Jo jag har läst studien… sen om du kikar på länken till videoklippet på youtube (som använder denna studie bland flera) så får du du också veta om 2 st metaanalyser som, om jag inte minns fel, baserade sig på ca 100 studier vardera…

 29. Mia. skriver:

  @Ligneto:

  Hundra studier som i huvudsak mäter episodiskt våld? Enligt dessa studier är alltså var och varanan utsatt för partnervåld. Precis som ‘radikalfeministerna’ hävdat att kvinnor är så vad är skillnaden isf?

  ”The problem with this is that if you start doing this you will en up whit the entire population of England in prison.”/Erin Pizzey

  http://www.youtube.com/watch?v=VvDWxoF0BNc&feature=relmfu

  Däremot tror jag Angry Harry och Co skjuter sig själva i foten om de inte kan se att om dessa beteenden (som listas i klippet) ingår som ett mönster i vissa relationer så är det ‘domestic violence’ (intimate terror). Då kommer det nämligen vara svårare att komma åt *partnerfridskränkning mot män tror jag. För om definitionen bara är grovt fysiskt våld (”serious violence”) så är det nog än mer främst en ‘kvinnofråga’.

 30. [...] [Medborgarförslag: Enträget arbete i Falköping ger resultat] [...]

Google