”Jag känner mig som en tickande bomb”
Amerikanska soldater som kommer hem efter tjänstgöring i Irak upplever posttraumatiskt stressyndrom, svårigheter att integrera sig i vardagen och försöker ofta ta sitt liv. SvD rapporterar från Fort Hood i Texas.

Truckförare har minst chans att bli 80 år
Mansdominerade LO-yrken är korrelerade med låg livslängd. Ingen överraskning men ytterligare ett tecken på mansrollens baksida.

Män blir arbetslösa – då tar de sina liv
Krisen i Italien leder till en mindre epidemi av självmord bland personer som blivit arbetslösa. Övervägande män. I artikeln är man ovanligt tydlig med könsaspekten: ”Och männen drabbas hårdare än kvinnorna, pressade av föreställningen om försörjningsbörda och att en riktig karl inte är lyckad om han inte har framgång på jobbet.”

”Jag har träffat så många ledsna äldre män”
Äldre män som lagt det mesta av sin tid på jobbet riskerar att bli isolerade och deprimerade när de går i pension. Därför har Dag Sebastian Ahlander skrivit Handbok för glada gubbar – 109 goda råd för att nå livets höjdpunkt.

Tipstack: Går till Sara och L-Å.

 

62 kommentarer på “Mansrollens baksida uppmärksammas gradvis i media”

 1. M skriver:

  Bra artiklar. Ändå intressant att just mer – inte mindre – feminism är svaret på alla problemen som tas upp i artiklarna.

 2. Prill skriver:

  Mycket bra att detta uppmärksammas! Eftersom varken feministerna eller någon annan gör det.

 3. Gunnar D.U. skriver:

  Denna aspekten för mäns liv har förtigits för länge nu i debatten, och görs hela tiden aktivt till en icke-fråga av femister!
  Så väldigt bra att det börjar komma fram och tas upp mer och mer.

  Enligt min uppfattning försöker feminismen hela tiden motarbeta att denna delen av männens liv belyses och debatteras på ett sunt och konstruktivt sätt!
  Och att detta bryts mot vad feminismen har att tillföra debatten!

  Man kan inte skapa ett jämställt och bra samhälle genom att hela tiden fokusera enbart på ett kön…

 4. Prill skriver:

  @M:

  Mer feminism?

  Mer satsningar på att stärka tjejers självkänsla och samtidigt skuldbelägga pojkarna?

  Mer förtigande av hur kvinnor belönar män med psykopatdrag?

  Mer bagatelliserande av mäns höga dödlighet, ensamhet och självmord?

  Mer satsningar på kvinnors arbetsmiljö när det i själva verket är män som drabbas hårdast?

  Etc.

  Märkligt förslag.

 5. Mia. skriver:

  @M:

  Nja det beror nog på typ av feminism skulle jag säga isf, men ja definitivt mer jämställdhetsaktivism (vilket inte är samma sak som feminism i min värld).

 6. Mia. skriver:

  Sen kan jag iofs undra lite över den med truckförare. Har det verkligen med yrket att göra, eller är det inte andra variabler som spelar in mer? Eller hade de tagit hänsyn till det också?

 7. Ulf T skriver:

  @Mia.:

  Jag orkar inte leta reda på rapporten, men truckförare är en av de mest utsatta yrkeskategorierna beträffande rån och överfall. Möjligen slår det igenom lite i statistiken?

 8. Gryningsbris skriver:

  Citat från ”Truckförare har minst chans att bli 80 år”:

  ”Störst chans att nå hög ålder har flygvärdinnor och sjuksköterskor. Här kan över 80 procent räkna med att fylla 80 år. Bland de 15 bästa handlar samtliga utom ett – kemister/fysiker – om kvinnodominerade jobb.”

  Något för Schyman & co att analysera?

 9. Tove skriver:

  @Gryningsbris: Det skulle inte möjligen kunna ha något att göra med att kvinnor faktiskt blir äldre än män, av biologiska orsaker?

 10. Mia. skriver:

  @Ulf T:

  Ja det var truckförare det (dör det verkligen inte fler byggnadsjobbare som drar ner statistiken i det yrket isf?).

  Men jag tänkte det att mansdominerat är i botten medan kvinnodominerat är i topp. Precis som Tove är inne på, att det finns andra biologiska orsaker. Att kvinnor lever längre och då är det ju helt naturligt att fördelningen ser ut så för yrkena, inte pga yrkena alltså. Samt annat som hälsovanor etc. Skulle man få skillnader om man tittade på låg/högutbildade t ex? Jag ifrågasätter alltså inte att man tittar på mansproblemet ‘män lever kortare’, men ifrågasatte just denna korrelation sas.

 11. AccessX skriver:

  Mia, m fl:

  Man kan ju vända på resonemanget också.
  Kanske är kvinnors livslängd högre för att de inte slits ut på samma sätt som män – vilket i sig har sin grund i könens olika val av yrken? Det är ju inte säkert att skillnaden i livslängd enbart (!) har med biologi att göra.

  Det är kanske inte så säkert vad som är hönan och ägget vad gäller eventuella samband..

 12. Mia. skriver:

  @AccessX:

  Nej det var just det jag menade, det finns så många variabler. Varför har tex olika lärare så olika livslängd? Präster lever kortare än läkare och läkare kortare än sjuksköterskor? Jobbar män mer övertid, kan det inverka? Kvinnor som får barn sent i livet lever längre än andra kvinnor, bidrar barnafödandet till biologiska skillnader? Fler män tar sitt liv?…

 13. David Holman skriver:

  Jag tror personligen att biologin har med saken att göra vad gäller lastbilschauförers livslängd. Att män dör tidigare än kvinnor är ett universiellt fenomen och har där av troligen att göra med biologin än med kulturen. Sen har ju vår kultur med saken att göra också. Som ssk kan du ju förmodligen jobba lite mer flextimmar, du rör på dig och du har uppenbarligen tillgång till läkare (och egen kunskap) som kan se att du behöver hjälp. Och hur många tror att läkare INTE ger gratis vård till sina kollegor? Vad gör en chaffis? Sitter på sitt arsle i flera timmar i sträck, sover i dåliga sängar och är mycket ensam. Hans hälsa är alltså inte övervakad av kollegor eller familj som ser honom på en daglig basis och kan säga till honom vad han ska göra. Han har inte heller egen kunskap om sjukvård.

  Dessa är stora faktorer och jag tror aldrig att en chaffis i snitt kommer bli i närheten så gammal som en ssk men att belysa problemet och säga ”där av behöver vi bry oss MER om män än vi gör idag” är ovärderligt.

 14. Ulf T skriver:

  I Conference on Male Studies: Looking forward to solutions, del 2, är första talaren Dr. Marianne Legato, på temat ”Why do men die first?”.

  Sevärt.

  Angående lastbilschaffisar och dödlighet, här är en studie: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20964270

  Of the 26 major disease classifications and 92 specific causes of death examined, only mortality due to transportation accidents was significantly elevated (standardized mortality ratio=1.52, 95% confidence interval=1.36-1.70). Leading causes of death were ischemic heart disease and lung cancer, although risk was below that of the general population.

  Å andra sidan säger denna studie något annat: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7685146

  The study showed an increased mortality for lung cancer (standardized mortality ratio (SMR) 160, 95% confidence interval (CI) 126-200) and multiple myeloma (SMR 439, 95% CI 142-1,024). It seems likely that exposure to diesel exhaust has contributed to the increased lung cancer risk observed.

 15. leifer skriver:

  ”Och männen drabbas hårdare än kvinnorna, pressade av föreställningen om försörjningsbörda och att en riktig karl inte är lyckad om han inte har framgång på jobbet.”

  Fy fan vad falskt att prata om att det är psykologiskt bara hos dessa män, realiteten är ju att dom faktiskt riskerar att förlora allt, försörjning, familj, hem och barn! Dom har ingenting kvar sen och då pratas det bara om att dom har en ”felaktig mansbild”. Varför då inte prata om att kvinnor då har en dålig mansbild och ju bl.a. lämnar ”misslyckade” män, och tar ev barn med sig.

 16. Jack skriver:

  .Män blir arbetslösa – då tar de sina liv… I artikeln är man ovanligt tydlig med könsaspekten: ”Och männen drabbas hårdare än kvinnorna, pressade av föreställningen om försörjningsbörda och att en riktig karl inte är lyckad om han inte har framgång på jobbet.”

  Tydlig könsaspekt…och män erkänns drabbas hårdat..intressant…men också rakt in i idevärldar om vad vi skall tro på som är tillhörande feminismen.

  Vad ska vi tro på? Är det verkligen felaktiga ”föreställningar” som primärt ligger bakom ökningen? Jag använder citationstecken för att också poängtera tvivelaktigheten i att beskriva vad som mycket väl kan vara mycket korrekt som en ”föreställning” men ifrågasätter också ifall den reella försörjningskapaciteten (och tankar därom) bör vara utpekad som eller ens är primär orsak till självmordsökning vid arbetslöshet.

  Fortfarande tycker jag det är bra att se att det verkar vara mer lönt att satsa på att män får jobb än kvinnor, eftersom det räddar liv. Den som satsat på kvinnor före män vid arbetslöshet har alltså helt möjligt blod på sina händer säger artikeln.

  Men supplementerande förklaringar till självmordsökningen för män vid arbetslöshet vore intressanta.

 17. leifer skriver:

  Jack

  ”Män drabbas hårdast” jo precis, det är en feministisk förklaring där då männen har typ vanföreställningar om vad en riktig man ska vara etc. Dvs det är ändå männen själva det är fel på, dom har helt enkelt fel inställning.

 18. Jack skriver:

  leifer,

  ”Dvs det är ändå männen själva det är fel på, dom har helt enkelt fel inställning.”

  Japp, mannen bör hållas som skyldig och problematisk, det är den begärda slutklämmen i de flesta feministers hjärnaktivitet, vilken vi fått oss till del genom artikeln.

  Man kan undra, vad får feminsters hjärnor att begära så starkt, att de högljutt luger alla i ansiktet, att det dom inte är, dvs mannen, skall ses som skyldig till allt?

  Är det månne att de på någon nivå vet om hur mycket fördelar de själva redan förljuget tillskansat sig och den skada de åsamkat och de nu inte vill bli upptäckta av oss vanliga människor?

  De har till exempel satsat på kvinnor så att män dör, är det det feminister inte vill vi ser att de är skyldiga till? Eller är det något mer? (Svaret är ja: Män dör tidigare men lever också mer miserabla liv i många avseenden).

 19. HenrikX skriver:

  Tycker nog att män bara beskrivs negativt och som problem, dessutom rullar dom radikalfeministiska politikerna på med sin misandri:
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/tvaarsregeln-bor-tas-bort_7309737.svd
  Som svensk man är det sällan kul att öppna en tidning.

 20. Nils Jungenäs skriver:

  Fyra(!) nyhetsartiklar…

  Man får vara glad för det lilla om man vill hitta något positivt.

  Det är naturligtvis inte ens praktiskt möjligt att göra en sammanfattning av antalet nyheter som tar upp kvinnors svårigheter och lidanden, men det skulle vara kul att se en procent-jämförelse. Pär Ström brukade ju ofta jämföra på det sättet på GenusNytt.

 21. Svenne skriver:

  @Nils Jungenäs: @Nils Jungenäs: Vi är antagligen många som saknar Pär Ströms röst i debatten.

 22. Men@Work skriver:

  Visserligen OT, men läs artikeln noga. Svepande formuleringar och kollektiv skuldbeläggning av män och urholkning av rättssäkerheten föreslås i en utredning av män som gifter sig med utländska kvinnor.

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/tvaarsregeln-bor-tas-bort_7309737.svd

  Snart ännu fler lagar som bara gäller män. Snart lönar det sig även för lycksökande utländska kvinnor att falskanklaga män. Det är så rättsosäkert att en ”kränkning” ska vara nog. Hur definierar man en kränkning i domstol? Eller ska rentav socialtjänsten avgöra detta efter enbart kvinnans utsaga? Vilka förhållande har frånvaro av kränkningar hela tiden?

  Vi lever i ett komplett vansinnigt land där vurmandet om ”de svaga kvinnorna” kan användas för att juridiskt i princip eliminera en hel grupp… män. Se upp, säg ifrån! Den som tvivlar på att vi lever i feminismens Saudiarabien behöver absolut inte tveka längre. Det är en regelrätt hetsjakt på män som pågår. Detta är ondskan kamouflerad… Det är brott mot de mänskliga rättigheterna.

  Läs gärna även Oscar Swartz bok ”Swedish sex…” ni kommer att bli chockade över hur sexualpolitiken i Sverige bedrivs… En tidslinje och citat från politiker finns i boken. Vi bor i ett komplett vansinnigt land.

 23. Urban skriver:

  Men@Work och mer OT, nu faller ännu en tolvtaggare:

  http://www.expressen.se/nyheter/percy-barnevik-gripen-misstankt-for-sexbrott/

  Han får väl börja hänga på bastuklubbar stackarn, det verkar ju vara livsfarligt för straighta, framgångsrika män att vara i närheten av kvinnor.

 24. leifer skriver:

  Urban

  Samtidigt är det svårt för vanliga män att sympatisera med Percy Barnevik. Liksom andra män i toppen så kommer vanliga och fattiga män i väst längst ner på hans lista. Men även vanliga och fattiga män i u-länder kommer långt ner på hans lista. Han hjälper ”kvinnor och barn” i 3e världen, indien etc pga av att män bara super upp pengarna och andra nedlåtande resonemang (som jag hört han säga).

  Dessutom fick han ju ut en sjukt hög pension från ABB.

 25. Urban skriver:

  Leifer, nu har han fått sitt straff för sin misandri och nedlåtande attityd mot män i tredje världen.

 26. Men@Work skriver:

  @Leifer:

  Men för f-n. Alla män har väl rätt till en rättssäker juridisk prövning? Alla vet ju dessutom att lycksökerskor dras som flugor till socker efter rika och mäktiga män…

 27. leifer skriver:

  Men@Work

  Förstå att männen i toppen kombinerar feminism med patriarkalt tänk/agerande.

  Man kan då känna lite skadeglädje när såna män drabbas av den moderna formen av medeltida häxjakt (som numera alltid riktas mot män). Rättsäker prövning får han nog hur som helst ändå mera än vanliga män som anklagas för t.ex. våldtäkt.

 28. per hagman skriver:

  http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10051256

  pappa fıck 80 ğrs fengsle for att ha tafsat pğ dotterns brost.
  ? vore det mer humant att kjuta honom ?

  per hagman

 29. Mars skriver:

  På tal om mansrollen. Rekommendation från GWW senaste video.

  http://www.youtube.com/watch?v=qbJOLq5wXwk

  Ha en trevlig sommar.

 30. leifer skriver:

  Mars

  Den var riktigt bra!

 31. finsk medborgare skriver:

  Mycket intressant, i Finlands ledande dagtidningen Helsingin Sanomat skriver man bara, hur antalet om kvinnorna som har blivit mördat har blivit högre. Alltså ingenting om mäns situation i Italien.
  Hm, vad vet vi egentligen om Italien: påven, patriarkatet eller mafia, allt som är definierad av mansdominansen. Men ingenting av hur vanliga killar lever sina liv. Och sorry about the bad swedish, it’s from the 70′s.

 32. LL skriver:

  Vet inte om nån har länkat redan, men även här (utomlands!) tas mansrollens baksida upp: http://www.youtube.com/watch?v=JAN3EvkgyE8

 33. per hagman skriver:

  @David Holman:

  David skriver:

  — ”Att män dör tidigare än kvinnor är ett universiellt fenomen och har där av troligen att göra med biologin än med kulturen”

  Skall vi tro aktuella kællor kring internationella rapporteringar avs ..mæns levnadsålder…så ær den densamma ..ca 9 år kortare…æn kvinnors levnadsålder.

  Hur sann denna raportering ær kan gott ifrågasættas.
  Tendensen ær densamma WW.
  Mænn har en vesæntligt kortare levnad oavsett …land.

  Någon uppdaterad rapportering i ovan avseende saknas.
  Ovan ; sannolikt beroende på att denna rapportering ær politiskt ointressant och æven motarbetas av feministiska intressen…konkurens kring forsknings pengar etc.

  Men finns det verkligen biologiska determinander vilket gør att mænn får en kortare levnadsbana????

  Biologerna borde få och ha en stor forskningsuppgift i framtiden kring levnadsåldersproblematiken.

  Per Hagman

 34. Matias skriver:

  @per hagman:

  Utan att ha läst någon forskning så tror jag att kvinnor som lever manligt har en kortare livslängd än mera konventionella kvinnor och jag tror att kvinnors medelivslängd skulle förkortas om de mera utsattes/utsatte sig för den manliga världens krav.

 35. Matias skriver:

  @Anders Senior:

  ”Om nu män dör tidigare än kvinnor kunde man även förvänta sig att deras hälsa är sämre. Men när män och kvinnor i 21 europeiska länder år 2003 fick svara på hur de upplever sin hälsa var det bara i Finland som kvinnorna överlag uppgav att de mådde bättre. Statistiken visar att kvinnor oftare besöker läkare, är mer sjukskrivna, drabbas mer av funktionshinder och oftare genomlever långvariga sjukdomstillstånd än män. Bilden av att män dör tidigare, men är friskare än kvinnor, bekräftas i en ny studie där man undersökt hälsan hos 35 000 européer, 50 år och äldre.”

  Det här berättar ingenting om att kvinnor skulle vara sjukare än män. Sjukdomar och depressioner konstateras mera i I-länder än i U-länder men det här betyder inte att människor är sjukare eller har det jobbigare i I-länder. Jag tror man kan dra samma slutsats om män och kvinnor dvs. kvinnor är könsliga hälsans I-länder och män U-länder.

  Läste en intervju (kommer inte ihåg var) med en läkare vars patienter till största del bestod av medelålders män, och dessa män upplevde sin hälsa som ok fast enligt läkarens mått (blodtryck, blodvärden osv.) visade allting rött.

 36. per hagman skriver:

  @Matias:

  Vist finns det anledningar att anta Matias uppfattning som ..sannolik.

  Till skillnad mot att det skulle finns biologiska determenister vilka førkortar mænns levnadsålder.

  Per Hagman

 37. per hagman skriver:

  @Anders Senior:

  Skummade snabbt igenom Din artikellænk.
  Intressant artikel.
  Skall læsa den mer ingåeende vid tillfælle”
  Finns anledning att… disskutera aktuell artikeln innehåll, hær på PB bloggen.

  Per Hagman

  PS: træffade en politisk verksam…på krist flygeln… verksam kvinnlig sjukgymnast i Hammerfest , vilken påstod , med emfas , att skillnaden mellan mæns och levadsålder , var enbart en føljd av mænns ” livsstilsval” som alkohol intag etc.

 38. per hagman skriver:

  @Matias:

  enligt socialstyrelsen så søker mæn hjælp inom primær sjukvården i lika høg grad som kvinnor…dæremot blir kvinnor i vesæntligt høgre utstræckning remitterade till specialhelsetjænsten før vidare undersøkningar och utredningar…behandlingar.

  varfør?

  Per Hagman

 39. Matias skriver:

  @per hagman:

  Jag vet inte svaret men mycket tyder på att problemen förklaras av det som jag beskrev ovan. Det är tror jag den korrekta utgångspunkten för att få klarhet i problemen. Den västerländska kvinnan är den mest priviligierade och bortskämda varelsen i vårt kända universum och jag tror mycket i hennes problem förklaras helt enkelt med det faktumet att hon har råd (på alla tänkbara sätt) att klaga.

 40. Matias skriver:

  @Anders Senior:

  Intressant och tankeväckande artikel.

 41. Törnrosa skriver:

  Per Hagman: Jag tänker inte leda detta i bevis utan går naturligtvis bara på känsla men…
  …misstänker att många män och pojkar förolyckas genom chanstagningar och slarv.
  EX: Struntar i säkerhetsföreskrifter på jobb etc. Och faktum är att i de fall jag blivit utsatt för knasiga omkörningar i kurvor och när jag blinkat för vänstersväng, så har det varit av män.

  Så när män skriker Laura om kvinnor i trafiken så skriker jag Laurence om män :-)

  Önskar dig en bra sommar och tackar än en gång för vårt samtal inne hos Erik mvh

  Edit: Jag ljög. Jag kallar dem för djävla idiot och inte Laurence, så klart

 42. Matias skriver:

  @Törnrosa:

  Helt klart, kolla bara på girl/guys fail compilations på youtube så ser du skillnaden. Desto galnare stunt och episkare fail, desto sannolikare är det att det är en man.

  http://www.youtube.com/watch?v=0MYUl_CwFZE

  http://www.youtube.com/watch?v=IXHu9vxVKX0

 43. per hagman skriver:

  @Matias:

  Enig med dig i de øvergripande dragen.
  Hær i norge ær de politiska ekonomiska beviljningarna tlll kvinnorelaterade sjukdomar …Dubbel… så stor som politiska ekonomiska beviljningar tillmænn ( ? ),
  De feministiska nætverken ær hær i norge …formindabla… ( bara ex ) den Norska kvinnors Sanitetsføreningen.. NKS. får vart år øver 300 Miljoner kroner før sin ….Lobbyverksamhet.
  NKS ær ju , som æven den halte kan førstår , djupt involverad i det norska arbetarpartiets kvinnornætverk.

  - Att det inte finns några mannliga nætverk med samma politiska ekonomiska och inflytande øver samhællsutvecklingen , antar jag att æven den blinde kan …kan tænka sig.

  Per Hagman

 44. per hagman skriver:

  Hmmm glømde o skriva…

  – Død åt feminismen , dess myter misandri och politiska inflytande.

  Per Hagman

 45. per hagman skriver:

  @Törnrosa:

  Kul Tørnrosa.

  Visst var det en intressant disskusion om …Ensammståeende Mammor.

  Sjælv blev jag bevisst …medveten… om att det finns ett meget stort antal fængslade mæn , vilka bara har haft en førælder ( mor ) som uppfostrare

  CY… Tørnrosa.

  Per Hagman

 46. Ulf T skriver:

  @Törnrosa,

  Jag tänker inte leda detta i bevis utan går naturligtvis bara på känsla men…
  …misstänker att många män och pojkar förolyckas genom chanstagningar och slarv.

  I tonåren är det definitivt så att pojkars lust för risktagande springer ifrån deras förmåga att bedöma risker. Det förklarar en liten del av skillnaden i medellivslängd*. Sedan jämnar det ut sig. Kvar blir iofs den ”osynliga strukturen” att män förväntas ta risker, inte minst för kvinnors skull, medan kvinnor förväntas vara mer försiktiga.

  Skall strukturerna brytas ned duger det inte bara att klaga på att männen tar risker – kvinnors vilja att ta några av de riskerna själva (dvs de som blir kvar när vi sorterat bort de korkade), istället för att, som även några feminister skrivit om på sina bloggar, ta till flickrösten, klippa med ögonfransarna och försöka rekrytera hjälp från första bästa man som råkar vara i närheten. Den reflexen sitter rätt djupt hos många (hur det är för dig kan jag förstås inte uttala mig om, men jag kan åtminstone säga från egen erfarenhet att de kvinnor som kört den stilen med mig genom åren är oräkneliga). ;-)

  * Andra delar är förstås (åtminstone i världen i stort) det stora bortfallet av män i krig, då män dominerar stort bland de döda, både bland soldaterna och civilbefolkningen; den kraftiga överrepresentationen bland våldsoffer, farliga yrken och ”hjärtinfarktsyrken” (riktiga karriärjobb med mycket övertid och konstant hög stressnivå). Om det utöver det föreligger några tydliga biologiskt betingade skillnader är inte så lätt att säga.

 47. Törnrosa skriver:

  Matias: Japp översta länken klart mest dramatisk, även om det förekom ett par som jag upplevde det mycket obehagliga händelser, tårtan t ex, i den undre länken.

  Och som den färfärliga människa jag är kunde jag inte låta bli att asgarva mellan mitt medlidande med de drabbade aktörerna. Ha en fin sommar du också

  per hagman: Ja men visst är det så i fängelset. Nekade jag inte till. Utan det jag undrade över var ju anledningen ja, ja… Och sen förstås att det är ännu fler ensamma mammor vars barn inte kommer i fängelse, så det känns ju i alla fall bra.

  Kul trots allt att de satsar så mycket på kvinnors hälsa i Norge. Här i Sverige forskar de på män och sedan behandlas kvinnorna med det resultatet. Pelle har skrivit om det tidigare. Dessutom blev männen här sura för att kvinnor själva samlar in pengar till forskning på kvinnohjärtan, som aldrig blivit riktigt forskade på eftersom kvinnor har mens och är allmänt besvärliga.

  :-D Kunde inte låta bli. Ha det bra CY

 48. Törnrosa skriver:

  Ulf T: Jag klagar inte. Dessutom var det inte tänkt som enda förklaringen. Men det var en liten bit att tänka på. Självmord, utanförskap, taskiga sjukdomsgener m m. Finns nog mycket att forska på. Men jag har sagt det tidigare, just jag känner nog fler äldre män än kvinnor.

  Sedan skulle jag faktiskt kunna dra upp ett par hårresande exempel även med 70-talistkillar och äldre. I ett fall ursäktade killen sig med att han satt i tankar när han körde på bilen (min) med tre lysande bromsljus framför sig på kommunens mest trafikerade väg i rusningstid. Jag var glad att jag stod på bromsen annars hade jag åkt ut bland alla bilar som höll 70. Han faller nog utanför allting.

  Då vill jag säga att många män kör med prestigen i högsätet. Även om jag ligger i 80-90 på en 80-väg så ska killarna både komma i fatt och köra förbi. Det är väl ändå rätt konstigt kan man tycka – alltså jag pratar inte unga killar utan gubbracer.

  De enda som kör lugnt är de skalliga typerna i öppna sportbilar, men de gör det väl för att man ska hinna se dem *retas*

  Ha en bra sommar Uffe T och tack för samtalen med dig också

 49. Ulf T skriver:

  @Törnrosa,

  Här i Sverige forskar de på män och sedan behandlas kvinnorna med det resultatet.

  Njae, såvitt jag vet var det sant förr, men inte längre. Jag såg förut ett föredrag på nätet av en läkare från Luleå, som ansvarar för sammanställningen av statistik kring hjärtmedicin. Han berättade att när han en gång fick besök av en journalist, och drog sitt faktaunderlag, packade hon ihop grejorna och stack när han kommit fram till att det inte förelåg några skillnader i behandling – det var inte den nyhet hon var ute efter. Han blev väldigt besviken, då han var väldigt stolt över det som hade åstadkommits. :)

  Tyvärr har jag inte länken kvar. Det var ett bra föredrag.

 50. Törnrosa skriver:

  Ulf T: Jag har det sparat någonstans. För just den grejen var uppe till diskussion hos Pelle, när alla var så sura över att kvinnor ville samla in pengar till forskning på kvinnohjärtan, så du hittar det säkert i hans arkiv.

  Det stämmer att där var en läkare som var besviken på journalisten – naturligtvis en kvinna. Det som var grejen var just att journalisten var en kvinna och att hon skulle framstå som dum och ointresserad. Hon var kanske påläst och funderade ungefär som jag.

  Det hävdades att det inte finns någon skillnad i behandlingen av kvinnor och män. Och det gör det nog inte heller. Men det kanske borde göra det.

  Eftersom det inte finns någon forskning på just kvinnohjärtat så kan man – i mina ögon – inte hävda att det inte finns någon skillnad i hur utfallet av behandlingen blir. Olika storlekar på hjärtat osv kanske gör att kvinnorna ska ha mer eller mindre medicin osv (OBS: mina funderingar som jag vill ha svar på.)

  Jag stödjer den forskningen. Jag har läst att kvinnor faktiskt inte alltid reagerar på samma sätt som män inför en hjärtinfarkt – alltså visar samma symtom som män.

  Men i stora drag är det inget snack, vilket också kom fram i den diskussionen, man har mest forskat på manskroppen för att få jämna och bra resultat utan störning av premenstruellt och ryckigt underlag. Nu är det dags för finliret menar jag.

  Sedan ser jag det så här: Det ena utesluter inte det andra. Behövs det forskas på män får vi väl sala till det om inte forskningspengarna räcker. Egentligen skulle kvinnorna verkligen bråka om att vi själva ska behöva samla in pengar för att en gång för alla få reda på hur våra hjärtan fungerar.
  mvh

 51. Ulf T skriver:

  @Törnrosa,

  Det som var grejen var just att journalisten var en kvinna och att hon skulle framstå som dum och ointresserad. Hon var kanske påläst och funderade ungefär som jag.

  Det var inte alls min tolkning. Snarare att hon agerade som journalister gör mest: ingen skandal eller konflikt – ingen story, och att utmana folks förutfattade meningar säljer inte. Att hon var kvinna såg jag som en pikant detalj.

  Har du belägg för att det inte görs forskning på kvinnohjärtan? Mycket av hans presentation handlade just om att man kartlagt skillnaderna, i symptom, tid till behandling, typ av behandling, m.m. Han punkterade ett antal myter där. Huvudpoängen var just att utfallet visar att kvinnor får precis lika bra vård som män (han fällde t.o.m. kommentaren att man kollar lite extra när det gäller kvinnor).

  Att hjärtat är mindre försvårar t.ex. diagnosen något, men det har att göra med upplösningen på instrumenten – inte, som någon i publiken föreslog, att man gör dem för att passa männen. Att symptomen ofta är mer svårtydda har en del att göra med att kvinnor i snitt får hjärtinfarkt vid betydligt högre ålder, vilket gör det lättare att förväxla indikationerna med andra besvär typiska för åldern. Ett av de största bidragen till tiden till behandling var hur lång tid det tog innan personen tog sig för att ringa. Vissa hjärtbesvär ger mycket otydliga symptom, men det gäller även för män, vill jag minnas.

  Hans besvikelse bestod alltså i att han stolt kunde visa att det skett stora förändringar de senaste årtiondena, men att det tydligen var ointressant för media. Extra synd blir det då en av de saker folk behöver ta till sig är vilka typer av symptom som bör leda till att man ringer direkt.

 52. Törnrosa skriver:

  Ulf T: Tja misstänker att våra belägg tar ut varandra. Och du får väl tycka vad du vill om journalister. Varför inte dra alla över en kam?

  Angående kvinnohjärtsforskningen så var den initierad av att det just inte fanns någon vettig undersökning på kvinnohjärtan. Leta upp den gamla diskussionen och läs hur tongångarna gick. Och mitt resonemang håller. Hade det varit killar det gällt skulle du gladeligen nappa på det och antagligen kört med samma snack som jag (halmgubbe). Ni killar är så underbart rättvisa – inte sant.

  När det gäller kvinnor kan jag tänka mig att menstruerande kvinnor kanske skulle må bättre med en annan sorts medicinering, gravida kvinnor kanske ska ha en annan behandling. ETC.

  Har själv hjärtfel efter hjärtsvikt på grund av cellgift, som även gav nervskador som dagligen är förvillande lika start på infarkt. Har dessutom vissa problem med hjärtmedicinen.

  Men det går att leva med – det bidrar dock till mitt intresse för att det inte skadar att göra den forskning på kvinnohjärtan som kvinnorna nu själva tar initiativet till. Var någonstans har jag sagt att man inte ska forska på män? Vill minnas att det tycker jag också.

  Ha det bra CY *not* :-) /Törnrosa – alltid trött och taggig

 53. Ulf T skriver:

  @Törnrosa,

  Och du får väl tycka vad du vill om journalister. Varför inte dra alla över en kam?

  Tja, jag är villig att stipulera att det finns några journalister som inte agerar så. :)

  Och mitt resonemang håller. Hade det varit killar det gällt skulle du gladeligen nappa på det och antagligen kört med samma snack som jag (halmgubbe). Ni killar är så underbart rättvisa – inte sant.

  Öh, halmgubbe? Jag refererade landets ledande expert, som säger att det numera (obs!) inte är någon skillnad. Hur är det en halmgubbe?

  Att det varit skillnad förut höll jag med om.

 54. Törnrosa skriver:

  Ulf T: Kvinnorna tog initiativ till kvinnliga hjärtforskningen för max ett år sedan. Din experts undersökning ligger längre tillbaka i tid efter vad jag kommer ihåg. Leta upp diskussionen. Så vad mig beträffar är ditt tidsperspektiv fel.

  Och så vet du tydligen inte vad en halmgubbe är. Jag bjöd på att jag byggde upp en lyxig halmgubbe kring argument för forskning som ännu inte gjorts.

  Det kanske t o m slutar bara i bättre teknisk apparatur vad vet jag. Hoppas den manliga avundsjukan frodas över oss initiativrika kvinnor som anser att våra kvinnliga kroppar inte ska behandlas som manliga kroppar. Försök ha det bra – för det gör jag. mvh

 55. Ulf T skriver:

  Ulf T: Kvinnorna tog initiativ till kvinnliga hjärtforskningen för max ett år sedan. Din experts undersökning ligger längre tillbaka i tid efter vad jag kommer ihåg. Leta upp diskussionen. Så vad mig beträffar är ditt tidsperspektiv fel.

  Det är helt enkelt inte sant att det inte forskades på kvinnor och hjärtsjukdomar förrän för något år sedan. Bernardine Healy tog initiativ till hjärtforskning inriktad på kvinnor när hon var chef för American Heart Association 1988-89. Hon var sedan t.ex. Science and Technology Advisor under Ronald Reagan. Dvs en av USAs (världens?) mest inflytelserika personer inom hjärtmedicinen på 80-talet var en kvinna som jobbade aktivt för att öka fokus på kvinnor inom hjärtmedicinen.

  In 1985 Healy left Washington and moved to Cleveland where she became Chairman of the Cleveland Clinic Research Institute and also practiced cardiology. In addition to building major new programs in molecular biology, neuroscience, and cancer biology, she headed a large NIH-funded research program in hypertension, and was the lead investigator for the Cleveland Clinic’s participation in a major clinical research study comparing angioplasty with coronary artery bypass surgery. She headed the NIH advisory board for another multi-center clinical study that showed statins could slow course of atherosclerosis in coronary artery bypass grafts.

  Men inte ens innan dess forskades det bara på män. Se t.ex.:

  Ischaemic heart disease in women : a study based on a randomized population sample of women and women with myocardial infarction in Göteborg, Sweden (1973).

  Längre tillbaka:

  The special problem of rheumatic heart disease in pregnant women (1950).

  Jag påstår inte att det var jämnt fördelat – det tror jag inte heller – men ta det som ett existensbevis om du vill. Det har forskats på kvinnor inom hjärtmedicinen i många år. Jag hittade referenser till forskning på gravida kvinnor och kvinnor i klimakteriet redan på 40-talet, men hade svårt att få upp dem för att titta närmare. Dock såg jag i alla fall omnämnanden redan då om att kvinnor var högt representerade i vissa former av hjärtsjukdomar. Du kan själv gå in på http://scholar.google.com, och söka, t.ex. med ett speciellt tidsspann.

  Återigen min poäng alltså: det har bedrivits hjärtforskning på kvinnor i åtminstone 70 år. Som jag förstår det har det accelererat och fått mycket mer fokus de senaste årtiondena, och åtminstone i Sverige finns numera inte längre några betydande skillnader mellan män och kvinnor när det gäller framgång i behandlingen för hjärtsjukdomar. Det är framför allt en väldigt god nyhet. Sedan finns skillnader i hur och när män och kvinnor drabbas av hjärtsjukdomar, och detta syns i statistiken.

  Och så vet du tydligen inte vad en halmgubbe är. Jag bjöd på att jag byggde upp en lyxig halmgubbe kring argument för forskning som ännu inte gjorts.

  Halmgubbe är när man påstår att debattmotståndaren sagt något de inte har sagt, och sedan attackerar det fiktiva påståendet istället för deras faktiska argument. Till exempel när du skriver:

  Var någonstans har jag sagt att man inte ska forska på män? Vill minnas att det tycker jag också.

  Var någonstans påstod jag att du hade sagt det? ;-)

 56. Törnrosa skriver:

  Ulf T: Jag ska kolla dina länkar. Ska studeras noggrant. Tack för hjälpen. Får se om jag återkommer – det här samtalet blev längre än det var tänkt.
  Har nämligen mitt huvudintresse åt ett helt annat ämne och avslutande håll nu – men där har uppstått en paus :-|

  Vi har kanske pratat om lite olika saker. Det är den svenska forskningen som det sista årets diskussion har gällt vad mig och insamlingen beträffar. Och en enda utländsk studie för nästan 30 år sedan – not enough – inte för mig med mina tidigare refererade problem.

  Jag har av naturliga skäl inte intresserat mig för det här förrän jag själv drabbats och fått problem. Och med en dåres envishet tycker jag att det är dags för finliret på kvinnohjärtat, speciellt som man fann de grava fel redan för 70 år sedan som du nu pekar på.

  Min ”dröm” är skräddarsydda mediciner i ännu större utsträckning för både män och kvinnor som passar vid olika tider i de olika liv som män och kvinnor faktiskt lever så att de inte ska behöva gå på en onödig ”överdosering”. Hur det än är så är medicinering nödvändig, men den ligger också högt på risk-och biverkningsskalan.

  Och jag tror att man utöver, ska vi kalla det, övergripande forskning även bör komplettera med finlir på män för sig och kvinnor för sig – om vi nu ska ha kvar våra olika genus…
  Nu är det nog bäst att jag slutar skriva *flin* innan jag spånar vidare.

  —————————————————-

  Och så ser jag lite språkförbistringar som jag inte gitter reda ut. Det tror jag att du kan leva med ;-) .

  Alltid kul att snacka med dig, tro inget annat, men nu tar jag sommarlov. Kanske jag tittar in till Pelle och Erik senare. Ha det bra Ulf T :-D

 57. Ulf T skriver:

  @Törnrosa,

  Och jag tror att man utöver, ska vi kalla det, övergripande forskning även  bör komplettera med finlir på män för sig och kvinnor för sig – om vi nu ska ha kvar våra olika genus…

  Håller med. Jag tror dock att forskarna gör så gott de kan, utan större hänsyn till kön. Och med ständigt ökade möjligheter att se in i människokroppen och förstå hur saker funkar t.o.m. på genetisk nivå lär finliret öka rejält.

  Men det tar ju rätt lång tid från forskning till behandling inom medicinen…

 58. per hagman skriver:

  @Törnrosa:

  Tørnrosa skriver : ”Och sen förstås att det är ännu fler ensamma mammor vars barn inte kommer i fängelse, så det känns ju i alla fall bra.”

  — Den tidigare disskusionen rørde den høga frekvensen av mæn , satta i fængsel , vilka varit barn , till ensammståeende mammor.
  Vi kan konstatera att ca 80% av alla mæn i fængelse , ær barn till ensammståeende mammor.
  % satsen ær verkligen anmærkningsværd.
  Ytterligare anmærkningsvært ær att denna % sats førekommer internationellt.

  –Sjælvklart finns det anledning att nærmare analysera detta førhållande.

  — Tidigare trend i det politiska samhællet har varit ange ”frånvarande mænn” ,
  vilka ”ej har tagit sitt ansvar” , som orsak problemet.

  Ær det verkligen så enkelt?

  Førklaringen kommer från definerade feministiska fængelsechefer och har dærmed slagit rot i den feministiska mytbildningen kring samhællsproblemet .

  — Visst , det finns samhællsfunktionella ensamm ståeende mammor , vilka har har kraften och førmågan att uppfostra sin pojke till en socialt vælfungerande individ.
  ….Jag vill ej anvænda mig av det feministiska stigmatiseringsverktyget.

  — ? jag undrar mer øver , hur går det før flickorna till de dysfunktionella ensammståeende mammorna.
  ? vilka asociala beteenden uppvisar flickorna till ensammståeende dysfunktionela mammor.

  — Vi kan konstatera att vara ensammståeende mamma till barn skapar en øvergripande olægenhet før samhællet.
  Problemet ær omfattande och innefattar individens , våld brottslighet mord dråp etc etc.

  Individen varfrån børjan en… oskyldig pojke.

  ? ær det samhællsfunktionellt att yterligare bygga upp detta samhællsproblem med att tillåta inseminering av ensammståeende kvinnor vilka blir dysfunktionella ensammståeende mammor , dær pojkens determinerade bana ær att bli dråpsman och fængelse kund .

  Per Hagman

 59. per hagman skriver:

  Cyberrymden rokkar och vi skall starkt motverka pappersmedias førsøk att med sina totalitæra åsiktsredaktører med polischefsyndrom , ta øver i cyberrymden.

  Cyberrymden står i dag før den politisk / demokratiska /kulturella utvecklingen och børjar alltmer forma sig som en ny ”statsmakt”
  ( pappersmedia vill ju gærna se sig som en ”statsmakt” ) eller skall vi mer betrakta cyberymden som …en ny demokratisk samhællsmakt.

  Per Hagman

 60. Törnrosa skriver:

  Per: Du är riktigt rolig. Jag har ”semester” och inte lönt att vi kör igång något nu. Den lilla uppmärksamhet jag har kvar måste jag rikta mot annat håll. Vi får ev ta det i höst. I så fall hittar vi säkert varandra någonstans i cyberrymden. Ha det bra så länge :-) mvh

 61. per hagman skriver:

  @Törnrosa:

  Cyberkompis…kænn dig fri før semester…och før oførplktande meningsutbyten.

  Per Hagman

Google