Det började med att Vänsterpartiet i Sörmland tillkännagav sin önskan om att förbjuda män att ståkissa:

Landstingsanställda män i Sörmland bör hädanefter sätta sig ner på toaletten när de ska kissa. Vänsterpartiet föreslår sitt-tvång på landstingets toaletter och det av två skäl [...]

Dels ska ingen behöva trampa i urin som stänkt ner på golvet, dels visar forskning att urinblåsan töms bättre när man kissar sittande vilket kan minska risken för prostataproblem.

Till synes logiska och rimliga skäl för att förespråka sittande kissning. Rent golv och hälsosam prostata låter som önskvärda målsättningar.

Samtidigt kan jag inte skaka av mig bilden av att detta är en fysisk manifestation av hur samhället sett på män de senaste decennierna. Män är problematiska och ska tuktas, uppfostras, kontrolleras och anpassas till en typ av jämställdhetsutopi.

Jag slås också av viljan att förbjuda, som är typisk svensk. Det är inte ett erbjudande om att sittkissa, en inbjudan till män att förbättra sin hälsa och den omgivande miljön. Nej, det talas om tvång och förbud från ruta ett.

Frågan är också var de vetenskapliga studierna är, som visar att sittkissande är bättre för hälsan? Jag har aldrig sett några sådana studier och hörde inte talas om det på min läkarutbildning. Men om någon kan visa mig en studie ska jag självfallet läsa igenom den.

Ytterligare en person som gett sig in i denna debatt är Lisa Magnusson. Hennes krönika i Metro har rubriken Förbjud ståkissandet! – vilket både tydliggör hennes inställning till ståkissande och hennes typiskt svenska lösning på problemet. Så här skriver Magnusson:

Nu tänker ståkissläsarna förmodligen att jag bara är bitter för att jag själv inte kan uträtta nummer ett upprätt. Men tro mig, älsklingar, när jag säger att det kan inte ni heller. Skillnaden mellan män och kvinnor är inte att män kan stå upp och kissa och att kvinnor inte kan det, utan att somliga män till skillnad från kvinnor TROR att de kan stå upp och kissa. Och fastän deras toalettbesök ofta uppenbarligen resulterar i fullständig förödelse så låter de sig inte nedslås, tvärtom är det som att de överhuvudtaget inte noterar det.

Magnusson känner uppenbarligen inte till att det finns kvinnor som ståkissar när de är hemifrån. Genom att böja sig på rätt sätt, genom att ha osedvanligt god teknik eller genom att bruka tekniska hjälpmedel kan även en kvinna slippa sätta sig på ringen.

Gissningsvis bidrar ståkissande kvinnor till en del av olyckorna på offentliga toaletter, då det är svårare att sikta när man inte har ett sikte att hålla i, så att säga.

Vad är min egen inställning till att ståkissa? Om du läser bloggen regelbundet kan du nog gissa vad jag tycker: Låt människor bestämma själva hur de kissar.

Visst, om man ståkissar bör man alltid fälla upp ringen så att den är fredad. Man bör även torka upp om det händer en olycka. Lämna toan i det skick du vill finna den, och så vidare.

För de av er som så gärna vill forma era medmänniskor i allmänhet, och den svenske mannen i synnerhet, har jag en uppmaning. Undersök om det finns en plätt tillgängligt land någonstans i världen. Kanske i ett hörn av Sibirien. Där kan ni vara fria att bygga en DDR-liknande stat med allehanda förbud och pekpinnar.

Vi andra föredrar att leva i en demokrati där vårt liv och vårt kissande är vår egen angelägenhet.

Tipstack: Går till S, Pernilla och Erik!

 

134 kommentarer på “Kampanjen om att förbjuda ståkissande rullar vidare”

 1. Lavazza skriver:

  Jag har hört kvinnor klaga på att damtoaletter är snuskiga för att så många kvinnor är rädda för att sitta på ringen när de kissar, vilket leder till att de sprayar och droppar.

  Det bästa är herrtoaletter med gott om urinoarer. Ingen man ska tvingas att använda vanliga toaletter när det finns utrymme att installerar urinoarer.

 2. Joel Johansson skriver:

  Det verkar vara en vanlig vänsterorienterad härskarteknik att moralisera över just sex-, mat- eller toalettvanor. Dessa områden är de som är mest privata, och det är således ett tydligt och kännbart sätt att hävda sin sociala makt över någon annan.

  När någon har synpunkter inom något av dessa områden så räcker det väl att svara: ”hur man gör är en privatsak, och det har du inte med att göra”.

 3. Niklas skriver:

  Lavazza: Precis, av någon anledning så är ju feminister extrem-emot pissoarer. För att det går snabbare för män att gå på toaletten eller något?

  Sen dessa offentliga och krogtoaletter samt tågtoaletter som nämns. Liksom jag har varit på sådana, det har varit kiss i handfatet, kiss på väggar på andra sidan toaletten osv, samt spyor och bajs på golvet. Så då undrar man ju snarare hur pass berusade (fucked up), de som varit där inne var, inte om det är omöjligt för män att stå upp och kissa.

  Själv står jag alltid upp och kissar, är också helnykterist, så jag missar aldrig.

 4. Prill skriver:

  När man läser tonen i denna krönika förstår man ganska snabbt att sakfrågan inte är det viktiga, utan snarare att ha ett alibi att spy ur sig manshat: Hur ohygienska, ansvarslösa och vidriga män är. Man skulle också kunna klaga på kvinnors toalettbeteende (t ex sminkrester och tamponger) om man skulle vilja det. Manshat har blivit det vanligaste temat i gammelmedias krönikor.

 5. Bashflak skriver:

  Jag läste nånstans att om man plockar bort speglarna på krogarnas damtoaletter, så blir köerna dit betydligt snabbare och smidigare. Kanske något för Vänsterpartiet att fundera på, när de nu ändå är igång?

 6. Niklas skriver:

  Bashflak: Var något de gjorde på någon nattklubb i Göteborg, det fanns ingen pissoar, fanns lika många toaletter för män och kvinnor, för män tog det 3 minuter att komma fram och kunna uträtta sina behov, för kvinnor tog det 18 minuter. Så plockade de ner speglarna på kvinnornas, då tog det plötsligt 3 minuter för dem med! Otroligt!

  Btw, jag tycker det är otroligt hur de helt kan ignorera saker som manlig omskärelse osv och helt koncentrera sig på sådant här trams.

 7. Treve skriver:

  Visst kan man skämta och raljera om detta ämne, men det finns en allvarlig aspekt också. Det är dessa politiker på framför allt vänsterkanten, uppbackade av likasinnade journalister, som vill styra och ställa i människors liv in i minsta detalj. Detta gäller allt från familjepolitik, arbetsliv, studier mm till människors toavanor. Förbud och kvoteringar är de främsta maktmedlen.

  Om ett par år är det val igen, och vi som inte vill ha dessa klåfingriga politiker bör göra vad vi kan för att slippa dem. Dels att inte bara rösta på ett parti, utan verkligen ta reda på de enskilda politikernas värderingar i olika frågor, och då använda personvalsmöjligheten, även om den är begränsad.

  Ett annat, men naturligtvis mer komplicerat sätt är att arbeta politiskt och försöka få insyn i och försöka påverka valberedningarna i deras arbete och redan där försöka få in rätt personer på valsedlarna.

 8. Anonym igen skriver:

  Treve

  ”uppbackade av likasinnade journalister, som vill styra och ställa i människors liv in i minsta detalj”

  Det där är ett beteende som är mycket vanligt i Sverige. Dvs kvinnliga journalister tror att alla män är deras pojkvänner som de ska tycka till om, ha rätt att ändra osv. Desto snabbare män fattar att random brudar inte är deras flickvänner desto närmre är dom mot manlig frigörelse.

 9. AV skriver:

  Alltså detta förslag är direkt kvinnofientligt. Här har Malmös fris kvinnouniversitet haft seminarier i ståkissning för kvinnor och skapat ”fittbyxan” för att frigöra kvinnan på urinerandets front. Pissoaren, denna manliga bastion, har äntligen intagits. Och nu ska inte kvinnorna få utnyttja sina framsteg i jämställdhetens tecken? Usch, vad antifeministiskt. Och att förslaget kommer från V är ytterst märkligt. Om denna motion ändå går i genom KRÄVER jag att åtminstone varannan förbudsskylt ska ha en stående kissande kvinna. Inga mansnormativa skyltar här inte. NB kvinnan på skylten får inte vara för sexig. Det kan trigga snuskgubbar med udda fetischer.

  Nej, inför hellre obligatorisk kurs i ståkisseri samtidigt som alla skolflickor har feministiskt självförsvar. Det kanske skulle göra damtoaletterna lite fräschare. Enligt flera källor är dessa äckligare än männens toalett en lördagkväll på krogen.

 10. Niklas skriver:

  Anonym: Jag hängde inte ens med i ditt resonerande….är du i ett förhållande och har sex med kvinnor i förhållanden? >_>

 11. Per-Åke skriver:

  Se upp med förberedelsearbetet för att förbjuda ståkissandet som pågår genom att herrkalsonger utan gylf prånglas ut i affärerna och som man helt omisstänksamt kan råka köpa. Gylf är en förutsättning för att man skall kunna uträtta sitt behov bekvämt stående.

  Gylf behövs om man har biologiskt kön i byxorna istället för ett konstruerat genus.

 12. Emma skriver:

  Förstår ärligt talat inte den där ”låt oss uppfostra vuxna människor” attityden som vänsterfolk håller på med. Vuxna människor bör förutsättas vara såpass toalettränade att de klarar av att sköta sina bestyr alldelles på egen hand.

  För ärligt talat vad är problemet egentligen? Grisig toalett? Har iofs aldrig varit ihop med någon vänsterpartistisk sörmlänning, men ingen man jag bott ihop med har haft några speciella svårigheter att lämna toaletten i schysst skick efter sig. Skulle aldrig drömma om att kräva att min man satt ner. Jag är inte hans morsa, jag har fullt förtroende för att han klarar något han klarat själv sedan dagis i fortsättningen också.

  Bättre att sittkissa för prostatan? Skulle jag också gärna vilja se några seriösa forskningsresultat på. Kanske kan vi samtidigt få reda på om det stämmer att ämnen i granatäpplen/tomater är bra för att förebygga prostataproblem hos män. Har vi sådan information ska den naturligtvis spridas till män. Inte för att tvångsmata dem eller tvinga dem att kissa på ngt speciellt sätt utan för att ge dem möjlighet att göra egna val. Så som man gör när man har med vuxna människor att göra, man låter dem bestämma själva.

  @ Treve: Visst finns det en allvarlig aspekt. Att lägga sig i folks toavanor är väl bara en naturlig fortsättning på Bröstpumps Gaten…

  @ Lavazza: Grundproblemet är väl att det behövs fler och bättre offentliga toaletter för alla. Hur man löser det problemet med att t a b o r t något som väldigt många män uppenbarligen tycker fungerar förstår jag ärligt talat inte.

  @ Niklas: Antar att de är emot pissoarer för att de, till skillnad mot damtoaletter ofta är både lättillgängliga och gratis. Men lösningen är väl då snarare att se till att ordna tillräckligt med vanliga toaletter för alla människor. Även vanliga toaletter för de män som inte vill kissa på pissoarer.

 13. Eva skriver:

  Hm, man kan ju undra hur de ska kontrollera att ingen bryter mot förbudet …

 14. Dan skriver:

  ”Position-related changes in voiding dynamics in men.
  Riehmann M, Bayer WH, Drinka PJ, Schultz S, Krause P, Rhodes PR, Heisey D, Bruskewitz RC.
  Source

  Department of Surgery, University of Wisconsin, UW Hospital and Clinics, Madison, USA.
  Abstract
  OBJECTIVES:

  To investigate by urodynamic study position-related changes in uroflowmetry and postvoid residual urine volume (PVR) in men because altered bladder function in the supine position may be a predisposing factor for urinary tract infections in the institutionalized elderly.
  METHODS:

  Two healthy men, 34 and 59 years of age and living at home, and 53 nursing home residents (mean age 71.8 years, range 46 to 92) were evaluated with uroflowmetry in the standing and recumbent positions (lying on the left or right side); corresponding PVRs were measured by transabdominal ultrasonic bladder scanning. The two healthy men were monitored longitudinally with multiple recordings in both voiding positions, and the nursing home residents were subjected to two observations: one measurement of the variable parameters in either position. Differences were considered to be significant at P < 0.05.
  RESULTS:

  The 34-year-old man performed 51 3 flows (368 standing and 145 recumbent). The mean of all the peak flow rates in the upright (28.2 +/- 4.2 mL/s) versus the recumbent (16.8 +/- 4.1 mL/s) position revealed a highly significant difference (P = 0.0001). Sixteen urinary flows and corresponding PVRs were completed by this subject in either voiding position. The difference between PVRs in the standing (13.1 +/- 14.7 mL) versus recumbent (15.3 +/- 17.5 mL) position was not statistically significant. The 59-year-old man completed 156 flows (128 standing and 28 recumbent). A highly significant difference was noted between the mean of all peak flows in the upright (18.9 +/- 4.1 mL/s) versus recumbent (12.6 +/- 2.0 mL/s) position (P = 0.0001). Thirty-seven urinary flows and corresponding PVRs were completed by this individual (10 PVRs were determined after voiding in the standing and 27 after voiding in the recumbent position). No significant difference was noted between PVRs in the standing (24.6 +/- 34.4 mL) versus recumbent (16.5 +/- 60.0 mL) position. In the nursing home residents, the difference between the mean peak flow rates in the standing (14.5 +/- 8.6 mL/s) versus recumbent (12.4 +/- 6.7 mL/s) position also reached statistical significance (P = 0.0084). The difference between PVRs in the standing (60.5 +/- 125.6 mL) versus recumbent (84.8 +/- 186.2 mL) position barely reached statistical significance (P = 0.0497).
  CONCLUSIONS:

  The urinary flow rate decreases in the recumbent position. Bedridden residents may be predisposed to urinary tract infections because of alterations in voiding dynamics in the supine position. This area needs further study."

 15. John Nilsson skriver:

  @AV har redan varit inne på det, och i Sydsvenskan kunde vi ju läsa om ””Fittbyxor – en kurs i frirörelse och frigörelse” och att ståkissande och användandet av fittbyxor leder till att:

  ”-Vi blir mindre begränsade. Och många känner sig utsatta när de måste dra ner byxorna och visa rumpan bar om de måste kissa utomhus.”

  Är alltså önskan att tvinga män att sitta och kissa, ett uttryck för att man vill begränsa män och motverka deras ”frirörelse och frigörelse”? Blir inte det konsekvensen av ovanstående resonemang?

  http://www.sydsvenskan.se/malmo/har-far-kvinnor-lara-sig-att-sta-upp-och-kissa/

  Malmö Fria Kvinnouniversitet verkar dock ha gått i graven (enligt inlägg 25 november 2011):

  http://mfkuniversitet.blogspot.se/

 16. Emma skriver:

  @ Anonym igen: Flickvänner? skulle snarare säga deras mammor, för vilka mentalt friska flickvänner lägger sig i hur killen kissar?

 17. Chattanoga skriver:

  Feminister: ”Bygg toaletter i penishöjd!”
  FI kräver nu att toalettinrättningar även anpassas till mäns kroppslängd och naturliga vattenkastning.
  - Män är den enda grupp som måste nöja sig med lösningar anpassade för andra och är således en osynliggjord grupp som fått stå tillbaka länge nog, säger en vanligtvis välunderrätad källa.
  - Att detta fått fortgå är en skandal: att inte fritt kunna välja metod för vattenkastning är ett strukturellt förtryck som måste synliggöras, säger en av partitopparna.
  - Fattar du hur svårt det är att pricka en toaring långt nere vid golvet? Vi rekommenderar att män använder handfatet tills frågan är löst, anger pressmeddelandet.
  - Detta kommer att bli ett huvutema på nästa stämma; Vi tycker även att det är dags med ”varannan damernas” när det gäller toalettringsfällning, allt annat vore ojämli…

  …vakna … VAKNA Olle, du pratar i sömnen!
  Eh, uh, vad är klockan? I had a dream…

 18. OldWolf skriver:

  Har man problem med förstorad prostata innebär detta att det är jobbigare och tar lite längre tid att urinera. Då är det väldigt skönt att kunna sitta ner och ta sig den tid det behöver för att tömma blåsan.
  Har inte läst nånstans att detta också är bättre rent medicinsk, men hört det tidigare. Vet inte heller om blåsan töms bättre om man sitter ner.
  Men som många påpekat tidigare, så handlar det om information och frivillighet. Det skulle dessutom bli väldigt besvärligt om man tog bort pisserännorna på Globen.

 19. Bashflak skriver:

  @Dan:

  Lol, urodynamiska studier. Där finns många vetenskapliga termer att ta till sig för oss som gillar att använda sarkasm i form av högtravande språk.

  Slutsatsen är dock att fler studier behöver göras för att belägga resultatet.

 20. OldWolf skriver:

  Glömde tillägga att förbud är helt verkningslöst om det inte kan övervakas om det efterlevs. Kamera på toaletterna?

 21. Niklas skriver:

  Oldwolf: Tror säkert det finns feminister som kan övervaka och se till att männen gör ”rätt”.

 22. Elina skriver:

  Fram för fler könsneutrala toaletter.
  Dagens toalettkultur är utformad efter kvinnans behov, då de flesta toaletter är s.k. sitt-toaletter, vilket visar på att det här är kvinnan som är normen och mannen det ”avvikande”, eller ”annorlunda”.
  Mannen måste därför fostras att följa den kvinnliga toalettkulturen.

 23. Jenny Kristiansson skriver:

  Man kan också åka till Roskildefestivalen några gånger och dela bajamajor med 75 000 tusen fulla/bakfulla människor i en vecka. Jag lovar, efter det är man härdad.

  Där stinker piss nästan överallt, efter ett tag känns det nästan lite frätande i näsan. Både killar och tjejer ställer/sätter sig precis överallt och pissar. Har aldrig sett så många fittor och kukar i hela mitt liv. Vilket är nice, fittor och kukar är aldrig fel :-D

  Kommunpolitiker använder ju ändå våra skattepengar till alla möjliga konstiga saker, de kunde gott kosta på sig Roskildefestivalen och se hur verklighetens folk beter sig mest ;-)

 24. Niklas skriver:

  Elina:

  Det jag har mest märkt av är att många toaletter är väldigt låga, nu är jag 187 el något lång, så är väl kanske lite längre än medel som är 180 på killar.

  Men alltså sitta kan vara jobbigt ibland. Sen är många toaletter så jäkla små också.

 25. Daniel skriver:

  Hen toalett = ett hål i golvet?

 26. Toddan skriver:

  Jag citerar Natalia Kazmierska från hennes krönika igår: ”Allt under min navel är privat”. Vidare skriver hon om mäktiga män som försöker dra en ny gräns för privat egendom men Natalia skriver att hennes gräns ”den linjen går Exakt nedanför min navel”, medan de mäktiga männen (vita högermän med makt) säger ”Livmodern. Den tillhör inte dig lilla vän”.
  I detta fall är det mäktiga kvinnor (vita vänsterkvinnor med makt) som försöker kontrollera männens privata delar.

  http://www.aftonbladet.se/kultur/article14964989.ab

 27. Anonym igen skriver:

  Elina

  Ja så skulle man kunna vända på steken. Bra synpunkt.

 28. Matte skriver:

  Idiotismen tar mark i Sverige. *facepalm*

  /Stolt ståkissare

 29. QED skriver:

  Här är en kampanj till (?)

  ”Men SHOULD Sit to Pee – Remove All Urinals

  Excerpt:

  Young women in Sweden, Germany and Australia have a new cause: They want men to sit down while urinating.

  This demand comes partly from concerns about hygiene — avoiding the splash factor — but, as Jasper Gerard reports in the English magazine The Spectator, ”more crucially because a man standing up to urinate is deemed to be triumphing in his masculinity, and by extension, degrading women.” One argument is that if women can’t do it, then men shouldn’t either. Another is that standing upright while relieving oneself is ”a nasty macho gesture,” suggestive of male violence.

  A feminist group at Stockholm University is campaigning to ban all urinals from campus, and one Swedish elementary school has already removed them. Some Swedish women are pressuring their men to take a stand, so to speak.

  Yola, a 25-year-old Swedish trainee psychiatrist, says she dumps boyfriends who insist on standing. ”What else can I do?,” said her new boyfriend, Ingvar, who sits.”

  http://www.youtube.com/watch?v=UAmPbn9eKXg

 30. @Old Wolf

  ”Har inte läst nånstans att detta också är bättre rent medicinsk, men hört det tidigare. Vet inte heller om blåsan töms bättre om man sitter ner.”

  Jag sitter alltid ned av just den anledningen. Om det stämmer vet jag inte, men personligen känner jag mig aldrig helt tömd när jag kissar ståendes. Känner mig också mer utvilad när jag sover i säng, så kanske kan vara på sin plats att förbjuda sömn i sovsäck, på soffa, i fåtölj etc. när vi ändå håller på.

 31. Matte skriver:

  @QED

  Jag hade dumpat min flickvän direkt om hon försökte tvinga mig att sitta. Vilket trams!

 32. Matte skriver:

  Vad trött man blir på feminister som vill styra vad andra gör, de vill att män ska sitta med knäna ihop i tunnelbanan, de vill att män ska sitta och kissa, vad kommer härnäst? Ska de tvinga män att prata med ljus röst för mörk röst är patriarkalisk och förtrycker kvinnor? Ska de tvinga män att raka bort skägg och mustasch för det är en härskarteknik?

  Feminister sjunker djupare och djupare i mina ögon, har snart ingen respekt alls kvar för dem.

 33. Erik LL skriver:

  Min urinering sker på elitnivå och jag missar inte en enda droppe. Jag skulle kunna underlätta mig själv på femtio fot genom Magnussons ena öra och ut genom det andra utan några förhinder.

  Skämt åsido. Hela den här idén är ett skämt. Eventuella kontrollanter är välkomna på egen risk.

 34. Niklas skriver:

  http://www.belgiumview.com/foto/smvote/0004164ab.jpg

  Här har vi iaf ett patriarkalist konstverk som måste förstöras.

 35. AccessX skriver:

  @Niklas:
  Det finns ju en kvinnlig motsvarighet sen några decennier; Jeanneke Pis
  http://www.flickr.com/photos/theimpaler/103969750/

 36. Niklas skriver:

  AccessX: Men pojken står ju upp! Det är ju inte okej!

 37. michael skriver:

  @OldWolf:
  Jag gissar att golv och toalett kommer målas i en färg som är lätt för utbildade feministiska toalettvakter att belysa med ultraviolett ljus för att se om brott har begåtts efter varje besökande.Där självklart varje man är en potentiell brottsling pga sitt kön redan innan uträttat behov utförts.

 38. Jenny Kristiansson skriver:

  @michael:

  Eller varför inte måla golv, väggar och toalettstolar pissgula?

  Simsalabim inga pissfläckar :-)

 39. Matias skriver:

  Därefter försöker de förbjuda ståskitande också!

 40. David skriver:

  Off topic: Kollar just nu på reality yrkessåpan ”112 på liv och död”. En man blir misshandlad av sin kvinnliga sambo med en krocketklubba och blöder. När polisen kommer dit säger kvinnan att hon har fått nog och har blivit misshandlad av honom tidigare (hon har inga skador) och därför nu har misshandlat honom med krocketklubban. Polisen gör bedömningen att det är det blödande mannen som är misstänkt och ska tas in på förhör. Kvinnan har också slagit sönder deras gemensamma bil med krocketklubban. Inte en chans i helvete att en man som nyss har misshandlat en kvinna kan säga till polisen att hon kastade en tallrik på mig förra veckan och därför tog jag till krocketklubban idag och få polisen att häkta kvinna. Bedrövligt när man också i verkligheten får se hur rättslösa män är i Sverige 2012.

 41. Albin skriver:

  Det vore synnerligen intressant att ta del av vänsterpartiets egen erfarenhet i frågan, för nog måste vi kunna utgå ifrån att de lever som de lär i denna fråga gällande partiets egna toaletter… eller är det dags att införa en regel där vänsterpartister förväntas sitta när de pratar skit.

 42. Fredrik C skriver:

  @Dan: Om jag förstår det rätt tömmer de blåsan bättre när de står enligt den där studien? Det är hur jag upplever det när jag kissar också men jag antar att det är olika för olika människor. Tror att allt från mekaniska till psykologiska faktorer kan spela roll.

 43. Andreas skriver:

  @Dan:
  ”Position-related changes in voiding dynamics in men.
  Riehmann M, Bayer WH, Drinka PJ, Schultz S, Krause P, Rhodes PR, Heisey D, Bruskewitz RC.”

  Så bakgrunden till den här kampanjen är med andra ord rent trams, skillnaden i hastighet (om det nu överhuvudtaget egentligen har någon betydelse) är minimal, skillnaden i kvarvarande volym varierar så mycket att det inte går att säga någonting och den enda kommentaren de kan komma med är att det kan påverka personer som urinerar liggande, dvs sängbunda.

 44. Leif skriver:

  Ingen har att göra med VAD jag gör på toa eller HUR jag gör det. Det hade varit omöjligt att ställa dessa krav på kvinnor att de måste göra på ett visst sätt, eller att de sak ha en särskild toalett och på så sätt får redovisa hur de hanterar sina toabesök. Inte en jävel har med mina toabesök att göra.

  Jag kissar dessutom inte utanför, och de få gånger en droppe kommit på ringen så har jag torkat bort det.

 45. an@n.ym skriver:

  Undrar också över det där med minskad risk för prostataproblem och att urinblåsan skulle tömmas bättre när man kissar sittande. Den moderna toaletten är trots allt en ganska ny uppfinning och utedasset som vi känner det har funnits i några århundraden. Innan dess stod nog de flesta män upp och kissade. Behövde man göra tvåan så hukade man bakom en buske i skogen, ungefär som både män och kvinnor gör på asiatiska toaletter.

  Det verkar lite underligt att evolutionen har gått så fort att den moderna toaletten redan har påverkat människor (män) så att risken för prostataproblem minskar och att urinblåsan töms bättre!

 46. Mörker skriver:

  I vänsterns drömsamhälle får man alltså inte stå att kissa, men gärna torka av sin clamydiadrypande klasskämpe på barnhanddukarna.

 47. Svenne skriver:

  Lite civil olydnad är aldrig fel. Varför inte bara sätta sig ner, lägga upp drulen uppepå ringen och sedan pissa rakt ut över golvet.

 48. Douken skriver:

  @Niklas: Feminister är extrem-emot pissoarer — tills de hamnar på en unisex-toalett.

  Jag brukar gå på en nattklubb med det upplägget och personligen föredrar jag att gå på de vanliga toaletterna. Om det står en kvinna bakom i kön så ska de alltid, utan undantag, kommentera på något sätt. Det är allt ifrån en vänlig upplysning om att pissoaren är ledig, till menande blickar, knuffar, högljuda kommentarer (SKA DU BAJSA ELLER!?), och upprörda diskussioner om att män faktiskt kan stå upp och kissa. Men jag har förstås inte gjort någon statistisk undersökning på hur många av dessa kvinnor som är feminister eller emot pissoarer i nyktert tillstånd…

 49. Ulf Andersson skriver:

  ”[.....] då det är svårare att sikta när man inte har ett sikte att hålla i, så att säga.”

  Du är för go, Pelle!

  ”Sikte” måste ju helt enkelt bli det nya inne-ordet
  för Herr Petter-Nicklas.

 50. Togga skriver:

  @Fredrik C: Det är också min erfarenhet. Har också både hört och läst att urologer rekommenderar ståkissning.
  Det blir dessutom ännu bättre om man lyfter på ena benet, vet inte varför, men det funkar bättre. (miljontals hundar kan inte ha fel, de lyder naturen utan att vara påverkade av moralistiska principer. Tikar sittkissar.)

 51. Törnrosa skriver:

  David 20.33: Här är en annan off topic. Läste nyss på text-TV att en 26-årig man i alla fall fick ett straff för att han slog sönder sin fru när hon höll på att amma deras dotter.

  ”Den 26-åriga mannen tyckte att hans fru skulle laga frukost åt honom, men i stället ammade hon parets gemensamma dotter, skriver Metro.
  Det gillade inte 26-åringen. Med två kablar gav han sig på sin fru och piskade henne blodig över ryggen, armarna, axlarna och benen.
  Enligt hustrun pågick misshandeln i minst 15 minuter.
  -Han sade att han skulle slå mig tills jag blev klok, säger kvinnan i förhör.
  Mannen erkänner och säger att han försökt att göra kvinnan mer ”aktiv” hemma, och tillägger att hon inte städat hemma och att hon ”bara ligger”.
  Helsingborgs tingsrätt har nu dömt mannen till åtta månaders fängelse för misshandeln. TT”

  Det var synd att den kvinna du berättar om inte anmälde mannen när hon var nyslagen. Det borde hon ha gjort i stället för att trasa samman i efterhand.

 52. Ulf Andersson skriver:

  @Matias:

  Menar du på en vanlig toalett,
  eller menar du de fyrkantiga konstruktionerna med ett hål (offset)
  och avtryck från traktordäck för vänster och höger fot?

 53. Mats skriver:

  Vet inte om någon annan sagt det men är det inte män som får ta skiten av pisset från andra skita män när dom sitter i pisset? Då det garanterat är en misslyckad feminist som mediterat ihop detta förslag, varför bryr hon sig? Toaletter brukar till 99% vara könsuppdelade, men hon kanske värnar om att män inte ska få kiss på skinkorna, en snäll feminist med andra ord.

 54. Urban skriver:

  http://www.expressen.se/kultur/hatmakarna/

  OT, men du och Pär är ju legendariska :-)

 55. Niklas skriver:

  Urban: Even Tiina Rosenberg kallade ju Ström och Billing en del, så det går till de högsta nivåerna ;)

 56. David skriver:

  @ Törnrosa. Det mest intressanta/felaktiga är ju polisens agerande. Polisen borde hämta den som utför misshandeln, inte hämta en blodig misshandlad man för att hans krocketsvingande sambo tycker att det passar henne bättre. Varför är en kvinnas eventuellt påhittade historia om något som kan ha inträffat tidigare av större tyngd, polisiärt, än den misshandeln som hon nyss har utfört?

 57. Markus skriver:

  I Kina har de bara ett hål i marken då det anses ohygieniskt att sitta på samma ring som någon annan suttit på.
  Detta är möjligtvis något vänsterpartiet borde ha som lagförslag.

 58. michael skriver:

  @Törnrosa:
  Och om mannen sagt att han blivit misshandlad förut så skulle kvinnan tagits in enligt dig.

 59. Jenny Kristiansson skriver:

  I många länder sitter man ju på huk både när man kissar och bajsar. Det om något borde ju tömma både blåsan och tarmen ordentligt. Dessutom finns det ofta en slang bredvid som man spolar av sig med. Alltså inget resursslöseri med en massa toapapper.

  Så egentligen borde vi kanske tvinga alla här i väst att kissa och bajsa asian style. Dessutom måste det ju vara en bra ställning att krysta ut bajset på. Västerländska toaletter känns så onaturliga på något sätt.

 60. Torstensson skriver:

  Emma

  Nej han menade flickvän.

  Det finns massor av tjejer, behöver inte vara feminister, som förväntar sig samma beteende från killar som av sin egen kära pojkvän. Förväntar sig på så sätt att dom blir svårare att ha att göra med om man behandlar dem som man behandlar andra män. Det behöver inte vara uttalat, tvärtom, ofta påstår många tjejer att dom vill bli behandlade som andra män. Bullshit deluxe säger jag.

  Jag har varit med om detta. Så frågan är vad man gör. Det finns då de som menar man ska behandla dem som andra män och det finns de som menar att man ska förstå situationen. Tex vill jag nå ett bra resultat för mig så ser jag till att koppla på charmen. Jag har smörat enormt för medelålders damer på bibliotek och fått dom att nästan tävla om att vinna min gunst. Det kan vara att jag behöver en gammal bok i magazinet kring matlagning eller så kan det vara på en lunchrestaurang där man får lite extra. Jag har förresten smörat upp två medelålders damer på den lokala möbelfirman och det gick så långt att den ena ville att jag skulle komma och klippa hennes gräsmatta när hennes man var utomlands.

  Jag kommer naturligtvis inte låta min sprinkler vattna hennes gräsmatta men hon kan åtminstone få tro det för då får jag ja vad var det 20 % rabatt.Hennes egen rabatt tror jag.

  Däremot springer jag inte och håller upp dörrar när jag inte kan räkna med att få något tillbaka. Ett leende och lite trevlig stil är hundra tusentals ggr mer effektivt om du vill nå det du vill mot människor. Den nordiska mannen have yet this to understand.

  En Olof Mellberg look fungar jävligt dåligt i Sverige, utomlands funkar den däremot stenhårt. Jag tror att OM jag hade velat ligga med massor av ”milfar” så hade det varit sååååå lätt. Mäns sexuella makt, den vill jag lyfta fram =) För ibland kan läsande kring jämställdhetsfrågor vara lite deprimerande när man bara läser om fördelar för ett visst kön hela tiden. Sen är ett leende väldigt avväpnande mot arga Olof Mellbergs också, dvs andra män. Nu ska man inte dra alla feminister över en kam i avseendet, men män ska inte tro på att alla kvinnor är precis som du är själv. Det finns ett sexuellt samspel och ärligt talat vad är det första en hetero man gör när han ser en kvinna. Han utvärderar henne direkt. Hela tiden. Varför då inte utnyttja det som ligger under ytan till din fördel som man? Min tes är att om alla män hade fattat detta och inte låtit sig luras kring saken, ja då hade Sveriges gräsmattor varit väldigt fint klippta

 61. Jenny Kristiansson skriver:

  Vilken härlig omgång kommentarer detta blev. Bajs och kiss blandat med partnervåld. Me like. Lätt och hårt blandat i en enda härlig diarré.

 62. Jenny Kristiansson skriver:

  @Torstensson:

  ”Däremot springer jag inte och håller upp dörrar när jag inte kan räkna med att få något tillbaka.”

  Jag håller upp dörren för alla. Gamlingar, män, tonåringar, svenskar, invandrare, flickor, sura/glada, pojkar, kvinnor- ja åt alla. Jag förväntar mig aldrig något tillbaka, jag är bara uppfostrad så och det hoppas jag fler är. Jag ler och är trevlig så ofta jag kan och får chansen. Jag håller till och med upp dörren för män som enligt mig inte är knullbara. Jag är helt enkelt en hyvens brud.

  Btw skulle inte du skapa dig en egen blogg? En manlighets/relationsblogg? Det skulle passa dig. Få män att inse hur sexiga de är och att de INTE ska raka sig någonstans på kroppen överhuvudtaget, möjligtvis på pungen då och då, men annars INTE. Mellberg är ju hur sexig som helst i sitt skägg.

 63. Törnrosa skriver:

  David: Jag såg inte programmet, men vågar nog ändå påstå att poliserna som var där fick klart för sig vad som verkligen kan vara orsaken. Så framtida åklagarbeslut kommer säkert att avgöra om kvinnan bedöms ha tagit till övervåld. Anser de det blir det rättegång.
  Jag vet inte omfattningen av skadorna heller på mannen, men förutsätter att det var bra att poliserna tog hand om honom av den anledningen också.

  Det mest beklämmande i det här kommentarsfältet, tycker jag, är att du fått så många gillatryckningar, medan alla skiter i killen som slog sönder sin hustru med tillhyggen i 15 minuter när hon ammade deras dotter. Inget gott betyg åt er härinne i mina ögon.

  Åtta månader är för resten åt h-e för kort tid för vad han gjorde. Ska man, som kvinna nu misstänka att rätten bestod mest av män?
  Nä, jag är nöjd med att han trots allt blev straffad.

  Så får vi se hur det går med det andra fallet. Om åklagaren avskriver, eller går vidare och ser om det ska bedömas som övervåld. mvh

  PS Fortsätt nu att med intellektuell skärpa ta itu med det stora urinproblemet, som jag personligen tycker bara är en piss i Mississippi
  mvh

 64. Oliver skriver:

  Alla män som någon gång stått upp och kissat i bara kalsonger borde veta att det inte är möjligt att kissa ståendes utan att spilla.

  Oavsett hur rak, jämn och fin strålen ser ut att vara så skvätter den små droppar urin långt runt om, som man alltså känner på benen om man inte var byxor på sig.

  Jag sitter alltid när jag kissar om det är möjligt då det är mycket skönare. Jag torkar även av snoppen med papper då jag inte vill ha kiss i kalsongerna.

  Följ mitt exempel, för lokalvårdarnas skull.

 65. Niklas skriver:

  Oliver: Jag har då aldrig känt dessa droppar…..borde de inte då också synas på den vita toalettskålen? Just wondering.

 66. Jenny Kristiansson skriver:

  Min pappa står upp och kissar annars känner han sig omanlig. Jag har alltid undrat hur kvinnlig min mamma känner sig när hon städar toaletten som alltid är mest nersmutsad av honom. Han har aldrig städat en toalett i hela sitt liv, kanske möjligtvis när han gjorde lumpen. Jag älskar min pappa, det är inte det, men ibland hade det kanske varit nice om han städade toaletten, för min mammas skull då alltså.

  Kanske något att tänka på. Offentliga toaletter städas också av någon. Har själv sommarjobbat som städtant, eller städtekniker som det så fint heter. Och som sommarjobbare fick man alltid städa herrtoaletterna eftersom ingen annan ville. De är faktiskt mest nersmutsade, och då pratar vi både urin och bajs.

 67. Storfiskarn skriver:

  Om feminism:
  http://www.xtranormal.com/watch/13218800/feminist-diskurs
  Vet inte om denna varit uppe tidigare, i så fall så blir det en favorit i repris…

 68. Jesus skriver:

  Brukar ofta få stånd när jag blir kissnödig och kan inte sitta ner då.

 69. Niklas skriver:

  Jenny Kristiansson: Fast du måste väl själv inse att det beror på berusade människor? och inte på att män missar när de bajsar?

  och sen kanske din pappa jobbar extra eller något?

 70. Pelle Billing skriver:

  @Dan: Tack för den biten forskning! Visar alltså att stående tömmer blåsan bättre än liggande. Dock har vi fortfarande ingen jämförelse med sittande.

 71. Emma skriver:

  @ Torstensson:
  ”Dvs kvinnliga journalister tror att alla män är deras pojkvänner som de ska tycka till om, ha rätt att ändra osv. ”
  Nog för att vissa människor har svart bälte i sporten ”gör om din kära.” Men min poäng var just att det, åtminstone i min värld inte finns med på kartan att detaljreglera vad någon annan vuxen gör på toaletten, pojk/flickvän or not.

  Längre svar senare…

 72. Erik A skriver:

  Jag gillar inte heller nerkissade toaletter och om jag får välja så kissar jag helst i det fria. I civiliserade trakter så kissar jag dock mestadels sittande eftersom jag både är ganska lång och lite småbekväm av mig. Jag tycker dock att debatten är lite skev när ståkissande kvinnor ursäktas med att de gör det bara för det toaletterna redan är nedkissade.

 73. Men@Work skriver:

  Sverige är ingen ankdamm, utan en potta uppenbarligen… Detta visar att feministerna och vänstern inte har någon gräns överhuvudtaget mellan offentligt och privat. Detta visar sig även genom hur de talar om sitt eget privatliv.

 74. @Törnrosa

  ”Det mest beklämmande i det här kommentarsfältet, tycker jag, är att du fått så många gillatryckningar, medan alla skiter i killen som slog sönder sin hustru med tillhyggen i 15 minuter när hon ammade deras dotter. Inget gott betyg åt er härinne i mina ögon.”

  Det är nog få som bryr sig om huruvida du delar ut IG eller MVG när du betygsätter dina egna halmgubbar. Jag tror inte att någon här inne struntar i det faktum att en ammande moder blev piskad blodig på grund av utebliven frukost. Det är inte bara omanligt, utan omänskligt. Men gillningarna av Davids inlägg har ingenting med misshandeln att göra. Alls. Från min sida var det mer som ett svar på ditt inlägg, eftersom du uppenbarligen missade poängen, och fortfarande gör.

  Detta är ingen tävling i om vem det är mest synd, det handlar om att belysa den andra sidan av myntet, den som ingen tycks vilja se. Kontrasten till maktens vita, medelålders män. En liten disclaimer om att den där påstådda räkmackan kanske i många fall är en rätt hård bit knäckebröd utan pålägg. Det handlade aldrig, och handlar fortfarande inte, om att förminska kvinnors lidande.

  Att återigen missa en sån sak är inget gott betyg åt er ”där ute”, i mina ögon.

 75. Törnrosa skriver:

  En härlig kille: Jag skapade min halmgubbe utifrån Davids spekulerande och skapande av en tallrikshalmgubbe. Man kan faktiskt tänka lite längre kring en händelse man ser på TV innan man börjar köra stora racet om hur synd det är om er killar.

  Man måste ibland ta till med mina metoder. De fungerar uppenbarligen eftersom du svarade. Tack för visat intresse. mvh

 76. Frida skriver:

  Personligen bryr jag mig inte det minsta om hur män löser sitt kissande så länge alla som spiller och skvätter torkar bort efter sig.

  @ Matte
  ”Vad trött man blir på feminister som vill styra vad andra gör, de vill att män ska sitta med knäna ihop i tunnelbanan”

  Så du menar att det är helt okej för män att sitta bredbent över två säten så man själv knappt får plats (händer mig minst en gång i veckan på bussen på väg till jobbet, oftast fler) och är tvungen att antingen knö och ”trycka” så mannen fattar vinken eller sitta med sina ben ut i gången.
  Jag kräver inte att män ska sitta med benen i kors för jag fattar att det kan vara obekvämt men med benen ihop det är fan vanligt hyfs!

 77. Jenny Kristiansson skriver:

  @Niklas:

  Klart att jag vet att folk är fulla på Roskildefestivalen, om det var det du menade. Fast när jag jobbade som städtant var det nog inte så många berusade som använde de toaletterna jag städade. Jag städade på ett sjukhus.

  Min pappa jobbar inte extra.

 78. Men@Work skriver:

  Bara att den här diskussionen överhuvudtaget förs visar att Sverige är riktigt illa ute. Det här landet har någon form av kollektiv psykos, där oron för vad som går in och ut i kroppen egentligen speglar något annat. Är det rädslan för globalisering, eller något annat?

 79. Svenne skriver:

  @Oliver: Du får såklart uttala dig om dig själv, men om du tror att alla är som dig så är du väldigt fel ute.

 80. OkFörMigMenInteFörDig skriver:

  @Frida

  Äh, lägg av. Om pojkar/män som sitter bredbent på bussen är ditt största problem i livet har du det ganska bra. Hoppas du upprör dig lika mkt över tjejer/kvinnor som har sina väskor (handväskan/träningsväskan/sminkväskan/resväskan/denandraväskan) på sätet bredvid och som blir oerhört förnärmade när de måste flytta på dem för en 98-årig tant/gubbe.

  Sen tror jag allmänt killar sitter bredbent för att det är bekvämt, inte för att jävlas med dig. Och om det är störande, hur farligt är det att säga till lite? Men det kanske ”nån annan” (staten?) ska göra, det är ju farligt att ta kontakt med människor…. Ta tillfället i akt att prata med nån istället, han kanske är trevlig.

 81. Matte Matik skriver:

  @Lavazza: Apropå snuskiga damtoaletter har jag campingägare i min närhet. De bekräftar det du säger – att det är äckligare att städa damernas servicehus än herrarnas.

 82. Daniel skriver:

  Pga av att män i regel är större än kvinnor så borde det där med ”män som sitter patriarkalt och tar plats” vara ett ännu större problem för oss.

  Men märkligt nog så hör man inga män gnälla över detta, visst är det märkligt.
  De få som gör det brukar vara rätt så tydliga med att det har valt sida, då de brukar ordbajsa en massa radikalfeministiska termer i samband med detta.

 83. Matte Matik skriver:

  @Daniel: Och när kvinnor använder cykelkorgar i större utsträckning än män är det patriarkatets fel att cykelställen är för smala! Trots att det i det fallet är kvinnorna som ”tar plats” med sina cykelkorgar. Man kan ju bara garva åt inkonsekvensen i resonemangen samt det faktum att kommunalrådet i Uppsala personligen engagerat sig i en sån fråga:
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=4575268

 84. Daniel skriver:

  @Matte Matik:
  ”Och när kvinnor använder cykelkorgar i större utsträckning än män är det patriarkatets fel att cykelställen är för smala! ”

  Hade jag varit extremt missnöjd med mig själv och mitt liv, så hade jag kanske gått och hetsat upp mig över att kvinors cyklar tog upp för mycket plats i cykelställen.
  Kankse t.o.m lagt upp bilder av dessa på min blogg.

 85. Jonte skriver:

  @John Nilsson:

  Den patriarkala normen att män står och kissar är anledningen till att män dominerar bolagsstyrelser och är bättre på fotboll. Vi kommer aldrig uppnå jämställdhet förräns vi har förbjudit ståkissandet.

  Helt seriöst så finns det helt säkert några queerfeministiska genusvetare som tror att ovanstående är sant.

 86. Matte Matik skriver:

  Rent allvarligt – det skulle vara en ganska rolig grej att sätta upp en sån sida, bara för att visa hur absurt det hela är. Så många idéer, så lite tid…

 87. Niklas skriver:

  Pelle Billing: Vi vet att stillasittande leder till cancer.

 88. Pelle Billing skriver:

  @Frida: Jag tycker man ska sitta så att man inte inkräktar på den andras säte. Det är vanligt folkvett. Tittar man på Londons tunnelbana sitter alla så, medan Sverige är mer… ohyfsat.

  Samtidigt finns det ett annat stort problem. På bussar och flyg får jag ofta ont i knäna för att benen inte får plats ordentligt. Uppenbarligen är dessa inte konstruerade efter mäns benlängd.

  Kanske bygger man bussar och flyg snålt för att spara pengar. Det är den rimliga förklaringen. Men om jag var genusvetare hade jag självfallet sagt (utan minsta lilla bevis) att det handlade om kvinnlig normativitet och ett förtryck av män (ja, en ”omvänd genusvetare” då).

 89. Chade skriver:

  @Pelle Billing:

  ”Men om jag var genusvetare hade jag självfallet sagt (utan minsta lilla bevis) att det handlade om kvinnlig normativitet och ett förtryck av män (ja, en ”omvänd genusvetare” då).”

  Med tanke på diskussionen kanske man ska kalla dig genusvätare?

 90. Matte skriver:

  @Frida

  Nu tycker jag att du bara är löjlig, feminister söker bara orsaker att hacka på män. Det ena fjantigare än det andra.

 91. Niklas skriver:

  Det jag stör mig på mest på bussar och tåg är tjejer som har dränkt sig i vaniljparfym.

  Som känslig mot sådant blir det väldigt jobbigt….

  tjejer tar så mycket plats…

 92. Jo skriver:

  Frida:

  Att sitta bredbent har ett antal ergonomiska fördelar för många av oss, är helt enkelt hälsosammare. För mig själv, som har en hel del värkproblem, gör det en jävla skillnad i hur ont jag har. Kan bli rätt irriterad av de dömande blickar jag får ibland (av både kvinnor och män). Ska jag behöva ha en skylt runt halsen som förklarar att jag inte är en patriarkal förtryckare eller allmänt respektlös, utan har ont och därför behöver lite mer plats?

 93. Emma skriver:

  @ Torstensson igen: Fast det du tar upp är väl ändå ett lite sidospår?
  Att hålla upp dörrar, hjälpa de med rullator, barnvagn you name it, tacka för sig osv är vanlig artighet och hyfs i mina ögon. För alla, alltid. Inte bara när du själv direkt ser något att vinna på det utan alltid. Kort sagt behandla andra som du själv tror att du skulle vilja bli behandlad i deras situation . Så är jag själv uppfostrad och har haft väldigt stor nytta av det både privat och i yrkeslivet. Utomlands är det på många håll en självklarhet och i Sverige är vi såpass få att det garanterat kommer att komma tillfällen då någon minns din sociala kompetens.

  Sedan är det lite ett sidospår den där med charm. Men kan verkligen hålla med dig där, man kan komma långt med lite charm och ett trevligt sätt här i världen bara man anpassar sig och lägger sig på ”rätt nivå” för mottagaren/situationen. Min erfarenhet är att man kan ta ut svängarna lite mer med Alfa män (och kvinnor) just för att de generellt är bättre på att spela den sortens spel och förstå vad som betyder vad.

  Visst sjutton har du rätt i det där med att även män kan ha/ta den makten. T ex när vi hade söt ung hantverkare på mitt jobb och Sura Tanten på Ekonomin gick runt och sken som en sol och plötsligt inte hade några problem alls att flytta sitt pick och pack för att underlätta hans jobb osv. Förut bodde jag på ett ställe med en ganska många Arga Tanter i tvättstugan. Drog man över tvätttiden med två minuter blev man lynchad som tjej. Gick min sambo ner istället var det idel leende tanter som var döimpade över hans enastående tvättförmåga.

  ”En Olof Mellberg look fungar jävligt dåligt i Sverige, utomlands funkar den däremot stenhårt.”
  Beror helt på sammanhanget/landet. Samt tycke och smak. Även om jag kan hålla med dig om att klädesreglerna är striktare i businessvärlden utomlands.

  ”Jag tror att OM jag hade velat ligga med massor av ”milfar” så hade det varit sååååå lätt. ” Tror jag säkert. Fråga valfri yngre kille som sommarjobbat åt något tv uthyrningsföretag med hemleverans vilka ”erbjudanden” de fått. Är inte bara män som… ;)

  ”Det finns ett sexuellt samspel och ärligt talat vad är det första en hetero man gör när han ser en kvinna. Han utvärderar henne direkt. Hela tiden. ”
  Visst är det så, även om en del människor väljer att inte se det iaf i vårt land.

  För övrigt tycker jag också att du borde starta/länka till en egen blogg. Du verkar ha mycket att säga i ämnet, kanske dags att utveckla det? :)

 94. Emma skriver:

  @ Törnrosa: Upprörande, snacka om att diskvalifiera sig själv som förälder samt visa sin okunskap i humanbiologi. Skrattretande lågt straff.

 95. JD skriver:

  Att ”förbjuda” Män och pojkar från att kissa på det sätt som de själva finner som mest naturligt och bekvämt handlar INTE om att det kan komma kiss på golvet eller omtanke för att blåsan ska bli riktigt tömd.
  Detta ”förbud” handlar istället om att man vill förminska manligheten genom att fostra mannen som en hund fostras av sin ägare. Magnusson tar nu tillfället i akt och använder sig av sin makt i media för att decimera mannen ytterligare och upphöja sig själv som kvinna och högre stående än mannen. Män som till och med behöver fostras i hur de gör sina behov på toaletten!
  Det är faktiskt så simpelt!

  Lyd karadjävul och kissa som du bli tillsagd!

 96. JD skriver:

  Som Man ser jag det som ett privilegium att kunna stå upp och kissa i handfatet. Inte en droppe kommer på golvet. :)

 97. Frida skriver:

  Den enda som svarade vettigt på min fråga var Pelle.
  Ni andra tycker det är självklart att bre ut er så att andra människor inte får plats på sätet bredvid, det tycker jag är en konstig inställning.
  Men är man egoist så är man.

 98. OkFörMigMenInteFörDig skriver:

  @Frida

  Du svarade inte på så mkt heller, jag hade åtminstone 2 frågor till dig.

  ”Men är man egoist så är man.”
  Var ovanstående citat en självreflektion? För övriga här inne har du väl inte så stor kunskap om hur de är som personer?

 99. Törnrosa skriver:

  Emma:
  ”Törnrosa: Upprörande, snacka om att diskvalifiera sig själv som förälder samt visa sin okunskap i humanbiologi. Skrattretande lågt straff.”

  Fattar inte vad du menar. Och vem är underkänd som förälder?
  Menar du mig? I så fall beklagar jag att du inte förstår min ironi. Dessutom har du ingen aning om vilken straffsats jag skulle sätta här om det var mig det handlade om.

  För resten jag är inte förälder, har aldrig varit det eller velat bli det och dessutom diskvalificerar biologin mig också vid det här laget.

  När det gäller hur jag kämpar för andras barn på olika sätt skulle ingen som känner mig drömma om att diskvalificera mig.
  Ha det bra. mvh

 100. Törnrosa skriver:

  JD: Du tvättar väl handfatet ordentligt efteråt om du är borta hos någon? :-D
  Små barn t ex kanske inte alltid tvättar ansiktet direkt under rinnande kran.

  Detta tilltal till dig ingår i min kamp för världens barn. mvh

 101. Törnrosa skriver:

  Frida: Jag har inte åkt buss sedan 1979 och det var i USA så jag vet inte hur busskulturen är idag. Men om det är så att främmande män breddar ut sig på ett sådant sätt att det dessutom blir kroppskontakt med en okänd kvinna på sätet bredvid så är det oacceptabelt.

  Skulle jag känna det som ett sätt att ”dolt tafsa” så hade han i bästa fall fått en skarp muntlig tillrättavisning eller en snyting. Hade jag uppfattat honom som omedveten om sitt sätt hade jag vänligt bett honom maka på sig. Vill inte dela loppor och löss med honom t ex. mvh

 102. Daniel skriver:

  @Frida:
  Helt ärligt, handlar inte detta om en form av penisavund.
  Det anses inte vara fint och kvinnligt att sitta bredbent, för att komma tillrätta med detta så bestämmer man sig för att då ska ingen (män) få sitta bredbent.

  Detta är bara en hypotes, så det behöver inte vara sant.
  Men det skulle förklara en hel del, bland annat varför det i princip bara är kvinnor som har detta problem.
  Samt att bland dessa kvinnor så är feminister/radikalfeminister överrepresenterade.

 103. Jonte skriver:

  @Emma:

  ”Tror jag säkert. Fråga valfri yngre kille som sommarjobbat åt något tv uthyrningsföretag med hemleverans vilka ”erbjudanden” de fått. Är inte bara män som… ”

  Det stämmer säkert. Det intressanta är hur olika samhället ser på dessa företeelser dock. Är det en man som gör så mot en ynggre kvinna är han ett äckligt gubbslem som borde kastreras och som visar vilken hemsk kvinnosyn som finns i det här patriarkala samhället. När en kvinna gör så däremot visar hon att hon är en stark och självständig kvinna som tar för sig och som vågar bryta mot samhällets normer.

  Det finns så mycket hyckleri i dom här frågorna att man blir illamående

 104. Jenny Kristiansson skriver:

  På tal om det här med att sitta så bredbent att man ”inkräktar” på andras komfortzon.

  Jag har en tre år äldre bror och när vi var små var detta en lek på liv och död. Vi drog upp en gräns var vi än var. I soffan, i bilen, i trädgården…. ja överallt. Överskred man den gränsen minsta lilla fick den andra smälla till en så hårt som möjligt. Och man accepterade smällen utan att ge igen för man hade ju faktiskt inkräktat på den andres område. Hahaha kan vi inte införa detta på tåg och bussar, seriöst?? Det mest naturliga är såklart att dra upp gränsen mellan sätena :-)

  SMACK haha du var över gränsen!! Jag lovar man går bara över gränsen en gång.

  (Ok små barn och sovande behöver inte vara med ;-) hahaha vilka bilder i mitt huvud just nu.

 105. Emma skriver:

  @ Törnrosa: Mitt svar syftade på dina rader:
  ”Det mest beklämmande i det här kommentarsfältet, tycker jag, är att du fått så många gillatryckningar, medan alla skiter i killen som slog sönder sin hustru med tillhyggen i 15 minuter när hon ammade deras dotter. Inget gott betyg åt er härinne i mina ögon.”

  Nej, alla ”skiter inte i killen som..” jag tycker det är bedrövligt och skrev därför vad jag tycker om det låga straffet osv. Syftade m.a.o på gärningsmannen, inte på dig.

 106. Frida skriver:

  Men snälla Daniel, varför i hela friden skulle det handla om det?

  Jag har inget behov av att sitta bredbent på bussen för jag tycker det är oförskämt att den som sitter bredvid mig ska behöva sitta på halva sitt säte och ha ena benet ut i gången så den blir knuffad på (vilket då händer mig VARJE gång jag sitter bredvid en bredbent karl).

  Så fantastiska och häftiga är inte era kuka så vi kvinnor går runt och önskar att vi hade något som hängde och dinglade mellan benen, jag är glad och nöjd med att vara kvinna tack!
  Om ingen sitter bredvid mig på sätet så kan jag däremot sitta lite mer bredbent, om det är någon som har problem med det för att det inte anses kvinnligt så får de stå för dem. Kommer någon och sätter sig, sätter jag givetvis ihop benen så att den andra inte ska behöva trängas.

  Det handlar om uppfostran och respekt mot sina medmänniskor. Om man som man tycker man har rätt att sitta bredbent så jag får sitta med halva röven utanför sätet och dessutom tror att jag är upprörd över detta på grund av min penisavund så kanske dessa män skulle må bättre av att inte vara så förbaskat fokuserade vid sina älskade kön? Har ni inget hyfs?

 107. Törnrosa skriver:

  Emma: Tänkte det men höll även öppet för att du reagerade på hur jag hade formulerat mig något ”spetsigt” beträffande att jag skulle vara ”nöjd” med domen.
  mvh

 108. Eva skriver:

  Tips om man tycker att en normalstor man fläker ut sig onödigt mycket på bussen:
  - Lägga benen i kors och i rörelsen ”råka” sparka honom på benet.
  - Placera väskor/kassar på sitt ena ben så att de på så sätt också vilar på hans ben.

  Det brukar få de flesta män att dra ihop benen och då ler man och säger ”men oj, förlåt …”. De flesta män brukar då återgälda leendet och så är alla nöjda och glada :)

 109. Niklas skriver:

  Alla med kvinnonamn som kommenterar på detta:

  Jag är man, och jag brukar sitta med benen isär (och det är ju i princip vad de visade på de där bilderna de kom ut med) (Intressant också att de oftast sitter ensamma…liksom vad är poängen)

  Ibland sitter jag också med benen lite i gången, då jag inte kan sitta rakt med knäna, då jag är lång.

  Sen har jag också ett ljumskbråck för närvarande, och då gör det väldigt ont att stänga benen.

  Med isär så brukar det bli ungefär en decimeter eller mindre mellan knäna, så ni förstår vad jag menar. Kanske lite mer.

  Mitt organ är också storleken större så har aldrig varit bekvämt för mig att ha benen stängda hur som.

  Män och kvinnor är olika, är något som måste tänkas på.

  Tex slår kvinnor aldrig huvudet i handtagen de har på bussarna, jag gör det ofta, då jag når dit.

 110. Linda skriver:

  Gud så fånigt med alla kvinnor som beklagar sig över killar som står och kissar eller sitter bredbent i tunnelbanan.

  När jag går på damtoaletten och ser hur nedkissat det är så tror jag ju inte att det är killarna som orsakat det.

  I tunnelbanan och på bussen så är det heller inte killar som sitter bredbent som är det jag irriteras mest över. Det är oftare de som ställt väskan på sätet brevid eller alla tjejer och damer som verkar ha badat i parfym innan de gick hemifrån. De vill man ju inte ens sitta brevid!

 111. Niklas skriver:

  Törnrosa:

  Kan det inte också vara så att män är större?

  Jag menar jag är inte tjock eller något, men jag är en stor kille, och jag tar ofta mer än ett säte.

 112. Niklas skriver:

  Linda: tycker det värsta är de som haft fötterna på sätet, speciellt under vintern, en massa lera, snö, vätska, ibland stenar och gräs också.

  usch, så ska man sitta i det.

  (Har också varit med om en del hundar som hoppat upp med leriga tassar på mina beige byxor…inte roligt.)

 113. Törnrosa skriver:

  Niklas: ”Kan det inte också vara så att män är större?”
  Klart det kan, så hade du redan suttit där hade jag valt ett annat ställe eller bett dig att dra ihop dig så mycket som möjligt på innerplats. Jag är mycket liten så vi hade nog inte behövt trängas. Får man stå upp i buss nuförtiden?

  Hade jag anat vad som komma skulle om jag redan satt där, så hade jag försökt blänga bort dig, eller rest mig och gått. Jag hade inte klippt till dig, lovar, men jag hade aldrig gått med på att sitta instängd på innerplats :-) mvh

 114. Daniel skriver:

  @Frida:

  ”Men snälla Daniel, varför i hela friden skulle det handla om det?

  Jag har inget behov av att sitta bredbent på bussen för jag tycker det är oförskämt att den som sitter bredvid mig ska behöva sitta på halva sitt säte och ha ena benet ut i gången så den blir knuffad på (vilket då händer mig VARJE gång jag sitter bredvid en bredbent karl).

  Så fantastiska och häftiga är inte era kuka så vi kvinnor går runt och önskar att vi hade något som hängde och dinglade mellan benen, jag är glad och nöjd med att vara kvinna tack!
  Om ingen sitter bredvid mig på sätet så kan jag däremot sitta lite mer bredbent, om det är någon som har problem med det för att det inte anses kvinnligt så får de stå för dem. Kommer någon och sätter sig, sätter jag givetvis ihop benen så att den andra inte ska behöva trängas.

  Det handlar om uppfostran och respekt mot sina medmänniskor. Om man som man tycker man har rätt att sitta bredbent så jag får sitta med halva röven utanför sätet och dessutom tror att jag är upprörd över detta på grund av min penisavund så kanske dessa män skulle må bättre av att inte vara så förbaskat fokuserade vid sina älskade kön? Har ni inget hyfs?”

  Skrev jag att det var penisavund, nej det jag skrev var ”en slags penisavund” kan du inte förstå skillnaden så tycker jag synd om dig.

  Jag säger ingenting om det är rätt eller fel att sitta bredbent, men eftersom att du verkar ha problem med läsförståelsen så ska jag förklara en gång till.

  Det jag ställer mig mycket frågande till är det faktum, att det nästan uteslutande är brudar som beklagar sig över detta.
  När det borde vara ett mycket större problem för oss män, då vi oftast är fysiskt större än er.
  Hör man då några män gnälla över detta? Nej icke då.

  Utan det är mest kvinnor som är lagda åt det feministiska/radikalfeministiska hållet som går igång och snackar könsmaktsordning och annat trams.

  Men du kanske har någon bra förklaring som involverar ”häftiga fantastiska kukar” som du kan förgylla vår tillvaro med.

 115. Matte Matik skriver:

  Hela den här kampanjen är absurd. Istället för att säga till när det händer så sitter man och irriterar sig till den milda grad att man drar igång en webb där man beklagar sig. Människor skulle må bättre om de vågade säga ifrån i vardagen istället.

 116. Törnrosa skriver:

  Matte Matik: Äsch det pågår f n mycket värre grejer på nätet än det.
  Håller just nu på att kolla på en horribel personförföljelse på ett annat ställe angående en HD-dom.

  Folket där hävdar att en människa som friats för en sak borde i alla fall dömas, eftersom han är anklagad för en helt annan sak också, som han visst också friats för. Folk är sanslösa och i total avsaknad av känsla för rättssäkerhet. *skakar på huvudet*

 117. Johan skriver:

  En produktutveckling av vänsterns vanföreställningar skulle kunna vara att förbjuda män att kissa över huvudtaget. Då kanske männen dör ut en smärtsam död. Som en liten bonus.

 118. Emma skriver:

  @ Niklas: ”Alla med kvinnonamn som kommenterar på detta…”

  Min erfarenhet är att det inte är mest problem med långa killar. Snarare så att långa, iaf långa och smala killar av någon anledning nästan själva tror att de tar upp mer plats än de gör. De är ofta så medvetna om sin längd och brukar snarare vara fullt upptagna med att försöka knycka ihop sina långa ben på ett benutrymme dimensionerat för medeljapanen och lite generat ursäkta sig om att de tar upp mycket plats. Såna killar erbjuder jag mig gärna att byta plats med om jag fått gångplatsen och de fönstret på tåg el flyg osv, det brukar vara uppskattat.

  Stör mig m.a.o inte på den som behöver mer plats och beter sig artigt , försöker jämka in sig så gott det går. Även om jag själv är modell mindre så fattar jag såklart att det inte är så himla lätt att vara riktigt lång alla gånger. Dolda handikapp som ger speciella behov är såklart jobbigt för den som lider av det. Den som vill få extra förståelse för det kan artigt påpeka det. Annars tycker jag det brukar märkas om ”grannen” sitter lite för nära med flit eller inte.

  Ska jag generalisera skulle jag säga att den där irriterande typen som gillar att sitta och pressa sina lår mot tjejen på sätet brevid betydligt oftare är av den kortare men störigare typen som gärna tar sig den friheten mot en ensam tjej men som aldrig skulle drömma om att trycka sig mot en annan kille.

  ”Tex slår kvinnor aldrig huvudet i handtagen de har på bussarna, jag gör det ofta, då jag når dit.”
  -Nä, vi i lite mindre storlek hamnar snarare i höjd med någons lagom fräscha armhåla när de står och håller i dem sommartid. Eller i lagom höjd för att bli nockad av en lång persons ryggsäck. Vi har alla för och nackdelar här i livet. Ett leende, lite allmän artighet och förståelse för andra människors behov kommer man långt med.

 119. Emma skriver:

  @ Johan: …eller så kan Landstinget i Sörmland helt enkelt införa obligatoriska Minirin sprejningar av alla anställda på morgonen. Så är vi av med alla produktionshämmande toalettpauser under arbetsdagen en gång för alla och har slagit ett slag för arbetslinjen även inom det offentliga. Volià, problem solved :D

 120. Torstensson skriver:

  @Emma

  ” Torstensson igen: Fast det du tar upp är väl ändå ett lite sidospår?”

  Det gör jag alltid på Pelles blogg. Jag har myror i baken.

  ”Att hålla upp dörrar, hjälpa de med rullator, barnvagn you name it, tacka för sig osv är vanlig artighet och hyfs i mina ögon. För alla, alltid. Inte bara när du själv direkt ser något att vinna på det utan alltid”

  Jag är lika trevlig mot män som mot kvinnor i vanliga fall. Jag ser det som så att ska man få en man att skina som en sol så måste jag vara ödmjuk och spela dum, ska jag få en kvinna att skina som en sol- välvårdad i håret, artig och glad. Jag skrattar men den bästa i världen på att få äldre kvinnor att spinna är en man i Sverige som jag känner. Han fick specialmat i lumpen för fanken, så långt gick det, när vi andra åt ärtsoppa och pannkakor så kom han ut från köket och hade en pappskiva med smörgåstårta på, det skulle ju ändå ”slängas” hette det. OOOHH JA ! Eller hur, en färsk smörgåstårta som dom hade gjort enbart för honom vars ingredisens egentligen skulle gå till officerarnas mäss.

  Han fick busskort gratis i lumpen också pga av sin charm misstänker jag. Den möjligheten hade dom egentligen plockat bort på vårt regemente !

  Men den förmågan var guld värd för han kom långt i livet. Mycket långt utan att jag outar honom. Jag menar på att det är viktigt som man att inte låta sig bli för nedslagen av ett samhällsklimat som demoniserar män. Försök behålla livsglädjen och öva dig i charm, det räcker med att vara välfrisserad och glad och ha rena tänder när man ler, börja där. Tanter faller ju pladdask för artiga killar. Låt det här bli din konkurrensfördel som man, skippa Johan Wayne-looken, den funkade i Western-filmer men den funkar inte i Sverige.

  Jag bytte pass en gång inne på polisen, tre kvinnliga poliser med hård attityd i början (yrkesattityd, så som jag förväntar mig att poliser ska vara, absolut ingen kritik mot polisen där). Efter ett tag fick jag dem alla att fnissa och skratta och dessutom få fram mitt pass lite snabbare genom att ringa ett samtal. Det skulle skickas från annan ort och man kringgick det normala förfarandet.

  ”Kort sagt behandla andra som du själv tror att du skulle vilja bli behandlad i deras situation . Så är jag själv uppfostrad och har haft väldigt stor nytta av det både privat och i yrkeslivet. Utomlands är det på många håll en självklarhet och i Sverige är vi såpass få att det garanterat kommer att komma tillfällen då någon minns din sociala kompetens.”

  Absolut. Tror jag också, sen tror jag inte det är bra att gå runt och vara arg. Det är ohälsosamt och framförallt det syns om du är arg. Det syns så tydligt om du är olycklig och speciellt tjejer som tittar på ansikten som spädbarn längre än vad spädbarnspojkar gör.

  ”Sedan är det lite ett sidospår den där med charm. Men kan verkligen hålla med dig där, man kan komma långt med lite charm och ett trevligt sätt här i världen bara man anpassar sig och lägger sig på ”rätt nivå” för mottagaren/situationen. Min erfarenhet är att man kan ta ut svängarna lite mer med Alfa män (och kvinnor) just för att de generellt är bättre på att spela den sortens spel och förstå vad som betyder vad.”

  Män som fått höra i skolan att man ska vara supersnäll mot tjejer kan missa biten att våga charma omgivningen. Jag var alldeles för feg och förknippade charm med att inkräkta på någons sfär. Jag ändrade attityd och såg fördelarna.

  ”Visst sjutton har du rätt i det där med att även män kan ha/ta den makten. T ex när vi hade söt ung hantverkare på mitt jobb och Sura Tanten på Ekonomin gick runt och sken som en sol och plötsligt inte hade några problem alls att flytta sitt pick och pack för att underlätta hans jobb osv.”

  Förvånar mig inte alls. Jag charmade mig till mina utlandsstudier när jag var yngre. Konsulent-tanten älskade mig och kvoterade helt klart in mig, det fanns andra som hade lika bra betyg och som sökte tidigare. En av mina tjejkompisar sökte också och hade betydligt mer strul med denna tant och skrev sen till mig ”Jag önskar jag hade snopp ”

  ”Förut bodde jag på ett ställe med en ganska många Arga Tanter i tvättstugan. Drog man över tvätttiden med två minuter blev man lynchad som tjej. Gick min sambo ner istället var det idel leende tanter som var döimpade över hans enastående tvättförmåga.”

  Som sagt, förvånar mig inte heller.

  ”En Olof Mellberg look fungar jävligt dåligt i Sverige, utomlands funkar den däremot stenhårt.”Beror helt på sammanhanget/landet. Samt tycke och smak. Även om jag kan hålla med dig om att klädesreglerna är striktare i businessvärlden utomlands.”

  Menade inte kläderna. Jag menade hans sammanbitna stil. Den finns i länder med tydlig hierarki. John Wayne-stuket funkar väl sällan bra på krogen i Sverige ? Som någon brud här på forumet skrev, och jag håller med, ”Den jag känner som fått ligga med flest tjejer är en kille som visat att han vill ha sex och varit glad ”.

  Tror du feminister uppmuntrar män till att förstå samspelet mellan män och kvinnor? Eller mellan män och män? Nej det gör dom inte, dom tror att människan blir ”mänsklig” först när den behandlas som en neutral kvist i skogen. Det är den största fällan du kan gå i som kille (och kanske tjej).

 121. Törnrosa skriver:

  Off topic: Ber om ursäkt Pelle men jag skulle vilja göra ett tillägg till mitt senaste inlägg. För dem som vet vad jag syftar på skulle jag vilja säga att jag inte skriver inlägg på sidor som har förhandsgranskning. Förhandsgranskning är i mina ögon fegt. Jag vill veta om jag har en chans att bemöta de svar jag får.

  Gjorde dock ett undantag hos lena lillie eftersom hon en längre tid anklagade mig för olika saker. När mina svar inte passade blev jag blockerad. Det har dock varit märkligt tyst hos ”henne” sedan HD-domen började debatteras. mvh

 122. Niklas skriver:

  Törnrosa:

  Bloggen har inte förhandsgranskning. Du har förmodligen misskött dig så har Pelle satt dig på granskning.

 123. Törnrosa skriver:

  Niklas: Jag pratar inte om Pelles blogg. Han är heljuste och det är därför jag skriver hos honom.

  Jag pratar om den andra sidan: Den som f n förföljer en människa fruktansvärt. Anonyma små fega arslen sitter och lämnar ut en människas privatliv, sitter och gör falska teckningar av privatbilder varav ett par verkar vara stulna från hans privata dator.

  Dessutom sitter de och snor uttryck som jag använder här inne – alltså drar de sig inte för att försöka misstänkliggöra mig också. mvh

 124. Johan skriver:

  @Emma: Hehe, bara en kvinna kläcker en sådan…fulländad idé. Personligen varken sitter, eller står när jag kissar. Jag lägger mig nämligen ner. På mage.

 125. Törnrosa skriver:

  Johan: Du är lat :-D

 126. Johanna skriver:

  Pelle, gå in på första bästa offentliga toalett, först går du in på herrarnas och sedan på damernas. Första bästa, inga diskussioner, och om du ändå inte förstår varför man talar om att det skulle vara ett lämpligt förslag att förbjuda ståkissandet så är det faktiskt lite skrämmande inskränkt av dig.

  En kan ju förstå att du är rädd, men att du blir SÅ rädd inför att sitta ner och kissa att du blir aggressiv i en krönika om ämnet, det blir en mörkrädd för!

 127. Elina skriver:

  Johanna:

  Jag har ägnat mig åt just detta ända sedan jag var liten, inte att gå in på första bästa toalett, men åt att med närmast tvångsmässig regelbundenhet kolla in skillnaderna mellan herr och damtoaletter.

  Skillnaderna är små, så små att jag skulle vilja säga att det är en myt att herrtoaletterna skulle vara snuskigare än damtoaletterna. De flesta offentliga toaletter är faktiskt hyfsat rena.

  Men det borde kanske tillsättas en oberoende statlig kommission för att reda ut det hela?

  Visar det sig att herrtoaletterna verkligen är snuskigare så kunde man kanske;
  a. uppfostra pojkar i en korrekt kisskultur redan från födseln.
  b. operera om småpojkar så att de kan kissa på ett mer normalt sätt.
  c. förbjuda män att stå upp och kissa.
  d. bygga om toaletterna så att de är anpassade för båda könen.

  Skulle det däremot visa sig att herrtoaletterna inte alls är snuskigare än damtoaletterna så vore kanske en informationskampanj på sin plats, för att lära kvinnor att det är dumt och oetiskt att sprida sexistiska myter om mannen.

 128. Micke skriver:

  Johanna
  Jag själv arbetar med att städa på just badhus. Det finns kanske sisådär 5 olika toaletter vardera. Och det är inget annat än en myt att män genrellt skulle vara snuskigare.
  Ända skillnaden är när det varit skolklasser där, då brukar kisset hamna lite överallt. Men vuxna män och vuxna kvinnor är det ingen skillnad på.
  Tar vi och räknar med hårtussar, smink,papper, bindor osv så är faktiskt kvinnor mera snuskigare.

 129. Matte Matik skriver:

  @Micke: Det är låter som campingägarna jag känner brukar säga.

 130. Johanna skriver:

  @Micke: @Elina: Badhus får man ju definitivt hoppas att det är fräscht på, läskigt ohygieniskt annars.

  Jag har också jobbat som städare, förovisso inte på ett badhus, och upplevt att herrarnas oftast är bra mycket stökigare och smutsigare. Jag ska absolut inte säga att damernas är så rent att det går att slicka golvet och det är mer än hälften som borde lära sig hur man tar ut en o.b och slänger den snyggt i papperskorgen, det håller jag absolut med om!

  Men jag blir så förvånad över att människor reagerar så starkt på detta om att stå elr sitta och kissa. Om nu en arbetsplats klassar det som snuskigt, ja då är det väl för f*n bara att sätta sig? Ska det vara så mycket att lipa över?

 131. Johanna skriver:

  @Elina: Eller så kan man ju passa på att överdriva lite? Precis som herren som skrivit krönikan har och som hans läsare uppenbarligen gör ;-)

 132. micke skriver:

  Johanna
  Skulle du känna samma sak om vi höll på att diskutera ett förbud mot kvinnor som vill amma på allmän plats också? Självklart gör du inte det….

Google