Förra året släpptes boken Det du inte såg, där den kände höjdhopparen Patrik Sjöberg avslöjade att hans styvpappa och tränare begått sexuella övergrepp mot honom. Nu har Sjöberg skrivit en debattartikel med RFSU:s generalsekreterare Åsa Regnér samt två terapeuter, där de belyser samhällets svårigheter med att se och hjälpa utnyttjade män:

En man som utsatts för ett sexuellt övergrepp har inget självklart ställe att vända sig till för att söka hjälp. Samhällets resurser är bristfälliga och tystnaden runt män och sexuella övergrepp är stor. Detta är ett allvarligt problem.

Det finns ett samhälleligt förnekande av det faktum att även män utsätts för sexuella övergrepp. När boken Det du inte såg, om en höjdhoppande pojke som utsatts för upprepade sexuella övergrepp, kom hamnade allt fokus på förövarna och idrottsrörelsen, men pojken lämnades helt.

Våra gemensamma erfarenheter är att det finns en tendens att inte se att män eller pojkar kan vara offer för sexuella övergrepp. Det leder i sin tur till att det blir svårt för dem att berätta vad de varit med om. Att inte få möjlighet att bearbeta ett övergrepp kan leda till ett stort lidande. Det medför även att kunskapen om mäns reaktioner efter ett sexuellt övergrepp blir bristfälliga.

Det är vår starka övertygelse att den tystnad som råder i samhället kring att även pojkar och män kan utsättas för sexuella övergrepp ökar lidandet och försvårar läkandet av traumat.

Vi har nu förhoppningar om att situationen för denna grupp kommer att lyftas fram i ljuset genom det arbete som regeringens samordnare mot våld i nära relationer, Carin Götblad, påbörjat.

Jag har inte så mycket att tillägga förutom att jag instämmer i det de skriver och att det är befriande att de skriver det med sådan självklarhet.

Att se män som offer är tabu, både för männen själva och för samhället som helhet. Därför är det svårt för män att söka den hjälp de behöver och svårt för samhället att erbjuda bra hjälp. Men varje sådan här artikel är ett viktigt steg på vägen till att sätta manliga offer på kartan.

En mer allmän tanke jag får är att den här typen av artiklar är det som behövs för att få en jämställdhetspolitik som båda könen kan identifiera sig med. Om männen känner att de är inkluderade – och att deras problem och potentiella utsatthet tas med i ekvationen – så blir inte jämställdhetspolitiken till en könskamp utan bara ett verktyg för att hjälpa så många människor som möjligt på bästa möjliga sätt.

Ett stort tack till Patrik Sjöberg, Åsa Regnér, Suzanna Boman och Inger Björklund för att de vågar visa vägen.

 

32 kommentarer på “Debattartikel lyfter män som offer för sexuella övergrepp”

 1. Storfiskarn skriver:

  Fast man ska nog inte hoppas på mycket när det gäller sånt här, Götblad är nog för upptagen med att bocka och buga (läs slicka för den mer odiplomatiska) för ROKS:
  http://www.roks.se/nyheter/2012-04-25/roks-valkomnar-samordning-men-hade-hoppats-pa-mer
  Det är nog viktigare att uppfylla vad som tydligen är LÖFTEN från Ask…

 2. Daddy skriver:

  Det finns dock ett Tabu som är förknippat med detta, men som är oändligt mycket större. Då talar jag om kvinnliga förövare.

  Om man som Patrik utsattes av en manlig pedofil så har man nog inte så sabla svårt att bli trodd och få stöd och förståelse, vilket ju Sjöberg själv demonstrerat.
  Men vad hade hänt om Patrik Sjöberg i sin bok istället pekat ut en kvinna som förövare? Hade boken och fallet rönt samma uppmärksamhet då? Hade Sjöberg blivit gullad med av RFSL, ROKS, Rädda barnen, media etc på samma sätt då?
  Givetvis inte. Så att tala om tabun i det här fallet blir lite obegripligt, Så länge männen är barn så värnas dom ju lika mycket av Sveriges jämställdhetsprofeter. Det är ju inte förrän dom slutar att vara gulliga som dom blir roten till allt ont.

  Jag vill här påminna om en stor undersökning som gjordes bland alla intagna på sluten ungdomsvård i USA. Där pekade 95 procent av alla som sade sig ha utsatts för sexuella övergrepp ut en kvinna som förövare.

 3. David Holman skriver:

  @Daddy: Jag tror du har helt rätt i att han hade fått mycket svårare att få med sig media och hela jämställdhets lobbyn om det varit hans styvmor istället för styvfar som gjorde detta. Den största tabun är kvinnliga förövare, det vet vi genom att polisen själva erkänner de struntar i kvinnliga torskar t ex.

  Där emot håller jag inte med dig om att pojkar fortfarande vurmas för innan de är män. Pojkarnas betyg och skolgång är ett bevis för det. Jag minns också en artikel i aftonbladet där den kvinnliga skribenten ondgjorde sig över ifall hon fick en pojke, för då skulle denna bli en vit medelålders man tillslut. Så nä, inte ens pojkar får den lyxen.

  Har du en länk till den studien? Hade gärna velat läsa den.

 4. Ulf Andersson skriver:

  @ David Holman

  En liten sammanställning av sajter som skrev om studien
  när den var på tapeten, finns i detta inlägget:
  http://www.dads-r-us.se/2011/06/06/female-staff-behind-95-of-sexual-misconduct-in-juvenile-facilities/

 5. Manne skriver:

  18 årig kvinna hade samlag med en tretton årig pojke. Hon åtalas för sexuellt utnyttjande av barn och inte våldtäkt eftersom samlaget var frivilligt från pojkens sida. Är det inte så att alla sexuella handlingar med personer under 15 år bedöms som våldtäkt mot barn, även om det inte fötrekommit hot eller våld? Eller är det bara pojkar som åtalas för våldtäkt i dessa fall?

  http://www.expressen.se/nyheter/kvinna-domd-for-sexovergrepp/

 6. Matte skriver:

  @Manne

  Jag gissar på att det bara är pojkar som döms för våldtäkt i liknande fall. En 18årig kille och en 13årig tjej = våldtäkt. Tvärtom så får de väl det till att pojken är mest skyldig ändå.

 7. Håkan skriver:

  @Matte

  Självklart, konstigt att hon inte frikändes eftersom han uppenbarligen utnyttjat henne.

 8. Leroy skriver:

  Hur tror Ni att media skulle skrivit om killen var 18 och tjejen var 13?

  Hur tror Ni den yngre utsatte skulle reagera på omgivningens utfrågningar då?

  Hur tror Ni drevet då hade blivit?

  Hur tror Ni man hade dömt då?

  http://www.expressen.se/nyheter/kvinna-domd-for-sexovergrepp/

  ????

  Frivilligt eller tvång. Det verkar vara stor skillnad mellan att direkt eller efteråt vilja omformulera övergrep genom hur man ”pratar om det”…

  Det verkar helt ok att prata om övergrepp för kvinnor, det är ok att anmäla längt efteråt om det inte kändes ok, men för en man är det tabu…..

  Leroy

 9. Leroy skriver:

  Det kanske är den nya typen av Feminsim vi bör se till att våra söner inte drabbas av.

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/sextremismen-ar-den-nya-feminismen_7278511.svd

  http://www.fandensoldemor.com/?p=41030

  Ps. Såg att man postat i ämnet före först efter att jag skrev mina frågor. Men klart att man borde ställa sig dessa frågor.

  Leroy

 10. Mia. skriver:

  @Matte:

  Vad jag förstår så döms ej heller män till våldtäkt i dessa fall, utan för sexuellt utnyttjande. Och när jag googlade hittade jag detta som jag bara kan instämma i. Det som var tänkt att skydda unga har gett inte oanade utan anade men oönskade konsekvenser.

  http://motpol.blogspot.se/2012/04/domstolar-moraliserar-over-ungas.html

  Åsa Regnér här också tydligen

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/skarpt-sexbrottslag-blir-feltolkad_6972567.svd

 11. Mia. skriver:

  Just detta att det inte finns någonsatsn (uttalat) dit pojkar och män kan vända sig är förkastligt. Och detta gäller även män som utsatts för misshandel. Pratade just med en ”ny pappa” idag som först blivit misshandlad av sin flickvän och nu ligger i vårdnadstvist. Som kvinna i den situationen vet man ju vart man kan vända sig. Men det var just en av de saker han påpekade, att man som man inte får nån hjälp med vart man ska vända sig.

 12. Men@Work skriver:

  Vad som inte framkommer är att pojkar kan utsättas för sexuella övergrepp av kvinnor. Kvinnor utgör enligt vissa källor minst 20 % av pedofila förövare, vilket även belystes i den stora barnporrhärvan nyligen där alla utom en förövare var kvinna. Vem fick skulden tror ni? Kvinnor är fortfarande 2012 inte fullt ansvariga för sina handlingar…

 13. Mia. skriver:

  @Sam_Vimes:

  Ja goda nyheter. Den ‘förvirrade’ artikeln, författad av ett gäng präster häromdagen var det väl, var bara för sorglig läsning.

  edit
  Hittade den, tål att länkas igen

  http://www.dn.se/debatt/vi-maste-visa-respekt-for-ratten-att-vara-annorlunda

  Slutklämmen är bara så…

  ”Om rätten att vara en hel människa.”

 14. Ahab skriver:

  @Daddy:

  Du har rätt. Om jag inte minns fel gällande den uppmärksammade barnporrhärvan förra året där flertalet av förövrarna var kvinnor väcktes det åtal mot 23 kvinnor och en man. Domslut mannen fick 9 månaders fängelse och kvinnorna fick böter pga deras svaga psyke. Kvinnorna ansågs vara förledda av mannen och i vanlig ordning upa (utan personligt ansvar).

 15. Niklas skriver:

  Minns en kvinnlig journalist i Storbritannien som skrev om vilken tur en ung pojke hade som fick ha sex med sin lärarinna. För mig hon fick kritik för detta.

  Han var väl 13-15 eller något när det skedde.

  Men hon beskrev det iaf som att det är alla killars dröm…..tänk om det varit en flicka istället. Då hade det blivit liv.

 16. Andreas skriver:

  @Mia.:
  ”Vad jag förstår så döms ej heller män till våldtäkt i dessa fall, utan för sexuellt utnyttjande.”

  Inte riktigt så enkelt…
  http://www.dt.se/brottsplats/1.3075726-16-aring-domd-for-valdtakt-mot-barn

 17. Leroy skriver:

  @Andreas

  Det försvarar inte skillnaden i hur man utreder eller dömmer.

  Tänk dig då att killen var 18 år och gick på gymnasiet, flickan i 6é eller 7é klass. Hur hade man då agerat i media och domstol. Hur tror du man utrett och förhört? Hade inte då det lilla barnet valt att stödja de påståenden om övergrepp och domen blivit hårdare utifrån det som påstås skett i stället för att man dömt och granskat utifrån den verklighet som förelåg.

  Leroy

 18. Mia. skriver:

  @Andreas:

  Som jag förstår det så tog man i det målet fasta på att de inte hade en kärleksrelation och andra omständigheter, en sammanvägning som jag förstår det. De träffar jag fick när jag googlade var dock övervägande samma resultat, sexuellt uttnyttjande inte våldtäkt.

  Min poäng var dock att jag också tycker det är oturligt när frivillig sex mellan ungdomar ska förorsaka en notering i brottsregistret. Men ja det gäller att vara konsekvent. Ska män dömas i de fallen ska kvinnor dömas lika. Men jag tycker som sagt då inte att någon ska dömas i de fallen det är frivilligt.

 19. Johan Grå skriver:

  Svårt diskussion tycker jag. Å ena sidan ska lagen vara lika och jag tycker att det är en rimlig moralisk lagstiftning att hindra vuxna från att ha sex med minderåriga. Samtidigt är generellt sett manlig och kvinnlig sexualitet olika och jag är inte övertygad om att domstolarna gör en felaktig bedömning. Problemet med att domstolar tar hänsyn till skillnaderna är för mig i så fall att man inte är öppen med det. Antingen får man behandla alla lika eller så får man stå för att man tycker det är skillnad på manlig och kvinnlig sexualitet.

  Bloggämnet är delvis annorlunda. Vi måste komma till rätta med att mäns utsatthet inte uppmärksammas. Där samverkar traditionella mansroller, bra karl reder sig själv, men moderna feministiska teorier, vita heterosexuella män har inga problem, de är p.g.a. sin överordning problem för andra.

 20. Ahab skriver:

  @Andreas:

  Tvärtom när flickan är förövare existerar inte i rättssystemet:

  http://www.gp.se/nyheter/halland/1.487670-sexatal-mot-16-arig-flicka-ogillas

  Då passade pojkarna bara på att begå sin sexuella debut?

 21. David Holman skriver:

  @Johan Grå: Absolut är det skillnad på kvinnors och mäns sexuallitet, överlag. Men det finns alltid avstickare. I så fall bör en könsmogen och hypersexuell 13 åring få ha sex med en 50 åring utan problem, inte sant?

  Nej, jag tycker lagen (som den är skriven) är bra men att den tolkas uppåt väggarna fel faktiskt!

 22. Johan Grå skriver:

  @David Holman Jag har inget klart svar. Jag tänker bla. om man jämför flickor och pojkar som har ett otryggt ambivalent anknytningsmönster, dvs. de söker närhet, så tenderar flickorna ha många partners, göra tidig sexdebut och ha oskyddade samlag med nya partners. Pojkar med samma anknytningsmönster har sen sexdebut och färre partners. Det stämmer överens med min erfarenhet att det oftare är så att flickor har sex när de egentligen söker något annat, vilket kan vara destruktivt även om det inte behöver vara det. Pojkar har andra problem.

  Därför tycker inte jag att det är ett orimligt utfall att fler döms för sexuellt utnyttjande av flickor än pojkar.

  Pojkar tror jag generellt behöver uppmärksammas och skyddas på andra sätt.

  Men som sagt, lagen är lagen och bör vara blind.

  Om man stereotypiserar för mycket finns också den fullt realistiska risken att man inte uppmärksammar de pojkar som är utsatta för övergrepp.

 23. David Holman skriver:

  @Johan Grå: Håller med i det mesta, tycker absolut inte att man ska följa lagen blint dock. Man kan inte blunda för omständigheter eller helt åsidolägga sin humanism, däremot ska man vara konsekvent i sin dom.

 24. Ahab skriver:

  @Johan Grå:
  Du har en gammaldags syn på sexualitet. Du tycker med andra ord att yngre flickor vare sig kan ta initiativ till sex eller njuta av den. Utan de måste förledas eller på annat sätt lockas av män. De flickor som självmant vill ha sex har psykologiska problem.

  Medans pojkar självklart alltid är redo och mogna för sexuella eskapader. De pojkar som har sex med äldre personer är riktiga lyckostar.

  Därför skall man enligt ditt resonemang döma olika för sexuella övergrepp mot flickor och pojkar.

 25. Johan Grå skriver:

  @Ahab

  Nej, det är en fullkomlig vantolkning av vad jag skrev. Normalt hade jag försökt korrigera dig men det är faktiskt så långt från vad jag skrev att jag antar att det är lönlöst. Pröva gärna förstå mig igen så ska jag hjälpa dig om du inte når ända fram.

  Hur ser du själv på manlig och kvinnlig sexualitet?

 26. Ahab skriver:

  @Johan Grå:
  Jag har läst igenom ditt inlägg flera gånger och kan inte tolka det du skrivit på annat vis. Då du påstod att manliga och kvinnliga offer/förövare bör bedömas olika. Jag är glad att det var ett missförstånd.

  Jag har ingen särskild bild av skillnader mellan manlig eller kvinnlig sexualitet. Jag ser det mer som personlig sexualitet, mer eller mindre återhållen av samhällets normer.

 27. David skriver:

  @ Johan Grå 10:45

  Well said.

 28. Andreas skriver:

  @Mia.:
  Vilken relation de har haft är ganska ointressant, däremot är skillnaden i mognad viktig för om det ska betraktas som våldtäkt.
  Det är generellt svårt att hävda att det är större skillnad i mognad mellan en 15-årig pojke och en 12-årig flicka än mellan en 18-årig flicka och en 13-årig pojke.

  ”Min poäng var dock att jag också tycker det är oturligt när frivillig sex mellan ungdomar ska förorsaka en notering i brottsregistret. Men ja det gäller att vara konsekvent. Ska män dömas i de fallen ska kvinnor dömas lika. Men jag tycker som sagt då inte att någon ska dömas i de fallen det är frivilligt.”

  Ja, om man ska ha sådana lagar så ska män och kvinnor dömas lika. Om man ska förbjuda frivilligt sex mellan individer enbart baserat på deras ålder utifrån skillnad i mognad så är sexuellt utnyttjande bättre än att kalla det för våldtäkt. Situationen vi har idag är dock att män och kvinnor inte döms lika och inte ens åtalas i samma utsträckning.

 29. Andreas skriver:

  @Leroy:
  @Ahab:

  Förstod ni överhuvudtaget vad jag skrev och syftade på?

 30. Johan Grå skriver:

  @Ahab Tack!

Google