Är sitta och kissa bättre för hälsan?

15 juni 2012, av Rutger Stjernström

Artikel av Rutger Stjernström.

Stå eller sitta, är det frågan?

Pelle skrev nyligen ett inlägg om vänsterpartiets utspel i Sörmland om att förbjuda män att kissa stående på landstingets toaletter.

Vänsterpartiet uppger två skäl till att man vill införa förbudet. Dels att ingen skall behöva trampa i någon annans urin, dels att det skulle vara bättre för mäns hälsa. Det första kan man möjligen hålla med om men lösningen är väl snarare att man torkar upp efter sig om man spiller.

Enligt Folket.se motiverar vänsterpartiet i Sörmland det andra skälet så här:

Det andra skälet rör mäns hälsa. Enligt V, som hänvisar till medicinska rapporter, töms urinblåsan bättre när man sitter och kissar och det kan i längden minska mäns prostataproblem och det i sin tur medför ett längre och bättre sexliv.

Frågan är förstås om det faktiskt är så? Vad säger litteraturen och vad säger läkarna som jobbar med dessa frågor, urologerna?

Innan vi går vidare får vi väl först definiera vad prostataproblem är. Prostatakörteln eller blåshalsköteln sitter alldeles under urinblåsan. Genom prostatakörteln går urinröret och ejakulationskanalen mynnar här i urinröret. Genom ejakulationskanalen kommer spermierna, från sädesledaren, och sädesvätskan, från sädesblåsorna. Själva prostatan utsöndrar ett basiskt sekret som blandas med spermier och sädesvätska. Dessa tre komponenter utgör det som i dagligt tal kallas satsen. Endast män har en prostata men kvinnor har en motsvarande körtelvävnad kallad glandula Skene (Skenes körtlar) som ger upphov till sprutorgasmen.

Mannen kan drabbas av tre olika prostataproblem. En farlig och två jobbiga. Sveriges vanligaste cancer, prostatacancer, benign prostatahyperplasi (ofarlig prostataförstoring) och prostatit (inflammation i prostatakörteln).

Ok. Nu vet vi alltså vilka de tre prostataproblemen är och vi kan omformulera frågan: Om urinblåsan töms bättre kan det i längden minska mäns problem med prostatacancer, benign prostatahyperplasi och prostatit?

Vad man egentligen menar med ”töms bättre” är förstås också öppet för tolkning. Menar man att urinblåsan töms fortare eller menar man att det inte finns någon urin kvar i blåsan när man kissat klart?

Sannolikt menar man att blåsan blir helt tom och att det alltså inte finns någon urin kvar i blåsan och frågan blir alltså: Om man inte har någon urin kvar i blåsan efter att man kissat klart får man mindre problem med prostatacancer, ofarlig prostataförstoring och inflammation i prostatakörteln?!

Snälla vänsterpartiet i Sörmland:

 • Prostatacancer orsakas inte av att det finns urin kvar i blåsan efter att man kissat klart.
 • Ofarlig förstoring av prostatakörteln orsakas inte av att man inte tömmer blåsan fullständigt.
 • Kronisk prostatit, som nu mera ibland kallas CPPS, är det ingen som vet vad orsaken till. Ibland är den bakterieorsakad, men oftast inte.
 • Däremot är det så att de tre prostataproblemen ger svårigheter att tömma blåsan.

Egentligen kan vi väl sluta här men låt oss ändå gå vidare och titta närmare på vad litteraturen säger om förmågan att tömma blåsan i relation till kisseställning. Det finns något som slår en direkt när man undersöker den internationella medicinska litteraturen. Utanför Sörmland, där vänsterpartisterna bor, är detta inte ett dilemma.

Det är inte så att man inte är intresserad. Det är man. Mycket intresserad faktiskt. Det är bara det att en stor del av världens befolkning sitter på huk. Frågan är alltså om man skall stå, huka eller sitta?

Urologin är den medicinska specialitet som ägnar sig åt bägge könens urinorgan och mannens könsorgan. Inom urologin har man av naturliga skäl intresserat sig för hur och om kroppspositionen påverkar urinvägarnas funktion och den så kallade urodynamiken.

Så vad har man kommit fram till? Undersökningarna är många delvis motstridiga och något konsensus finns inte. Vanligen låter man försökspersonerna miktera [kissa, red anm] i två eller tre av positionerna stående, hukande och sittande. Undersökningarna finns på både kvinnor och män, unga och gamla samt sjuka och friska.

Oftast mäter man det maximala och genomsnittliga miktionshastigeten, tiden det tar och hur mycket som finns kvar i blåsan när försökspersonen är klar.

Unsal och medarbetare konkluderade i sin undersökning från 2004 av friska män och män med ofarlig prostataförstoring att vare sig urinflödeshastigheten eller kvarvarande mängd urin påverkades av om försökspersonen stod eller satt. [1]

2006 rapporterade Eryildirim och medarbetare att urinflödeshastigheten var signifikant högre vid huksittande och sittande än stående men att det inte fanns någon skillnad i kvarvarande mängd urin i blåsan efteråt. [2].

Tvärtemot Eryildirim  rapporterade Choudhury och medarbetare 2010 att urinflödesparametrarna var högre i stående och huksittande än sittande hos personer som inte var vana att sitta men att mängden kvarvarande urin fortfarande var den samma mellan de tre positionerna. [3]

Gupta och medarbetare gjorde samma typa av undersökningar på kvinnor och jämförde huksittande och sittande position. Man fann att huksittande var associerat med betydligt högre flödeshastigheter och mindre mängd kvarvarande urin efteråt. [4]

Mot bakgrund av ovan vill jag saga så här till vänsterpartiet i Sörmland. Kvarvarande urin i blåsan ger inte prostataproblem men prostaproblem kan ge kvarvarande urin. Den medicinska litteraturen är oenig om stående, hukande eller sittande är bäst för flödeshastigheterna men mängden kvarvarande urin är densamma.

Det finns undersökningar som visar att kvinnor får mindre kvarvarande urin i blåsan om de kissar huksittande. Så, vänsterpartiet i Sörmland, för kvinnornas skull, kasta ut toalettstolarna och inför ett hål i golvet!

 1. Unsal A, Cimentepe E. Effect of voiding position on uroflowmetric parameters and post-void residual urine volume in patients with benign prostatic hyperplasia. Scandinavian Journal of Urology and Nephrology. 2004;38(3):240-2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15204379
 2. Eryildirim B, Tarhan F, Kuyumcuoğlu U, Erbay E, Pembegül N. Position-related changes in uroflowmetric parameters in healthy young men. Neurouroly and Urodynamcs. 2006;25(3):249-51. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16496389
 3.  Choudhury S, Agarwal MM, Mandal AK, Mavuduru R, Mete UK, Kumar S, Singh SK. Which voiding position is associated with lowest flow rates in healthy adult men? Role of natural voiding position.. Neurouroly and Urodynamics. 2010 Mar;29(3):413-7. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19634168
 4.  Gupta NP, Kumar A, Kumar R. Does position affect uroflowmetry parameters in women? Urologia Internationalis. 2008;80(1):37-40. Epub 2008 Jan 18. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18204231
 

68 kommentarer på “Är sitta och kissa bättre för hälsan?”

 1. OkFörMigMenInteFörDig skriver:

  @Rutger

  Du kan ju inte bara komma med fakta såhär! Det har inget med saken att göra. Trams!

 2. Barnie71 skriver:

  Wham, bam, thank you ma’am. Ypperligt redogjort Rutger. Tack.

  Nu kommer väl vetenskap och logik inte att bita på de vänsterpartister som lagt fram förslaget, men för oss andra är det skönt att läsa :)

 3. jimmy skriver:

  Att politiker försöker göra en lögn till sanning genom att upprepa den mängder med gånger är ju inte ovanligt

 4. Chattanoga skriver:

  Tack för en saklig genomgång.

  Jag är inte insatt på området, men Jörgen Oldbring, Urolog och överläkare på Universitetssjukhuset Mas i Malmö, hävdade för några år sedan att man tömmer blåsan bättre stående. Alla spår av hans artikel ”Bygg toaletter i penishöjd”, där han frågar sig varför toaletter inte anpassas till alla brukare (även män), är som bortblåsta från Internet. Kopia kan ordnas.

  ”Oldbring erkänner att ståkissare kan ha en tendens att träffa fel. Men då är lösningen snarare att vi bygger högre toaletter så att stolen hamnar i penishöjd, anser han.”

 5. Pelle Billing skriver:

  Ja, det var ett nöje att förbereda denna artikel för publicering. Rutger visar att flödesdynamiken i sittande respektive stående är relativt likartad, både med avseende på flödeshastighet och tömning. Detta gör att det är ytterst svårt att ens hitta en teori till varför sittande skulle vara bättre för hälsan än stående.

  Nu är det upp till bevis för alla de som vill hävda att sitt-kissande är bättre för mäns hälsa. Fram med forskningsrapporterna och länkarna. För det kan väl inte vara så att ni inte verifierat era påståenden?

 6. Törnrosa skriver:

  Som ”hukande skogskvinna” har jag kommit på det Rutger skriver om fast det visste jag egentligen inte förrän jag läste hans artikel. Vill dock inte ha hål i golvet hemma.

  Framtida husbyggare får väl tänka på höj- och sänkbara toaletter. Hur ska man annars i en normal trea kunna hysa en karl på t ex 1.80 och en kvinna på 1.60? Ska kvinnan behöva ha stege. Nu kan det bli nya problem.

  Jag har personligen inga problem med ”stående” män, men att de ska torka upp efter sig är självklart. mvh

  PS: För ev ordmärkning om vaddå inte visste. Jo jag har känt att blåsan har tömts mycket bättre och det har dröjt längre innan den fyllts. Väldigt bra när man är tvungen att ta vissa mediciner. Så det är det som gjort mig observant på skogens fördel :-)

 7. Rickard skriver:

  Att urinflödeshastigheten är mindre vid ståendes kissande borde väl snarare hjälpa dom som annars omedvetet lider av prostatacancer att diagnosera sitt problem?

  Tillexempel, är man är extremt kissnödig (omedveten om sin prostatacancer) och står upp när man kissar, men strålen går mycket saktare än man kan minnas i sen ett halvår tillbaka, så är det lättare att märka av än om man sitter ner och strålen går saktare, eftersom det 1: är mindre procentuell skillnad på farten jämfört med tidigare(en gissning) och 2: prostatan som nu är större borde lättare pressa ihop urinblåsan om man sitter ner jämfört om man står upp och på så sätt öka urinflödet en aning.

 8. Bengt Andersson skriver:

  Vassegoda en analys av argumentan:

  Argument 1) Ingen skall behöva trampa runt i urin på golvet.

  Helt rätt, men: Var kommer skvättad urin ifrån på damtoaletten? Går de odugliga männen dit och skvätter på golvet? Eller skvätter de från sin herrtoalett. Logiken i ärendet säger att det senare mycket väl kan vara fallet.

  När vi som av strukturell förtryckarmentalitet lyfter på ringen för att stå och kissa, observera inte på dedikerad herrtoalett utan sådan som frekventeras av båda könen, så ser man ofta gula stänk på undersidan av ringen. Var kommer de ifrån? Kan män missa så mycket? Ja, troligen med samma logik!

  Argument 2) Ingen skall behöva stå ut med stanken från manlig urin.

  Var kommer den ifrån på damtoaletten?
  På herrtoaletten luktar det ibland från urinoirer och toaskålar därför att det är där män kissar. (Om de skiter, så luktar det skit istället!) Surprise? Mäns urin luktar kanske vämjeligt just för kvinnor men ändras det om man sitter ned? Att mäns och kvinnors urin luktar olika och att lukten uppfattas olika kanske är en sanning? Kanske en social konstruktion till och med!

  Argument 3) Blåstömningen förbättras.

  Detta argument smulas ju isönder av Pelles redogörelse ovan. I tillägg kan framföras att underteckna alltid får en rest att tömma efter sittande kissning. En tömning som måste ske stående!

  Argument 4) Nu återstår bara det helt självklara argumentet:

  Män skall göra som de blir tillsagda. Basta!
  Inte mycket att säga om, men man skulle hoppas på annan lösning som till exempel större segregation mellan herr och damtoaletter. Detta skulle innebära att köerna till damtoa skulle förbli enkönande och därmed mycket kortare utan utfyllnad av kissnödiga män. De sistnämnda skulle för rationaliteten använda sig av urinoirerna. Det var väl så man hade tänkt från början. Men det är kanske är här skon klämmer. Orättvisan!

 9. Svenne skriver:

  Fakta är feminismens största fiende.

 10. Sara1 skriver:

  @Rutger

  Tack för den ”uttömmande” beskrivningen:)

 11. OkFörMigMenInteFörDig skriver:

  Det här är ju bara ytterligare ett sätt för bittra människor att sprida sitt manshat, att det som män gör är dåligt. Visst finns det ett problem med att kiss luktar och att det inte alltid hamnar rätt. Men lösningen är väl rimligen inte lagstiftning etc, utan att uppmuntra folk att ”göra fint” efter sig (kanske se till att det finns papper på toaletter etc)…..

  De gör det ju väldigt lätt för sig oxå genom att slå fast att män och kvinnor är likadana (skillnader är bara sociala konstruktioner).

  Hur man fastslår vad som är ont och gott i dessa människors värld:
  Steg 1: Slå fast att män och kvinnor är likadana.
  Steg 2: För att se hur människan agerar så utgår man från en kvinna, vi är ju ändå likadana.
  Steg 3: Allt som avviker från beteendet i steg 2 är fel (dvs manligt beteende, stå och kissa mm). Då har man fastslagit dåligt beteende.

  Då har man byggt sig en plattform om vad som är ont och gott här i världen. Och iom steg 1 och 2 så kan man helt utan att reflektera köra på med steg 3.

  Dessa steg ovan används av människor av båda könen (jag håller mig till 2 för tillfället) som kallar sig nåt som slutar på eminister.

 12. AV skriver:

  Strålande (eller strilande ) Rutger. Så kan man lägga detta tokförslag till handlingarna.

 13. Eliza skriver:

  Jag tror att det är bättre för mäns hälsa att sitta ner, just för den gruppen män som lever i en parrelation (eller så önskar det) och inte torkar upp efter sig. För vad händer om han står upp, det kommer kiss på golvet och han torkar inte upp efter sig. Jo partnern kommer bli irriterad/gnällig/sur/tjatig m m vilket kommer resultera i att mannen reagera på något sätt och är detta negativt så är det inte bra för hälsa i långa loppet. ;-D

  Jag undrar om det där med förbudet om att stå hur det ska formuleras, för de verkar inte ha så bra koll på ”vems” droppar som ligger på golvet på landstingets toaletter. Jag har fått berättats för mig av vissa kvinnliga vänner och bekanta att de ALDRIG sitter ner på en offentlig toalett utan ser till att ”sväva” med rumpan över toaletten och sedan kissar. Jag tänkte att det där ska jag prova så innan det var dags för storstädning av badrummet, så provade jag och det kändes bra att jag ändå skulle städa efteråt för det gick inte så bra för mig utan det kom några droppar både på sitsen och en på golvet. Jag kan dock inte säga om jag tömde blåsa ordentlig, men troligen inte för jag var så spänd.

  Så vems är dropparna på de offentliga toaletterna, egentligen?
  Vem missade att tala om att man städar efter sig om man smutsar ner?

  Gör dig en bra dag!
  /E

 14. Treve skriver:

  Utmärkt faktabeskrivning av Rutger Stjernström. Det är bara den här typen av fakta som (förhoppningsvis, men inte helt säkert) biter på tramsargumentation från vissa politiker och journalister. Ska bli intressant att se om V kan bemöta detta inlägg.

 15. michael skriver:

  Jag är ganska så säker på att om någon skulle ge ut en bok med dessa tusentals feministiska påbud och förslag bl.a med fittbyxor att lagstadga om sittkissning osv och gav ut det i bokform kanske under namnet feminismens lilla katekes.Så skulle man kunna tjäna sig en hacka och boken skulle nog gå under klassificering humor tror jag.

 16. hamstrn skriver:

  Det här är inte en mansproblem just därför att alla män inte står och kissar och alla män som står upp och kissar missar inte toaletten. Som vanligt är det en minoritet av som skall representera en majoritet i vänsterns logiksnurra.

 17. Andreas Nurbo skriver:

  Vad jag vet så ska man sitta på huk när man skiter iaf. Mycket bättre än att stå och sitta. Så bort med alla toalettstolar eller inför fotstöd =).

 18. Viktor skriver:

  Jag sitter ner hemma och ibland på jobbet. Mest för att det är skönt att slå sig ner och lira lite mobilspel ett slag :)

 19. Jenny Kristiansson skriver:

  Jag tror helt klart att sitta på huk är det mest naturliga. Både när man ska bajsa och kissa. En miljard muslimer kan inte ha fel. Och naturfolk osv.

 20. Jonte skriver:

  Tack Rutger, det kan tyckas vara en petitess det här men det här visar hur dessa människor ser på vetenskap och fakta. Man utgår från att verkligheten helt enkelt ser ut som dom tycker att den ”borde” se ut. Vetenskapliga rapporter som motsäger deras teser avfärdas direkt utan ett ögonblicks reflektion eller självkritiskt tänkande. Det ”borde” inte stämma. Därför stämmer det helt enkelt inte. Om kartan inte stämmer överens med verkligheten är det fortfarande kartan som gäller.

 21. Jonte skriver:

  Typiskt för detta sätt att tänka är genusvetaren och feministen Nils Hellgren som skrev ett märkligt blogginlägg där han försvarade genusvetenskapen.

  Mest talande är nedanstående citat:

  http://kategorierna.wordpress.com/2012/03/04/kritik-av-till-kritiken-av-genusvetenskapen/

  ”men vad är det som säger att biologiska skillnader bör få styra oss? Jag begriper faktiskt inte vad vi skulle uppnå med det.”

  Frågan är så hysteriskt felställd. Frågan är inte om generella biologiska skillnader bör få styra vårt beteende. Frågan är OM det styr vårt beteende. Är det så spelar det ingen roll om Nils tycker att det inte borde få göra det. Att ställa den frågan är lika dumt som att fråga om jorden bör vara rund. Har man ett sån syn på verkligheten så blir det nog logiskt att tro att det är ohälsosamt för män att ståkissa. Det ”borde” ju vara så.

 22. Bashflak skriver:

  @Andreas Nurbo:

  Jag håller inte med om att det skulle vara bättre att stå på huk och göra tvåan. Fallhöjden gör att det skvätter mer, så att man i värsta fall behöver torka benen också.

  Och jag minns en gång när jag fick plötslig diarre i Paris, hittade en pub med stådass och sprutlackerade hela kakelväggen bakom. Det hade aldrig hänt på en vattenklosett.

 23. Leif skriver:

  Jamen vänsterpartister vet faktiskt både bättre än vetenskapsmän och tekniker. Jag minns en valdebatt då Gudrun Schyman fortfarande var partiledare och då hon lovade att hon skulle åka till Volvo och ”prata med” dem om hur man kunde bygga ur miljösynpunkt bättre bilar. Och det gjorde hon väl? Och med utmärkt resultat, antar jag.

 24. Leif skriver:

  @Eliza:
  Jag har faktiskt frågat min hustru om det ALLTID är trevligt och snyggt och inbjudande på damtoaletter. Om det ALLTID känns fräscht och inbjudande att sätta sig ned på ringen och kissa på en sådan. Hon säger till mig att det inte alls är så. Problemet med snusk på offentliga toalett kanske med andra ord inte är så endimensionellt som vänsterpartiet menar?

 25. Pelle Billing skriver:

  @Andreas Nurbo: Ändtarmen blir rakare när man hukar så möjligen bättre tarmtömning då. Finns t o m de som tror detta är så viktigt att de säljer tillbyggda lösningar: http://www.shop.samraoyoga.com/productdetail.php?doAction=imgPopup&prodId=3&imgNo=image1

  Men frågan är om det inte finns viktigare folkhälsoinsatser att göra? Jag tror det.

 26. Pelle Billing skriver:

  @Bashflak:

  ”Och jag minns en gång när jag fick plötslig diarre i Paris, hittade en pub med stådass och sprutlackerade hela kakelväggen bakom. Det hade aldrig hänt på en vattenklosett.”

  Var ska dessa diskussioner sluta? ;) ;)

  Det började med en blogg om jämställdhet och slutade med samtal om att sprutlackera väggen med diarré?! Trevlig helg på er alla!

 27. Lorem Ipsum skriver:

  Problem: Sittringen är uppe när jag behöver ha den nedfälld.

  Fel lösning: Förbjud ståkissande.
  Rätt lösning: Fäll ner sittringen.

  Problem: Det är grisigt på toaletten

  Fel lösning: Förbjud ståkissande.
  Rätt lösning: Skapa förutsättningar för att ta hand om ”olyckor” och lär alla människor att ta lämna toaletten i lika bra eller bättre skick än innan besöket.

  Svårare än så är det inte.

  Men det är onekligen spännande att fundera på hur man skulle tvinga människor att efterleva förbudet.

  Fallucka i golvet? Robot som trycker ner förbrytaren på sittringen. Sittkissningsvakter på varje toalett? Sänkt takhöjd på toaletten så att ståkissandet blir fysiskt omöjligt?

  Ståkissningsförbudet kanske är ett förslag till en arbetsmarknadspolitiskt åtgärd från vänsterpartiet?

 28. Lavazza skriver:

  Jag brukar oftare bli tvungen att torka bort mitt kiss när jag suttit och kissat än när jag stått upp. Frågan är om jag har för liten toa eller för stor dase? Jag fördrar den sista hypotesen.

 29. Torstensson skriver:

  Sitter nu på en balkong med utsikt över en annan balkong där det sitter ett ungt par. Killen behandlar bruden som skit, kommenderar henne med hög röst, dominerar henne (inte med våld), sitter och röker sin cigg som om han tror han är don corleone. Spelar fett hög musik så att jag om 5 minuter kommer be han skruva ner (när jag blivit tillräckligt lack).

  Det intressanta med detta? Jo att se hur hans brud belönar hans tuffa beteende. Hon pussar honom, käftar lite tillbaka, pussar honom. Gick sedan in och började laga mat åt honom.

  Avdelning ”Hur kvinnor belönar bad guys” och jag, som den observatör jag är, noterar detta. Återigen.

  Jag noterade också att det i tidningen fanns en artikel om Måns Zelmerlövs skägg. Brudar uttalade om detta och sa att han ser mycket mer manlig ut i skägg.

  Kan en KD-politiker uttala sig på samma sätt om en kvinna? ”Nu ser hon mycket mer kvinnlig ut” ? Naturligtvis inte.

  Det jag noterar här är ändå något positivt och det är att män med vårdat skägg framstår som manliga och attraktiva så jag vill avsluta inlägget med att uppmana män att vårda sina yttre manliga attribut. Because you´re worht it.

  Vi ses !

 30. Hurtbullen skriver:

  Jag är en renlig kille. Tar alltid en bit toapapper för att torka ollonet och putsar bort stänk på toaporslinet,efter stående kisseri och givetvis tvättar händerna. Jag är nog lite bakterieparanoid också eftersom bindor och tamponger i papperskorgarna är något jag gärna slipper se. Men vad är problemet egentligen ? Det är bara att skapa alternativ till toaletter och göra så med hjälp av lagen. (v) har ett utmärkt initiativ. Rätt vad det är så finns det en lagstiftning för mångfaldigade toalettkulturer. En för stående kiss, en för menstruerande tjejer, en gammaldags toalett med hål i sitsen där allt ska ut samtidigt för båda könen. ,och en för vänsterpartister som frivilligt går in i en toalett med kameraövervakning och får en prick i partiboken, skulle det spillas max 5 droppar urin av fördefinderat storlek. , lukt ,färg och äckelfaktor .

 31. David Holman skriver:

  @Lorem Ipsum: Problem: Sittringen är nere när jag behöver ha den uppfäld.

  Fel lösning: Förbjud sittkissande.
  Rätt lösning: Fäll upp ringen.

  ;)

  @Jenny Kristiansson: Argument from popularity är felaktig logik, lika så är argument from naturality felaktig logik.Vet inte om jag egentligen behöver säga något mer här, för om det naturliga vore det rätta vore medicin felaktigt minst sagt.

 32. Fredrik C skriver:

  @Lavazza: För att inte tala om att den slår i porslinet. Äckligt! Sittandet hålls till ett minimum.

 33. leifer skriver:

  OT

  Men detta fick mig att reagera, vad f-n har hänt med Sverige?

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14982065.ab

  Polisen hörde stön från hotellrummet och stormade in.
  Dragna vapen också månne?

  Kan dom inte lika gärna skjuta alla män, så blir det mer ärligt vad det handlar om egentligen.

  Nu förstår man varför polisen inte har resurser att bekämpa riktiga brott.

 34. [...] att man bor i Sverige och kan följa debatter som denna. Ren och skär underhållning! Totally worth it att frysa arslet av sig halva året när man [...]

 35. Mats skriver:

  Jenny Kristiansson
  Hur var det nu med intelligensen?
  ”Naturfolk” och muslimer sitter inte ner och pissar, enbart när dom skiter.

 36. Mariel skriver:

  Vad bra att du tog upp de här Rutger, pratade lite med min man om det.. bara för att det alltid kan vara bra att vara välinformerad liksom. Han kommer dock troligtvis att fortsätta sitta, för han gör i slutänden det som han vill. Jag vill inte tvinga min man till varken det ena eller det andra.

 37. Men@Work skriver:

  @Leifer:

  Ja, sexköpslagen leder till att mänskliga rättigheter kommer i skymundan. Vad finns för proportionalitet i att slita upp en hotelldörr där två samtyckande vuxna idkar sexuellt umgänge? Det liknar fascism.

 38. JustMe skriver:

  ”Jag vill inte tvinga min man till varken det ena eller det andra.”

  Tack Mariel! Med kvinnor som du kan kanske jag (som tyvärr är man) hoppas på en någorlunda dräglig tillvaro i det framtida matriarkatet.

 39. Joakim skriver:

  Sju feministiska myter :D

 40. patrik skriver:

  Bajsränderna då? är inte dom allra värst???!

  mitt förslag enligt V:s logik blir alltså att alla ska sluta bajsa på allmänna toaletter med motivering att det kan bli bajsränder och att det luktar äckligt.

  Nä nu raljerar jag….

  vanligt sunt bonnförnuft kommer man långt på, respektera andra människor så respekter dom dig. kiss på golv/ring, bajsränder, tamponger i papperskorgen är brist på respekt. Själva debatten om sitt eller ståkissande kan kännas banal och allmänt larvig, men sjukt nog så speglar den den övergripande problematiken som råder i hela samhället…

 41. masa skriver:

  Uppfinningen urinoar är en väl beprövad lösning på detta ”problem”. Installera några såna. Fast de har man väl tagit bort av ”jämlikhetsskäl”? Nej då är det roligare för V med fler skäms-förbud!

  Är det förresten inte så att förhuden är i vägen ibland och orsakar spill? Vi kanske får ett V-påbud om obligatorisk omskärelse också snart? Av medicinska skäl självklart.

 42. Eliza skriver:

  @Leif: Jag håller med din fru helt och hållet.
  Ibland har jag nästan lust att kika in på herrarnas och se om deras toalett är fräschare då det finns urinoar och då används kanske inte toaletten så ofta.

  För min del så är lösningen på problemet att föräldrarna lär sina barn att städa upp efter sig, då kan man i vuxen ålder gå på fräscha toaletter utan förbud!

 43. Jenny Kristiansson skriver:

  @David Holman: @Mats:

  Jag skojade. Det var ett väldigt lågt och dåligt skämt, det erkänner jag. Jag ville bara se hur folk reagerade om jag klumpade ihop alla muslimer och lite naturfolk och så :-)

  Alltid när jag säger sådant till folk i allmänhet brukar de bara nicka och hålla med. Precis som om man har en och samma bild av ALLA muslimer och lite naturfolk då. Vad nu det är.

 44. Eliza skriver:

  Fascinerande!
  Nu vet jag en heldel om kiss-vanor vissa ha och jag undrar hur mina gäster gör på min toalett, speciellt nu när jag har en anpassning över stolen (pga ryggop) som gör hålet mindre och det finns ingen ring att fäll upp eller ner. *fniss*
  Om jag vore man så skulle jag föredra att stå, kanske just för att det verkar smidigare och snabbare.
  Ibland önskar jag att jag vore man just ur den aspekten att bara kunna gå ut i skogen och slå en drill, jag får ju bara blåbärsris som sticks i rumpan för jag är ju tvungen att sitta ner för jag är kvinna. ;-)

  Jag tar hellre en droppe urin på golvet än otvättade händer. *BRRR*
  Det är heller inte så svårt att torka upp urin från golvet, vilket jag gör om det är blött, likväl som att torka av sittsen alt. lägga papper på sittsen innan man sätter sig ner, jag torkar alltid av sittsen innan jag sätter mig ner på en offentligtoalett samt att jag har ett paket pappersnäsdukar i hand-/datorväskan för ev. spill, saknad av papper på toaletten eller en snorig näsa.

  Ska se om jag hittar det där experimentet där man jämförde män och kvinnor om de tvättar händerna. Undrar hur V skulle ställa sig i den frågan *S*.

 45. Patriarken skriver:

  Haha jag kände på mig att sittkissaren i V inte hade klara bevis för sin sak.
  Bra jobbat!

 46. Torstensson skriver:

  Det finns en sak som också behöver diskuteras och som handlar om synen på sexualitet på man och kvinna. Det händer väldigt ofta att det inledningsvis eller mitt i debatten kastas ut ”När kvinnor ligger runt så är dom horor och när män ligger runt är dom hjältar”. Många män skäms då, men betänk att vi är inte ensamma om att ha skapat det här.

  Det är inte bara män som skapat den där kulturen, det är många kvinnor som belönar bockarna. Feminisk teori hade genast sagt att det beror på att vi nedvärderar kvinnors sexualitet medan evolutionspsykologin säger 2 saker.

  1) Kvinnas sexualitet har genom historien varit viktig att med kulturella förtecken begränsa för gruppens överlevnads skull. Kvinnor bär på livmodern och den är hårdvalutan. En ganska stark begränsning av kvinnors valfrihet självklart. Problemet har ju varit att män inte har haft någon valfrihet alls eftersom dom inte har en egen livmoder. Precis som det har legat i kvinnors intressen att avgöra vilken man som är MEST lämpad så har det legat i mäns intressen att avgöra vilken kvinna som är MINST lämpad.

  2) Många kvinnor själva har inga problem med att ligga med rocksångaren, barcaspelaren, formel 1-föraren,etc som lägrar kvinnor på löpande band. Han är vald av många kvinnor och har därmed en betydligt synligare OK-stämpel än en man som inte haft sex med någon kvinna alls.

  Feminismen BESKRIVER alltså bara tendenserna subjektivt medan evolutionspsykologin FÖRKLARAR dom objektivt.

  Jag håller med om att det är så man ser på det idag, kvinnor som har mycket sex ses som slampor och killar kommer undan med det. Men ska man diskutera saken så görs det väl ändå bäst ur ett evolutionspsykoliskt perspektiv än att bara konstatera att man nedvärder sådana kvinnor. Man kan ju lika gärna fråga sig varför många kvinnor uppvärderar bockarna och vilka konsekvenser det sen får för mäns beteende.

 47. Orka skriver:

  Ja, att kalla det för att killar har dubbelmoral är lite konstigt. Varför skulle jag bry mig om att nån kille ligger runt en massa, då blir jag som sämst avundsjuk på honom och som bäst hyllar jag honom för att han lyckas ligga runt.
  Jag vill av enligt mig ganska naturliga skäl inte att min flickvän ligger runt, om hon skulle göra det skulle jag inte veta om barnet ens var mitt om hon blev gravid.

  Sen är det väl ingen man som bara vill ha sex som klagar på att en kvinna ligger runt. Det har väl mer att göra med att för att man ska vara villig att investera i en endaste kvinna så måste betalningen vara att hon är sexuellt exklusiv med en själv. Detta tror jag också sker undermedvetet, att om någon legat runt mycket kan det tändas undermedvetna varningsklockor ”kanske detta inte är den bästa livmodern att investera i” eftersom det är större chans att hon föder någon annans barn.

  Om en ”slampig” brud kan vara en oattraktiv egenskap för män som söker ett fast förhållande tror jag motsatsen kan gälla för kvinnor som söker ett fast förhållande med en man.
  Om en man ligger runt mycket visar det i sig på att han är en attraktiv partner eftersom många kvinnor vill ha honom och att då undermedvetna klockor hos en kvinna kan tändas ”detta är en bra make eftersom han är så eftertraktad”.

  Jag menar, finns det någon annan förklaring till att groupies är ett kvinnligt fenomen?

 48. Håkan Florin skriver:

  Otrolig läsning. Jag har både stått och suttit när jag kissat. Men jag fick prostatacancer ändå. Den som tror att tömmningen av blåsan har med prostatacancer att göra har inte fattat mycket. Jag kissade bra för operationen och gör det även efter.

 49. leifer skriver:

  Men@Work
  ”Ja, sexköpslagen leder till att mänskliga rättigheter kommer i skymundan. Vad finns för proportionalitet i att slita upp en hotelldörr där två samtyckande vuxna idkar sexuellt umgänge? Det liknar fascism.”

  Ja fast vad värre är, så risker ju mannen (för polisen jagar bara män) sen få löpa gatlopp och få sitt liv förstört. Som denna överläkare. Det linkar alltså medeltida häxjakt. När bötesbeloppet är betalt och brottet då egentligen är ”sonat” så fortsätter trakasserierna tydligen. Detta sker dock inte om mannen är smart/rik nog att skaffa en älskarinna, det är helt lagligt. Dvs ”lyxhora” är ok. Det är då delvis ett klassproblem också.

  Till saken kan nämnas att det nu cirkulerar en falsk enkrona där det står att vår kung är en horkarl. Men för att det ska kunna finnas en horkarl, så måste det ju finnas en hora. Därmed avslöjas också synen på kvinnor som säljer sex…

 50. leifer skriver:

  Torstensson

  Kan dock finnas en skillnad i kvinnan som ”knullar runt”. Det är att männen hon ligger med alltid ska pröjsa massa saker (alt erbjuda andra tjänster). Dessa kvinnor kallas ibland ”gold digger” och kan sägas vara ett finare ord för hora.

  Så man ska nog vara lite försiktig innan man jämför män och kvinnor rakt av som du gör.

 51. Eliza skriver:

  @Eliza: Hittar inte experimentet ang. handtvätt män vs kvinnor.
  En kort beskrivning:
  Experimentet gick till så att man hade ett partyrum för män och ett för kvinnor. När snackset började ta slut i en skål så byttes den ut mot en ny och analyser efter urin gjordes på det som fanns kvar på slutet.

  Jag kan avslöja att det fanns spår av urin i alla de chips-, godis-, och jordnötsskålar som fanns hos både männens och kvinnornas partyrum.

  Så nu äter jag bara snacks i början av partyt. ;-)
  Happy lördagsmys!

 52. Zettas skriver:

  Jag tömmer blåsan bättre när jag står upp och kissar, så det så vänsternissar. Rimmet är gratis.

 53. Nils Jungenäs skriver:

  @Jenny Kristiansson:

  ”-En miljard muslimer kan inte ha fel. Och naturfolk osv.”

  LOL

  Nej, vi ska genast sluta gå bredvid våra kvinnor på stan, de ska veta sin plats och gå BAKOM mannen. Dessutom är det bara korkat att ha elljus, moderna läkemedel och föda barn på ett sjukhus med bedövning. Ut i skogen (eller sandlådan) och föd barn och leta mat. Ner med civilisationen!

 54. an@n.ym skriver:

  Mycket bra sammanställning av Rutger. Nu ser jag fram emot alla feminister som i rimlighetens namn borde börjar kräva att alla toalettstolar på damernas ska ersättas med hål i golvet, så att landets alla kvinnorna ska kunna tömma blåsan bättre och dessutom inte ska behöva riskera att sätta sig på en nedkissad sittring.

 55. Orka skriver:

  Nils: Många naturfolk är förmodligen lyckligare än vi är. Ny teknologi gör oss bekvämare men inte nödvändigtvis lyckligare. Att behöva sitta på huk varje gång man gör nummer 2 skulle definitivt bara vara bra för vår hälsa.

 56. David Holman skriver:

  @Jenny Kristiansson: Haha, bra att veta ;) Blev lite orolig för dig där!

  @Nils Jungenäs: Fast hon har redan erkänt att hon bara trollade sig lite ;)

  @Orka: Att naturfolk är lyckligare är väl en sanning med modifikation. Tvivlar på att man blir lycklig av att se 8 av sina 10 barn dö innan de når 5 års ålder är väl knappast vad jag skulle klassificera som ”lycka”. Anledningen man upplever sig som olycklig i väst är för att man har tid att tänka på att man är olycklig, oh the agony! Nej tack, väljer alla gånger av 10 att leva i väst än att leva i en skog, men var så god själv :)

  Varför skulle det vara bättre för hälsan att sitta på huk och skita? Om du har en vetenskaplig studie på detta så skulle jag gärna vilja ta del av den.

 57. leifer skriver:

  David Holman

  Du slipper i alla fall en skitig sittring med ev farliga bakterier.

 58. AV skriver:

  @leifer: Din sittring på toaletten är antagligen renare än din gamla tandborste .

  Historien om ståkisseriförbudet var just uppe i danska TV2 (motsvarar TV4 ungefär) i deras kvällsprogram. Ska vi säga att de drev lite med tokiga svenskar.

 59. Orka skriver:

  David

  För att det är bra träning för lederna, musklerna och ryggen! Hur många svenskar kan sitta på huk en längre period? Hur många kan det med hela fötterna i marken? Inte så många. Har inga vetenskapliga studier om huksittande på lager tyvärr.

 60. Det är inte särskilt svårt att ståkissa som kvinna förresten. Bara sära lite på blygdläpparna liksom. Tycker det är ganska kul att kissning har blivit värsta debatten men undrar varför man inte hör om fler ståkissande kvinnor (har för mig att Lady Dahmer är den enda som uttalat sig om det).
  Värt att prova om man inte vill sätta sig på en nedkissad toaring.

 61. [...] [Är sitta och kissa bättre för hälsan?] [...]

 62. Nils Jungenäs skriver:

  David 18/6 08:08

  Jag förstod/trodde att hon var sarkastisk redan innan. Jag spann vidare på det.

  …men tack iallafall för omtanken. ;-)

 63. Nils Jungenäs skriver:

  Orka:

  Varför ska man orka sitta på huk om man aldrig behöver sitta på huk? Självändamål?

  Det är inte många i västvärlden som kan gillra en ekorrfälla, överleva i skogen i 20 minusgrader eller klättra i bananträd heller längre. Är det också ett problem?

 64. Björn H skriver:

  Jag är 58 och har ingen märkbar prostataförstoring enligt färsk undersökning. Men jag har ändå märkt att jag tömmer blåsan dåligt sittande de senare åren. Om jag kissar sittande känner jag att det finns mycket kvar, och när jag reser mig kan det komma flera deciliter till. Det kanske inte är allmängiltig vetenskap, men det är så det funkar för mig. Synd, för jag har inga ideologiska problem med att sitta sittande. Det är rätt skönt, särskilt när man vimsar upp på natten.

Google