Reportage om pojkskola i USA

24 maj 2012, av Pelle Billing

Nyligen skrev David Holman en debattartikel om skolan hos SVT Debatt. David har länge varit positivt inställd till pojk- och flickskolor.

Igår kväll sände Rapport ett reportage från pojkskolan Eagle Academy i Bronx, New York. De har uppnått fantastiska resultat med pojkarna, som saknar motstycke i den stadsdelen. Över 85 procent går ut med godkända slutbetyg och av dessa läser 90 procent vidare på college/university.

Pojkarna är framför allt svarta eller av latinamerikanskt ursprung, och bland New Yorks svarta unga män är det totalt sett bara hälften så många som går ut skolan med godkända avgångsbetyg. Ändå har en tredjedel av pojkarna på Eagle Academy inlärningssvårigheter.

Receptet på framgång är att ha tydlig disciplin på lektioner och i korridorer, samt att förutsätta att pojkarna håller på att bli ansvarstagande unga män. Inte precis den inställning som finns i svenska skolor.

Frågan är nu om Sverige ska våga experimentera med pojkskolor? Personligen tror jag det skulle vara en utmärkt idé att prova detta på några större orter, och sedan utvärdera efter några år hur det fungerar.

Här hittar du gårdagens Rapport. Börja titta vid 22:30.

Tipstack: Går till Mia!

 

150 kommentarer på “Reportage om pojkskola i USA”

 1. jimmy skriver:

  Det med tydligen discipln har jag förespråkat länge, jag ser bl.a till mig själv som hade en stökig period men hjälptes ur den av ett antal manliga lärare som hade ett mycket bra sätt att arbeta på, jag har själv sett resultatet när jag använt det hos en ung kille som haft behov av stöd och våran familj har ställt upp som stödfamilj, denna grabb har inte haft någon manlig förebild och nästan ingen kontakt med sin pappa, när han började vara hos oss så hade han IG i nästan alla ämnen men efter hjälp och stöd från oss så gick han ut grundskolan med bra betyg och är en av de bästa i sin klass på gymnasiet, nu hade vi tur med att han har fått mycket bra lärare i gymnasiet som jag har haft mycket kontakt med för att underlätta för alla

 2. Mariel skriver:

  jag tror det skulle vara positivt för en del men inte nödvändigtvis alla. positivt vore det väl om man hade valet dvs. olika sorters skolor. är det inte så redan? och i en tex. pojkskola , hur ser det ut på fritiden? umgås de med tjejer då?

 3. Gubbschlemmet skriver:

  Skulle detta någonsin klubbas igenom i dagens Sverige? Först skulle väl någon sätta sig på tvären eftersom man utesluter flickor, och på så sätt satsar på pojkar. Andra alternativet skulle väl vara att skapa motsvarande flickskolor, men det skulle väl någon tycka var förtryck.

  Jag ser inte alls att detta skulle gå i Sverige.

 4. Niklas skriver:

  Mariel: Tror det hade varit bra för alla pojkar med disciplin.

  Hela tron som vissa flummiga (ofta manliga) lärare har tex ”om eleven blir en bättre elev av att ha en mössa på sig i klassrummet så bör väl eleven få ha mössa” ….är allt som är fel med samhället idag.

  Tror hur som att pojkar har ett behov av en mer disciplinerad värld. När jag gick i mellanstadiet fick vi lägga upp arbetet helt själva, i slutändan gjorde jag det jag var intresserad av och sket i resten, samt störde andra elever (då vi inte hade någon övervakning)

  I matte gick det mycket bättre för mig då vi hade en manlig lärare som var väldigt strikt och såg till att saker och ting gjordes.

 5. Tratten skriver:

  Mariel

  Det finns inga renodlade pojkskolor idag som curlar män. Det behövs !

  Så svaret på din fråga är nej.

 6. Andreas 1 skriver:

  Dagen innan (tror jag det var) så var det också ett reportage om att pojkar presterar sämre än flickor i skolan.

  I det reportaget intervjuades en kvinna (med någon slags yrkesmässig koppling till dessa frågor), och hon viftade bort hela problematiken eftersom ”pojkarna sen ändå går vidare till högre betalda jobb än flickorna” (ungefärligt återgivet citat).

  Detta är ju nästa i paritet med ”män är djur”, sett till vilket extremt oprofessionellt förhållningssätt hon hade och att hon i praktiken kan offra pojkars välgång baserat på ideologi (…och personliga åsikter).

  Jag tror inte att det har uppmärksammats någonstans efter reportaget på nyheterna. Jag har i alla fall missat det i så fall.

 7. jimmy skriver:

  Förr sa man att värnplikten gjorde pojkar till män, kan dwt varit något med militärdisciplinen kanske?

 8. Niklas skriver:

  Andreas1:

  Jo, den har man hört ofta, ytterligare ett exempel på urbota korkad feministisk retorik.

  För många år sedan så dominerade män på dessa utbildningar, och gick ut i extrem majoritet.

  2008 startade män 95% av alla företag (sen finns det massor mer liknande siffror)

  Feministika tankegången är den här, då kvinnor är i majoritet av de som går ut nu, så borde kvinnor ha majoriteten av högbetala toppjobb…wut?

  Kanske borde låta dem få lite erfarenhet först.

 9. NinniTokan skriver:

  Jag är 110% motståndare till detta även om det skulle medföra bättre betyg för pojkar. Varför?

  Ni minns den här #prataomdet? Varför behövdes en sån?
  Varför skiljer sig människor för dom ”växt ifrån varandra”? mm. mm.

  Mitt svar är att vi har svårt att förstå varandra. Mycket av problemen ligger i kommunikationssvårigheter och distans mellan könen.
  Blir det bättre om vi separerar könen i skolan?!
  Knappast va?

  Ja, jag håller med, pojkar/män har ofta svårare att koncentrera sig av ”kvinnlig fägring”. Det är en del av att vara pojke/man. Lär er hantera det, precis som vi kvinnor/flickor måste lära oss hantera hur det är att leva med en menscykel som innebär en att hormonnivåerna åker berg&dalbana. Curling är inte okej oavsett vilket kön som ska curlas.

  Vi lever i en värld, vi måste kunna leva sida vid sida, med ömsesidig respekt och acceptans. Det är också en del av utbildning, att lära sig acceptera andra/olika. Skolan är nära nog ända kontaktytan mellan könen i barn/ungdom, när ska vi lära oss förstå varandra om vi separeras även där?

  Att detta är ett problem att ta på allvar, ja. Men detta är inte en lösningsmodell för det skapar andra problem. (Jag har dock en hel del andra tankar i frågan)

 10. Taste in men skriver:

  Minns en helsida i dn i början av 2000 talet där det stod typ:

  ”Pojkar går ur skolan med sämre betyg än flickor. Det kompenserar samhället med att ge dom de bästa jobben.”

  Det var stor text över en helsida, precis som en stor reklamannons bara att den var signerad DN.
  Minns att jag reagerade starkt på det, aggressivt. Blir fortfarande sne när jag tänker på det. Detta var typ 2002, så denna indoktorering har hållt på ett tag nu och det är dags att det får ett slut nu.

 11. AV skriver:

  Enligt logiken i gårdagens humorinslag skulle tongångarnai Sverige bli följande:

  Om en flickskola öppnades, på samma sätt som det idag finns kvinnouniversitet och kvinnofolkhögskola, skulle det välkomnas som ett sätt för ”duktiga flickor att bli av med störiga pojkar”. Äntligen skulle flickorna slippa förtryckas av patriarkala strukturer i skolan och uppnå sitt eget lilla utbildningsnirvana. Lååångt från knoppande gubbslem. givetvis ska alla lärare vara kvinnor för att skapa en mjukare atmosfär på skolan

  Om någon tvärtom startade en pojkskola med motivationen att det blir en skola på pojkars villkor. Här ska pojkar få en undervisning anpassade till dem med mer tävlingar, rakare kommunikation, ordning, förväntningar, tydligare regler, mer styrda uppgifter. Ojojoj, nu har grabbarna gjort en machoskola där grabbkulturen ska föras över till nya generationers gubbslem. Manligheten reproduceras. Kön är en social konstruktion så pojkarna behöver egentligen ingen speciell skola. Männen är rädda för att umgås med starka kvinnor.

  Men helt ärligt tror jag det är fullt möjligt att skapa en skola där både pojkar och flickor känner sig hemma. Tänk på att variansen även är stor inom könen. Det finns massor av flickor som skulle trivas bättre i en pojkaktig skola och massor av pojkar som inte alls har problem med öppna diskussionsuppgifter, som inte gillar tävlingar och inte behöver tydligare disciplin. Vi ska inte göra samma misstag som dem att ta medelvärden eller ens ett majoritetsbeteende och säga att så här är pojkar/flickor. Alla metoder och uppgifter behöver inte vara anpassade till varje elev. Ibland är det bra att arbeta på ett sätt utanför sin komfortzon med sina svaga sidor. Problemet blir när man sätter normen helt utanför en människas förutsättningar och bara förväntar sig att denne anpassar sig.

 12. Johan Grå skriver:

  @NinniTokan Jag sympatiserar med din åsikt om att vi måste lära oss umgås och förstå varandra. Frågan är hur vi bäst åstadkommer det?

  En pojkskola känns avlägset men om det åstadkommer resultatet vi önskar är det väl bättre än dagens misslyckande? Eftersom dagens lärare i många fall har så otroligt negativ syn på sådant som disciplin har jag dock svårt att se det fungera i Sverige. Det är troligare att det blir flugornas herre.

  Att förstå varandra behöver inte heller vara en empatisk eller kognitiv upplevelse. Det kan vara ett inlärt beteende. Och även om det är det förstnämnda man vill komma åt skulle disciplin och fostran kunna hjälpa en skapa beteenden som underlättar förståelse. Idag tycks fostran utgå från att vuxna människor bara kan förstöra de små barnen och ju mer vi låter dem vara sig själva desto bättre blir det. Det tror jag är fel. Civilisation är en del av vad som skiljer oss från aporna.

 13. Mia. skriver:

  @NinniTokan:

  Liknande diskussion hade jag idag med en manlig lärare med många år i yrket. Han menade att tjejer generellt har saker att lära av killar och killar generellt har saker att lära av tjejer sas.

  @AV:

  ”Men helt ärligt tror jag det är fullt möjligt att skapa en skola där både pojkar och flickor känner sig hemma. Tänk på att variansen även är stor inom könen. Det finns massor av flickor som skulle trivas bättre i en pojkaktig skola och massor av pojkar som inte alls har problem med öppna diskussionsuppgifter, som inte gillar tävlingar och inte behöver tydligare disciplin. Vi ska inte göra samma misstag som dem att ta medelvärden eller ens ett majoritetsbeteende och säga att så här är pojkar/flickor.”

  Och detta var ungefär vad jag tänkte själv. Däremot tror jag diskussionen är bra. För de behöver ju mycket riktigt inte leda till att man stiftar lagar och reglerar, eller som i det här fallet startar flick-, pojkskolor. Men att normer och tänket utvecklas efter att flera röster fått göra sin röst hörd sas, (konsensusdiskussioner ;) ) Och att ‘jämställdhetssamtalet’ just tar upp både kvinno- och mansfrågor ur såväl ‘kvinnligt’ som ‘manligt’ perspektiv.

 14. Niklas skriver:

  Ninnitokan:

  Ärligt talat. En av huvudsakerna till att jag inte kunde koncentrera mig på skolarbete i högstadiet/gymnasiet tex var att tjejerna hade vita genomskinliga byxor och visade halva stringtrosan, och när det var tråkigt spenderade man mer tid med att titta på tjejerna än att göra skolarbete.

  Tycker det är en dålig idé för pojkar och flickor att ha gemensam skola hur som.

  1. De är hormonstinna och håller på och växer upp, inte vuxna nog än att relatera till varandra på ett vuxet sätt.

  2. Pojkar och flickor är olika, och behöver inlärning på olika sätt, har olika behov av disciplin osv.

  Min skoltid var väldigt intressant, och det är intressant att höra på andra också, tex uppmuntras unga flickor aldrig att blir mammor och skaffa barn, däremot uppmuntras de att vänta och ha karriärer osv, när man lyssnar på andra unga män så gick de i en skola där tjejerna kallades till studievägledare, pojkar fick komma om de ville, där det fanns mässor osv för tjejer och deras framtida karriärer, pojkar fick inte komma, där det kom talare för att uppmuntra tjejer till karriär, pojkar fick inte lyssna. Osv.

  En sak jag minns från min barndom är tex att pojkarna fick läsa för mindre pojkar (vilket jag senare fick höra var för att vi skulle bli bättre pappor), tjejer slapp och fick vara ute och leka på rasten. 1000 sådana grejer hände mig.

  Minns också ett läsprojekt i nian (och jag älskar att läsa), lärarinnan kom in och sa att det lästes för lite i våra åldersgrupper, och därför skulle vi läsa ca 2-4 timmar under lektionstid i skolan varje vecka. Så hade hon en låda med böcker, och det var bara ”genusgodkända” böcker, jag hittade inget roligt för mig att läsa, vilket bra sätt att få unga killar intresserade av läsning…

 15. David skriver:

  Niklas, det du skriver skrämmer mig. Varför protesterar inte föräldrarna mot denna könsdiskriminering i skolan?

 16. Niklas skriver:

  David: För det är ju inte diskriminering, det är ju jämställdhetsarbete ;)

 17. David Holman skriver:

  Fast NinniTokan, här är due liter fel ute faktiskt. Föst och främst så ska du kanske testa på hur det är att varaen 13 årig pojke med ett jävla överflöd av hormoner som innebär stånd stup I kvarten som inte går att styra. Lägg sedan till, som någon sa, hormonella flickor som sexualiserar sig själva med vita byxor och svarta string och push-up, inte den roligaste tiden heller.

  Jag tror att vår komminukation hade blivit bättre om vi sepparerades faktiskt, jag vet chockande ;) vad jag tänker är så här: idag får vi alla lära oss att vi alla är lika och att vi alla ska kommunicera på lika vilkor. Antag att vi lär oss att vi alla är olika, vad hade då varit folks första reaktion med det andra könet? Min misstanke: att försöka förstå.

  Här kan jag ha fel men det är min tes. Plus att jag anser att pojkskolorna absolut måte ha ett utbyte med en flickskola för att just fostra föståelse.

 18. Gubbschlemmet skriver:

  Jag tror att det hade blivit ett bra alternativ. Eftersom jag själv är lektor har jag sett hur utveckling gått vad gäller lärande och nu skall ju lärare inte bara vara lärare. De skall kunna hantera alla sorters människor (ADHD, Aspergers, Dyslektiker, etc) vilket faktiskt inte håller i längden. Lägger man då till ännu fler variabler, det vill säga, flickor och pojkar kan det inte bli mer än vad det är nu. Kaos.

  När jag t.ex sitter i ett klassrum med 60st studenter finns det helt enkelt inte tid för mig att ta hand om alla. Och det handlar inte om att det är 60st studenter, utan att 2 av dessa har grov dyslexi varav den ena har aspergers, varpå de behöver extra hjälp, 2st har ADHD och behöver också en annan form av hjälp och annorlunda kommunikation. Dessa personer tar säkert lika mycket tid att hjälpa som resterande 56 studenterna, om inte mer.

  Därav tror jag helt och hållet på att man skulle vinna på att dela upp elever/studenter med olika behov i olika grupper/klassrum. Det gäller då självklart även för väldigt stereotypiska flickor (tysta, måna om betyg, gör som man blir tillsagd, etc) och stereotypiska pojkar som kanske inte klarar av att sitta still 2h i sträck och läsa tyst.

  Bara kolla på min egen tid i skolan så hade vi 3 grupper i svenska, matte och engelska. De som hade det svårt, grupp 1. Det som var medel grupp 2, och ”begåvade” i grupp 3. Sånt existerar inte längre vad jag hör då detta tar ”för mycket ekonomiska resurser”.

  Men vad är viktigast, att man utbildar alla ungdomar på ett bra sätt, eller att man får lite extra skattepengar över så att man kan könsspecificera bestick?

 19. Jonathan skriver:

  ”Bara kolla på min egen tid i skolan så hade vi 3 grupper i svenska, matte och engelska. De som hade det svårt, grupp 1. Det som var medel grupp 2, och ”begåvade” i grupp 3. Sånt existerar inte längre vad jag hör då detta tar ”för mycket ekonomiska resurser”.”

  En bra idé enligt mig.
  Jag tror anledingen inte är ekonomisk, utan snarare i stil med att det skulle skapa grupperingar i klassen, och det skulle ju förstöra gemenskapen!

  Egentligen inte ett helt dåligt argument. Grupperingar kommer dock alltid att skapas i skolklasser, och med ovanstående uppdelning skulle de som är i grupp 1 få det stöd som behövs, de som är i grupp 3 kan hålla på med nåt mer avancerat, vilket gör det mer intressant även för de personerna.

  —-

  Annars tycker jag nog inte att man ska ha pojk/flickskolor, men pojk/flickklasser kanske inte är en så dum idé.

 20. sven skriver:

  Pojkpappor och pojkmammor tror jag särskilt skulle vara emot att sätta sönerna i pojkskolor.

 21. David Holman skriver:

  @Jonathan: Tror du har fel. Pojk- och flickklasser skulle fortfarande innebara att vi har raster dar de samspelar. Detta kan fortfarande skapa en dalig miljo.

  Om vi kollar pa den skolan i Bronx sa har de diciplin fran start till slut utan avbrott. Jag tror detta ar vagen att ga, inte nagon haldan andring som inte fungerar.

  Men, jag vill papeka att jag ar oppen for mojligheten och tycker precis som Pelle att vi borde infora testskolor, bland dessa kunde man ha en testskola dar vi har pojk- och flickklasser, helt klart. Tillskillnad fran de nu styrande vill jag inte infora nagon revolutionerande forandring utan att ha pa fotterna forst.

  @sven: For att? Kom garna med argument for ditt pastaende.

 22. robjoh skriver:

  Allmänt:
  Jag gillar hur rapport slänger ur sig ”många experter hävdar dock att det kan gå ännu sämre för pojkar” när det uppenbarligen går bättre. Dessa experter kanske borde studera resultaten innan man uttalar sig?

  @NinniTokan:
  Jag förstår vad du menar, och om jag ska vara ärlig så tror jag inte det stora är att man skiljer på pojkar och flickor. Jag tror det stora är kraven på disciplin.

 23. Mars skriver:

  Precis som rektorn för skolan hävdar, bara att göra pojkskola är inte i sig ett recept för framgång, det behövs så oerhört mycket mer. Han poängterar, förutom hormonstinnheten också möjligheten att slippa tävla med flickor, ett argument som varit uppe här tidigare.

  Expertens enda argument är att man genom pojkskolor riskerar att framkalla en än mer maskulin miljö. Som om det i sig vore ett problem i sig! För mig är det misandri ända ut i fingerspetsarna – att vara man är dåligt, och att vara väldigt mycket man är tydligen fruktansvärt illa. Eftersom man låter det stå omotiverat ska vi alltså förstå vad det är som han syftar på. Det är absurt!

  Självklart är det istället en av fördelarna med skolan att pojkarna blir säkrare i sin manlighet (det nämns inte). Ytterligare ett argument är de ”sexuella” trakasserier som killar utsätts för om de misslyckas – framförallt ifrån tjejer.

  Ärligt talat tror jag inte det är ett problem att tjejer och killar under denna tid inte får samarbeta. Att tjejer och killar samarbetar närmare är undantaget i dagens gymnasieskola, lika mycket som det var under min egen gymnasist-tid. Att skolan är enkönad, innebär inte att tjejer och killar kan umgås och till och med samarbeta på fritiden.

 24. Tove skriver:

  Finns det mer belägg en den här pojkskolan, för att det hjälper pojkarna med pojkskolor? Det skulle ju lika gärna kunna vara diciplinen och attityden. Om jag inte missminner mig brukar man ju t ex. refererara till att forskning visar att ”högt ställda förväntningar” (på eleverna) är en av grundbultarna i att få högpresterande elever. Jag tror absolut vi har för låga förväntingar på hur väl ungdomar kan sköta sig i skolan, vi borde behandla dem som att det vore självklart att de kan göra läxor, lyssna på lektioner och lämna in välgenomarbetade uppgifter. Inte ge dem sjutton omprov och tycka synd om de som stör.

  Behandla ungdomar mer som de vuxna de i de flesta avseenden är, så börjar de även bete sig mer vuxet.

 25. michael skriver:

  @sven:
  Om pojkar får högre betyg och en bättre utbildning varför skulle dom motsätta sig det vill dom inte sina pojkar väl.
  Själv tycker jag det skulle vara bra att starta en del pojkskolar som sedan resten av skolväsendet kunde lära sig av.
  För vi måste komma ihåg att skolan idag är anpassad efter tjejers behov.Om man startade skolor för invandrare med en pedagogik som visade sig vara lyckad och höjde deras betyg drastiskt skulle den då lyftas fram som något positivt eller skulle den kritiseras.
  Det är en fråga som kanske är bra att ställa.

 26. Niklas skriver:

  David Holman: Tror svenska testskolor gjorts väldigt halvdant =P.

  Typ disciplinen hade varit att man inte fått ha mössa på sig i klassrummet.

 27. David Holman skriver:

  @Tove: Jag tror du har helt rätt här. Men frågan är: hur visar man pojkar, respektive flickor, att de har höga krav på sig? Jag tror att man idag är väldigt bra på at förklara för tjejer att de har höga krav men att killar lär sig att de har höga krav genom en strängade pedagogik. Minns själv när jag kom till militären så kände man ju plötsligt att ”hoppsan, vilka krav de har på mig här”. Medan skolan inte hade några alls nästan.

  Jag tror DET är grejen, medan tjejer oftare (inte alla, och det samma för killarna) stänger av när det blir sträng diciplin.

 28. David Holman skriver:

  @Niklas: Jo precis, men också därför man ska göra en vetenskaplig process och publicera den öppet för att visa folket ”här är vårat resultat utefter att vi gjort såhär och följt ledande experter och nyligen publicerad data, här är vart vi kunde gjort bättre men datan vi har visar att Svenska barn fungerar som andra barn i världen och därför borde man göra…”.

  Inte halvdant som det lätt kan bli ja :P

 29. Joakim skriver:

  Jag är en militant motståndare till könssegregerade skolor. Pojkar och flickor ska fanimej lära sig att leva tillsammans utan att utveckla några fördomar mot varandra. Om inte annat skulle könsöverskridande individer få ett helvete. Finns det verkligen inget annat sätt att förbättra pojkarnas betyg?!

 30. Joakim skriver:

  @NinniTokan: Tack NinniTokan för din kommentar. Jag blir ärligt talat chockad över hur folk på Pelles blogg kan vara så positivt inställda till könssegregation. Jag blir nästan upprörd. Må vår rörelse aldrig någonsin utvecklas till en maskulistisk!

 31. Joakim skriver:

  Övrigt motstånd: Jag skulle få dåndimpen i en pojkklass. Flickorna behövs för att jämna ut lugnet från alla testosteronstinna tuppar. Hur ska man ens kunna tänka på disciplin om man inte halverar dem?!

  Och nej, jag vet att allt inte är svart och vitt när det gäller könen, men nu är det faktiskt så att jag inte tror på att kön bara är en social konstruktion: Pojkar föds generellt sett stökigare!

 32. David Holman skriver:

  @Joakim: Intressant reaktion. Jag är övertygad, och vet, att pojkar/män är MER stökiga om det finns en möjlighet att vinna tjejernas blickar tack vare det. Killarna blir lugnare tack vare att det inte är tjejer omkring som tar fokus ifrån skolan.

  Och igen, ingen har sagt ”alla skolor ska vara könssegregerade” bara att möjligheten ska finns där.

 33. David Holman skriver:

  Glömde lägga till: idag har inte skolor någon hård disciplin ALLS, detta då det är förödande för de flesta tjejer att faktiskt bli skälld på, det skapar murar istället för att riva dem. Pojkar där emot kan öppna upp sig och få respekt för dig om du höjer rösten mot dem och skäller ifrån. Detta skulle kunna göra bättre utan att skrämma tjejerna.

 34. Niklas skriver:

  David: Tror inte valmöjlighet hade varit någon till hjälp, vissa föräldrar hade bara satt sina barn på tvåkönade skolor, och tror knappast de pojkarna varit behjälpta av det.

 35. David Holman skriver:

  @Niklas: Jag tror tyvärr du har rätt. Möjligen att komuner ska utvärdera barnn och säga ”detta barn skulle troligen må bäst av att gå i X typ av skola”.

  Jag vet inte, något måste göras i alla fall och om någon har ett bättre system än detta så är jag idel öra, men jag har ännu inte stött på något.

 36. Niklas skriver:

  David Holman: Jag tror bästa systemet hade varit att inte ha något betygssystem öht mer än godkänt och icke-godkänt och sen ha antagningsprov på högskolor (på områdesbehörighet).

  Fast det hade ju inte hjälpt med inlärning i slutändan.

 37. David Holman skriver:

  @Niklas: Jag är helt öppen för det och Finland har ett av världens bästa system helt utan betyg innan nian och utan privata skolor (tror även det är statligt styrt). Jag är helt öppen för detta och tycker fortfarande samma som jag tyckt hela tiden: starta några skolor i storstäderna där man testar de olika systemen och ser vilket som passar bäst.

 38. Niklas skriver:

  David Holman: Fast jag menade också inga betyg i gymnasiet osv, och bara antagningsprov på högskolor (mer än godkänt och icke-godkänt, då jag tycker man måste ha områdesbehörighet iaf).

  Sen lär ju lärarna spara tid på alla betygsbedömningar osv också.

 39. David Holman skriver:

  Otroligt radikalt system du förespråkar. Här får man nog först göra en studie som inte innefattar skolor för att se hur pojkar och flickor reagerar på ett sådant här system och sedan testa det på några skolor. Jag vet inte riktigt dock, hur gör man på program där det inte går att göra antagninsprov?

 40. Niklas skriver:

  David Holman: Alla program går väl att ha antagningsprov? Vilka tänker du då på?

  Sen Finland har väl rätt lik könsfördelning på högskolor precis som Sverige och resten av västvärlden.

  Det jag är mest trött på just nu det är den extrema diskrimineringen av män (och även vita), inom polis, brandkår och militär. (och deras utbildningar)

 41. David Holman skriver:

  @Niklas: Ta t ex läkarlinjen, hur gör du antagninsprov där? Den som kan mest får komma in? Skolan ska vara till för att lära folk. I music har man antagninsprover för att det krävs en viss kunskapsnivå för att hänga med från början vilket är varför det finns (eller har funnits i alla fall) för-kurser som ska hjälpa dig med detta.

  Jag är osäker på Finlands könsfördelning på högskolor, om den är lika dan som i Sverige kanske man behöver ändra den lite för att hjälpa pojkar. Vad jag vet är där emot att Finlands system ger en otroligt bra kunskapsnivå.

  Håller absolut med om de diskrimineringar som försigår inom polis, militär och brandkår. Men det har inget med pojkar att göra.

 42. Niklas skriver:

  Läkarlinjen har tex biologi b, matte d, fysik b och kemi b som områdesbehörighet.

  Då kan man testa dessa kunskaper, och se vilka som kan bäst på provet, istället för betyg som kan vara missvisande när det gäller kunskaper.

  Btw, Billing sa att han skulle skicka vidare ett mail om meritpoäng till dig? Har han det?

 43. Siiri skriver:

  @David Holman:

  I Finland har vi betyg med sjugradig skala från första eller andra klass och studentexamen i slutet av gymnasiet. Enligt vad jag har förstått är skolan här i Finland i högre grad gjord för att uppmuntra eleverna att konkurrera med varandra än vad den är i Sverige.

 44. Siiri skriver:

  och universiteten har egna inträdesprov till alla linjer, du antas på basen av studentbetyget och inträdesprovet.

 45. Mariel skriver:

  @NinniTokan Du är så klok. Helt rätt i att meningen är ju att vi ska klara av att leva med varandra. Och hur lär vi oss att leva med varandra, samarbeta, och fungera ihop om man separeras? Dock tror jag ändå på att för somliga kan det vara precis rätt.

  Jag personligen hade inte velat gå i en flickskola. Jag tyckte det var fint med variation i skolan. Troligtvis, med tanke på avsaknad av snygga killar, så hade jag säkert blivit kär i fler tjejer.

 46. michael skriver:

  @Joakim:
  Ja men 25% av pojkarna går ut skolan utan fullständiga betyg och snacket från feminister om att det går bra för killarna ändå är en ren lögn som man sprider för att inte göra något åt problemet.
  Det här skördar liv det är tre gånger så vanligt att killar tar sitt liv där lågutbildade är överrepresenterade
  Lågutbildade är klart överrepresenterade när det gäller våld droger och kriminalitet och medelåldern där är inte hög.
  Lågutbildade män är klart överrepresenterade att bo i ensamhushåll utan partner medelåldern är klart under snittet bland dom.
  Socialstyrelsen kom ut med en rapport för några år sedan som visade att högutbildade kvinnor får den bästa vården och lågutbildade män får den sämsta.
  Hemlöshet alla förstår väll vilka som är överrepresenterade där och hur medelåldern ser ut där.
  Det verkar som om en del inte förstår vilka som är förlorare i sverige idag och att dåliga betyg följer väldigt många genom hela livet som oftast är kortare.
  Och till feminister vill jag säga att jag vänder mig inte emot att tjejer får en bra utbildning jag vänder mig emot att killar inte får det.

 47. sven skriver:

  Risken med pojkskolor är att det blir ”Lundsbergsmentalitet”på sådana skolor.
  Jag själv gick i en klass med bara pojkar i 9an i en vanlig skola.Den klassen var skolans skräck.

 48. Niklas skriver:

  sven: Men det är ju då för att det inte finns någon disciplin, och de får härja okontrollerat.

 49. NinniTokan skriver:

  @David Holman:
  Fast NinniTokan, här är due liter fel ute faktiskt. Föst och främst så ska du kanske testa på hur det är att varaen 13 årig pojke med ett jävla överflöd av hormoner

  Så för jag inte har egen erfarenhet, så räknas inte mina argument? Skärp dig.
  Du har ingen erfarenhet av att vara pojkflicka, du har ingen erfarenhet av att vara annan individ än dig själv.

  Jag frågade mina två grabbar, var och en för sig. La fram ditt förslag och sa: ”Vad tror du om den tanken?”.
  Den första sa: ”Har du blivit helt *cencurerar svordon*(tonåringar ni vet;)) galen?! (han uppfattade som min tanke) Absolut inte!”
  Den andra sa med ironisk ton: ”Japp, det hade varit perfekt. Då hade man tagit bort den sista orsaken att gå dit, så då hade jag inte gått alls.”

  Pojkar och flickor är olika, på grupp-nivå, inte på individnivå!
  Mina båda grabbar är inte individer där denna typ av skola är en fördel, tvärtom.

  Pelle skriver så här angående kompensatorisk genuspedagogik:
  ”Inom varje grupp finns stora variationer. Tre pojkar kan vara stökiga, fyra ganska neutrala och tre blyga och inåtvända. De enda som egentligen behöver pojkträningen är de tre första, medan det kan vara direkt kontraproduktivt för de tre sista.”

  Samma här! Pojkar är individer!
  Det här skulle vara positivt för vissa pojkar, för andra (båda mina grabbar, tex.) skulle det vara kontraproduktivt.

  Niklas skriver: Tror inte valmöjlighet hade varit någon till hjälp, vissa föräldrar hade bara satt sina barn på tvåkönade skolor, och tror knappast de pojkarna varit behjälpta av det.

  Du svarar här
  ”Jag tror tyvärr du har rätt. Möjligen att komuner ska utvärdera barnn och säga ”detta barn skulle troligen må bäst av att gå i X typ av skola”.”

  Det är precis min poäng med ”problem”pojkar i tidigare tråd i ämnet.
  ”Däremot kan jag tänka mig att man har en skola dit man lyfter ”problempojkar”. Jag är av åsikten att många ”problempojkar” ofta är problem just för att skolan inte fungerar för dessa individer.”

  Och vad menar vi med ”disciplin”. Disciplin ala ”lyda order utan att ifrågasätta?”.
  Vi har testat disciplin tom med aga som verktyg, det var inget bra.
  Som jag tidigare nämnt så är jag kritisk mot vår uppfostringsnorm. Det jag vill se är ”respekt för barnet som individ” och ”förklara/argumentera för varför barnet ska göra X”. En sån normförändring, det hade gynnat alla barn, men i synnerhet ”besvärliga” pojkar, precis som du själv höll med om här

  Sen anser jag man stirrar sig blind på skolan. Före skolan kommer dagis. Är resultatet av misslyckandet i skolan pga disciplin-problem och köns-blandade skolor eller pga att vi sätter barnen i grupp i tidig ålder?
  Jag skrev tidigare om frågeställningar angående hurvida det är lämpligt att sätta små barn i grupp på det vis vi gör i västvärden här.
  Pojkar trivs sämst i förskolan, vad innebär det för deras HPA-axel?
  Pojkar mognar senare vilket gör att de överdignastiseras som bokstavsbarn. Borde vi ha individuell skolstart?

  Det finns många frågor, men att separera pojkar och flickor är inte lösningen, då vi är individer, skillnaderna är på gruppnivå. Jag är mot all form av segregering. Jag anser det är vårt stora samhällsproblem att vi segregeras, åldersmässigt, klassmässigt, könsmässigt, religionsmässigt osv. Det ger fördomar om ”dom andra”.

  Jag vill avsluta med att lyfta upp två saker som andra sagt i tråden som jag tycker är viktiga.

  @robjoh:

  Jag förstår vad du menar, och om jag ska vara ärlig så tror jag inte det stora är att man skiljer på pojkar och flickor. Jag tror det stora är kraven på disciplin.
  Man gör två åtgärder, separerar och disciplin. Hur vet man om resultatet beror på det ena eller det andra?

  @AV: Men helt ärligt tror jag det är fullt möjligt att skapa en skola där både pojkar och flickor känner sig hemma. Tänk på att variansen även är stor inom könen. Det finns massor av flickor som skulle trivas bättre i en pojkaktig skola och massor av pojkar som inte alls har problem med öppna diskussionsuppgifter, som inte gillar tävlingar och inte behöver tydligare disciplin.

  Word!

 50. JN skriver:

  Det är jätteviktigt att pojkar och flickor lär sig umgås med varandra. Absolut! Däremot är jag inte säker på att det är jätteviktigt att pojkar och flickor tränar sig i att umgås med varandra exakt samtidigt som de ska lära sig ekvationslösningens grunder eller straffrätt. Jag vill minnas att jag läst nånstans (jo… pålitlig källhänvisning, jag vet ;) att matematikundervisning på engelska gör att matematikinlärningen blir lidande eftersom hjärnan är för upptagen med att hantera språksituationen. Det känns rimligt att ”umgås med andra könet” skulle ha en liknande effekt, men dessutom med en hormonell komponent.

  Sen kan man naturligtvis fundera på hur mycket man nu lär sig umgås med varandra av att sitta i samma klassrum och lyssna på samma lärare… När det kom till tjejer var trial and error var ingen bra metod för mig; att däremot i mina sena tonår lyssna på föredrag från olika pick-up-artists gjorde underverk för min förmåga att umgås med tjejer. Inte så att jag lärde mig skaffa fler sexuella kontakter (kanske det också, iofs), utan bara att hänga med tjejer blev mycket lättare när jag fick lite guidning. ”Umgänge” på schemat, med David DeAngelo som gästföreläsare, anyone? :D

 51. David Holman skriver:

  @NinniTokan: Behöver klart och tydligt förklara vad jag menade med ”testa på att vara 13-årig hormonstinn pojke”. Du skrev ”Lär er hantera det, precis som vi kvinnor/flickor måste lära oss hantera hur det är att leva med en menscykel som innebär en att hormonnivåerna åker berg&dalbana”. Min poäng var bara att det inte endast är tjejer som har hormoner de måste leva med, i tonnåren har pojkar inte en bergodalbana att åka utan kan snarast liknas vid att bli uppskjuten i en raket som sedan börjar dala neråt efter ett par år. Vid denna tid är pojkar otroligt kåta mest hela tiden och det är inte att de ska ”lära sig hantera det” utan komma ut ur tiden levande snarare. Detta är ju en evolutionär fördel att vara riktigt jävla kåt vid denna ålder då smatliga tjejer är könsmogna och om du då är så kåt att du BARA vill ha sex (ja, så känndes det ibland) så kan det vara svårt att ens tänka på annat när det finns en tjej i närheten.

  ”Japp, det hade varit perfekt. Då hade man tagit bort den sista orsaken att gå dit, så då hade jag inte gått alls”
  Men, detta är ju EXAKT vad jag pratar om. Pojkar upplever ingen orsak att ens vilja gå till skolan än att få umgås med tjejerna, de beter sig i skolan på ett sätt som gör att de får tjejernas uppmärksamhet (visar sig starka mot auktoriteter) vilket bara skapar mer problem för dem i skolan. Jag skulle inte säga rakt av att dina pojkar inte skulle må bra av att gå i en pojkskola men jag skulle inte skriva av det helt heller. Men sen är frågan om det kanske gör mer skada att efter ett tag sätta dem i en enkönad skola eller inte, det vet jag inte.

  ”Pojkar och flickor är olika, på grupp-nivå, inte på individnivå!”
  Fast, det är ju individerna som gör upp gruppen. Nu säger jag inte att ALLA individer ska gå i pojkskola heller, jag säger fortfarande bara att möjligheten ska finnas där för dem som har nytta av det och jag är övertygad om att när fler får se fördelarna med pojk- och flickskola så kommer fler vilja sätta sina barn där. Flickor får ta mer plats i klassen och pojkar kan koncentrera sig bättre, jag ser 90% vinst och 10% förlust som går att fixa på annat håll.

  Pelle Billing skriver: ”Inom varje grupp finns stora variationer. Tre pojkar kan vara stökiga, fyra ganska neutrala och tre blyga och inåtvända. De enda som egentligen behöver pojkträningen är de tre första, medan det kan vara direkt kontraproduktivt för de tre sista.”

  Jag kan absolut hålla med här, problemet för de tre sista är väl knappast att de skulle behöva diciplin (även om jag sätt folk komma ut ur sina skal i lumpen), men jag var blyg som barn runt tjejer faktiskt och kan tänka mig att många killar inte vågar öppna munnen när det är tjejer där pga att de stökiga pojkarna skulle mobba dem. ”Varför skulle det hjälpa dem då att sättas i samma klass utan tjejer?” frågar någon sig nu. För att 1. större diciplin = mindre utrymme för mobbing, 2. Pojkarna har ingen anledning att mobba då det inte finns några tjejer att vinna på den taktiken. Vilket är samma orsak varför pojkarna kommer sluta sätta sig upp mot läraren.

  ”Och vad menar vi med ‘disciplin’”
  Jag är stark motståndare till barn-aga, det skickar fel signaler och skapar en koppling i barnets huvud mellan makt eller kärlek och att ge smärta vilket inte kan leda till något bra, jag kan dock se tillfällen där det kan behövas och har själv sett en lärare trycka upp en elev mot ett skåp när jag gick i skolan och anser fortfarande att det var välbehövligt för att han skulle förstå vart gränsen gick men det tog lång tid för läraren att komma dit. Regeln är: ingen barnaga, men det finns alltid undantag.

  Blind lydnad är jag mer splittrad på. Å ena sidan tycker jag absolut att barnen ska lyda rektorn och lärare när det kommer till uppförande, men jag tycker samtidigt att de ska ifrågasätta när det kommer till informationen som ges. Jag återvänder till militären för att där har de JUST detta system. Det var ord och inga visor när det kom till själva uppförandet men vi blev uppmuntrade att ta egna initiativ ute i skogen då vi hade direktinformation om vad som skedde på plats. Jag mådde otroligt bra under min tid i lumpen, det jobbiga var aldrig diciplinen utan straffen för att man bröt reglerna eller inte viste vad man skulle göra. Men det gjorde att man lärde sig fort som satan, allt från hur man viker kläderna till hur man signalerar över en radio eller hanterar ett skjutvapen.

  Jag tycker vi ska ha pojk- och flickdagis också. Varför inte? Ser inget problem med det alls. Individuell skolstart vet jag inte dock, det är en av lösningarna. Sätter du pojkar i skolan ett år senare så innebär det att pojkarna kommer ligga på ungefär samma nivå och man har löst problemet kan tyckas men varför inte sätta pojkarna i en pojkskola där man har anpassat skolan efter pojkarnas utveckling istället? Pojkarna får då fortfarande lära sig de saker de redan kan lära sig utan att hamna ett år efter.

  Tre saker vill jag påpeka: jag anser inte att ALLA barn ska vara könssegregerad skola (men det verkar ha kommit fram, bara utifall att), jag anser inte att pojk- och flickskola skulle lösa samtliga problem och jag kan se fler än EN lösning här men av vad jag studerat så är detta den bästa lösningen.

 52. Niklas skriver:

  ”Den andra sa med ironisk ton: ”Japp, det hade varit perfekt. Då hade man tagit bort den sista orsaken att gå dit, så då hade jag inte gått alls.””

  Tänkte också kommentera på denna, men såg att Herr Holman redan gjort det.

  Om jag som förälder hade fått höra att min son bara går till skolan p g a tjejerna hade jag tänkt igenom hans skolgång rejält.

 53. Storfiskarn skriver:

  @NinniTokan: NinniTokan, jag uppfattade det som att du svarade på robjoh (är det fel ber jag om ursäkt), du skrev att om man separerar och har bättre disciplin så vet man inte vilket som hjälper. Men om man gör detta och det skulle bli lyckat så har man reducerat ev orsaker till endast 2-3 st istället för som nu allt från 1-1 000 000. Man har ju inte en susning idag! Då kan man utgå från dessa 2-3 st om/när man går vidare.

  Jag är nu absolut inte för separerade skolor, bara en tanke.

 54. Niklas skriver:

  Förstår inte hela motviljan mot separerade skolor. Ett jämställt samhälle betyder inte att alla skillnader mellan könen måste utrotas.

  Det är vad feminism har blivit. Inte skapandet av möjligheter utan utrotandet av skillnader med diskriminerande medel.

 55. Hurtbullen skriver:

  Här är en till som stöder idén om separerade skolor, speciellt kring tiden då båda könen blir könsmogna (6:an till 9:an)

  Obs, naturligtvis inte varenda skola. Kanske lika bra att tillägga igen att detta inte heller är en konsenusdiskussion. :-)

  Men möjligheten ska helt klart finnas för dem som önskar. Överhuvudtaget ska det finnas livskraftiga alternativ till förvaltningar av själva skolorna. Kommunerna är ju minst sagt svajiga i både kvalitetssäkring och relativ sena i både reaktioner och som arbetsgivare tämligen förstockat.

  fram för fler alternativ !

 56. robjoh skriver:

  @NinniTokan:
  Det vet men inte, jag har inte påstått det heller.

  Jag har lagt fram en hypotes som säger att jag tror det snarare är disciplin än uppdelningen. Det enda sätter att undersöka det är att undersöka om ökade krav på ordning skulle ge positiva effekter i övriga skolor också.

  Det jag framförallt stör mig på hos experterna är dock att de påstår att något är fel, men de har inget underlag för det.

 57. NinniTokan skriver:

  @Niklas:
  Om jag som förälder hade fått höra att min son bara går till skolan p g a tjejerna hade jag tänkt igenom hans skolgång rejält.

  Det var min mans svar, så jag antar att det är lite för sent att fundera över hans skolgång?;)

  @David Holman:

  Ditt första stycke. Det har jag stor respekt för och är medveten om.

  Men, detta är ju EXAKT vad jag pratar om. Pojkar upplever ingen orsak att ens vilja gå till skolan än att få umgås med tjejerna, de beter sig i skolan på ett sätt som gör att de får tjejernas uppmärksamhet
  Så det hade varit bättre om han inte gått alls? Jag tycker det är bra att tjejerna fungerade som morot nog så han gick ut med godkänt betyg.

  Jag ser att ”dom där brudarna” kan vara problem eller morot och att det skiljer på individnivå. Min son är extremt ambitiös och skötsam. På 9 år har jag fått ett(!) klagomål av pedagogerna, det var i förskolan när han hittade på ett hyss vid ett tillfälle. Annars är det idel lovord.
  Jag skulle inte bli förvånad om ”impa på brudarna” fungerar som en morot för honom och en delorsak till att han sköter skolan så exemplariskt. För vet du, är man duktig vill tjejerna ha hjälp och vara med i ens grupp vid grupparbete.
  Varför skulle jag inte bli förvånad? Sådan far, sådan son. Dom är otroligt lika varandra.

  Nu säger jag inte att ALLA individer ska gå i pojkskola heller, jag säger fortfarande bara att möjligheten ska finnas där för dem som har nytta av det och jag är övertygad om att när fler får se fördelarna med pojk- och flickskola så kommer fler vilja sätta sina barn där.
  Hade vi haft ett sätt att fiska fram ”dem som har nytta av det”, så hade jag varit på, absolut. Problemet är att ”fritt val” innebär att föräldrarna väljer.

  För mina båda grabbar hade det varit en solklar nackdel. Auktoritets-metod är fel väg för så starka individer. Min man blev kallad 51:an för han fick frisedel efter 51 dagar i lumpen pga auktoritets-modellen, han har sagt upp sig från jobb på stående fot utan att ha annat(han har lätt att få nytt) där chefen var för auktoritär.
  Flickskola för en sån som mig.. nåja, rep är billigt… för en värld av bara kvinnor. Tack men nej tack. Det är ett liv jag hade avstått.

  Hanna hade placerats i pojkskola om hennes föräldrar ansåg det var ett bra val.
  Min pojke L(ett barn i min förskolegrupp) hade inte mått bra av det för han är den ”mjuka killen”, flicka T leker alltid med pojkarna och är en tjej som tar plats.

  Det är alltså sex personer på rak arm, där det är ett dåligt-katastrof val.
  Vi är individer.

  Så hur fiskar vi upp ”dem som har nytta av det”?

  Jag har många, många tankar på hur man skulle göra skolan(samhället) bättre för pojkarna, varav en del ligger nära detta. Och saken är att det är tqankar som även gynnar flickorna. Men det här är en metod jag förkastar stenhårt. Vi är individer, inte två kön. Vi måste kunna leva sida vid sida.

  Vi får enas om att vara oense.

 58. Torstensson skriver:

  Holman

  Du har en fantastisk personlighet. Hoppas du får en maktposition i framtiden (vilket jag tror du får). Du är helt rätt person för att ha inflytande på höga positioner.

 59. NinniTokan skriver:

  @Niklas:

  när det var tråkigt spenderade man mer tid med att titta på tjejerna än att göra skolarbete.
  Om inte brudarna varit där hade du suttit och drömt om Samantha Fox(jaja, jag är gammal;)) när det var tråkigt.

  Problemet är just ”tråkigt”.

  Vi har alla haft dom, lärarna som förtjänar många guldstjärnor. Dom som får ungarna att vara engagerade. En sak jag skulle vilja man gjorde var att ta reda på vad dessa lärare gör som är rätt. Och använda dom som ”studiematerial” för att fånga bra metoder.

 60. Niklas skriver:

  ninnitokan: Snarare att man skulle sitta och räkna matte när tjejen framför en visade halva rumpan, gick inte.

 61. Göran skriver:

  Mmmm, Samantha Fox!

 62. John Nilsson skriver:

  Off topic:

  Trots den illavarslande rubriken, ”Upplopp i förorter ett manlighetsproblem”, avslutar Carina Ohlsson, ordförande i Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund (SKR), sin artikel på SVT Debatt med följande ord:

  ”Det går inte att motverka våld mot kvinnor utan att jobba förebyggande och stödjande med män och pojkar.”

  http://debatt.svt.se/2012/05/23/upplopp-i-fororter-ett-manlighetsproblem/

  Anar vi en förändrad attityd här? Tänker på ROKS-ordföranden Ireen von Wachenfeldts uttalanden i tv-dokumentären i Könskriget 2005, som menade att det var i stort sett meningslöst att jobba med män, för att de inte ville förändras…

 63. John Nilsson skriver:

  Pelle Billing:
  Carina Ohlsson kanske vill gästblogga här? :-D

 64. Pelle Billing skriver:

  @AV:

  ”Men helt ärligt tror jag det är fullt möjligt att skapa en skola där både pojkar och flickor känner sig hemma. ”

  Det tror jag med. Och jag skulle *inte* vilja se ett samhälle där alla skolorna blev uppdelade efter kön. Mer att det skulle finnas uppdelade skolor som ett alternativ. För de barn som dras till detta, eller där föräldrar/lärare bedömer att man behöver prova något nytt för ett barn.

 65. Pelle Billing skriver:

  @John Nilsson:

  ”Carina Ohlsson kanske vill gästblogga här? :D

  Vem vet ;) Om hon skulle vilja och hade en seriös artikel skulle jag överväga det. Om någon vill starta en dialog kan det vara värt en chans. Men det beror som sagt på ämnet och inställningen.

 66. Pelle Billing skriver:

  @Mariel:

  ”jag tror det skulle vara positivt för en del men inte nödvändigtvis alla. positivt vore det väl om man hade valet dvs. olika sorters skolor. är det inte så redan?”

  Instämmer i att valmöjligheten skulle vara bra. Idag finns inte den valmöjligheten i Sverige, iaf.

 67. Pelle Billing skriver:

  @jimmy: Ja, ordet disciplin missförstås ofta. Det handlar inte om att vara elak eller trycka ned någon. Det handlar om att ge ramar för vad som är OK, och att ta sitt vuxenansvar. Då känner barnet trygghet att växa.

 68. Pelle Billing skriver:

  @Niklas: Skrämmande hur pojkfientligt det så kallade genusarbetet kan vara i skolan. Jag inser att min skolgång varit rena drömmen i jämförelse.

 69. Pelle Billing skriver:

  @David Holman:

  ”idag får vi alla lära oss att vi alla är lika och att vi alla ska kommunicera på lika vilkor. Antag att vi lär oss att vi alla är olika, vad hade då varit folks första reaktion med det andra könet? Min misstanke: att försöka förstå.”

  Bra synpunkt. Jag har hört skrämmande saker från unga människor (cirka 15 år yngre än mig) om de missförstånd som uppstår för att de fått lära sig att könen är lika. Visst kan man plocka bort denna myt från könsmixade skolor, så jag tror inte nödvändigtvis att könsuppdelade skolor måste vara bättre för kommunikationen. Men jag tror inte heller de behöver vara sämre, faktiskt.

  Jag tror inte heller man behöver tänka att hela skolgången ska vara könsuppdelad. Det kanske behövs några år, för de elever som har det svårt eller som helt enkelt önskar det.

 70. Pelle Billing skriver:

  @Gubbschlemmet:

  ”Bara kolla på min egen tid i skolan så hade vi 3 grupper i svenska, matte och engelska. De som hade det svårt, grupp 1. Det som var medel grupp 2, och ”begåvade” i grupp 3. Sånt existerar inte längre vad jag hör då detta tar ”för mycket ekonomiska resurser”.”

  Jag hade det så i matte iaf, under en tid i mellanstadiet. Funkade jättebra. Tror att lärarna samarbetade med tre parallellklasser, så krävdes inga utökade resurser – möjligen en extra lärare för de som hade svårast med matten.

 71. Aktivarum skriver:

  John Nilsson:

  ”Carina Ohlsson kanske vill gästblogga här?”

  Vilken utmärkt bra ide, en kvinna vars motivation är att arbeta förebyggande mot våld med MÄN är att annars kan kvinnor riskerar att råka ut för våldet.

  Hur vore det att ha gästbloggare vars motivation antingen är jämställd (män OCH kvinnor) eller vars motivation är att hjälpa män?

 72. Pelle Billing skriver:

  @robjoh:

  ”Jag gillar hur rapport slänger ur sig ”många experter hävdar dock att det kan gå ännu sämre för pojkar” när det uppenbarligen går bättre. Dessa experter kanske borde studera resultaten innan man uttalar sig?”

  Ja, men det kanske *känns* för dessa experter som att det kan vara ett problem ;)

 73. Pelle Billing skriver:

  @Mars:

  ”Expertens enda argument är att man genom pojkskolor riskerar att framkalla en än mer maskulin miljö. Som om det i sig vore ett problem i sig! För mig är det misandri ända ut i fingerspetsarna – att vara man är dåligt, och att vara väldigt mycket man är tydligen fruktansvärt illa. Eftersom man låter det stå omotiverat ska vi alltså förstå vad det är som han syftar på. Det är absurt!”

  Välkommen till den nya mansbild som växt fram de senaste decennierna. Ska man skratta eller gråta?

 74. Pelle Billing skriver:

  @Tove: Bra poäng. Jag gick i en könsmixad skola utomlands, men med disciplin, höga krav och katederundervisning. Allt talar för att detta skulle hjälpa pojkars betyg, helt utan könsuppdelning. Frågan är hur flickor skulle gilla det? Min erfarenhet är att det fungerade bra för dem. De var flitiga och klarade sig bra i den miljön också.

  Dock tror jag ändå att pojkskolor skulle vara ett bra alternativ för just den typ av elever vi såg i inslaget: dålig socioekonomisk status och överrepresentation av inlärningssvårigheter. Där kan pojkskolan leda till ett extra fokus på studierna, och spelet med tjejerna får tas i andra sammanhang.

 75. Pelle Billing skriver:

  @Hurtbullen: Ungefär så tänker jag också.

  Bra även att du betonar att detta inte är en konsensusdiskussion! Just eftersom olika personer tycker olika här kommer fler vinklar fram och det är lärorikt.

 76. Joakim skriver:

  @David Holman: Som jag sa, pojkar ska lära sig att hantera flickornas närvaro. Det kan tyckas vara resursslöseri, men det är en träning som de har nytta av för resten av livet. Vi är här på jorden för att leva tillsammans. Jag är kompromisslös i den frågan.

  @michael: Du svarar mig som om jag vore feminist. Du kanske missade min fråga: Finns det verkligen inget annat sätt att förbättra pojkarnas betyg?!

 77. Pelle Billing skriver:

  @Göran: Minns bilderna i OKEJ ;) För oss som läste tidningar på 80-talet ;)

  Hrrrm, tillbaka till ämnet…

 78. David Holman skriver:

  @NinniTokan: Ja, vi verkar inte komma någonstans här. Kul att din pojke ser flickors närvaro som en push i sina studier istället för en distraktion.

  Din man verkar inte ha problem med auktoritet, han verkar vara väldigt auktoritär själv nämligen ;) Två alphahannar får inte plats i samma stamm, en måste alltid flytta på sig. Värt att tänka på ;)

  @Pelle Billing: Självklart kan man plocka bort myten från samkönade skolor. Min poäng med detta var mest att som du sa: könsuppdelad skola behöver inte vara förödande för kommunikationen. Samt att det är uppifrån denna myten måste tas bort, hos regering och styrdokument.

 79. Jenny Kristiansson skriver:

  NinniTokan

  Du kommer med många bra poänger. Det märks att du har tänkt mycket på det här. Själv blev jag helt eld och lågor när jag såg inslaget om pojkskolor. Jag tänkte att ”där har vi ju lösningen!” ”Vad gött, bilda pojk- och flickskolor så är problemet löst.” Det är nog lite min personlighet, jag bara hoppar på vilket tåg som helst. Så det är ju tur det finns sådana som du som tänker till lite :-)

  Själv har jag också alltid hatat översittare. Jag har aldrig kunnat ta ett *nej* eller ett *det där klarar inte du*. På gott och ont. Ibland blir man slav under sin egen vilja. När vi var i tonåren sa min storebror till mig att jag aldrig kommer att klara 40 riktiga armhävningar. Och jag har alltid tänkt på detta och tänkt att ”jo, jag ska klara det.” Så idag gjorde jag 15 riktiga armhävningar. När sommaren är slut ska jag klara 40, så nu har jag berättat det här så nu måste jag klara det. Jag återkommer med rapport i slutet av sommaren :-)

  Samantha Fox är grym, jag var lite för ung när hon slog igenom, men hon har spelats på många förfester efter det.

 80. David Holman skriver:

  @Joakim: Jag vet fortfarande inte… Grejen är liksom att tonnårsbarn är så sjukolika varandra, och skola speciellt är så sjukt olik resten av samhället.

  T ex när var senast någon på jobbet sa ”Va, är du ihop med henne?” eller ”Lyssnar du på den musiken” med nedvärderande ton? Det sker liksom inte hälften så ofta (självklart finns det undantag på arbetsplatser) I skolan är det idag viktigare vad personen har på sig och vilka personen umgås med än vad personen presterar. Mycket just för att det är samkönat.

  Du får vara hur mycket motståndare du vill till detta, tror inte vi kommer övertyga varandra ändå då jag inte ser att det är samma sorts personer som pojkar eller flickor för den delen ska lära sig sammarbeta med och jag då istället vill fockusera på att pojkar faktiskt går till skolan och lär sig vad de ska. Du fokuserar på de interpersonella förmågorna mer, men som jag sa innan så anser jag att dessa inte är viktiga då det inte är samma sorts personer som man ska ha en relation med i framtiden.

  Agree to disagree.

 81. David Holman skriver:

  @Torstensson: Tack, det värmer ;) Blev gruppledare i lumpen trots allt, kanske av en anledning ;) :P

 82. David Holman skriver:

  @Jenny Kristiansson: Lycka till, ska inte klanka ner på dig med fakta! Hörde ett radioprogram här om dagarna där en av dem som startat projektet för att åka till astroider och samla material sa; ”You should have a helthy disregard for reality” ;)

 83. Mariel skriver:

  @David Holman: Jag funderar över en sak. Som NinniTokan var inne på… Hur ska man fånga upp vilka pojkar som faktiskt skulle behöva det? Så att inte de pojkar som verkligen inte behöver det hamnar där och vantrivs? Har du någon idé?

 84. David Holman skriver:

  Jag vet inte, ett sätt är att föräldrarna får bestämma, ett annat är att kommunen kan komma med rekomendationer och liknande. Det är en svår fråga som jag tyvärr inte har svaret på om jag ska vara ärlig.

 85. NinniTokan skriver:

  @Niklas:

  Jag förstår att det var (och är) ett dilemma. Och jag har verkligen den djupaste respekt för problemet. Jag blir förbannad av det sätt som killar/mäns sexualitet görs till något fullt i vårt samhälle. Man ska ha förståelse för kvinnors alla hormon-problem, men att män ”vill doppa”, det ses som ”något dåligt”.
  För mig är det bara något som ”är”.

  Problemet är att detta inte hjälper. Att valet finns säger ju inte att dina föräldrar skulle välja så för dig som skulle behövt det, eller hur? Och inte skulle du själv våga prata om problemet eller hur?

  Jag är positiv till ”särskilt stöd” i alla dess former. En annan viktig sak samhället missar är att stötta dom som är ”för duktiga”, vilket är en vanlig orsak till att elever tröttnar på skolan. Det här är ”bara” en annan form av särskilt stöd, som du (och många med dig) skulle behövt. Men hur ger vi det stödet till rätt pojkar? Hur hittar vi dom?

  Mitt förslag är: Jag tycker man skulle prova att ha separata klasser där man lyfte ut ”problem”pojkar som visar problem av olika slag(stökighet, får inte gjort det man ska m.m.) för att prova om just den eleven fungerar bättre om den slipper ”kvinnlig fägring” under lektionerna.

 86. NinniTokan skriver:

  @David Holman:
  Din man verkar inte ha problem med auktoritet, han verkar vara väldigt auktoritär själv nämligen ;) Två alphahannar får inte plats i samma stamm, en måste alltid flytta på sig. Värt att tänka på ;)

  Haha! Jag vet. Jag får verka freds-förmedlare då och då. Jag letar lägenhet åt maken;)
  (Fast ska jag vara seriös fungerar det bra. Dom är mer av ”polare” idag och tränar ihop o så. Men när dom blir osams så står testosterondimmorna tätt i mitt hem.:P)

  @Jenny Kristiansson:
  Tack:) Jo, frågor kring barn/ungdomar och vår uppfostringsnorm är mitt hjärteämne. Jag funderar på att skriva en bok om mina tankar angående en bättre(vad jag anser) uppfostringsnorm.
  Även om pojkar skulle ”vinna mest”, så är det saker som även flickor skulle vinna på då det i mångt handlar om att bygga upp individers självförtroende.

  Samantha Fox är grym, jag var lite för ung när hon slog igenom, men hon har spelats på många förfester efter det.
  Jag var precis rätt ålder. Min stolthet var att jag hade ”bättre mått” än henne. Gissa en gång om det var en kick för självförtroendet i den åldern.

  Dock är det längesen och nu är man en gammal klimateriekossa;). Men jag ler än av hennes namn. Hon va bra för mig:)

 87. Hurtbullen skriver:

  Man behöver ju inte ”lyfta” ut någon som inte passar in i en vanlig kommunal grundskola, rent bokstavligen. Finns det alternativ till en kommunalt driven skola och med en fullständig läroplan, med med en övertänkt pedagogik, så blir det fullständigt naturligt för elever att byta, testa och kanske byta igen tills det passar. Huvudsaken är att det finns alternativ.

  Problemet är att det finns så få visioner om skolor som bedriver olika pedagogiker, medans det finns tusentals olika åsikter om en enda kostym som ska passa alla, är inte det paradoxalt ? Det är vårt tänkande som kört fast .
  Enligt min mening så finns det starka skäl att bereda alternativ, inte minst för att öppna vägen till alternativ till mindre politisk ideologiska styrda läroplaner – och i förlängningen ett sätt för båda könen att slippa bli bedömda enligt några feministideologiska riktlinjer för både ett riggat utfall för såväl betyg som framtidsoptioner.

 88. John Nilsson skriver:

  @Aktivarum:

  Jag menar ju inte att Carina Ohlssons artikel är perfekt på något sätt, utan bara att något ändå verkar ha hänt med argumentationen, om man jämför med hur det lät när det begav sig på Ireen von Wachenfeldts och Eva Lundgrens tid. Tänker främst på dessa delar av ”Könskriget”:

  http://www.youtube.com/watch?v=7z-KIcAz5Lc&feature=relmfu
  http://www.youtube.com/watch?v=Y7dkZ4YIZdU&NR=1&feature=endscreen

 89. Mariel skriver:

  @David Holman: Kanske att det görs en utvärdering (inte av föräldrarna dock, men att föräldrarna kan ansöka typ) innan skolstart. För att man ska undersöka också så att barnet har samma inre kön som yttre? Fast kanske det är för komplicerat och kränkande? Om ja, så känns det ju omöjligt att genomföra…

 90. Storfiskarn skriver:

  @NinniTokan:
  NinniTokan, jag tror du omedvetet satte fingret på en hel del feministers ”favoritproblem” utan att tänka på det när du skrev:

  ”Dom är mer av ”polare” idag och tränar ihop o så. Men när dom blir osams så står testosterondimmorna tätt i mitt hem.:P)”

  Just delen ” i mitt hem” säger en del om kvinnligt och manligt. När rabiata feminister ska räkna min och sek av arbetet som görs hemma och hojtar om det skiljer en minut eller två så säger mannen i vårt hem och kvinnan i mitt hem och detta fenomen har jag sett många gånger. Hur man ser på det är helt enkelt skillnad på manligt och kvinnligt och en del kvinnor klarar inte av att se skillnaden utan gapar och gör ett jätteproblem av den. Och en ev skillnad kommer ju upp som ett brev på posten när det ska ”bevisas” den osynliga ”maktordningen”. Jag vet att du inte tillhör skygglappsbefolkningen utan jag tyckte bara att det var lite kul, hoppas du inte misstycker.

 91. Niklas skriver:

  Mariel:

  Du inser att det går 3 transsexuella per 20 000 personer?

  slår man ut det med lös matematik så blir det ca 20 personer per generation, tycker du det ska slösas pengar på att identifiera dessa invidier bara för en skolstart? och hela systemet ska stå och falla med dem?

  (Sen invandrar också många transpersoner men de är oftast efter skolåldern)

 92. Kim skriver:

  När det är dags för nästa dag av humor och självmotsägelser så kan den här tas med:

  Det är djupt kränkande mot män om en feminist säger ”män är djur”
  Det är helt okontroversiellt om en jämställdist säger att pojkar och flickor ska gå i olika skolor för att pojkar är så kåta och att deras betyg blir lidande för att de sitter och stirrar på flickors rumpor hela dagarna.

 93. Kim skriver:

  @Niklas, när du hade problem med koncentrationen i skolan kanske du kunde ha frågat de som attraheras av killar hur de klarade av studierna när det fanns killar med nedhasade byxor i närheten. De kanske hade något bra knep att dela med sig av.

 94. David Holman skriver:

  @Kim: Snacka om att ta ett citat ur kontext alltså, vilket inte förvånar mig då detta har gjorts hundra tals gånger.

  Hennes kontext var ”män är dåliga” medan vår kontext är ”vi är alla biologiska varelser (djur)”. Tjejer möter sina problem som biologiska varelser och män möter sina, men män är inte djur i bemärkelsen ”onda”.

  Men tack för att du är med och spelar.

 95. Niklas skriver:

  Kim:

  1. Hur är det jämförbart? Det ena är ett misandriskt uttalande om män, det andra är min upplevelse i skolan?

  2. Fast jag skrev väl aldrig att det var ett unikt problem för killar? Eller pratar du om homosexuella? Homosexuella och bisexuella är en minoritet på ca 2%, återigen kan inte ett system helt anpassas åt minoriteter.

 96. NinniTokan skriver:

  @Storfiskarn:

  OT: Nej, jag misstycker inte.
  Ja, det är såna ”strukturer” dom ser Det var en sån sak som jag störde mig på när jag var feminist…. jag stör mig inte alls mer:)
  På vägen insåg jag att jag faktiskt trivs så här, intresserar mig, bryr mig om hemmet… min man gör det inte.. han fixar andra delar i vårt gemensamma liv. (Inte minst skämmer han bort mig:P)
  Varför vara missnöjd då?

  Det tragikomiska är att det är bara de traditionella kvinnliga uppdragen som är viktiga delas lika. Men hur många kvinnor skottar snö, klipper gräsmattan osv. osv. Då har man stängt tidtagar-uret.

  Detta inlägg på min blogg handlar om detta.

 97. NinniTokan skriver:

  @Hurtbullen:
  Man behöver ju inte ”lyfta” ut någon som inte passar in i en vanlig kommunal grundskola, rent bokstavligen. Finns det alternativ till en kommunalt driven skola och med en fullständig läroplan, med med en övertänkt pedagogik, så blir det fullständigt naturligt för elever att byta, testa och kanske byta igen tills det passar. Huvudsaken är att det finns alternativ.

  Det är så jag tänker, att man inte ska ”lyfta” ut rent bokstavligen. Det är en dålig lösningsmetod, på ett problem som ska kunna lösas på plats. Låt elever som har problem få stöd just där och just i det dom har problem med.

  För att vara väldigt konkret.

  Niklas skrev
  Snarare att man skulle sitta och räkna matte när tjejen framför en visade halva rumpan, gick inte.
  En sån här elev behöver göra dom viktiga ämnena fri från ”halva rumpor”
  Men behöver han det i hemkunskap? Spelar det någon roll om man missar lite där?
  Då kan hemkunskapen, raster osv fungera som kontaktyta mellan könen för dessa elever, samtidigt som han kan räkna matte ifred.

 98. Niklas skriver:

  Ninnitokan: ”Sån här elev” är nog i princip alla killar som är hetero.

 99. Kim skriver:

  Skulle i princip alla killar som är hetero ha behov av att avskärmas från flickor?
  Håller ni andra med om sådana misandriska påståenden?

  Jag tycker det vore mycket bättre ifall den här fixeringen vid biologiskt kön motarbetades och att alla lärde sig umgås med och respektera varandra och även lärde sig att behärska sig.
  Mycket otrevligheter hade då kunnat undvikas och då skulle David Holman kanske inte behöva skriva bloggposter till försvar för Julian Assange, Dominique Strauss-Kahn, eller skriva om hur kvinnor bör klä sig för att undvika övergrepp.

 100. Niklas skriver:

  Kim: Hur ska man behärska det man är biologiskt programmerad till att göra? Du som vet allt och är ofelbar.

 101. NinniTokan skriver:

  @Niklas:

  ”Sån här elev” är nog i princip alla killar som är hetero.
  Hur vet du det?

  En helt avgörande faktor för min tid som feminist var att jag projicerade mina upplevelser på gruppen kvinnor, för jag upplevde ju mig som ”en vanlig kvinna”. Det var också avgörande att jag insåg att det är jag som avviker för att jag skulle se galenskaperna i ideologin.

  AV är man och lärare, han skriver så här:
  Men helt ärligt tror jag det är fullt möjligt att skapa en skola där både pojkar och flickor känner sig hemma

  Vilket jag tolkar som han inte delar din bild, varesig som man eller lärare.

  Jag pratade med min bästa vän (denna man) i frågan och förklarade dina/era argument. Han är förvisso inte hetero, men borde kunna känna igen sig ändå i det hormonella problemet. Han är också lärare, förvisso bara upp till mellanstadie.
  Hans första reaktion var ”använder dom det som argument? Är dom seriösa?”

  Senare fick jag några sms:
  1. ”Om det är en riktig orsak till dåliga studieresultat (generellt), så borde jag reflekterat över det själv.”

  2. ”Jag har gått i skolan som vuxen också. Resultaten imponerat inte heller bland vuxna”

  3. ”Jag har alltid förklarat det med vår dåliga pedagogik som handlar om att lära utantill.”

  Jag vill inte förringa din upplevelse, absolut inte. Men jag tror ”morot” är vanligare och vanligast ”tänka på samantah fox om man tar bort flickorna”

  Det gör inte att jag inte tycker problemet är viktigt och ska visas respekt. Men att göra det till ett generellt problem, tror jag är ett misstag.

 102. Niklas skriver:

  Ninnitokan: Jag vet att alla killar som är hetero är attraherade av tjejer, och jag vet att under hela min tid i skolan så var det oerhört störiga moment av killar som försökte få tjejers uppmärksamhet hela tiden.

  Tjejerna gjorde också sådant men kanske inte i lika stor utsträckning.

  Tex två tjejer som jag gick i gymnasiet med bestämde sig en lektion för att börja utfråga mig om min penis. En annan tjej bad mig att jucka mot henne bakifrån. >_>

  Hur som, så är det ett faktum att vilken kille som helst som är hetero har svårt att titta en kvinna i ansiktet bara om det är en rejäl urringing framför honom.
  Detta tar från koncentrationen, många kanske inte vågar erkänna det, men det är så. Sen talar jag väl givetvis inte för *alla*, men iaf alla killar jag har gått med i skolan har tittat på tjejers kroppar under lektionstid, de har försökt få tjejers uppmärksamhet osv.

 103. Kim skriver:

  @Niklas, jag är lika ofelbar/felbar och allvetande/ovetande som folk är mest, men under min högstadie- och gymnasietid som innehöll sin beskärda del av exponerade stringtrosor och boxershorts så upplevde jag aldrig att det störde mina studier och jag hörde aldrig någon annan beklaga sig över det problemet heller.

  Sen undrar jag, hade du inte saknat att få hänga med tjejkompisarna om dagarna, ifall de hade fått gå i en annan skola?

 104. Niklas skriver:

  Kim:

  Fast sen kanske det är en fråga om du är man el kvinna också, då vad än ofta dikteras så är mäns och kvinnors sexualiteter olika.

  och det är väl inte ett problem folk skulle beklaga sig över direkt?

  och jo, jag hade förmodligen saknat dem, men jag tror ökad koncentration i skolan hade varit värt det. Sen hade det ju inte behövt vara skilda skolor utan bara skilda klasser iaf.

 105. Hurtbullen skriver:

  En fråga till alla : Är inte den kommunala skolan idag ganska hopplös egentligen, för båda könen eftersom det finns en sådan uttalad ”Jämlikhet” av den sorten som vi kritiserad fram och baklänges ?

  Och vad skulle ändra sig ifall man bara såg till att båda könen ”trivdes” ihop i skolan ? Politiken på skolans riktlinjer kommer inte att ändra sig. Den kommer att fortsätta vara djupröd i all sin präktighet av social ingenjörskonst och motbjudande statistiska jämställdhet.?

  Har vi inte kommit fram till att båda könen utnyttjas av feministisk ideologi inom utbildningsväsendet ?
  Eller har jag missförstått någonting ? Enligt min mening kan man inte bygga på en rutten grund.

 106. NinniTokan skriver:

  @Kim:

  Skulle i princip alla killar som är hetero ha behov av att avskärmas från flickor?
  Håller ni andra med om sådana misandriska påståenden?

  Det Niklas säger är att pubertets-män har svårt att koncentrera sig och att det påverkar studieresultatet negativt. Detta pga att hormonerna ställer till det för de unga killarna.

  Även om jag tror han har fel, så låt oss lägga det åt sidan ett tag.

  Vi ponerar att Niklas har rätt. Är det då misadriskt påstående?

  Inte det minsta, anser jag. Skulle det visa sig att det är så, så är det så bara. Då är det en mansfråga att försöka hitta bra lösningar på. Det är varken bättre eller sämre än kvinnors pms-problematik.. Det är sånt som ”bara är”.

  Att däremot lägga värdering i mäns sexualitet som något som är sämre pga hur den ”bara är”. Det är misadriskt.

  Känslor är aldrig fel, det är bara handlingar som drabbar annan som kan vara fel.

  @Niklas:
  Jag vet att alla killar som är hetero är attraherade av tjejer, och jag vet att under hela min tid i skolan så var det oerhört störiga moment av killar som försökte få tjejers uppmärksamhet hela tiden.

  Att man attraheras av någon innebär inte att det per automatik stör ens koncentration. Att du upplevde situationer som ”oerhört störiga moment” innebär inte att de andra upplevde det likadant. Det innebär inte nödvändigtvis att det störde deras skolsituation.

  Min man skulle våga erkänna för mig, min bästa vän har berättar om betydligt mer tabulagda frågor inför mig. Min sons skolresultat är ett bevis för att han kan koncentrera sig.
  Så vad gäller dessa individer av manligt kön vet jag att du har fel.

  Men det säger ju inget om hur vanligt/ovanligt det är… Och saken är att vi här knappast kommer kunna reda ut det heller.

 107. David Holman skriver:

  @Kim: Inte riktigt, men tack för att du är med och spelar!

  Assange har inte blivit anmäld för våldtäckt utan man kollade om han kunde bli tvingad till HIV test och i den processen klassade någon annan som inte var där det hela för våldtäkt.

  Strauss-Kahns fall släpptes och istället anklagades städerskan och hennes pojkvän för koncpiration och falska anklagelser. Strauss-Kahn blev av allt att döma offer.

  Vad gäller kvinnors klädsel och kopplingen till våldtäkt, jag har fortfarande inte läst någon studie åt varken det ena eller andra hållet.

  Vad gäller DET FAKTISKTA ÄMNET: så du vill ignorera vetenskap? Du tycker det bästa sättet att komma åt ett problem är att totalt ignorera elefanten i rummet? Det vore som om man i en ekonomisk kris skulle säga ”jag tror vi bättre kommer ur denna krisen genom att ignorera bankernas bidrag till den”, hjälper knappast. Det är en sak att säga att det inte har så stor betydelse, en annan att säga att det ska ignoreras. Men det är ju så med de flesta feminister, de tror inte att biologi har något med något att göra, trams!

 108. Joakim skriver:

  @David Holman: Eftersom jag ogillar förbud lika mycket som tvång ska jag väl inte säga att det ska vara förbjudet med denna möjlighet, däremot invänder jag kraftigt mot att det ska vara upp till föräldrarna. Det finns galna föräldrar med moralpanik som av religiösa skäl inte vill låta sina barn gå med motsatt kön och som är beredda att köra över sina barn mot deras egen vilja. Det finns även barn som indoktrinerats av sina föräldrar på detta sätt, och då kan man ju fråga sig hur pass fria de är att själva ta ställning till vad de egentligen vill. Religiösa friskolor tycker jag däremot helt ska förbjudas, och i så fall finns ju risk att dessa föräldrar skulle sätta sina barn i dessa sekulära men också könssegregerade skolorna istället.

  För övrigt så utgår jag från att du åtminstone skulle önska att det fanns ett annat sätt att komma tillrätta med pojkarnas betyg, även om ingen av oss än så länge har någon bättre lösning.

 109. David Holman skriver:

  @Joakim: Jag har precis samma oro som du att det kan komma att utnyttjas av religiösa fundamentalister vilket är varför jag, precis som du, vill förbjuda religiösa friskolor. Och jag vill göra klart att det självklart måste finnas ett utbyte mellan pojkar och flickor även på pojk- och flickskolor.

  Jag önskar det fanns ett annat sätt men jag ser det tyvärr inte. Inte att man inte kan höja pojkars betyg alls på andra sätt, det är klart, men jag ser inget sätt som är bättre på att göra det, varken för pojkar eller flickor.

 110. Hurtbullen skriver:

  @Joakim:

  Sätter religiöst fundamentala föräldrar sina barn på allmänna skolor som är starkt sekulära idag ? Nej. Blir det intressantare om det funnes pojk och flickskolor även dom på sekulär grund? Knappast.

  För att föräldrar ska lyckats med sin religiösa indoktrinering och dito skolgång så måste dessa barn följa hela paketet hela vägen = Helt avstånd från vår materialistisk vetenskapliga bas i all utbildning.
  Risken torde vara liten eller t.o.m. försumbar.

  Kan vi stoppa föräldrar som gör fel val åt sina barn ? Naturligtvis inte. Det förekommer varje dag. Såväl hos religiösa minoriteter som hos oss den ”normativa” kollektiva massan som kallas för majoritet. Det är inte värt att angripa religionsfriheten för ett par rötäggs skull … vi landar i ungefär samma läger som feministernas vantolkningar över patriarkatbegreppet.

 111. Niklas skriver:

  Ninnitokan:

  Tja, nu var det så att jag hade bäst betyg av killarna i klassen, både i gymnasiet och på högstadiet.

  och det jag uppfattade som störiga moment var ju helt enkelt att andra killar tappade koncentration och började då störa/prata med tjejerna och annat.

  Eget arbete spenderade de i princip bara med att prata med tjejer, och det var oftast de tjejerna med sämre betyg, då de mer aktiva tjejerna var bättre på att ignorera dem.

  Det var aldrig så att jag pekade på detta som det enda problemet, dock är det en del av flertal problem.

 112. anonum skriver:

  Det viktigaste för att jag skulle lyckats med min skolgång är en förståelse för att även killar kan bli drabbade av sexuella övergrepp. Jag gick igenom skolan som ett problembarn trots en iq långt över medel och akademikerföräldrar, men inte en enda kotte fattade vad som var problemet trots att symptomen nu i efterhand var så oerhört tydliga. Det är ett svek som drabbar många killar med likande, då killar generellt har tendens att utagera istället för att ”internalisera våldet” som tjejer generellt gör.

 113. Joakim skriver:

  @David Holman: Nu tycker jag inte riktigt att du svarade på min fråga. Reportaget blogginlägget handlar om beskriver en sekulär friskola som skulle finnas kvar även om jag fick min vilja igenom och religiösa friskolor stängdes. När dessa föräldrar då insett att de har förlorat så kompromissar de och sätter sina barn på dessa skolor du förespråkar istället. Tanken var att pojkarna skulle få högre betyg, men det är knappast det främsta dessa föräldrar tänker på. Hoppas du förstår min oro.

  @Hurtbullen: Läs mitt svar till David. Naturligtvis skulle föräldrar sätta sina barn på sekulära skolor om de var könssegregerade och religiösa friskolor inte fanns. De ser det från den ljusa sidan och gnider händerna åt att de åtminstone kan få fortsätta könssegregera sina barn av religiösa skäl. Självklart kan vi till viss del stoppa föräldrar som gör fel val åt sina barn. I vissa fall handlar det faktiskt om rent sunt förnuft, och de minst kontroversiella valen är nästan alltid de liberala. Personligen vill jag även stoppa radikalfeministiska föräldrar från att göra fel val åt sina barn. Att hävda att jag skulle angripa religionsfriheten tycker jag ärligt talat är ett slag under bältet. Om du är för religionsfrihet borde du vara emot såväl religiösa friskolor som omskärelse på spädpojkar. Religionsfriheten gäller individen; inte inte individens föräldrar. Jag är själv kristen, men jag skulle nog bli satanist om jag hade galna föräldrar som tvångsplacerade mig på en kristen friskola. Jag blev inte kristen förrän jag berättade för mina konfirmationspastorer att jag på något sätt ville ha ett liv efter döden och de övertygade då mig om att det faktiskt fanns en liberal tolkning av kristendomen som helt överensstämde med den livsstil jag redan hade. Jag behövde i prinip bara börja tro på Gud och fortsätta följa den gyllene regeln.

  (Eventuella sidospår om Guds existens undanbedes vänligen.)

 114. David Holman skriver:

  Försökt skriva ett långt inlägg två gånger, orkar tyvärr inte igen så jag tar det korta svaret här:

  Jag har tyvärr inget bra svar på den frågan.

 115. Hurtbullen skriver:

  @Joakim:

  Hm, nej, kan inte se någon större fara i att föräldrar som är kristna fanatiker (eller andra konfessioner)placerar sina barn i pojk resp.flickskolor.

  Som jag redan skrev, oavsett moraliska dilemman, så är det ändå bättre ur liberal vinkel att dessa barn får umgås med majoriteten , som är där för att ta del av undervisningen , som nästan är klinisk fri från religionsfrågor.

  Oavsett personliga eller politiska skäl, så är sättet att påverka religiösa tendenser bättre med kontakt till majoriteten som inte är religiösa, än att det blir sektliknande grupper som drar sig undan varje form av samhällelig påverkan .

  Det är ett riktigt skräckscenario du målar upp. Och jag hänger inte riktigt med i dina analyser.

 116. michael skriver:

  Jag tycker det är bra att starta ett antal pojkskolor inte att alla ska gå där när sedan betygen höjs för pojkar visar detta på ett väldigt effektivt sätt att det inte är eleverna (pojkarna) det är fel på utan skolan.
  Och det här kan man sedan ta lärdom om i resten av skolväsendet.
  Jag förstår att feminister motsätter sig detta eftersom då kan man inte längre sprida lögnen att pojkar är omogna om antipluggkultur o.s.v
  Man ska komma ihåg att den feministiska retoriken är exakt samma som vita sa om svarta förr i usa.Att dom är omogna,har svårt att sitta still,lata,har svårt att ta till sig teoretiska kunskaper o.s.v man sa även att svarta inte behöver så mycket utbildning eftersom dom kommer ändå syssla mest med praktiska saker exakt samma sak som Wanja Lundby-Wedin och Mette Fjelkner Lärarnas Riksförbund sa om pojkar.
  Men man ska komma ihåg att en bra utbildning hjälper en att söka kunskap och kunskap är makt självklart gäller detta inte alla det finns många musiker konstnärer författare och företagare som hoppat av.Men för dom allra flesta är det en bra grund att stå på för att nå upp till kunskapens träd.

 117. NinniTokan skriver:

  @Niklas:

  Först skriver du att det var svårt att koncentrera sig som ur ett eget perspektiv. Sen hade du bra betyg(=du klarade skolan fast den var blandad)
  Nu skriver du:
  ”det jag uppfattade som störiga moment var ju helt enkelt att andra killar tappade koncentration och började då störa/prata med tjejerna och annat.”

  Hur vet du att dom tappade koncentration pga tjejernas närvaro? Om inte tjejerna varit där så skriver sven så här:
  ”Jag själv gick i en klass med bara pojkar i 9an i en vanlig skola.Den klassen var skolans skräck.”
  Det är min uppfattning också, ta bort tjejerna och dessa ”problem”barn ”tuppar sig” mot varandra istället.
  Dessutom förutsätter du att dessa tjejer var passiva offer. Jag misstänker att det kan ha varit pojkflickor dom fick med och dessa funkar mer som killar än som tjejer.
  (Jag har i hela mitt liv fått höra idiotkommentarer som: ”du är kär” insinueringar om att jag är ute efter att ställa mig in pga att jag skulle ha en emotionell/sexuell dold agenda för att mina vänner oftast bär snopp. Folk klarar allmänt inte av att se en vänskapsrelation man-kvinna utan att tolka in heterosexualitets-relation)

  Du svarar själv sven så här:
  Men det är ju då för att det inte finns någon disciplin, och de får härja okontrollerat.

  Så i ena fallet så vill du skilja pojkar och flickor.. och i andra fallet vill du ha disciplin.

  Jag tycker inte om ordet ”disciplin” för jag tänker på slavisk lydnad och det är inte bra. Jag vill hellre använda ordet ordning, som ”ordning i klassen”.

  För mig är det det som behövs. Det behöver både pojkar och pojkflickor(vilka för övrigt även behöver samma pedagogiska modeller/metoder) och det är inget som är en nackdel för flickflickor, tvärtom.

  Inte en enda sak som du (eller andra) sagt gör mig minsta övertygad. Så vi får enas om att vara oense.

  (För sakens skull vill jag tillägga att jag även är mot tex. religiösa friskolor. En av våra stora samhällsproblem är segregering(ålder, kön, klass mm.). Det skapar fördomar om ”de andra” och fördomar ger problem. Därför ska inte segregering byggas in i skolan, den ska motverkas.)

 118. Törnrosa skriver:

  David Holman: Jag är som du kanske sett tidigare helt inne på din linje. Har tidigare propagerat för någon form av delning på, enklast könen, under den besvärligaste mognadstiden när killarna generellt ligger ”lite efter” tjejerna i mognadsgraden.

  På det sättet kan man t ex styra upp killarna med såväl regler som mer gymnastik eller vad som nu krävs, utan att de ska känna behov av att impa på brudar. Kan vara nyttigt också för framfusiga tjejer att de får koncentrera sig på skoljobbet utan att hänga på killarna hela tiden.

  Tror även att det blir lättare för pedagogerna att kunna se de tysta och blyga också i de respektive grupperna eftersom fokus från spelet mellan de mognande könen flyttas ut ur skolan och till andra arenor. mvh

 119. Joakim skriver:

  @Hurtbullen: Det märks tydligt att du inte hänger med. Du har fortfarande inte fattat att jag är emot religiösa friskolor också. Du har fortfarande inte fattat att vanliga skolor är de mest sekulära som finns. Könssegregation är första tendensen till smygfundamentalism och skall i så fall endast tillämpas på pojkar som bedöms av en psykolog inte klara av att koncentrera sig bland flickor. Ultimat valfrihet för föräldrar är bland det farligaste som finns, och de bör egentligen fråntas vårdnaden innan de förstör sina barn.

  OT: Tänk vad tråkiga simundervisningarna hade blivit. Ingen bikini att hämta energi ifrån under 2000 m. Inga brudar att flörta med under fri lek. Svårare att få en flickvän. Inte för att det är något argument, men fortfarande ett faktum.

 120. Niklas skriver:

  Joakim: Men tex simundervisning är ju sådan undervisning som pojkar och flickor skulle kunna göra tillsammans.

  Vi skulle också kunna införa stringbikini med bara bröst som en del av skoluniform (och hänvisa till feministiska bara bröst-nätverket), göra som feminister och bekämpa förtryck med mer förtryck.

 121. Niklas skriver:

  Btw: Tycker det är intressant hur alla män säger att de inte stördes av flickors närvaro i skolan, och sen samtidigt skriver vilket roligt tidsfördriv de var.

 122. NinniTokan skriver:

  @Niklas:

  Det råder inte, per automatik, ett motsatsförhållande mellan att sköta skolan/kunna koncentrera sig på lektionerna och uppskatta tjejernas närvaro. Någon gång hört att man har raster, flera stycken varje dag faktiskt, i skolan?

  Förstår inte varför du inte tar deras ord på allvar. Så var det för dom! Varför kan du inte acceptera att män/killar är olika individer?

 123. Marie-Louise skriver:

  @Törnrosa:
  Jag har själv gått i flickskola under flera år och upplevt såväl för-som nackdelar. Har också gått i gymnasium med blandade klasser och tyckte själv det var mer stimulerande att ha båda könen i klassen.

  Men som förälder har jag också sett de nackdelar, som kan drabba ambitiösa, studieintresserade ”snälla” flickor som sätts i en klass med stökiga och lågpresterande pojkar, för att så att säga lugna ner klassen.(därmed naturligtvis inte sagt att alla pojkar är sådana) Skolleda, magsmärtor och depression och sjunkande betyg.

  Men efter att sedan börjat i gymnasiet i en klass mest bestående av flickor av samma sort, kom glädje och entusiasmen tillbaka och slutbetygen blev bara femmor.

  Så för mig är det svårt att ta ställning. Kanske måste det finnas möjlighet till både blandade och samkönade klasser.

 124. Niklas skriver:

  Ninnitokan: Det är inte deras ord jag ifrågasätter, mer deras självinsikt och minne.

 125. NinniTokan skriver:

  @Niklas:

  En gång i tiden visste jag att jag hade rätt. Då var jag feminist. Idag är jag mer ifrågasättande av ”mitt rätt”, därför lyssnar jag helst på dom som anser jag har fel för då har jag en chans att ifrågasätta och omvärdera mina åsikter. Det är utvecklande och kul, tycker jag.

  Du ifrågasätter inte bara ”deras självinsikt och minne” som mindre korrekt än ditt eget. Här är även ord från tre pedagoger, en direkt (AV) och två andrahandsuppgifter(här och här). Dessa pedagoger är män och håller inte med i din analys. Ändå är du säker på att din analys är den rätta. Det kallar jag allt annat än självinsikt.

 126. NinniTokan skriver:

  @Marie-Louise:

  Jag har själv gått i flickskola under flera år och upplevt såväl för-som nackdelar. Har också gått i gymnasium med blandade klasser och tyckte själv det var mer stimulerande att ha båda könen i klassen.

  Kan du inte utveckla vad du upplevde som för- resp. nackdelar?
  Jag skulle tycka det var intressant.:)

  Men som förälder har jag också sett de nackdelar, som kan drabba ambitiösa, studieintresserade ”snälla” flickor som sätts i en klass med stökiga och lågpresterande pojkar, för att så att säga lugna ner klassen.(därmed naturligtvis inte sagt att alla pojkar är sådana) Skolleda, magsmärtor och depression och sjunkande betyg.
  Det här ser jag inte som en fråga om hurvida man ska ha könsindelat eller inte. Stökiga element i skolan är ett problem för de ambitiösa eleverna(oavsett kön) och även antar jag för lärarna.

  På min tid hade vi en separat klass med ”stökiga elever”. Att lyfta ut sådana till en egen klass där man har en lärare som är bra på att ta hand om sådana elever hjälper både de ambitiösa eleverna och de stökiga eleverna som av någon orsak behöver ett annat stöd/en annan metod.
  Jag hade själv en kompis från en parallellklass som hamnade i denna klass, han blev helt förändrad sen han fick bytt klass, upplevde jag.

 127. Törnrosa skriver:

  Marie-Louise: När det var dags för mig att lämna folkskolan för realskolan i åldern 10-11 år hade vi tyvärr flyttat från stora staden till lilla staden. Så i stället för att hamna på ”Flickis” blev det samskola.

  Det var den gamla sortens skola med en annan slags press, men dock jag skulle mått bättre om jag hamnat i en flickskola under den perioden som följde. I gymnasiet var det en helt annan sak, där var det OK med killar i klassen. Vi hade väl hamnat på samma mognadsnivå.

  Sedan är det orealistiskt att tänka sig att alla ska delas upp i pojk- och flickklasser. Det underlaget finns inte på alla orter, men möjligheten bör kunna finnas, speciellt som elever nu kan ta sin skolpeng med sig. Jag har mest spetsat in mitt intresse för delningen på den period när ungdomarna generellt är som mest i otakt.

  Ett annat alternativ, som också är orealistiskt tycks det, är att dra ner på elevantalet i klasserna så att lärarna verkligen får tid att se alla elever och med rätt utbildning och stöd även kan dämpa bråkstakarna. mvh

 128. Törnrosa skriver:

  NinniTokan: Det finns för- och nackdelar med, om inte allt, i alla fall det mesta. En av mina närmsta vänner, en superpedagog, har faktiskt jobbat med en sådan klass som du beskriver, där stökelever plockades in. Det kan också bli bra och inte bra.

  En del blir verkligen hjälpta och andra kan det mer vara en slags status att hamna i sådan klass. Och andra igen kan nog må dåligt av att bli utpekade som problembarn.

  Dessutom ingår de i ett problemkollektiv och har inte vanliga olika kompisar att utvecklas med och förhålla sig till, som jag ser det. mvh

 129. Niklas skriver:

  Ninnitokan: Ehh? Du refererar till din man och mig i dina ”här”-länkar?

  Hur som kan man inte förneka den sexuella spänning som existerar mellan pojkar och flickor i skolan. Hela min uppväxt från låg-mellanstadiet var flickor som försökte spionera på pojkar i duschen och (i min klass fall pojkar som inte vågade för de fick så mycket skit för allt sånt beteende).

  Pojkar och flickor som försökte få varandras uppmärksamhet under lektionstid, spänningen från rasten du nämner som följde med in i klassrummet.

  Jag påstår att det påverkade mig och elever runt mig under min skoltid, jag är en person, men om det påverkar mig, så är det ju något som påverkar i klassrummet?

  Sen vet jag inte om man kan lita på någon som säger att vackra kvinnor runtom en när man försöker räkna matte går omärkta förbi, för män är biologiskt programmerade att märka dem.

 130. NinniTokan skriver:

  @Niklas:

  Du refererar till din man och mig i dina ”här”-länkar?
  Nej, kolla igen. I det ena ”här” är det mia. som svarar mig i det andra ”här” pratar jag om mitt samtal med min ”bästis” som är lärare och man.

 131. NinniTokan skriver:

  @Törnrosa:

  Visst är det så.. att det finns fördelar och nackdelar i alla frågor. Därför vill jag se att man försöker hitta lösningar där man maximerar fördelarna och minimerar nackdelarna.
  Kanske skulle vi ha uppdelning av könen på lektionerna i kärnämnena? Det är en tanke jag leker med.

 132. Törnrosa skriver:

  En sak till som jag funderat över är vad ungarna i dag sätter i sig i form av godis, lättdrycker och andra kemikalier. Undras om det inte kan förstärka den sprallighet som ändå ska finnas där under mognadsprocessen.

  I stället för att ge vanliga ungar diagnoser med olika bokstavskombinationer och sedan amfetamin, kanske det är bättre med en ekologiskt odlad banan och vettig giftfri mat. Bara en fundering. mvh

  Ps: Ja NinniTokan. Jag har också varit inne på det att kanske bara dela dem under olika lektioner. Tack och lov delades vi upp under gymnastiken i alla fall. Att ha killar som kollade vilka tjejer som satt på bänken skulle vara rena mardrömmen på den tiden i alla fall.

 133. NinniTokan skriver:

  @Niklas:

  Hur som kan man inte förneka den sexuella spänning som existerar mellan pojkar och flickor i skolan. Hela min uppväxt från låg-mellanstadiet var flickor som försökte spionera på pojkar i duschen och (i min klass fall pojkar som inte vågade för de fick så mycket skit för allt sånt beteende).

  Haha! Det minns jag!

  Men saken är att när jag gick in på lektion så placerades ”den sexuella spänning som existerar mellan pojkar och flickor” på hyllan och jag hade inga som helst problem att koncentrera mig på lektionstid.
  Jag är dessutom närmare lesbisk än hetero.. så du må tro att där fanns att spana på i duschen!:D Inte heller det störde mig under lektionstid.

  Det är inte nödvändigtvis så att killar inte kan ”placera på hyllan”. Med tanke på min väns reaktion som var en äkta förvåning över att det öht användes som argument(jag fick övertyga honom att ni var seriösa) så är din analys inte någon allmängiltig sanning för killar som grupp.

 134. NinniTokan skriver:

  @Törnrosa:
  En sak till som jag funderat över är vad ungarna i dag sätter i sig i form av godis, lättdrycker och andra kemikalier. Undras om det inte kan förstärka den sprallighet som ändå ska finnas där under mognadsprocessen.

  Ja, det med. en faktor jag skulle vilja man satte under lupp är ev. effekter av förskola i låg ålder. Vår stressreaktion styrs av något som heter HPA-axeln. Den präglas under de första 3 åren så att vår stressreaktion ska anpassas av vår levnadsmiljö så att den som lever under en mer hotande miljö med lejon och naturkatastrofer får en mer uppskruvad HPA-axel än den som lever ”på lugna gatan”.
  Vad innebär det för HPA-axeln att barn under dessa år har höga kortisolvärde?

  Det finns många, många saker att fundera över.

 135. Törnrosa skriver:

  NinniTokan: Japp håller med dig :-D Jag tror också att det egentligen finns många dellösningar som sammantaget skulle kunna ge oss en kanonskola med ungar som skulle må mycket bättre. Och med rätt backning även lärarna. mvh

 136. Marie-Louise skriver:

  @NinniTokan:
  Nackdelen med att gå i en skola med enbart flickor (och praktiskt taget inga manliga lärare) var väl främst att man inte fick någon naturlig relation till det motsatta könet.

  Fördelarna, som jag såg det, låg i ämnena matte, fysik och kemi, där jag tror att vi flickor bättre fick chans att hävda oss, än om det också varit pojkar i klassen. Likaså i gymnastik, där vi bl a hade en sorts rytmiska rörelser till musik och även dansade folkdans. Naturligtvis hade vi också bollsport och idrott. Nu för tiden har jag en känsla av (men det kanske är fel) att gymnastiken mest tar hänsyn till pojkarnas intressen.

  När det gäller stökiga elever, så kan det till viss del också ha med mognaden att göra. Discrepansen kan ju vara ganska stor i högstadiet och flickorna ligger ofta före. För en del elever kan det då vara en lösning att få gå i en flickklass. Men visst, det finns naturligtvis också pojkar som är ambitiösa och störs av dem som bråkar. Svårt att veta hur man löser det bäst för alla.

 137. Marie-Louise skriver:

  @NinniTokan:
  Det du skriver om effekten av att börja förskola i tidig ålder och HPA -axeln låter mkt intressant. Kan du berätta mer, eller hänvisa till var jag kan läsa om det?

 138. John Nilsson skriver:

  Söndagens ledare i Expressen, skriven av Anna Dahlberg, handlar om pojkars och mäns försämrade resultat i skolan, på högskolor och universitet. Under den lätt kastrerande rubriken ”Vad ska vi göra med männen?”, finns dock formuleringar som:

  ”Det ständiga fokuset på kvinnors underordning gör att vi missar en avgörande förändring – männens eftersläpning.”

  …”Det är inte bara vissa gymnasier som börjar likna gamla tiders flickskolor; även universitet och högskolor får alltmer karaktären av kvinnoreservat. Sex av tio studenter är kvinnor, och ser man till dem som lyckas ta examen är kvinnoandelen ännu högre.

  Också framtidens arbetsmarknad tillhör kvinnorna.”…

  ”Vad ska hända med dessa unga män? Risken är överhängande att de fastnar i långvarigt utanförskap och att de får svårt att bilda familj. De är ”dubbelt ratade”, som statsvetarprofessor Bo Rothstein har uttryckt saken (Sidan 4 4/4 2010). Varken arbetsmarknaden eller kvinnorna vill ha de lågutbildade männen.

  Man behöver inte vara konspiratoriskt lagd för att inse att dessa samhällets förlorare är extra mottagliga för främlingsfientliga och extremistiska lockrop. Med utanförskap följer också allsköns sociala problem, kriminalitet och dålig hälsa.

  Har feminismen gjort oss blinda för den här verkligheten? Mycket talar för det. Vi har varit så upptagna med att kartlägga kvinnors underordning att vi har missat att de stora förlorarna i dagens globaliserade värld kommer att vara män.”

  http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/vad-ska-vi-gora-med-mannen/

 139. NinniTokan skriver:

  @Marie-Louise:

  Tack!:)

  Nu för tiden har jag en känsla av (men det kanske är fel) att gymnastiken mest tar hänsyn till pojkarnas intressen.
  Den bilden har inte jag som har en pojke i 8:an. Jag upplever att man ger en bredd där man får prova på lite av varje.

  Det du skriver om effekten av att börja förskola i tidig ålder och HPA -axeln låter mkt intressant. Kan du berätta mer, eller hänvisa till var jag kan läsa om det?

  Kapitel 7 (och en del tillhörande rapporter) i denna bok.

  Jag vill inte gå in mer på det, eftersom jag inte är expert i frågan. Risken är att jag säger något som inte stämmer, för jag minns fel. Därför säger jag bara sånt jag har tydligt i minne. Boken är öht intressant, så den rekommenderas varmt. Där finns även ett kapitel om könsskillnader i hjärnan. Och med tanke på att författarna är ledande forskare så är den också trovärdig, menar jag.

 140. NinniTokan skriver:

  @Marie-Louise:

  Kapitel 7-10 skall det vara. Det handlar om barn och stress(vilket är ett dåligt ord på svenska, då det får oss att tänka på ”stressa/skynda sig” medan det snarare handlar om psykisk/mental belastning.)

 141. Marie-Louise skriver:

  @NinniTokan:
  Så bra att din son får pröva på lite av varje under gymnastiktimmarna. Eller idrott, som det väl heter nuförtiden. På min tid hette det Gymnastik med lek och idrott, vilket låter bredare.

  Men vad jag minns fick mina döttrar aldrig hålla på med t ex dans, utan det var idrott som gällde. I och för sig var det några år sedan nu.

  Tack för tipset om boken! Verkar intressant och jag ska genast skaffa den.

 142. Kim skriver:

  @NinniTokan , ”Att däremot lägga värdering i mäns sexualitet som något som är sämre pga hur den ”bara är”. Det är misadriskt.”
  Sämre än vad? Någon annan sexualitet än killars har ju inte nämnts och verkar ju inte existera heller enligt förklaringsmodellen för killars studieresultat.
  Sen tror jag inte heller att killars sexualitet består av att bli helt oförmögen att tänka i närvaro av tjejers rumpor och urringningar.
  Fast det har ju kommit fram nu att Niklas inte alls hade några problem med sina studier egentligen och att det i själva verket var andra killar som störde. Varför han nu valde att skuldbelägga tjejerna för deras närvaro och klädsel, istället för de störande killarna kan ju en fundera på.

 143. Joakim skriver:

  @NinniTokan: Du är mer lesbisk än hetero, men du lever med en man? Helt okej naturligtvis, men jag har faktiskt aldrig hört den varianten förut. Han måste verkligen vara speciell i så fall :)

 144. NinniTokan skriver:

  @Joakim:

  Det var lite förenkling. Vi diskuterade här sexuell attraktion och det var i det avseendet jag menade. Av 10 individer som jag finner sexuellt attraktiva så är typ 8 kvinnor. Emotionellt ”leder” nog män… tror jag. Det är inte så ofta jag blir kär, haft ”gubben-min” vid min sida att vara betuttad i sen urminnes-tider typ.. så.

 145. NinniTokan skriver:

  @Kim:

  Sämre än vad? Någon annan sexualitet än killars har ju inte nämnts och verkar ju inte existera heller enligt förklaringsmodellen för killars studieresultat.

  Sämre än något annat what so ever. Inte sämre än din bild av hur manlig sexualitet ”är”, inte sämre än min bild, och inte sämre än kvinnlig sexualitet, vad nu än den är.

  Jag är så himla trött på den demonisering av män och offergörandet av kvinnor som sker i Sverige sen 1990-talet, att det står mig upp i halsen. Det blir som tydligast när det gäller sex/sexualitet.
  Och säger man minsta lilla om kvinnor, tex. ger rådet att inte gå genom parken en lördagsnatt med mus-i-kant eftersom det finns svin där ute, så blir det ett j*la liv för då ”skuldbelägger man kvinnor”. Att det sen handlar om att man bryr sig om och vill tjejer ska vara rädda om sig själv… det spelar ingen som helst roll.

  Jag tolkade in en demonisering i din kommentar. Det betyder inte att du stått för någon demonisering, felet ligger troligen i min tolkning.
  Men jag ville säg det(=”inte sämre än”-budskapet) ändå, inte som till dig utan som till alla för att vi måste sluta demonisera män.

  Varför han nu valde att skuldbelägga tjejerna för deras närvaro och klädsel, istället för de störande killarna kan ju en fundera på.
  Tycker du han gör det? Kan du visa ett citat var du tycker han skuldbelägger tjejerna. För jag läser inte in det, jag läser in att han ”skuldbelägger hormoner och skolsystemet”, men varken tjejerna eller killarna.
  Jag har följt tråden noga då den intresserar mig och läst varenda kommentar. Så uppenbarligen ser/tolkar vi olika…. och så är det ju med kommunikation.. det är inte helt lätt:)

  Så visa gärna ett citat(eller fler om du vill) så kan jag förklara hur jag ser/tolkar det.

 146. Nephilims Wings skriver:

  Ja, dagens skola fungerar ju dåligt för killar, så varför inte prova? Jag tror disciplin-momentet är avgörande. Tyvärr tror jag det blir svårt att få igenom politiskt, det går ju på tvärs med könslikhetsdogmat. Feminister har visat om och om igen att dom inte bryr sig om konsekvenserna för män, så humanism kan man inte heller hänvisa till.

 147. Andreas skriver:

  @JN: PREAACH MOTHAFUCKA AAW YEAH.

  Nee men David D var också en av mina gurus i 18-årsåldern. Hade nog aldrig haft ett längre förhållande utan att ha studerat ifrån den mannen.

 148. Andreas skriver:

  @NinniTokan:

  Det bästa är faktiskt att göra som de flesta kulturer gjort innan oss, låt killarna plugga själva med andra killar, och tjejerna för sig.

  Sen kan de ses i helgerna eller på fritidsgården och socialisera där, så kan tjejerna klä sig precis som de vill. Vet själv hur stökigt det blev med brudar i närheten. Gå på valfri fest så ”hettar det till” bland killarna generellt när den första bruden dyker upp, och hon kan sitta helt tyst i ett hörn, det blir ändå en mycket aggressivare stämning, roligare ibland, men definitivt mer socialt tävlande- alltså ingen bra miljö för logiskt lärande.
  När du är 20+ är det lättare att hantera, och vid sisådär 25+ lär det inte vara några problem alls. (Är påväg mot 23 just nu).

  Och hur man umgås med tjejer? Det lär du dig nästan lika bra ifrån en annan man- för ”var dig själv” är knappast ett råd som visar på insikt i killars situation(Ja det där rådet 99% av alla kvinnor ger en ung pojk). Sen kan man tjöta hur mycket som helst i att vi ska ”förstå varandra, lära oss kontrollera våra känslor”.

  Newsflash: Vad som gör förhållanden och kärlek KUL är att det finns SKILLNADER.

 149. [...] [Reportage om pojkskola i USA] [...]

Google