Repliker i pågående debatt om våld i hemmet

22 maj 2012, av Pelle Billing

Häromdagen skrev jag om den något lustiga artikeln i DN där man ville inkludera våld mot husdjur i begreppet partnervåld, innan man ens inkluderad våld mot män. Det var den typ av artikel som gör att man inte vet om man ska skratta eller gråta åt den svenska idédebatten.

DN-rubriken pekade ut ”pappa” som våldsansvarig, något som inte föll i god jord hos Pappamanualens grundare Markus Ollikainen. Därför skrev han en replik hos Newsmill. Efter genomgång av en mängd statistik var det sammanfattande omdömet:

Att det finns pappor som är förövare skall vi aldrig förneka, men att i artiklar efter artiklar sprida bilden som om de vore en epidemi är fel, utan att samtidigt kunna säga att båda föräldrarna kan vara förövare. Att blanda in våra älskade husdjur för att smutskasta ”pappan” är bara ännu ett slag under bältet.

Låt oss pappor vara i fred!

Det Markus Ollikainen sätter fingret på är det beteende som är möjligt gentemot män och pappor, men omöjligt gentemot  andra grupper i samhället. Män får beskrivas som problematiska, våldsamma och allmänt förkastliga – på ett sätt som aldrig skulle fungera gentemot andra grupper. Smaka på rubriken ”När mamma slår värmer hon upp på hunden”. Känns det som en rimlig rubrik i DN?

Genusdebattören Magnus Falkman har i sin tur skrivit en artikel i Eskilstuna-Kuriren. Där lyfter han att svenska myndigheten Brå konstaterat att det är små skillnader mellan könen vad gäller utsattheten för partnervåld (även om det genomsnittliga våldet ser delvis annorlunda ut mellan könen). Brå:s rapport ignoreras dock av politikerna, som fortsätter på sin inslagna väg:

När Kristdemokraterna och Alliansen nu ska fördjupa och intensifiera sin tidigare miljardsatsning mot relationsvåld väljer de återigen att förbise de utsatta männens behov av hjälp och stöd. I dag finns en statlig permanent finansiering av kvinnojourerna på 109 miljoner per år. Samtidigt avsätts inte en enda krona till de verksamheter som riktar sig till män som utsatts för relationsvåld. De ensidiga satsningar på kvinnojourerna har även resulterat i att barn som bevittnat pappas våld mot mamma har bättre förutsättningar till hjälp och stöd än barn som bevittnat det omvända samt att kvinnor som lever i samkönade relationer har avsevärt lättare att få hjälp och stöd än män i samkönade relationer.

Satsningarna på detta område är varken rimliga eller kunskapsbaserade; de är ideologiska. Politikerna vet att den sista riktigt starka bastionen hos radikalfeminismen är att prata om ”mäns våld mot kvinnor”, och den politiker som vågar utmana detta paradigm riskerar svåra mothugg i media. Således är det lugnast för politikerna (med enstaka lysande undantag) att fortsätta behandla partnervåld som ”mäns våld mot kvinnor”. De utsatta män och barn som inte får den hjälp de behöver blir en typ av moderna politiska offer – om man ska hårddra det hela.

Viktigt att betona är att det inte handlar om att ge hälften av bidragen till våldsutsatta män. Det handlar bara om att alla människor, oberoende av kön, ska kunna få den hjälp de behöver när de misshandlats och söker stöd hos sin kommun. Att människor får hjälp efter behov, istället för efter kön, kan väl inte vara annat än djupt människovänligt?

Tipstack: Går till Jens, Mia, Ariel och Chade!

 

31 kommentarer på “Repliker i pågående debatt om våld i hemmet”

 1. Patrik skriver:

  jag konstaterar med stor ledsamhet, men inte någon större förvåning att det är totalt knäpptyst i gammelmedia angående gårdagens avslöjande om svenska skolan.

  Har inte feminister söner?

 2. Arne skriver:

  Har du sett Madeleine Leijonhufvuds ”fina” bidrag i debatten?

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/det-kravs-klarsprak-om-mannens-vald_7217249.svd

 3. NinniTokan skriver:

  Det är så skönt att sånt här möter motstånd. Det var en lång period i samhället där det var näst intill omöjligt att göra motstånd mot dessa ideologiska krafter.
  Den vändningen känns hoppfullt, tycker jag.

 4. Markus skriver:

  Det verkar inte bara vara i moder Svea som diskrimineringen och orättvisorna mot män pågår. Jag såg den engelska dokumentären Street Laws igår. En ung man höjde rösten i ett gräl med en kvinna. Fem poliser var på plats angående ett orelaterat handgemäng. Kvinnan och hennes tre väninnor gav sig på honom med brutala slag och sparkar. Poliserna grep mannen för förargelseväckande beteende. Mannen slutade som anhållen och blodig med knäckt näsben i polisbilens pickup. Kvinnorna satte sig i sin bil och körde iväg.

  En annan man urinerade i ett gathörn och fick 80 pund i böter. En drucken kvinna strippade uppe på polisbilens tak och fick hjälp att komma ner och sina kläder ihopsamlade.

 5. Hurtbullen skriver:

  @Arne:

  Leijonhuvud : ” Mäns benägenhet att använda våld mot svagare, mot kvinnor, barn och djur. ”

  Blev intresserat av ordet ”benägenhet” och letade upp synonymer ;

  böjelse, tendens, läggning, dragning, villighet, förkärlek, lust, håg, fallenhet.

  Idén om könsmaktordningen måste hållas vid liv – till varje pris – därför buntas männen ihop till en vällustig massa som njuter av att bestraffa svagare genom våld.

  Varför inte säga rakt ut att män är sociopater med en gång ?
  Det borde ha satt ordenlig fart på debatten och fler kunde knyta an till wachenfelds ” Män är djur” och på så vis marginalisera F! och radikalfeminismen ännu en gång.

  Intressant f.ö. att nu introduceras hunden som offer för det strukturella manliga våldet mot fysiskt svagare. Vilket borde aktivister med katter,hamstrar,kaniner,kor och grisar som specialite´att gå i taket , och kräva en omedelbar inkludering .

  Ja, jag vet inte.Ska man skratta eller gråta ? Mitt verktyg by choice kommer att bli satir och ironi – Under en avsevärd framtid. Det är så j-a bisarr , man orkar inte bemöta på normalt, väluppfostrat vis.

 6. Tratten skriver:

  När släpper Pär sin bok om mansdiskriminering?

  Var den inte på gång eller la han ner saken?

 7. Gunnar (DU) skriver:

  Pater semper est skriver också ett väldigt bra inlägg på detta temat:
  http://patersemperest.blogspot.se/2012/05/det-kravs-klarsprak-om-tokstollar-som.html

  Är bara så tröttsamt att vi inte tycks se något slut på denna missandri!
  Känns snarare som den trappas upp, även om det är fler nu som protesterar mot tokigheterna. (Eller kanske just därför…)

 8. Hurtbullen skriver:

  @Gunnar (DU):

  Någonsin funderat på att infiltrera vansinnesfeminismen ? Det har jag ibland gjort. Det är ganska lätt. Man presenterar sig som feministisk skribent och skriver artiklar,inlägg osv på diverse feministiska bloggar , kanske t.o.m. tidningar också.

  Artiklarna man skriver är helt enkelt designerade att få in fler människor i debatten, genom att man tar till maximal position för tokstollefeminismen och en kategorisk negativ ton mot män (Utan att ens ljuga ett enaste dugg) och därigenom få en reaktion av mer normalt funtade människor – för att ingå i kampen mot galenskaperna.

  Alltså maximal galenskap med maximal feministisk tokideologi ,utan att ljuga – För att få största möjliga reaktion och sedan åstadkomma splittring och marginalisering mellan tokstollar och de sansade.

  Det är på samma vis som tokfeminismen fått sina positioner idag. Och varför skulle vi vara bättre – eller värre ?.

 9. Pelle Billing skriver:

  @Arne: Jag länkar redan till den artikeln i inlägget :)

 10. Pelle Billing skriver:

  @NinniTokan: Ja, det finns hopp. Samtidigt skrivs artiklarna om ”mäns våld mot kvinnor” i DN och SvD, medan replikerna hamnar i lite mindre publikationer. Dock glädjande att lokaltidningarna och Newsmill visar vägen när de största tidningar är fega.

  ”Mäns våld mot kvinnor” är radikalfeminismens sista trumfkort, och smäller fortfarande högt i media. Därför trycker de på detta nu när det håller på att gå utför med rörelsen.

 11. Pelle Billing skriver:

  @Markus: Det låter helt galet när man läser det du skriver men tyvärr behandlas könen väldigt olika av lagen. Man har inte anpassat sig till kvinnors frigörelse, och inte börjat vara lika sträng mot kvinnor.

  Jämställdhet måste gå åt båda hållen…

 12. Pelle Billing skriver:

  @Hurtbullen: Skulle vara intressant om någon Wallraffade på det sätt du beskriver. Vare sig allmänheten skulle märka av det eller inte skulle det gå att göra en sjukt intressant dokumentär om det hela. Kräver dock en del resurser för att genomföra.

 13. Mia. skriver:

  Ja en mer passande rubrik hade varit.

  ‘Känslomässig utpressning borde inkluderas i begreppet partnerfridskränkning’.

  Har man den insikten blir inte ‘användandet’ av barn och husdjur något konstigt (eller lustigt). Att som ett led i kontroll/maktspelet säga att man ‘ska ta barnen’ eller ‘locka barnen med t ex en katt, eller hota att sälja den om barnen är borta (hos den andra föräldern). Eller att inte bry sig särskilt om barnen (eller t o m misshandla dem) men kräva vv för att fortsätta kontrollera dem eller sin expartner. Men detta är naturligtvis svårt att ‘bevisa’.

 14. Tratten skriver:

  Mia

  Använder kvinnor sig av känslomässig utpressning mer än män? Eller är det jämt skägg?

 15. JD skriver:

  Ja artikeln i DN där man man vill ge intryck av att Pappor förbereder misshandel av fru och barn på sina husdjur är så extremt retoriskt vedervärdig att det nästan är svårt att kommentera den.
  Jag har dock läst lite twitter och bloggkommentarer ang detta där kvinnor skriver kommentarer som att – Jag ska fortsätta vara singel och inte låta någon man slå mina husdjur i alla fall.
  Om syftet bland DN-debattörerna som skrev artikeln var att ge en hatisk och skev bild mot Män som inte alls gynnar kvinnor så har dem lyckats.

  De som inte har läst Markus artikel på newsmill bör göra det för att få rätt perspektiv till den könsrasism och könssemintism som skribenterna på DN sprider.
  Fullständigt vedervärdigt! Vissa personer bland skribenterna trodde jag hade mer i huvudet än så här!

 16. Jax skriver:

  Vill bifoga denna gamla vackra visa till debatten om kvinnors våld mot barn.

  Lasse han går, på sitt tredje år,
  blir nog en stor karl omsänder.
  Full utav skoj, efter lekar och stoj,
  hem han kommer med smutsiga händer.
  Det hänt mången kväll, han därför fått smäll,
  men när sedan till sängs han fått gå,
  kan det hända ibland, att han ser på sin hand,
  och snyftande tänker som så:

  Fem smutsiga små fingrar, på en smutsig liten hand,
  så blir det nästan alltid, när man grävt med dem i sand.
  Varför skall mamma sörja, över denna synd ibland,
  de’ finns de’ som värre e’, än en smutsig liten hand,
  de’ finns de’ som värre e’, än en smutsig liten hand.

  I originalöversättningen vill jag minnas att en textrad slutade:
  ”…och när mamma slutat slå”.
  Har någon den textversionen?

 17. JD skriver:

  Varför är det så viktigt för kvinnoorganisationer att vinkla bort att lika många kvinnor som män slår sina barn.
  Beror det på att de njuter av det?

 18. jimmy skriver:

  @Gunnar (DU): Peters text var fantastisk, fler sådana klarsynta personer måste få komma fram i våra stora medier

 19. Mia. skriver:

  @Tratten:

  Ja det vet jag ju inte då jag inte sett någon statistik på det. Sen är det ju som sagt svårt att bevisa. Men jag skulle tro att det är relativt jämt fördelat, men att den känslomässiga utpressningen kan se lite olika ut generellt mellan könen. Skulle dock tro att det finns en bild av att det andra könet är ‘värst’ då den, om man har otur att hamna i en dysfunktionell relation med en sådan individ, oftast är av det andra könet.

 20. Tips till aktivarum. skriver:

  Är det någon som har läst Kielos nya bok ”Det enda könet” där hon pratar om ekonomi och att vi måste där blanda in psykologi. Boken ska ha mycket teorier från amerikansk feminism.

  Det har väl redans gjorts tusentals ggr av evolutionspsykologin, och även av Rothstein som egentligen påpekade att ”patriarkatet” är i allra högsta grad sprunget ur vad KVINNOR väljer och inte vad MÄN väljer.

  Jag ska läsa boken och försöka återkomma med kommentarer. Uppmanar även Aktivarum att läsa boken eftersom jag misstänker att boken har en hel del onödig male-bashing. Som brukar vara så vanligt i det statsfeministiska samhällsklimatet i Sverige.

  Här pratar Katrine Kielos själv om sin bok.

  http://www.youtube.com/watch?v=Jq939J1P73s

 21. Mia. skriver:

  Läste om MO´s artikel och stannade vid siffran 800 miljoner. Om man utgår från Brå´s skrift ‘Våld mot kvinnor och män i nära relationer’ och siffror från NTU som de hänvisar till så gör det, om man utgår från ca 3 milj kvinnor, att det satsas ca 22.200 kr per misshandlad kvinna om jag räknat rätt (1,2% x 3 milj = 36 000 x 22 200). Och det tycker jag inte är så saftigt. Det som fattas om man använder samma siffror från NTU är just att det borde satsas 200 miljoner på partnervåldet mot män (0,3 % x 3000000 = 9000 x 22 200).

  http://www.bra.se/download/18.cba82f7130f475a2f180002016/2009_12_vald_kvinnor_man_nara_relationer.pdf

  ”Sammanlagt 505 händelser av relationsvåld har rapporterats av 304 personer i NTU. En femtedel av de utsatta är män. Det är alltså relativt få, under en procent (1,2 procent bland kvinnor och 0,3 procent bland män), bland samtliga intervjuade i NTU som uppger att de under det senaste kalenderåret utsatts för misshandel, sexuellt våld, trakasserier och/eller hot av sin nuvarande eller tidigare partner. Medan män främst uppger utsatthet för trakasserier, rapporterar kvinnorna fler händelser av misshandel och hot.”

 22. Jack skriver:

  Apropå våld i hemmet, ett brott (om inte en kvinna begår det). För ett tag sedan hade Stockholms Universitet, en feministinfesterad samling byggnader i Stockholm, en reklamkampanj unga människor bjöds in att delta i politisk indoktrinering mot betalning (CSN) genom ett stort ansiktsporträtt på en man och en kvinna som gått i byggnaderna. Bli student var budskapet på ytan.

  Den politiska indoktrineringen började dock redan med reklamkampanjen. Mannen såg märkbart livrädd ut och var polischef. Varför den minen, varför en polischef som ser livrädd ut? Kvinnan hade en iskall blick och var nobelpristagare.

  Vad medför en sådan reklamkampanj? Vilka värderingar och förmedlar SU sig stå för? Hur påverkas människor som står på perrongen och ser att män är livrädda på universitetet medan kvinnor får nobelpris. Bör män i Sverige generellt vara rädda? Bör poliser vara rädda? Är det kvinnor som har eller bör ha makten på SU eller inom polisen så till den grad att män är rädda?

  En mycket speciell reklamkampanj som borde ha nämnts i en jämställdhetsblogg.

 23. Mörker skriver:

  Mina tankar går till alla barn som växer upp med en ensamstående mamma som använder våld mot barn och nya partners. Dvs alla barn som har en sådan mamma. Samhällets egenkära elit har nämligen valt att inte skydda barnen mot de farligaste personerna i deras omgivning, mamman och styvpappan.

 24. Magnus skriver:

  ”Sammanlagt 505 händelser av relationsvåld har rapporterats av 304 personer i NTU. En femtedel av de utsatta är män. Det är alltså relativt få, under en procent (1,2 procent bland kvinnor och 0,3 procent bland män) …”

  Nationella Trygghetsundersökningen (NTU) ger inte riktigt hela sanningen i detta fallet.
  Enligt BRÅ bygger NTU på kortare intervjuer med personer. När det gäller våld har män andra definitioner av begreppet än kvinnor, samt att män i en mindre omfattning gärna berättar att de varit svaga, utsatta eller offer för våld.
  Detta gör enligt BRÅ att NTU inte ger en korrekt siffra när det gäller våld mot män, utan det enda sättet att få en bra bild av våld mot män är enligt BRÅ genom djupintervjuer av män.

  Så de 0,3 % som nämns i NTU är enligt BRÅ själva troligen i underkant, då NTU inte ger utrymme för några djupintervjuer av män.

 25. Johan Grå skriver:

  Feltänket feministiska forskare och debattörer gör är att de tror att våldsamma människor är beräknande. Jag vet inte var de fått det ifrån, de måste sett för mycket på skräckfilmer där skurkarna är kallblodigt beräknande psykopater.

  I verkligheten där vi andra människor lever beror partnervåld nästan alltid på bristande impulskontroll och affektreglering. Människor, män som kvinnor, tar till våld när de helt enkelt är så utom sig av stressreaktioner eller känslomässiga reaktioner att de inte längre kan kontrollera sig.

  De som slås har bristande förmåga att hantera stress eller starka känslor, alternativt av en eller annan anledning närmare till att ta till våld, kanske för att det förekommer i deras närhet.

  Därför är det rätt trivial information att man även slår sina husdjur. Man är ju samma människa i förhållande till dem och de vistas i samma laddade situationer.

 26. Mia. skriver:

  @Magnus:

  Och just därför vore det väl bra om man kunde satsa 200 miljoner, utifrån de siffror man iaf faktiskt har, på forskning etc gällande partnervåld riktat mot män?

 27. Mia. skriver:

  @Johan Grå:

  ”I verkligheten där vi andra människor lever beror partnervåld nästan alltid på bristande impulskontroll och affektreglering. Människor, män som kvinnor, tar till våld när de helt enkelt är så utom sig av stressreaktioner eller känslomässiga reaktioner att de inte längre kan kontrollera sig.”

  Ja det finns nog de som har en mer ‘normal’ brist på impulskontroll och affektreglering, och det är nog ofta fallet vad gäller det episodiska partnervåldet.

  I verkligheten där de som utsatts för relationsterror (intimate terror) lever beror däremot den bristande impulskontrollen och affektregleringen hos förövaren ofta just på störning. Människor med psykopatiska drag ser inte alltid ut som i skräckfilmerna. Man beräknar ca 1% av befolkningen (Robert Hare). Detta är dock snarare kunskaper som ‘radikalfeminister’ blundar för.

 28. Hurtbullen skriver:

  Har förut länkat till en artikel om den galopperande utbredning av ADHD-Diagnoser på skolbarn. Här är en till artikel, som bekräftar läget genom barnläkarens artikel. Jag rös …. Vissa skolor har adopterat en utsortering av ”störiga” elever med påstådda ADHD-diagnoser .

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/snart-kan-alla-som-vill-fa-en-diagnos_7217151.svd

 29. Aktivarum skriver:

  Tips till Aktivarum:

  Bloggat :) Bra tips… hade tänkt blogga om den där ”marknaden är en hispig man” tidigare men kul med uppmuntran.

 30. rigmor. skriver:

  Vem förövaren än är i hemmet ,ska denne avlägsna sig från familjen, och absolut där det finns barn,
  Det är i första hand socialtjänsten som ska tag i detta, Om den hade fungerat
  som den skulle, En brottsbenägen får härja fritt hur länge som helst många gånger innan någon ingriper, Helst ska en familj plågas i många år och sättas i ruin, om förövaren tex råkar vara missbrukare,. Enligt min uppfattning verkar det som om Kvinnor (mestadels)som alarmerar inte blir hörda.
  De vill avlägsna en våldsbenägen person för att skydda barnen, men det måste ta nägra år innan det sker. www. mansklighet.se finns ett reportage om detta. ” Det skulle vara skönt att leva, inte bara överleva”

Google