Notis: Assange ska överlämnas till Sverige

30 maj 2012, av Pelle Billing

Supreme Court i Storbritannien har beslutat att Julian Assange ska överlämnas till Sverige, där han är misstänkt för våldtäkt och sexuellt ofredande.

För de som är intresserade av rättssäkerhet i sexualmål är detta goda nyheter. Nu kommer strålkastarna att riktas mot Sverige, och bristerna i vårt rättssystem kommer ånyo att uppmärkssammas.

I Sverige kan ju sexualmål avgöras bakom stängda dörrar, och man kan sitta häktad långa perioder utan möjlighet till borgen. I till exempel Storbritannien ses dessa två principer som helt värdiga en bananrepublik, med tanke på att rättssäkerheten urholkas betydligt.

Mer om Assange-fallet kan du läsa här och här.

 

33 kommentarer på “Notis: Assange ska överlämnas till Sverige”

 1. Bashflak skriver:

  Nja, slutsatsen är väl snarare att långbänken fortsätter, eftersom även Supreme Court gått utanför ordinarie praxis när de baserat sitt beslut på detaljer som inte togs upp i huvudförhandlingarna. Därmed tvingas de ta det unika beslutet att försvaret får två veckors respit och att målet fortfarande är öppet. Ännu en extraordinär detalj i denna märkliga cirkus, där både myndigheter och medier i Sverige och Storbritannien fattat en lång rad udda beslut.

 2. bäver skriver:

  ”I Sverige kan ju sexualmål avgöras bakom stängda dörrar, och man kan sitta häktad långa perioder utan möjlighet till borgen.”

  – mig veterligen gäller detta för alla brott, inte bara sexualmål: i sverige går det aldrig att undgå häktning mot borgen och domstolen kan alltid besluta om ”lyckta dörrar” för att skydda målsägandens eller för den delen den anklagades integritet. (rätta mig om jag fel.)

  menar du att detta bör ändras? (vet för lite för att någon åsikt själv.)

 3. Det bör absolut ändras att människor tvingas sitta häktade utan möjlighet till borgen. Det är lika med ett fängelsestraff för de som är oskyldiga. Häkte är så vitt jag vet till och med värre än fängelse för man får sitta mer isolerad. Det finns fall där människor har fått sitta mer än ett år i häkte och varit oskyldiga. Är det OK att sätta människor i finkan innan de funnits vara skyldiga eller ej? Ett exempel är den äldre mannen som anklagades för att ha mördat sin fru i skogen. Sen kom man på att det var en älg som hade dödat hans fru. Inga monetära kompensationer kan kompensera för den behandlingen.

 4. Lavazza skriver:

  Överanvändningen av häktningar återkommer ständigt i människorättsorganisationers kritik mot Sverige.

  Eva Finné fattade ett korrekt beslut och Marianne Ny har lagt ner många statliga miljoner på att får Assange utlämnad istället för att låta polisen förhöra honom per videolänk eller på plats i UK. Sannolikt kommer åtalet läggas ner så snart Assange har hörts men först kommer han säkert att sitta häktad ”bara för att”. Risken att ha ”utlånas” till USA är inte borta. Alla förnekar att så kan ske, men ingen makthavare har utfärdat några sådana garantier.

 5. Chade skriver:

  Häktning kan egentligen bara ske om något av följande skäl är uppfyllda (RB 24:1):

  ”Den som på sannolika skäl är misstänkt för ett brott, för vilket är föreskrivet fängelse ett år eller däröver, får häktas, om det med hänsyn till brottets beskaffenhet, den misstänktes förhållande eller någon annan omständighet finns risk för att han
  1. avviker eller på något annat sätt undandrar sig lagföring eller straff,
  2. genom att undanröja bevis eller på något annat sätt försvårar sakens utredning eller
  3. fortsätter sin brottsliga verksamhet.

  Är för brottet inte föreskrivet lindrigare straff än fängelse i två år, skall häktning ske, om det inte är uppenbart, att skäl till häktning saknas.
  Häktning får ske endast om skälen för åtgärden uppväger det intrång eller men i övrigt som åtgärden innebär för den misstänkte eller för något annat motstående intresse.
  Kan det antas att den misstänkte kommer att dömas endast till böter, får häktning inte ske”

  Dvs, i teorin (i alla fall) är svensk lagstiftning ganska restriktiv med häktning. Hur det fungerar i praktiken vet jag mindre om men jag tycker att de skäl som nämns för att häkta någon är klart försvarsbara skäl.

  Däremot kan man kanske kritisera det svenska rättsystemet för att ofta vara för långsamt. Dvs., om någon sitter häktad ett år så är det kanske inte häktningsreglerna som är dåliga utan rättsystemet som inte reder ut frågan tidigare.

  Sen är det ju också så att vissa brott faktiskt tar lång tid att utreda och det kan ändå finnas skäl att ha någon häktad under en längre tid.

  Märk även att det finns ett krav på sannolika skäl (eller i undantagsfall skäligen misstänkt), man kan inte bara slänga första bästa misstänkta i häkte.

 6. Erik LL skriver:

  Jag undrar hur många svenskar som egentligen har koll på hur rättssäkerheten ser ut i Sverige. Personligen lärde jag mig inget förrän jag sökte upp informationen själv.

  Eller förlåt mig, rättssäkerheten för kvinnor är ju ypperlig här. End of story.

  ;)

 7. bäver skriver:

  @Andreas Karlsson:

  ja…häktning blir ju ett fängelsestraff för oskyldiga eftersom den häktade inte är dömd ännu. och som du säger verkar ju inte förhållandena på landets häkten vara de allra bästa heller. t.ex. hör man ju då och då att häktade tagit livet av sig fastän det inte ska vara möjligt.

  vet inte hur det funkar i länder där man kan komma ut mot borgen, men tänker mig spontant följande problem:
  *det är/känns mindre tryggt för målsägande (kan kanske få effekt på viljan att anmäla brott…?)
  *den som har råd med borgen slipper häkte, övriga inte (tveksamt om det är likhet inför lagen..)
  *större risk att skyldiga går fria..?

  men detta är kanske en diskussion som kräver större juridiska kunskaper :-) .

 8. bäver skriver:

  @Chade:

  tack för info! (med källhänvisning och allt :-) )

 9. Ligneto skriver:

  @Erik LL: Vi har jämställd rättssäkerhet alá feminism här – Dvs rättssäkert för kvinnor men inte för män.

 10. Daniel skriver:

  Är det någon som vet exakt vad det är som han har gjort fel.
  Att bete sig som ett svin på ett eller annat sätt må vara moraliskt förkastligt, men inte fasen är det olagligt.

 11. OldWolf skriver:

  Den som läst den häktningspromemoria som ligger till grund för att Assange häktades i sin frånvaro vet att det inte behövs mycket för att bli häktad. Dessutom var Marianne Ny tvungen att i sista stund ändra sig från ”skäligen misstänkt” till ”på sannolika skäl”, annars hade en Europeisk arresteringsorder varit helt omöjlig. Han fick dessutom göra 3-4 ändringar till innan frågan togs upp i England. Nu har Assange haft fotboja i 540 dagar och frågan är ännu inte avgjord.

 12. QED skriver:

  Assange behöver inte vara orolig för rättsäkerheten i Sverige, enligt juridikprofessor.

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/assange-behover-inte-vara-orolig_7240917.svd

 13. Ligneto skriver:

  @QED:
  ”Stämmer det att män fälls till ansvar för våldtäkt i Sverige på den enda grunden att en kvinna påstått att hon blivit våldtagen?” – Ja, åtminstone har det varit så ett bra tag. Hörde om en dom från HD (2008 tror jag det var (?)) där de kommer fram till att det inte får fortsätta så – men om det är praxis vet jag ej.

  ”Är det våldtäkt i Sverige när en kondom går sönder?” – Några andra grunder för våldtäkt finns väl inte utifrån FUP:n utom möjligtvis att han började hålla på medan hon ”halvsov” och sedan enligt kvinnans EGEN utsaga ”lät honom fortsätta”.

  ”Är det i realiteten politiker som dömer i svenska domstolar?” – Ja, de kallas nämndemän och är politiskt tillsatta

  ”Är det sant att den offentliga maktapparaten i Sverige impregneras av feministisk ideologi och att svenska tjänstemän får lära sig att kvinnor aldrig ljuger?” – Ja feministisk ideologi och feministiskt synsätt om ett patriarkat påverkar vårt sätt att hantera samhället (Jmfr tex bidrag till kvinnojourer med bidrag till mansjourer).

  ”Kommer den svenska polisen sätta Assange direkt på ett plan till Guantanamo om han överförs hit?” – Nej troligtvis kommer Assange sitta häktad ett bra tag framöver så de får tid att förbereda sig.

 14. Toddan skriver:

  Kalla mig omoralisk och oetisk, men jag är lite lite skadeglad att Assange får lida pin för att han varit ett svin. På samma sätt som jag tycker att Billy Butt ska lida pin för att han va ett svin, men han var ju sju resor värre. Assange har ju erkänt att han va ett svin, men ej brottslig. Billy Butt kör samma argument. Beter man sig svinigt, får man räkna med att ta skit, i de flesta fall någon typ av skam. Men fängelse är fel. Tror nog detta blir raderat ;)

 15. leifer skriver:

  Toddan

  Kvinnor tänder ju på svin…

 16. michael skriver:

  När Assange kommer till Sverige hoppas jag att alla vi som kritiserar feminismen använder tillfället att visa på hur absurt feminismens Saudiarabien blivit på internationella bloggar forum och till utländska vänner.
  Och att visa på hur enögd svenska medier har varit i fallet det är en gyllene chans

 17. Törnrosa skriver:

  ”Kvinnor tänder ju på svin…”

  leifer: Hur vet du det? Om de trodde att han var ett svin och sedan tände på honom så skulle det väl inte drivits till polissak eller… då borde de varit nöjda kan man tycka.

 18. leifer skriver:

  Törnrosa

  Hade han blivit hennes pojkvän (den ena eller andra) och inte gått vidare med nästa tjej, så hade hon varit nöjd (eller möjligen fått en hel del pengar). Dessa kvinnor sökte ju upp svinet för att ha sex med honom vid första bästa tillfälle, friskriv inte dom. Jag tycker dom är lika dåliga kålsupare både Assange och dessa kvinnor.

  På sätt å vis skulle man kunna säga att denne Assange beter sig som en kvinna som bara ”knullar runt”, inte bjuder på nåt som kostar pengar (snarare kräver att bli bjuden), endast bryr sig om sin egen njutning, och sen skiter i dom män hon har haft sex med. Inte kan män då stämma såna kvinnor i domstol? Nu var väl förvisso den jämförelsen inte helt rättvist då väl Assange ändå betalade ett och annat för dessa kvinnor…

 19. Men@Work skriver:

  Lägg till detta att vi har politiskt utsedda nämndemän i våra domstolar. Svensk rättssäkerhet, i synnerhet för män, är lika tunn som en trasig kondom utan DNA-spår… Vi lever med ett starkt politiserat rättsväsende, och en lika politiserad media.

  Nu kommer Sverige att avslöjas som den semitotalitära statsfeministiska regim landet faktiskt är… Hanteringen av detta mål, och efterföljande mål, avgör Sveriges internationella rykte som rättsstat. Ska detta upprätthållas krävs genomgripande reformer av vårt rättsväsende.

 20. Törnrosa skriver:

  leifer: ”Hade han blivit hennes pojkvän (den ena eller andra) och inte gått vidare med nästa tjej, så hade hon varit nöjd (eller möjligen fått en hel del pengar).”

  Det vet du inget om. Så sluta upp att dra sådana slutsatser som om de vore sanningar när du bara spekulerar. Det är dålig stil.

  Hela den här affären har skötts klantigt, vilket jag kommenterat tidigare. Inte ens Finné och Ny är ense om det är ett misstänkt brott eller inte. Sorgligt att det inte gjorts ett polisförhör för länge sedan av svensk förhörspersonal på brittisk polisstation. Borde kunnat fixas. mvh

 21. Men@Work skriver:

  Ingen av er har väl missat den legendariska Flashbacktråden om Assangefallet? Här framgår det tydligt vilken smutsig byk detta fall är:

  https://www.flashback.org/t1275257

  En annan sak som framgår är att framtidens grävande journalistik tillhör oss gräsrötter. Jag har aldrig sett ett så gediget journalistiskt arbete i vår gammelmedia som de främsta grävarna uppvisar i denna tråd. Fantastiskt!

  Svenskt rättsväsende är tydligt vänskapskorrumperat och gravt politiserat. Detta är en väldigt oroande och farlig utveckling.

 22. leifer skriver:

  Törnrosa

  Jag har i alla fall läst förhöret med kvinnorna och dom klagar bland annat på att Assange var dålig i sängen. Så det får du då lägga till ytterligare. Assange har mig veterligen i alla fall inte klagat offentligt på att tjejerna var dåliga i sängen.

 23. ConZor skriver:

  När det kommer till USAs inflyttande i Sverige så kan man ju till exempel titta på vissa av de dokument som har läkt ut från USAs ambassad i Sverige. Att tex Ipred lagen och Datalagringsdirektivets och ACTA(Anti-Counterfeiting Trade Agreement) grundramar diskuterades mellan en högt uppsatt tjänsteman på justitiedepartementet och personal från USAs ambassad där ambassaden sa helt enkelt att om inte IPRED införs kommer det bli svårare för svenskar att resa till USA. Mastercard, VISA och PayPal har mer eller mindre tvingats av den Amerikanska staten att blockera donationer till Assange och Wikileaks.

  Jag är extremt säker att Assange INTE på långa vägar kommer att få en rättvis rättegång när man har sett igen och igen och igen hur domare kan ha nära kopplingar till en part i en rättegång utan att det anses som ett problem.

  OT: Jag är säker på att ånga kommer ihåg hur Sharon Ossborn mfl. kvinnor satt i TV och skrattade åt en händelse där en man hade fått sin penis avskuren. Varför inte låta en grupp män göra samma sak åt den kvinna som fick sina läppar avskurna och misshandlad av sin man eller?

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14905432.ab

  OBS! om någon ens tror att jag menar allvar så kan jag bara säga detta: ”SÖK HJÄLP!” Det denna person gjorde var lika förkastligt som det som Sharon Ossborn mfl. satt och skrattade åt. Jag hoppas att personen som gjorde detta kommer få ett ordentligt fängelse straff för sina handlingar.

 24. Törnrosa skriver:

  leifer: Jag har också läst förhören. Varför skulle Assange klaga offentligt?

  Det som är intressant är vad åklagaren bestämmer när även motparten – Assange – har förhörts.

  Blir det en stämningsansökan då och hur kommer den att formuleras.
  mvh och good night, wherever you are

 25. Niklas skriver:

  Läste om en kille som träffade en tjej på krogen och tog hem henne och hade sex med henne, sen somnade de.

  På morgonen bestämde han sig för att väcka henne genom att slicka henne,
  vilket då inte blev gillat och han blev anmäld för våldtäkt.

  Så i princip är våldtäkt numera att försöka vara snäll mot någon man redan haft sex med, och man får aldrig göra något utan tillstånd.

  (Vet inte hur det slutade för killen, för mig att han fick fängelse)

  I fallet Assange hade kvinnorna inget problem med vad han gjorde förrän de fick reda på hur han hade sex med den andra kvinnan, kvinnan som förhörde dem var också deras bästa vän eller något….

  Svenska rättssystemet…man börjar undra.

 26. Ligneto skriver:

  @Niklas: Kvinnan som förhörde kvinna ”A” var vän med kvinna ”B”. Den som höll i förhöret gick, efter att anklagelserna lades ned mot Assange, in på facebook och skrev hur illa hon tyckte det var… Inte särskilt professionellt…

  (Jag har följt detta fallet sen start :P )

 27. jimmy skriver:

  Det absolut värsta med detta fall är att Anna Ardin planerat det, läs tråden på dlashback så finns några av hennes twitterinlägg där hon skriver att hon skulle bli känd genom att våldtäktsanklaga någon känd, dessa inlägg gjordes innan Assange var i sverige

 28. Niklas skriver:

  Jimmy:

  Tänk då också på att enligt FBI så är 20% av de våldtäktsdömda i USAs fängelser oskyldiga (el siffran var 20-25%).

  Undrar då hur det är i Sverige där vi har sämre rättssäkerhet, och vissa män blivit dömda utan andra bevis än kvinnans berättelse.

 29. Niklas skriver:

  jimmy: Btw, jag läste att de inläggen gjorts av hackare som ville ”hjälpa” Assange. Var något i tidningen om det.

 30. Jenny Kristiansson skriver:

  150 spänn på att han lämnas ut till USA så småningom. Oavsett vilka garantier han får på det motsatta.

 31. Pelle Billing skriver:

  @Toddan: Nej, det blir inte raderat, för man får ha ett brett spektrum av åsikter här. Men jag instämmer verkligen inte. Ett svin är ett svin, men det är inte grund för fängelse.

 32. Patrik Olsson skriver:

  @Toddan: ”Kalla mig omoralisk och oetisk, men jag är lite lite skadeglad att Assange får lida pin för att han varit ett svin”

  Jag kallar dig gammalmodig eller avundsjuk istället. Ska man vara gift innan man får ha sex enligt dig? Skulle du som kändis tacka nej till sex med villiga fans?

  Tänk på att det är PK media och feminister som har utmålat Assange som ett ”svin”. Jag känner honom inte så jag kan inte avgöra vad som är sant och i ett så politiserat fall bör alla vara försiktiga i att döma.

 33. Ligneto skriver:

  @Pelle Billing: Alltså förlåt men jag hör från så många håll att han är ett svin och jag har faktiskt aldrig hört ett argument för att så skulle vara fallet; bara att vissa tycker så av någon anledning…

  Är man ett svin för att man är promiskuös? I så fall så är vi ju återigen tillbaka i nåt 1800-tals tänk

  Är man ett svin för att man har vissa preferenser i sängen? Här skulle jag kunna hållit med om det nu skulle varit så att någon av kvinnorna sagt ifrån men nu gjorde de ju inte det…

  Så snälla förtydliga varför man anser att Assange är ett svin för det är för mig en gåta (om det inte är så enkelt att man köpt mycket av det skitsnack media haft för sig)

Google