Debattartikel om skolan hos SVT Debatt

21 maj 2012, av David Holman

Först vill jag be om ursäkt för min långa frånvaro, det var inte så som det var tänkt när jag och Pelle kom överens om att jag skulle börja skriva här. Först var min flickvän och hälsade på mig i över en månad och sedan har jag haft fullt upp med skolan här som är sjukt annorlunda jämfört med Sverige. Inte det att jag inte haft tid för annat men att sätta sig in i en historia och sedan leta upp länkar till tidigare inlägg man gjort och hela den visan tar mycket energi och tid, om ett inlägg ska bli så bra som möjligt.

Nu frågade SVT Debatt om jag ville göra skriva hos dem och en sådan stor möjlighet kan man inte låta passera bara för att man inte orkar. För oavsett hur kul det är att blogga här så är det i 9 av 10 fall så att ni håller med och hos SVT Debatt får man en chans att nå nya människor, så vi hoppas att bemötandet blir positivt. Nåväl, till inlägget.

SVT skrev i sitt mejl att de hade gjort en undersökning där de kommit fram till att det inte finns en enda skola i hela Sverige där pojkar har bättre betyg än flickor. Jag vet hur chockad du som läser detta måste känna dig, vilken gigantisk nyhet, eller hur! Självfallet är detta tragiskt men knappast någon nyhet om man läser här, på min privata blogg eller bara följer ämnet med ett något så när intresse. Jag blev självklart glad över att de först och främst kommer ihåg mig men också att man blivit lite av en expert på pojkars skolsituation i Sverige. Nåväl, här är länken till mitt inlägg, läs och njut (hoppas jag).

Är det något ni håller med om? Något ni vill argumentera emot, något jag missat? Skriv det här eller på inläggets hemsida, båda läses.

 

141 kommentarer på “Debattartikel om skolan hos SVT Debatt”

 1. Pelle Billing skriver:

  Grattis till publiceringen David! Skolfrågan är en bra ingång till det som är fel med svensk jämställdhetsdebatt.

 2. Medborgare X skriver:

  David!

  Bra skrivet. Försöken att förklara bort pojkarnas allt sämre resultat i skolan visar hur ensidigt feminismen ser på allt som har med kön att göra.

  1) Det kan inte vara att pojkar är mer ”omogna” än flickor som gör att pojkar hamnar allt längre efter i den svenska skolan. Den biologiska mognaden har alltid skilt mellan pojkar och flickor. Flickor har alltid kommit tidigare i puberteten och har alltid ”mognat” tidigare än pojkar. Så det kan inte vara förklaringen till att pojkar får allt sämre betyg och hamnar allt längre efter flickorna.

  2) Det kan heller knappast bero på att pojkar är ”macho” och att det råder en ”antipluggkultur” bland pojkar. Sverige som land och samhället som helhet har ju blivit MINDRE ”macho” och mindre ”maskulint” under de senaste decennierna. Inte minst beroende på (radikal)feminismens genomslag och dess budskap om att allt ”manligt” är ont, dåligt och värdelöst. Dessutom har skolvärlden blivit väldigt mycket MER ”kvinnlig” och genomsyras allt mer av ”kvinnliga” och ”feminina” ideal. Så pojkar kan knappast vara mer ”macho” än vad de var för ett par årtionden sedan. Snarare tvärtom! Trots det så har pojkars resultat och pojkars betyg i skolan rasat dramatiskt under samma tid. Så det kan knappast bero på att det råder en ”machokultur” och en ”antipluggkultur” bland pojkar!

  3) När man ser på högskoleprovet så visar det att det är pojkarna som skriver bäst där. Det provet är helt och hållet baserat på objektiv kunskap och innehåller inga subjektiva värderande delar där läraren ska bedöma eleven. Liknande tendenser ser vi i de nationella proven (som dock inte är lika objektiva till sin uppbyggnad), även där skriver pojkarna betydligt bättre än vad betygen sedan visar. I genomsnitt får pojkarna 3-5% lägre snittbetyg i förhållande till deras relativa resultat i de nationella proven.

  http://bittergubben.wordpress.com/2011/12/13/konsskillnader-i-grundskolebetyg-1998-2011/

  Problemet är alltså att dagens skola är uppbyggd för att gynna flickor och inte på att ge barnen kunskap. Kunskapsnivån har sjunkit dramatiskt för både pojkar och flickor i den svenska skola. Sverige tappar allt mer i de internationella jämförelserna. Och mest har pojkarna förlorat på dessa reformer. De missgynnas dessutom i betygssättningen.

  Flumskolan och den manshatande (radikal)feminismen är orsaken till att pojkar missgynnas i skolan!

 3. Anders skriver:

  Fin debattartikel! Jag tror iofs man kunde varit lite mer smooth, de biologiska elementen är så pass tabu att man kan behöva tassa lite för att det inte ska bli omedelbar pajkastning.

  Jag tycker man kan tydligare peka på att anledningen att man tycker att pojkar får skylla sig själva när de gör dåliga resultat medan flickorna behöver hjälp är även det ett uttryck för en stereotyp syn på könsrollerna. Pojkar/män som är ”losers” ska slås ut i skola/arbetsliv/kärleksliv, det har varit och fortsätter vara pojkars och mäns verklighet, finns ingen anledning att spä på det ytterligare i skolan som det tycks göras nu.

  Tydligare spela på att man är för individernas bästa, men att också statistiska skillnader på gruppnivå behöver tas hänsyn till. Andas mer individualist och mindre biologist tror jag kan vara bra av rent debattaktiska skäl.

 4. Daniel skriver:

  Ett stycke motbevis för alla ”tabula rasa talibaner”

  Lugnare skollektioner när eleverna haft idrott.
  Det var framför allt pojkar som hade mest nytta av den dagliga fysiska aktiviteten: de hade påtagligt högre betyg i svenska, engelska och matematik jämfört med de pojkar som bara hade gymnastik två gånger i veckan.

  96% av pojkarna blev behöriga jämfört med 83% av pojkarna i kontrollgruppen .”

  Källa:http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5059135

 5. robjoh skriver:

  Vill bara säga att det är bra skrivet, jag tycker också det är kul att du får skriva på SVT-debatt. Nu kanske vi kan få lite förändring, risken är väl dock att det blir ännu mer genusflum, typ DEJA.

 6. jimmy skriver:

  @Daniel: Idag idrottar allt färre ungdomar och jag tror att denna brist på fysisk utmatning leder till att de inte kan koncentrera sig på lektionerna, lite enkelt kan man jämföra det med att försöka träna en hund som inte har fått ta en rejäl promenad.

 7. Patrik skriver:

  ”-Tjejerna är mer plikttrogna. Killar är mer rädda för att misslyckas, och då är det bättre att inte ens ha försökt, än att ha försökt, men misslyckats, säger Susanna Damm, lärare vid Kastanjeskolan i Tomelilla.”

  kanske ett intressant spår att fortsätta diskutera? varför har killar huxflux blivit så rädda för att misslyckas?

 8. Medborgare X skriver:

  Patrik!

  Ja, den tesen är verkligen intressant att diskutera. Varför skulle pojkar plötsligt ha blivit rädda att misslyckas i skolan när man samtidigt ser att det är män som startar flest företag, män som har de farligaste jobben, etc. Traditionellt sett har det varit män som tar de största riskerna och därmed också varit de som varit minst rädda att misslyckas.

  Nu är plötsligt en tes till förklaringen varför det går sämre för pojkarna i skolan att de är rädda att misslyckas. Att de inte ens försöker. Var är analysen bakom denna underliga tes?

 9. Patrik skriver:

  @Medborgare X:

  det är just det som är så intressant! det går liksom inte ihop med den traditionella synen på vad en ”man” är.

  någon som vet om det här är en allmän åsikt inom skolan?

 10. robjoh skriver:

  @Patrik:
  Jag tvilvar starkt på att den kommentaren är underbyggd av någon som helst vetenskaplig fakta. Det är inget annat en ursäkt för att lärarna har misslyckats.

 11. Kristian skriver:

  Bra jobb!

  När det gäller teorin om att pojkar är rädda att misslyckas så tror jag knappast att det ligger något bakom. Det är väl ett litet steg i rätt riktning att man ser det som ett problem och att man inte förklarar det med en kultur som männen eller pojkarna själva är ansvariga för, alltså en destruktiv manlig anti-pluggkultur.

  Om man försöker argumentera för att det är strukturella problem, alltså någon slags diskriminering, så är ju de redan till 100% inmutade av flickorna och av en feministisk analys, ingen annan ska komma här och vara diskriminerad!

 12. JD skriver:

  De undersökningar idag som visar att pojkar diskrimineras och har det tufft i skolan är kopior av de undersökningar som gjordes för 10-15 år sedan.
  Skillnaden är att för 10-15 år sedan så togs det också upp att något måste göras åt problemet och intrycket är att man på olika sätt påbörjade ett arbete för att se vad som kunde göras.

  Frågan är vad som har hänt med alla dessa ambitioner om att även hjälpa pojkar som har det jobbigt i skolan!
  Min misstanke är att något som hette feminism kom emellan och då fanns det inte plats för några småpojkar som har det lite kämpigt. Istället började man skuldbelägga pojkarna själva för att dom inte höll måttet!
  Kanske det är på väg att vända nu igen då allt fler har fått upp ögonen för vad feminism egentligen är för något!

 13. [...] så är det just det ämne som David Holman tar upp på SVT-debatt. Inlägget kan även läsas på gästbloggen hos Pelle Billing. Här är en summering: ”Att pojkar har lägre betyg är för mig inget konstigt när man [...]

 14. robjoh skriver:

  @JD:
  ”De undersökningar idag som visar att pojkar diskrimineras och har det tufft i skolan är kopior av de undersökningar som gjordes för 10-15 år sedan.”

  Intressant, för 15 år sedan gick jag i högstadiet/början av gymnasiet och matades med feministisk propaganda över hur elak jag som man var (tog ett bra tag att avprogrammera den känslan). Har du någon länk till de undersökningarna skulle gärna ta del av dem.

 15. Pelle Billing skriver:

  @Daniel: Mycket intressant att en studie verkligen visar det som mansrättsaktivister i anglosaxiska länder sagt länge: att pojkar inte trivs i en skola där man alltid ska sitta stilla.

 16. Pelle Billing skriver:

  @Patrik: Jag tror inte pojkar är rädda för att misslyckas. Snarare känner nog en del pojkar att skolan inte är till för dem, och då blir responsen att inte bry sig.

  Det som kallas ”antiplugg-kultur” hos pojkarna kan helt enkelt vara att de tar avstånd från en domän som för dem framstår som kvinnlig, och som dessutom betygsdiskriminerar dem.

 17. Törnrosa skriver:

  JD: Tror du inte att tiden är mogen nu i så fall. Det ska bli intressant när analyserna om varför det är så här börjar komma in.

  Om det är som så att pojkarna inte ens försöker. Tja varför skulle det inte kunna vara så. Känner man sig missförstådd eller motarbetad så lägger man tiden på något annat så klart.

  Så gjorde jag vid ett par tillfällen i skolan. OK det var en annan tid och jag hade en gammal taskig mattelärare som verkligen gick in för att sänka tjejer och hissa killar. Jag la av under hans tid, försökte inte ens.

  När han pensionerades fick vi en ung framåt kille, som kunde entusiasmera och förklara. Klart att betyget gick i topp.

 18. Pelle Billing skriver:

  Om skolan hade något typ av fysisk aktivitet dagligen, medan betygen blev helt objektiva och tävlan mellan eleverna inte sågs som något fult – är jag övertygad om att pojkarna skulle börja plugga mer. Samtidigt skulle man behöva fixa att vissa ämnen anpassats till flickorna, utan att göra motsvarande för pojkarna.

 19. Pelle Billing skriver:

  @JD: Jag tror det börjar vända nu. Man har insett att samhället även behöver sina män. Det räcker inte med att stödja kvinnorna. Att låta män slås ut är oerhört dyrt, och staten bryr sig om det ekonomiska.

  Precis som att ekonomin drev fram feminismen (kvinnor skulle fås att förvärvsarbeta), kommer ekonomin göra att vissa mansfrågor snart får genomslag.

 20. Aktivarum skriver:

  Vad skolorna ljuger om gällande killars prestationer är egentligen väldigt enkelt och väldigt väldigt uppenbart. Killar drivs av testosteron som drivs av en situation där man tävlar på samma villkor s.k. ”fair play”. När killar upplever att domaren (dvs läraren) är partisk mot dem är det naturliga inte att tävla bättre. Det naturliga är att protestera mot domaren.

  Det här ser man ständigt i fotboll på elitnivå. När killar får domar mot sig som upplevs som orättvisa protesterar de ÄVEN när det resulterar i bestraffning (gult kort för protester mot domaren ej ovanliga) Alltså killar triggas av rättvis tävlan men inte av riggad tävlan. Om resultatet av politiska orsaker är förutbestämt kommer ansträngning att göra sak samma.

  Att personer som inte kan lära ut saker till killar ens får kalla sig lärare är ett stort skämt. Den första åtgärden som behöver åstadkommas är att lärare som bara kan lära ut bra till flickor separeras från de lärare som presterar någorlunda bra med bägge könen. Förslagsvis får lärare som kan lära ut till dubbelt så stor del av klassen lönepåslag.

  Men detta förutsätter att politiker VILL ha jämställdhet i form av killar som presterar bra. Inte att de bara säger det för att det låter illa att öppet erkänna föräldrar som skickar söner till skolan kan räkna med att skolan kommer att ge deras ungar sämre förutsättningar.

  Så den stora frågan är: Vill de ens ha killar som gör bättre ifrån sig eller är det hela bara teater?

 21. Aktivarum skriver:

  Märkligt, länken visas inte, hmmm om jag länkar nu kan jag slå vad om att det blir dubbelt grr… strunt samma. Pelle kan plocka bort den här om den andra länken visas… decisions decisions.

  http://aktivarum.wordpress.com/2012/05/21/men%C2%B4s-center-pa-sfu-campus-inte-om-women%C2%B4s-center-och-genusstudenter-far-bestamma/

 22. Tove skriver:

  @Medborgare X: Är inte nationella rroven ungefär lika objektivt rättade som högskoleprovet? De nationella prov som man använder för statistiskt underlag lär ju vara de som rättas centralt (och inte av den egna läraren), och där påverkar väl knappast varken vilken elev som skrivit provet eller vilket kön han/hon har.

  Dock tycker jag du missar varianten att killar helt enkelt pluggar färre timmar i veckan, skulle inte det kunna vara en bidragande förklaring till deras lägre betyg (oavsett om det beror på en machokultur eller inte, skulle snarare isf gissa på att det beror på en stark bekräfelsekultur bland tjejer). Är det ingen som gjort statistik på hur mycket flickor respektive pojkar pluggar? Nationella proven och högskoleprovet går ju knappt att förbereda sig inför, om man jämför med typ ett historiaprov när man ska plugga in fakta från en skolbok.

  (Dock tycker jag att vi borde ha examen i from av slutprov i nionde klass respektive slutet av gymnasiet, alterativt intaginingsprov till alla högskoleutbildningar, för att se till att mäta just kunskap i ämnet och inte hur mycket man förberett sig till ett visst prov, varav man glömmet det mesta en vecka senare. Även för att det blir mer rättvist när betygssättningen i olika skolor skiljer sig)

  Oavsett varför killar får lägre betyg är det ju även ett problem att det talas så lite om det – jag tror absolut att vi talat mer om det och haft stödgrupper osv. om det varit tjejer som fått lägre betyg.

 23. JD skriver:

  @robjoh

  Det är bara att googla med en anpassad period fram till t.ex 2005
  Det finns många artiklar tom på webben under den perioden.

  Här är en rapport från regeringen som bla tar upp pojkars problem i skolan Årtal 1998 http://www.regeringen.se/content/1/c4/38/27/522ae9f6.pdf

 24. leifer skriver:

  Jag har hört feminister säga att även om det vore så att flickor får bättre betyg pga kön, så får ändå männen dom bästa jobben pga kön. Så detta är alltså inget issue för feminister!

 25. robjoh skriver:

  @JD:
  Tackar! Ska leta runt lite mer.

 26. JD skriver:

  @Leifer

  ”Jag har hört feminister säga att även om det vore så att flickor får bättre betyg pga kön, så får ändå männen dom bästa jobben pga kön. Så detta är alltså inget issue för feminister!”

  Det ruskiga är att det inte finns några som helst belägg för deras åsikt samtidigt som vi ser utslagna män som äter sopor och sover i trappuppgångar i varje svensk stad!

 27. Lavazza skriver:

  ”Jag tror det börjar vända nu. Man har insett att samhället även behöver sina män. Det räcker inte med att stödja kvinnorna. Att låta män slås ut är oerhört dyrt, och staten bryr sig om det ekonomiska.”

  Fast det är ju samma stat och samma röstande medborgare (främst kvinnor) som har gett oss dagens situation.

 28. Ola Normann skriver:

  @Pelle B:
  ”Precis som att ekonomin drev fram feminismen (kvinnor skulle fås att förvärvsarbeta), kommer ekonomin göra att vissa mansfrågor snart får genomslag.”

  Ja, det tror jeg også. Egentlig er det rart at ikke flere kvinner protesterer høylydt mot statsfeministene. I dårlige tider vet vi at det går verst ut over kvinner og barn. Og velstandssamfunn som de vi har i vesten er helt avhengige av at menn bidrar sterkt. Jo flere menn som går fra å være produktive til å bli passive, eller enda verre: destruktive,- jo dårligere går det med velstandssamfunnet. Og vi har mer enn nok av store utfordringer i årene som kommer. Noen burde snart begynne å bli litt nervøse ………

  I Norge har vi en lov som sier at skolen skal tilpasse undervisningen til den enkelte elevs forutsetninger. Jeg kan ikke se at vi tilfredsstiller den loven så lenge gutter får dårligere karakterer (=betyg) enn jenter. Det må da snart begynne å bli vanskelig å sitte som ansvarlige politikere og ikke gjøre noe?

  En ting til:
  Litt OT, men jeg fikk lyst til til å gi deg litt oppmuntring for det store og viktige arbeidet du gjør. Jeg ser at enkelte har vært litt kritiske i det siste. Jeg mener det er viktig at takhøyden er stor i likestilling 2.0 bevegelsen. Alle trenger ikke være enige i alt. Og noen ganger endrer vi syn etterhvert som vi jobber med et område, eller ny kunnskap kommer fram. Jeg synes du gjør en kjempejobb, og beundrer ditt mot for at du tør å være i frontlinjen :-)

 29. Ulf T skriver:

  Jag läste för några månader sedan om en studie (länkade till den på Genusnytt, men nu har jag inte tid att leta reda på den), där man gjorde jämförande tester mellan män och kvinnor i olika konstellationer.

  Män presterade bättre när det var tävling, och allra bäst (!) när de tävlade mot kvinnor (på lika villkor).

  Kvinnor presterade lite bättre när de fick tävla mot andra kvinnor (men inte lika mycket som männen höjde sig när det blev tävling), men sämre när de tävlade mot män (på lika villkor).

  När man sedan provade med ”affirmative action”, dvs ändrade reglerna så att kvinnorna säkert skulle vinna, ökade deras prestationer ordentligt, samtidigt som männens prestationer kraftigt försämrades. Inte så överraskande, men forskarna såg det som en indikation att ”affirmative action” är en intressant lösning.

  En anna tolkning är förstås att kvinnor inte vill tävla, om de möter män på lika villkor, medan män inte vill tävla när de känner att matchen är uppgjord från början. Kvinnorna tyckte tydligen att det var kul att tävla när det garanterades att de skulle få slå männen.

 30. leifer skriver:

  Jag har läst om att pojkar presterar bättre i grundskolan vid nationella prov. Särskilt om rättningen är könsneutral.

  Förklaringen jag hört då från feminister är att flickor blir mer nervösa av formen och presterar sämre än vad dom kan egentligen.

 31. Hurtbullen skriver:

  Hej David !

  Du kunde inte varit tydligare eller mer pregnant ! Det framgår glasklart vad du anser , och med hjälp ev ett enda ytterst talande exempel spikade du själva essensen.

  Du skrev : ” Pojkar och flickor vill nämligen inte bli bemötta på samma vis oavsett hur fin den tanken är, istället ska skolor utbilda i att bemöta individen så som individen vill. Det gör att både pojk-flickan och flick-pojken blir bemötta på det sätt de är bekväma med och gör att de som har ett traditionellt uttrycksmönster blir bemötta så som passar dem bäst också.”

  Vi har långt kvar till en profession (t.ex. lärare) som behandlar människor som individer var för sig. För mig som icke-svensk är det tämligen uppenbart : Lärarna själva är vana att anpassa en systematik på elevgruppen, eftersom de själva tror att det är till det bästa- för alla. Felet är att lärarsystematiken innehåller för mycket politisk ovidkommande bias, samt att pedagogiken i ett klassrum så tydligt lägger värde på flickornas frigörelse (?) – ” att bli en dubbelarbetande slav som ska förverkliga sig själv och ge sig ut i samhället och tjäna ihop till skattepengar till farbror staten, med rätt att jobba ihjäl sig själv” , ordagrant vad en flickvän sa till mig…

 32. leifer skriver:

  Hurtbullen

  Rätt roligt formulerat av flickvännen men ändå feministiskt.

  Män har dock inte ”rätten att jobba ihjäl sig”, utan det är ett icke val för män dvs tvång. En man som inte jobbar är inget värt, klart arbetslösa män mår f-n så dåligt!

 33. Hurtbullen skriver:

  @leifer:

  ”Män har dock inte ”rätten att jobba ihjäl sig”, utan det är ett icke val för män dvs tvång. En man som inte jobbar är inget värt, klart arbetslösa män mår f-n så dåligt!”

  Yepp.

  Och hur lyfter vi männen i deras tillstånd ?

 34. Chade skriver:

  Vet inte om det uppmärksammats tidigare men Liejonhufvud är i farten igen på SVD: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/det-kravs-klarsprak-om-mannens-vald_7217249.svd

  Valda citat: ”Man nämner inte problemet vid namn. Man går som katten kring het gröt. För detta är ju inte en farsot, inte ett virus som hotar befolkningen, inte en naturkraft som vi måste söka skydd mot. Det är män som slår. Men detta säger och skriver man inte.”

  ”Kommissionen fick heta ”Kvinnovåldskommissionen” – fast det handlade om mansvåld. Under åren har detta faktum slagit mig gång på gång, och det är inte ett semantiskt problem. Det är ett verkligt problem, för det gör att vi slipper möta det som detta egentligen handlar om: Mäns benägenhet att använda våld mot svagare, mot kvinnor, barn och djur.”

  ”Bakom detta undvikande av klarspråk ligger, menar jag, en ovilja att se kopplingen till våldet i underhållningsbranschen. Våldet förhärligas. Äldre tiders hedersbegrepp har i motsvarande mån tonats ner. Ordet heder har kommit i vanrykte av särskilda skäl.”

  Mvh

  1900-talet

 35. Hurtbullen skriver:

  @Ulf T:

  18:00

  Intressant ur jämställdhet 2.0 synvinkel. Affirmativ bekräftelse på grund av kön är helt ur led med verkliga krav på jämställdhet .

  Samma krav som tjejer och kvinnor går igenom idag, genom en propagandaapparat förtäckt som ”jämställdhet” , är i själva verket ett ännu ett försök att förslava människor och ta ifrån dem deras fria val, genom något slags ideal om frihet i det uniforma utopiska samhället.

  Att vi går in med öppna ögon i ett storbrorexperiment och t.o.m. köper ideologin, kommer för alltid övergå mitt förstånd.

  Men till det, krävs att det finns ett flertal medborgare som ser sig själva som duktiga och dugliga progressiva socialingenjörer med ett utbildningsbagage som inte medger kritisk granskning, nonchalera historian helt och hållet. Och har stenkoll på sina rättigheter som tokigt nog alltid blir skyldigheter för någon annan.

  Jag har inga illusioner. Sverige är förlorat mark än så länge. Kasta yxan i sjön, och gå vidare. Diskussioner är rent av meningslösa. Sverige är inte mogen. Vågskålen tippar över till nästa extrem även om jämställdhet 2.0 blir en framgång och en röst i debatten att räkna med.

  Har själv föräldrar från östeuropa och har träffat tillräckligt många svenska medelålders par för att tycka att – vafan ? Kvinnan behandlar sin man som en personlig assistent, som en hund. I stort sett så är det mannens fel, att han tål det. Men varför? Hur gick det till när den svenske mannen blev ett förkläde till sin kvinna.?

  Är det för fridens skull ? Ja kanske. Regeringen har alltid rätt på hemmaplan – och där är det kvinnan som bestämmer. Hur f-n gick det till ? Finns det någon som har en vettig förklaring ?

  HUR BLEV DEN SVENSKE MANNEN EN LIKNÖJD SLAV UTAN EGNA INITIATIV ?

 36. Patrik skriver:

  ”Ett av målen med regeringens miljardsatsning på jämställdhet mellan 2007 och 2010 var att Skolverket skulle arbeta med pojkars lägre resultat. Men – de skulle också jobba med att flickor är mer utsatta och mår sämre i skolan.
  Alla skolor fick information och material och 5 000 lärare utbildades. Dessutom sjösattes 244 projekt med sammanlagt tiotusentals berörda elever.
  Men Svt:s granskning visar att bara 17 procent av projekten fokuserade på just könsskillnaderna i resultat.”

  http://blogg.svt.se/svtpejl/kategori/skolpejl-kategori/ingen-forandring-trots-rekordsatsning-pa-jamstalldhet

  Observera att endast 17% av satsningen gick till att fokusera på könsskillnaderna i resultat. Det betyder alltså att 83% av pengarna gick till att fokusera endast på flickor?

 37. leifer skriver:

  Hurtbullen

  ”Yepp.
  Och hur lyfter vi männen i deras tillstånd ?”

  Ja detta är centralt och börjar fundera på detta alltmer. Känns som mansrörelsen trampar vatten just nu. Hur får vi fler män att joina? Och framför allt kanske vakna och inse hur grundlurade dom är på många sätt?

  Vi kanske måste tänka i nya banor. Brainstorma lite.

  Förvisso är väl det allmänt så att den liberala mittfårans budskap är allt annat en sexigt och tydligt. Särskilt som det kanske kan uppfattas som en variant av feminism (ännu mer jämställdhet än den tidigare jämställdheten låter kanske inte så uppfriskande för den icke insatta, typ nu blir det ännu värre för männen). Så vad göra?

  Politiskt är det visset också, inget vettigt parti att rösta på som inte är feministiskt.

 38. michael skriver:

  Såg på rapport första reportaget om pojkars dåliga betyg där säger man att det är pojkarna det är fel på. Reportage två om att foster barn som får hjälp att klara skolan undviker droger kriminalitet socbidrag och man kritiserar kommunerna för att alla kommuner inte har sådan hjälp.
  Och det i samma rapport sändning det säger väl en hel del

 39. leifer skriver:

  michael

  Ja man kan ju tänka sig vilket liv det skulle bli om man sa att många av de pojkar som presterar dåligt i skolan bor med ensamma mamman. Dvs då att peka på mammans (o)förmåga som förälder är en anledning till problemet. Att inte då lägga skulden på barnet (pojken) utan föräldern (mamman). Det säger då en del när man gör en sån jämförelse, kvinnor är alltså större offer som vuxna är män är som barn.

  girlwriteswhat har talat om detta att man i feminismens västvärld saknar ”accountability” för kvinnor (dom ses som ständiga offer). Och att ingenting kommer förändras förrän detta ändras.

 40. Hurtbullen skriver:

  @michael:

  ” Reportage två om att foster barn som får hjälp att klara skolan undviker droger kriminalitet socbidrag och man kritiserar kommunerna för att alla kommuner inte har sådan hjälp.
  Och det i samma rapport sändning det säger väl en hel del”

  På rapportsändningen sa en klassfröken : ”Pojkarna ger upp innan de ens försöker ” ( Angående prov,eller matteuppgifter)

  Nu är jag inte expert på just den skolan eller känner till lärarkollegiet där, men någonting säger mig att man inte har någon reservplan för att få med pojkarna i båten med god pedagogik. Någonting man säger i ren uppgivenhet och som senare blir en etablerat sanning. Pojkarna är principiellt betydligt mer obildbara än flickorna. Hela bunten. Enkelt.

  Nu kan man ju inte klandra matriakatet inom utbildningen egentligen, de är trångsynta av en naturlig anledning : De vet inte , eller VILL inte veta hur pojkar fungerar, och det finns en naturlig anledning till det = Inkompetens, blind diskriminering , låga förväntningar och oförmåga att bygga självkänsla hos pojkarna. Typiskt nog samma fel som en gång riktades när skolorna förr i tiden i stort sett befolkades av enbart manliga lärare och som hade svårt att se flickornas utvecklingspsykologi och speciella förutsättningar.
  Det hela ‘är bara omstöpt och inochutvänd idag. Ingenting har förändrats, förlorarna i spelet har bytt kön. Det är allt. Nu är det upp till oss att blåsa liv i en förstockat syn på pojkar och flickor i skolorna – Den här gången MÅSTE männen vakna till lite. Men min pessimismen är stor. Vi kan lika gärna vänta tills jorden krockar med månen. I Sverige är uppgivenheten stor och utbredd på alla håll och kanter. Man värdesätter nästan ingenting längre, och det är främst männen som står för reträtten – och avstår försvaret- för sina egna avkommor.

 41. Jenny Kristiansson skriver:

  Hittade en intressant artikel för ett tag sedan som berör diskussionen kring konkurrens och tävlingsinstinkt:

  http://svt.se/2.108068/1.2723900/vi_blir_dumma_av_att_arbeta_i_grupp

  Jag tror definitivt inte att flickor hade trivts i en mer tävlingsinriktad skola. När jag gick på högstadiet var det en sjuk tävlan redan om vem som kunde få de bästa betygen. Och i min klass var det både killar och tjejer som slogs ut pga. det.

  Själv är jag sjukt tävlingsinriktad, men har alltid mått dåligt av det. Det är först nu när jag är äldre som jag har kunnat slappna av och mer ”finnas till för min egen skull.”

  I så fall är det kanske bättre att man bildar pojk- och flickskolor?

  Den fysiska aktiviteten tror jag på. Som du säger Pelle Billing, en fysisk aktivitet per dag. Både för pojkarna och flickorna. Jag själv hade enormt svårt att sitta stilla och på högstadiet var det ren tortyr. Jag tror vi hade gympa max en gång per vecka.

 42. Men@Work skriver:

  Anledningen att det går sämre för pojkar är en kvinnodominerad skola som diskriminerar pojkar. Så enkelt är det.

 43. David Holman skriver:

  Här är ett inlägg där första halvan känns väldigt bra, andra halvan är det gamla vanliga ”tjejer anstränger sig mer” och ”varit så sedan 1927 (och därför ska vi inte göra något?).

  http://svt.se/nyheter/sverige/skolan-ger-inte-pojkar-ratt-verktyg

 44. Joe Black skriver:

  http://www.lararnasnyheter.se/lararnas-tidning/2011/02/09/pojkar-missgynnas-betygsattningen

  ”Och trots att pojkarna i större utsträckning skrev MVG på fysikprovet, var det drygt 22 procent fler flickor som fick det i slutbetyg.”

  En stor skillnad är hur skoltrötta killar bemötts till skillnad från skoltrötta tjejer. När det gäller tjejer blir ofta föräldrar, kurator och sjuksköterska inblandade när dom har mycket frånvaro i tex gymnasiet. Även socialen brukar vara med och nätverksmöten och uppföljningar så att man ser att flickan klarar sin skolsituation.
  Mycket handlar om förlegade könsroller ”Inte ska man behöva dalta med killar” ”De får skylla sig själva” ”Det är tjejer som är utsatta” etc.

 45. Hurtbullen skriver:

  @leifer:

  ” ”Yepp.
  Och hur lyfter vi männen i deras tillstånd ?”

  ” Ja detta är centralt och börjar fundera på detta alltmer. Känns som mansrörelsen trampar vatten just nu. Hur får vi fler män att joina? Och framför allt kanske vakna och inse hur grundlurade dom är på många sätt?”

  Igår skjutsade jag en arbetskamrat till sjukan, jag tyckte han borde kolla upp sin ständiga huvudvärk och maniska sätt. En snabb koll visade att han hade ett diastolisk tryck på 190 sys på 100. D.v.s. potentiellt livshotande (Stroke t.ex)
  I ett närmare snack så visade det sig att han har sovit dåligt 3 veckor, hade för tillfället 2 jobb varav ett nytt med ett väldigt stort ansvar. Nu har han gått omkring helt stoisk och låtsades som ingenting under hela tiden. Detta gjorde mig djupt bekymrat.
  Det är så j-ä-v-l-a- typiskt för oss män, att låtsas om ingenting. Känna ingenting. Inte ens respektera sina egna kroppsliga larmsignaler utan köra på tills det brister.

  Tycker att vi alla män kan börja med gräva där man står och ta hand om oss och andra. Inte tveka att lägga sig i. Vår största svaghet är att vi män biter ihop tills det helt enkelt inte går längre. Varför ? Av ren idiotisk prestige ! Detta får vi f-a-n- lägga vid sidan av.

  Nu är politisk påverkan av största vikt. Jämställdhet finns på riktigt, vi måste bara våga definera den, och försvara den för vår skull, inte slava och hänga med huvudet halva livet. För männen som hellre skulle dö än att erkänna ens en antydan att vi är människor som kan drabbas av kroppsliga symptom och mental förtvivlan.

  Börja där . O-c-k-s-å-!

 46. David Holman skriver:

  @Hurtbullen: Anledningen till att män biter ihop är enkel. Anta att du är på savannen och lever tills du är 25, 30 om du har tur, 40 om du är ledaren… Möjligen.

  Antag då att du är ute och jagar och råkar skada dig, om du biter ihop och arbetar dig igenom smärtan har du fortfarande en chans att föröka dig. Om du istället lägger dig ner för att vilja kommer ingen vilja ha dig för då är du en svag man som inte kan beskydda din kvinna eller era barn.

  Bara att välja.

 47. Ulf T skriver:

  @Joe Black:

  Mycket handlar om förlegade könsroller ”Inte ska man behöva dalta med killar” ”De får skylla sig själva” ”Det är tjejer som är utsatta” etc.

  Om man tillfälligt lämnar skolan och tittar på ett område inom arbetslivet där det tycks omöjligt att få någon påtaglig representation av kvinnor:

  Network World: Dreadfully Few Women Are Open Source Developers

  Det intressanta här är att mjukvarubranschen, på senare år gått mot ett extremt meritokratiskt system – Open Source – där man ofta inte ens träffat de personer man samarbetar med (eller vars programvara man använder), och inte sällan inte ens vet vad de har för kön. Detta – hård, global konkurrens på lika villkor – tycks ha rökt ut en ansenlig del av de rätt få kvinnor som fanns i branschen förut.

  Här ett citat ur artikeln:

  That made me think about how most people I’ve met, male or female, who do any kind of tech or coding or web design or anything tech-related at all, have been generous with their time and knowledge when faced with someone who clearly wants to and is capable of learning it. Lisa Hoover at OStatic put it quite well: ”I believe that, in general, the male segment of the tech population either supports our success or doesn’t give it nearly as much thought as we assume they do.”

  And that means that women need to give it more thought and stop psyching ourselves out about it. Instead of worrying that other people aren’t going to think we can do things, we need to just do them. Show people what we can do instead of waiting for someone to ask us. That’s what the boys do; haven’t we spent the last 40+ years saying we want to be treated equally?

  Så, lite uppfriskande, menar kvinnor i branschen att det inte fungerar att kvinnor skall hålla på och tycka synd om sig själva, och känna sig tufft behandlade, utan helt enkelt bara ”göra jobbet”.

  Man skulle kunna säga att det här också illustrerar hur utspridd uppfattningen är att kvinnor behöver hjälp och särskilt bemötande för att de skall vilja stanna kvar.

 48. Torstensson skriver:

  Jag kommer ihåg när jag läste på högskola..

  Efter 45 minuter slog min hjärna av och jag började snurra med benen, titta ut genom fönstret, etc etc. Jag brukade alltid undra hur tjejerna orkade behålla koncentrationen ungefär alltid 15 minuter längre. Dvs timmen ut och ibland längre när lärarna glömde bort rasten och ingen vågade påtala det.

  Kanske är det så att kvinnor biologiskt sett är mer lämpade att koncetrera sig längre och män mer lämpade att vara produktiva i direkt handling tex jaga antilopen eller något tävlingsmoment?

  Jag vet inte men är det fler som såg samma sak under sin studietid?

  Jag hade velat att man kortade ner lektionerna. Jag är nästan övertygad om att bara det hade varit en förbättring. Fast kan någon motbevisa min tes direkt så lyssnar jag givetvis på det.

 49. leifer skriver:

  Hurtbullen

  ”Tycker att vi alla män kan börja med gräva där man står och ta hand om oss och andra. Inte tveka att lägga sig i. Vår största svaghet är att vi män biter ihop tills det helt enkelt inte går längre. Varför ? Av ren idiotisk prestige ! Detta får vi f-a-n- lägga vid sidan av.”

  Inte bara prestige utan det är rationellt för män att satsa allt på jobbet. För utan jobbet är män ingenting. Så det är också en stor styrka att kunna bita ihop.

 50. Camilla skriver:

  @Torstensson: Som tur är så är det (vad jag har hört och varit med om) mer vanligt med 2×45-föreläsningar. Akademisk kvart, 45 min, rast, 45 min.

  Det är väldigt påfrestande att sitta, aktivt lyssna och anteckna en längre stund i sträck. Jag skulle nästan hellre haft labbar hela tiden :P

 51. Hurtbullen skriver:

  @David Holman: 21:50

  Håller med dig där David !

  Är också inne på linjen att det är en djupt nedärvt egenskap, präglat genom tusentals år.

  Men vad tror du ? Går det att leva som en man med tusentals år av nedärvda krigar/jägaregener och finna sig tillrätta i 2020-talets kontext av en någorlunda jämställdhet och jämlikhet med kvinnan ?

  Personligen är jag ytterst tveksam. Är bekymrat över att det någonsin funnes en naturlig väg.
  Den politiska vägen är ju självklar. Könsneutral lagstiftning framförallt. Men kampen om den reproduktiva makten kommer att fortsätta i all evighet, såfort människans största hollywoodillusion – kärleken- flytt sin kos och gått mot grund mot vardagens rev ( majakovskij :-) )

  Då dyker kampen om avkommorna upp , som gubben i lådan.Och skolorna är faktiskt en av alla arenor där kampen mellan hon/han håller till.

 52. Torstensson skriver:

  Sen har vi en annan sak och det är vår sexualitet. Nu pratar jag om hur det är som heteroman men jag misstänker att många män börjar titta på vackra kvinnor i salen, att de medvetet eller omedvetet lägger en hel del energi på att titta på tjejer istället för att lyssna på läraren. Naturligtvis lyssnar man på läraren också. Tjejer däremot behöver inte lägga samma energi på att titta på killar eftersom en studie som någon länkade till gick ut på att tjejer inte behöver ta tillfället i akt för att fånga en killes intresse eftersom hon ändå kommer utsättas för fler sådana situationer än vad en kille kommer. Hon kan alltså vara mer kräsen kring vilka tillfällen hon väljer att vara intresserad av en kille, medan killar mer tar varje chans de får eftersom deras chanser från början är mindre att få tjejens intresse. Något sådant. Aktivarum får gärna läxa upp mig för jag tror det var han som berättade om detta .

 53. Torstensson skriver:

  Camilla

  Jag trodde bara det var i Lund man hade akademisk kvart. Vi hade det aldrig. Lektionen sattes igång direkt på klockslaget och varade en timme innan rast. Jag orkade bara runt 40-45 minuter mentalt.

 54. Hurtbullen skriver:

  @leifer:

  ” Inte bara prestige utan det är rationellt för män att satsa allt på jobbet. För utan jobbet är män ingenting. Så det är också en stor styrka att kunna bita ihop.”

  Men det är ren idioti att offra sig för en uppsättning av ideal som man inte ens vet var de kommer ifrån ?

  Det är en styrka att bita ihop och gå vidare och kämpa. Men det är liksom av noll värde om det sker per automatik och man tappat förmågan att välja sina strider.
  Är det bara ”buss på ” hela tiden, så är risken att man blir en karikatyr av sig själv.

 55. David Holman skriver:

  @Torstensson: Jag kan väl uppleva samma sak beroende på kurs såklart. I vissa kurser så är det uppmuntrat att man tar en diskussion, i dem brukar min koncentration hålla sig längre (kanske för att jag också deltar i diskussionen).

  Jag vet inte om kortare lektioner nödvändigtvis kommer hjälpa garanterat, att göra lektionerna (eller föreläsningarna) mer intressanta där emot, bjuda in till diskussion där emot tror jag personligen på.

  Jag tror inte pojkar har en koncentrationssvårighet, det är lektionerna som har det istället. De är så tråkiga att ingen egentligen vill göra det och med tanke på att pojkar av evolutionära orsaker vill sätta sig upp mot makten (för att själva bli alpha-hannar) så vill tjejer bli vän med makten (för att få beskydd) vilket gör att tjejer lyssnar på läraren och pojkar, som då anser att läraren är en dålig ledare, gör tvärt emot vad läraren beordrar.

  En liten anekdot kan vara på sin plats. Min engelsklärare var över pensionsålden när vi fick honom i 6an redan och hade honom till 8an. Första lektionen sa han till oss ”please stand up behind your chair” och alla var så tagna att vi gjorde det. Sen sa han ”please sit down”. Knäpptyst i klassen, ingen sa någonting och alla var koncentrerade på vad han lärde ut. Det var mer kateterundervisning är vad vi var vana vid och jag har aldrig lärt mig mer. Efter några gånger så lärde vi oss att så fort han kom in i klassen så ställde vi oss upp, sen tillät han oss att sitta ner. Efter ett tag till så påbörjade han bra lektionen utan att säga något och vi satte oss ner automatiskt. Efter att detta hände några gånger så slutade vi att resa på oss men var knäpptysta för det.

  Inget stim och tjoho, full koncentration genom hela lektionen för att han gav oss disciplin men han gjorde också lektionerna roliga, så som jag kan minnas det i alla fall, fast det kanske var lugnet jag minns mer.

 56. Torstensson skriver:

  Holman

  ”Jag tror inte pojkar har en koncentrationssvårighet, det är lektionerna som har det istället. De är så tråkiga att ingen egentligen vill göra det och med tanke på att pojkar av evolutionära orsaker vill sätta sig upp mot makten (för att själva bli alpha-hannar) så vill tjejer bli vän med makten (för att få beskydd) vilket gör att tjejer lyssnar på läraren och pojkar, som då anser att läraren är en dålig ledare, gör tvärt emot vad läraren beordrar.”

  Mycket intressant tes. Om man nu kan säga att man känner igen sig i en tes så måste jag säga att det gör jag. Det där låter logiskt. Men frågan är då om inte det kan klassas som koncentrationssvårigheter, hursomhelst så värderar jag det varken som negativt eller positivt. Det isåfall bara ÄR.

 57. David Holman skriver:

  Ja precis, det är inte negativt eller positivt. Det bara är. Men det är något som vi måste arbeta med och inte emot, vilket är vad dagens skola gör. Tror det är i Kanada där en lärare skapade ett datorspel för sina lektioner vilket ökade pojkarnas betyg något avsevärt. Ska se om jag hittar den artikeln.

 58. Torstensson skriver:

  David

  Jag lärde mig också bäst av ”katederundervisning” skilda bänkar, få grupparbeten och kortare lektioner.

  Katederundervisningen är väl också förknippat med stränga lärare? Jag var lite halvkänslig mot lärare som såg farliga ut, så den biten vill jag inte ha tillbaka. Sen är det skillnad också mot andra länder. Kanske var jag ovan men jag läste juridik bla i Tyskland och var livrädd de första veckorna , ja egentligen hela kursen, för den manliga läraren. Han kom instormande med tre sets kostym och skrek-pratade med yviga rörelser. Jag var livrädd att få frågan och sen höra ”NEEEEEEEEEEEEEIN”. Han var inte elak men aningen FÖR passionerad. Då ville jag hem till trygga Sverige, det kan jag säga. Men återigen, jag gillade mer den enskilda inlärningen lärare-till ellever och mindre elever till elever (grupparbeten).

 59. Hurtbullen skriver:

  @David Holman:

  ” Första lektionen sa han till oss ”please stand up behind your chair” och alla var så tagna att vi gjorde det. Sen sa han ”please sit down”. Knäpptyst i klassen, ingen sa någonting och alla var koncentrerade på vad han lärde ut. ”

  Jag har haft 2-3 lärare som körde samma stil, och jag håller med. Koncentrationen i klassen var total och jag lärde mig saker. På riktigt. Faktum är att en av lärarna fick mig in på en yrkesbana som jag har än idag, och det var enkelt – Han såg mig. Det är egentligen inget mirakel. Utan surr i klassrummet så slutar surrandet i huvuden på eleverna också. Vill minnas att vi hängde på låset på klassrum 214 för att äntligen få komma in och få lite ordning på torpet. En oas i kaoset.

  Var tog dom lärarna vägen idag ? :-(

 60. David Holman skriver:

  På tal om spel så minns jag att samtliga killar (tror jag) i min klass tog chansen när den presenterade sig att spela Faraos Pyramid. Ett mattespel. Jag hatade matte (och hatar det fortfarande) men detta var roligt för där kunde jag mäta mig med de andra på ett objektivt vis. Vi tävlade om vem som kunde komma längst och lärde oss matte på vägen. Varför plockade ingen upp på det? Eller gjorde de det och vi inte bara såg det… Jag vet inte. Men det var ett sätt att få mig intresserad av matten i alla fall.

 61. David Holman skriver:

  @Hurtbullen: Jag vet inte. Men 9 av 10 gånger så har äldre, manliga lärare varit mirakel för mig, haft en yngre manlig lärare som var riktigt bra dock för att han använde humor och en annan yngre manlig som dock slutade lite tidigt och jag aldrig fick riktigt chansen att veta.

  På den kvinnliga fronten är det tyvärr sämre och jag har mer dåliga minen från dem tyvärr. Vet dock att i en grannklass hade de en yngre, kvinnlig lärare som samtliga klasser med henne älskade. De verkar dock vara undantagen, precis som manliga lärare överlag är ett undantag.

 62. Camilla skriver:

  @Torstensson: Det är förstås olika mellan olika lärosäten, men det är långt ifrån bara lund som har det upplägget. Sen heter det inte alltid akademisk kvart (och funkar inte som en renodlad sådan), men trekvartslånga föreläsningar verkar vara ett bra koncept av de anledningar du nämner.

 63. Pernilla skriver:

  Det är pojkars ”antipluggkultur” som är problemet har jag nu hört på Aktuellt. Det kan man alltså säga rakt ut utan att bli kallad barnhatare. Märkligt. Kan man förklara kvinnors lägre löner med en ”antijobbkultur” bland kvinnor? Kvinnor sjukskriver sig dubbelt så mycket som män, vabbar, jobbar deltid etc. – ger kort sagt inte järnet på samma sätt som män på arbetsmarknaden. Vad skulle hända om man sa det i debatten?

  Tänk då på att i det första fallet gäller det 1) barn med 2) skolplikt, det vill säga samhället har ett ANSVAR för att hänsyn tas till barnens olika behov i skolan.

  I det andra fallet gäller det 1) vuxna, 2) på arbetsmarknaden, dvs. en tävlingsarena på vuxnas villkor.

 64. Camilla skriver:

  @David Holman: Chefrens pyramid! Ahh vilka grej det var! Jag minns precis som du att det engagerade även de som avskydde matte.

 65. Måns skriver:

  Vill man höja pojkarnas resultat bör man lägga huvudfokus i undervisningen på problemlösning, logik och problemorienterat lärande, vilket också syns i högskoleprovet

  Vill man höja flickornas resultat gör man tvärtom och lägger upp undervisningen efter: en referens, en sanning, som sen kan pluggas in, vilket också syns i högskoleprovet

  Ett genomgående tema som iaf jag tycker mig ha märkt (om jag utgår från min egen skolgång upp och igenom universitet) och om jag nu får generalisera lite, så verkar det som att de förekommer vissa gradskillnader kanske främst i auktoritetstro, och i förhållningssätt till ramar (riskbeteende kanske nån fyller i)

  eller översatt – Killar ifrågasätter mer, vill förstå varför, hur de fungerar – medans tjejerna är lite mer – Tyst nu! de står ju så boken. Och / eller läraren har sagt att de är så! ;) Ja, jag generaliserar..

 66. Torstensson skriver:

  David

  haha.

  Jag fattar fortfarande idag inte vad man menar med ”funktionen av y”.

  Jag fattade aldrig matematikens lingvistik. Att räkna kunde jag men jag fattade inte vad svaret betydde.

 67. Torstensson skriver:

  Eller funktionen av f(x) var det nog. Helt obegripligt för mig.

  @Camilla. Ja men sen kan man säga att jag skulle tagit mig i kragen men det hade inte hjälpt. Jag slog av efter 45 min. Jag har ingen anledning att klanka ner på tjejer som klarar koncentrera sig, tjejer är duktiga på det och vad som nu bör göras är att titta på vad killar är duktiga på och göra dom ännu duktigare än vad dom är. Istället för som nu se pojkars bra resultat som något orättvist. Gör det rättvist för alla istället. (Införstått att det finns variation inom könen naturligtvis)

 68. David Holman skriver:

  @Måns: Du må generalisera men det stämmer väl överens med min egen erfarenhet och med evolutionspykologin som jag förklarade här ovan. Pojkar vill sätta sig upp mot makten för att kunna ta makten (fortsätter in i arbetslivet för övrigt), kvinnor vill göra sig vän med makten för att få beskydd (även det upp i vuxen livet där de gifter sig uppåt).

 69. David Holman skriver:

  @Camilla: Så hette det kanske ja. Jo, precis. Det gjorde alla engagerade, så enkelt det kan vara och folk undrar hur vi ska göra pojkar engagerade. :P

  @Torstensson: Fråga inte mig! Jag hade matte C men minns inte ett smack. Sin och cos (kos?) minns jag dock, trianglar har det med att göra :P

 70. Camilla skriver:

  @Måns: Tror din generalisering är rätt… dock är inget av sätten optimalt märkte jag när jag gick i skolan. Till exempel var våra matteprov (och fysikprov) utformade så att man kunde få olika typ av poäng på uppgifterna – G-poäng, VG-poäng och MVG-”solar” (dvs här var en uppgift man kunde då full pott på och då klara den på VG-nivå, men om man löste den snyggt, kopplade ihop olika moment etc, så uppvisade man så kallade MVG-kvalitéer). För att få högsta betyg behövde man ett visst antal poäng, varav en viss andel skulle vara VG-poäng och dessutom skulle man ha visat upp några olika typer av MVG-kvalitéer.

  En vanlig anledning till att tjejerna inte fick maxbetyg var att de inte klarade av att spetsa till sina lösningar på de svåra uppgifterna och fick alltså inga MVG-solar. Killarna däremot verkade oftare kunna trixa sig fram till en tjusig lösning, men klarade inte alls de grundläggande uppgifterna. Och det är bägge färdigheterna som behövs.

  Givetvis fanns det elever av bägge kön som klarade allt.

 71. Hurtbullen skriver:

  @David Holman: @David Holman:

  @David Holman:

  ” Här är ett inlägg där första halvan känns väldigt bra, andra halvan är det gamla vanliga ”tjejer anstränger sig mer” och ”varit så sedan 1927 (och därför ska vi inte göra något?).

  http://svt.se/nyheter/sverige/skolan-ger-inte-pojkar-ratt-verktyg

  Jo, men skolorna gör ”något” bl.a. hittar på lekmannadiganoser som ADHD och Aspberger, för neurologer att utreda. och det finns extra anslag att hämta !

  Gissa vilket kön som får flest ”diagnoser” ?

  http://pillerpengarpsykvard.aftonbladet.se/2011/09/forskare-varnar-barn-far-adhd-diagnoser-for-att-skolan-ska-fa-pengar/

  Måhända ett bekvämt sätt att avhända sig ansvaret för en misslyckat pedagogik på skolorna ?

  Fatta, vad det skadar pojkarna – Att bli förklarat onormal när du faktiskt reagerar helt normalt på en onormal situation?

 72. michael skriver:

  Pernilla.
  Ja invandrare har sämre betyg än svenskar självklart är det för att dom är omogna och har utbredd antipluggkultur.
  Undrar hur dom orden hade låtit i aktuellt.

 73. Lorem Ipsum skriver:

  @Pernilla, du kanske menar att kvinnor är ”fritidsfixerad”? Ungefär som att vatten egentligen bara är ”riktigt fuktig fukt” och dimma egentligen är ”ett moln som har förlorat viljan att flyga” ;)

  Men jag skulle tro att om någon reporter/politiker tog upp det du nämnde rörande kvinnor så skulle den personen rullas i tjära och fjädrar direkt.

 74. NinniTokan skriver:

  En sak jag upplever skiljer är att flickor ofta bara nöjer sig med att lära det någon säger åt en att ”man ska kunna” eller ”göra som man ska”, medan pojkar oftare behöver förklaring/anknytning som motivation, typ ”det här behöver du kunna i framtiden för det här och det här”, eller ”du behöver sitta still nu så att vi kan bli klara med det här och kunna gå ut sen”.

  Kanske behövs mer förklaringar i skolan till varför/vad ”detta” ska vara bra för?

 75. Niklas skriver:

  Patrik: Det värsta är ju att alla de projekten är superlöjliga också, och ska koncentreras på att motarbeta könsroller osv (vilket uppenbarligen är problemet när det gäller pojkars dåliga resultat.) LOL

 76. Pernilla skriver:

  @Lorem Ipsum:

  Exakt:-)

 77. Patrik skriver:

  En anekdot.

  Om jag ser på min egen skolgång så hade jag två lärare som stack ut från mängden. Den ena hade jag i mellanstadiet och den andra hade jag i trean på gymnasiet. Båda lyckades på ett fenomenalt sätt skapa en atmosfär i klassrummet som tilltalade både pojkar och flickor. Speciellt mellanstadieläraren, Hon premierade både klassiskt manligt beteende likväl som klassiskt kvinnligt. Men gjorde en klar och tydlig distinktion när ett visst beteende ansågs positivt och vise versa. Det skapade en acceptans och en respekt för olika sysslor och intressen då majoritetens behov blev tillgodosedda. Vi varvade tävlingar med avslappningsövningar, vi hade musik på under ”de tysta timmarna” där vi elever fick välja vad som skulle spelas, ena dagen var det backstreet boys, andra dagen Iron Maiden osv. Var det ett viktigt sportevenemang så kunde vi kolla på det för att nästa dag pyssla med massage. Varje fredag så var det ”roliga timmen” där vi gick runt bland eleverna och där man fick presentera ett intresse man hade. jag tror inte att det var någon tillfällighet att vår klass skrev högt över medel på nationella proven.

 78. David Holman skriver:

  @Patrik: Låter som en otroligt bra lärare! Hoppas hon finns kvar… Beroende på hur länge sedan detta är, annars kanske man kan hoppas på att hon få ta igen sig efter många års trogen tjänst ;) och att hon istället spridit sin metodik till andra lärare. :P

 79. David Holman skriver:

  @NinniTokan: Det är den uppfattningen jag också fått. Vet att jag ofta frågade läraren ”vad har jag för nytta av detta?” och fick till svars ”för att du ska klara proven”… JAHA! Men dåååå SÅ! Förlåt att jag frågade, men vad har jag för nytta av detta? Hade han då sagt ”jo, för att säg att du vill lära dig programmering, då kommer du ha nytta av dessa ekvationer för att räkan ut x, y och z.” För det är där matten i mångt och mycket hamnar idag.

  Och hade jag vetat det hade jag kanske tänkt ”coolt, kan jag göra det om jag lär mig detta.”

 80. David Holman skriver:

  För övrigt, när jag ändå håller på så vill jag säga att jag dels är väldigt glad över den tonen som mitt inlägg skapat på SVT Debatt. Hoppas det hela kan fortsätta så och att man faktiskt kan nå igenom till andra sidan. Få bort skjutgravarna och likt jul-freden 1914 dela bord och umgås med dem som man vanligtvis försöker ”skjuta ner”.

  Som tur är har vi inga generaler i vårt läger i alla fall som kan beordra oss att förråda.

 81. michael skriver:

  David Holman.
  Annars var det intressant att se aktuellt igår hur man kunde bocka av från den feministiska manualen.
  Antipluggkultur Omogna Det har alltid varit så Män tjänar mer Män har maktpositionerna Dom får ändå jobb Afghanska flickors situation osv.
  Newsmill hade ett seminarium om pojkars betyg där Mats Olsson var med i panelen om man tittar på det så ser man exakt samma manual.
  Därför är det självklart och okej att 25% av pojkarna inte får fullständiga betyg efter grundskolan.
  Det verkar som om feminister har glömt bort alla undersökningar som visar att välutbildade män lever och är jämställda medans lågutbildade män inte är det.

 82. leifer skriver:

  Hurtbullen

  ”Men det är ren idioti att offra sig för en uppsättning av ideal som man inte ens vet var de kommer ifrån ?”

  Såna ideal som möjliggör för män att skaffa familj och barn. Tänk på att normer kommer från alla håll och styr oss. Här måste man nog lägga in ett visst offerperspektiv på män och inse att individer inte alltid kan göra så mycket åt såna normer. Detta kan alltså vara frågan om strukturell diskriminiering mot män. Förvisso är det väl detta som feminister kallar patriarkatet.

  Igen vill jag påminna om alternativet och synen på män som inte prestar tillräckligt bra. Såna män avskyr väl alla. Det är genom prestationen män får sitt värde och sin status i samhället. En man ska vara pontent, kompentent och ständigt kunna leverera.

 83. Pelle Billing skriver:

  Jag gick flera år av min skolgång utomlands. Där var det flera prov i veckan, exakta och objektiva betyg, och tydliga kunskapsmål. Tävlan uppmuntrades genom att ranka eleverna. En helt annan värld än i Sverige. Ibland var det tufft, men jag kände mig alltid stolt när jag genomfört diverse prov på ett bra sätt.

 84. NinniTokan skriver:

  @David Holman:

  Vi har försökt kompensera de vi anser är skolans/samhällets brister vad gäller pojkar för vår son. Dels förklarar jag vad jag haft för nytta av ditten eller datten i yrkesliv så väl som privatliv, dels visar jag på vilket jobb man behöver kunskapen till, men även visa på negativa effekter av ”dåliga” jobb, tex. utsliten rygg, lönebild, intressant/rutinuppdrag osv. osv. Vi har också lagt in tävlingsmoment.

  Nu är han bara en individ och knappast statistiskt underlag. Men likväl tycker jag det kan vara intressant. Jag har en son vars ambitioner förstummar vuxna i vår omgivning. Varje måndag planerar han veckan i kalendern. Han använder den där ”dötiden”, som tex. lördagsmorgon för att göra det han redan då vet kommer att bli nästa veckas arbete. Och hans förklaring är: ”planerar jag hinner jag mer x och y(hans hobbies, fysiska aktiviteter)”

  Vi träffade ett par i föräldragruppen, som vi fortfarande umgås flitigt med. Den familjen har en snarlik syn på barnuppfostran och deras grabb gör som vår grabb. Dom har följt varandra sen dom föddes, gått i samma klass och nu i parallellklass. Och det intressanta är att i dessa två klasser är det motsatsen till ”anti-plugg-kultur” bland grabbarna.
  Jag tror att dessa två grabbar(och kanske fler individer jag inte vet om) bidragit till en subkultur där ”pluggis” inte är o-coolt för en kille.

 85. Info skriver:

  SVENSKA ÖVERGREPP: MÄN HINDRAR KVINNOR FRÅN ATT KOMMA FRAM

  TV5 Betnér direkt Avsnitt 7:

  ”KVINNOR I TV
  Varför är det färre kvinnor än män i rutan? Gäster är tv-legendaren Robert Aschberg, programledaren Alexandra Pascalidou, ståuppkomikern Karin Adelsköld och programledaren Alex Schulman som diskuterar om män hindrar kvinnor från att komma fram.”

 86. NinniTokan skriver:

  @Info:

  Jag har just kollat programmet.

  Se det! Det är skitbra!:D

  Alexandra Pascalidou säger (34 min in i programmet)
  ”Fler kvinnor ska få vara sig själva”

  Samtliga är ense om att trots 50/50-intentioner är det omöjligt att få in lika många kvinnor, för kvinnor tackar nej. Bra! Vi är ense. Kvinnor ska få vara sig själva och då även få lov att tacka nej utan att det anses vara ett problem! Droppa er förbannade 50/50-press på kvinnor!

  Karin Adelsköld säger (37.50 in i programmet):

  ”Feminism ska inte ske på männens bekostnad”
  Helt korrekt analys, sådan är nutidsfeminismen. Välkommen till jämställdismen/J2,0, Karin!

 87. Patrik skriver:

  @NinniTokan:

  Jag såg också programmet och blev otroligt glad, Karin Adelsköld var helt klockren och Alexandra Pascalidou tuggade på med det gamla feministdogmerna utan att få gehör.

  Karin Adelsköld avväpnade henne även på ett effektivt men respektfullt sätt varje gång hon flög iväg i något mumbojumbo-resonemang.

 88. NinniTokan skriver:

  @Patrik:
  Jo, det var lite lustigt att man påstod att en kvinna ”måste betee sig som en man” i tv, för att ha en chans. Att hon behöver ”skrika”. Och där satt KA, lugn och kvinnlig och blev lyssnad på och fick ta plats, medan den som ”beteede sig som en man”(jag tycker det är vidrigt att påstå så om män.) inte tjänade på det ”manliga” beteendet.

  Det blev så tydligt hur indoktrinerade folk är av nutids(radikal)feminismen, anser jag

  1. ett manligt beteende är att skrika och ta plats(Nej, det är det inte. Titta på de tre manliga personerna i programet.)
  2 ”manligt beteende” (som inte alls är vanligt bland män) premieras (Blev AP premierad av sitt beteende? Knappast.)

  Man har det framför sig… alla lögnerna… men ser dom likväl inte.

 89. [...] säger vän av ordning. Ni kritiserar ju betygsättning av pojkar. Det är väl samma sak?. Nej, vi diskuterar pojkar som jämställdhetsfråga medan den här [...]

 90. Pelle Billing skriver:

  @NinniTokan: Låter som jag får kolla in det programmet.

 91. an@n.ym skriver:

  För de som tittar på Betnérs program så kan det kanske även vara av intresse att läsa Pascalidous offerkrönika i Metro, där hon efter programmet går till generalangrepp mot programmet, programledaren och de övriga deltagarna. Hon tycker sig ha blivit utsatt för patriarkala härskartekniker och förminskande.

  http://www.metro.se/kolumner/jag-var-med-i-ett-patriarkalt-pajasprogram/EVHlep!6iyLzgMdcv9M/

  Betnér tar då fram stoppuret och anteckningblocket och sätter sig sedan för att se om hela programmet. Det visar sig att Pascalidou är den som får mest tid att tala och är själv den som använder sig av härskartekniker.

  http://www.magnusbetner.com/2012/05/pascalidou-och-harskarteknikerna/

  Ganska talande när det gäller kvinnliga feminister.

 92. Aktivarum skriver:

  Jaså det var Betner Direkt som var programmet Ninni länkade.
  Magnus Betner – Sveriges Bill Maher

  (”Betner Direkt” är en total kopia av ”Real Time with Bill Maher”)

 93. NinniTokan skriver:

  @an@n.ym:

  Hon tycker sig ha blivit utsatt för patriarkala härskartekniker och förminskande.

  Haha! Stackars Pascalidous då!

  För naturligtvis beror allt på att hon är kvinna. Det kan omöjligtvis bero på att hon agerar som hon gör? Och nej, det beteendet/personligheten är inget som uppskattas hos män heller så det hjälper henne inte att byta kön

 94. Aktivarum skriver:

  michael:

  ”Därför är det självklart och okej att 25% av pojkarna inte får fullständiga betyg efter grundskolan. Det verkar som om feminister har glömt bort alla undersökningar som visar att välutbildade män lever och är jämställda medans lågutbildade män inte är det.”

  Nej det har de inte. Nu glömmer du hur kvinnor i allmänhet och feminister i synnerhet betraktar den manliga situationen i relationer. Allt är en frågan om HANS attityd! Låt mig berätta hur vad du just sade tolkas i feministlandia.

  Enligt dem har du rätt i att det finns en korrelation mellan högutbildade män och jämställd relation MEN… det är bara för att de högutbildade männen hade en bättre attityd (kvinnosyn) och vad det visar enligt feministlandia är att de högutbildade männens attityd skall läras ut (tränas) till de lågutbildade männen.

 95. Aktivarum skriver:

  HERREGUUUUUUUUUUUEEEE!
  Jag försöker se Betner Direkt ep7 och Pascalidou har redan gett mig världens huvudvärk efter tio minuter. Hon är värre än jag kunde föreställa mig.

  5 min senare

  Tack och lov, nu kom Robert Aschberg igång och säger vettiga saker med bibehållet lugn. ”Jag skiter i vad det beror på” om hur jobbigt det är att få kvinnor att ställa upp i TV

  Adelsköld också mycket vettig. Kan inte hon prata mer? Pascalidou ger mig ont i huvudet! Snacka om att man får dåligt intryck av att hon är känd för att det finsn en massa kvinnor som idoliserar henne.

 96. Måns skriver:

  @Aktivarum:

  Betnérs format blir ju lätt pajigt och plumpt i längden. Men Karin Adelsköld var bra här. Alexandra Pascalidou sitter i vanlig ordning helt ostört och travade fördomar och feministiska klichéer på varann, tills som sagt den förstnämnda till slut tappade tålamodet. .. Aschberg är däremot lite för ”begränsad”.

 97. leifer skriver:

  NinniTokan

  Nu har jag sett programmet.

  Samtidigt var ju alla män där rörande överens om det ska vara fler kvinnor och då 50-50 på tv. Frågan blir ju då om dom själva hade accepterat att ställa sin plats till förfogande för en kvinna? Nä tror inte det va, det är alltså nån annan man som ska lämna sin plats pga att han har ”fel” kön.

 98. Jenny Kristiansson skriver:

  Sen kan jag bli irriterad över det här ”BÄTTRE”- pratet.

  - förr hade pojkar BÄTTRE betyg än flickor……

  - nu har flickor BÄTTRE betyg än pojkar…..

  osv. osv. osv.

  Skulle man inte kunna kämpa för att alla skulle kunna få BÄTTRE betyg? Det är först på slutet av sin artikel på SVT som David Holman nämner att individen ska bli sedd och att alla ska bli bemötta utifrån sina förmågor. Då kan ju inte hela skolan bli till exempel mer tävlingsinriktad eftersom det inte skulle passa alla individer.

 99. NinniTokan skriver:

  @leifer:

  Absolut. Men jag ser det som en samhällsprocess i steg.

  1. Först tror man att kvinnor hindras (av män)
  2. Man upptäcker att kvinnor tackar nej och försöker finna förklaringar till varför och på så sätt finna lösningar.
  Dessa förklaringar, som inte sällan handlar om att kvinnor ”inte vågar”, ”inte tror på sig själv” osv, är otroligt kränkande för de kvinnor som berörs, anser jag.
  3. Man försöker anpassa världen så att kvinnor ska ”våga/vilja/kunna”
  4. Man börjar ställa sig frågan varför könsfördelningen är viktig.
  5. Man inser att könsfördelningen är oviktigt och att alla ”åtgärder” är diskriminerande.

  I stort upplever jag att samhället lämnat punkt 1 (även om det finns gaphalsar kvar). Samhället befinner sig på 2&3 nu.
  Jag är helt övertygad om att 4&5 kommer komma snart.

 100. leifer skriver:

  NinniTokan

  Sant men ser inte riktigt att kön kommer bli helt oviktigt i TV.
  Ex är ju en unga snygg tjej nåt speciellt som jag tror alltid funkar.
  Och klart att en snygg urringning funkar också.
  Både män och kvinnor gillar snygga tjejer.
  Men det gäller ju snygga män också. Brad Pitts brorsa har ju knappast kunna göra den karriär som Brad gjort exempelvis. Är ju lika utseendefixerat för män!

  Alexandra P har ju haft fördelar med sitt kön och utseende tror jag på vissa sätt tidigare. Sen när hon inte längre har det på samma sätt, då blir hon arg radikal feminist. Hon ser dessutom rätt sur ut numera vilket ju inte heller brukar funka även om förvisso Lennart Ekdal väl sällan ser glad ut. Glad kan ju förvisso förknippas med oseriös, i alla fall om man göra seriösa program med allvarliga ämnen.

  Men kanske är åldersdiskrimineringen värre i Sverige än könsdiskriminering? (rättstavningen i google chrome tycker också att ordet åldersdiskriminering är felstavat, säger väl en del hur ofta ordet används). Ex i vanliga arbetslivet är ju ex inte 50+ speciellt populärt och företagen anställer inte gärna ”såna”. Synen på äldre i västvärlden är allmänt rätt nedlåtande många gånger. Och det funkar dessutom dåligt med Reinfeldts nya arbetslinje där han vill att äldre ska jobba högre upp i åldrarna.

 101. Jenny Kristiansson skriver:

  @NinniTokan:

  Angående din punkt 2. Jag försöker ofta finna förklaringar och komma fram till lösningar. Även om förklaringarna och lösningarna är mer som teorier i mitt egna huvud.

  Ibland funderar jag över varför unga svarta män är överrepresenterade i amerikanska fängelser. För om man ser till befolkningen i stort så är svarta en minoritet i USA. Liksom spansktalande, hispanics. De är också överrepresenterade.

  Jag vet att det amerikanska samhället skiljer sig oerhört mycket från det svenska. Men om man ser till Malmö. Jag bor i Malmö. I Rosengård är arbetslösheten runt 60%. I vissa delar 85%.

  Jag tror att mycket ligger på individen, man måste ha driv. Man måste lära sig bra svenska, man kan inte bara sitta och tycka synd om sig själv. Osv.

  Men är det så enkelt att det BARA ligger på individen? Vill unga svarta män i USA inte ha lagliga jobb? Vill de hamna i kriminalitet? Vill alla de ca. 60 % invandrarna i Rosengård vara arbetslösa?

  Om det skulle komma fram att de behöver extra stöd och hjälp skulle det då vara så omöjligt att tänka sig att ge dem det? Å andra sidan är det väldigt känsligt. Är de kriminella för att de är svarta eller kan det bero på någon slags struktur i samhället? Samhällsformen i sig kanske, precis som med invandrarna i Rosengård.

  För egentligen hur många invandrare ser man på teve? Ok de är en minoritet, men ändå ca. 1 miljon?

  Jag tror inte det handlar om att inte tro på sig själv eller att inte våga. Jag tror helt enkelt att det inte finns i ens radar. Cirka 10% av arbetarklassens barn läser vidare på högskola/universitet. Jag tillhör själv arbetarklass. Jag tänkte alltid att det skulle vara kul att läsa på universitet, men det slog mig aldrig att jag skulle kunna göra det. Det kändes helt främmande för mig, jag kände att jag inte skulle passa in. Tills jag insåg att de som läser där inte är eller blir så mycket smartare än jag själv ;-)

  Summan av kardemumman ibland tror jag helt enkelt att folk behöver höra att: ”Jamen det där skulle du också kunna göra. Varför inte? Kom igen nu, du är inte sämre än alla andra. Bara för att du är man, kvinna, invandrare, svart, fattig. Du skulle också kunna.”

  Jag vet, jag vet, samhället är kallt, folk orkar inte ge solidaritet osv. Man måste ha driv, man måste ta sig fram på egen hand ”för det fick minsann och då jag göra.”

  ”När jag var liten skolpojk fick vi gå 14 km till skolan, ingen jävel som klagade på det inte. Ingen curlade med oss. Jävla invandrare tror de kan få allt serverat.” Hahaha typ så. Hatar den inställningen.

 102. michael skriver:

  @an@n.ym
  Ja det är ganska roligt att feministen Betner anklagas för härskarteknik ibland får man intrycket att han är intelligent.Men att han inte förstått att feministers tal om härskarteknik är en härskarteknik gör att man börjar undra.

 103. Aktivarum skriver:

  Jenny K:

  ”Ibland funderar jag över varför unga svarta män är överrepresenterade i amerikanska fängelser. För om man ser till befolkningen i stort så är svarta en minoritet i USA. Liksom spansktalande, hispanics. De är också överrepresenterade.”

  Alltså nu tänker jag leka kommunikationscoach:

  Det är hopplöst att ställa frågan ”varför är A och B överrepresenterade” det är manipulativt sociologitugg som gör det svårare att svara på frågan – inte lättare. Man måste komma ihåg att de flesta unga svarta män sköter sig.

  Fråga hellre: Varför är den lilla minoritet unga män som inte sköter sig större hos svarta i USA?

 104. David Holman skriver:

  @Jenny Kristiansson: Du har helt rätt. Det handlar inte om att höja pojkars betyg så att de blir bättre än flickors. Vad jag ifrågasätter i min artikel är hur pojkar blir behandlade och vad det gör för deras betyg. I min originalartikel hade jag med mer om flickor och hur dessa mår dåligt i skolan också och den press de känner och vad som skulle kunna göras där, just för att visa att skolan inte passar någon. Den blev dock dubbelt så lång som de ville tillåta och jag vad tvungen att skala ner och fokusera enbart på att pojkar får sämre betyg och vad detta beror på.

  Men tack för synpunkten :)

 105. David Holman skriver:

  @Jenny Kristiansson: Denna video ger dig nog alla de svar du behöver:
  http://www.youtube.com/embed/FbXDJveODTk

 106. Jenny Kristiansson skriver:

  @Aktivarum:

  Tackar för rättelsen. Jag hoppas dock att den röda tråden i min kommentar gick hem ändå.

  Att män kan behöva stöd ibland. Att se sig själv som en lika bra och omsorgsfull förälder som mamman. Till exempel.

  Att kvinnor kan behöva stöd ibland. Att se sig själv som en lika bra programledare som en man. Till exempel.

  Jag hörde ett program på radio en gång där det handlade om vilka reaktioner den första kvinnliga nyhetsuppläsaren fick. Och nästan alla tyckte att kvinnor inte passade i teverutan på grund av de mest bisarra orsaker. Folk var RIKTIGT upprörda och kallade henne för både det ena och det andra. Jag tror detta var på 60- talet.

  Ibland behöver invandrare stöd osv. osv.

  Det enklaste är såklart att skita i alla som behöver hjälp och stöd och bara se om sitt eget hus. Men jag vet inte, det är inte riktigt min stil i alla fall.

 107. Jenny Kristiansson skriver:

  @David Holman:

  Väldigt bra länk, är på i bakgrunden nu.

  Har du inte redan sett den mexikanska ”La Zona” så gör det. Kanske en film som faller dig i smaken. Jag gillade den, tyckte den talade sitt tydliga språk.

  Jag var i Mexiko och pluggade spanska i två månader. Bodde hos en mexikansk familj och det är faktiskt så de bor. Höga murar runt husen, galler för fönsterna, man får inte gå ut efter kl. 22 på kvällen. Kvinnor går ALDRIG ensamma. Alla familjer har minst ett hagelgevär (och det är inte för jakt). Jag älskade Mexiko, det är inte det, men det var speciellt och jag skulle inte vilja att samhället här efterapade det på något vis. (Jag var i Oaxaca och maten där oh la la, åk dit om du får chansen nu när du ändå är i krokarna :-)

 108. leifer skriver:

  David Holman

  ”Du har helt rätt. Det handlar inte om att höja pojkars betyg så att de blir bättre än flickors”

  Nja, det är väl precis just vad det handlar om! I jämställdhetsperspektiv (som vi talar om här). Rättare sagt, att pojkar som grupp i vissa (!) skolmätningar presterar bättre än flickor. Det är ju när man systematiskt ”rättar till” när en skola mot förmodan har bättre resultat från pojkarna, som det ju blir ett jämställdhetsproblem.

  Genom att mäta hur kön som grupp presterar så kan vi ju få en bild av hur jämställt det är (dock gäller det vara nog med tolkningen och inte drar för snabba slutsatser).

  Sen må vara att svenska skolans problem är större och djupare än enbart den av dålig jämställdhet. Men samtidigt är det väl samma bild man får i västvärlden och ex USA, Canada m fl. Flickor presterar bättre och klarar skolan bättre. Samtidigt höjs röster mot duktiga flickan syndromet där. Kanske är det också så att svenska skolan är mer slapp så att säga och att flickor lättare får toppbetyg här än i USA. Sverige trots landet lagom är ju ofta mest extrem i många frågor, så även när det gäller jämställdhet och feminism.

  Även om grundskolan och gymnasiet inte är topp, så kan man med toppbetyg ex söka sig till läkarlinjen, och sen då gå vidare och bli läkare. Men vilka läkare får vi då?

 109. David Holman skriver:

  @Jenny Kristiansson: Fast det om den första kvinnliga nyhetsreportern är inte helt sant. Det var kanske en handfull som skickade in att de var upprörda, resten brydde sig faktiskt inte (läste om detta under min första termin faktiskt).

  @Jenny Kristiansson: Mexico kommer jag inte åka till just nu, på tok för mycket kriminalitet för att jag skulle vilja ens tänka tanken, är ju trots allt rädd om mitt liv ;)

  Men jag missar poängen vad den filmen har till inlägget att göra, kanske kan förklara?

 110. David Holman skriver:

  @leifer: Nej, det handlar inte om att höja pojkars betyg alls, det handlar om att ge dem rättvisa betyg och en rättvis skolgång. Biprodukten, är jag övertygad om, blir att både pojkar och flickor höjer både välmående och kunskapsnivån.

  Uppenbarligen är detta ett problem som går igenom väst (och stora delar av resten av världen) då samtliga har samma tanke om att ha en skola. Möjligen ska vi riva hus och grund för att kunna börja om från början. Hur lär vi ut om vi inte har det så som det ser ut idag? Det är ju lätt att hamna i samma gamla fotspår, eller hur?

 111. Jenny Kristiansson skriver:

  @David Holman:

  Nja jag kände mest för att tipsa om en bra film :-) Den har absolut inget med skolfrågan att göra. Den har mer med diskussionen om vilket samhälle man vill ha och om man ska hjälpa människor som behöver hjälp, typ så, jag orkar inte riktigt förklara. Du var kanske inte ens iblandad i den så jag ber om ursäkt.

  Här får du ännu en länk som absolut inte har med något som helst att göra. En sydafrikansk grupp som leker med politiska ordvitsar i sin musik, lite som Rammstein, (kolla in toapappret):

  http://www.youtube.com/watch?v=8bdeizHM9OU

  Som en motgåva till videon du postade till mig :-)

 112. leifer skriver:

  David Holman

  Rättvisa betyg ja men pojkar behöver också höja sina betyg för att komma in på ex läkarlinjen. Och rättvisa betyg skulle ju just innebära högre betyg, då ju pojkar idag betygsdiskrimineras pga kön.

 113. Bashflak skriver:

  Om vi, för debattens skull, antar att pojkar har en ‘antipluggkultur’, i vilka miljöer skapas och frodas denna? Är det månne på våra kvinnodominerade dagis och lågstadieskolor?

 114. Ulf T skriver:

  @Bashflak:

  Om vi, för debattens skull, antar att pojkar har en ‘antipluggkultur’, i vilka miljöer skapas och frodas denna? Är det månne på våra kvinnodominerade dagis och lågstadieskolor?

  Först måste vi definiera vad vi menar med pluggkultur.

  Min son, t.ex. är inte mycket för att plugga. En anledning är att han hänger med bra i alla fall, och alltså inte är tillräckligt utmanad. En del av det är att han tycker att många uppgifter är tråkiga.

  När det är prov tänder han till, och är ofta bäst i klassen – då och då överlägset bäst.

  Han gillar datorspel. När han får ett nytt spel, dyker han ut på webben, och utforskar i rasande fart, och med häpnadsväckande struktur de olika varianter av taktik och strategi som fungerar bäst med det spelet. Sedan stiger han snabbt i nivå och börjar strax mäta sig med spelare som är flera år äldre än han.

  Han är säkert ‘antiplugg’ per definition, men även hans klassföreståndare säger att han ‘kan gå hur långt som helst’. När han får någon lärare som uppmuntrar och utmanar honom med bonusuppgifter, kommer han hem med lysande ögon och tycker att skolan är jättekul. Andra gånger ‘hatar’ han skolan för att det är så mördande tråkigt.

  Definierar man ‘fotbollskultur’ som bäst representerad av den fotboll svenskar spelar, kan man nog säga att brassarna har en ‘anti-fotbollskultur’. ;-)

 115. Aktivarum skriver:

  Ulf T:

  ”Definierar man ‘fotbollskultur’ som bäst representerad av den fotboll svenskar spelar, kan man nog säga att brassarna har en ‘anti-fotbollskultur’.”

  Underbar liknelse +1

 116. Aktivarum skriver:

  Jenny K:

  ”Tackar för rättelsen. Jag hoppas dock att den röda tråden i min kommentar gick hem ändå. Att män kan behöva stöd ibland. Att se sig själv som en lika bra och omsorgsfull förälder som mamman. Till exempel.”

  Ingen (MRA) säger att män inte behöver stöd, vad de säger är att män bevisligen inte triggas av den sorts stöd som triggar kvinnor.

  ”Jag hörde ett program på radio en gång där det handlade om vilka reaktioner den första kvinnliga nyhetsuppläsaren fick. Och nästan alla tyckte att kvinnor inte passade i teverutan på grund av de mest bisarra orsaker. Folk var RIKTIGT upprörda och kallade henne för både det ena och det andra. Jag tror detta var på 60- talet.”

  Ja men det var också ett mycket litet antal personer. Antagligen är det samma gäng som ringer och skäller på henne som är mer sannolika att råna spritbutiker.

  ”Ibland behöver invandrare stöd osv. osv.”

  Som USA bevisar gång på gång så handlar invandring om kultur. USA erbjuder något som kallas ”The American Dream” där det inte spelar någon som roll om du är svart, vit eller gul för kulturen är en hudfärg ingen har – Grön! (dollargrön)

  ”Det enklaste är såklart att skita i alla som behöver hjälp och stöd och bara se om sitt eget hus. Men jag vet inte, det är inte riktigt min stil i alla fall.”

  Det är jättebra att folk vill hjälpa till men många förväxlar vad som känns rätt/bra med riktig hjälp. Det hjälper inte invandrare att få lättare att INTE ändras. Inte mer än det hjälpte Japan att slippa lämna imperialistisk ”Emperor-worshipping”

 117. Pelle Billing skriver:

  @David Holman: En detalj, men pojkar får redan ganska rättvisa betyg. Det är flickorna som får för höga betyg i förhållande till vad de presterar.

 118. leifer skriver:

  Pelle

  Det där tror jag inte på. Jag tror det är så att lärare tänker i termer av att dela ut betyg fördelat i klassen. Ex. om man är duktig och hamnar i en dålig klass så får man lätt topp-betyg. Men är man duktig och hamnar i en elit-klass så får man kanske inte topp-betyg med samma prestation.

  Dvs betygen sätts mycket efter den konkurrens som råder i klassen. Är man pojke så kommer man då automatiskt få lägre betyg en flickor, allt annat lika. Och då kommer det innebära även orättvisa betyg och för låga betyg för pojkar.

 119. Patrik skriver:

  @Aktivarum:

  Du har så rätt, önskar att det gick att föra ett resonemang som du gör utan att bli stämplad som både det ena ock det andra.

 120. Ulf T skriver:

  Jag tänkte lite mer på Pascalidous framträdande, och hur hon försökte få det till en självklarhet att alla som blir tillfrågade om de vill delta i ett TV-program då vill leda programmet.

  Det speglar (tycker jag) en märklig attityd att de mest kreativa och krävande jobben helt enkelt skall skänkas till de kvinnor som vill ha dem.

  Jag har nämnt artiklar om kvinnor i mjukvarubranschen. En amerikansk studie har tittat på varför så få kvinnor söker sig dit, och varför de som gör det har en mycket större tendens att sluta än männen.

  In The Athena Factor, women report
  that men more frequently occupy the “creative” and “producer” spaces while
  women are more frequently pushed into execution.

  Other studies have looked at women’s participation in open source as a potential
  measure of innovation. While women’s representation in technology is low, it is even lower in open source computing – only 1.5 percent of all Open Source Software (OSS) developers are women.

  Research aimed at understanding these reasons is relatively new but some studies have begun to explore these issues. One such study posits that women are excluded implicitly and explicitly from becoming Free Libre Open Source Software (FLOSS) developers, and that their needs as users are not addressed. The author suggests that the long hours necessary for coding, a lack of female role models and mentors, users’ discriminatory language online and offline, the prevalence of text-based coding systems (as opposed to graphic coding environments), and the FLOSS community’s male-centric competitive world-view are all factors hindering women’s participation.

  Som mjukvaruutvecklare med stor erfarenhet av Open Source, har jag flera synpunkter:

  - att säga att män ”får” skaparrollerna och kvinnor ”trycks bort”, vittnar om en bristande förståelse för hur skapandet går till. De som är kreativa, tar initiativ, vågar och kommer med nya ideer är de som skapar – på eget bevåg eller i grupp. De flesta som jobbar inom mjukvarubranschen är hyfsade på att bygga efter given kravspec. Rätt få är riktigt bra på att skapa nytt.

  - Att säga att Open Source är ”competitive” är också en märklig beskrivning. Open Source slår inte ut; du får lägga upp precis vad du vill, och det får finnas kvar hur länge som helst. Det du inte kan göra är att tvinga människor att använda din programvara. FLOSS är därmed strikt meritokratiskt: de mjukvaruprojekt som fungerar väl, och tar hand om sina användare kan lyckas väl, om de löser ett problem som tillräckligt många har. Men eftersom inga löner måste betalas ut, behöver ingen gå i konkurs om så inte sker.

  - Texbaserade programspråk konkurrerar ut bildbaserade programmeringsmiljöer därför att de är mycket bättre. Det är oerhört svårt att skapa en produktiv och lockande grafisk programmeringsmiljö. Att de inte dominerar beror inte på att industrin inte plöjt ned miljarder i att bygga dem – utan på att de suger (det här är dock inte rätt ställe att ha en religiös debatt om sådant; det handlar inte alls om manligt/kvinnligt dock).

  - Det finns socialt inkompetenta personer på nätet, även inom mjukvarubranschen. Jag har ofta stött på sådana, men upplever att de är otrevliga mot alla, och ogillade av i stort sett alla. Man får leta ordentligt om man skall hitta bevis på att tjejer hålls utanför mjukvarubranschen, och det lär bli ordentlig ”cherry picking”.

  - Det som mycket ofta händer, dock, är att man slänger ut ideer och får noll gensvar. :) Jag har råkat ut för det massor av gånger, men då och då också det omvända. Man kan få hålla på i flera år innan man lyckas skapa något som folk verkligen tackar en för, om det någonsin sker.

  Kort sagt, man får ingenting gratis här. Det vore intressant att titta lite närmare på om kvinnor faktiskt har det tuffare i mjukvarubranschen än män, totalt sett, eller om de snarare bara är mindre curlade än på andra ställen.

  Min egen erfarenhet pekar mot att kvinnor inom mjukvarubranschen tenderar att söka sig till de tryggare positionerna – gärna som projektledare – där man inte tvingas till långa arbetspass med buggletning och stundtals förtvivlat svår problemlösning.

 121. Lotus skriver:

  Ny ursäkt för varför pojkar har sämre resultat i ett reportage i SVT Rapport idag. Enligt reportaget beror det tydligen på att pojkar inte kan koncentrera sig när det är tjejer i samma rum. Män är djur. Så trött man blir…

 122. Jenny Kristiansson skriver:

  @Ulf T:

  Låter som en bransch som drar till sig många asociala ensamvargar. Inte du Ulf, du verkar ju väldigt vettig och verbal. Varför valde du att jobba inom detta?

 123. Jenny Kristiansson skriver:

  @Aktivarum:

  ”Ingen (MRA) säger att män inte behöver stöd, vad de säger är att män bevisligen inte triggas av den sorts stöd som triggar kvinnor.”

  Ok. Jag hoppas män får det stöd som triggar dem i det format som passar dem bäst.

  ”Ja men det var också ett mycket litet antal personer. Antagligen är det samma gäng som ringer och skäller på henne som är mer sannolika att råna spritbutiker.”
  :-) ……. ok.

  ”Som USA bevisar gång på gång så handlar invandring om kultur. USA erbjuder något som kallas ”The American Dream” där det inte spelar någon som roll om du är svart, vit eller gul för kulturen är en hudfärg ingen har – Grön! (dollargrön)”

  Jag tror också att det handlar mycket om kultur. Men jag ger inte mycket för ”The American Dream”. Jag tror det är skitsnack rakt av. Det var kanske något som funkade när nationen var ung och mindre etablerad. Till och med på Wikipedia står det att USA är ett av de länder där det är absolut svårast att göra en klassresa uppåt. Men visst jag håller med dig om att vissa invandrargrupper har svårare att etablera sig och ”passa in” än andra.

  Minimum kravet borde i alla fall vara att lära sig bra svenska. En period funderade jag allvarligt på att lära mig lite grundläggande arabiska så att jag skulle kunna kommunicera med stadsbusschaufförerna här i stan, men sen tänkte jag: No fucking way. Det hade kanske varit kul att lära sig lite arabiska, men inte av den anledningen.

  ”Det hjälper inte invandrare att få lättare att INTE ändras.”

  Det påstod jag inte heller.

  ”Inte mer än det hjälpte Japan att slippa lämna imperialistisk ”Emperor-worshipping””

  Vilken tidsepok är du nu inne på? Vad jag vet, har lärt mig- blev Japan totalt krossat i slutet av andra världskriget. Och ur de spillrorna byggdes en av världens största ekonomier upp. Ja de dyrkade sin kejsare innan dess på ett väldigt osunt vis. (Eller har kommunisterna i skolan lurat mig)?

 124. Ulf T skriver:

  @Jenny Kristiansson:

  Låter som en bransch som drar till sig många asociala ensamvargar. Inte du Ulf, du verkar ju väldigt vettig och verbal. Varför valde du att jobba inom detta?

  Hehe, när jag valde att gå på KTH var det flera av mina tjejbekanta som bestört undrade varför jag, som verkade vettig annars, valde att jobba med maskiner. :)

  Sanningen är att databranschen är extremt social, och Open Source-branschen den mest sociala av alla. Programmerare idag jobbar ofta i små grupper med täta möten (dagliga ‘standups’ m.m.), och många programmerar dessutom i par. Man behöver lära sig att kommunicera med kunder och användare, för att stämma av regelbundet och se hur deras krav utvecklas i takt med att de får programvara att leka med (devisen är att kunderna inte vet vad de vill ha, men de vet vad de inte vill ha när de ser det).

  Sedan finns det nördar på nätet som inte kan uppföra sig, och programmerare som är ensamvargar – skickliga, men svåra att arbeta med. De respekteras om de är bra. Är de bara jobbiga, får de ingen respekt. Men det gäller att lära sig vilka man inte skall dras in i debatt med och var på nätet de brukar hänga.

  Så det lustiga är att det borde passa kvinnor, men möjligen är det så att kommunikationen är för rak och teknisk. Det måste liksom vara så, eftersom det är av begränsat värde att tala om ungefär vad programmen skall göra. För att de någonsin skall fungera måste man beskriva det exakt – på otrolig detaljnivå, till och med: varenda skiljetecken måste vara på precis rätt ställe. Om detta betyder att arbetssättet blir ”manligt”, så… tja, det är bara att gilla läget, eller söka sig till ett annat jobb (vilket många kvinnor tycks göra). Saken är den att det inte görs för att hålla kvinnor borta. Det är datorerna – inte männen – som kräver denna exakthet.

  Kvinnor får antingen acceptera läget eller fortsätta att strunta i en av de snabbast växande, mest lukrativa och mest intellektuellt utmanande branscherna.

  Rapporten jag länkade till sade att 74% av kvinnorna älskade sitt jobb, men hälften slutade i alla fall. Jag tycker att det är svårbegripligt.

 125. Daniel skriver:

  @Ulf T
  ”Kvinnor får antingen acceptera läget eller fortsätta att strunta i en av de snabbast växande, mest lukrativa och mest intellektuellt utmanande branscherna”

  Först så måste de skaffa sig utbildning, men det sker knappt.
  De kurserna som jag har gått har som mest haft 1-3 tjejer på en klass av 30 pers, på de mera avancerade kurserna som lyser de helt med sin frånvaro.

  Istället så ska alla bli beteendevetare/socionomer/leg genus-hen/lärare för att sedan sitta och gnälla över att de inte får ett jobb, när de väl får det så gnälls det över den låga lönen.

  Hallå! tillgång och efterfrågan……

 126. David Holman skriver:

  @Pelle Billing: Det ar en bra poang, helt ratt. Ska tanka pa det i framtiden. (Amerikanskt tangentbord)

 127. David Holman skriver:

  @Jenny Kristiansson: Fast… Detta har faktiskt visat sig finnas viss sanning i. Aven om sanningen inte ar vacker sa ska den erkannas. Om en man blir overvakad av en kvinna han inte kanner sa kommer han ha svarare att prestera (vilket jag tror handlar om att han tar storre risker, klarar han av det genom en storre risk vinner han lite mer av kvinnans atra).

  Men, ska sagas. Detta ar knappast nagot unikt manligt. Kvinnor har bara en annan prestations press i narheten av man, de gor sig fina.

  Sa om vi tillater pojk- och flickskolor sa kan vi komma at bada dessa problem, pojkar kan fokusera pa plugget utan att behova visa sig tuffa for tjejer medan tjejerna kan fokusera pa plugget utan att behova gora sig fina for killarna. Tva flugor i en small.

  (Amerikanskt tangentbord, ursaktar for om det ar jobbigt att lasa)

 128. Jenny Kristiansson skriver:

  @David Holman:

  Såg PRECIS detta på SVT:

  http://svt.se/nyheter/varlden/konssegregerad-skola-mot-betygsklyftor

  Visst kritiken mot dessa skolor är säkert befogad, men 90% talar sitt tydliga språk.

 129. Jenny Kristiansson skriver:

  @Daniel:

  Ja det är tragiskt att alla kvinnor fokuserar på yrken inom områden som bidrar med ingenting för samhället. Det är också tragiskt att kvinnor inte står för några tekniska innovationer som för utvecklingen framåt och därmed gör samhället bättre och bekvämare för alla. Tekniken har fört mänskligheten framåt och gjort människan framgångsrik, inte religionen. Och framstegen inom tekniken har männen stått för med väldigt få undantag om ens några.

 130. Magnus skriver:

  Om antipluggkultur är en giltig förklaring till att pojkar får sämre studieresultat än flickor så borde antikarriärkultur vara giltig förklaring till att kvinnor är underrepresenterade i bolagsledningar och bolagsstyrelser.

 131. Ingrid Karlsson skriver:

  Din flickvän måste vara ful, fet och desperat. Varför hade hon annars varit ihop med ett äckligt fetto som du?

 132. NinniTokan skriver:

  @David Holman:

  Sa om vi tillater pojk- och flickskolor sa kan vi komma at bada dessa problem, pojkar kan fokusera pa plugget utan att behova visa sig tuffa for tjejer medan tjejerna kan fokusera pa plugget utan att behova gora sig fina for killarna. Tva flugor i en small.

  Och i den smällen slår man på såna som mig.

  En skola med bara flickor? Fy fan vilken mardröm! säger jag.
  Jag hade ett sommarjobb under gymnasiet på ett ställe där bara jobbade kvinnor. Det var 8-10 veckor, jag höll på att förgås. Du vill plåga alla flickor som mig i 10-15 år?
  Pojkflickor är faktiskt ganska vanliga.

  Nej, det är ingen bra lösning.

 133. David Holman skriver:

  @Ingrid Karlsson: Jag ska hålla mig från alla otrevliga saker jag känner för att säga nu… Försvin här ifrån och kom aldrig tillbaka, du är inte välkommen här!

  Jag vet inte ve du sa det till, men de tär sak samma!

  @Jenny Kristiansson: Precis, från under 40% till 90% är en ENORM siffra som inte ska ignoreras. Jag vill dock inte att vi ska emulera skolorna i USA, jag vill att vi ska studera och göra några försöksskolor och sedan komma fram till vilken som är den bästa. Men det är helt klart ett plus till könssegregerad skola.

 134. David Holman skriver:

  @NinniTokan: Fast NinniTokan, jag säger ju inte att ALLA skolor ska bli såhär, det vore ju befängt. Däremot så ska vi tillåta dem att existera då de idag är olagliga.

  Plus att om du från början gick i en flickskola skulle det se annorlunda ut på gymnasietiden då den klass du gick i redan var så pass socialiserad in i ett samkönat system att det inte var möjligt vid den åldern att komma bort från det.

  Om man från början är på en enkönad skola så blir det en mindre pojkhets och därför mindre utseendehets, så jag tror du hade passat bättre in där än i en samkönad skola ;)

 135. NinniTokan skriver:

  @David Holman:

  Fast NinniTokan, jag säger ju inte att ALLA skolor ska bli såhär, det vore ju befängt. Däremot så ska vi tillåta dem att existera då de idag är olagliga.
  Och hur vet vi vilka barn som passar i dessa skolor? Vem avgör det?

  Plus att om du från början gick i en flickskola skulle det se annorlunda ut på gymnasietiden då den klass du gick i redan var så pass socialiserad in i ett samkönat system att det inte var möjligt vid den åldern att komma bort från det.
  Precis. Och den socialiseringen är ett problem för oss som inte passar i den. Det skulle alltså bli ännu värre.
  Jag var en ”duktig elev”. I ett sånt system skulle jag blivit ett ”problembarn” för att jag vantrivdes. Vem skulle förstå att jag var på fel plats? Pojkflicka står inte stämplat i pannan, jag är utseendemässigt kvinnlig.

  Om man från början är på en enkönad skola så blir det en mindre pojkhets och därför mindre utseendehets, så jag tror du hade passat bättre in där än i en samkönad skola ;)

  Kvinnor gör sig fina för varandra. Så nej.
  Dessutom är det inte utseendehetsen, som är problemet för en pojkflicka, det är annat som skiljer. Humor, jargång, diskussionsämne.. sånt.
  Undervisningsformen skulle, om den könsanpassades seperat, vara fel för mig med.

  edit: Däremot kan jag tänka mig att man har en skola dit man lyfter ”problempojkar”. Jag är av åsikten att många ”problempojkar” ofta är problem just för att skolan inte fungerar för dessa individer.

 136. David Holman skriver:

  Fast, än en gång… Samkönade skolor ska inte ersättas bara kompletteras. Om vi varit 100 000 000 människor i Sverige hade man kanske till och med kunnat ha pojkpedagogik på vissa tjejskolor för att dessa tjejer ska få så bra möjligheter som möjligt (och vice versa för flickorpojkar), men nu är vi strax under 10 000 000 och jag vet inte om det är tillräckligt många om man inte placerar dem alla i storstäderna kanske. Men är jag främmande för tanken? Absolut inte, finns behovet och det är stort nog kör på! :P

  Men som sagt ska samkönade skolor fortfarande existera.

  Ps. tror inte att man ska ”lyfta in ‘problempojkar’” till en och samma skola. bara för att de är ”problempojkar” då jag tror 90% av alla pojkar kan ha nytta av detta. Såg du förresten länken som Jenny Kristiansson skickade?

 137. Bashflak skriver:

  Jag tror inte att tjejer skulle släppa utseendehetsen i en ren flickskola. De sminkar lika mycket upp sig för varann som för killarna.

 138. David Holman skriver:

  @Bashflak: Möjligt, det är vad jag hört men har inte kollat något närmare på det faktiskt om jag ska vara ärlig. :P Där emot vet jag att flickor kan må bra av att gå i en flickskola också.

Google