Nya vågen om sexism på operascenerna

11 april 2012, av Pelle Billing

Lyssnade nyss på kulturprogrammet Nya vågen i P1. De diskuterade opera och sexism, och det bjöds på följande lärdomar:

 • De fyra viktigaste cheferna på svenska operahus är kvinnor, men det är ändå männen som har makten.
 • En man som ”sätter på” (deras uttryck) en kvinna bakifrån innebär med nödvändighet sex på mannens villkor.
 • Om våldsamt sex porträtteras är det en form av förtryck, inte ett konstnärligt sätt att förhålla sig till och/eller åskådliggöra förtryck.

Av någon anledning kommer jag att tänka på uttrycket ”när fan läser bibeln…”. Allting tolkas så negativt det bara går. Fråga mig inte varför, för själv hade jag kunnat tänka mig att lyfta fram de kvinnliga cheferna som ett närmast monumentalt trendbrott jämfört med historisk tid.

Något som däremot inte tolkades negativt i programmet var genusverksamhet. Den behövs tydligen alltid överallt. En medverkande genusvetare hävdade att genuspekpinnar inte kan hämma den konstnärliga friheten, utan ökar istället friheten.

Möjligen låter allt detta deprimerande för den som är intresserad av att tänka brett och progressivt kring könsfrågor. Men jag vill betona att det även fanns ett par kloka kommentarer. Till exempel sades det att istället för att stirra sig blind på kön kan man faktiskt tänka i termer av subjekt och objekt (det vill säga att vi alla identifierar oss med föreställningens huvudperson – oberoende av kön). Således kan en kvinna som lider på scen göra att vi alla tränas i empati för kvinnan, inte att vi själva vill plåga en kvinna.

Sammantaget var dock lärdomen att allt kan alltid problematiseras från ett genusperspektiv. Det är en perpetuum mobile.

 

96 kommentarer på “Nya vågen om sexism på operascenerna”

 1. Lorem Ipsum skriver:

  Bänkarna gapar tomma i genuskyrkan. Prästen predikar för kyrkvärden och kantorn. Nu ska vi bara skilja genuskyrkan från staten.

 2. Camilla skriver:

  Ha! Jag har läst om flera undersökningar där kvinnor uppgett bakifrån som sin favoritställning. Men det är klart, de har ju inte prövat någon annan, för ALLT sex är på mannens villkor. Döh.

  Det är skönt, punkt slut.

 3. Andreas skriver:

  Jag tycker man hör genussnack och feministperspektiv ganska ofta i P1. Vet inte om det är mer nu än tidigare, förmodligen bara jag som reagerar mer på det. P1 var favoritkanalen tidigare, men numera blir det bara ekonyheterna (…och snart blir det väl inte dom heller).

 4. Lorem Ipsum skriver:

  @Andreas, exakt min poäng. Min dagliga dos av nyhetsrapportering får jag på annat håll. Så jag kan välja på fler än en åsikt.

 5. Ben Akech skriver:

  Eftersom cheferna rakar vara kvinnor sa nedtonar de chefernas inflytande for att generera en tes om en patriarkal maktstruktur. Personligen bedomer jag det som mycket troligt att om cheferna varit man och regissorerna kvinnor sa skulle de ha fokuserat pa det faktum att man ”sitter pa toppen”.
  Den manliga gasten i studion snuddar vid att patala diskussionens cirkulara natur nar han ifragasatter om det verkligen forekommer ett strukturellt manligt fortryck inom operavarlden, men han viker av fran resonemanget.
  Jag maste saga att inslaget ar mestadels nonsens (i ordets logiska bemarkelse). Jag har bott i USA de senaste tva aren och har funnit att det kravdes en flytt till ett nytt land for att fullt inse hur dum och degenererad den svenska diskussionsinramningen ar i dessa fragor. Och denna blogg har hjalpt mig pa vagen sen nagra ar tillbaka, sa tack for det!

 6. Jens skriver:

  Knepigt detta har träffat Tjejer som gillar/velat bakifrån men är inte min favorit (gjorde som dom ville, kanske blev jag utnyttjad där. Fast det kan ju vara partikatet som lärt henne att göra så mot män o inte det hon gillar mm) hmmm visste inte att det var på mina villkor, när tar dumheten slut o sunda förnuftet vid?

  (kort o gott Svensk Feminism är= Kvinnan är offer och har inga skyldigheter bara rättigheter) stackars grabbar som växer upp till kvinnoförtryckare :-)

 7. Men@Work skriver:

  Tyvärr feminister. Många av de tjejer och kvinnor jag träffat gillar ”doggy style”… Djuriskt och härligt… ;-)

 8. Hurtbullen skriver:

  Haha, jag lyssnade också samma program idag i lurarna när jag satt på spårvagnen.

  Jag hakade upp mig på den ”manliga blicken” som någon kvinnlig (genusteoretiker ?) hävdade som i operans värld fungerar som en reproduktiv faktor för en patriarkal ordning, som dessutom främjar våld och Genustjejen var orolig över att operapubliken fick med sig en helt ”fel” bild hem i stugorna efter föreställningen.

  Så typiskt.

  …Och så ….humorbefriat ???

 9. Grodan Boll skriver:

  Om man vrider ”doggy style” 90º bakåt, till en ”reverse cowgirl”, är den fortfarande patriarkal då?

 10. Mars skriver:

  Men….

  Vem skulle inte behöva ett rejält kylskåpsknull? Jag tycker det låter som ett trevligt nöje, för båda parter :) Ska testa senare ikväll när frun kommer hem.

 11. Hugo skriver:

  Noterade med glädje följande jämställdistiska uttalande i P1 Morgon:

  ”Birgitta Svenden är chef på Kungliga operan i Stockholm där fem av sex operor regisseras av män:
  - När vi lägger repertoar och går ut och frågar regissörer, team, dirigenter, sångare, så utgår vi ifrån vad vi ser som en bra kombination och där vi tror att de personerna som vi tillfrågar kommer att göra någonting bra och fantastiskt av de här verken. I min värld så är det lika intressant med en kvinna som en man, men jag vill inte låsa in mig i att det är genus som ska avgöra vem jag väljer att tillfråga, säger Birgitta Svenden.”

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=5054281

 12. michael skriver:

  Ja det finns förslag att viss opera inte ska få spelas och andra ska göras om för att bättre spegla vår samtid.Det intressanta är att ingen protesterar mot denna censur och anpassning till en ism utom några få.Wagner har t.ex varit bannlyst i Israel men spelas numer eftersom man kritiserat denna censur av konst

 13. Medborgare X skriver:

  Pelle!

  Den feministiska kulturvänstern är bara sååååå förutsägbara, vilket ditt exempel i inlägget mycket väl visar. Något som även Ulf Brunnberg har uppmärksammat i en debattartikel i Expressen nyligen. Han har helt rätt i sin slutsats:

  ”Alliansen borde verka för mer professionalism inom kulturpolitiken, sam­tidigt som de offentliga kulturinstitutionerna måste inse att de också agerar på en mark­nad. Det går inte längre att bara köra på i gamla hjulspår utan att bry sig om omvärlden, och samtidigt tro att man ska ha rätt att leva på andras skattepengar.

  Kulturvänstern har utvecklats från en revolutionär och omstörtande rörelse till en reaktionär rörelse som bara vill parasitera på andra utan krav på ­motprestation.”

  http://www.expressen.se/debatt/lat-kvasten-ga-kulturministern/

 14. Hurtbullen skriver:

  @michael:

  ” Ja det finns förslag att viss opera inte ska få spelas och andra ska göras om för att bättre spegla vår samtid.”

  Precis, och i förlängningen måste ALLA traditionsbundna kulturyttringar bort , därför att de representerar en skev verklighet som några anser inte är kulturbärande element längre.

  Konstigt nog är det , host host, alltid männen som är föremål för kritik från alla dessa asexuella tråkmonster till genuskvinnor , finns det , host harkel, ett samband där, kanske ?

  Och vad är anledningen till varför någon random figur ur HBTQ-svängen bara MÅSTE snacka skit om heterosexuella, och hur kommer det sig att folk köper hela paketet ? Av medlidande ?

 15. Johan Grå skriver:

  Det är ju två delar i den här debatten. Männen på göteborgsoperan betedde sig fruktansvärt illa mot Expressens operarecensent. Det finns det ingen ursäkt för.

  Däremot tror jag inte det säger särskilt mycket om operan i sig. Det var ju bara något år sen en undersökning visade att sexuella trakasserier var vanligt i teaterbranschen. Jag tror inte man kan komma ifrån det i en bransch där man uppmuntrar till sex mellan medarbetarna, att folk lever ut känslor som normalt civiliserade människor censurerar, och som präglas av hierarkier och dyrkande av vissa stjärnmedarbetare. Men det beror förstås på att jag inte tror att det sexuella spelet enbart är sociala konstruktioner.

 16. Hurtbullen skriver:

  @Johan Grå:

  ”Det är ju två delar i den här debatten. Männen på göteborgsoperan betedde sig fruktansvärt illa mot Expressens operarecensent. Det finns det ingen ursäkt för.”

  Men det var inte dagens ämne på nya vågen.

  Män som beter sig illa – så finns det kanske en viss anledning till, och det är i så fall en typiskt könsbunden konflikt om Expressens operararecsensent råkar vara kvinna ?

  Snälla, bespara mig från sådan könscentrering är du snäll. Och inte behöver en man be om ursäkt för att ha råkat in i en konflikt med en kvinna ?
  Inte alla män är Sir Galahad som osjälvisk tar på sig uppgiften att hitta the holy grail och står ut med precis vad som helst.

  Visa lite solidaritet med männen

 17. susanna svensson skriver:

  Skulle sex bakifrån bara vara på mannens villkor är det en oskuld som har kommit med den teorin? De flesta kvinnor kan inte få orgasm utan att klitoris smeks samtidigt som penetreringen och just sex bakifrån är en av de bekvämast ställningarna när det gäller att komma åt.

 18. Matte Matik skriver:

  Om män kan bestämma trots att högsta cheferna är kvinnor gäller även det omvända, dvs att kvinnor kan bestämma trots att högsta cheferna är män. Men visst, jag vet – naturligtvis använder man andra måttstockar när det ser ut på det viset…

  En bekant som jobbar i verkstad började helt apropå att prata om det här i helgen. De har radion på hela dagarna och han hade börjat störa sig på att det alltid gjordes, i hans tycke, konstlade kopplingar till ”jämställdhet”. Han tyckte att det hade blivit extremt mycket på sistone. Så det är bara att vara glad över att de håller på så här – folk har börjat reagera, och jag kunde tipsa om din blogg för att ge andra vinklar på saken. Själv har jag gett upp statliga radion för ett bra tag sedan. Jag känner mig som jag bor i Sovjet när jag lyssnar på P1.

 19. Nils Jungenäs skriver:

  Jag vill sluta betala radio- och TVlicens av pces den här orsaken, men jag vill fortsätta ha min viasatmottagare så jag kan se på Formel1 och hockey. Hur ska jag göra då? Några förslag?

 20. Hurtbullen skriver:

  @Nils Jungenäs:

  Det är nästintill omöjligt att ha kvar satellitboxen och slippa betala Tv licens. Dom däruppe hos radiotjänst i kiruna vet precis vad som finns hemma hos oss i stugorna, har du ett avtal med Viasat, så vet dom om det. Och då får du Nix om du vill säga upp licensen.

  Säg upp Viasat avtalet först , sedan säger du upp tv-licensen. Inte helt omöjligt att du eventuellt kan kolla formel 1 och hockey över nätstreaming istället ?

  Men, jag ska säga … att radiotjänst inte tar lättvindigt på en uppsägning av tv-licensen. Man blir automatisk kopplat till en linje med en livs levande stasiindivid och du får vara med om ett regelrätt förhör, till varför du vill säga upp den underbara gåvan att få betala för , host host, FRI television, fast med betydligt mer pressande stil, men jag lyckades i.a.f. eftersom jag fejkade en flytt, där det redan fanns en licens.

 21. Taste in men skriver:

  Man kan ju börja med att konstatera att Paolo Roberto hade rätt i sitt konstaterande att ” du sitter här på Sveriges radio och här tycker alla som du”.

  Johan grå:
  När det gäller opera och teaterscenen t ex så är det väl inte så konstigt att det ser ut dom det gör. Det är en väldigt sexuell plats. Det gäller bägge könen men som vanligt så är ju det ju kvinnor som är offer och mannen förövare.
  Kan du tänka dig något tråkigare än en könslös teater?

  Jag tycker det är märkligt att först och främst konstscenen i Sverige inte varit den starkaste motkraften till genusidiotin. Konsten brukar vara det som går emot den rådande idiotin bäst.
  Ta bara en sån sak som att all konst numera på kultursidorna recenseras genom ett genusfilter. Det är ju helt vrickat!

 22. Johan Grå skriver:

  @Taste in men

  Jag har inget problem med att Opera eller teater är sexuella. Inte för att jag någonsin går på Opera men det får gärna vara sexuellt för mig.

  Jag bara menar att det är orealistiskt att kulturmänniskorna vill både ha kakan och äta den. De vill ha kulturarbetare som släpper fram sina mer primitiva ocensurerade drifter, samtidigt som de vill att dessa ska vara politiskt korrekta. Det funkar förstås inte eftersom våra drifter inte är politiskt korrekta.

  Kulturscenen är från samma grupperingar som skapat genusidiotin. Det är klart de inte protesterar. Detta är ju detta de suttit och fantiserat om sent på nätterna, lulliga av rödvin köpt för a-kassan. Den genusmarxistiska revolution de fantiserade ihop när den klassmarxistiska revolutionen inte gick att slutföra.

  @Hurtbullen

  Det handlar inte om solidaritet med män. Jag ogillar kritiken mot Operan. Det är som att vilja måla kläder på Venus, bisarrt. Men det ursäktar inte männen som sa offentligt att Expressens recensent behövde få ett ”rejält kylskåpsknull” och att hennes kritik berodde på att ”Hon har nog fått för lite ..” o.s.v. Så beter sig inte män, så beter sig ouppfostrade tölpar.

 23. JD skriver:

  Genuslobotomi i finrummet att det är Männen som har makten bara för att de flesta som regisserar och dirigerar är män.
  De som har makten är väl de som tillsätter dessa regissörer eller de som kommer till deras föreställningar.
  En regissör kan ju varken tvinga någon att anställa honom/henne eller tvinga publiken att tycka att föreställningen är bra!

 24. NinniTokan skriver:

  Om våldsamt sex porträtteras är det en form av förtryck

  Jag är BDSM’are. Så om min typ av sex porträtteras är det en form av förtryck? Är det inte förtryck att min sexualitet utgör ”en form av förtryck” om den porträtteras?

  Jag anser det är fördomsfullt och förtryckande att inte respektera att vi gillar olika kopp te och att BDSM’ares sexualitet porträtteras i konstens värld ska vara lika okej som att porträttera ”vanilj med släkt lampa”-sex.

 25. Patrik B skriver:

  Ja, P1-radion vinklar ovanligt många nyheter mot jämställdhet med förutsägbara slutsatser om att män är onda och kvinnor goda.

 26. Erik Jämställdhet skriver:

  OT

  TIPS

  Jag tror att du har skrivit om att män säljer mer sex en kvinnor men här är ett repotage från tv4 om saken. En förståsigpåare tar upp mansrollen som en orsak och ett problem då de inte kan tala om det.

  http://embed.tv4play.se/tv4play/syndication/v1/popout.html?vid=2180343&starttime=4.88&playlistUrl=http://embed.tv4play.se/tv4play/syndication/config/news/news_PlaylistConfig_4.xml

 27. Info skriver:

  SR SKÄRSKÅDAR SVENSK OPERAKONST 10/4: ”HUR STÅR DET TILL MED JÄMSTÄLLDHETEN?”

  Också Sveriges radios Kulturnytt ägnade den 10/4 ett längre inslag åt ungefär samma tema, nämligen åt att att belysa det eländiga jämställdhetstillståndet på de svenska operascenerna. Citat från hemsidan:

  ”MANLIGA OPERAREGISSÖRER I TOTAL DOMINANS
  Efter senaste tidens debatt kring sexism i operavärlden kan man fråga sig hur det egentligen står till med jämställdheten i de svenska operahusen? På vårens svenska operarepertoar talar siffrorna sitt tydliga språk, inte minst hos tungviktarna. På Kungliga Operan regisseras de sex stora uppsättningarna av 5 män och en kvinna. På Göteborgsoperan regisseras samtliga operor av män.”

  Och så en liten gnällig uppräkning, operahus för operahus, av antalet manliga respektive kvinnliga regissörer.

  Ännu hemskare sexism råder vad gäller valet av operor. Ingen kvinnlig operakompositör över huvud taget finns representerad i säsongens utbud – bara Mozart, Verdi, Wagner, Donizetti, Bizet och de andra gamla mossiga och mer eller mindre värdelösa gubbarna. (Att det i och för sig knappast existerar någon kvinnlig operakompositör kan inte godtas som en förmildrande omständighet.)

  Chef för Kulturnytt: Maria Götzelius. Litet mer sexism:

  Ledningsbefattningar inom Sveriges tongivande scenkonstinstitutioner:

  • Kulturminister: LENA ADELSOHN LILJEROTH
  • Chef för Kungl. Dramatiska teatern: MARIE-LOUISE EKMAN
  • Chef för Radioteatern: STINA OSCARSON
  • Chef för Kungl. Operan: BIRGITTA SVENDÉN
  • Styrelseordf. för Kungl. Operan: KRISTINA RENNERSTEDT
  • Chef för Göteborgsoperan: LISE-LOTTE AXELSSON
  • Orkesterchef Göteborgsoperan: METTE BERNTZEN
  • Konstnärlig ledare för Göteborgs stadsteater: ANNA TAKANEN
  • Chef för Svenska filminstitutet: ANNA SERNER
  • Chef för Riksteatern: BIRGITTA ENGLIN
  • Styrelseordf. för Stockholms stadsteater: ULRIKA FRANCKE
  • Chef för kulturhuset Unga Klara: SUZANNE OSTEN
  • Chef för Stockholms stadsteater Skärholmen: CAROLINA FRÄNDE
  • Chef för Marionetteatern, Stockholm: HELENA NILSSON
  • Regiprofessor Dramatiska Institutet: SUZANNE OSTEN
  • Ständig teaterrecensent Kulturnytt: MARIA EDSTRÖM
  • Facklig företrädare för Riksteatern: JENNY LARSSON
  • Chef för Dansens hus, Stockholm: VIRVE SUTINEN
  • Chef för organisationskommittén för Stockholms dramatiska högskola: AGNETA STARK
  • Chef för Malmö stadsteater: PETRA BRYLANDER
  • Konstnärlig ledare för Fria teatern, Stockholm: BIRGITTA SUNDBERG
  • Chefred. för tidskr. Scen och salong: ULLA RICHTER
  • VÄRMLANDSOPERAN: administrativ chef CHRISTINA NILSSON, operaproducent
  CAMILLA NORDSTRÖM, orkesterproducent ANNIKA BOHLIN, pedagogisk producent
  MARGARETA MAGNUSSON, marknadschef PERNILLA BERGLAND EDUARD

  Kvinnor: 26
  Män: 0

  Kulturnytts egen, evigt unga och fräcka, jämställda och enväldiga scenkonstexpert är i alla fall en kvinna, Maria Edström:

  http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/792320_2000_1333.jpg

  Favoritord: OTROOLIGT!

 28. Frida skriver:

  Visa vad fan ni vill på operan säger jag, jag bryr mig inte. Sätt upp en rasistisk pjäs så länge det finns ett syfte varsågod (samma sak gäller ju då också scum-uppsättning förstås)men jag håller med Johan Grå eller vem som sa det att en riktig man säger inte saker som att reportern (eller vem de va) behöver ett rejält knull osv, det är så jävla lågt och tröttsamt att vissa verkar tro att en kvinna genast blir lyckligare och ändrar åsikter för att man får någons penis i sig, mycket intressant då de som någon anna här påpekade, ofta inte ger speciellt mycket utan stimulans på klitoris.

 29. Frida skriver:

  *annan

 30. Nils Jungenäs skriver:

  @Frida:

  Jag håller med i sak men vad gäller det sista vederhäftiga påståendet så vill jag nyansera lite.
  Jag har haft sexuellt umgänge med ett antal olika kvinnor i mina da’r. Många kvinnor (kanske de flesta) kan inte få orgasm utan stimulans av klitoris. Somliga får dock orgasm av stimulans inne i slidan, g-punkten. Dessa orgasmer är av en annan karaktär. Det är ofta så kallade fontänorgasmer och dessutom skiljer de sig från klitorisorgasmerna på så sätt att de inte leder till samma utmattade postkoitala tillstånd, att hon s.a.s ”är nöjd” och inte vill ha mer sex för tillfället.
  Det stora flertalet kvinnor verkar inte kunna få dessa multipla vaginalorgasmer, utan endast de mer deffinitiva klitorisorgasmerna.
  Det är min erfarenhet.

  Jag vet att det av någon sjuk j-a anledning har hävdats från just feminist-håll att dessa vaginala orgasmer inte finns – att det skulle vara något patriarkalt påhitt…
  Herre gud! Vad beror det på? Är feministerna rädda för att mäns och kvinnors könsorgan ska vara utformade för varandras njutning? Helt absurt.

 31. Nils Jungenäs skriver:

  @NinniTokan:

  Jag är man och gillar att dominera kvinnor i sovrummet. Hur kompatibelt tror du det är dagens samhälle då?!? :-D :-D :-D

  Tur för mig att jag är så ogenerad och egensinnig som jag är, annars hade jag fått göra som pedofilerna – nöja mig med att bara sitta och fantisera.

  Sex handlar om att bejaka sina djuriska instinkter. Det är helt galet att det faktiskt finns folk som vill göra politik av sovrumslekarna som vuxna ägnar sig åt. Titta lte på det här allihopa.
  http://www.oru.se/humus/lena_gunnarsson

  Vad är det frågan om egentligen?!?

 32. Frida skriver:

  @ Nils Jungenäs

  Visst finns det kvinnor som säger sig få orgasm av enbart penetration (härligt för dem) och fontänsorgasm kan man få även utan penetration.
  Däremot är det absolut vanligaste att kvinnor inte får orgasm av penetration och heller inte känner något ”pirr” på samma sätt som det blir av klitorisstimulering, jäkligt synd såklart.
  Tyvärr är det sjukt många tjejer som fejkat, har själv hållt på med det i mina dar då man var osäker och dum i huvudet och alla kvinnor jag känner eller är bekant med har gjort samma sak. VARFÖR känner kvinnor att de måste låtsas som om penetration ger orgasmer om det nu inte sker så? Sorgligt tycker jag och leder definitivt inte till något bra sexliv.

  Oavsett om man kan få orgasm av penetration eller inte och oavsett om man tycker det är skönt överhuvudtaget eller inte så ska ingen uttala sig på det löjliga sätt som männen gjorde.

  Jag själv har aldrig mött en kvinna som kan få orgasm av vaginala samlag, många har haft svårt att erkänna det och skämts (varför???). Eftersom tjejer är duktiga på att fejka kanske man inte alltid kan känna sig tvärsäker på att man tillfredsställt alla fullt så mkt som man trodde…

 33. Hurtbullen skriver:

  @Johan Grå:

  @Hurtbullen

  Det handlar inte om solidaritet med män. Jag ogillar kritiken mot Operan. Det är som att vilja måla kläder på Venus, bisarrt. Men det ursäktar inte männen som sa offentligt att Expressens recensent behövde få ett “rejält kylskåpsknull” och att hennes kritik berodde på att “Hon har nog fått för lite ..” o.s.v. Så beter sig inte män, så beter sig ouppfostrade tölpar.

  —————–

  Du har förstås helt rätt. Jag ville inte heller försvara några Tölpar, och jag använder överhuvudtaget aldrig ens ordet ”solidaritet” i min vokabulär ,eller ens ett ord jag använder i det talade språket, och kände inte ens till bakgrunden till konflikten med expressens operakritiker.

  Så går det när man känner sig maktlös och ilsken. t.o.m jämställdister kan tappa objektiviteten och bli oklädsam generell och ansluta sig till martyrskapet.

  Det – Och tre glas rött vin på det ;-)

 34. Nils Jungenäs skriver:

  @Frida:

  ”-Visst finns det kvinnor som säger sig få…”

  ”-Tyvärr är det sjukt många tjejer som fejka…”

  Det här du skriver är så fruktansvärt…

  Jag ska inte ens kommentera!

  Jag tycker faktiskt helt ärligt synd om dig.
  Ha ett bra liv.

 35. Frida skriver:

  Varför är det fruktansvärt? För att tjejer känner sig tvingade att fejka? För att du inte trodde tjejer fejkade? För att du tror att jag ljuger?
  Vad hände?

 36. Frida skriver:

  Varför är det synd om mig? För att jag inte kan få orgasm via penetration enbart, ja då håller jag med dig, det är synd om mig. Klart jag är avundsjuk på de kvinnor som kan få det! Eller hur menade du?

 37. Nils Jungenäs skriver:

  @Frida:

  Du känner inte mig. Du känner inte mina ex-flickvänner. Du har ingen aning om hur många tjejer jag har haft sex med eller på vilket sätt. Du har ingen aning om i vilken anda. Du har ingen aning om hur öppna och ärliga vi varit med varandra om allt mellan himmel och jord. Dina påståenden är inte felaktiga i sak, men det faktum att du kommer med dom som svar på det jag skrev är tragiskt och säger mer om dig och din sexualitet än om mig och min. Jag är 34 år gammal och har haft sex med kvinnor sedan jag var 13.

  Jag tycker faktiskt att du verkar vara inskränkt och sorglig.

  Edit:
  @Frida:

  Därför att du inte förstår att det du skriver till mig är nedlåtande. Jag tar inte åt mig men du verkar tro att du kan lära mig att kvinnor kanske fejkar vaginalorgasmer för att behaga mig. Detta trots att du inte vet ett skit om mig.

 38. Frida skriver:

  @ Nils

  Nej, jag känner inte dig eller dina exflickvänner. Jag vet som tur är inte hur ni haft sex heller.

  Jag förstår fortfarande inte varför min kommentar om fejkade orgasmer gör dig så upprörd? Jag tror det finns extremt många tjejer som fejkar och säkert lika många som inte gör det (förhoppningsvis slutar de flesta när man blir äldre och klokare) och därför finns det ju en hel del killar som tror att tjejen var tillfredsställd när hon inte var det, eller hur? Jag sa inte att det gällde dig och dina flickvänner. Jag tror det är vanligast när det gäller one night stands och inte i relationer.

  Kan du berätta för dig om vad det säger om min sexualitet? Jag är nu i ett förhållande sedan 3 ½ år tillbaka, fekade två el. tre gånger i början insåg att det var idiotiskt erkände att jag fejkat och efter det fick jag ett fantastiskt sexliv, det är väl jättebra?
  Alla kvinnor som inte är lyckligt lottade som dina flickvänner och andra kvinnor, och som inte kan få orgasm via penetration måste sluta fejka, så är det bara.

  Jag tänker inte uppge min ålder för sexdebut eller min ålder nu, heller inte hur många jag legat med – ser inte riktigt varför du tyckte det var relevant för mig att veta det om dig?

 39. Frida skriver:

  angående det du la till:
  ”Därför att du inte förstår att det du skriver till mig är nedlåtande. Jag tar inte åt mig men du verkar tro att du kan lära mig att kvinnor kanske fejkar vaginalorgasmer för att behaga mig. Detta trots att du inte vet ett skit om mig.”

  Inte mening att låta nedlåtande, jag berättar min verklighet och vad mina tjejkompisar berättat för mig och hur jag upplever att oerhört många kvinnor någon gång i livet har fejkat. Därmed inte sagt att dina flickvänner gjorde det som sagt. Jag tror att man ska vara öppen och prata om sitt sexliv för ingen av mina tidigare pojkvänner eller engångsligg hade eller har en aning om att jag fejkade – varje gång. Tråkigt för mig och tråkigt för dom – det hjälper ingen.

  Däremot fejkade jag oftast inte för att behaga mannen som du skriver utan för att jag skämdes.

  Jag tycker inte jag är inskränkt och sorglig – det är ju som de är och jag bara berätta min egen och mina vänner och bekantas erfarenhet.

 40. Nils Jungenäs skriver:

  @Frida:

  Jag har också fejkat orgasm vid något enstaka tillfälle. Hela min poäng är ju hur du på något sätt blandar in fejkade orgasmer när jag pratar om vaginalorgasmer.

  Vad var din poäng med det?
  Menar du att vaginalogasmer inte finns?
  Varför tar du instinktivt och omedelbart upp fejkade orgasmer?

 41. Frida skriver:

  Från första början kom jag ju in på det för att någon skrev att doggystyle var så bra för då kan man stimulera klitoris vilket de allra, allra flesta tjejer behöver.

  Sen är det ju skillnad att fejka orgasm vid något enstaka tillfälle och att alltid känna sig otillräcklig och pressad och stressad så man gör det varje gång man har sex?

  Jag sa inte att vaginalorgasmer inte finns, jag är ingen expert på området i dubbelbemärkelse så jag har inte forskat kring det. Jag sa att jag aldrig träffat en tjej som har upplevt det, eller jo en men sen senare på kvällen efter några öl så kom det fram att hon inte heller hade det. Jag tror det är många kvinnor som inte kan – ett fåtal som kan – alldeles för många som fejkar.

  Och att då säga att en kvinna ”behöver en omgång” för att sluta vara sur/ändra åsikt/bli trevligare – blir ju lite fånigt tyckte jag…men men..

  Grattis alla kvinnor som får vaginala orgasmer – alla vi som inte kan det kommer alltid avundas er.

 42. Frida skriver:

  Mm, en vit lögn som förstör sexlivet.

  Du svarade på mitt inlägg om att det oftast behövs klitorisstimulering och skrev om dina flickvänner och att alla fick orgasmer och fontänorgasmer och så och därför tyckte du att bilden med att man oftast inte behöver klitorisstimulering inte är helt sann, vilket är sant.
  Men då svarade jag att det du skrev om tror jag är få förunnat och att många killar kanske också tyvärr går om kring och tror att deras tjejer eller engångsligg får orgasmer till höger och vänster när de egentligen inte alls får det, utan fejkar.

 43. Frida skriver:

  Vart tog ditt inlägg vägen? :o

 44. Nils Jungenäs skriver:

  @Frida:

  Precis!
  Att fejka orgasm är ju en typ av “vit lögn”, för att inte göra den andra ledsen.
  Vad har det med olika sorters orgasm att göra? Du svarade emot mitt inlägg om vaginalorgasmer, med att upplysa mig om att det finns tjejer som fejkar.

  ”-Jag sa inte att vaginalorgasmer inte finns, jag är ingen expert på området i dubbelbemärkelse så jag har inte forskat kring det. Jag sa att jag aldrig träffat en tjej som har upplevt det, eller jo en men sen senare på kvällen efter några öl så kom det fram att hon inte heller hade det.”

  Bingo! Frida. Det är ju precis det här som är grejen. Jag som heterosexuell man har ju med största sannolikhet haft sex med betydligt fler kvinnor än en vanlig heterosexuell kvinna som du själv har. Därför ville jag berika din bild av ämnet genom att delge dig den information jag ju faktiskt besitter.

  Att unga osäkra tjejer i dysfunktionella/ohälsosamma relationer ibland fejkar orgasm har ju exakt noll relevans i frågan. Att du däremot tror att min bild av verkligheten är så skev och falsk på grund av alla falska fejkande tjejer, att det öht påverkar det jag berättade – tycker jag tyder på att det i din begreppsvärld är så oerhört falskt och oärligt här i livet att jag tyckte din värld verkade sorglig.

  Ok?

 45. Nils Jungenäs skriver:

  Förlåt för omfattande editeringar. Jag försöker strukturera lite här. ;-)

 46. Frida skriver:

  Då vill jag ju tillägga att det inte bara är unga tjejer som fejkar men också att det definitivt inte behöver vara dysfunktionella eller ohälsosamma relationer för att man ska fejka, tro mig.
  Och om man är en fejkare så fejkar man inte ibland – utan alltid.

  Och jag menar fortfarande att varken du eller någon annan man med säkerhet kan veta om tjejen man varit med fejka eller inte, eller hur?

 47. Frida skriver:

  Aha, jag förstår :)

 48. Nils Jungenäs skriver:

  @Frida:

  ”-Mm, en vit lögn som förstör sexlivet.”

  Ja, man kanske är trött eller har skavsår men vill inte att den andra ska känna sig osexig eller misslyckad. Han kanske har legat och slickat dig skitlänge och så… det vet du väl hur det känns?

  Personligen är jag en abnormt ärlig person. Jag kör aldrig med vita lögner. Fråga vem som helst som känner mig. ;-)

 49. Nils Jungenäs skriver:

  @Frida:

  ”-Och jag menar fortfarande att varken du eller någon annan man med säkerhet kan veta om tjejen man varit med fejka eller inte, eller hur?”

  Nej det är klart man kan luras. Däremot finns det orgasmer man kan vara helt jävla hundra på, beroende på vad man har för relation och vad det är för orgasm.

  Och framför allt! Vad har det med mitt inlägg om vaginalorgasmer att göra?!

 50. NinniTokan skriver:

  @Nils Jungenäs:

  Jag är man och gillar att dominera kvinnor i sovrummet. Hur kompatibelt tror du det är dagens samhälle då?!? :-D :-D :-D
  Gissar: Ungefär lika kompatibelt som för mig som är slave? Jag är ju så förtryckt, jag inser det bara inte själv. Det märker du väl? Typisk hunsad kvinna är jag! ;D

 51. Nils Jungenäs skriver:

  @NinniTokan:

  Join the darkside. We have cookies. ;-)

 52. Frida skriver:

  @ Nils

  ”Personligen är jag en abnormt ärlig person. Jag kör aldrig med vita lögner. Fråga vem som helst som känner mig.”

  Sen kanske du som man inte har samma problem med att få orgasm som en kvinna som inte kan få det enbart av penetration? :) Bra att du är ärlig, det håller ju som sagt i längden. Det upptäckte jag ju själv också.

 53. NinniTokan skriver:

  @Frida:

  Däremot fejkade jag oftast inte för att behaga mannen som du skriver utan för att jag skämdes.

  Precis så var det för mig med. Jag var väldigt, väldigt ung. Och förstod inte att ”huvudet måste vara med i leken”. Så jag trodde det var fel på mig. Inte för mannens skull, utan just för att jag skämdes över ”min defekt” fejkade jag.

  Sen när jag insåg att sex inte måste vara ”romantiskt puttinutt”, då fick ”huvudet också en kick”. Och wihps så försvann ”min defekt” fullständigt.

  Det här är i mångt ett problem som beror på den kvinnliga könsrollen, som jag ser det. Vi kvinnor ”ska” gilla det där romantiska tjosan… männen ska ge sin kvinna orgasm.. osv.. osv.
  Jag tror många kvinnor, kanske majoriteten, så passar den ”stereotypa sex-normen” bra.. Och det är ju helt okej:)

  Men det funkade inte för mig.

 54. NinniTokan skriver:

  @Nils Jungenäs:
  Jag tror jag har konto där.. jag hade iaf. Var lääääängesen jag var där dock.

 55. Mariel skriver:

  @NinniTokan: Det med att huvudet måste vara med… det är något jag håller på att försöka lära mig.

 56. Frida skriver:

  För mig hjälpte det tyvärr inte att komma på att man kanske gillar annat eller mer än bara romatiskt puttenutt som du skriver, det funkar bara inte ändå. Tråkigt för ibland kan det vara omständigt och bökat att alltid behöva ha oralsex eller petting för att komma men jag ska inte klaga, tänk dom som inte kommer alls!? Jag har det himla gott ändå:)

 57. Nils Jungenäs skriver:

  @NinniTokan:

  ”-Var lääääängesen jag var där dock.”

  Säkert! ;-)

 58. NinniTokan skriver:

  @Mariel:

  Det är värt att jobba för att lära sig, jag lovar. Lycka till!

  @Frida:

  Huvudsaken du hittar något som fungerar för dig och din partner:)

  @Nils Jungenäs:

  OT: Ja? Jag har ju lagt beslag på en egen Master. Vad ska jag med darkside till?:P
  Vi var på en porrmässa i köpenhamn. Där var en parklubb som hade bilder från sin lokal. Dom hade tidernas underbaraste ”källare”, med kryss och allt. Gissa om ögonen gick i kors på tant Ninni?
  När jag blir gammal och modig så… ;P

 59. Nils Jungenäs skriver:

  @NinniTokan:

  Jag ska också ha ett ”lekrum” när jag blir stor. Lite svårt att avsätta ett helt rum till det när man bor i två rum och kök. :-D

 60. Nils Jungenäs skriver:

  @Mariel:

  ”@NinniTokan: Det med att huvudet måste vara med… det är något jag håller på att försöka lära mig.”

  Det här med ”min defekt” som Ninni berättar om kan du utforska mer på darkside.se, som sagt. Om Ninni hade haft sitt konto kvar kanske ni kunde blivit kompisar där, så du kunde komma igång. Man får hjälp med mycket där. Det finns massor med forum sånt.

 61. Johan Grå skriver:

  ”Huvudet ska vara med”

  Det är kanske en framtida bloggpost för Billing? Skillnaden mellan manlig och kvinnlig sexualitet. En sexolog/sexterapeut jag känner brukar dra en föreläsning för par i början av sina terapier. När hon berättar att en kvinna kan ha svårt att komma för att hon funderar på saker som om kaffekokaren är avstängd medan de har sex brukar kvinnorna skratta igenkännande och männen vara oförstående.

  Det tycks enligt forskningen vara en biologisk skillnad att kvinnors biologiska och mentala upphetsning är separerad i betydligt högre utsträckning än mäns.

 62. Frida skriver:

  @ Johan Grå

  Intressant det där, kanske kan det vara så faktiskt att tjejer och kvinnor helt enkelt inte finner det lika intressant?

 63. NinniTokan skriver:

  @Nils Jungenäs:
  Du vet väl att den mer okända orginaltexten till låten ”jag vill ha en synt, farsan” går så här?

  Jag vill ha ett kryss, Master
  Jag vill ha ett kryss, Master
  för det exalterar mig

  (Måste ju göra Leifier till lags och flörta med dig. Nu ska jag bli seriös igen*lovar*)

 64. NinniTokan skriver:

  @Nils Jungenäs: och Mariel

  Det är ju inte säkert att BDSM är hennes kopp te, eller hur?
  Däremot, Mariel, är det inte säkert att du hittat ”din grej”. Testa porrsurfa? Där finns allt. Där finner du din grej om du har någon:)

 65. Johan Grå skriver:

  @Frida

  Intressant med sex menar du? Det kan säkert vara en del av det men det tycks också som att det fysiska och mentala är olika starkt sammankopplat.

  Man gjorde en omtalad studie där man lät män och kvinnor titta på olika varianter av sexscener (man/kvinna, man/man, kvinna/kvinna och i en uppföljningsstudie även sexscener mellan apor). Medan försökspersonerna tittade på scenerna så mätte man dels deras biologiska upphetsning (blodflöde i könsorgan bl.a.) och dels deras mentala upphetsning. Förväntningen var att män och kvinnor skulle reagera likadant men så visade det sig inte vara fallet.

  Män visade sig bli både mentalt och fysiskt upphetsade av scener som innehöll någon av det kön de tände på d.v.s. man/kvinna och kvinna/kvinna om de var heterosexuella. De andra scenerna blev de inte upphetsade av.

  Kvinnorna däremot blev fysiskt upphetsade av alla scenerna (även apscenen) men bara mentalt upphetsade av den som innehöll någon av det kön de tände på och även då blev de betydligt mindre mentalt upphetsade än männen blev.

  Nu var det här några år sedan. Jag har inte koll på forskningen de allra senaste åren men det verkar som att det finns en del intressanta biologiska skillnader.

 66. leifer skriver:

  Pelle

  Tips, svt debatt tog precis upp detta ämne i slutet av programmet.

  http://svtplay.se/t/103450/debatt

  (inte upplagt när jag skrev detta)

 67. leifer skriver:

  NinniTokan

  ”(Måste ju göra Leifier till lags och flörta med dig. Nu ska jag bli seriös igen*lovar*) ”

  Bra försök! :)

 68. leifer skriver:

  Frida

  ”det är så jävla lågt och tröttsamt att vissa verkar tro att en kvinna genast blir lyckligare och ändrar åsikter för att man får någons penis i sig”

  Rätta mig om jag har fel med du och kvinnor (du talar ju för alla kvinnor här) tror väl allmänt att män genast blir lyckligare bara för att han får en vagina runt sin penis. Ska vi få slut på könsstereotyper så gäller det ju att jobba åt båda håll.

  Sen undrar jag hur du ska få fram en förändring om alla kvinnor fejkar vid samlag. Man undrar då också vilka män dessa kvinnor väljer, och varför dom väljer dessa män som dom sen fejkar för. Det är väl också snarare så idag att det är mannen som är ansvarig för att kvinnan ska bli nöjd, kanske är det då en slags feghet från kvinnor här? Genom att fejka så slipper ju mannen känna skuld för att kvinnan inte njöt ”tillräckligt” av sexet. Men kanske är det också en orgasm-jakt. För samtidigt säger ju de flesta kvinnor när dom får frågan, att dom lämnar en man som dom inte njuter av fullt ut i sängen med. Nånting stämmer inte här.

  Här igen är det väl så att alla skulle tjäna på mer jämställdhet i sängen och att man jobbar bort stereotyper på hur män och kvinnor ska vara. Vilket ju då förvisso blir en krock när folk ibland samtidigt pratar om att dom vill att kvinnor ska vara kvinnor, och män ska vara män (ex mannen som den mer arbetande aktiva parten, kvinnan som den mer passiva njutande parten). Detta går inte riktigt ihop.

 69. Torstensson skriver:

  Leifer

  Du gör så många galna antaganden hela tiden och tillskriver manligt och kvinnligt lite hur du vill och ger olika innebörd åt olika saker utefter hur du vill att det ska framstå. Om en man arbetar mer än kvinnan så är han en patriarkal katolik som lever på 1800-talet och om en kvinna väljer att vara hemma med barn så är hon ett hot mot alla män samt att hon har huggtänder och långa klor.

  Låt oss säga att det bor en arbetande man och en hemmafru i huset bredvid ditt. Anser du att du vet mer om dom hur de ska leva sina liv? Det är en sak att informera bruden om att hennes pansion blir kass, men där anser jag att alla hemmafruar ska ha rätt till en del av mannens insamlade pensionspoäng. Det ska inte vara gratis att vara hemmafru/hemmaman.

  Låt oss säga att det bor en arbetande kvinna och en hemmaman i ett annat hus. Anser du att du vet mer om hur de ska leva sina liv?

  Kommer du att se den mannen som ett hot mot kvinnan angående reproduktiv makt? Eller är det bara kvinnor du stör dig på?

  Inom begreppet jämställdhet borde det finnas ett öppnande för att folk får leva hur de vill så länge de inte skadar någon annan. Du får inte vackert samhälle om du ska tvinga på folk att en av personerna inte får jobba mer än den andre och att den andre inte får vara hemma med barn mer än den andre. Har du den hållningen är du långt ifrån jämställdhet.

  Du ska inte ha åsikter om hur folk lever Leifer. Det du ska ha åsikter om är att folk har rätt till att möjliggöra hur de vill leva. Något som både feminister och jämställdister ställer sig bakom som jag uppfattat det. Jag kan inte se någonstans i ditt argumenterande att du tillåter folk att välja detta och jag finner det högst märkligt att du skriver på forum för jämställdhet.

  Bara för att folk gör si och så betyder inte att man inte kan försöka ändra attityder eller försöka underlätta för män att kunna få vara med sina barn lika mycket som kvinnor. Jag menar tillexempel att Mona Sahlin som varit en god talare för homosexuellas rättigheter inte själv behövde leva som homosexuell för att verka i en riktning som gett homosexuella de rättigheter som alla andra har. På samma sätt behöver inte Alexander Bard bli en heterosexuell ung man bara för att han definierat den nya underklassen bestående av unga män där en majoritet kan förväntas vara hetero och vilja förbättra för dom.

 70. NinniTokan skriver:

  @Torstensson:

  Det är en sak att informera bruden om att hennes pansion blir kass, men där anser jag att alla hemmafruar ska ha rätt till en del av mannens insamlade pensionspoäng.

  Den typen av tankar har jag med. Att man ska kunna underlätta för föräldrar att välja ta hand om sina barn själv. Dels som du är inne på, att man löser/minskar ekonomiska risker med någon form av frivillig sambeskattning/”sampensionsspar”.

  Sen funderar jag också på någon form av vårdnadspeng… om vi har råd att betala x antal tusen per år av våra skattepengar till en subventionerad dagisplats, varför har vi inte råd att ge (en viss del av?) denna ”subventioneringspeng” till föräldrarna direkt så kan dom själv välja hur de vill investera dessa pengarna i barnens uppväxt.. betala dagis, vara hemma, betala moster Beata som är en femma på det där med barn eller vad det nu kan vara man önskar?

 71. henkef skriver:

  Anledningen till att Homo erectus utvecklade upprätt gång och bättre greppmöjligheter var främst för att kunna hålla fast kvinnan. Användningen av vapen, vertyg och att kunna bära avkomman med sig var av underordnad betydelse. Det förelåg sexuell konkurrens mellan männen och de som inte lyckades para sig dog ut.

 72. leifer skriver:

  Torstensson

  Nu får du nog backa bandet några snäpp. Du svarar inte på frågor, du bollar, du tillskriver mig verkligen åsikter jag inte har. Jag talar om frigörelse och frihet. Full jämställdhet. Inte tvång, inte säga hur folk ska leva.

  Men det handlar också om förutsättningar i samhället och där blir det ju ex en fråga om skattepolitik. Den svenska modellen gör det svårt med hemmafruar och det handlar då mer än om pensionspoäng.

  Det känns som du inte läser mina inlägg ordentligt eller förstår vad jag skriver och då blir diskussionen meningslös, tråkigt men sant. Kanske kommer det sjunka in med tiden när du blir lite mognare, vem vet.

 73. Mariel skriver:

  @NinniTokan: Åh du har så fantastiska förslag! Kan du inte blogga om dem någon dag? Du får mig att bli mer och mer intresserad av politik :-D

 74. NinniTokan skriver:

  @Mariel:

  Vad kul!

  Du vet jag har serier jag skriver. Dom tar lång tid att bygga upp för att jag vara tydlig, pedagogisk och använda ex(som jag sitter och letar upp på nätet) osv. för att det ska bli svårare att viftas bort som ”något ninnitokan bara påstår”. Kommentarer bara kastar jag ur mig direkt när jag ”pausar och tänker”. Den serie jag gör nu är sista. Jag räknar med att vara helt klar(med referenslista/källförteckning) under 2012. Sen kommer jag skriva mer sånt, har jag tänkt:)

 75. Mariel skriver:

  @NinniTokan: Spännande :) Det är som att veta att man har intressant läsning i flera år framöver :-D

 76. an@n.ym skriver:

  Ja du Frida. Det är ju tråkigt för de kvinnor som inte får orgasm av vaginala samlag, men det är ju heller ingen mänsklig rättighet att få orgasm. Feministiska kvinnor tycker ju allt för ofta att mäns problem inte är viktiga, så varför skulle då män bry sig om kvinnor som inte kan få orgasm?

 77. trrg skriver:

  En blogg som påpekade förvirrade feministiska utspel i Sveriges Radio skulle kunna posta ett tiotal inlägg varje dag. Just kulturredaktionen och Jenny Aschenbrenner och Jenny Teleman är helt under isen i deras dogmatiska genusvetar-drillade feminism.

 78. Frida skriver:

  @ Leifer
  ”Rätta mig om jag har fel med du och kvinnor (du talar ju för alla kvinnor här) tror väl allmänt att män genast blir lyckligare bara för att han får en vagina runt sin penis. Ska vi få slut på könsstereotyper så gäller det ju att jobba åt båda håll.”

  Nej, det tror jag inte, har jag sagt det? Anledningen att jag bara tog upp att kvinnor skulle bli glada av k-k är ju för att de två männen sa så.

  ”Sen undrar jag hur du ska få fram en förändring om alla kvinnor fejkar vid samlag. Man undrar då också vilka män dessa kvinnor väljer, och varför dom väljer dessa män som dom sen fejkar för. Det är väl också snarare så idag att det är mannen som är ansvarig för att kvinnan ska bli nöjd, kanske är det då en slags feghet från kvinnor här? Genom att fejka så slipper ju mannen känna skuld för att kvinnan inte njöt “tillräckligt” av sexet. Men kanske är det också en orgasm-jakt. För samtidigt säger ju de flesta kvinnor när dom får frågan, att dom lämnar en man som dom inte njuter av fullt ut i sängen med. Nånting stämmer inte här.”

  Jag kan lova dig att det inte är bara en viss man som råkar ut för fejkande tjejer, det är alla sorter. Man gör det av skam/för att inte såra mannen etc.
  Vilka kvinnor säger att de lämnar en man som inte tillfredsställer dom? Har aldrig hört, då får man väl lära sin karl att hitta rätt? Vad är det som inte stämmer tycker du?
  Jag är inte riktigt med på vad du vill ha sagt om jag ska vara ärlig?

 79. Frida skriver:

  @ anonym

  ”Ja du Frida. Det är ju tråkigt för de kvinnor som inte får orgasm av vaginala samlag, men det är ju heller ingen mänsklig rättighet att få orgasm. Feministiska kvinnor tycker ju allt för ofta att mäns problem inte är viktiga, så varför skulle då män bry sig om kvinnor som inte kan få orgasm?”

  Jag har inte påstått att det är en mänsklig rättighet. Jaha, menar du att jag är feministisk kvinna som inte bryr mig om män och därför ska fortsätta fejka och skita i att män då inte har en aning om att jag inte njuter det minsta? Jag förstår inte riktigt varför man inte skulle vilja tillfredsställa sin partner sexuellt? Oavsett vad, enligt dig, några feminister tycker?

 80. leifer skriver:

  Frida

  Det som inte går ihop menade jag var detta med stereotyper och t.ex. kopplat till jämställdhet. Ex mannen som den aktiva, kvinnan som den passiva. OM kvinnan ska kunna njuta så är det ju nödvändigt att hon tar ansvar för sina egna orgasmer så att säga. Dvs kommunicerar mer, blir mer aktiv m.m, men det förutsätter ju att det är accepterat. Det är alltså inte mannen som ske ”ge” henne orgasmer eller ansvara för det, utan det är ett samspel. I mansrollen idag finns ju detta och en man som då lämnar sin kvinna missnöjd kan ju då känna sig otillräcklig. Men det finns även en äldre mansroll där mannen inte bryr sig utan bara vill bli tillfredsställd själv.

  Den jämställda mannen kan då istället faktiskt innebära ett rikare och mer tillfredsställande sexliv för kvinnan där ingen part ska behöva känna nåt mer ansvar för den andras tillfredsställelse. Idag upplever jag att kanske även feminismen gjort att man lämpat över detta ansvar för kvinnans njutning på mannen. Många män känner sig då otillräckliga och kan få olika problem som t.ex. sviktande erektion. Om istället kvinnan vågar ta ut svängarna mer så kan hon t.ex. ta med en massagestav och använda för att få orgasm vid penetrationssex.

 81. Chade skriver:

  Ska man prata om fejkade kvinnliga orgasmer så ska man nog ha i åtanke att det biologiska syftet med kvinnans orgasm är att styra konception. Dvs. när, hur, hur ofta orgasmer sker gör att kvinnans kropp kan till stor del välja vilken man som gör henne gravid, och även styra att ”fel” man inte gör henne gravid.

  Utan att ha sett någon forskning om fejkade orgasmer så kan jag tänka mig att de åtminstone delvis kan förklaras i enlighet med ovanstående. Dvs. de är ett sätt att ”lura” mannen att konception kommer att ske. Eller liknande.

 82. Nils Jungenäs skriver:

  @Chade:

  Vadå?!?

  Orgasmen syftar väl till att få oss att vilja ha sex.

 83. Frida skriver:

  @ Leifer

  Jag förstår vad du menar och är med dig på det.

  @ Chade

  Va? Nu är jag inte med alls.

 84. Chade skriver:

  @Nils Jungenäs: och Frida.

  Ja, bland annat. Känslor i kroppen har evolutionerats fram för att få oss att göra vissa saker som är positivt för oss och undvika andra saker, som är dåliga. Orgasmen bör tillhöra det knippe känslor som får oss att vilja göra positiva saker (i det här fallet, försöka reproducera oss).

  Det är dock knappast den kvinnliga orgasmens enda funktion. Kvinnans kropp kan i väldigt stor utsträckning styra vilka spermier den ska behandla bra (i reproduktivt syfte) och vilka den ska behandla dåligt. Många av dessa funktioner styrs genoms kvinnans orgasm.

  Kan rekomendera den fenomenala boken Sprem Wars av Robin Baker, som utförligt besrkiver hur detta går till, och de teorier som finns till dessa fenomen. Skulle tro att det är en av de absolut bästa böckerna som finna att tillgå om man vill förstå mycket av det samspel som finns och de motstridiga intressen som finns vad gäller det vi lägger större delen av vår tid på; att ha sex, tänka kring sex och försöka locka till oss de mest lämpade sexpartners (på så sätt att den är hyfsat lätt att ta till sig, det är populärvetenskapligt skriven baserat på bland andra författarens egen forskning. Forskningen i sig är naturligtvis bättre om man vill gräva riktigt djupt).

 85. Frida skriver:

  Ledsen, det där låter helt sinnessjukt. Har aldrig hört något liknande:S Finns det någon länk där man kan läsa om detta då jag inte har eller tänka köpa en bok bara för en diskussion här.

 86. Frida skriver:

  Betyder det förresten att kvinnor som inte kan få orgasm inte kan ”styra” vilka ”spermier som hon ska behandla bra” då eller?

 87. Chade skriver:

  @Frida:

  Att kvinnans kropp, främst genom orgasmer, kan styra hur kroppen behandlar spermier tror jag är i princip så vetenskapligt bevisat som det går. Jag har dock inte tid att leta fram så mycket länkar till det hela men du kan läsa om en del av bokens teorier i denna wiki-länken:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Sperm_Wars

  Jag kommer inte ihåg hur det är med kvinnor som inte kan få orgasm eller har svårare för detta men rimligtvis så bör detta försvåra denna kontroll.

  Om jag kommer ihåg rätt från boken (det var några år sedan jag läste den) så kan en kvinnlig orgasm, som en del av sexet, innan mannens orgasm hjälpa kvinnans kropp att minska sannolikheten för konception medan orgasm efter mannens utläsning (tror jga det var) kan hjälpa kroppen att bli gravid.

  Detta återspeglas även i kvinnans beteende beroende på kvinnans syn på sexpartnerns status som potentiell fader till hennes barn. Vid sex med män som är så att säga andrahandsval så kräver kvinnan mer och längre (i genomsnitt) förspel och oralsex än med förstahandsvalet som kan gå mer rakt på (vilket är vad mäns gener i genomsnitt vill).

 88. Frida skriver:

  Där står ju att boken blivit kritiserad av många forskare för att mycket av hans teorier inte stödjer sig på forskning :S Han verkar ha underliga åsikter om homosexualitet och våldtäkter dessutom.

  Jag rynkar på näsan och tycker detta låter som bullshit men jag har inte läst boken så ska inte uttala mig för mycket.

 89. Chade skriver:

  @Frida:

  Han bemöter flera av dessa kritiker i förordet till den utgåva jag har. Om jag kommer ihåg rätt så anser han (naturligtvis) att han har stöd för hans teorier i sin och andras forskning men att han även är öppen för andra förklaringar, medan han menar att hans kritiker bara tycker att teorierna är fel, dvs. inte att de inte har vetenskapligt stöd utan att det är fel att dra sådana slutsatser.

  Jag tycker inte direkt att hans åsikter om våldtäkt är särskilt kontroversiella, jag har i alla fall sett dem återgivna i andra sammanhang. Man kan däremot tycka att det är upprörande att kvinnor exempelvis har enklare att bli gravida vid våldtäkt än med sex med sina partners men det känns som att det borde vara enkelt att belägga ett sådant påstående. Teorin om varför det är så kan man ju dock kritisera för sig men om man köper mycket av evolutionsbiologins grunder så är det inte en särskilt konstig slutsats.

  Och slutligen, att han har blivit kritiserad för en del av hans teorier som baserar sig på biologiska fenomen betyder ju inte att de biologiska fenomenen inte finns. Dvs. kvinnliga orgasmer styr till stor del om konceptions sker eller inte. Jag har inte sett någon forskare hävda motsatsen, men jag har förvisso inte letat så mycket efter det heller.

 90. Frida skriver:

  Varför skulle det vara enklare att bli gravid av en våldtäkt menar han?

 91. leifer skriver:

  Chade

  Jag läste en koppling också mellan kvinnans orgasm och mannens status. Ju högre status mannen hade desto lättare fick kvinnan orgasm.

 92. Chade skriver:

  @Frida:

  Om jag kommer ihåg rätt (vill bara ha en lite brasklapp här):

  För att kvinnor oftare blir våldtagna när de är som mest fertila.

  För att kvinnor kan ha ”spontana” ägglossningar som sker så att säga utanför schemat, vilket sker oftare vid bland annat våldtäkt.

  Bakers teori är att detta implikerar att vissa mäns gener, däribland våldtäktsmäns, är extra värdefulla för kvinnor (s.k. alphahannar) och detta gör att kvinnors kroppar anpassar sig så att de enklare kan bli gravida vid samlag med dessa män.

  Om denna teori stämmer så visar den ju också att vad en kvinna, som individ vill, och vad hennes gener vill inte riktigt är samma sak i väldigt många sammanhang.

  Ska tilläggas att ovanstående även gäller till väldigt stor del för otrohet, dvs. kvinnan är mycket mer trolig att vara otrogen under de perioder hon är mest fertil och det är mycket mer troligt att hon blir gravid genom otrohet än med sex med sin partner.

  Man kan gå vidare i dessa teorier och använda dem till att förklara varför barnen i en familj med viss sannolikhet inte är mannens och varför det är troligare att detta i så fall är barn nummer tre och fyra än nummer ett och två och att det troligare händer män som inte är kvinnors förstahandsval. Man kan även ge en delförklaring till mäns våld mot kvinnor enligt samma teorier men det kanske är att spåra ur alldeles för långt.

  Och för att undvika massa aggressiva kommentarer från folk; bara för att man kan ge en förklaring till olika beteende så är det inte samma sak som att man anser dem ursäktade eller önskvärda.

 93. Chade skriver:

  @leifer:

  Om jag kommer ihåg Baker rätt och om han har rätt så är det så att kvinnlig orgasm samtidigt eller efter mannens utlösning underlättar en konception. Givet att kvinnans kropp gärna vill bli gravid med en högstatusman så kommer då kroppen även att enklare få orgasm under samlaget.

 94. leifer skriver:

  Torstensson

  Glömde säga nåt om det du upprepar att jag vill styra hur folk ska leva. Jag frågade om hur många män som är hemmafruar i Italien, detta var bara som värdemätare alltså. Flera på forumet har påtalat att män har svårt att välja att inte jobba heltid, att inte ta den traditionella rollen av familjeförsörjare. Det för mig bevisar att män INTE är fria att välja, att män och kvinnor har mycket svårt att kliva ur traditionella könsroller. Du menar tvärtom att folk väljer fritt själva. Här har vi alltså olika verklighetsbeskrivning.

 95. Anders Karlsson skriver:

  Ninnitokan !!! Det är lätt att ÄLSKA dig!!!

  Du är inte lite tuff!!
  Att i Sverige erkänna att man ”BDSM:are” det är tufft mycket tufft, på gränsen till dumdristigt. I UK, många stater i USA m.f. länder är BDSM närmast mainstream.
  I Sverige är denna typ av sexualitet totalt tabu. Allt är tabu som inte är PK.
  ”Hetrosex” är inte PK. Jag som var tonåring på 60-talet, då Sverige var ett av världens mest sex-liberala länder, frågar mig ofta, hur kunde detta hända?
  Sverige blev ett ulta-moralistiskt land utan moral.
  I förbigående, är också BDSM:are. Så här i backspeglen, var jag det redan som 6-åring.

 96. an@n.ym skriver:

  Den argsinta feministen i NSD, som Pelle skriver om i ett annat inlägg, säger att hon blir arg på män som tror att sex är en mänsklig (läs manlig) rättighet. Om nu inte sex är en mänsklig rättighet så kan heller inte orgasm vara en mänsklig rättighet och då är det också ointressant om du njuter eller inte Frida. Ja, enligt den argsinta feministens logik så borde män snarast bli arg på dig för att du agerar som om det vore en rättighet att få orgasm. Är du nu missnöjd så borde du bara hålla käften och inte ta någon plats i samhället, allt enligt den argsinta feministens logik.

Google