De senaste åren har kritiken mot vår tids politiska feminism växt sig allt starkare. Bland de som helst vill vara utan denna kritik, har strategin varit att utmåla de nya åsikterna som ”näthat” eller ”kränkta män”. Allt för att inte behöva diskutera sakfrågorna.

Enda problemet är att många som vill se nytänkande i jämställdhetspolitiken är kvinnor. Ja, det kan till och med vara så att det finns fler kvinnliga än manliga debattörer som ifrågasätter status quo.

Att erkänna kvinnornas krav på förändring låter sig dock inte göras. Varför då? Jo, till en kvinna kan man nämligen inte säga:

 • Du förstår inte en kvinnas perspektiv.
 • Du är en bitter, kränkt man.
 • Du ser inte dina egna privilegier.

En kvinna som vill förändra jämställdhetspolitiken är helt enkelt livsfarlig för sina meningsmotståndare. Kanske är det därför man försöker låtsas som att dessa kvinnor inte existerar.

Under rubriken Var e brudarna? lyfter Correns ledarskibent Marika Formgren just detta fenomen:

Min kollega Maria Björk Hummelgren och jag har många gånger kritiserat feminismen. Bloggaren Tanja Bergkvist kritiserar genusvetenskapen hårdare än Pär Ström och Pelle Billing gör. Axess temanummer om feminism innehöll inte bara texter av Johan Lundberg och Roland Poirer Martinsson, som man kan tro när man läser Sveland och hennes anhängare, utan även kritiska texter av Maria Eriksson och Maria Ludvigsson.

Och det finns många fler kvinnor som kritiserar feminismen, men vi nämns aldrig av feministerna. De håller krampaktigt fast vid bilden av ett ”feministhat” som uteslutande kommer från män. Vore jag feminist skulle jag kalla detta osynliggörande en härskarteknik.

Precis så är det. När Maria Sveland, Natalia Kazmierska, Ann Heberlein och Anna-Klara Bratt vill försvara sin egen ideologi, gör de det genom att måla upp alternativet som kvinnoförakt.

Frågan är då om kvinnorna som kritiserar rådande jämställdhetspolitik föraktar sig själva? Hypotesen känns något långsökt eftersom kvinnor som Maria Ludvigsson, Alice Teodorescu, Susanna Popova, Tanja Bergkvist, Marika Formgren, Carina Glenning, Maria Eriksson och Maria Björk Hummelgren inte kan beskrivas som annat än självständiga och med god självkänsla.

Vad händer med dagens politiska feminism när kvinnorna inte längre vill ha den?

Etiketter:  

31 kommentarer på “Kvinnor som kritiserar feminismen börjar bli besvärande många”

 1. per hagman skriver:

  Kul.

  Roligt att æven svenska kvinnor reagerar på den kvinno och manshatande feminismen.
  Just att reaktionen kommer från politiskt liberala kvinnor , vilka kan stå på egna ben , ær ju int att førvåna.

  Per Hagman

 2. Sara1 skriver:

  ”Vad händer med dagens politiska feminism när kvinnorna inte längre vill ha den?”
  Den tar en sista suck innan den begravs i alla andra insomnade –ismer och vi jämställdister kan ta en lättnadens suck och gå vidare in i framtiden. Förmodligen blir vi könsförrädarkvinnor jämställda med de manliga hatarna av de ovan nämnda feministkvinnorna som är självständiga och med god självkänsla. Allt kan verka så bra på ytan, men är det verkligen det? Tror de själva på allt det de säger sig kämpa för? Eller är det bara en slags självupphöjd bild som de ser sig själv i?

 3. Rutger Stjernström skriver:

  Pelle Billing och Pär Ström har jobbat hårt och oförtrutet för en jämställdhet där det finns plats för kvinnor OCH män. Genom sitt egagemang har det efter hand även blivit en del TV-framträdande, debatt-repliker i riksmedia etc. och herrarna har blivit omslag-pojkar för den nya eller faktiska jämställdhetsrörelsen, såsom offentliga personer. Denna utveckling har skett inte minst tack vare stats- och mediafeminismen som behöver män som kvinnohatar-spöken.
  Sanningen är ju att det har funnits och finns många kvinnor i offentligheten som till stora delar står för samma jämställdhetstanke som Billing och Ström men som mediafeministerna inte kan använda som spöken.

 4. Malte Skogsnäs skriver:

  De kvinnliga jämställdisterna är de viktigaste krigarna som vi har i kampen mot dagens ondskefulla variant av ”feminism”.

 5. Mia. skriver:

  Precis! Det är inte bara så att vissa feminister tror sig ha tolkningsföreträde framför män utan även framför andra feminister, eller andra kvinnor. Så till skillnad från vad en del tror så är det inte så att alla ‘kloka’ feminister bara håller tyst, utan de blir mkt riktigt effektivt osynliggjorda.

  Och jag känner väl igen det där med att män inte kan/får ta sig ton då jag en gång ‘könlöst’ hade åsikter om partnervåld och vårdnadstvister. Jisses vad jag bara skulle hålla k-ft (när jag tänker efter ett mkt starkt WTF?!-moment). När det sen gick upp för vederbörande att jag var kvinna uppstod något slags chocktillstånd hos henne. Hon kunde liksom inte ta till sig att det möjligen kunde finnas andra ‘sanningar’ och människor med andra åsikter än hennes egna.

 6. Taste in men skriver:

  Många kvinnor, som sagt, kritiserar feminismen och de är än så länge osynliggjorda. De syns och hörs med vässade argument men ignoreras av feministerna. Det kan inte hålla för evigt.
  Vi behöver bara några invandrare till och en och annan bög sen är vi i mål. Själv är jag svartskalle och folk skulle säkert ta miste på mig, kalla mig stenkastarvänstern om de såg min klädstil. Men jag kallar mig själv militant motståndare till feminismen, som paolo roberto.
  Jag har växt upp i stockholm under hela feminismens era och ärligt talat spyr jag på den.
  För att göra mer ändring så borde det väl vara att fler kommer ut utan att vara anonyma. Men jag vet hur svårt det är. Jag har övervägt flera gånger, men fortfarande väljer jag att vara anonym.

 7. Jocke skriver:

  Feminister anser sig föra alla kvinnors talan och kan därför helt enkelt inte ta in att det finns kvinnor som säger emot. Däremot uppfyller ju vi män alla deras behov av mansgrisiga patriarkala ärkeidioter när vi protesterar. Därför vill de såklart upprätthålla bilden av att protesterna mot feminismen egentligen bara består av män som hatar kvinnor. Det ligger i allra högsta grad i deras intresse.

 8. Medborgare X skriver:

  Pelle!

  Självklart försöker feministerna osynliggöra de kvinnor som uttrycker samma kritik mot feminismen som män gör. Kvinnor som opponerar sig mot feminismen är ju ett betydligt större hot som inte kan mötas med samma typ av härskartekniker som de bemöter män med. Som tur är så är det fler och fler kvinnor som börjar säga ifrån och som inte finner sig i att bli representerade av feministerna. De du räknar upp är ett antal bra exempel.

  Riktigt illa blir det för feministerna när kvinnor som tidigare stått på deras sida eller kvinnor som har (haft) höga samhällspositioner börjar opponera sig. Ett sådant exempel är Helene Bergman (som tidigare har gästbloggat här) och ett annat är Islands f.d. president Vigdís Finnbogadóttir som offentligt varnat för den feministiska extremismen.

  http://www.pellebilling.se/2012/01/gastblogg-helene-bergman-del-1/

  http://forrettindafeminismi.wordpress.com/2012/03/24/worlds-first-female-president-worries-about-extreme-feminism/

  Kvinnor som dessa kan inte feministerna ignorera i längden och heller inte tysta med hjälp av olika typer av härskartekniker.

 9. NinniTokan skriver:

  Visst är det så att vi är besvärliga, vi kvinnor som är feministkritiska.

  Jag skulle sätta en slant på oddset på att det efter detta osynliggörandet kommer en period när vi får heta könsförrädare i ett försök att tysta oss.

 10. Mariel Asklund skriver:

  @NinniTokan: Ja, jag har redan fått höra ju att vi kvinnor som inte är feminister pissar oss i ansiktet. Så somliga (långt ifrån alla) ser oss nog redan som könsförrädare…

 11. Björn 2 skriver:

  Ja det är ju tydligt hur desperat den ”högljudda” feminismen börjar bli när de istället för att argumentera för sin sak känner sig nödgade att (grundlöst) peka ut sina meningsmotståndare som ”hatare” och vältra sig i GbA-retorik.
  Jag förstår att de helst inte vill nämna kvinnor i sina artiklar, för det skulle kunna väcka frågeställningar även hos de som helt okritiskt läser det som står i tidningarna som sanning.

  Vem vet… inom några decennier kanske man kan gå och rösta igen…

 12. NinniTokan skriver:

  @Mariel Asklund:
  Jag också, jag är tydligen en könsförrädare, som egentligen är man och skriver för att plocka pluspoäng hos männen här.:P
  Men jag menade i det offentliga rummet, i mediafeministernas artiklar.:)

 13. QED skriver:

  OT:

  Het debatt om genusforskning efter Pär Ströms föredrag i Uppsala:

  http://www.ergo.nu/nyheter/20120404-het-debatt-om-genusforskning

 14. Rune skriver:

  @Mariel Asklund:

  jag kanske inte är helt inne på kvinnlig anatomi, men visst måste det blåsa rätt häftigt om det skall gå till? ;)

 15. Patrik skriver:

  Återigen så mycket näthat på den här bloggen så ”jag blir alldeles politiskt deprimerad.” Ingen tycker att min medeltida logik verkar vettig längre. Det är så jobbigt för mig nuförtiden när jag inte kan kontrollera människor med hjälp av religiösa dogmer buhuhuhu…kunskap är min värsta fiende

  - Maria Sveland

 16. Torstensson skriver:

  Glöm inte bögarna ! Dessa underbara karlar som hittat hit. Det går inte att gå emot bögar eftersom det är heteromän som bär upp patriarkatet enligt feminister.

  Jag har sagt det innan, brudar och bögar är mycket viktiga för jämställdismen. Synen på patriarkatet måste definieras om efter vetenskaplighet och inte efter ideologi. En sann jämställdhet känner inga ideologier, jämställdheten i sig är ideologin.

  Så här ser jag på framtiden.

  Eftersom det föds fler pojkar än flickor samtidigt som gruppen män beskylls för allt ont så kommer det ju innebära att fler kvinnor går emot statsfeminismen i ren självbevarelsedrift å sina söners vägnar. Samtidigt växer också de sociala mediernas inverkan på samhällsdebatten. En armé av arga morsor med söner kommer. Varje vecka poppar dom upp på wordpress. Snart poppar dom upp varje dag. Låt det poppa !

  I framtiden, mina herrar och damer, så kommer även pojkarna på dagis få äta semlor. Inte bara tjejerna. Det var det som var den ursprunliga tanken, en tanke som feminismen gravt misslyckats med.

 17. Mariel Asklund skriver:

  @NinniTokan: Den dagen det händer kommer jag börja kritisera feminismen i media på Allvar. Och kanske länka till Pelles blogg tredubbelt så mkt ;) man blir ju upprörd helt klart.

  @Rune: inte om man hänger upp å ner :P

 18. Martin Ekdahl skriver:

  Åsiktshegemonin börjar spricka i sömmarna och dess upphöjda ”sanningssägare” blir bara mer och mer nakna i dagens ljus. Jag vet att det finns en gräns för hur långt min röst i egenskap som man kan tränga in i detta ideologiska moras. Just därför är jag så tacksam för er kvinnor som tar kampen och visar att kritiken inte förs av män som står emot kvinnor utan av män och kvinnor som tillsammans står emot den politiska feminismen.

  Ni kritiska kvinnor kommer säkert att skymfas som judasar, brutusar, qvislingar och femtekolonnare hela bunten. Men strunt i det. Det är aldrig snyggt när en ideologi urholkas av sin egen tomhet och hugger vilt omkring sig i sina dödsryckningar.

  Viktigast är ju trots allt att minnas att vi i första hand inte slåss mot feministerna – utan för jämställdheten.

 19. AndreasK skriver:

  Jag vill att kvinnor en dag i framtiden ska kunna välja att vara hemmafruar, alternativt jobba deltid, utan att få skit för det.

  Sen undrar jag hur det kan anses vara viktigare och mer status att sälja skor eller försäkringar än att ta hand om och uppfostra sina barn?

  Visst blir det mindre pengar temporärt men vissa har ju råd och så finns det ju också annat som är viktigt i livet än pengar.

 20. Mia. skriver:

  @AndreasK:

  Jag ser fram emot den dag då föräldrar kan gå ner i tid under småbarnsperioden utan att förlora ekonomiskt på det. När omsorgen av barnen just ses som lika viktigt som att sälja skor och försäkringar :)

 21. leifer skriver:

  Dock säger det nåt om debattklimatet idag i jämställdhetsfrågor. En man kan inte yttra sig, bara kvinnor lyssnas det på.

  Partierna har kvinnoförbund men inga mansförbund.

  När blir vanliga mäns röst lika mycket värd som kvinnors i jämställdhetsfrågor?

 22. Joakim skriver:

  Klart de föraktar sig själva. Till en kvinna säger man: Du är en patriarkalt indoktrinerad könsförrädare. Man har helt enkelt numera bytt ut We can do it! mot They can do it for us!

 23. Hurtbullen skriver:

  I min spåkula så kommer de värsta kommunistfeministerna bli utsorterade i kraft av allt motbevisat snömos de producerar i media, som man också omvandlar till rubriker om ”näthat”, till förmån för ett slags feminismen light. Media kommer att ändra sina tongångar, men inte förändra sitt budskap.

  De flesta urfeministerna spelar idag golf på fritiden, verkar det som- eftersom det är väldigt tyst ( de borde vara här hos Pelle Billing 2.0 och ge ett handtag ),

  Feministjournalisterna verkar flockas i samma stadsdel, hippa Södermalm och återtwittrar samma innehåll kors och tvärs med Iphone.

  Varför jag blev intresserad av Jämställdhet i första taget ? Jo, det berodde enbart på Julien Assange. Efter denna artikel av Expressens Kulturchef Karin Olsson, som fick utrymme att publicera på The Guardian, så kom det rök ur öronen av ren ilska .

  http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2011/nov/02/assange-hero-zero-swedes-pitiable

  Här användes alla tillgängliga medel att utmåla Assange som en misslyckat bastard till man, snarare som en politisk och publicistisk kraft.

 24. Fader Zeus skriver:

  I min spåkula kommer vi att få se ett tilltagande feministiskt samhälle i de flesta politiska frågor och mer jämställt i en del andra. Detta kommer att fortgå tills gruppen muslimer är så pass stor att denna får ett reellt demokratiskt inflytande. Min gissning är att feminismen i Sverige når sin peak år 2030 och år 2050 är den för all framtid antingen borta eller helt tystad.

  De traditionella socialdemokraterna kommer då till mångt och mycket ha övertagit SD nuvarande politik. Moderaterna kommer långsamt bli ett allt mindre parti, endast för de allra rikaste. Och en allt mer accepterad syn på islam och dess värderingar kommer utgöra normen.

 25. Taste in men skriver:

  För övrigt stämmer ju verkligen Ghandi citatat som Pär Ström använder sig av i kampen mot feminismen: “First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win.”

  Männen befinner sig just nu på steg 3, eller mellan 2:an och 3:an. Kvinnorna som är feministkritiska befinner sig just nu på steg 1. Bögarna befinner sig också på steg 1. För när granskningen av oss kom ut, visade det sig att de ignorerat Tanja Bergkvist och en flitig NinniTokan samt bögarna i moderatmännen.

 26. [...] Billing påpekar kvinnorna som kritiserar feminismen börjar bli många. Share this:FacebookTwitterLike this:GillaBli först att gilla denna post. Postat i Genus, [...]

 27. [...] Kvinnor som kritiserar feminismen börjar bli besvärande många [...]

 28. Ola Normann skriver:

  Også Erin Pizzey, som grunnla krisesenterbevegelsen i England, er kjent for å kritisere feminismen. Hun er ganske hard med radikalfeministene. Nedenfor er et utdrag fra et forord hun har skrevet til Mike Buchanan’s bok: «Feminism:The Ugly Truth». Utdraget ligger på Amazon.

  Extracts from Erin Pizzey’s Foreword: ‘Mike Buchanan is a very brave man. I’ve known other men who’ve tried to draw the public’s attention to the damage done by the radical feminist movement. Many lost their jobs and none of them were able to find a publisher for their books. Men have been thrown out of their own houses and unjustly accused of domestic violence towards their partners, and some of sexually abusing their children. The legitimate interests of men in Western society are being systematically assaulted by radical feminists and this book goes a long way to providing the evidence.

  Men are starting to campaign more effectively for their interests, though they have a long way to go before they halt the tide of radical feminist influence, let alone start to reverse it. Feminists can also expect more challenging from another quarter. An increasing number of women are summoning up the courage to openly criticise them. This shouldn’t surprise us, given that the vast majority of women don’t share the radical feminists’ political ideology.

  With every year that passes more women become aware of the damage man-hating and family-hating radical feminists wreak on society in general, and women’s interests in particular. These women are becoming more vocal, and their number is on the rise… How much more damage will radical feminists be allowed to wreak before they’re more widely recognised as the evil women they are?

 29. [...] personer anser att det är något slags ”bevis” mot feminismen att det även finns kvinnor som k…. Det sägs även att ”vi feminister” undviker att kasta ljus på dessa kvinnor. Det [...]

 30. [...] [Kvinnor som kritiserar feminismen börjar bli besvärande många] [...]

 31. [...] det varit en kavalkad av kvinnor som kritiserar den rådande politiska feminismen: Tanja Bergkvist, Marika Formgren, Anna Ekelund, Therese Larsson och Peggy Bruzelius. Samtidigt sågades svensk genuspedagogik i [...]

Google