Intervjuad av Radiofontänen, lyssna online

16 april 2012, av Pelle Billing

För ett par veckor sedan blev jag intervjuad av Radiofontänen,  som är ett närradioprogram från Fontänhuset i Malmö. Fontänhuset är en verksamhet för människor som har, eller har haft, kontakt med psykiatrin.

Den som intervjuade mig var Pär Träff, och han gjorde ett mycket bra jobb. Tack vare varierade frågor fick jag i slutändan möjlighet att måla upp en ganska bra bild av Jämställdhet 2.0.

Min målgrupp när jag pratade var de som aldrig hört talas om dessa idéer. Således lotsar jag varsamt in lyssnarna i ett nytt sätt att se på jämställdhet (eller möjligen överraskar dem med att Jämställdhet 2.0 inte redan är standard i jämställdhetspolitiken).

Du kan lyssna på intervjun i sin helhet här (och en klippt version finns en bit in i detta program).

Etiketter:  

12 kommentarer på “Intervjuad av Radiofontänen, lyssna online”

 1. Henrik skriver:

  Jag tror att det sk näthatet och ilskan som många män (och kvinnor) upplever i genusfrågor beror på att deras åsikter aldrig kommer till tals eller tas på allvar.

 2. AdNan skriver:

  Personligen men rent teoretiskt sett skulle jag kunna utföra mycket allvarliga handlingar i ren förbannelse över att ständigt bli ignorerad. I femton år har jag väntat på att bli hörd så det finns mycket som behöver ventileras. Och jag är på långa vägar inte ensam. Därför är det en stor lättnad att den sk jämställdheten börjar visa intresse för både kvinno och mansfrågor. Hög tid att våra politiker lyssnar och slutar bära sig åt som feministiska envåldshärskare.

 3. Mia. skriver:

  :) Jag har sagt det förr och jag säger det igen. Jag är så innerligt innerligt tacksam att det just är du som driver dessa frågor. Balsam för öronen att höra dig få tala till punkt sas. Denna intervju tycker jag ska ligga lättillgängligt för alla ‘nykomlingar’.

 4. Access skriver:

  Du är bra, Pelle!
  Jag tror jag fortsätter stödja dig ekonomisk.
  ;)

 5. Mars skriver:

  @Mia.:

  Är inne på samma sak – detta är ett för bra inlägg att läggas bland mängden.

  Helt OT:

  Bo Rothstein vill att vi ska avskaffa särskilda genusforskningen i Sverige:

  http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.915388-fel-av-staten-att-stotta-genusforskningen

  Hoppas att du, Pelle, tar upp denna artikel. Jag tycker den är viktig.

 6. NinniTokan skriver:

  OT: @Mars:

  Men det är något helt annat som nu skett att statsmakterna i praktiken tagit ställning för och starkt stött ett särskilt teoretiskt perspektiv på frågan om jämställdhet.

  Man kan jämföra detta med att staten skulle ta ställning för en särskild teori inom matematik, nationalekonomi eller statsvetenskap. Detta är vanskligt, inte minst för att teorier kommer och går.

  YEEEEEEEEEEES! Äntligen, fucking, äntligen!
  Det är som att ketchupflaskan, ni vet… man bankar och bankar och stångar sig blodig utan att något händer. Sen plötsligt kommer allt på en gång.
  Så lyckligt jag blev. Jag har inte ens hunnit läsa färdigt artikeln. Jag var tvungen att komma in och göra en glädje-spels-dans här hos ”oss” först.
  FAN, va skönt!!!!

  Kram på er allihop!

 7. Mars skriver:

  @NinniTokan:

  Hehe, ja man kan inte annat än le åt sådant:)

  Jag kan iofs tycka att avslutningen, med förslag om speciell jämställdhetsrevision inte är så lyckad, men i förhållande till de nuvarande direktiven är det givetvis en förbättring även det. Om man sedan öppnar för att jämställdhetsrevision inte behöver ha könsmakts-perspektiv, utan kan ha ekonomiska, psykologiska eller biologiska perspektiv kanske det till och med är en fördel. Man ser igenom projektet för att förhindra förhindra att fördomar om kön ska spela roll i projektets genomförande.

  Men det allra viktigaste är att man tar efter Norge, och avskaffar de speciella privilegier som könsmaktsteoretiska genusforskningen har fått. Anslagen för forskning måste bli rättvisare.

 8. Pelle Billing skriver:

  Mia och Mars,

  Till att börja med har jag lagt till en länk i widgeten för Viktiga artiklar. Tack för idén!

 9. Erik LL skriver:

  Bra som fan Pelle. Känns tryggt här med dig vid spakarna. Jag misstänker att följande år kommer bli mycket intressanta!

 10. leifer skriver:

  Pelle

  Nu har jag tagit mig tid och lyssnat på hela programmet. Du är mycket välformulerad och har en bra approach! Jag ligger nog visserligen lite till ”höger” om dig i läget som är nu i Sverige, men inser samtidigt att din metod nog är mer vägvinnande. Jag hoppas bara innerligt att du inte tappar dina värderingar åt fel håll, blir lite orolig när jag hör dig tala så väl om ”goda feminister” och ser då risken som verkar drabba riksdagsmän (till sist tycker alla lika). Jag har fortfarande inte träffat nån feminist som t.ex. vill att män ska ha samma möjligheter i reproduktionen fullt ut och dessutom upplevde jag att jämställdhetsdebatten ständigt tycks handla mest om arbetslivet. Och kanske är jag mer åt girlswritewhat hållet i min kritik mot feminismen, jag tycker hon är den klart mest lysande talare jag hört just nu när det gäller den kritiken. Jag blir också lite orolig när du pratar om att du har enbart den gamla feminismen som din ledstjärna (som du säger i programmet), då den formulerats utifrån en kvinnligt perspektiv och med kvinnliga problemformuleringar (med det inte sagt att det finns mycket bra där också).

 11. Mariel skriver:

  Det var ju kanoners! Ska länka till radioklippet. Fira med en ny bloggträff snart ;-)

 12. NinniTokan skriver:

  Jag satt och tänkte på denna radio-grej.. o log i min ensamhet åt ”Vår Pelle”..
  Så dök en annan sak upp i mina tankar som jag började fnissa åt, så jag måste bara delge detta.

  Denna dök upp i mitt huvud.
  Tänk en människa som bara hört namnet Pelle Billing i dessa artiklar… och så plötsligt finns han där i radion. Vilken otrolig kontrast-krock det måste bli att möta ”hataren” Pelle med hans sakliga lugn och mjuka röst då.

Google