Dags att damma av transgenus-motorn

13 april 2012, av Pelle Billing

Blev tipsad om en nöjeskrönika i NSD som är något utöver det vanliga. Här är ett par citat:

Jag är arg. Jag är så jäkla arg. På patriarkatet. På detta system, skapat av oss människor, som låter personer födda med kuk växa upp till ibland väldigt obehagliga och för den delen även farliga människor. Till någon sorts norm som vi andra (lika många är vi, men ändå är vi kvinnor/tjejer/transpersoner ”de andra”) måste anpassa oss till.

Jag blir så jäkla arg när män tar sig rätten att börja kladda på kvinnor på nattklubbar utan att veta om det är okej eller inte. Jag blir arg för att män tar sig rätten att våldta, mörda och slå kvinnor. Dagligen. I Sverige och i världen.

Jag är arg för att män krigar, pucklar på andra män och ger varandra kompislöner. Män gör mig fett irriterad när de alltid tror att de vet bäst, när de tar sin hand om sin fru/flickvän som om de ägde henne. Jag blir arg på män för att de inte själva ser de patriarkala strukturerna, för att de inte ger ifrån sig makten de besitter, för att de löjligförklarar kvinnor i maktpositioner och för att de tror att de kan döma/kommentera/utöva/skriva om sport bättre än vad kvinnor kan.

Jag blir äcklad och arg på män som åker österut enbart för att köpa sig en fru, blir arg på män som tror att sex är en mänsklig (läs manlig) rättighet. Jag blir arg på män som låter högljutt offentligt och på de män som inte kan pricka rätt i toastolen när de står upp och kissar.

Den här artikeln – i sin helhet eller med ett specifikt utdrag – tigger om att transgenusfieras. Vad händer om vi byter kön i texten? Vad händer om vi sätter in en annan samhällsgrupp?

Publicera era alster i kommentarerna!

Tipstack: Går till S och Erik!

 

135 kommentarer på “Dags att damma av transgenus-motorn”

 1. Virre skriver:

  Det hela har diskuterats på Flashback, och där tas även en del andra intressanta artiklar upp, med anknytning till bl.a. denna artikeln:

  https://www.flashback.org/sp36776765

  https://www.flashback.org/sp36764249

  För er med en högst begriplig skepticism för flashback, så går jag själv i god för att länkarna är rumsrena och bjuder på mycket intressanta frågeställningar kring detta lokalpressfenomen!

 2. Bashflak skriver:

  Numera finns väl en hen-generator också? Vad händer om transgenusmotorn körs på en hen-text?

 3. NinniTokan skriver:

  Istället för att bli arg så ser jag till att ta mitt ansvar för mitt liv.

  Jag är arg för att alla personer som spelade trummor idag på torget var snubbar. Vad ger män rätt att alltid ta detta offentliga utrymme i beslag?

  Jag är arg för att titthålet i min dörr är anpassat till en lång person (läs man). Precis samma sak gäller min badrumsspegel. Okej, jag är under kvinnlig medellängd men ändå. Min spegel sitter i snubbhöjd.

  Således sitter mitt titthål precis i ögonhöjd för mig, mina båda grabbar får vackert böja på sig för att titta. Spegeln sitter så den funkar för oss alla tre. Och hade jag velat spela trummor på torget så hade jag gjort det och jag vet att ”snubbarna på torget” hade välkomnat mig.

  Så väljer jag, Sophie Gunnarsson väljer att bli arg.
  Vi får själv som individer leva med konsekvenserna av våra val, då vi båda är vuxna.

 4. Joel Bergqvist. skriver:

  Ansvarige utgivaren gömmer sig bakom floskler och tar inte ansvar för att det sprids sexistisk hatpropaganda i hans tidning, ryggradslöst.

 5. Bashflak skriver:

  Jag tycker det syns att den där krönikan är skriven av en ung människa. Den innehåller ett brinnande engagemang men bara radar upp en massa slitna klyschor, ungefär som när SSU och MUF debatterar på lokalnivå. Innehållet förflyttas från ursprungskällan till spalterna utan att passera skribentens hjärna.

 6. Lorem Ipsum skriver:

  @Bashflak, om man kör texten genom en henalizer så kommer den bara att vara begriplig för prästen, kantorn och kyrkvärden.

  Sedan så var texten underhållande. Arg, ung, vit, privilegierad kvinna med rätt politisk åsikt och sexuell läggning skriver arga lappar till patriarkatet efter samma gamla mall.

 7. Per skriver:

  Bashlak: Utöver ditt antagande att det var en ung människa (finns gott om äldre människor som inte har bättre fantasi än så här också) måste jag säga att din sammanfattning är klockren! JUST det här är vad som stört mig vad gäller oerhört många intellektuellt lata människor, men jag har aldrig fått det svart på vitt förut. Tack!

 8. Mr Galahad skriver:

  Vilket självmål :-)

  //Mr G

 9. NinniTokan skriver:

  @Bashflak:

  radar upp en massa slitna klyschor
  Jag har kanske dålig humor, men för mig var den artikeln ren komedi.
  De här klychorna som används för att belägga att ”mannen är norm”, ”patriarkatet” det innehåller två huvudindgridienser, cherry picking och frånsägande av eget ansvar.

  Cherry picking
  Jag lever med två män, min man och min son. När vi sitter i soffan kan dom två inte sitta på platser intill varandra, när vi flyger(eller använder annan kollektivtrafik) måste jag sitta i mitten. Varför? Sätena är inte anpassade efter deras axelbredd. När jag sitter i mitten eller platsen bredvid är tom kan dom utnyttja det området för sin axelbredd.
  Min man har svårt att hitta bil, för han har för långa ben för många modeller. Jag är under medellängd för kvinnor, jag har aldrig hittat en bil jag inte kan köra. Min man klagar ibland på att täcket är för kort, det har jag aldrig märkt. Han är medellång!
  Vilket kön är det som behöver beställa extralånga sängar?
  En av orsakerna till att män sitter med benen i sär i kollektivtrafiken är att man skulle behövt en högre höjd på sätet. Men då hade vi kvinnor fått dingla med benen, hur skönt är det?

  Så nej! världen är inte byggd efter ”mansmått”, världen är byggd ”mitt i mellan”. Så varför är ”mannen normen”?

  Den andra delen, ansvarstagande handlade min förra kommentar om.

 10. Bashflak skriver:

  Per: Betyder ditt gillande att du kommer att upprepa mina ord utan att de passerar din hjärna? ;)

 11. Hördur skriver:

  @NinniTokan

  Tack!!! det där känner jag mig igen i!

  förövrigt så gör den här kvinnans politiska åsyn mig arg. Jag måste ofta böja mig för att gå igenom dörrar från 1800-talet, och jag är endast 1.86, över skandinavisk medellängd för män, men inte extremt, jag klagar inte över ”matriarkatet”, jag godtar att folk var kortare förut, och hon borde nog godta att folk är långa nu, och att hon är extremt kort, och hämta en pall till sitt kikhål och spegel (ni vet, som man har när man har små barn), eller ringa en kontraktör för att få sin spegel flyttad.

  Jag blir också arg över att hela hennes inlägg saknar verklighetsbasis.

 12. Nils Jungenäs skriver:

  Det här med dubbla måttstockar…

  Att skriva en text som blir fullständigt politiskt förkastlig när man byter ut pronomen och folkgrupper mot andra, tyder inte det på en oerhörd enögdhet och enfald? Jag förvånas ständigt över hur pass korkade många av de texter är som trycks i våra tidningar. Jag förvånas över att ingen reagerar. (nåja, ingen i det politiskt korrekta etablisemanget iallafall)

  Ta det här med den så kallade F!’s kampsång: Det uppseendeväckande var ju inte att tre dumma fjortisbrudar sjunger om att de hatar män, utan däremot att HELA lokalen ställer sig upp och applåderar efteråt. Hur tänkte dom?

 13. Jocke skriver:

  Jag tänker på den där reggea-artisten som nu inte får spela i Sverige på grund av homohat i texterna. Ett helt korrekt beslut enligt min mening och som jag sett att de stora medierna stödjer.

  Sådan här skit, eller teaterföreställningar baserade på SCUM, är däremot helt okej. Det till och med hyllas av medier och ”kulturpersonligheter”.

  Som sagt. Dubbla måttstockar. En viss sorts hat är tydligen alltid okej.

 14. Jo skriver:

  Allmän info för kortsynta: Det är inte mer än några decennier sedan kvinnor inte fick bli präster i svenska kyrkan, knappt förekom som kommunalråd och minstrar, i största allmänhet skulle ”tiga i församlingen”. Eller åtminstone inte prata så högt, och inte förvänta sig att bli tagna på lika stort allvar som män. Mannen som norm inom ett antal områden är inte något som försiggick på stenåldern, och sedan länge är glömt och begravet. Det är något som fortfarande var rätt normalt när jag var liten på 1960-talet. Och som likt en envis tradition, om än försvagad, sitter kvar i en massa hörn här och där fortfarande. Ett av de hörn där traditionen är mindre försvagad än på många andra ställen är Norrbotten, där den citerade krönikan är skriven. Den må vara överdriven och enögd. Men den är inte grundlös.

 15. Nils Jungenäs skriver:

  Vi gillar olika

  inte fan var det olika åsikter den slogan syftade på iallafall. Vi har åsiktsfrihet Sverige, så länge man uttrycker rätt åsikt. Hat är bara hat om det riktas mot fel grupp. Helt sjukt faktiskt. Sverige är trasigt.

 16. Fredrik Hu skriver:

  @NinniTokan, jag skulle kunna fortsätta att fylla på den där listan men nöjer mig med de tre saker som jag har störst problem med i min vardag som svensk medellång man.

  När jag åker tåg sitter nackstödet strax under mina skuldror och eftersom jag redan har en dålig rygg innebär det att jag efter varje tågfärd har extremt ont i ryggen.

  Bilar är anpassade människor med kortare överkroppar och jag måste sitta fram för att slippa sjunka ihop som en säck potatis (tänk ryggen igen) eller lägga huvudet på sned hela resan. Sitter jag fram sitter jag så att huvudet precis är i takhöjd.

  Diskbänkar och handfat sitter för långt ned och det blir en otrevlig arbetsställning.

  Som du säger är världen inte anpassade för mäns kroppsdimensioner och inte heller för kvinnors utan för någon slags medelmänniska som inte finns. Alla har det obekvämt i olika situationer. Tyvärr får skribenter som inte kan tänka utanför sig själva otroligt mycket plats i tidningars krönikor.

 17. Maria skriver:

  Virre:
  ”För er med en högst begriplig skepticism för flashback…”
  Flashback är ett forum som garanterar anonymitet. Det finns förstås galenpannor som skriver där men det finns också yrkesfolk som behöver vara anonyma som skriver där och som har goda insikter och källor. Kvaliteten beror alltså inte på forumet, utom på vem som skriver och vad som skrivs. Detsamma gäller ju för andra forum, även kvällspressen (eller skymningspressen som några väljer att skriva).

 18. Virre skriver:

  @Maria:

  Jag är mycket väl medveten om att Flashback är enormt utbrett inom de allra allra flesta grupper (feminister är dock lite av ett undantag, eftersom deras åsikter inte förs av mer än ett par användare), men det gör ju inte skillnad i att den absoluta majoriteten människor offentligt avvisar Flashback som internetsmuts.

  Personligen tycker jag forumet är fantastiskt! Visst är det mycket skit, men fokus ligger generellt på att föra en debatt med gott understöd i källor, vilket oftast innebär att politiska megafoner inte få gehör ändå. (Kanske är det därför feminismen och genusvetenskapen har svårt att hävda sig på Flashback? ;) )

 19. Mars skriver:

  Jag gillar transgenus-motorn, eftersom den berättar med tydlighet om en persons människosyn: Personen anser att man kan klassificera människor efter attribut som hudfärg, kön och sexuell läggning, belägga dessa människor med olika egenskaper som inte är direkt kopplade till dessa attribut och därigenom uttrycka sitt förakt för dessa människor.

  Är den utpekade gruppen kvinnor kallas det för misogyni, är de judar kallas det antisemitism, är det bögar kallas det för homofobi och är det vita, heterosexuella, medelålders män kallas det politisk korrekt.

 20. Medborgare X skriver:

  Manuell pingback: ”Ännu en anledning varför feminister inte förtjänar någon som helst respekt”

  http://medborgarperspektiv.blogspot.se/2012/04/annu-en-anledning-till-varfor.html

 21. Säpo skriver:

  Ninnitokan: Jag tror inte att bli arg på t.ex att ett band som har kvinnor i sig direkt klassas som ett ”tjejband” när det inte finns ”killband” på samma sätt är motsatsen till att inte ta ansvar för sitt liv.

  Jag tror inte ilska öht är motsatsen till att inte ta ansvar och en del saker går inte att förändra. Jag har aldrig reagerat på titthål och speglar men många bor i hyresrätt – svårt att ändra på.

  Jag tänker osökt på en vän jag har som är större än alla andra (lång, bred, stor) och som känner att världen är oanpassad för denne och önskade att allt var bara lite större ^^ – om så bara skedar!

  Ilska kan vara en kreativ och förlösande känsla, den måste inte vara det, men den kan vara en katalysator för kreativ reaktion/aktion.

  Ang. ditt andra inlägg så finns det standardmodeller baserade på en genomsnittsnorm men det finns också budget och den blir skuren hit och dit. Samhället är inte anpassat för de avvikande (jag har oftast mest stört mig på diskbänkshöjden ^^)

  Joel: Det är ett känslomässigt inlägg om reflektioner på vad som fortfarande anses vara norm i flera sammanhang. Jämför t.ex detta om mamman som den bästa vårdnadshavaren (vilket självklart inte står i lag, men det betyder inte att människor inte tänker, tycker och agerar som det) och män som blir arga och känner sig kränkta av det och sedan kan man skriva om det på olika nivåer. Alla nivåer som inte är hatiska eller fyllda av personangrepp, mobbing osv är förmodligen krativa för den nyanserade debatten och bilden. Så här känner hon. Så här reagerar hon. Detta är vad hon observerar, eller vittnar om, för att sno lite av Jehovanerna :)

  Lorem Ipsum: Rätt politisk åsikt och sexuell läggning? Vill du utvecka det och förklara dig? Intressant syn på detta verkar du ha, jag vill veta mer! :)

  Hördur: ”Klagar över ”matriarkatet”". Berätta mer om matriarkatet och din syn på detta? mkt Intressant eftersom det ibland påstås aldrig funnits matriarkat, kvinnligt styre, kvinnliga soldater, kvinnligt förtryck och kvinnlig ondska (personligen har jag bara träffat på män som för fram dessa åsikter … någon annan som har en annan erfarenhet?)

  Och hela hennes inlägg saknar inte verklighetsbasis men det är väldigt personliga reflektioner blandat med en del allmänna observationer och dessutom baserat på hennes känslor och hennes perspektiv.

  Nils Jungenäs: hej igen :) Den där videon visade en av mina vänner med asbergers för mig och förklarade hur rädd han var för feminister och att han nu hatade dem. Jag tyckte det var sorgligt. Det är ett vidrigt knippe nutidshistoria. Jag vill här dock slå ett slag för skummanifestet som jag hoppas att de flesta har läst http://www.churchofeuthanasia.org/e-sermons/scum.html
  och jämföra den hatiska och negativa och inte speciellt ironiska eller ens provocerande utan tragiska videon med fi´s kampsång med detta retoriska humoristiska ironiserande grepp som Solanas använder för att visa på ord som män i offentliga debatter i historien använt mot kvinnor (och homosexuella) där jag vill lyfta fram toppen av isberget ”kvinnor har intuition, män har intelligens.”
  Vad tycker du om det sista citatet?; som jag hört allt för ofta, även i modern tid :/

  Jocke: vi kan väll alla komma överens om att reggeaartisten borde få sjunga vad han vill så länge han inte trakasserar någon?; och kanske t.o.m, då beroende på – det är ibland svårt att se gränser för konst och vad som är nyttigt och inte och vilka grepp man kan ta till för att belysa t.ex en offentlig persons nackdelar och misstag, även uttrycka vad vi kallar för personangrepp beroende på dess natur och mottagarens position?

  Jo: Vill du berätta lite mer om Norrbotten? Kanske ett personligt anonymt porträtt och några citat?

  Jag tänker på landsbygden och hur alla jag träffade på där jag bodde förrut (även flickans pappa) hade bestämt att denna flickan var en hora och pratade vitt och brett om henne (något som hennes pojkvän, som jag också kände, och som var en riktig ”bock” aldrig fick höra ett ord om.)

 22. Säpo skriver:

  Medborgare X: sweetsomething menar du verkligen att människor som påstår sig vara feminister inte förtjänar ”någon som hellst form av respekt”?!

  Vill du utveckla detta påståendet och hur du tänker där?

 23. Nils Jungenäs skriver:

  @Säpo:

  ”-…detta retoriska humoristiska ironiserande grepp som Solanas använder för att visa på ord som män i offentliga debatter i historien använt mot kvinnor.”

  Solanas verk är inte satir. De som påstår det vet inte vad ordet beryder. Hon var psykiskt sjuk och ville verkligen att män skulle dö.

  Ej heller var scum-manifestet en spegling av vad kvinnor får utstå.

  Nu tappade jag totalt respekten för dig.

  ”-kvinnor har intuition, män har intelligens.”

  Jag tycker naturligtvis att det är korkat. Vad trodde du? Varför frågar du det? Det lika korkat som att säga:
  -Män våldtar.
  -Män har högre lön än kvinnor.
  -Invandrare är kriminella.
  -Zigienare är tjuvar.
  -Män slår kvinnor.
  Osv…

  Tack och hej.

  Tillägg:
  Det anmärkningsvärda med F!’s så kallade kampsång var inte sången i sig. Idioter finns det överallt i världen. Det anmärkningsvärda var att publiken (hela det politiska partiet) jublade och applåderade.

 24. Mia. skriver:

  @Medborgare X:

  Tror du fått tag i fel bild. Det där är vad jag förstår Linda Moestam.

 25. Säpo skriver:

  Nils Jungnäs: Att skjuta Andy är inte samma sak som att vilja att alla män skall dö, men jag håller med dig, Solanas var en sjuk människa, det betyder inte att det inte också fanns skarpsinne i henne och för mig är det uppenbart att SKUM är satir och även då (som church of euthanasi uppfattat) en önskan om att alla människor dog … ! (eller en satir om detta)

  Nej skummanifester var en spegling av debatter och åsikter som framförts om kvinnor i historien som mindre vetande, svaga, passiva, ointelligenta, hysteriska osv genom att använda en vriden spegel. Ett klassiskt grepp.

  Du tappade totalt respekten för mig? Hur kan man totalt tappa respekten för en annan människa?

  Och hur kan en fråga om en text och om den är satir eller inte ligga till grund för en hel potentiel dialog. Du uppfattar den inte som satir, jag gör det, betyder det att jag då skrivit under på din uppfattning och tycker om manifestet på de premisser som du tillskrivit det?

  Det är toppen då på det historiska isberg som jag refererar till redan ovan här benämnt men ett exempel till: kvinnan bidrar ö.h.t inte till barnet hon är endast ett kärl.
  Har du hört talas om kvinnor som gick till läkaren och fick könsmassage för hysteri?

  Nu är det så att män våldtar i större utsträckning än kvinnor. Inte då sagt att kvinnor inte våldtar.

  Ang. lön: http://www.scb.se/Pages/PublishingCalendarViewInfo____259923.aspx?PublObjId=1749

  invdandrare(?) och romer har länge varit en åsidosatt grupp i samhället, speciellt då romer som fortfarande föföljs runt om i Europa och att stå utanför, som pelle kallade det ”värmen”, leder då till ökad kriminalitet. Vad är det för skillnad på kriminalitet och tjuveri?

  Mäns våld mot kvinnor är grövre och sker i större utsträckning. Nu inte sagt att kvinnor inte utför våld mot män.

  Allt detta vet vi, den intressanta frågan blir då: varför är det så här?

 26. Mia. skriver:

  @Säpo:

  Nu heter jag visserligen inte Nils men när det gäller våldtäkt och grövre våld tror jag orsaken främst är biologisk. Mäns och kvinnors sexualitet och fysiska styrka skiljer sig åt generellt. De män som missbrukar makt (en mkt liten minoritet) på detta sätt skiljer sig nog inte så mycket från de kvinnor som missbrukar makt men att de använder och har tillgång till lite olika maktmedel generellt.

 27. Säpo skriver:

  Nej men Mia det är klart att du får hoppa in och prata så mkt du vill även om du inte heter Nils ;)

  Jag tycker det är bra att dra paralleler mellan våld och våldtäkt men det finns självklart stora skillnader, även om jag anser att våldtäkt är en form av våld.

  Jag håller med dig om att kvinnor och män som missbrukar makt och våld inte skiljer sig så mkt åt (eller skiljer sig mkt åt individuellt, inte könsligt!).

  Men jag vill sätta fokus på den svåra frågan ”våldtäkt” i relation till ”biologiska orsaker” eftersom jag då får funderingar på om det är mäns könsliga utformning som skapar potentialen och möjligheten till våldtäkt. Jag tror att det ligger djupare än så, men ligger det något i det?

  Det finns en gammal klyscha om att deflesta människor med makt missbrukar den. Jag vet inte om det är sant. Vad tror du? Korrumperar makt?

  Den fysiska styrkan är kanske ett historisk argument och då applicerbart på de nedärvda mönstren vi har men idag kan man knappast tala om en relevans i frågan om styrkeskillnad. Man kan köpa en pistol. Eller knockoutgas. Det finns många sätt att utjämna den potentiella fysiska maktobalansen.

 28. michael skriver:

  Säpo.
  Forskning har visat att det är lika vanligt med kvinnlig förövare som manlig när det gäller relationsvåld.Staten satsar en miljard på mäns våld mot kvinnor och 0kr på kvinnors våld mot män.
  En finsk studie som nyligen publicerades visade att kvinnor stod för 67% av barnmisshandeln och män 33%.
  Psykologer som sysslar med sexuella övergrepp brukar tala om att 20% av förövarna är kvinnor.En svensk kvinnlig advokat berättade att om en kvinnlig förövare tillstyrker sexuellt övergrepp under förundersökning så läggs den ändå oftast ner vilket aldrig sker med manliga.
  Om vi lever i ett patriarkat varför straffas då män medans kvinnor frias eller att samhället tittar bort för samma brott

 29. Säpo skriver:

  Michael: Hej på dig!

  Den forskningen har jag inte tagit del av! Vill du delge mig den?

  Jag talade innan om det grova våldet (där vi kan se på dödsiffrorna 17 vs 4(?)) som då vanligare är av män. Varför är det så?

  Lite statistik om det kan vara till nytta:
  http://www.roks.se/M%C3%A4ns%20v%C3%A5ld%20mot%20kvinnor/Fakta/statistik/sexualbrott

  http://www.roks.se/M%C3%A4ns%20v%C3%A5ld%20mot%20kvinnor/Fakta/statistik/valdsbrott

  http://www.scb.se/Pages/ThematicTables.aspx?id=327728

  Att våld skulle vara manligt per se vänder jag mig mot.

  Vad menar du med ”sexuella övergrepp”?

  Det är möjligt att advokaten sa så, det är inte min erfarenhet, förundersökningar med manliga förövare läggs ofta ner.

  Statistiken säger oss att män oftare utövar våld mot kvinnor, den säger oss att män mycket oftare våldtar och om man skall stifta lagar och skapa åtgårder så är det viktigt att göra det på en faktabaserad grund och inte på antaganden. P.g.a statistiken tror man att det finns mycket fler kvinnor som lider av mäns våld än tvärtom och det betraktas då som ett större samhällsproblem och eftersom man har det resurcer man har prioriterar man efter det som bevisat vara mest skadligt och förekommande. Fick du svar på din fråga?

 30. Mia. skriver:

  @Säpo:

  ”­Men jag vill sätta fokus på den svåra frågan “våldtäkt” i relation till “biologiska orsaker” eftersom jag då får funderingar på om det är mäns könsliga utformning som skapar potentialen och möjligheten till våldtäkt. Jag tror att det ligger djupare än så, men ligger det något i det?”

  Ja dels är det nog anatomi men att kvinnor (vissa) kanske tilltvingar sig sex på annat sätt än med våld. Och kanske är det inte den makten kvinnor vill ha generellt utan annat som relationen och att maktmissbruket då kanske snarare handlar om andra typer av kontroll än den sexuella. Vad tror du det är som går djupare som du skriver?. (Kanske har du redan läst den men länkar en artikel)

  http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/man-och-kvinnor-ar-lika-som-bar

  ”Det finns en gammal klyscha om att deflesta människor med makt missbrukar den. Jag vet inte om det är sant. Vad tror du? Korrumperar makt?”

  Nog kan säkert makt korrumpera men jag tror främst att ‘maktmänniskor’ söker sig till ‘arenor’ där de kan utöva makt, dvs att de sas från början redan är ‘korrupta’. Och då finns det alltså även andra arenor än ‘maktens korridorer’.

 31. Mia. skriver:

  @Säpo:

  Lite ‘invändningar’ mot ROKS sätt att presentera statistiken. Det står:

  ”Varje år tar Brottsförebyggande rådet, Brå, fram statistik kring mäns våld mot kvinnor. År 2010 gjordes 27 312 anmälningar av misshandel mot kvinnor över 18 år. I 85 % av fallen var den misstänkta en man. I tre av fyra av de anmälda fallen var den misstänkte gärningsmannen bekant med kvinnan, i vartannat fall närstående.”

  Under samma period var det totala antalet anmälda misshandelsbrott alltså 87 500. Främst vissa mäns våld mot andra män men även kvinnor alltså (i 15% av fallen var den misstänkta en kvinna). Att personen var bekant med kvinnan kan betyda att det var en klient, en kollega, granne, eller studiekamrat etc. I vartannat fall närstående står det sen. Såhär står det hos Brå:

  ”Den allmänna bilden av våldet mot kvinnor är att det främst sker inom ramen för en nära relation. Drygt en fjärdedel av de kvinnor som uppger att de råkat ut för våld har blivit misshandlade av någon närstående — det visar svaren i Nationella trygghetsundersökningen. Enligt undersökningen är dock den vanligaste typen av våld mot kvinnor inte det våld som sker i nära relation, utan det som utövas av en bekant person som inte är närstående. När kvinnor utsätts för våld av en ytligt bekant sker det ofta i samband med arbetet.”

  http://www.bra.se/bra/brott–statistik/kvinnomisshandel.html

  När vi talar om det som vi menar med relationsvåld (i detta fall man mot kvinna) så anmäls alltså i genomsnitt 2500 fall/år.

 32. Nils Jungenäs skriver:

  @Mia.:

  Enligt färska undersökningar i USA där man gjort ett slumpmässigt urval snarare än ett urval där man undersöker de som liksom ”hamnar i knät” genom anmälningar o dyligt, så är till och med sexualbrotten jämt fördelade mellan könen. Ska se om jag kan hitta den på nätet.

 33. Nils Jungenäs skriver:

  ROKS statististiska rapporter litar jag inte på för fem öre. De ljuger ofta genom att göra cikuskonster med siffrorna. Varför – kan man fråga sig.
  Som exempel kan nämnas att de hävdade att rättsväsendet behandlar våldtäkter sämre än andra brott eftersom friandegraden är så hög. I själva verket beror det på att just våldtäkterna drivs till åtal och rättegång oftare och på lösare grunder än andra brott och således blir de anklagade ”friade” istället för att brottet bara avskrevs på grund av ”brist på bevis” eller ”spaningsuppslag saknas” osv. DET nämnde de dock inte. Man får vara väldigt vaksam när man läser roks rapporter. Om något verkar konstigt så ÄR det något lurt.

 34. Taste in men skriver:

  Jag tror jag spyr! Vidrigare text få man leta efter.

 35. Jo skriver:

  Nu har jag roat mig. Blev inte perfekt, men kanske lite småkul. Läses gärna parallellt med originalet, länk finns i början på pelles text.

  Matriarkatet gör mig upprörd varenda dag – Nöjeskrönika.

  Jag är arg. Jag är så jäkla arg. På matriarkatet. På detta system, skapat av oss människor, som låter personer födda med fitta växa upp till ibland väldigt obehagliga och för den delen även farliga människor. Till någon sorts norm som vi andra (lika många är vi, men ändå är vi män/pojkar/transpersoner ”de andra”) måste anpassa oss till.

  Jag är arg mest hela tiden i och för sig, inte bara nu när jag skriver detta. Matriarkatet gör mig upprörd varje dag. Året om. Jag är arg för att alla personer som dansade afrikansk dans idag på torget var donnor. Vad ger kvinnor rätt att alltid ta detta offentliga utrymme i beslag?

  Jag är arg för att dammsugarskaftet är anpassat till en kort person (läs kvinna). Precis samma sak gäller min diskbänk. Okej, jag är över manlig medellängd men ändå. Min diskbänk sitter i donnhöjd.

  Jag blir så jäkla arg när kvinnor tar sig rätten att börja kladda på män på nattklubbar utan att veta om det är okej eller inte. Jag blir arg för att kvinnor tar sig rätten att slå män och barn. Dagligen. I Sverige och i världen.

  Jag är arg för att kvinnor mobbar och manipulerar, trycker ner andra kvinnor och gaddar ihop sig mot män. Kvinnor gör mig fett irriterad när de alltid tror att de vet bäst, när de försöker uppfostra sin make/pojkvän som om de ägde honom. Jag blir arg på kvinnor för att de inte själva ser de matriarkala strukturerna, för att de inte ger ifrån sig makten de besitter, för att de löjligförklarar män i relationer och föräldraskap och för att de tror att de kan utöva, bedöma, prata och skriva om känslor och empati bättre än vad män kan.

  Jag blir så jäkla arg på de matriarkala strukturerna som gör att nästan bara kvinnor är chefer på de stora svenska opera- och teaterscenerna. För att inte tala om det faktum att Sverige i princip bara haft kvinnliga kulturministrar de senaste tjugo åren. Jag blir så jäkla arg på detta system som gör att det så lätt sätts ett manligt kodat ord framför exempelvis sköterskor och förskollärare när det just handlar om manliga yrkesutövare.

  Jag är sjukt arg på kvinnor för att de är så bekväma i sin kvinnlighet att de inte ens uppfattar den, för att de fortsätter att se till att hjälp när man mår psykiskt dåligt är anpassade efter dem själva och för att de så ofta får vara måttstocken.

  Jag blir äcklad och arg på kvinnor som åker till afrika enbart för att köpa sig en tillfällig älskare men kallar det för romantik, blir arg på kvinnor som tror att sex är en mänsklig (läs kvinnlig) rättighet. Jag blir arg på kvinnor som låter högljutt offentligt och på de kvinnor som inte kan fälla upp sitsen igen när de varit på toa.

  Jag stannar där. Låter er få bli arga på mig istället. För att jag generaliserar och för att jag ibland pratar om kvinnor som grupp istället för matriarkala strukturer. Och framförallt för att jag är en vit heterosexuell man som borde hålla käften. Eller inte. Tack för mig.

  Av en inte fullt så allvarlig Jo

 36. henkef skriver:

  Frånsett eventuellt utövat våld innebär våldtäkt i evolutionära termer och i värsta fall att ofrivilligt bli påtvingad en annan människas halva genuppsättning. Detta är vidrigt. Otrohet innebär inte våld men kan för mannen resultera i samma biologiska katastrof. Idag finns både abort och DNA-test men allvaret i dessa två kriminella och moraliskt förkastliga handlingar är densamma.

  Räknar man på det så innebär en otrohet upptill 20 % risk att kvinnan i ett par blir befruktad av en annan man och att den blivande pappan därmed berövas 10 % av sin fertila kapacitet.

  Våldtäkt innebär 20 % risk att kvinnan blir befruktad av en annan man än den tänkta och att hon berövas 10 % av den tilltänkta mannens gener. Men även mannen och eventuella tidigare barn i tex ett tänkt jägar & samlar samhälle eller nutida äktenskap riskerar att drabbas. Därför anser jag att våldtäkt mot gift kvinna och ensamstående mamma bör benämnas som våldtäkt mot familj och ge proportionerligt högre straff, i relation till våldtäkt mot singelkvinna.

  Våldtäkt är något allvarligare än otrohet beroende på själva övergreppet men annars är det två olika sidor av samma mynt. Lika hemska, lika gemena.

  Det finns alltså skälig anledning till att stora delas av vår värld bestraffar dessa två handlingar ungefär lika hårt. Feministiska länder visar däremot ingen som helst respekt för mannen, utan allt utgår ifrån kvinnans perspektiv.

 37. Gonzo skriver:

  ”Jag blir äcklad och arg på män som åker österut enbart för att köpa sig en fru, ”

  Luktar avundsjuka och bitterhet lång väg.
  Är det bättre att männen stannar i Sverige och köper fruar här? Bjuder på drinkar, middagar. Är ”romatiska” och bjuder ännu mer och försörjer svenska kvinnor?

 38. Hurtbullen skriver:

  Om man googlar sig fram till regeringskansliet så finns där en särskilt webbsida under fliken jämställdhet , och den handlar om tadaa ” Mäns våld mot kvinnor ”

  Ett utdrag : ” Mäns fysiska, sexuella och psykiska våld mot kvinnor utgör ett allvarligt hinder för jämställdhet och kvinnors fulla åtnjutande av mänskliga rättigheter. ”

  http://www.regeringen.se/sb/d/3208

  Vad som sägs här rakt ut är att männen som råkat ut för våld,kränkningar och det (vanligt förekommande) psykiska våldet mot män i relationer med närstående kvinnor, räknas inte riktigt in i ekvationen ,och regeringens deklaration om mänskliga rättigheter.

  Något som är katastrofalt naturligtvis för de män som enbart döms enligt kvinnofridslagen och inte som ett misshandelsmål . Lagen är främst tänkt mot notoriska kvinnomisshandlare där männen oftast har en psykiatrisk diagnos,missbruksproblem och låg social ställning . Dessvärre har kvinnofridslagen fått en ändamålsglidning , och numera ingår även paketet med sexuellt ofredande , våldtäkt och misshandel där kvinnor anmäler en man, och som får högt prio,rubriceras som allmänt åtal per automatik och där det numera , tyvär också , ett feministkorumperat rättmaskineri. Dessa män ska bevisa sin oskuld mot hela detta uppbåd.. Detta är vad Julien Assange kallade ” Sweden,the Saudi-Arabia of feminism”

  Och mannens mänskliga rättigheter blev väldigt snabbt eroderade. Väldigt snabbt.

  Det hela borde naturligtvis stöpas om radikalt. Även män har rätt att bli lämnade ifred från psykiskt misshandel, inte minst av ett statligt program som vill exemplifiera sina egna förträffliga lagar mot kvinnovåld.

 39. Jo skriver:

  Säpo:

  Angående Norrbotten och gubbvälde/patriarkat: Läs vad Åsa Petersen skrivit i olika sammanhang om detta, och dra av ca 30% för normal könsbias så kommer du ganska nära sanningen. http://www.asapetersen.se

  En bidragande orsak är att de kraftigt mansdominerade gruvorna och järnverket under mycket lång tid varit helt centrala för näringslivet, och att gruv- och metallfacken haft mycket stort inflytande på partipolitiken här uppe.

 40. Gonzo skriver:

  Hurtbullen

  ” Mäns fysiska, sexuella och psykiska våld mot kvinnor utgör ett allvarligt hinder för jämställdhet och kvinnors fulla åtnjutande av mänskliga rättigheter. ”

  Det är få människor som tar den där texten på alvar eller ens förstår vad det betyder.

  Det är bara något som våra politiker, företag, föreningar etc slänger in bara för att dom måste. Det ser bättre ut och är på modet, men vad det står och betyder??
  Nää det vet dom inte.

  Det bara måste finnas med annars är man inte modern.

 41. aik skriver:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14673865.ab

  På Debatt igår var det ett himla liv när det pratades om huliganism där toalettvåldtäkten togs upp. Ingen debattör vågade ifrågasätta. Nu visar det sig återigen bara ha varit påhitt. Inte konstigt att så få resurser finns över och att polisen inte hinner med något annat än kvinnor, kvinnor och återigen kvinnor. Jag är mycket skeptisk när jag hör talas om våldtäkt. Man kan nästan utgå ifrån att det inte har ägt rum, man kommer närmre sanningen då.

 42. Hurtbullen skriver:

  Såhär blev min genom transgenusmotorn : * FAIL*

  Motorn verkar hacka lite. Har bara hittat en enda mening som blev transgenufierad av hela artikeln som jag skickade in

  : ” Jag är sjukt arg på män för att de är så bekväma i sin judiskhet att de inte ens uppfattar den, för att de fortsätter att se till att läkemedel är anpassade efter dem själva och för att de så ofta får vara måttstocken.

 43. Lorem Ipsum skriver:

  @Hurtbullen, haha… det där är fan humor… Jag fick en tom sida. Undrar om genusmotorn sprängdes pga för hög belastning.

 44. Hurtbullen skriver:

  Ett önskemål till Transgenusmotorn : Ojojo va kul det hade varit om man fick själv definera orden som texten ska modifieras med. Fniss

 45. Hurtbullen skriver:

  @Lorem Ipsum:

  Jag råkade kopiera URL:en fel, det kom med en dublett på HTTP:// i början, så den brakade ihop

 46. Hurtbullen skriver:

  Nu när det är lite fredagsmys här på tråden , tänkte jag spamma lite roliga youtubeklipp på temat . Hittade ett hett tips till alla glada grabbar som är ute och vill möta en anständig flicka :-)

  Det ligger en del i det.

  http://www.youtube.com/watch?v=3QIBlEyzIr0

 47. Hurtbullen skriver:

  En 5 årings syn på jämställdhet och tjejer.

  http://www.youtube.com/watch?v=ru4k5ygePFk

 48. Bashflak skriver:

  SÄPO – SCUM-manifestet är lika ironiskt som Das Kapital, Mein Kampf och Breiviks Manifest. Men jag antar att du skrattar lika mycket åt de verken också?

  Karl Marx mördade ju inte ens någon för att understryka sitt allvar, så det verket bara MÅSTE ha varit ironi, eller hur?

 49. per hagman skriver:

  @Hurtbullen:

  den var ju kul.

  Per Hagman

 50. leifer skriver:

  NSD är väl vänster om vänsterpartiet och alla i Norrland tycks vara kommunister, inget att förvånas över. Frågan är bara varför Norrlänningar hör så mycket i media, en tiondel av Sveriges befolkning.

 51. Gunnar skriver:

  Äh, lilla Sophie har nog bara en släng av PMS. Stackars lilla gumman.

  /En gubbe

 52. per hagman skriver:

  @Hurtbullen:

  Women: Know Your Limits

  ROFL.

  Jag kommer skratta resten av kvællen.

  De 4 Feministerna med skægg måste jobba på NSD.

  Per Hagman.

 53. Jo skriver:

  leifer:

  ”Frågan är bara varför Norrlänningar hör så mycket i media, en tiondel av Sveriges befolkning.”

  Det är vetenskapligt bevisat att vi är intelligentare.

 54. S skriver:

  Leifer> Blandar du inte ihop Norrland och Norrbotten?

  Norrbottningar är speciella, och jag tror att det är rätt så mkt mer ”mansmakt” där än resten av Sverige. Säger kanske en del om kvinnorna också?

  I min syn är Norrbottningen väldigt självsäker, men lite inskränkt. Aningens mer inskränkt än Dalmasen, men masen är lite mer tystlåten i sitt muttrande. Norrbottningen vill ju genom senaste 100 åren alltid hämnas på ”sörlänningarna” som snor skogen, älvarna och malmen.

 55. leifer skriver:

  Jo
  ”Det är vetenskapligt bevisat att vi är intelligentare. ”

  Japp, hört om norrlänningar som drog till Sovjet och blev lite överraskade…

  Vore norrlänningar intelligenta så skulle dom sluta vara så vänstervridna och lära av historien.

 56. leifer skriver:

  S

  ”Norrbottningen vill ju genom senaste 100 åren alltid hämnas på “sörlänningarna” som snor skogen, älvarna och malmen. ”

  Jo jag har också hört dessa dumargument. Du brukar jag kontra med att fråga vad som krävs för att få vara med att äga dessa naturtillgångar och om det kanske egentligen är samerna som äger detta, då blir det lite tyst om man säger så.

 57. Bashflak skriver:

  LOL, ‘Women know your limits’ är förmodligen inspelad på 2000-talet, trots att den ser väldigt gammal ut. Ungefär som när Fredrik Lindström spelade in en fejkad dokumentär om en aldrig existerade svensk musiker som chockade Hylands Hörna med låten ‘Nu ska vi dansa neger-jazz’. Man skrattar åt stereotyperna.

 58. Jo skriver:

  leifer:

  ”Vore norrlänningar intelligenta så skulle dom sluta vara så vänstervridna och lära av historien.”

  Lära sig vadå? Att uförsäkringarna från sjukförsäkringen är bra för folkhälsan? Vänster är inte lika med kommunist, lika lite som höger är lika med fascist.

  Men nu kanske vi är så pass OT och oförskämda att Pelle kommer att radera oss.

 59. leifer skriver:

  Jo
  ”Lära sig vadå? Att uförsäkringarna från sjukförsäkringen är bra för folkhälsan? Vänster är inte lika med kommunist, lika lite som höger är lika med fascist.”

  Vet du vad ordet kommunism betyder, verkar inte så?

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Kommunism

  ”Kommunism (från franskan: communisme och ytterst av latin: communis, gemensam) är en benämning på flera närbesläktade idéer om att produktionsmedlen i ett samhälle bör vara gemensamt ägda. Inom marxismen är det också benämningen på det tillstånd i samhällsutvecklingen där klasserna och staten upplösts och produktionsresultatet fördelas åt alla efter behov.

  Beteckningen kan också ses som en del av den bredare socialismen.”

 60. Hurtbullen skriver:

  @per hagman:

  Politisk korrekthet i all sin skenheliga glans.

  Nu är det männens tur att öppna truten vid middagsbordet och berätta vad som fattas i feministteorierna……… för brudarna ;-)

 61. Malte Skognäs skriver:

  Att sätta på sig genusglasögon är som att sätta Härskarringen på ett finger. Ondskan bara flödar ut ur kroppen i ett ordentligt manshat.

 62. Jo skriver:

  Leifer:

  Jag har rätt hyfsad koll på ett antal av de olika betydelserna av ordet kommunism. Fast jag föredrar engelska wikipedia, mycket bättre kvalitet över lag. http://en.wikipedia.org/wiki/Communism_(disambiguation) Om du inbillar dig att en genomsnittlig norrbottnisk sosse har det klasslösa samhället, eller ens något åt det hållet, som mål har du dålig koll. Sen kan man ju diskutera om man anser att modern socialdemokrati ska räknas som vänster. Men i den vanligaste användningen av ordet vänster i svensk politik är det faktiskt så.

  För övrigt tycker jag att det är rätt sjysst oavsiktlig humor att hammaren och skäran med ganska lite fantasi kan ses som en kastraktionssymbol.

 63. Jenny Kristiansson skriver:

  Jag förstår överhuvudtaget inte meningen med att publicera utdrag från artikeln här på bloggen. Från en tidning som jag aldrig ens har hört talas om, skriven av en människa som jag inte har en aning om vem hon är. Jag accepterar det, men jag förstår det inte. Värsta tänkbara artikel får utrymme här på bloggen och sedan bjuds hyenorna (jag & andra som kommenterar här) in för att bedöma den.

  Vad ska den visa på? Att feminister verkligen ÄR dumma i huvudet? Som att framhålla Osama bin Laden som representant för alla muslimer? Att det hon uttrycker i artikeln på något vis är en allmängiltig åsikt bland människor (svenskar)? Eller ska den rättfärdiga att man helt plötsligt, för att ge igen för gammal ost, börjar förlöjliga kvinnor? Eller jämföra våldtäkt med otrohet som någon här gjorde?

  Vad ska den här artikeln representera? Om EN kommunist skriver en skittext kopplar jag inte samman den kommunisten med ALLA andra kommunister och kommunismen som helhet. Och jag skulle inte posta en massa videoklipp som är lite småhatiska mot kommunister. Inte på denna bloggen i alla fall, jag ser denna bloggen som något mer, faktiskt. Denna bloggen har fan lärt mig en hel del. :-)

  Varför inte bara mailbomba tidningen och få dem att förstå att många blev sårade?

  Pelle jag förstår ju att du vill blanda lågt med högt. Det är naturligtvis din fria vilja. Men som sagt, jag blev lite förvånad denna gången över hur lågt det blev.

 64. [...] Hämtat från Pelle Billings blogg [...]

 65. Joakim skriver:

  Testar andra samhällsgrupper då:

  Jag är arg. Jag är så jäkla arg. På ZOG. På detta system, skapat av oss människor, som låter personer med stor näsa växa upp till ibland väldigt obehagliga och för den delen även farliga människor. Till någon sorts norm som vi andra (ännu fler är vi, men ändå är vi arier och blattar, “de andra”) måste anpassa oss till.

  Jag blir så jäkla arg när somalier tar sig rätten att börja kladda på kvinnor på nattklubbar utan att veta om det är okej eller inte. Jag blir arg för att negrer tar sig rätten att våldta, mörda och slå vita. Dagligen. I Sverige och i världen.

  Jag är arg för att judar krigar, pucklar på andra judar och ger varandra kompislöner. Muslimer gör mig fett irriterad när de alltid tror att de vet bäst, när de tar sin hand om sin fru/flickvän som om de ägde henne. Jag blir arg på judar för att de inte själva ser de sionistiska strukturerna, för att de inte ger ifrån sig makten de besitter, för att de löjligförklarar svenskar i maktpositioner och för att de tror att de kan döma/kommentera/utöva/skriva om aktier bättre än vad svenskar kan.

  Jag blir äcklad och arg på muslimer som åker söderut enbart för att köpa sig en fru, blir arg på zigenare som tror att sex är en mänsklig (läs zigenares) rättighet. Jag blir arg på assyrier som låter högljutt offentligt och på de chilenare som inte kan pricka rätt i toastolen när de står upp och kissar. Inte för att jag är rasist, men ändå.

 66. Jo skriver:

  Jenny K:

  NSD har väl grovt räknat åtminstone 100 000 läsare eller så, alltså inte helt ointressant vad gäller genomslag. Det har blivit rätt sjysst drag i kommentarsfältet till krönikan (inklusive bl.a. ”våra egna” Jungenäs o Aktivarum), d.v.s. ett tillfälle till diskussion lokalt kring dessa frågor. Chefredaktören kommenterar kritik mot krönikan i sin blogg http://www.nsd.se/blogg/bloggare.aspx?blogg=6554325 och det ska visst kommenteras mer utförligt i en redaktionskrönika eller liknande idag lördag. En av mina poänger med att göra en ”omkastad” men liknande version var (förutom att bitvis fullt seriöst kritisera ”matriarkatet”) att visa på att hur rabiat det känns faktiskt kan ha att göra med om det är man själv som sitter i skottgluggen eller inte.

 67. michael skriver:

  Säpo.
  Feminister gör allt för att förneka t.ex kvinnorsvåld mot män och gör allt för att sopa det under mattan.Om feminister var för jämställdhet så skulle dom säga att den frågan behöver vi lyfta fram och ge resurser så även män som lever i destruktiva förhållanden blir hjälpta.
  Ditt svar visar just att feminism har inget med jämställdhet att göra

 68. michael skriver:

  Jenny.K
  Om jag var med i en ism där tongivande journalister och kulturpersoner i samma ism hyllar ett manifest som säger att kvinnor är apor som borde utrotas vad skulle du tycka om den.

 69. leifer skriver:

  Jo

  ”Om du inbillar dig att en genomsnittlig norrbottnisk sosse har det klasslösa samhället, eller ens något åt det hållet, som mål har du dålig koll.”

  Inte är det högerfalangen inom den s.k. socialdemokratin dom representerar i alla fall. Men framförallt är det nog det gemensamt ägda produktionsmedlen man gillar, liksom höjda skatter (samtidigt som var och varannan gärna kommer undan skatt på olika sätt). Kan vara värt att nämna också att innan sjukreformen så var var 4:e arbetsför i Norrland sjukskriven, särskilt var kvinnor överrepresenterade. Det var också så att socialdemokraterna också hade en liknande reform av sjuksförsäkringen på gång, men nu kan man ju skylla alla dåliga effekter på alliansen. Sanningen var ju just den att den sjukskrev folk i för stora tal, kostade för mycket pengar (dvs går inte på sikt att finansiera), liksom gjorde att många som ändå kunde återkomma till arbetslivet istället fortsatte vara sjukskrivna. Med det inte sagt att jag försvarar alla negativa effekter av reformen och jag är medveten om att det alltid är många som kommer i kläm vid systemförändringar.

  Men just ditt svepande resonemang om sjukreformen är just ett bevis på okunskap och vänsterretorik där man inte lärt av historien. Alla insåg ju att det var nåt fel när Sverige hade klart flest sjukskrivna i Europa och det förekom också mycket fusk där folk var sjukskrivna men jobbade extra svart.

  Det har ju också ur ett jämställdhetsperspektiv (vilket kanske är mest intressant på denna blogg) varit så att man sjukskrivit kvinnor mycket mera än män. Man har alltså sett kvinnor som det svagare könet, som offer alltså. Här måste verkligen vänsterfeminismen tänka om och fundera över sin kvinnosyn. Men kanske är det även en syn i samhället som ärvts från förr, att man överbeskyddar kvinnor samtidigt som män ska bita ihop och jobba på?

 70. NinniTokan skriver:

  @Säpo:

  Jag tror inte att bli arg på t.ex att ett band som har kvinnor i sig direkt klassas som ett “tjejband” när det inte finns “killband” på samma sätt är motsatsen till att inte ta ansvar för sitt liv.

  Nä, det är okunskap skapad av feministisk indoktrinering. Det är hennes(och andras) rättighet att bli arg, dock är det hennes ansvar att hantera sina känslor så det inte går ut över annan.

  Det som skulle hjälpa är att fråga sig varför är det så?
  Det handlar om vårt språks uppbyggnad.
  Om jag säger ”ros”, så är den röd. Den är röd för det är underförstått eftersom det är vanligast. Menar jag något annan färg får jag specificera det, ”vit ros”.

  Det är mångt vanligare att killar har band. Därvid är ”kill-” underförstått. Men precis som jag kan, om jag vill, specificera att jag pratar om en röd ros genom att lägga till ”röd” kan jag använda mig av ordet ”pojkband”. Varför man inte säger ”killband” det vet jag inte.. kanske för att det får oss att tänka på engelskans ”kill” eller killa någon?

  När kvinnor är vanligast så har vi det omvända fenomenet tex. manlig sjuksköterska.

  För fenomen där det är lika vanligt för båda kön finns båda i samma utsträckning, tex betyder ”toa”, toalett för båda kön. Sen har vi herr- och damtoalett.

  Jag vill inte kvinnor ska behöva vara arga, när det är helt obefogat. Jag tycker kvinnor förtjänar vara lyckliga och stolta. För tillskillnad från dig ser jag inte det som konstruktivt. Jag ser det här och här effekter av den ilskan.

  Den väg jag vill samhället ska gå, ger mångt mycket bättre effekter för kvinnor än ”jag blir arg”.

 71. Jo skriver:

  Leifer:

  ”Inte är det högerfalangen inom den s.k. socialdemokratin dom representerar i alla fall.”

  Inom SSU, den del av socialdemokratin där höger-/vänsteruppdelningen varit tydligast, har Norrbotten under flera decennier räknats till högerfalangen, och aktivt propagerat för bland annat minskad statlig/kommunal styrning och större öppenhet för bl.a. privata alternativ inom bl.a. vård och skola. I strid med bl.a. skåningarna som varit mer ”vänster” och traditionella.

  ”Men just ditt svepande resonemang om sjukreformen”

  Jag har inget svepande resonemang om sjukreformen. Läs vad jag skriver, inte vad du utifrån fördomar förväntar dig att jag ska skriva. Jag nämner utförsäkringarna specifikt, inget annat. Ökade sjukskrivningstal berodde i stor utsträckning på nedrustning av rehabiliteringsverksamhet och försämrade arbetsmiljöer (ökad stress) i offentlig sektor. Fusk var i sammanhanget en fjesfaktor. Den allmänt hårdnande attityden i sjukförsäkringen inleddes under Göran Persson och är relativt höger-/vänsteroberoende. Just utförsäkringsregeln hade däremot inte genomförts av en vänsterregering, och den har i sig lett till ökat lidande och försämrad hälsa för betydligt fler människor än den hjälpt. De ökade kvalitetskraven på sjukskrivningsunderlagen (påbörjat under Persson, fortsatt under alliansen) har i grunden varit bra, även om patienter ofta fått sitta imellan för att vården inte riktigt hängt med. Men kraven på FK-tjänstemän att sjukskriva så absolut lite som möjligt har lett till överdrifter och mycket lidande för människor som redan mår dåligt.

  ”att man överbeskyddar kvinnor samtidigt som män ska bita ihop och jobba på?”

  Sjukskrivningarna bland kvinnor beror i mycket hög grad på att kvinnor bitit ihop och jobbat på tills de stupat, när det i omgång efter omgång skurits ner och omorganiserats hejvilt i offentlig sektor. Inget överbeskyddande av kvinnor har synts till vad gäller det. Jag jobbar sedan länge bl.a. med att hjälpa de kvinnorna att hitta tillbaka till ett fungerande liv. Tro mig, överbeskyddande har inte ens funnits på kartan i de flesta fall. Snarare hänsynslöst utnyttjande.

 72. Jo skriver:

  Leifer:

  Om nu män ska ha som en del av sin roll att försvara kvinnor mot hot, vilket jag kan tycka kan ha en poäng (eftersom vi män fortfarande i snitt är bättre på att bråka rakt på), så vore att försvara kvinnor anställda i offentlig sektor mot arbetsmiljöövergrepp som begås av arbetsgivare i offentlig sektor en bra ide. Faktiskt ett tips till feminister också, en av de vanligaste anledningarna till att kvinnor skadas psykiskt i Sverige idag är just arbetsgivare som inte tar sitt lagstiftade arbetsmiljöansvar på allvar. Ingen tydligt manlig fiende i sikte, men det borde väl inte vara det viktigaste i kvinnokampen?

 73. leifer skriver:

  Jo

  ”Sjukskrivningarna bland kvinnor beror i mycket hög grad på att kvinnor bitit ihop och jobbat på tills de stupat”

  Du menar att kvinnor har varit mer stoiska än män?
  Du menar att man inte kan framföra kritik mot kvinnors beteende eller gör du kvinnor enbart till offer för omständigheter? Jag tycker bara du befäster synen på kvinnor som offer med ditt resonemang. Det är dessutom så att man sjukskrivit kvinnor för länge och varit för dålig med rehabilitering. Man har även sätt att läkare lättare och längre sjukskrivit kvinnor än män, med samma sjukdomsbild. Det är också så att kvinnor är överrepresenterade i offentlig sektor med många gång mycket bekväma jobb med trygg anställning (kan ofta vara mycket osäkrare i privat sektor), och just den trygga anställningen är just en anledning till att många kvinnor sökt sig till offentlig sektor.

  Det stora sjukskrivningstalen i Sverige är vidare inte nåt du reagerar över, det du tyckte var bra var alltså enbart en högre kvalitet vid sjukskrivningsunderlag? Eller menar du då att en hel del varit sjukskrivna fastän dom inte borde det? Jag får faktiskt inte ihop din logik här. Eller menar du istället att svensk offentlig sektor varit mycket tuffare än andra länders och att kvinnor därför i stora numerärer blivit sjukskrivna länge? Och tror du inte dom hade kunnat komma tillbaka fortare och varit friskare med rätt rehabilitering istället för lång passiv sjukskrivning?

 74. leifer skriver:

  Jo
  ”Om nu män ska ha som en del av sin roll att försvara kvinnor mot hot, vilket jag kan tycka kan ha en poäng (eftersom vi män fortfarande i snitt är bättre på att bråka rakt på), så vore att försvara kvinnor anställda i offentlig sektor mot arbetsmiljöövergrepp som begås av arbetsgivare i offentlig sektor en bra ide”

  Nej, jag delar inte din syn att män baserat på kön ska göra saker för kvinnor i ett kollektiv. Jag delar inte heller din syn att kvinnor är passiva och sköra (som det verkar vara det du menar) och att dom inte skulle klara att slåss eller tala lika mycket som män. Däremot är det alltid svårt att tala i egen sak, så nån form av ombud/representant behövs nog för att framför kritik mot arbetsmiljö. Och här delar jag din uppfattning (om det nu är så) att alla skulle vinna på en bättre arbetsmiljö. Men då får även titta på männens arbetsmiljö som många gånger är mer utsatt, inte minst då vad gäller fysiska skor och dödsfall.

  Arbetsmiljö är dock ett begrepp som innehåller flera bottnar. En stor anledning till att kvinnor mått dåligt i offentlig sektor är nog att det varit en stel organisation och att kvinnor möjligen oftare sitter i roller med liten makt. Att inte känna att man kan påverka sin arbetssituation kan vara enormt påfrestande. Här har man ju t.ex. sett att privata bolag inom vården ofta haft större trivselfaktor hos personalen, och en stor anledning är just att det är större flexibilitet och förståelse gentemot personalen. Å andra sidan finns det privata bolag som är mycket underbemannade så här blir det förstås svårt att generalisera. Men här hamnar vi kanske i den frågan vi hade från början, vänster-höger, offentlig sektor – privat sektor. Det handlar också mycket om storstäder kontra övriga Sverige och det blir då ofta ett annat röstmönster hos det som bor utanför storstaden, dvs det klassiska politiska problemet storstad kontra glesbygd. Sen finns förstås regionala skillnader, en kompis som bor i Kiruna har en hel del negativt att säga om Luelå (som bestämmer mest i regionen).

 75. Jenny Kristiansson skriver:

  @Jo:

  Jag skrev inte som jag gjorde för att jag inte kan tänka mig in i hur det känns som man att läsa en sådan artikel. Jag tänkte mig verkligen in i hur det skulle ha känts om artikeln hade handlat om kvinnor istället. Och ja, jag skulle ha känt samma ilska. Ibland när jag läser om hur kvinnor behandlas i andra länder bara pga. att de är kvinnor känner jag samma ilska, så jag har inlevelseförmåga.

  Jag blev bara fundersam över vad syftet var att låta oss här kommentera artikeln.

 76. En Annan Anonym skriver:

  @Jo:
  ”, blir arg på kvinnor som tror att sex är en mänsklig (läs kvinnlig) rättighet.”
  Det hade nog varit bättre om du skrev blir arg på kvinnor som tror att barn är en mänsklig (läs kvinnlig) rättighet’.

 77. Törnrosa skriver:

  Den här skribenten skriver att hon är arg. Ja, men det är väl OK. Varför ska hon inte få skriva hur hon upplever det?

  Vad ger er rätt att döma ut vad hon upplever? Vilka tror ni att ni är egentligen?
  Vad är det som säger att ni har mer rätt än skribenten?

  OBS: Tänk på att jag har varit härinne ett drygt år nu och sett och upplevt de mest bisarra argument man kan få uppleva, och som understundom fått mig att fundera på om vissa här är värda min respekt.

 78. leifer skriver:

  Jenny

  En fråga som jag tycker är central nu är just hur mycket man ska tillåta sig problematisera och kritisera ett kön. Jag känner mig väldigt kluven här. Samtidigt har jag svårt att se att man kan diskutera jämställdhetsfrågor utan att blanda in kön eller problematisera det.

  Idag problematiserar och kritiseras enbart män i media. Så för mig blir det då antingen att bredda detta till att även inkludera kvinnor (med inställningen att män och kvinnor är lika bra/dåliga). När man inkluderar båda könen ordentligt så ser jag även möjligheten att se orsak och verkan, ex hur kvinnor som grupp påverkar män, hur män påverkar kvinnor. Jag har mest varit inne på denna linje (även fast jag är liberal), då jag tror det är bästa vägen framåt för jämställdhet. Samtidigt har jag ju då fått kritik från vissa, att jag lägger mig i hur folk vill leva. Jag kan i viss mån förstå det då det ju nånstans blir så att man ser på världen med ögonen om vad som är rätt och då blir ju allt annat fel.

  Alt kan man gå en annan väg och tona ner all kritik och även vara försiktig med problematisering baserat på kön. Frågan är då om man kan verkligen gå till botten med jämställdhet. Frågan är då också hur man definierar jämställdhet. Hur det än är så har vi i vårt samhälle gemensamma värderingar, gemensamma lagar och regler, och dom bygger mycket på vår syn på de två könen.

  I det här finns också en dimension om vad man ska få tillåtas säga om grupper, och vilka grupper man ska få kunna vara negativ om. Vi lever å andra sidan i en demokrati där man sätter yttrandefrihet högt, och man kan mycket väl se det som att alla åsikter man inte låter höras, är till nackdel för alla. Här kan man ju också notera att gruppen män numera har blivit nån slags allmän slagpåse för alla typer av missnöje, då ju det i praktiken är den enda ”grupp” som man kan kritisera utan problem i offentligheten.

 79. Jenny Kristiansson skriver:

  @michael:

  Jag skulle ha satt mig in i graden av skuld för varje individ. Alla har vi ett ansvar, men alla gör sig inte skyldiga i lika stor grad. Det Solanas gjorde var fruktansvärt. Det får stå för henne. Jag drar inte in alla feminister och hela feminismen i samma grad av skuld som för henne.

  Likadant som alla nazister faktiskt inte fick samma typ av straff.

  Man kan ju inte döma en man för att han går runt och tänker att kvinnor är apor och borde utrotas. Det kan man först göra när han verkligen agerar utifrån sina åsikter och skadar andra.

  Det blev en debatt kring SCUM- manifestet, människorna som stödde uppsättningen blev varse att det finns en motrörelse. Ett steg i rätt riktning som jag ser det.

 80. leifer skriver:

  Törnrosa

  Dock tror jag inte du är lika öppen när nån kritisera kvinnor på motsvarande sätt, eller är tolerant mot det. Det finns också många som försvarar kvinnor, man ser kvinnor som det svagare könet som just behöver försvaras.

  Ibland blir jag inte ens klok på vilka som står för detta överdrivet försvarande av kvinnor då det ibland är folk med patriarkaliska värderingar, ibland feminister. På senare tid har jag fått upp ögonen mer och mer för att män generellt är oerhört toleranta för kritik mot det egna könet, däremot ser man sig aldrig själv som den som ska ta åt sig av den kritiken. Detta är fascinerade och nåt som det borde pratats mer om här (särskilt som många män här uppvisar samma mönster). Att kritisera män som grupp är alltså ok, inte kvinnor. Jag misstänker att du är likadan och det är tyvärr den uppfattning jag fått av alla våra diskussioner tidigare. Det du sa nu ändrade inte heller detta utan tvärtom framställer du ju då alla starkare former av kritik mot kvinnor och kvinnors beteende som bisarrt kan man gissa.

 81. Törnrosa skriver:

  Leifer: ”Dock tror jag inte du är lika öppen när nån kritisera kvinnor på motsvarande sätt, eller är tolerant mot det.”

  Jodå, det är jag visst det.

 82. leifer skriver:

  Törnrosa

  ”Jodå, det är jag visst det. ”

  Då är det nåt nytt från dig, för så har det inte låtit tidigare i din retorik. Jag kan heller inte komma ihåg nåt som du nånsin sagt som problematiserar/kritiserar kvinnor eller kvinnors beteende. Däremot minns jag att du kritiserat män i stor mängd.

 83. leifer skriver:

  Jenny, missa inte mitt inlägg 15.06 till dig (jag var kanske lite snabb)

 84. Nils Jungenäs skriver:

  @Törnrosa:

  ”-Vilka tror ni att ni är egentligen?”

  Jag är en individ med en åsikt. (1)Varför frågar du?

  ”-Varför ska hon inte få skriva hur hon upplever det?”

  För det första kan jag inte hitta de kommentarer du syftar på. (2)Du kanske kan berätta – berätta vem som påstår att hon inte borde få skriva det hon skriver.
  Däremot har många mycket att invända mot hennes dumma generaliseringar och kollektivistiska hat, samt det onyanserade och agressiva sättet hon framför det på. Jag tänker inte kopiera och citera för att besvara din fråga, utan du kan skrolla upp och läsa själv.

 85. Törnrosa skriver:

  Leifer: Du tolkar mig både hit och dit och det har du gjort hela tiden. Du tillskriver, inte bara mig utan även andra, vad du anser att vi tycker. Du blir ständigt tillrättavisad och ändå lär du dig inget. Senast för ett par dagar sedan blev du tillrättavisad av en manlig debattör i en annan tråd. Så i mitt fall är du tyvärr ett lost, men dock omtyckt, case. mvh

 86. NinniTokan skriver:

  @Törnrosa:

  Leifer: “Dock tror jag inte du är lika öppen när nån kritisera kvinnor på motsvarande sätt, eller är tolerant mot det.”

  Jodå, det är jag visst det.

  Hur var det nu med ”‘svartmåla’ kvinnor”, Törnrosa?

 87. Törnrosa skriver:

  NinniTokan: Vad menar du? Jag svartmålar väl inte kvinnor?

 88. NinniTokan skriver:

  @Törnrosa: Prova tryck på länken och läs dina egna ord. Du är, anser jag, allt annat än tolerant mot kritik av kvinnor/kvinnlighet.

 89. Törnrosa skriver:

  NinniTokan: Visst är jag tolerant. Men det innebär självklart inte att jag köper allt när som helst. Och i ditt fall var det motiverat, ansåg jag, eftersom det var en pågående diskussion, där du gärnar sticker ut huvudet. Egentligen var jag nog ganska snäll, när jag tänker efter.

 90. leifer skriver:

  Törnrosa

  Bara för att jag inte håller helt med en annan debattör betyder det inte att han/hon har helt rätt. Jämställdhet är svårt och ingen vet säkert vad som är rätt och fel. Jag argumenterar utifrån en syn med full jämställdhet där båda könen är vinnare och där båda frigörs så mycket som möjligt. Jag upplever dock inte att jag ständigt blir tillrättavisad som du uttrycker det, och det låter då som det finns en samsyn i övrigt, vilket det inte gör. Främst förenas man här just nu i kritik MOT nånting, inte FÖR nånting.

  Vad gäller lost case så är det just så jag ser på dig, då sa nån gång tidigt i våra diskussion att du var ett hopplöst fall, kanske är det så. Du försvarar kvinnors ”rättigheter” konstant, du är alltid ursäktande till kvinnligt beteende, men du är aldrig sen att kritisera män. I början tyckte jag dock du var mer öppen för att på senare tid sluta dig helt. Du har dessutom gång på gång sagt att du ska sluta skriva här, men så dyker du ändå upp som gubben i lådan. Jag ser inte att jag tillskriver dig åsikter, jag tycker du framför dom själv ständigt och jämt. Försöker heller inte framställa dig nu som en oskyldig lammunge, du är allt annat än det. Däremot kan jag tycka du är ganska feg i debatten, du då ofta avviker när det blir för ”jobbigt”, inte sällan med ganska fula efterslängar. Ungefär som ditt senaste inlägg nu till mig förvisso. Ska du fortsätta skriva så rekommenderar jag alltså en ny och mognare stil från dig (i alla välmening).

 91. NinniTokan skriver:

  @Törnrosa:

  Och i ditt fall var det motiverat, ansåg jag, eftersom det var en pågående diskussion, där du gärnar sticker ut huvudet.

  Ja, det gör jag. Jag vet om att det är ett normbrott mot den kvinnliga könsrollen att ”ta plats” och jag är van vid social bestraffning för detta brott. Men jag är korkad nog att inte anpassa mig efter social bestraffning.

  Men det innebär självklart inte att jag köper allt när som helst.
  Det ska man absolut inte göra. Jag vet inte hur många gånger jag skrivit ”vi får enas om att vi är oense” på denna blogg. För jag respekterar att folk inte tycker som jag. Men man bör rimligen kunna förklara vad man hänger upp sig på när ens motdebattör tydligt visar att hen inte fattar alls vad problemet är.

  Du valde avstå förklara, vilket jag respekterar. Men avsaknaden av förklaring får mig att tolka det som antingen social bestraffning för att du stör dig på att jag ”sticker ut huvudet” eller att du är intolerant mot kritik mot kvinnlighet eller en kombination av dessa.

  Men det är ju ditt val:)

  Nog om detta, tycker jag.

 92. leifer skriver:

  NinniTokan

  Ska tydligen mycket till för att ändra bilden av att kvinnor bara är goda kärleksfulla osjälviska varelser som ju bara vill väl. En helgongloria som varken många kvinnor eller män tycks vilja ta bort.

  Jag är personligen av den åsikten att full jämställdhet även handlar om att kunna se mindre smickrande sidor av könen och jag hävdar vidare att dom ser nog ungefär lika illa ut även om dom tar sig olika uttryck.

  Jag tror vidare kvinnor först kan ta ordentlig plats när man just accepterar negativa aspekter av kvinnlighet/kvinnor och dessutom ser det som naturligt. Kvinnor som kompetenta och självständiga individer, men då följer också ett ansvar för sitt eget handlande och ”sämre sidor”. Jag ser en stor potential och dynamik i detta med kvinnor som utmanar den könsrollen och det glädjer mig att du försöker! Ex tycks jag själv det är mycket befriande med kvinnor som kan skratta åt sig själva, just då det finns ett stort mått av präktighet över kvinnor upplever jag.

  På nåt sätt tycks också kvinnor vara ett starkare kollektiv än män på många sätt. Kvinnor uttrycker sig t.ex. ofta i termer av ”vi kvinnor”, som om man vet exakt hur alla andra kvinnor känner och tänker. Det blir då samtidigt en signal till de kvinnor som inte passar in i bilden, att dom gör fel. Män ser ju sig själva som individer mera, det individuella är mer präglat i mäns könsroll. Jag längtar efter en tid när kvinnor kan, får och vågar uttrycka sin individualitet mera.

 93. NinniTokan skriver:

  @leifer:

  Jag skrev så här till Törnrosa:
  Jag vet om att det är ett normbrott mot den kvinnliga könsrollen att “ta plats” och jag är van vid social bestraffning för detta brott. Men jag är korkad nog att inte anpassa mig efter social bestraffning.

  Jag tycker det är så tråkigt att kvinnor inte tillåts ”ta plats”. För min egen del, gör det ingen skillnad (längre). Jag går till grabbarna, för där uppskattas detsamma. Men det här… att så att säga vända ”kollektivet kvinnor” ryggen för att kunna få lov att vara sig själv, det kräver ett ohyggligt självförtroende och inre styrka.

  Och av hela mitt hjärta vill jag att kvinnor ska vara fria att göra sina egna val, ta plats eller vad det nu än är som ligger utanför ”det rätta”… men då måste vi se till de inom-grupps-problem som finns.
  Jag blir bara så sorgsen av hur det är…

 94. Nils Jungenäs skriver:

  @Törnrosa:

  Jag efterfrågade replik på två saker. Dessa var dessutom pedagogiskt numrerade.

  @Nils Jungenäs:

  (1) & (2)

  Edit: Tillägg.

  Ditt knepiga perspektiv i dessa frågor gör även att jag skulle vara intresserad av att få ta del av din syn på ”girlwriteswhat”.
  http://www.youtube.com/watch?v=vp8tToFv-bA
  Skulle du vilja delge din syn på hennes synsätt?

 95. leifer skriver:

  NinniTokan

  ”Och av hela mitt hjärta vill jag att kvinnor ska vara fria att göra sina egna val, ta plats eller vad det nu än är som ligger utanför “det rätta”… men då måste vi se till de inom-grupps-problem som finns.
  Jag blir bara så sorgsen av hur det är… ”

  Är nog inte bara så att kvinnor inte tillåts ta plats, det är ju faktiskt så att det finns baksidor med att ta plats. Baksidan kanske är främst om man misslyckas och man får stå ensam i skiten så att säga. Jag tycker det hela andas en beskyddarmentalitet över kvinnor. Och den beskyddarmentalitet finns både från det s.k. patriarkatet och från feminismen. Nästan ett slags omyndighetssförklarande av kvinnor alltså.

  Men att kliva ur en offergrupp innebär också mindre beskydd. Det ger större dynamik, större chanser att lyckas men också större risk att misslyckas (och då ta konsekvenserna av det).

 96. michael skriver:

  Törnrosa.
  Vilka förutom feminister får sitta i gammelmedia och generalisera å sprida hat mot en grupp.
  Jag blir hatad inte för vad jag tycker tänker eller säger utan bara pga mitt kön.

 97. Jo skriver:

  Leifer:

  ”Du menar att kvinnor har varit mer stoiska än män?”

  Eftersom det i stoisk finns en bibetydelse av lugn och tålmodig, så nej. Det finns inget lugnt i en utbrändhetsprocess. Jag kan väl formulera det så här, vad gäller att under lång tid trots höga och skadliga stressbelastningsnivåer, som redan gjort tydlig skada både psykiskt och fysiskt, kämpa vidare, har jag i min personliga erfarenhet sett mer av detta hos kvinnor än hos män.

  ”Du menar att man inte kan framföra kritik mot kvinnors beteende eller gör du kvinnor enbart till offer för omständigheter?”

  Klart man kan framföra kritik, mot vem eller vilka som helst. Det ingår i att behandla utbrändhet att försöka hitta bättre sätt att handskas med saker, vilket naturligtvis går att definiera som kritik av tidigare beteenden. Att självdestruktivt kämpa vidare när man borde ge upp (se ovan) är något jag definitivt kritiserar, hos både män och kvinnor. Samtidigt är vi alla offer för omständigheter på olika sätt, i de flesta utbrändas fall bland annat rent objektivt-vetenskapligt sett skadlig psykosocial arbetsmiljö som kraftigt försvårat att fatta kloka beslut. Man blir vanligtvis korkad av skadlig stress, redan vid ganska måttliga nivåer.

  ”i offentlig sektor med många gång mycket bekväma jobb”

  Oh dear. Jag kan inte helt tvärsäkert uttala mig om resten av Sverige eftersom jag inte har tillräcklig erfarenhetsgrund. Men ur stressynpunkt mycket bekväma jobb i offentlig sektor är åtminstone här uppe undantag, inte regel. Regeln är varierande grad av skadlig stress. Jag har inget intryck av att det skulle vara särskilt annorlunda i resten av Sverige.

  Stora sjukskrivningstal naturligtvis ett problem, hur bär du dig åt för att inte förstå att jag tycker det? Jag har redan nämnt nedrustning av rehabiliteringsresurser och skadlig arbetsmiljö. Att folk varit mer sjukskrivna än vad deras hälsotillstånd motiverat (liksom motsatsen) har varit ett problem, men inte ett stort eller centralt. Idag har vi framför allt problem med motsatsen.

  Jag vet för lite om hur man för sjukskrivningsstatistik i andra länder, och om hur deras offentliga sektor, arbetsmarknadsåtgärder och rehabiliteringsresurser m.m. är och varit organiserade för att kunna göra någon direkt jämförelse. Som jag förstått det är det inte många andra som tycker att det är jämförbart rakt av i någon större utsträckning heller.

  ”Och tror du inte dom hade kunnat komma tillbaka fortare och varit friskare med rätt rehabilitering istället för lång passiv sjukskrivning?”

  Tror du jag är dum i huvudet? Läser du inte vad jag skriver?

 98. leifer skriver:

  Jo
  ”Tror du jag är dum i huvudet? Läser du inte vad jag skriver?”

  Aldrig påstått, däremot påstår jag att du ensidigt framställer kvinnor med helgongloria (vilket börjar bli tjatigt i vårt samhälle) samtidigt som du enbart framför kritik mot sjukvårdsreformen, utan att kritisera hur det fungerade förut. Du är vidare skicklig (erkänner jag) på att framför politiskt korrekta åsikter men det är inget nytt jag hör. Du pratar vidare om hur tufft offentligt-anställda haft det i Norrland, mycket värre än nån annanstans i Sverige tydligen och särskilt för kvinnor.

  Om du vill veta av stressiga jobb så är du välkommen ner till Stockholm, då kan vi snacka högt tempo!

 99. Jo skriver:

  Leifer:

  ”Nej, jag delar inte din syn att män baserat på kön ska göra saker för kvinnor i ett kollektiv.”

  Håller med, var en ny tanke för mig och jag fastnade i gamla mönster innan jag tänkt färdigt. Men brister i psykosocial arbetsmiljö i offentlig sektor är ett stort och allvarligt problem, som dessutom är väldigt dyrt för samhället. Det drabbar kvinnor i större utsträckning än män. De som tar mest stryk av det är individer som är dåliga på att i jobbet ta strid för sin egen skull, vilket i min erfarenhet oftare är kvinnor än män (de kan vara hur bra som helst på att slåss för patienterna, eleverna osv), och de behöver stöd både i striden som sådan och i att bli bättre på att ta den själva. Det finns en viss tendens (understödd av många kvinnor) att män som inte själva jobbar där inte lägger sig i vad som händer på kvinnodominerade arbetsplatser, vilket kan vara ett hinder att ta sig förbi om man vill hjälpa till. Omformulerat: Det skulle vara av stort värde för många människor om fler människor även utanför organisationerna i fråga engagerade sig i frågan om dålig psykosocial arbetsmiljö i offentlig sektor. Särskilt engagemang från personer som är bra på att bråka vore önskvärt. Ett av många exempel på sådant engagemang är om kvinnliga anställdas makar/pojvänner/liknande mer aktivt stödjer sina partners strid för en bättre arbetsmiljö.

  (Och bara för att man (på det här stället) måste balansera upp: Jag efterlyser också motsvarande engagemang vad gäller hälsovådliga mansdominerade arbetsplatser. Men skadlig stress i offentlig sektor är en stark kandidat för att så småningom, i backspegeln, ses som vår tids största arbetsmiljöskandal, och jag tycker den ska prioriteras. Varken fackliga organisationer, arbetsmiljöverket eller rättsliga instanser har visat sig kunna göra någon större nytta i det här, så annat måste till.)

  ”din syn att kvinnor är passiva och sköra”

  Ojoj och nejnej. Allt annat än. Du skulle se min bekantskapskrets. Nästan alla människor oavsett kön är i grunden starka och kapabla. Men alla människor är också ömtåliga och har svagheter och brister, utifrån individ olika på olika områden. Att prioritera eget psykiskt välbefinnande när man jobbar i vård och omsorg är något som många kvinnor (och män) är dåliga på. På samma sätt som många män (och kvinnor) har svårt för att prioritera sin fysiska hälsa i yrken där den utsätts för risker och påfrestningar. .

  ”En stor anledning till att kvinnor mått dåligt i offentlig sektor är nog att det varit en stel organisation och att kvinnor möjligen oftare sitter i roller med liten makt.”

  Huvudsaklig anledning: ideliga omorganisationer, där varje omorganisation (förutom att omställning alltid är en stressfaktor i sig) förenklat uttryckt lett till att färre personer med mindre resurser ska göra mer arbete av högre kvalitet. Vilket naturligtvis inte håller. De som överlever i det här är de som inser och accepterar att de ambitionerna inte går att uppfylla, utan gör sin egen informella arbetsbeskrivning som något sånär matchar vad man har tid och ork med utan att dräpa sig. De som på allvar och fullt ut försöker leva upp till läroplaner/socialstyrelsens riktlinjer/andra högtravande måldokument (eller göra ett gediget jobb öht) går på de flesta arbetsplatser i offentlig sektor omkull förr eller senare.

  Angående vänster/höger är för mig den viktigaste skillnaden hur man ser på personer med svagheter och svårigheter. I vilken utsträckningen ska samhället gå in och stötta och kompensera, och i vilken utsträckning ska personen lämnas åt att försöka hantera svårigheterna på egen hand, må det bära eller brista?

 100. Jo skriver:

  Leifer:

  ”däremot påstår jag att du ensidigt framställer kvinnor med helgongloria”

  Återigen, läser du vad jag skriver? Till exempel min omkastning ovan av krönikan som blogginlägget handlar om. Förutom en del fånerier är det ärligt ment kritik av bl.a. hur många kvinnor misshandlar män och barn, ovälkommet kladdar på karlar på krogen, beter sig respektlöst i partnerrelationer och är destruktiva i relationer på arbetsplatser, dubbelmoral vad gäller sexköp. För ett par blogginlägg sedan var jag tydligt kritisk mot att somliga kvinnor inte står för bl.a. sin egen maktlystnad och projicerar den på män. Jag har upprepade gånger varit kritisk mot åsikter som är specifika för radikalfeminister (oftast kvinnor). Osv. mm. I denna specifika debatt kritiserar jag många kvinnors oförmåga att ta strid i egen sak vad gäller arbetsmiljö.

  Däremot tycker jag att de allra flesta både män och kvinnor överlag är bra och vettigt folk, och beundrar dem. Jag anser inte att jag har någon som helst skyldighet att konskvent problematisera kvinnorollen eller vad man nu ska kalla det.

  Men det kanske inte är tillräckligt negativt-agressivt för din smak?

 101. Jo skriver:

  Leifer:

  ”samtidigt som du enbart framför kritik mot sjukvårdsreformen, utan att kritisera hur det fungerade förut.”

  Ren lögn.

  ”Du är vidare skicklig (erkänner jag) på att framför politiskt korrekta åsikter men det är inget nytt jag hör.”

  Sen när måste en åsikt vara ny och politiskt inkorrekt för att vara giltig?

  ”Du pratar vidare om hur tufft offentligt-anställda haft det i Norrland, mycket värre än nån annanstans i Sverige tydligen”

  Ren lögn.

  ”Om du vill veta av stressiga jobb så är du välkommen ner till Stockholm, då kan vi snacka högt tempo!”

  Om du tror att skadlig stress framför allt är en fråga om tempo så rekommenderar jag att du läser på.

 102. Törnrosa skriver:

  Michael: ”Vilka förutom feminister får sitta i gammelmedia och generalisera å sprida hat mot en grupp.
  Jag blir hatad inte för vad jag tycker tänker eller säger utan bara pga mitt kön.”

  Som jag fattade det är hon krönikör. Hon framför sina åsikter. I det här fallet är hon tydligen feminist också. Många kvinnor är det liksom en hel del män. Hon har rätt att framföra sina åsikter. Hon är arg. Att vara arg är inte att hata.

  Leifer: Vi har haft uppe ditt sätt att pådyvla andra åsikter, som du anser att de har. Du har gjort åtskilliga feltolkningar, bara vad mig beträffar – så är det bara och om du anser att jag är feg – så är jag väl det då.

  Och visst har jag tagit mäns parti – vill minnas att jag var mycket aktiv i debatten när det gällde scumföreställningen, som ett exempel – betydligt mer aktiv än vissa som sedan satt en ära i att försöka att mästra mig, så lite orättvis tycker jag nog att du är. mvh

 103. leifer skriver:

  Jo

  ”Om du tror att skadlig stress framför allt är en fråga om tempo så rekommenderar jag att du läser på.”

  Du får nog också läsa på om du tror att inte folk i storstäder drabbas av utbrändhet eller att tempo inte påverkar. Högt arbetstempo är väldigt slitsamt. Eller att tempot generellt inte är mycket lägre i Norrland. Poängen här var att det var enormt stor andel sjukskrivna just i Norrland. Det handlar vidare om stress på jobbet, inte hemma. Ex kan det ju vara så att norrländska kvinnor gör mer i hemmet än i övriga Sverige, dvs att man är mer dubbelarbetande och lever enl mer traditionellt könsrollsmönster, men då är det inte givet jobbet det är fel på!

  Det är alltså nåt mer fel här än att folk blivit riktigt sjukskrivna eller att kvinnor i Norrland kämpar med jobbet så att dom blir sjuka. Att Norrland haft flest andel sjukskrivna. Men det ville du inte se. Ex finns en politisk dimension med vad som hände på 90-talet och att dölja arbetslöshetssiffror. Man måste här förstå också att sjukskrivning också fungerar omvänt många gånger, folk blir mer sjuka och fattiga av det. Så vad som hjälper individen mest är inte alltid givet.

  Vidare är du inne på att Socialdemokrater i Norrland mer tillhör högerfalangen i partiet. Jag undrar var du ser det, aldrig sett socialdemokratiska representanter för Norrland stå för det. F.ö. är man mycket EU-kritisk i Norrland överlag, vilket inte heller andas höger. Även vänsterpartiet är emot EU. Däremot kan det ju vara så att folk som röstar i norr ändå tänker mer blått trots att dom röstar rött, men det är ju ändå den politik som de folkvalda politiska representanterna bedriver som det handlar om. Har ex norrländska socialdemokrater varit positiva till privata bolag inom äldreomsorgen?

 104. Eva skriver:

  @leifer:

  ”Om du vill veta av stressiga jobb så är du välkommen ner till Stockholm, då kan vi snacka högt tempo!”

  Jag har arbetat i det privata näringslivet i Stockholm i 20 år, bland annat i teknikföretag (läs hög utvecklingstakt). Ja, jag håller med om att tempot på många arbetsplatser i Stockholm är väldigt högt. Men min uppfattning är att det i många fall handlar om positiv stress, även om skadlig stress naturligtvis också förekommer (jag har haft kollegor som har drabbats av utbrändhet).

  Sedan en tid tillbaka har jag ett uppdrag i en offentlig verksamhet utanför Stockholm, och jag kan bara säga att jag är beklämd. Jag har aldrig träffat på så stora grupper av ”tilltufsade” människor (kvinnor och män) som uttrycker maktlöshet, uppgivenhet och brist på självförtroende på grund av att de inte får förutsättningar att göra ett bra jobb. Om det är så här på andra håll inom offentlig sektor, tror jag tyvärr att det finns risk att Jo kan ha rätt när han skriver att skadlig stress i offentlig sektor kan bli en stor arbetsmiljöskandal.

 105. leifer skriver:

  Törnrosa

  ”Leifer: Vi har haft uppe ditt sätt att pådyvla andra åsikter, som du anser att de har. Du har gjort åtskilliga feltolkningar, bara vad mig beträffar – så är det bara och om du anser att jag är feg – så är jag väl det då.”

  1. Det finns inget ”vi” med dig mot mig. Lika lite som jag vill tala om ”vi” mot dig. Det är igen ett exempel på dina fula knep.

  Sen, det räcker med att rätta mig på detaljerna. Men jag har tolkat vad du har skrivit och det stämmer då väl. Ex har du sagt att du tycker kvinnan ska vara vårdnadshavare no1, och sen genomsyras din retorik i detta. Jag upprepar då din åsikt, och då helt plötsligt vill du inte stå för det och tycker jag är dum. Skulle du istället ex säga att du har ändrat uppfattning, då köper jag det. Men står du inte för dina åsikter så blir diskussionen meninglös. Likaså när du inte vill gå in på detaljer.

  Vad gäller pådyvla får jag själv ständigt höra ”vad jag tycker”, ex att jag vill tvinga folk att leva ett liv dom inte vill, så det går åt båda hållen! Du pådyvlar själv f.ö. rätt fett åsikter om mig som jag inte har alls, och inte spelar det nån roll att jag upprepar att jag inte har såna åsikter. Ex kan du säga att jag vill att mannen ska bestämma över kvinnans kropp. Ja du använder alla trick för att ta fram den sämsta möjliga vinklingen av vad jag säger, för att försvara de ”rättigheter” du tycker kvinnor ska ha. Jag tycker f.ö. du kan sluta med ditt retoriska trick att prata om vad andra på forumet tycker om mig. Jag tycker du kan hålla dig till dig själv, för jag skriver inte vad andra på forumet tycker om dig.

 106. leifer skriver:

  Eva

  Ok jag har dock sett många människor gå in i väggen av s.k. positiv stress också.

  Det är också så att många har mycket sämre trygghet i privata sektorn vad gäller anställning vilket då ger ett orosmoment, inte minst med tanke på att det är dyrt att leva i Stockholm och många har små marginaler.

  Nu gällde det för mig det konstiga siffrorna med att det var så många sjukskriva just i Norrland, vi har ju mycket offentlig sektor i andra delar av landet också, inte minst i Stockholm. Jag ser inte varför folk skulle vara mer sjuka eller ha sämre arbetsmiljö just i Norrland, gör du?

 107. Törnrosa skriver:

  Leifer: Med ”Vi” i mitt senaste inlägg menar jag du och jag – och ingenting annat – och det är inga fulare knep än vad du håller på med.

  När det gäller vårdnadshavare 1, så står jag för det. Och har hela tiden hävdat att fadern kommer med i bilden om inte förr så när amningsperioden är över. Det är du som är tröttsam med att inte ta till dig vad andra har för åsikter.

  När det gäller tolkningen av dina argument angående reproduktionen, så kvarstår den. Kan inte tolkas på något annat sätt än som jag har gjort, om det ska vara någon form av utfall på dina krav.

  Men nu ska jag inte uppta mer av din tid. Du har fullt upp ändå ser jag. :-)

  Och anledningen att jag kom in i den här tråden var att jag behövde spara även den.

  Tror inte du heller har förstått riktigt varför jag har varit här inne, trots att jag uttryckt mig ganska klart på sista tiden. Men jag har sagt tidigare och säger det igen – jag är inte feminist och jag är inte jämställdist heller – däremot mycket intresserad av mobbningsfenomenet. mvh

 108. leifer skriver:

  Jo

  ”Däremot tycker jag att de allra flesta både män och kvinnor överlag är bra och vettigt folk, och beundrar dem. Jag anser inte att jag har någon som helst skyldighet att konskvent problematisera kvinnorollen eller vad man nu ska kalla det.

  Men det kanske inte är tillräckligt negativt-agressivt för din smak? ”

  Du har inga skyldigheter alls här, lika lite jag, bra då har vi rett ut det?

  Konsekvens handlade om lika syn på könen och jag undrade lite över det men du svarade ju att du är lika där, så det är väl bra då. Sen tycker jag inte jämställdhet och problematiserande handlar om att kritisera människor som i att dom inte är bra, där tycker jag du gör en tankevurpa. Att kritisera kvinnors beteende ex, är INTE givet att kritisera kvinnor som människor. Lika lite som att kritisera mäns beteende, har att göra med en taskig manssyn.

  Sen, aggressivt känns som ett nedlåtande ordval på att du gör rätt, och jag gör fel. Läs gärna mitt inlägg till Jenny 15:06 som just handlar om vilken ton en ny jämställdhetsrörelse ska ha och där jag just tycker frågan är central. Jag vet inte vad som är bäst men samtidigt så kan man ju tycka att det ska vara en konsekvent syn på båda könen som sagt.

 109. leifer skriver:

  Törnrosa

  Ok, bara jag är dum, inte du. Bara du som tolkar mig rätt, inte jag som tolkar dig rätt. Jag har inte fattat nåt av vad du säger, du har fattat allt vad jag säger.
  Då vet ”vi” och kan nog inte komma längre.

  Vet du, jag tror du gör det enormt lätt för dig, för du vill inte ha full jämställdhet. Då är det bättre att skjuta budbäraren och gå tillbaka till din trygga ”comfort zon” med att du har rätt och jag fel. ;)

  Mvh

 110. Törnrosa skriver:

  leifer: *asg* Mycket tyder på att du dragit en korrekt slutsats. Blir det något av det jag tänkt, ska du få veta det på något sätt – det har alltså inte någonting med jämställdhet att göra.

  Och jag har inte gjort någonting lätt för mig. I själva verket har jag gjort det riktigt svårt för mig, eftersom jag gav mig in i samtalet i stället för att bara läsa av det utan att ge mig tillkänna.

  Men det är mitt problem – får se hur jag ska lösa det. Ha det bra

 111. Jo skriver:

  Leifer:

  Jag har aldrig sagt något om att folk i norrland varken har det mer eller mindre slitigt på jobbet eller blir mer eller mindre utbrända än folk söderöver. (Jag kommenterade inte dina uppgifter om geografiska skillnader i sjuktal över huvud taget. Men jag gör det nu, se nedan.) Snarare att min gissning var att det inte är några större skillnader i olika delar av landet, men att det enda jag känner mig trygg i att uttala mig om är hur det ser ut här uppe. Jag har varit stockholmare i åtta år och har inget intryck av att det är några stora skillnader. Men med försäkringsmedicinska utredningar och med utbrända patienter har jag bara jobbat i norrbotten. Har du någon form av problem med koncentration eller arbetsminne må det vara hänt, men annars skulle jag uppskatta om du gjorde skillnad på vad jag verkligen skriver och vad du gissar att jag kanske menar.

  Förr i tiden var lokal arbetsmarknadssituation giltigt delskäl till förtidspension, vilket förklarar mycket av tidigare (och delvis fortfarande kvardröjande) stora skillnader i sjuktalen mellan olika delar av landet, sannolikt i kombination med bl.a. att arbetslöshet är en hälsobelastande faktor som i sig bidrar till ökad risk för sjukdom. För mig är detta gammal skåpmat som jag inte kände behov av att kommentera när du tog upp det.

  Det som (förenklat) är kärnan i utbrändhet är inte tempo, eller ens stressnivå, under arbetstid, även om det också sliter på folk, utan kontinuerlig sömnbrist under lång tid orsakad av oro/ångest inför att inte klara/hinna/orka det man tycker man måste på jobbet i kombination med att man stressar mycket och inte klarar av att varva ner. Om man jobbar som ett djur under dan, men kan varva ner under kvällen och sova någorlunda rimligt under natten blir man i princip inte utbränd. Man kan få andra stressjukdomar dock. Det förklarar också varför det faktiskt, även om det är undantag, går att bli utbränd av att vara arbetslös, det är oron och sömnbristen som är kärnan.

  Om jag minns rätt så var socialdemokratiska partidistriktet i norrbotten inte bara för att vi skulle gå med i EU när det begav sig, utan även aktiva för att vi skulle gå med i EMU och byta kronan mot euro. Inte så jättevänster. OBS! Norrland är stort, vad de tyckte i övriga norrlandslän har jag lika lite koll på som på vad de tyckte i Blekinge.

 112. Jo skriver:

  Leifer:

  Jag tycker att du återkommande är agressivt attackerande och pådyvlar mig åsikter jag inte har och uttalanden jag aldrig gjort. Rätt genomgående i riktningen att jag skulle tycka mer annorlunda än dig än vad jag gör. Jag tror du ser fiender där det inte finns några ibland. Och att du använder en del rätt grova generaliseringar. Det är det jag menar med din negativt-agressiva smak. Att lite grann sånt slinker med ibland är inte hela världen, gör en del sånt själv. Men jag tycker att du gör det ganska mycket. Att sortera ut vad folk verkligen säger från ens egna spontana associationer till det är ett visst arbete, men jag tycker man bör anstränga sig.

  För mig är en persons, eller en grupp personers beteende en del av vilka de är. Åtminstone om det är stabila återkommande mönster. Om en kvinna regelbundet slår sina barn är hon för mig en sämre människa än en som inte gör det. Det står inte i motsatsställning till att jag kan tycka att hon är en värdefull människa och att jag kan vilja hjälpa henne att må bättre och slå mindre. Att ganska många kvinnor på vissa områden försöker ”göra om” sina karlar ungefär som man dresserar en hund ser jag som något dåligt i vilka de är som personer. Det hindrar inte att jag kan tycka att de totalt sett är bra människor som jag tycker mycket om.

 113. Jenny Kristiansson skriver:

  @leifer:

  ”Nu gällde det för mig det konstiga siffrorna med att det var så många sjukskriva just i Norrland, vi har ju mycket offentlig sektor i andra delar av landet också, inte minst i Stockholm. Jag ser inte varför folk skulle vara mer sjuka eller ha sämre arbetsmiljö just i Norrland, gör du?”

  De lever i totalt mörker många månader per år. Det är därför människor sjukskriver sig mer i Norrland än i övriga landet.

 114. leifer skriver:

  Jo

  Du kommer själv med tvärsäkra uttalanden, du inledde med dessa uttalanden.

  ”Att uförsäkringarna från sjukförsäkringen är bra för folkhälsan?”

  ”Den allmänt hårdnande attityden i sjukförsäkringen inleddes under Göran Persson och är relativt höger-/vänsteroberoende. Just utförsäkringsregeln hade däremot inte genomförts av en vänsterregering, och den har i sig lett till ökat lidande och försämrad hälsa för betydligt fler människor än den hjälpt.”

  Sen går du på vidare och är tydligen en expert i varför folk blir utbrända och det låter vidare som folk sjukskriver sig enbart för att dom är utbrända. Detta med utbrändhet har det talas mycket om och varför svenskar är så utbrända jämfört med andra folk. Men här just talade vi mycket om kvinnor i Norrland. Jag sa från början att det innan reformen fanns statisk på att var fjärde vuxen arbetsför i Norrland var sjukskriven (tyvärr hittar jag inte siffrorna), men nånting var väldigt fel och dina resonemang om hård attityd tolkar jag som att du menar att det är mjukt att sjukskriva många med hög ersättning i åratal och hårt att försöka få folk tillbaka i arbete och många gånger högre inkomst. Sen har jag försökt tolka dig vidare (och då tar jag ut svängarna, förnekar jag inte) men då har jag bara fel om vad du tycker (utan att du är klar och tydlig med vad du menar). Denna debatt var också i perspektivet att norrlänningar röstar rött och då bl.a. vill ha just en stor offentlig sektor liksom höga skatter (det blir i alla fall det de politiska företrädarna driver). Då undrar jag om du kan berätta vilka politiska lösningar du har på dessa problem och hur du ska finansiera det. Göran Perssons förändring hade mycket med ekonomi att göra men också det faktum att socialdemokraterna var för EU (medan norrländska socialdemokrater är emot EU).

  Som tillägg så var en anledning att jag blev sur här att du tar på dig goda manteln med jag enl dig då får stå för elaka manteln när vi pratar sjukskrivningar. Så har ju även debatten varit i media, därav att jag kallade dina resonemang för PK. Jag trodde vi kunde ta ut svängarna lite mer här, men hade tydligen fel. Men det med godhet gällde även när vi generaliserade om beteende i jämställdhetens namn, jag påtalade då att det INTE ska ses som man menar att goda fina människor gör fel. Det är ju inte minst denna helgongloria som finns på kvinnor och då menar jag att du är alldeles för försiktig, istället kontrar du med att jag är aggressiv och ser fiender? Läste du överhuvudtaget det inlägg jag skrev till Jenny igår vid 15-tiden om detta med hur vi ska förhållas oss gentemot båda könen och vad är då din idé för att föra fram problem i jämställdhet?

 115. leifer skriver:

  Jenny

  ”De lever i totalt mörker många månader per år. Det är därför människor sjukskriver sig mer i Norrland än i övriga landet. ”

  lol :D

 116. [...] så några länkar av betydelse. Pelle Billing undrar om det är dags att damma av Transgenusmotorn. Hannah Lemoine ställer frågan Vad vill vi [...]

 117. leifer skriver:

  Jo

  Kollade lite med min syster som är sjuksköterska, hon menar att en anledning till många sjukskrivningar i Norrland var många tunga vårdjobb och att kvinnorna (som är svagare i överkroppen än män) fått många belastningsskador. Dvs dom orkar inte med jobbet fysiskt. Hon pratade även om de tre benen där fritid/hemförhållanden är en stor faktor och att det då blir svårt att klara jobbet när hemförhållande + arbetsförhållanden är svåra (men då blir ju en ev sjukskrivning inte bara baserat på arbetet). Sömnbrist är förstås ett stort problem men kan ju förvisso ses som ett symptom på ett problem, dvs inte själva grundanledningen (det var min poäng med stressigt jobb i högt tempo). I övrigt är det väl också så att det i Norrland finns få alternativa jobb, så då kanske en flytt är nödvändigt för att skola om sig t.ex. Men för kvinnor kan det ju faktiskt handla om att införa styrketräning under arbetstid som en obligatorisk del att klara ett jobb med tunga lyft, dvs bygga upp tillräcklig med styrka och i förebyggande syfte. Vi diskuterade även detta med att det ju kan vara så att norrlänningar lever med könsrollsbaserat där kvinnan ska sköta hem och barn (schablonbilden med mannen i brynja framför tv drickandes en Norrlands guld öl), dvs då kommer man in på detta med dubbelarbete för kvinnan, vilket ju blir då en kultur man kan kritisera. Kanske behöver då dessa kvinnor ta hjälp av RUT, men det är ju då nånting man röstar emot när man röstar rött. Osv.

  Mvh

 118. Törnrosa skriver:

  leifer: *suck* RUT är inte gratis och en ansträngd ekonomi där morsan är lågavlönad undersköterska som behöver köpa hantlar tillåter nog inte RUT, oavsett hur hon röstar.

  Skulle dessutom tro att hon kan vara så bekymrad att hon inte sover om natten, så alltihop blir ett ekorrhjul som sopar in morsan i utbrändhet. Inte kan hon sola heller under ganska lång tid. Dåligt med D-vitaminer. Ja, rent objektivt, kan vi problematisera kvinnorna i Norrland också. mvh

 119. leifer skriver:

  Törnrosa

  Ok, vad skulle då din kritik mot kvinnor i Norrland vara?

  (kunde ju dessutom vara en intressant motpol i trådens ämne, artikeln från NSD där män kritiseras duktigt)

 120. leifer skriver:

  NinniTokan

  Har du sett SVTs nya komediserie Högklackat med ett antal kvinnliga komiker?

  Den känns faktiskt som nåt nytt! Där kvinnor även kan ta rollen av att var svin, idioter etc.

  Jag till och med skrattar en hel del åt skämten!

  Finns på svt play nu, del 1 och 2 har sänts.

  http://svtplay.se/t/176597/hogklackat

 121. Törnrosa skriver:

  leifer: Här får du lite hjälp på traven. Naturligtvis att de inte orkar med. Precis som du skriver. Och dessutom att de söker sig till låglönejobb. Måste vara något fel på dem. Ha det bra

  PS: Men leifer då. Tittar ovanför mig och får en känsla av att dina argument tryter. För inte menar du väl att jag är ett svin bara för att jag inte håller med dig i den allmänna debatten?

 122. Jo skriver:

  Leifer:

  (Med reservation för enstaka sakfel. Det skulle ta en massa timmar att gräva upp allt underlag, och dessutom är rätt mycket av underlaget av tveksam kvalitet och ger olika uppgifter beroende på vem man frågar.)

  De som för alliansens räkning tog fram förslaget för hur man tyckte att en bra sjukförsäkring skulle se ut hade inte med utförsäkringsregeln i sitt ursprungliga förslag, utan det tillkom på finansdepartementets initiativ. Det enda jag kritiserar hårt i regelförändringarna är alltså något som inte ens alliansens egna proffs på sjukförsäkringar ville lyfta fram som något värdefullt. Just utförsäkringsregeln har ifrågasatts en del internt inom alliansen, kritiserats av ett stort antal företrädare för svenska kyrkan och av ett stort antal läkare (se t.ex. http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/sluta-straffa-vara-patienter_6050543.svd). Just för att det är dåligt för de sjuka och utsatta. Det är inte så vanligt att över hundra läkare går ut offentligt och kritiserar svensk lagstiftning. Det är inte så vanligt att en massa företrädare för svenska kyrkan gör det. Kan kanske tyda på att något är fel?

  ”Sen går du på vidare och är tydligen en expert i varför folk blir utbrända”

  Ja det är jag. Men vill du ha en oberoende källa så kan jag rekommendera expertrapporten på http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/
  10723/2003-123-18_200312319.pdf
  Jag är inte helt överens om allt som står där, bl.a. har den snart 10 år på nacken och nya rön har framkommit sedan dess, men den är tillräckligt bra för att vara värd att rekommendera.

  ”och det låter vidare som folk sjukskriver sig enbart för att dom är utbrända.”

  Låter möjligen så i dina öron när du tolkat. Jag har inte sagt något sådant eller ens något liknande. Dina fantasier, inte mina åsikter.

  Men jag citerar ur expertrapporten jag länkat till ovan:
  ”Bland de ogynnsamma konsekvenser som ett övermått av arbetsrelaterad stress kan leda till är den psykiska ohälsan ett växande problem, såväl i Sverige som internationellt. Den dramatiska ökningen av långtidssjukskrivningar som skett i Sverige sedan 1997 beror till stor del på att den psykiska ohälsan ökat. Speciellt tycks detta gälla yrken som innebär mycket kontakt med och ansvar för andra människor (hälso- och sjukvård, skola, omsorg, kyrkans personal, mellanchefer i privat företagsamhet). Kliniska studier av patienter som är långtidssjukskrivna för psykisk ohälsa talar för att tillståndet mycket ofta är relaterat till arbetet.”

  ”statisk på att var fjärde vuxen arbetsför i Norrland var sjukskriven (tyvärr hittar jag inte siffrorna),”

  Många olika skäl, jag har redan redovisat två viktiga. (Jenny tog upp en liten men bidragande faktor) Om en 25-åring norrbottning förtidspensionerades av bl.a. arbetsmarknadsskäl (arbetsmarknadsskäl som delfaktor i förtidspension leder till fler förtidspensionerade där arbetslösheten är högre, dvs bl.a. norrland) som en del i underlaget för 25 år sedan kommer hen att ligga kvar i sjuktalsstatistiken fram till år 2027 ungefär.

  ”dina resonemang om hård attityd tolkar jag som att du menar att det är mjukt att sjukskriva många med hög ersättning i åratal och hårt att försöka få folk tillbaka i arbete och många gånger högre inkomst.”

  Låter möjligen så i dina öron när du tolkat. Jag har inte sagt något sådant eller ens något liknande. Dina fantasier, inte mina åsikter.

  ”Som tillägg så var en anledning att jag blev sur här att du tar på dig goda manteln med jag enl dig då får stå för elaka manteln när vi pratar sjukskrivningar.”

  Om du försvarar utförsäkringsregeln så är du för mig, i det avseendet, en fiende. Jag har träffat alldeles för många som blivit sjukare, ibland mycket sjukare, av just den regeln. Och jag har träffat samma sorts patienter både innan och efter den infördes, så jag kan jämföra. Sannolikt har ett antal människor dött i förtid på grund av den regeln, men det kan jag inte bevisa.

  ”Det är ju inte minst denna helgongloria som finns på kvinnor och då menar jag att du är alldeles för försiktig, istället kontrar du med att jag är aggressiv och ser fiender?”

  Min uppfattning att du ofta är agressiv och ser fiendskap/motsatta åsikter där de inte finns hade ingen koppling till frågan om helgongloria.

  ”Läste du överhuvudtaget det inlägg jag skrev till Jenny igår vid 15-tiden om detta med hur vi ska förhållas oss gentemot båda könen och vad är då din idé för att föra fram problem i jämställdhet?”

  Ja, jag läste och tyckte det var ganska kloka tankar. Helt klart behöver den demonisering av män och helgonförklaring av kvinnor som somliga ägnar sig åt motarbetas, som en del i jämställdhetsarbetet. Angående vad jag själv tycker är viktigt att jobba med, förutom att jag tycker att den ”åtgärdslista” som Pelle la fram och som vi sen jobbat vidare på tillsammans här på bloggen är rätt bra, så är det bland annat att minska schablontänkande/överdrivna generaliseringar från alla möjliga håll. Att tänka i överdrivna förenklingar fördummar och försvårar konstruktivt arbete, vare sig det gäller män, kvinnor, feminister, maskulinister, könsroller, partipolitik eller något annat. Människor matchar väldigt sällan de mallar man brukar koppla ihop med olika benämningar. Likaså antingen/eller tänkande. Jag tycker at det är viktigt att visa på ”strukturer”/traditioner/kulturella mönster som innebär fördelar och nackdelar för olika grupper. Själv ser jag det som att det sedan urminnes tider finns både matriarkala och patriarkala maktstrukturer parallellt. En del av dem är så hårt knutna till biologi att vi nog aldrig kommer att komma ifrån dem, om vi nu skulle vilja (t.ex. mannens större fysiska styrka och kvinnans närmare kontakt med barnen den första tiden), andra kan man kanske ändra på. På lite sikt tror jag att det kan vara värdefullt att försöka sortera vilka genomsnittliga obalanser mellan könen det finns ett värde i att försöka förändra/kompensera för, och vilka som man inte ska lägga sig i.

 123. leifer skriver:

  Törnrosa

  ”PS: Men leifer då. Tittar ovanför mig och får en känsla av att dina argument tryter. För inte menar du väl att jag är ett svin bara för att jag inte håller med dig i den allmänna debatten?”

  Var har jag sagt att du är ett svin eller ens indirekt antytt det?

  Sen vad gäller norrländska kvinnor tycker jag din kritik bara lät som en indirekt kritik mot män och liknande. Jag undrar vad din lösning är, särskilt i perspektivet att du tycker att kvinnor ska ta det större ansvaret för barn (i alla fall när dom är små vilket ju också brukar sen fortsätta). Dvs kommer det ju för evigt vara så att norrländska kvinnor är dubbelarbetande. Och om det också är så att kvinnor i egenskap av mödrar, i större utsträckning fostrar barnen, dvs präglar dom i könsroller, så undrar man igen hur en förändring ska ske om dom fortsätter som förut. Betänk också att ”norrländska kulturen” ju är omtalad för att vara mer macho, mer könsuppdelad, och dom kallar ju även Stockholm för fjollträsk, och män i storstan för omanliga.

  Jag tycker vidare man mycket väl kan byta ut ordet ”män” till uttrycket ”norrländska män” i NDS artikeln för att öka relevansen. Hur tycker du det låter då?

  Ex

  ”Jag är arg. Jag är så jäkla arg. På norrländska patriarkatet. På detta system i norrland, skapat av oss människor, som låter personer födda med kuk växa upp i norrland till ibland väldigt obehagliga och för den delen även farliga människor. Till någon sorts norrländsk norm som vi andra (lika många är vi, men ändå är vi kvinnor/tjejer/transpersoner “de andra”) måste anpassa oss till.”

  Jag blir så jäkla arg när norrländska män tar sig rätten att börja kladda på kvinnor på nattklubbar utan att veta om det är okej eller inte. Jag blir arg för att män tar sig rätten att våldta, mörda och slå kvinnor. Dagligen. I norrland.

  Jag är arg för att norrländska män krigar, pucklar på andra män och ger varandra kompislöner. Norrländska män gör mig fett irriterad när de alltid tror att de vet bäst, när de tar sin hand om sin fru/flickvän som om de ägde henne. Jag blir arg på norrländska män för att de inte själva ser de patriarkala strukturerna, för att de inte ger ifrån sig makten de besitter, för att de löjligförklarar kvinnor i maktpositioner och för att de tror att de kan döma/kommentera/utöva/skriva om sport bättre än vad kvinnor kan.

  Jag blir äcklad och arg på norrländska män som åker österut enbart för att köpa sig en fru, blir arg på norrländska män som tror att sex är en mänsklig (läs manlig) rättighet. Jag blir arg på norrländska män som låter högljutt offentligt och på de norrländska män som inte kan pricka rätt i toastolen när de står upp och kissar.”

 124. leifer skriver:

  Jo

  ”Just för att det är dåligt för de sjuka och utsatta. Det är inte så vanligt att över hundra läkare går ut offentligt och kritiserar svensk lagstiftning. Det är inte så vanligt att en massa företrädare för svenska kyrkan gör det. Kan kanske tyda på att något är fel?”

  Du tog till starka ord, du pratade om folkhälsan, du pratade om stora utförsäkringar. Enl min syster så rörde det sig om 3% större utskrivning, dvs inte alls i nivå med hur du uttryckte det eller massmedias bild. Det finns även en hel del solskenshistorier, nåt som du medvetet inte nämner alls. Vidare nämner d inte heller att man efterjusterat försäkringen just för att adressera fall där man just felaktigt utförsäkrat folk som är sjuka. Du svarar vidare inte på några av mina frågor om ex. hur du menar man ska lösa alla problem du nämner eller finansiera det. Du har inte heller satt detta i perspektivet att norrlänningar tillhör högerfalangen bland Socialdemokrater.

  I övrigt tycker jag DU är väldigt aggressiv i din retorik här och kan tona ner snacket om att jag är aggressiv. Se lite egna brister snälla, om du nu har några. Jag har redan erkänt/sagt att jag tog ut svängarna ordenligt i ett försök att tolka det du säger.

  Jag tycker det vore intressant f.ö. om du kunde titta på mitt inlägg till Törnrosa där jag bytt ut män till ”norrländska män” och hur du känner då. Du kan ju även lägga till det där med att du tyckte att män ska slåss för kvinnorna, i kontext norrländska män. Jag som man i Stockholm har svårt att se att jag skulle vara ansvarig för hur kvinnor i norrland har det.

 125. Törnrosa skriver:

  leifer: Jag är nöjd med att jag missförstod dig angående djurbeteckningen :-|

  Män eller norrländska män, so what. Varför ska jag nu helt plötsligt servera en lösning på problemet. Det räcker väl att jag hjälpt dig att definiera delar av problemet. Nu är jag bortbjuden och måste försvinna. mvh

 126. Jo skriver:

  Leifer:

  ”Norrländska män”

  Skitkul omskrivning :) Jag anser att Gunnarsons krönika har sina poänger även när det gäller somliga svenska män (även om sättet att skriva det var en grov övergeneralisering och ett grovt övertramp), men poängerna förstärks med din omskrivning. Definitivt. Fast det hade nog varit ännu träffsäkrare om du valt ”norrbottniska” i stället. Det är som sagt en jävla skillnad på norrland och norrland.

  ”du pratade om stora utförsäkringar.”

  Jag är rätt säker på att jag aldrig nämnde storleken. Återigen blandar du ihop mig med någon annan/dina fantasier. Men jag kan göra det nu. Jag minns inte siffrorna nu, men 3% är fortfarande en jädra massa tusen människor.

  ”Det finns även en hel del solskenshistorier, nåt som du medvetet inte nämner alls.”

  Och hur många av skräckhistorierna tog DU upp i DIN argumentation? Som jag förstått det är efterjusteringarna bara puts i marginalen, och gäller bara de allra mest extrema fallen.

  ”Du svarar vidare inte på några av mina frågor om ex. hur du menar man ska lösa alla problem du nämner eller finansiera det. Du har inte heller satt detta i perspektivet att norrlänningar tillhör högerfalangen bland Socialdemokrater.”

  Dina formuleringar angående det var för mig så röriga att jag inte ens kunde avgöra vad det var du pratade om.

  ”I övrigt tycker jag DU är väldigt aggressiv i din retorik här och kan tona ner snacket om att jag är aggressiv.”

  Att jag säger att du ljuger och fantiserar när du gör det kan jag inte se som aggressivitet. Men ja, jag har tidvis varit aggressiv i argumentationen också. Jag tyckte att det, i just det här fallet, var motiverat (och kanske rentav skulle kunna vara produktivt) att möta agressivitet med agressivitet. Slutar du så slutar jag.

  ”Se lite egna brister snälla, om du nu har några.”

  Jag inleder kommentaren 20.20 igår med att säga att jag hade tänkt fel och att du hade rätt. Det finns säkert fler exempel i andra trådar här på bloggen. Jag ser ett antal brister hos mig själv, men jag har ingen lust att öppna upp gentemot folk jag får en känsla av är ute efter att ”besegra” mig. Vore korkat. Vilka av dina egna brister har du känts vid här?

  ”Jag som man i Stockholm har svårt att se att jag skulle vara ansvarig för hur kvinnor i norrland har det.”

  I någon mån är vi alla ansvariga för varandra, eftersom allt hänger ihop. Men nej, jag tycker inte att du har någon plikt att hjälpa kvinnor i norrland. Men man kan ju VILJA hjälpa, ändå, för att man bryr sig.

 127. Erik skriver:

  Det är talande att den arga krönikören kryssar runt den verkliga diskrimineringen när kvinnor tvingas gömma sig bakom slöjor, inte får röra sig självständigt utanför hemmet, inte får arbeta, inte får välja pojkvän och absolut inte ha ett fritt sexliv.

 128. Törnrosa skriver:

  Erik: Lite orättvist tänk tycker jag. Det ena behöver inte utesluta det andra. Hon får väl skriva vad hon tycker. Kamp pågår på olika sätt för de andra kvinnorna du nämner också.

  Och i så fall varför ska vi över huvud taget ta upp killars problem? Det finns alltid de som har det värre.

 129. Nils Jungenäs skriver:

  @Törnrosa:

  Vadå orättvist?

  Om vi delar upp ”våldtäkter” två kategorier. 1. Rena överfallsvåldtäkter. 2. Olika typer av sexuellt utnytjande. Nu inträder två tydliga effekter.
  Kategori 2 är enligt nya studier i usa jämnt fördelad mellan könen. Däremot tenderar kvinnor att i betydligt större utsträckning välja att anmäla övergreppet.
  Kategori 1: Manliga invandrare står ju för praktiskt taget alla överfallsvåldtäkter i Sverige och defakto alla i t.ex Norge på senare år.
  Erik påtalar ju det faktum att man från PK/vänster/feminist-håll inte har några betänkligheter med att kollektivt skuldbelägga män i allmännhet, medans man aldrig för sitt liv skulle uttrycka sig på samma sätt om invandrare.

  Vad är det som är orättvist med Eriks tanke?

 130. Törnrosa skriver:

  Nils Jungenäs: Låt du Erik tala för sig själv. I det här fallet är jag intresserad av vad han tycker.

  PS: Nu vet jag precis hur du tänker och fungerar. Detta är inte härskarteknik utan simpla fakta för mig. mvh

 131. Nils Jungenäs skriver:

  @Törnrosa:

  ”-Nils Jungenäs: Låt du Erik tala för sig själv. I det här fallet är jag intresserad av vad han tycker.”

  Så länge diskussionen förs på ett öppet forum, bestämmer jag, inte du, vad jag kommenterar. Vill du prata enkilt med någon, be då om dennes mail-adress istället. Det brukar vi andra göra. Dessutom var det en fråga till dig från mig. Inget annat. Jag frågade vad du menade. Det framgick ,om inte av den grammatiska uppbyggnaden av meningen, så av det faktum att den avslutades med ett frågetecken istället för ett utropstecken eller en punkt. Om du inte vill eller kan svara på frågan, säg det istället då.

  ”-Nu vet jag precis hur du tänker och fungerar.”

  Du behöver förtydliga detta. Jag förstår inte vad du menar.

 132. Törnrosa skriver:

  Nils Jungenäs. Klart att du får skriva och fråga, det säger jag inget om. Jag bara talar om för dig varför jag inte svarar på dina frågor till mig.
  Jag försöker bara vara artig. Ha det bra

Google