Vita medelålders män och deras sexualitet

22 mars 2012, av Pelle Billing

Kunskapskanalen (SVT) sände i går en dokumentär om fem medelålders vita män och deras sexualitet. Så här beskrivs programmet.

Vi möter fem män i 60-års åldern vars livsöden skiljer sig åt, men gemensamt är deras prestigelösa och ärliga hållning till sina erotiska behov och vikten av att leva ut sin sexualitet på egna villkor.

Ja, det är viktigt även för medelålders vita män att leva ut sin sexualitet på egna villkor.

Men  självfallet skulle SVT aldrig sända ett sådant program. Jag bytte kön på programdeltagarna. I verkligheten handlade programmet om vita medelålders kvinnor och deras sexualitet.

Den dagen mitt fiktiva exempel blir verklighet, så har vi verkligen kommit någon vart med att se alla människor som just människor, och inte bara som företrädare för en viss grupp. För självfallet ska man kunna visa en nyfiken och positiv dokumentär om människors sexualitet, oberoende om det handlar om kvinnor eller män.

Förr var det kvinnors sexualitet som var tabu, i dag är det männens. Eller som Berglin skrev om onani: ”Den kvinnliga är befriad lust, medan mannens är skamlig nöd”. Enough said.

Etiketter:  

50 kommentarer på “Vita medelålders män och deras sexualitet”

 1. För er som inte kommer ihåg Berglins stripp eller letar efter den som Pelle menar, här är en genväg.

  http://www.svd.se/multimedia/archive/00491/berglins-2009-07-12_491865a.gif

  Måste hålla med dig och Berglin Pelle, ni har båda så rätt när det gäller denna punkt!

 2. Per skriver:

  Fast om de vita medelålders männen är homo så gäller inte detta riktigt; tvärtom så är det totalt fritt fram nuförtiden. Man kan typ berätta att man varit på bastuklubb eller träffat massor av karlar på läderklubben och folk tycker det är sååå okej för det är ju PK att vara bög. Jag vet då jag talar av egen erfarenhet :-)

 3. Pelle Billing skriver:

  @Per: Bra att det är så! I de mindre städerna kanske det är svårare men i de större så är det nog som du säger.

 4. per hagman skriver:

  PB … LOL

  Læste din inledning och kænde mig en aningen ”førstummad” / øveraskad øver att …mæn …skulle få chansen till en berættelse om sina egna upplevelser.

  – ja ja det var med glimten øgat du PB gjorde en reflextion.

  Faktiskt rætt kul.

  Per Hagman

 5. Patrik B skriver:

  Men samtidigt är det allmänna intresset för 60-åriga kvinnors sexualitet lågt. SVT-programmets målgrupp är bara kvinnor över 60. Män är inte fientliga mot äldre kvinnors kroppar, men ärligt talat ganska likgiltiga.

  Unga kvinnors sexualitet är män däremot mycket intresserade av. Jan Guilliou har berättat om hur han som ung journalist på herrtidningen FibAktuellt och satt och skrev påhittade läsarberättelser på temat ”En ung nymfomans bekännelser”.

 6. Access skriver:

  Per skriver:
  ”Fast om de vita medelålders männen är homo så gäller inte detta riktigt; tvärtom så är det totalt fritt fram nuförtiden.”

  Du har helt rätt. Vi bögar kan prata om vår sexualitet. Jag är däremot lite tveksam till om det alltid är okej för lyssnaren att göra så, eller om det bara är INTE okej att ha invändningar mot det. Jag kan ibland själv tycka att en del berättar saker som jag inte vill veta. Hursomhelst så gäller det väl att prata om det på ett generellt sätt, att inte trycka sitt sexliv i ansiktet på någon. Fast det gäller ju alla, oavsett kön eller sexuell läggning.

  Jag skulle önska att det var lika oproblematiskt att prata om er heteromäns sexualitet. Det är inte vi bögar som ska begränsas, det är ni andra som ska befrias!

 7. Lasse skriver:

  Bra inlägg Pelle, för mig är det viktigt att man lyfter fram den ensidighet som råder på detta område.

  “Den kvinnliga är befriad lust, medan mannens är skamlig nöd”.

  Kommer aldrig glömma när jag frågade då statsägda apoteket varför de inte hade några manliga sexleksaker eftersom det fanns ett flertal massageapparater etc. för kvinnor. Tjejen på apoteket tittade på mig som jag skulle vara en ”alien” från planeten Mars och förstod inte alls varför män skulle behöva sexleksaker.

  (Nu visste jag redan att de inte hade några manliga sexleksaker, mitt syfte vara bara att göra en poäng. Gjorde det inte på min hemort, det vågade jag inte.)

 8. Sara skriver:

  Män konsumerar porr – Kvinnor bejakar sin sexualitet
  Män köper sex i Thailand – Kvinnor åker på en romantisk resa till Gambia
  Män är snuskiga blottare – Kvinnor klär sig sexigt och attraktivt
  Män tänker bara med kuken – Kvinnor är sensuella varelser
  Män går på strippklubb – Kvinnor går på tjejkväll med Chippendales
  Män är vandrande dildos – Kvinnor är kärleksfulla partner
  Män är sexistiska mansgrisar – Kvinnor spelar ut sitt sexkort:):):)

 9. Lasse skriver:

  @Sara:

  Klockrent, snor den rakt av ;)

 10. AV skriver:

  @Per: Och det beror väl på att i Sverige kan inte förtryckta personer/grupper vara dåliga. Det kan inte finnas två tankar i samma svenska huvud, hårt draget.

  Om en heterosexuell man går på swingerklubb kan han kritiseras för omoraliskt beteende, som säkert utnyttjar en massa kvinnor med självskadebeteende. Men samma kritik kan inte ges till en homosexuell man eftersom det finns fördomar i samhället mot den gruppen och att vissa idioter misshandlar bögar. Eftersom det är synd om bögar är allt bögar gör bra och fint. Om man kritiserar en bög för något, eller ännu värre ett vanligt beteende bland bögar, är man genast i samma kategori som religiösa och högerextrema homofober. Personligen tycker jag att folk ska bry sig betydligt mindre om vad andra frivilligt gör i sängen, men att man är förtryckt på en punkt inte ger carte blance till vad som helst annat.

  Vi ser samma fenomen om invandrare och kvinnor. Att det finns främlingsfientlighet och fördomar om kvinnor hos en del, kan vi vara överens om. Och just därför får man i Sverige inte kritisera dessa grupper. Om man kritiserar judar och muslimer för att de könsstympar sina pojkar hamnar man i samma gäng som Breivik, nazister och antisemiter. Hallå, hur kan du kritisera judar som har fått lida så genom historien?
  Om man kritiserar feminism eller ännu värre kvinnliga härskartekniker, som utfrysning, galna hunden eller drottning/hovdamer, är man ”kvinnohatare”, gubbslem, grottmänniska och säkert kvinnomisshandlare också (och lite Breivik). Hur kan du kritisera feminism idag när kvinnor inte fick rösta och ärva förr i tiden? Vill du tillbaka dit eller?

  Riktigt intressant blir det när någon ur en ”syndomgrupp” är dum mot dem i en annan ”syndomgrupp”. Hur ska man ställa sig till en invandrare som slår sin dotter för familjens heder eller en kvinna som är rasist? Kortslutning i proppskåpet! Följaktligen beror invandrarens kvinnomisshandel inte på att just han kommer från en hederskultur, utan det är bara ett tecken på vad alla män gör överallt i världen. Skulden går från personlig till kollektiv. Att kvinnan är rasist måste bero på att hon blivit inlockad i miljön av någon kille. Egentligen är det nog inte för politiken utan för gemenskapen hon är där. Hon har säkert också haft en jobbig barndom. Att ta bort en persons ansvar för sina handlingar på detta sätt är egentligen att förminska denne och ganska nedsättande. Att ställa en person som ansvarig för alla sina handlingar, även de dåliga, är att erkänna dennes lika värde.

  Detta fenomen är ganska tydligt för oss som står med ett ben i olika kulturer och ser på Sverige lite från sidan. Misstänker att det beror på den berömda svenska konflikträdslan. Man blir obekväm om man inte är överens och världen är svår att analysera. När god inte bara är god (vi) och ond inte bara är ond (dom).

 11. Jamie skriver:

  Angående det där med att män är blottare och kvinnor klär sig sexigt och attraktivt. Fick mig att tänka på att tjejer har mer valfrihet i sin klädsel, speciellt vid mer festliga tillfällen, särskilt på sommaren när det är varmt. Då kan tjejer ha en sval tunn klänning, både kort och urringad mer korta ärmar, medan en kille måste svettas i kostym och skjorta. Undrar om feministerna som är kritiska till att tjejer inte kan gå topless på stranden och på badhuset har funderat över detta, det måste ju vara en bagatell att ha en bikini-top i jämförelse med att vara fullt påpälsad på en varm fest, eller?

 12. Karin skriver:

  ”Förr var det kvinnors sexualitet som var tabu, i dag är det männens.”

  Jag upplever egentligen mer som att kvinnors sexualitet på ett sätt är tabu, men att det är ”förbjudet” att göra det tabu. Om en kvinna skäms för att onanera t.ex. så kommer det alltid en hjord och ska peppa henne till att inte skämmas. Luddigt förklarat kände jag nu, men förstår ni hur jag resonerar?

 13. Patrik B skriver:

  Det som Pelle beskriver är modet i kulturkretsar och i den tjattrande samhällsklassen. I samhället som helhet är det ändå mäns stora intresse för sex som ger avtryck.

  Kvinnor klär sig, sminkar sig och gör i ordning håret för att få blickar från män – inget fel i det tycker jag. Män gör det inte, antagligen därför att kvinnor inte är lika intresserade av mäns kroppar.

  Kvinnliga sexleksaker och porr för kvinnor har viss status i kulturkretsar. Men 99% av all porr som produceras har män som målgrupp, antagligen därför att kvinnors intresse för porr är lågt. Men ävens mäns porrintresse verkar minska nu.

  Men glöm inte: Om kvinnors tabukänslor för sex minskar blir det mer sex för män.

 14. Sara skriver:

  @Lasse:
  Varsågod. Den är tagen ur sitt sammanhang lite, det finns lite mer. Jag har skrivit om en dikt som heter ”Mannen har ordet”, gett den en lite annan innebörd och döpt den till ”Feministen har ordet” . Jag kanske kan lägga upp den här om jag får för Pelle….?

 15. Mariel skriver:

  Är rädd för att jag har en massa fördomar kring mäns sexualitet… typ att män är mer eller mindre kåta bara… fast det är väl kvinnor också iof…

 16. Prill skriver:

  Jag klickade på en av länkarna och läste om kvinnliga sexköpare. Jag är motståndare till sexköpslagen av flera anledningar men har också funderat mycket på det feministiska moralen kring sexköp. Det anses så självklart att den som köper sex har övertag medan den som säljer är ett offer. Om man säljer sex för att överleva (alternativet svält) är det en sak, men annars? Som vanligt utgår feminismen endast från den materiella, patriarkala maktdimensionen. Inga andra maktsorter ska beaktas. Jag måste erkänna att något av det mest hotfulla som finns för mig är att uppfattas som ful och oattraktiv i männens ögon. Jag är säker på att de flesta heterosexuella kvinnor håller med mig. Varför lägger kvinnor annars så mycket tid och resurser på sitt utseende? Jag undrar om de feministiska sexköpskramarna tycker att den fula kvinnan i stycket nedan har makt och övertag? Själv skulle jag hellre dö än att vara en sådan kvinna.

  ”En vecka tillsammans med en boyfriend kostar, förutom omkostnader och presenter, cirka 2 000 dalasi, vilket är ungefär 500 kronor.
  Fula får betala mer
  – Äldre, fula och riktigt överviktiga kvinnor måste betala mer. Upp till det dubbla, säger Alajhi.”

 17. Eva skriver:

  Men är det så självklart att SVT inte skulle visa en motsvarande dokumentär om mäns sexualitet? Varför då?

  Är det någon som känner till om det finns någon bra dokumentär om mäns sexualitet? I så fall kan man ju föreslå SVT att de köper in den.

 18. Per skriver:

  Access, håller helt med! Mycket av den här problematiken kring manlighet och könskrig är inte bögars huvudvärk. Men samtidigt så dras vi in i konflikterna också då vi är män; det är därför det är viktigt att även vi sätter ner foten. Inte minst frågan kring reproduktion är intressant då radikalfeminister attackerar män som skaffar barn i ex. Indien. Notera dock att de inte specifikt vågar peka ut bögarna – det är ju bögar som hörs och syns i de här sammanhangen – då de vet att det kan rendera dem problem. Därför tassar de som katten kring het gröt.

  I många stycken har det aldrig varit så lätt att vara bög idag; så länge det framkommer att du är bög. Är du bara vit medelålders (heterosexuell) man så är däremot lovligt byte. Hela det här syndabockstänkandet är fruktansvärt och som bög så är man förmodligen smärtsamt medveten om vad den här typen av tänkande kan leda till. Det är därför jag vänder mig så starkt emot det.

 19. NinniTokan skriver:

  @Sara:
  Den var himla bra. Maila Pelle och fråga, så han inte missar din undran bland havet av kommentarer, tycker jag.

 20. NinniTokan skriver:

  @Mariel:
  Om det nu skulle vara så. Varför är det fel?

 21. Mariel skriver:

  @NinniTokan: För att jag drar alla över en kam… det blir lite onyanserat med det tänker tycker jag. Det finns ju andra sätt att se på det här med sexualitet… Men jag e lite för rå när det kommer till sex tror jag…

  Jag tror det är just ordvalet kåt som känns lite ”fel”. Fast då kanske jag e för pryd då, vilket ju blev motsatsen till ”rå” =P *inte van att prata sex*

 22. Mars skriver:

  Jag kommer att tänka på den här artikeln.

  http://www.newsmill.se/artikel/2010/10/10/d-rf-r-r-det-sv-rare-f-r-m-n-att-skriva-om-sex

  Han har ett antal suspekta teorier som han drar slutsatser ifrån, t.ex. ”Män som grupp har mer makt än kvinnor som grupp och därför blir männens fantasier en smula osympatiska. En bra sexskildring slår lite underifrån” Eeeeh?!?!?

  Men själva andemeningen går inte att ta fel på – män över 60, som har sex är äckliga.

 23. NinniTokan skriver:

  @Mariel:
  Det är mindre ”en fördom” än du tror.:)

  På gruppnivå skiljer maskuliniserade och feminiserade individers sexualitet, av allt att döma, just så som du kallar fördom.
  Om man ser på homosexuella, där inte det andra könet blir en ”begränsande faktor”, så är det stor skillnad mellan homosexuella män och homosexuella kvinnor vad gäller antalet partners.(källa underst)

  Det viktiga, tycker jag, är acceptans.

  Det är helt okej att du är ”för pryd”.
  jag är inte prydd i någon hörna… och det ska vara lika okej. Och om manlig sexualitet är ”kåta bara”… så fine, då är det så och då ska det vara lika okej.

  Vi måste lära oss att respektera varandra och varandras olikheter, tycker jag:)
  (inte alls sagt för att du skulle vara speciellt dålig på det. Jag tycker om att prata/diskutera med dig bara.)

  I vårt samhälle så, upplever jag, att ”det fina” sätts utefter hur kvinnor vanligen är.. och allt annat är ”mindre fint”/”mindre bra”/”mindre okej” och ska anpassas efter ”det fina”.

  Det är därför prostitutionsdebatten ser ut som den gör… Det handlar inte om att skydda sexsäljare, det handlar om ”det fina”

  http://www.catholiceducation.org/articles/homosexuality/ho0075.html
  (skumt ställe jag återfann den undersökningen på då:P)

  annan källa: http://www.rfsu.se/sv/Sex–relationer/Sex-i-Sverige/

 24. David Holman skriver:

  @NinniTokan: Nu har jag inte läst din länk då den var ganska så lång men har tidigare läst artiklar som påpekar samma sak. Kollar man på lesbiska, heterosexuella och homosexuella par ser man klart och tydligt att lesbiska har minst sex, homosexuella mest och, SUPLISE, heterosexuella hamnar i mitten som en överenskommelse.

  Vem hade gissat? Det är så logiskt att det krävs forskning för att folk ska tro på det :P ^^

 25. David Holman skriver:

  @NinniTokan: Oooooh, såg precis statistiken förresten och 1996 hade kvinnor i snitt 4,7 partners och män hade 7,1. Det innebär att det är några kvinnor som har haft grovt många fler sexpartners och förmodligen många män som haft grovt mycket mindre sexpartners. Hehe.

 26. Pelle Billing skriver:

  @David Holman: Yes, så är det. De pratade om dessa studier i Hjernevask: http://www.pellebilling.se/tag/hjernevask

 27. Pelle Billing skriver:

  @David Holman: Jag tror denna diskrepans beror på att männen gärna minns en sexpartner för mycket och kvinnor en för lite.

 28. NinniTokan skriver:

  @David Holman:
  Jag läste en förklaring nån stans för längesen.. o då var det att män oftare har sex utomlands/med utländska turister jämfört med kvinnor.. och dessa ingår inte i statistiken.

  Men precis som Pelle påpekar så finns det nog lite önsketänkande som påverkar resultatet med.

 29. Sara skriver:

  @NinniTokan:
  Jag kan ta med den någon gång på en pubträff:) eller maila den till dig:)

 30. David Holman skriver:

  @Pelle Billing: Vist ja! Där har vi det :P Men har för mig jag läste det på andra platser också oberoende av det.

 31. David Holman skriver:

  @Pelle Billing & NinniTokan: Fast önsketänkandet skulle ju inte förklara varför män vill ha mer sex än kvinnor. Fast det är klart, det skulle göra gapet mindre.

  Ja, det ända sättet att ta reda på detta är om man följer med istället för att lita på personers egna återberättelser.

 32. JustMe skriver:

  Alla som vill läsa Saras ”Feministen har ordet” räcker upp en hand. Jag börjar: *räcker upp en hand*.

 33. David Holman skriver:

  @JustMe: Eller rösta på hennes inlägg här: Sara.

 34. Hum skriver:

  Håller med! Bra text!

 35. Sara skriver:

  @David Holman:
  Det är några av de bättre raderna, så det passade bra in på detta inlägget. Resten är nog för mycket för att det ska förbli en god ton här. Det får nog vänta ett tag;)

 36. Jonte skriver:

  Allt det här har med det kompensatoriska tänket som är så förhärskande inom vänstern och feminismen idag. Upplevda historiska orättvisor kan gottgöras enbart genom att helt vända på steken. Manshat i media försvaras med att det tidigare ofta skrevs nedlåtande om kvinnor, att kvinnor köper sex av män är helt ok eftersom män tidigare alltid köpt sex av kvinnor (nu tycker jag iförsej att sexköp inte alltid behöver vara fel oavsett kön), kvinnors överepresentation på högskolorna är helt i sin ordning eftersom tidigare var det männen som var överrepresenterade osv…

  Därav sextabut, eftersom tidigare var kvinnors sexualitet tabubelagd är det enda rätt att idag tabubelägga männens och bejaka kvinnornas. Läste på twitter om en feminist som beklagade sig över att det anses fult när kvinnor tar sexuella initiativ med okända män och kom och tänka på hur ofta feminister klagar på ”äckliga gubbar” som tar sexuella initiativ med för dem okända kvinnor. Samma sak där, det är tydligen omvända roller som ska gälla nu. Det finns en hel del revanchism inom den svenska feministiska rörelsen idag.

 37. Jack skriver:

  AV,

  ”Det kan inte finnas två tankar i samma svenska huvud, hårt draget.”

  Det beror på att Sveriges mest talade tankar är sprungna ur kvinnligt biologiskt kännande.

  Det kvinnliga kännandet handlar om att dra nära och stöta bort människor. Detta är en tvågradig skala. För eller emot!

  Jag upplever att män i Sverige imiterar det kvinnliga sättet att vara och prata! En kvinnlig hegemoni råder.

 38. Mariel skriver:

  @NinniTokan: Ja, du har helt rätt i det där med att acceptera mera. Jag är väldigt accepterande som person, och försöker att inte döma människor utefter minsta lilla. Om en person har 100 sexpartners eller 0 lägger jag ingen värdering i.

  Men när det kommer till mig själv är jag väldigt… jag vet inte… strängare på något sätt. Tycker för övrigt om att prata med dig med, men det har du säkert märkt ända sen första gången vi pratade :-) Ser fram emot när ditt inlägg kommer upp här hos PB.

  Det här med sexualitet. Jag funderar… nej vänta. Jag tar det i din blogg istället!

  Iaf…

  KÅTA MÄN = OK!

  KÅTPRYDA MÄN = OK!

  PRYDA MÄN = OK!

  Puss på er!

 39. Jack skriver:

  Hörde en låttext för något tag sedan där en man sjöng om att kanske träffa någon yngre ”som en fjäder i hatten”. Mannen uppvisar här en kvinnlig personlighet. Att träffa någon yngre är inte i första hand en fjäder i hatten för män. Mannen i fråga förmedlar en feminiserad, rent av feministiserad feminin, persona genom denna sångtext.

  Imitation kan vara primitiva händelser i hjärnan på folk, ens omgivningskultur tränger sig in, men kan också vara något medvetet avsett. Medvetna mål med en imiterad kvinnlig personlighet är att få acceptans samt att uppvisa igenkännbarhet för kvinnor vilket på ett primitivt plan och medvetet kan tilltala kvinnor. Var har mannen makten att vara vad han är undrar man? Har mannen i fråga inga flera färdigheter än att tilltala igenkännings-faktorn? Nåväl han är ju kändis så han kör på ett djupare plan på det som funkat för honom antar jag.

  Men, en yngre kvinna som i första hand en fjäder i hatten? Det ligger något både kyligt och asexuellt över det uttalandet! Väldigt omanligt, iaf i traditionellt och biologiskt, äkta hänseende. Dock är det ju precis det sociala ingenjörsskapet med svensken är på väg, till kyliga, asexuella, feministerade feminina personligheter..

 40. AV skriver:

  @Jack: Nja, jag vill inte påstå att det är en man-kvinnafråga utan något mer centralt i Sverige. Det förekommer givetvis på annat håll också. Israel spelar på just detta i sin politik i Gaza och på Västbanken. Om någon kritiserar dem drar de gärna förintelsekortet. Hallå, vi blev faktiskt slaktade i andra världskriget! Är du antisemit?

  Men det är vanligt förekommande i Sverige. I-världen suger ut U-världen, så människor i u-världen är goda. Om de är dumma måste det bero på I-världens dåliga inflytande. Till det en portion ”Den ädle vilden” och en rädsla att bli kallad rasist, så är det upplagt för missriktade biståndsprojekt där pengar försvinner i fel fickor. En ganska naiv världsbild. Det finns en anledning till tyska ordspråk som Der alte/dumme Schwede. Sverige ses i världen som den snälle men lite bortkomna och naiva kusinen från landet. Mycket beroende på det beskrivna fenomenet.

 41. Jack skriver:

  AV,

  Kvinnor och kvinnofrågor har roffat åt sig central position i Sverige. Jag ger en hypotes till en faktor gällande varför för eller emot har en dominant roll i tänkandet i Sverige. Att kvinnor är centrala och mäktiga stödjer snarare faktorns inverkan.

 42. Jenny Kristiansson skriver:

  @AV:

  Jag var mycket så när jag var yngre. Jag tyckte om att läsa om Amerikas urinvånare, om inuiter, om indianerna i Amazonas osv. osv. Jag ville jobba med gatubarn i Brasilien, jag önskade att jag hade varit född svart istället för vit eftersom jag skämdes för att vara vit osv. osv. du förstår säkert. Jag kunde överhuvudtaget inte kritisera något av det.

  Jag vet inte riktigt när jag började vakna upp. Kanske var det den gången jag och min bror satt och kollade på ”Medan vi faller”, en fransk film om ghettoungdomar i Frankrike. Han sa något i stil med: ”Den här filmen ska få oss att känna medlidande med dem, men det enda jag känner är: Fyfan vad korkade de är.”

  Det var kanske då jag började tänka efter. Man blir nog klokare med åren också…. förhoppningsvis.

  ”Vi” (som blev vita, eller var vi redan vita, vi kom väl från Kaukasus?) bosatte oss i ett mycket kärvare klimat, (klimatet har mycket större inverkan på mänskligheten både historiskt och i nutid än vad vi kanske vill inse), där det i längden inte duger med att bo i grottor och hyddor gjorda av skinn. Vi blev mer eller mindre tvungna att utveckla stabilare och varmare bostäder. Vi blev helt enkelt tvungna att bli bättre på att utveckla redskap och på att utveckla vår omgivning. I varmare klimat kan man bo i plåthus och ändå överleva, man riskerar inte att frysa ihjäl. Plus att vi reste mycket och fick kontakt med andra kulturer. Allt detta är varken bra eller dåligt, det bara är.

  Vi byggde upp industrier och fick ett naturligt övertag, det övertaget har det tagit väldigt lång tid för sk. u- länder att komma ikapp. De har inte kommit ikapp alls, ibland verkar det som om övertaget blir större och större vilket också är naturlig, eftersom vi fortsätter att utveckla vår teknik och våra samhällen. Så kort sagt, jag slutade att skämmas för att vara vit. Därmed inte sagt att jag tycker det är totalt avskyvärt hur vissa europeiska och amerikanska företag och länder har använt te.x. Afrikanska kontinenten som någon slags exploaterings- depå.

  Och om inuiterna hade haft tekniken hade de inte då också bedrivit rovdrift? Eller är de ”goda?” Och allt det där med hedersvåld, det är bara gammalt hederligt kvinnohat. Ja män och pojkar drabbas också, men inte lika hårt och ofta som kvinnorna och flickorna. Jag förstår inte hur det kunde ta så lång tid för svenska politiker att reagera.

  Och ja, israelerna beter sig som svin mot palestinierna, och de borde faktiskt veta bättre. Nazisterna försökte först driva ut judarna, men inga andra länder ville ta emot dem. Jag tror Israels politik är i första hand att försöka driva bort/ut palestinierna. Men när inte det går, vad händer då? Däremot måste man nog inse att det finns många olika sorters grupperingar inom judendomen. Det finns mer europeiska judar och det finns mer öst- ortodoxa judar. Som jag ser det så finns det stora slitningar inom ”gruppen” judar. Stämmer det förresten att judarna härstammar från 12 ”stammar” eller släkter heter det kanske? Eller är det bara något som står i Bibeln?

  Ja vi svenskar är nog ganska naiva. Jag både gillar och ogillar det draget hos oss. Jag blev helt ärligt lite rädd för tyskarna, eller i alla fall berlinarna när jag var där och pluggade tyska. Deras humor är jäkligt krass och cynisk, det var till och med så jag reagerade ibland. Men i alla fall, jag tror svenskarna är ett ganska varmhjärtat folk, men vi borde kanske ”tuffa” till oss lite?

  Under tiden sitter Amerikas urinvånare i sina reservat och blir rika som troll på sina casinos (om de kan hålla sig ifrån spriten) och inuiterna kör runt och jagar säl och isbjörn med sina snöskotrar. Och det snackas ju så mycket om att de har så sunda matvanor och inte drabbas av hjärt- kärlsjukdomar. Men saken är den att fiskkött och sälkött innehåller ganska mycket gifter och det finns studier som visar att just inuiter har väldigt höga halter av olika gifter i sina kroppar. Vilket vi kommer att få se resultatet av inom en ganska snar framtid antagligen. Och jajajaja, just det ÄR väl vårt fel. hahaha

  Åh vilket jävla dravel, varför går jag inte bara och lägger mig?? :-D Men i alla fall, du förstod kanske huvuddragen? Vilka det nu var. Ja just det, jag skäms inte för att vara vit, det är faktiskt ganska gött. Än så länge i alla fall. Från vilken annan kultur kommer du ifrån? Och säg nu inte att du är inuit eller något hahahaha. Eller ännu värre, ghettounge från Frankrike.

 43. Nils D skriver:

  För att vara en snubbe som har råkat präglats till en massa skuld-och skamkänslor inför sex, så är det väldigt befriande att höra till synes normala tanter som pratar om sin sexlust, att sex är något grundläggande positivt för kvinnor. Det hade inte alls blivit samma effekt att höra karlar prata om sex.

  (Att jag nu har sådana känslor, kan jag tyvärr inte hitta någon annan än mig själv att skylla på. Det är som att jag tagit den minsta signal, spel av svårflörtad, som som blodigt allvar. Sådan är jag; otur för mig själv.)

 44. Jenny Kristiansson skriver:

  Överlag tror jag vita medelålders män har bra sexliv. Varför skulle de inte ha det? Det finns hjälp att få om man får erektionsproblem, och då pratar jag inte enbart om Viagra. Jag tror bara att män i den åldern kanske behöver lära sig att det är ok att prata om och söka hjälp för. Jag har läst en hel del om vad för slags problem som kan drabba mäns sexualitet. För yngre män som får erektionsproblem är det oftast stress och prestationskrav som ligger bakom. Då är kanske den bästa hjälpen psykologisk. Att lära sig tänka i andra tankebanor, lära sig avslappningstekniker. För äldre män är det viktigt att undersöka om orsaken kan vara fysisk. Och många gånger går det att fixa, så varför gå och lida i onödan?

  Och framförallt att prata med sin partner om man nu har någon. Det är nog det svåraste, men jag tror att det är nödvändigt. Jag tror så här, så länge ”paketet” fungerar som det ska så är nog kvinnor ganska opålästa om mäns sexualitet, det är inte något som vi behöver bekymra oss över, för attityden är att mäns sexualitet verkligen inte är raket- vetenskap. Något man ofta försöker få kvinnors sexualitet till, (men som den inte är). Men i alla fall, det skulle inte skada om kvinnor också läste på lite om mäns sexualitet, man behöver inte vänta tills det uppstår något problem, men det är såklart extra viktigt i den situationen.

  Det absolut bästa är att bara prata med sina killkompisar. Och att vara lyhörd i sängen. Och här kommer bögarna in i bilden…. igen. Det finns sidor på nätet skapade av bögar och det finns inga bättre informationssidor än dem för kvinnor. Eller vad sägs om ”We the cocksuckers of the world.” En sida om avsugningstips. Men nu när jag söker på den hittar jag den inte, men jag svär jag har sett/läst den.

  I alla fall nu är det Godnatt för min del :-)

 45. Jenny Kristiansson skriver:

  Bara en sak till. Jag vill inte få det att verka som om jag tycker att sex är en bagatell. Sex är verkligen inte okomplicerat eller en bagatell. Hade det varit det hade inte vi människor i alla tider suttit och våndats över det. Eller försökt styra det, eller vänt ut och in på det och vinklat det i alla möjliga och omöjliga vinklar och synvinklar. Man ska kanske försöka se det som en väldigt fin bonus, men inte bygga upp sitt liv kring det. Det är kanske inte det absolut viktigaste i livet. Eller jag vet inte, men det tål att tänkas på. Eller hur ser ni andra på detta, jag är så insnöad på mitt eget känns det som.

 46. Patrik N skriver:

  @Jenny Kristiansson:
  ”Bara en sak till. Jag vill inte få det att verka som om jag tycker att sex är en bagatell. Sex är verkligen inte okomplicerat eller en bagatell. Hade det varit det hade inte vi människor i alla tider suttit och våndats över det. Eller försökt styra det, eller vänt ut och in på det och vinklat det i alla möjliga och omöjliga vinklar och synvinklar.”

  Nej om man påstår att sex är perifert så brukar jag bli misstänksam.
  Det är faktiskt en oftast en dyrköpt erfarenhet anser jag. Låter självklart men är det inte.

  Grejen är att biologi är ”destiny” mindre och mindre vartefter man utvecklar självkännedom men kan aldrig bortses ifrån och är alltid centralt.

 47. Patrik N skriver:

  @Nils D:
  ”(Att jag nu har sådana känslor, kan jag tyvärr inte hitta någon annan än mig själv att skylla på. Det är som att jag tagit den minsta signal, spel av svårflörtad, som som blodigt allvar. Sådan är jag; otur för mig själv.) ”

  Elle hur??????
  Nädå det är nog inte bara du!!
  Och när den insikten är smält så kan man börja roa sig på allvar! :)
  Livet är kul när man inte är fel.

 48. Lindwall skriver:

  Ang israel-palestina frågan så är det visst så att judarna bär sig mäkta illa åt. Men det förhindrar inte mig att ändå ”hålla” på israelerna i det eviga kriget. Min bevekelsegrund till att vara pro-israelisk är judarnas politiska inkorrekthet. Jag håller helt enkelt på judarna i frågan för att jag ser dom som den bästa garanten mot politisk korrekthet.

  Mer: Jag börjar tro att kvinnan föds med en speciell instinkt att hon är mer värd än mannen. Hon verkar inte vara van att behöva jobba och ta för sig för att lyckas. Hon förväntar sig en räkmacka. Och när männen (i allt större utsträckning) inte tycker hon är värd en sådan så tar hon till stridsyxan. Vad som då händer är att feminismen växer sig större och mäktigare. Och i takt med detta införs allt striktare sk ANTI-mans lagar som bl.a är till för att hålla den svenska mannen på mattan. Hade feminismen fått som den velat hade svensk man och utländsk kvinna-förhållande förlänge sedan varit förbjudit (med hjälp av svepskäl förståss). Eftersom den svenska kvinnan förväntar sig att mannen ska slåss och strida om henne (och dessutom så måste hon nu yrkesarbeta) känner hon sig förolämpad av en jämställd man. Hon tåler inte konkurrens på det sexuella planet av invandrande kvinnor, som i princip alltid ser bättre ut och är mer feminina i sin kroppsbyggnad. Den svenska feministiska kvinnan slår bak ut.

 49. [...] gånger under månaden som gått har jag länkat till serien Berglins (här och här). Kanske gjorde det Jan Berglin orolig. Ett par kulturskribenter har ju försökt svartmåla mig i [...]

Google