Ström svarar Sveland på Newsmill

28 mars 2012, av Pelle Billing

I kväll lämnar Pär Ström replik till Maria Svelands senaste långa kulturartikel i DN om den nya jämställdheten.

Ström tar bland annat upp den intellektuella ohederlighet som jag kommenterade i går. Nämligen att Sveland försöker få det att framstå som att Ström förklarat varför han hatar feminismen, när han egentligen förklarade varför han engagerat sig i könsfrågorna.

Ström tar även upp en obehaglig incident från den numera välkända pubkvällen:

För övrigt borde Sveland städa upp framför egen dörr först. En av hennes feministiska följeslagare på den aktuella pubträffen gav mig ett pappersflygplan och sa: ”Varsågod Pär, här får du en present”. När jag vecklade ut papperet fann jag en teckning av ett manligt könsorgan med en streckad linje där det förmodligen var meningen att organet skulle skäras av.

Tilltaget var måhända föga förvånande, med tanke på att flera av de unga feminister jag talade med sa att deras idéer låg nära den autonoma vänstern. Det var alltså inte så att det var 80 stycken socialdemokratiska eller liberala feminister som kom till pubträffen, om någon trodde det.

Jag vågar inte tänka på vad det skulle stått på kultursidorna om det var Sveland som fått motsvarande teckning på ett kvinnligt könsorgan.

Hur bör man då reagera på detta? Jo, lösningen är att fortsatt hålla god ton och fortsatt föra fram bra argument i jämställdhetsdebatten. Jag får fler och fler rapporter om att människor börjar ifrågasätta den typen av artiklar som Sveland skriver, medan de istället intresserar sig för vad sådana som jag har att säga.

I längden kommer människor att söka sig till de idéer som är balanserade, progressiva och människovänliga.

 

16 kommentarer på “Ström svarar Sveland på Newsmill”

 1. Magnus Hansson skriver:

  Bra bloggat, gå och lägg dig nu pelle! :)

 2. Taste in men skriver:

  Skrämmande att hon medvetet ljuger så där i Sveriges största tidning bara för att kunna svartmåla sina motståndare. Maktmissbruk helt enkelt.
  Jag tror dock det kommer att bli hennes största fall. Det kommer slå tillbaka på henne själv. Hon tänker kortsiktigt. Det är som en dålig lögn, som bara blivit kletigare och kletigare ju mer hon försökt komma ifrån sanningen och gjort henne så insnärjd att hon börjar förneka och då istället förvränger verkligheten totalt för att komma undan på något sätt.

 3. Magnus Hansson skriver:

  Tror det här säger mer om DN än det gör om Maria Sveland faktiskt…det är ”inne” att ha genusperspektiv (läs: politisk åsiktskontroll) på tidningarna nuförtiden.

 4. Magnus Hansson skriver:

  Eller jag vet dom hade något sådant på sydsvenskan i varje fall, andra tidningar kan jag faktiskt inte uttala mig om ^^

 5. Taste in men skriver:

  Jo visst, dn publicerar ju det. Ger henne stort utrymme. Sen undrar jag vad detta gör i kulturdelen. Dn borde skaffa en ny bilaga med personalens egna irrationella åsikter där de oemotsagda kan agera lite rättshaverister. Då skulle i alla fall jag bli glad eftersom jag gärna läser kulturen först på morgonen av andra skäl än att få läsa skruvade feministers känslomässiga tankar och lögner.

 6. Leif skriver:

  Var själv på ett helt annat håll i landet denna famösa pubkväll, men att dialogen mellan Sveland och Pär Ström skulle ha gått till som hon beskriver den faller förstås på sin egen orimlighet. Hon ställer enligt sig själv en fråga av samma typ som den gamla
  ”Har du slutat slå din fru?”
  Det är ju alldeles självklart att Pär Ströms version av detta samtal är den trovärdiga.

 7. per hagman skriver:

  Sveland ær en ikke fråga…

  — Iofs bra att PS og PB går i svaromål med sin vedersakare Svuland men ; blir det inte lite passivt att hela tiden… gå i reaktion ?

  Per Hagman

 8. Mia. skriver:

  Bra replik även av PS

  Några fler citat av Gandhi

  ”Ickevåld är den starkes vapen”

  ”Det finns ingen väg till fred – fred är vägen”

  ”Det man har skaffat sig med våld kan man bara behålla med våld”

 9. Mia. skriver:

  @Taste in men:

  Liknar i mycket de svårare vårdandstvisterna. Men håller man huvudet kallt så framgår det med tiden (snabbare) vem som blir ‘kletigare och kletigare’.

 10. Sundström skriver:

  Om jag ska vara ärlig så tror jag faktiskt att Sverige är på väg mot mer feminism. Tyvärr. När feminismen nått över en viss tippunkt finns ingen åtevändo. Vad har vi män då för val? Ja, det är ju att acceptera eller flytta till ett bättre land. Vad sägs om Kanada eller Australien?

 11. Patrik skriver:

  Frågan är om det är värt att debattera med Sveland&Co? Hon är en provokatör som lever gott ekonomiskt på sina extrema åsikter. Men jag hoppas att hennes tid snart är över. Mitt tips är att DN-kultur kommer att tröttna på henne innan året är slut.

 12. Mia. skriver:

  @Sundström:

  Vadå ‘vi män’? Jag trodde detta handlade om olika syn på jämställdhetpolitik?

 13. NinniTokan skriver:

  @Patrik:

  Frågan är om det är värt att debattera med Sveland&Co?
  Det är gratis reklam. ;)

 14. Bosses Bastu skriver:

  Mia: Visst, man kan diskutera jämställdhetspolitik hit och dit och allt mellan himmel och jord men förr eller senare kan man bara komma till en logisk slutsats och det är hur man bäst räddar sig själv och sina nära och kära. Jag har kommit till slutstationen och till insikten om att livet här i Sverige inte är värdigt att leva. Detta inte endast pga statsfeminismen utan andra faktorer spelar också in. Bättre fly än illa fäkta. Mitt råd är; överge den båt som sjunker.

 15. Mia. skriver:

  @Bosses Bastu:

  Önskar dig och de dina ett värdigare liv på annar håll.

 16. [...] syfte trodde Maria Sveland att hon skulle få ut med att, på ett visserligen komiskt sätt, kuppa den ökända pubkvällen. Bilden av det avhuggna manliga könsorganet visar bara vilken gärdsgårdsserie hon och hennes [...]

Google