Stötta manligt företagande – Vernissage 1 april

28 mars 2012, av Rutger Stjernström

Artikel av Rutger Stjernström.

För bara några år sedan hade jag tagit detta som ett rent aprilskämt men det är sant. Tror jag…

Pelle Billing har tidigare skrivit om konsultföretaget Add Gender som arbetar med jämställdhetsanalys, kompetensutveckling och rådgivning. En av företagets idéer är att insatser för kvinnligt entreprenörskap måste kompletteras med insatser även för manliga företagare vilket man vill visa med utställningen Stötta manligt företagande, gjord av fotografen Tomas Gunnarsson.

Utställningen består av sex porträtt och intervjuer och är framtagen tillsammans med Add Gender som också beställt utställningen.

Följande kan läsas i pressmeddelandet:

Svårigheter med livspusslet är bara ett av flera ämnen som de sex manliga företagarna berättar om i utställningen. De berättar om arbetsskador, rädslor, förebilder, manlighet och att ta hand om sig.

Män dör och skadar sig mer på jobbet och på tusen startade företag löper männen större risk att gå i konkurs än kvinnor. Egenföretagande män har också svårare att få ihop det så kallade livspusslet och tar ut mindre föräldraledighet än egenföretagande kvinnor.

Den påläste vet även att det dör en man i veckan året runt på arbetet och en kvinna om året.

Att män löper större risk än kvinnor att gå i konkurs är inte heller en helt oväsentlig uppgift när man ställer det i relation till att män står för runt två tredjedelar av landets årliga cirka 1 500 fullbordade självmord. Katarina Skogman visade i sin avhandling Understanding Suicidality: Suicide risk, sex differences and views of suicide attempters, att förlust av arbete samt ekonomiska problem är klara riskfaktorer för just män när det gäller självmord.

Vernissage för utställningen sker 1 april klockan 12:00–16:00 på Mornington Hotell Stravaganza på avenyn i Göteborg.

 

9 kommentarer på “Stötta manligt företagande – Vernissage 1 april”

 1. jimmy skriver:

  Ett mycket bra initiativ, det är bara tragiskt att det ens ska behövas…

 2. Lavazza skriver:

  Aprilskämt?

 3. Patrik B skriver:

  Det måste vara ett aprilskämt.

 4. MarcusE skriver:

  Tycker inte om sådana här initiativ. Varför måste man köna saker och ting. Är det inte könandet som vi helst vill undvika (om det absolut inte är nödvändigt)?

  Varför inte hjälpa ALLA företagare med livspusslet (hon/han/hen/hin/hum)?

  Sluta göra kön till en diskrimineringsfaktor….

 5. Pelle Billing skriver:

  Nej, det är inget aprilskämt. Jag har kontakt med Pernilla Alexandersson som leder AddGender.

 6. Urban skriver:

  Tycker det är ett klockrent initiativ!

  Om inte annat för att få män att fatta vilka enorma rikedomar de bidrar med till samhället med sitt företagande och sitt risktagande. Utan alla de här skattbaserna som de här männen skapar så skulle inte genusvetarna kunna sitta på sina akademier och kränka män.

  Män måste förstå detta och kanske ta sig en funderare på om det är värt att uppoffra sig på detta sätt med tanke på all skit som vi män får ta i debatten. Att vara med och finansiera ett system som diskriminerar oss i lagarna känns inget vidare..

 7. Halloj tack för intressant inlägg. Och nej det är inget aprilskämt. Men vi la det faktiskt 1:a april för att ända sen vi skapade utställningen så har folk tappat hakan. Men det är på riktigt! Kom gärna och titta. Den hänger hela april ut på Mornington. Vi anser att det är svårt att tala helt könsneutralt då statistiken talar så tydligt för mäns utsatthet och risktagande och ingen verkar tala om det på allvar.

 8. Patrik B skriver:

  Pernilla,
  Där ser man. Roligt att ni tar upp frågan ur en ny vinkel. Jag hoppas att ni får många besökare.

Google