Sportreporter tillsätts utifrån kön

23 mars 2012, av Pelle Billing

Häromdagen skrev jag följande:

Programmet fick mig även att tänka på det här med könsfrågor. När jag växte upp – och tittade på Sportspegeln och andra sportsändningar – var Hultling ofta nyhetsankare eller programledare. Hon var ett av de mest kända ansiktena på sportredaktionen.

Inte en enda gång tänkte jag på att Hultling var kvinna. Eller att hon skulle vara mindre (eller mer) kompetent. Eller att hennes kön hade något att göra med henne som sportreporter. Hon var uppenbarligen duktig, och mer än så var inte intressant att bedöma.

I dag är läget ett annat. När det kommer in nya, unga kvinnor på olika sportredaktioner kan jag inte undgå att ställa mig frågan: “Har hon tagit sig dit på egna meriter eller har de fått skäll för att de hade för lite kvinnor?”. Det vår politiska feminism lett till är alltså att jag kan fundera på en kvinnas meriter, på ett sätt som jag aldrig (aldrig!) gjorde på 80-talet. Det var väl knappast det som var syftet?

I dag tipsas jag om följande på Twitter:

Länken i bilden går till följande sida:

Vi kör den tisdagen den 10 april kl 18.00, då får alla som anmäler sig komma hit och visa upp sig; det blir en studioövning och ett litet sportallmänbildningstest. Och det är bara tjejer som får anmäla sig.

Om nu någon tror att detta exempel utgör en udda fågel, så kolla in följande citat från tidningen Journalisten:

Enligt SVTs jämställdhetspolicy ska andelen kvinnor och män inom varje programkategori vara 50/50.

Kvotering, kön framför kompetens och i det aktuella fallet ett uteslutande av män, är helt acceptabelt i dagens samhälle. Tro inte annat än att detta innebär ett steg bakåt vad gäller kampen mot diskriminering.

Tipstack: Går till I!

Etiketter:  

50 kommentarer på “Sportreporter tillsätts utifrån kön”

 1. Sara skriver:

  Hur var det nu med att de där männen alltid glider fram på en räkmacka genom livet…får allt serverat….aldrig förtrycks…alltid får mest plats….
  Kanske bara jag som missuppfattat budskapet från feministerna?
  Ska en kvinna i dagens moderna samhälle inte längre få känna tillfredställelsen av att lyckas själv med något här i livet? Eller skapas det en massa krävande Hens som bara vill ha en massa rättigheter? Signaler som skickas ut i samhället om att kvinnor får allt det där gratis medan männen får stå tillbaka.
  Själv är jag inte ett dugg intresserad av sport men jag tittar när jag ser nyheterna och lägger märke till att allt mer fokus läggs på kvinnosporten. Den tar mycket plats om man säger så. Trots att den inte är dominerande, så låter man den bli det.

 2. Krille - ensamstående man skriver:

  Är förvisso noll intresserad av sport förutom när jag själv utövar den. men ibland kommer sporten oinbjudit upp efter nyheterna. Hur som helst till frågan: Jag håller med, kan nämligen inte göra något annat då min åsikt stämmer överens. På nyheterna tycker jag inte att könet spelar någon roll men när det kommer till sport så klingar ofta ett kvinnligt nyhetsankare fel. De läser upp sporten utan vidare inlevelse. Tonfallet går upp och ner precis som det ska men det låter trots det inte alls trovärdigt. Sen tittade jag på ”Så ska det låta”. Två bord bestående av vardera två kvinnor och en man på båda sidor. Båda männen satt på kanten (alltså inte i mitten). Jag tyckte det var märkligt. Vilket program man än slår på så blir upplevelsen lite förstörd pga den statliga könsrasismen.

 3. Delbert Åke Jonsson skriver:

  Jag har själv gått miste om en bra anställning för att jag inte är kvinna så jag vet att det inte är så kul. Det var ett stort företag som anställde ett antal översättare. Alla mina kvinnliga kursare som liksaom jag precis gått ut översättarutbildningen fick jobb utom jag. Förklaringen fick jag ett halvår senare. En av mina f.d. kursare hade fått reda på att företaget hade anställt en manlig översättare en gång och det tänkte de minsann inte göra om… Kul…

 4. Kerx skriver:

  Hur kan 50/ 50 vara jämställt? Hur kan dom få det till det?

  Det parti som starkast tar avstånd från denna sortens ”jämställdhet” kommer att få min röst.

 5. Kerx skriver:

  Delbert Åke Jonsson

  Det var tråkigt att höra. Se då till att suga ut staten på så mycket socialbidrag du kan, använd så mycket gratis resurser i samhället. Det ska kosta att diskriminera män.

 6. Matte Matik skriver:

  Det klimat som råder idag gör att man inte kan lita på att en kvinna är tillsatt utifrån kompetens. Följdaktligen kommer män att visa misstänksamhet gentemot kvinnor, vilket naturligtvis drabbar kvinnor värst (oh, the irony!)….

 7. Medborgare X skriver:

  @Matte Matik:

  Så sant, vilket är mest tråkigt för alla kompetenta kvinnor. Numera blir jag alltid misstänksam mot kvinnor som anställs i högre positioner, speciellt om de kommer utifrån. Då vet man inte om de är anställda på grund av sitt kön eller på grund av sin kompetens. Vid ett par tillfällen har det tyvärr visat sig brista en hel del på vad gäller det sistnämnda. I alla de fallen har det varit fråga om relativt unga kvinnor.

 8. Joel Johansson skriver:

  Tycker att denna varianten är ännu fräschare.

  http://dl.dropbox.com/u/6812754/p4vast.png

 9. NinniTokan skriver:

  @Matte Matik:

  Följdaktligen kommer män att visa misstänksamhet gentemot kvinnor, vilket naturligtvis drabbar kvinnor värst (oh, the irony!)….

  Och misstänksamheten gentemot kvinnor kommer gå ut över oss alla på olika ställen i livet… även vi som verkligen tar avstånd mot detta.

  Såg någon man som berättade att gjorde ljudinspelning i smyg i sängkammaren för att inte riskera våldtäktsåtal…
  Det vill man ju…. *not*

 10. Kerx skriver:

  Flygblad till det som händer i samhället borde delas ut efter matcher. Det är väldigt många många män som tar ut sin frustration genom att titta på sport. Om man hade haft 2000 flyers efter varje match med budskapet om Pelle Billings blogg samt vad han står för så hade det gett effekt på några av dom.

 11. Nils Jungenäs skriver:

  Den tjänsten ska jag söka!

  Jag utgår ifrån att människor som utan att skämmas utformar en jobbannons på det här sättet också är dom som anser att könet bara är en konstruktion. Inga problem för vem som helst att söka tjänsten alltså.

 12. Björn 2 skriver:

  Jag hade mer än tillräcklig kompetens när jag sökte mitt nuvarande jobb (privata sektorn). Jag tyckte att det tog lång tid att få svar, och det har jag fått reda på berodde på att dom ville ha en tjej. Kompetens hade inte spelat någon roll.

 13. Ensamstående man skriver:

  http://nyheter.se.msn.com/gallery.aspx?cp-documentid=160837031
  ”Polismannen har, enligt tingsrätten, tagit flera kvinnliga kollegor på brösten samt blottat sig för städerskor på arbetsplatsen.” Inga kommentarer
  ”Han ska även ha varit närgången (??) och masserat en av kvinnorna utan lov samtidigt som han tog henne på brösten.” Inga kommentarer

  ”hört mannen uttala kränkande ord om kvinnor.” Är det olagligt?
  ”Städerskorna har berättat att mannen blottat sig inför dem i duschrummet på polisstationen.” Är det ens definitionsmässigt möjligt att blotta sig i ett duschrum? Verkar så. För att återkoppla till artikeln. Det är kanske såhär det går till när patriarkatet sopas bort. Undrar vilket kön den nya polischefen kommer att ha.

 14. Lorem Ipsum skriver:

  @Ensamstående man, det måste bli en hen den här gången :)

 15. Törnrosa skriver:

  De kanske vill ha en tjej som t ex ska kunna gå in i idrottstjejernas omklädningsrum? *funderar*

 16. Patrik skriver:

  kanske dags för en ny mailbombning som vi gjorde när radiohjälpen hade sin insamling?

 17. Bashflak skriver:

  Polischefen blottade sig i duschrummet? Är det inte obligatoriskt just där? I vår simhall brukar den kvinnliga städerskan huta åt killar som duschar i badbyxorna innan de hoppar i bassängen. Man MÅSTE duscha naken.

 18. Mariel skriver:

  Aha, då vet jag att jag som kvinna har en del fördelar enbart på grund av mitt kön. Tråkigt bara för mina nära och kära som är män. Känns inte rätt.

 19. Nils Jungenäs skriver:

  @Törnrosa:

  Hade det varit TV-sporten så hade jag förstått vittsen med att rapportera från damernas omklädningrum – men radiosporten?!? ;-)

 20. Törnrosa skriver:

  Mariel: Om dina nära och kära är män har de inte i kvinnliga idrottsutövares omklädningsrum att göra. mvh

 21. Törnrosa skriver:

  Nils: Svaret till Mariel passar till dig också. Jag som kvinnlig idrottsutövare vill inte ha en manlig journalist rännandes runt mig när jag duschar och klär mig. Men det är mycket vanligt i idrottssammanhang – tidningar, radiofolk och tv-folk – att de inhämtar nyheter i samband med just pausandet i omklädningsrummet. mvh

 22. Louise Aston skriver:

  Problemet är kanske inte bara att vilja ha fler kvinnor i mansdominerade statusyrken.

  Problemet är att män inte ens anses värdiga att komma in i de lågavlönade kvinnoyrkena ( förskollärare t ex).

  Jag såg i tunnelbanan idag: Både Stockholms Universitet och Försvaret har stora reklamkampanjer körandes. Bara kvinnor. Bara kvinnor är målgruppen och bara kvinnor är referensgruppen. Bara stora bilder på kvinnor.

  Jag undrar.

  Och jag har undrat tidigare. Vart skall våra söner ta vägen?

  ——-

  Jag skulle kunna stanna där. Men nej. Detta är för allvarligt. Vi som är vettiga, ”vanliga” människor, som tror på lika rättigheter för alla och som har försökt uppfostra våra barn i samma anda. Att vi alla har samma värde.

  Men har våra söner samma värde?

  Nej, inte enligt Skolverket som varje år redovisar att pojkar systematiskt betygsdiskrimineras.
   
  Nej, inte enligt det sunda förnuftet som bara kan tolka fördelningen av svenska högskolestudenter på ett sätt ( 75% kvinnor, 25% män), att någonting inte riktigt stämmer.

  Vad skall vi ta oss till?

  Vi skall stödja den nya rörelsen som växer fram! Bara genom den kommer politiken att förändras.

 23. Törnrosa skriver:

  Louise Aston skriver: ”Problemet är att män inte ens anses värdiga att komma in i de lågavlönade kvinnoyrkena ( förskollärare t ex).”

  Jag vet inte var du fått den föreställningen från. Det troligaste menar jag är att män håller sig borta av främst två anledningar:
  1. Att det är låglöneyrken eftersom det mest är kvinnor som har dem och kvinnorna har svårt att driva upp lönerna.
  2. Under vissa perioder förekommer pedofilmisstankar, som spiller över även på vanliga killar. Så när det gäller jobb med småbarn är killar nog lite rädda.

  Men det är en annan diskussion, nu är det det aktuella journalistjobbet som togs upp i den här tråden. mvh

 24. David Holman skriver:

  Undrar om inte man kan gå till domstol med detta? Polishögskolan blev ju indragen och tillrättavisad, visst nu har de ändrat på intagningsreglerna troligen för att just fler ska klara proven och där med kunna ha fler att välja på så jag är ju inte helt övetygad om att män inte kommer diskrimineras i fortsättningen. Men, borde inte SVT och nu även P4 kunna dras in för rätta?

  @Louise Aston: Vad gäller män inom förskolan så kan du ju kolla upp ”män på lut” nere i Malmö. De vill få in män på dessa utbildningar men de motarbetas från staten genom att inte få bidrag och från skolan själv för att det anses patriarkalt. Där har du logiken i dagens Sverige. Sen ska man inte glömma att männen jagades ut från just detta yrke under 90-talet under pedofilinkvisationen, ja det är att liknas vid hääxjakten.

 25. Access skriver:

  Louise Aston skriver:
  ”Jag såg i tunnelbanan idag: Både Stockholms Universitet och Försvaret har stora reklamkampanjer körandes. Bara kvinnor. Bara kvinnor är målgruppen och bara kvinnor är referensgruppen. Bara stora bilder på kvinnor.”

  Jag gjorde precis samma observation också.
  Då gäller plötsligt inte 50/50 längre.

 26. NinniTokan skriver:

  @Louise Aston:
  Vad skall vi ta oss till?

  Vi skall stödja den nya rörelsen som växer fram! Bara genom den kommer politiken att förändras.

  Problemet är att det går så fort… åt helt fel håll.
  Min son går på högstadiet.. snart börjar hans yrkesväg.
  Och han vill bli forskare… inom NO.. Dåligt val när man bär snopp.

  Jag tror det blir försent för honom.. Jag tror inte det sunda förnuftet kommer återvända till Sverige på länge än.. Så vi har redan börjat prata..
  Idag faktiskt.. pratade han och jag om att om det inte vänder flyttar vi.
  Världen är större än Sverige.

  Det löser sig, vi kan bo någon annanstans. Hur många mer än vi tänker på/planerar fly landet?
  Har Sverige råd att jaga bort unga, smarta, ambitiösa grabbar till utlandet?

 27. Matte Matik skriver:

  @NinniTokan: De finns där även hos mig, de där tankarna. Vill förbereda barnen så att de har möjlighet att flytta, att de ska vara attraktiva utomlands. Att de ska ha möjlighet att välja själva framöver.

 28. Eva skriver:

  @David Holman:

  Det är nog Diskrimineringsombudsmannen som är rätt instans.

  http://www.do.se/

 29. Mariel skriver:

  @Törnrosa: Om mina nära och kära är män? Jag pratar om mina nära och kära som är män. Dvs. jag pratade inte om mina nära och kära som är kvinnor (eller annat tredje kön). Dvs. jag har nära och kära som e båda män och kvinnor :-) Tänkte bara att det var synd för männen att bli diskriminerade. Det har inget med omklädningsrum att göra. Alls.

 30. Mariel skriver:

  @Matte Matik: + Ninnitokan: Vad tror ni om Norge? Vilka länder tänker ni på? Finns det något land som är världens mest jämställda? Bästa?

 31. Törnrosa skriver:

  Mariel: Dina nära och kära blir inte diskriminerade. Man måste få anställa kvinnor också av det skäl som jag angav. Hade du haft döttrar hade du säkert resonerat annorlunda. Ha det bra

  PS. Borde kanske klargöra att detta är en bransch som jag har befunnit mig i under 50 år och vet ganska bra hur den fungerar och hur man ska bära sig åt för att få det att fungera.

 32. Jenny Kristiansson skriver:

  Helt ärligt så är männens TV- sport tittande lika ytligt och tråkigt som kvinnornas shopping. Vart ska alla vi andra ta vägen när de ställer in program som är tusen gånger bättre än någon jävla fotbolls- eller hockeymatch? Vart ska vi vända oss för att klaga?? Diskriminerande så det skriker om det!!

  Som om det omvända någonsin skulle inträffa. Den dagen de ställer in en viktig hockeymatch för att sända ett program om de senaste upptäckterna inom medicin eller att de har löst gåtan med Big Bang då jävlar slår jag klackarna i taket.

  Det är ju totalt skit samma om det är en kvinna eller man som läser upp sportnyheterna.

 33. Mariel Asklund skriver:

  @Törnrosa: Jo, kvotering ÄR diskriminerande. Det är ett hinder som man inte kommer ifrån. Det är särbehandling pga. kön.

 34. Louise Aston skriver:

  Vill bara tillägga att det jag menar med att män inte anses ”värdiga” att eller viktiga att satsas på när det gäller förskolan/grundskolan så är det en myt att män inte väljer dessa yrken pga lön/status. Det är en tacksam myt, eftersom den återigen lägger skulden på män som grupp – precis som detta att män ”inte tar ut sin föräldraledighet”, när de i själva verket kanske inte får för mamman (det är faktsikt ofta så att mammor VILL ha den här tiden med barnet).

  I vårt grannland Danmark tyckte man att det var viktigt att fler män sökte sig till förskolan/grundskolan. Man anordnade kampanjer och gick aktivt ut och rekryterade. Idag är ca 25% förskolelärare män i Danmark.

  I Sverige är den siffran 3%. Det säger oss något. Och bakom detta ligger bland annat att man aktivt valt att INTE se det som särskilt önskvärt med fler män i dessa yrken.

  Det kan ju verka besynnerligt, men om man sätter sig in i radikalfeminismens underliggande syn på världen så är det helt logiskt.

  Det finns nämligen ingenting som det ”manliga” kan tillföra.

  Manlighetsperspektivet är inte bara oviktigt – det anses rent av som olämpligt.

  Läs vilken utredning som helst så framgår detta (ibland mellan raderna) med all önskvärd tydlighet.

  Välkommen till Sverige 2012.

 35. Törnrosa skriver:

  Mariel: Jag pratar inte kvotering. Som jag upprepade gånger skrivit bl a här inne under det senaste året, så är jag emot kvotering. Jag pratar om friheten att få skaffa sig vad som behövs.

  Nu är faktiskt det år som jag avsatt på vissa mans- och kvinnobloggar på väg att avslutas. Dags att knyta ihop säcken – åtminstone lite *s*

  Jag har sett de mest förskräckliga öden och tillkortakommanden. Trodde aldrig att jag skulle börja gilla FRA, men det är nog det minsta som behövs för att enskilda individer inte ska få sina liv förstörda.

  Börjar anse att de uppgifter som kan tas fram om svenska folket också bör få restriktioner. Register där i bästa fall offren och tyvärr också buset, befinner sig bakom skyddade identiteter medan vanligt folk är totalt utlämnade.

  Även människor som inte rör sig på nätet drabbas. Intressant artikel på Ekonominyheter i AB i dag.

  Även på http://www.lindqvist.com finns viktiga artiklar som berör det jag har intresserat mig för. Intressanta ageranden kan även studeras hos Pär Ström i hans f n allra sista inslag. Då räcker det nog att läsa sk-ten de sista 200 inläggen för att förstå att det måste vara något fel när demokratin utnyttjas på det sättet.

  Pelle har ett fantastiskt jobb att försöka dra fram något seriöst i detta sammanhang. Jag önskar honom lycka till.
  mvh Törnrosa

 36. NinniTokan skriver:

  @Mariel:
  För mig består din fråga av två delar.

  1. Vilket land är mest jämställt(då verklig jämställdhet ala 2.0, inte med nutidsfeminsimens mått)? Hur vet man när ett samhälle är jämställt?

  2. Vilket land tänker ni på, då ur ett privat perspektiv?

  Del 1 lämnar jag tillsvidare eftersom en av mina planerade delar i serien jag skriver på bloggen nu kommer handla om just det. Typ ett, ”Hur ska vi kunna veta/mäta jämställdhet 2.0′s mål?”-inlägg
  Norge är dock, tyvärr(eftersom jag gillar Norge), inte aktuellt. Jag upplever att Norge bara simmar i Sveriges kölvatten, men i samma riktning.

  2) Vilket land det blir får vi se.
  Dels beror det på vad sonen vill. Han kanske inte vill ha oss med alls, men om han vill det(Det är ju hans val, inte mitt, men av olika orsaker tror jag han vill det).
  Då är det ju privata saker som avgör.
  * Var kan min man få jobb?
  * Var kan min son göra det han drömmer om?
  * Var kan jag göra det jag vill och drömmer om?

  Ingen av dessa kräver ”jämställt land”, det som krävs i vårt privata perspektiv är att manlighet är önskat och o-diskriminerad. Så även länder med ”traditionella könsroller” fungerar för oss… och jag skulle tycka det var kul att åka till ett sånt land… ett land där det faktiskt finns reella ”kvinnofrågor”.. och jag kanske kan bidra/vara med och påverka kvinnors frigörelse.

  @Louise Aston:
  Delar din analys till 100%.
  Manlighetsperspektivet är inte bara oviktigt – det anses rent av som olämpligt.

  Det här är vad som får mig att må direkt illa av situationen. Avskyvärt.

  @Törnrosa:
  Ser dina argument i denna fråga och det är argument och jag har inte mycket att säg mot det mer än en privat reflektering.

  Vad f*n har dom i ert omklädningsrum att göra oavsett kön?! För mig som inte är insatt i den världen är det ett övertramp.. synnerligen underligt beteende. Det är som om min beställare skulle komma med arbetsuppgifter till mig på min lunch. Det gör man liksom bara inte.
  Tycker verkligen du som idrottare det är okej att dom kommer in där? Stör det inte er?
  Vore det inte bättre att se till att dom tvingas hålla sig utanför den dörren än att anställa reporter efter kön?

 37. Törnrosa skriver:

  NinniTokan: Det är faktiskt mycket vanligt att manliga journalister är inne och snackar med t ex fotbollsspelarna eller hockeyspelarna efter matcher. Är avslappat samtidigt som det kommer fram en hel del spontana upplevelser och åsikter av journalistiskt värde.

  Jag är inte idrottare. De enda gånger jag skolkat på sin tid – var från gymnastiken. Det var skit. Klättra i träd var däremot kul.

  Tycker jag det är OK med omklädessnack? Nä, det tycker jag inte. Men om det nu är så då anser jag att, om man inte vill ändra på dessa rutiner, så får man åtminstone se till att inga killar ränner i tjejernas omklädningsrum.

  NinniTokan, detta var bara ett passande exempel för att illustrera vad jag menar – och du måste hålla med om att det, + övriga hänvisningar, kom tidsmässigt lägligt när jag måste dra mig ”bort” härifrån för andra projekt.
  Ha det bra. Jag har sett att du skyddar din identitet av hänsyn till din familj. Bra.

 38. NinniTokan skriver:

  @Törnrosa:

  Tycker jag det är OK med omklädessnack? Nä, det tycker jag inte. Men om det nu är så då anser jag att, om man inte vill ändra på dessa rutiner, så får man åtminstone se till att inga killar ränner i tjejernas omklädningsrum.
  Ense. Lika så att männen får lov att slippa kvinnor som springer i omklädningsrummet.

  Ditt sista stycke förstår jag inte alls. Jag fick en känsla i magen av att du ”slog tillbaka”, men jag vet som sagt inte alls… min känsla kan vara helt fel. Men om du upplevde dig påhoppad av mig, så ber jag om ursäkt. Det var alls inte meningen, tvärt om var min kommentar mer som ”Du har en poäng i ditt argument”-stöd. Världen är inte svart-vit och jag brukar anse att dina kommentarer lockar till eftertanke och perspektiv. Tycker det är synd om du drar, men respekterar det såklart.:)

  Har du lust så var det en sak som gjorde mig nyfiken, som jag missade innan.
  Trodde aldrig att jag skulle börja gilla FRA, men det är nog det minsta som behövs för att enskilda individer inte ska få sina liv förstörda.
  Jag är extremt mycket motståndare till FRA… men gillar att utmana mina åsikter… Jag är därför nyfiken på ditt perspektiv, vad som fått dig att ”börja gilla FRA”.
  Det är OT, men vill du så får du gärna förtydliga i en kommentar på min blogg.

  Jag har sett att du skyddar din identitet av hänsyn till din familj. Bra.
  Mm.. men vidrigt att det ska vara så dåligt respekt för åsiktsfrihet i vårt land att man ska behöva skydda.. och jag tycker inte mina åsikter är hemska alls… jag vill bara medverka till ett samhälle där alla ska ha samma värde och ett hyggligt liv. Skum tid vi lever i..

  Ha det bra.
  Detsamma, kram.

 39. Törnrosa skriver:

  NinniTokan: Jag upplever mig inte som påhoppad av dig. Jag var också motståndare till FRA och allt annat som gjorde intrång i människors rätt att få uttrycka sig.

  Men det här året har gett mig insyn i så mycket vidrigheter att jag skulle vilja starta varje dag med att spy över hur människor behandlar människor.

  Nu finns det en hel del annat som jag faktiskt betraktar som mycket farligare på nätet och det vill jag inte gå in på här. Den ”striden” kommer jag nämligen inte att föra på nätet utan på helt andra sätt.

  Visst är det sorgligt att man måste vara rädd om sig när man är på nätet, men man måste tänka ett steg längre. Det är inte bara sig själv man lämnar ut, utan alla privata människor i sin omgivning. Och man lämnar inte ut dem bara till anonyma nick och en och annan riktig identitet.

  Man lämnar ut sig själv och sin familj till en stor okänd massa, människor som har agendor av olika slag som man inte kan skydda sig emot eftersom man alltså inte vet vilka de är.

  Ja det är mycket att tänka på med det jordiska. Ha det riktigt bra NinniTokan.

  Kramar tillbaka

 40. Patrik skriver:

  jag har startat mailbombningen till radiosporten. här är mitt mail:

  Ämne: ”angående er annons som diskriminerar 50% av Sveriges befolkning”

  Hej jag undrar hur ni tänker när ni öppet går ut med att diskriminera alla som föddes med snopp i Sverige i er senaste jobbansökan?

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?FormatId=1&ProgramId=125&Artikel=5032340

  Jag trodde vi hade kommit såpass långt i vårt jämställdhetsarbete att det var meritokrati som gällde och att kön var ointressant? varför denna fixering vid kön? vad kan en kvinna tillföra som inte en man kan? är vi inte all individer? är inte kön en social konstruktion?

  tack på förhand

  Patrik

  använd gärna som underlag, kommer posta svar i denna tråd när jag får ett.

 41. Eva skriver:

  @Patrik:

  En fundering: Är jobbannonsen diskriminerande för alla män i Sverige eller bara de män som vill arbeta som sportreporter på P4 Väst?

 42. Eva skriver:

  Jag tycker att det här med diskriminering inte är helt enkelt. Om vi har följande exempel:

  En sportredaktion ska anställa en sportreporter. I slutet av rekryteringsprocessen återstår två kandidater, en man och en kvinna. Båda är likvärdiga när det gäller kompetens, förmåga och egenskaper. Redaktionschefen väljer att anställa kvinnan för att det är få kvinnor som jobbar på redaktionen sedan tidigare och han/hon tycker att det vore positivt med en jämnare könsfördelning.

  Är det då diskriminering? Hur bör redaktionschefen tänka/göra?

 43. NinniTokan skriver:

  @Eva:

  Är det då diskriminering? Hur bör redaktionschefen tänka/göra?
  Om personerna är likvärdiga meritmässigt så får redaktionschefen välja den kandidat hen känner mest för. Vad detta ”känner mest för” gundar sig i, hårfärg, hudfärg, glimt, personkemi eller kön är inte diskriminering.
  Det är inte heller diskriminering om man har argument för ett visst val, tex att anställa en kvinna för att gestalta en kvinnoroll och vise versa.

  Diskriminering är när någon väljs pga sitt kön(hårfärg, hudfärg, glimt, personkemi eller vad som helst) trots annan har mer lämpliga meriter samt att någon utestängs från möjlighet pga kön (hårfärg, hudfärg, glimt, personkemi eller vad som helst)

 44. Törnrosa skriver:

  Här diskuterar Eva och Ninnitokan helt rätt sett ur min synvinkel. Men jag vill med mitt tidigare resonemang dra det lite längre utan att anse att det är särbehandling. Jag ser det som en nödvändighet ur konkurrenssynpunkt.

  Exempel: Enbart killar på redaktionen. Två killar med perfekta cv:n och en tjej med något mindre perfekt cv söker jobbet. Redaktionsledningen vill ha en tjej eftersom idrottsklubbarna släpper in journalister i omklädningsrummen, men självfallet inte killar hos tjejer och tvärtom. Det som felar i tjejens cv kan fixas med lite internutbildning.

  Redaktionsledningen väljer tjejen eftersom konkurrenterna har tjejer och annars skulle få ett försprång. mvh

 45. Eva skriver:

  @Törnrosa:

  Då grundar sig ju valet på verksamhetens behov, och då borde det ju vara okej.

 46. Törnrosa skriver:

  Eva: Ja just det. Just den här grejen tycker jag försvinner helt och hållet i den allmänna debatten och därför ville jag ha med det perspektivet. mvh

 47. NinniTokan skriver:

  Törnrosa och Eva.
  Jag upplever att vi är eniga i detta även när man drar det ”lite längre”. Upplever även att Pelle är enig i detta, då han skrev följande:

  @Pelle Billing:
  Jo, jag hörde att hon sa något åt det hållet i programmet. Samtidigt så skulle det inte stört mig om man nöjt sig med att hitta en kvinnlig förebild på detta vis, och sedan kört på vanlig meritokrati. Problemet uppstod när man satte den informella kvoteringen i system.

  Problemet är just att kvotering/positiv särbehandling är satt i system. I hela samhället. Det har liksom blivit ett konsensustänkande om att 50/50 eller jämn(are) könsfördelning är ett självändamål.

 48. Eva skriver:

  @NinniTokan:

  Det finns säkert många verksamheter där en jämn könsfördelning är ett självändamål och det kan man ju helt klar ifrågasätta. Men min erfarenhet är att det också finns företag och organisationer som vill ha en jämnare könsfördelning för att de är övertygade om att det är bättre för verksamheten.

 49. [...] tycker Ninnitokan skrev klokt i en kommentar som svar till signaturen [...]

Google