Polisen gör antagningskrav könsneutrala

12 mars 2012, av Pelle Billing

Goda nyheter för alla jämställdhetsivrare. De fysiska testen för att antas som polis blir identiska för män och kvinnor:

Testerna som kandidaterna måste klara blir lika för män och kvinnor, från att tidigare ha varit hårdare för männen. För att gå vidare i ansökningsprocessen måste kandidaterna numera klara att springa två kilometer på max 10 minuter och 15 sekunder, lyfta och släpa en 77 kilo tung docka 15 meter samt genomföra ett koordinationstest på en given tid.

Denna reform är viktig då vi inte ska diskriminera på basis av kön.

Samtidigt är det inte säkert att allt är frid och fröjd, trots att ett viktigt steg tagits i rätt riktning. Antagningskraven bör sättas utifrån vad som faktiskt krävs av poliser, inte något annat.

Med tanke på att kraven på blivande poliser nu blir de lägsta i Norden, kan det finnas anledning till fortsatt kritik av antagningsreglerna. Att vara polis kräver ofta fysisk styrka, annars kan både polisen och de som ska skyddas råka illa ut.

Om det är så att kraven sänkts för att kvinnor ska kunna antas – och dessa kvinnor sedan råkar illa ut på fältet på grund av brist på fysisk styrka – har vi inte nått fram till en slutgiltig lösning. Jag kan se behovet av att ha en del kvinnor i polisstyrkan, men dessa kvinnor måste klara av fysiska konfrontationer på ett bra vis, annars uppstår fara både för polisen och för allmänheten.

Tipstack: Går till Peter!

 

25 kommentarer på “Polisen gör antagningskrav könsneutrala”

 1. Pether skriver:

  Ett jämställt steg i fel riktning.

 2. Andreas Karlsson skriver:

  Är exakt det problemet jag alltid haft med kvinnor i polis och brandkår. Om mitt hus brinner eller om jag blir överfallen så är mina överlevnadschanser betydligt bättre om någon fysiskt stark person är där. Sänker man kraven för mycket så det in personer som inte klarar av sånt som MÅSTE ingå i jobbet, ex. släpa kroppar ut ur brinnande hus och avvärja ett överfall. Därför välkomnar jag att kraven inte sänks. Däremot borde de kanske höjas. Ex. kunna göra ett antal hakdrag och armhävningar.

 3. Thomas skriver:

  Jaha, då var det dags för sänkta krav igen. Har det någonsin hänt att man lyckats kvantifiera och sätta på pränt de goda egenskaper som det påstått förfördelade könet antas besitta och sedan låta alla människor söka tjänsterna under väl definierade förutsättningar? Under förevändningen att bredda ŕekryteringsbasen drar man ner på mätbara och objektiva krav och låter sedan människor snacka sig till befattningar på subjektiva grunder.

 4. Chade skriver:

  Jag har svårt att se att exempelvis kravet på 2 km löpning på antingen 10 minuter eller 10 minuter och 15 sekunder kan vara särskilt avgörande för framtida agerand som polis. Alla, oavsett kön, som är normalt intresserade av träning klarar av vilken som av dessa tider och jag tror att det är precis vad man vill fånga upp med testet; att hitta personer som är träningsintresserade.

  Jag har svårt att se att en kvinna som kunde springa 2 km 15 sekunder snabbare eller lyfta en några kg tyngre docka skulle klara sig märkbart bättre i den situation som uppstod (av vad jag läst). Dock kan man kanske ifrågasätta den kvinnliga polisens kunnande, för ett angrepp bakifrån på det sätt som beskrevs är väl standard att öva på som polis?

  Poängen är att jag tror att de fysiska kraven är ett sätt att sålla ut personer som inte kan förväntas kunna tränas upp till att klara de fysiska kraven som yrkesrollen kräver. Inte att hitta de personer som redan har den fysisk och kunskap som krävs.

  Vidare, eftersom det är en första utsållning, så kan ju kraven inte sättas för högt. Alla personer kanske inte måste kunna hantera alla sorters fysiska situationer för att vara bra poliser (eller brandmän)?

 5. Richard skriver:

  Vaddå jämställt…. :-)

  Enligt kraven skall de klara att släpa en 77kg tung docka…

  Hittade följande i DN om svenskar:
  ”Medelvikt: Kvinnor 64,7 kg, män 80,6 kg”

  Hare bra
  ///M. Edelverde

 6. Daniel skriver:

  Klenare poliser = större benägenhet att använda skjutvapen?
  Bara en tanke.

 7. Chade skriver:

  @ Daniel: ”Klenare poliser = större benägenhet att använda skjutvapen?”

  Det kan säkert finnas en korrelation där.

  Finns det även en korrelation mellan aggressivitet och benägenhet att använda skjutvapen?

  Är manliga poliser generellt mer aggressiva än kvinnliga poliser?

 8. Medborgare X skriver:

  Pelle!

  Jag hörde om detta på radion tidigare idag. Det är tydligen inte bara de fysiska kraven som sänkt. Det är även språkkrav och krav på antal poäng på högskoleprovet. Det som gjorde mig förvånad och ytterst misstänksam var den ansvariga från polisen som intervjuades (en kvinna). Hon sa att man sänkt kraven för att ”ha fler att välja mellan”. Detta trots att man redan hade 3000 sökande till platserna på polishögskolan.

  När man uttrycker sig som hon så verkar det alltså inte vara objektiva och mätbara kriterier som man använder sig av för att besluta vilka som ska bli antagna. Istället verkar det göras någon form av subjektiv bedömning av de som antas. Genom att sänka kraven kan subjektiviteten ökas ytterligare.

  Detta är precis tvärtom mot den meritokrati som bl.a. du själv tidigare talat dig varm för. Istället för att sänka kraven borde polisen göra ytterligare tester och ställa ytterligare relevanta krav. Detta så att det verkligen är de som uppfyller de på förhand uppsatta kraven som antas och för att tillse att inte antagningarna sker på ett subjektivt sätt.

  Detta nya agerande från polisens sida verkar alltså snarare vara ett steg tillbaka för jämlikheten och jämställdheten!

 9. masa skriver:

  Daniel:

  Hörde på ”Veckans brott” i SVT för något tag sedan att antalet tillfällen då tjänstevapen använts ökat under senare år, men att någon tydlig anledning varför inte har kunnat fastställas – kanske har med polisernas fysik/träning att göra som du föreslår?

 10. Chade skriver:

  @masa: under samma period har antalet kvinnor i bolagsstyrelser ökat något. Enligt feministisk teori är korrelation alltid samma som kausalitet. Vi har precis bevisat att andelen kvinnor i bolagsstyrelser ökar våldsanvändning av tjänsteutövande poliser!

 11. masa skriver:

  Chade:

  :) Eller är det med hjälp av ökat vapenhot från polisen som kvinnorepresentationen i bolagsstyrelserna ökat? :)

 12. David Holman skriver:

  En halv seger för jämställdheten… Men befarar att, som folk påpekat längre upp), vi kommer se en större subjektiv bedömning från polisens uttagning snarare än en meriterande.

 13. Access skriver:

  Richard skriver:
  ”Vaddå jämställt…. :-)
  Enligt kraven skall de klara att släpa en 77kg tung docka…
  Hittade följande i DN om svenskar:
  ‘Medelvikt: Kvinnor 64,7 kg, män 80,6 kg’ ”

  Du har faktiskt en poäng där. Det innebär alltså att det inte finns nåt krav på att kunna släpa iväg en medelviktig man när så behövs. Däremot en medelviktig kvinna.

 14. Jenny Kristiansson skriver:

  En ”hen” om jag får be. En ”hen” kan med största sannolikhet väga 77 kg, varken som en medelviktig man eller som en medelviktig kvinna.

  I övrigt håller jag med Chade. Hade jag varit en av polisens rekryterare hade jag lagt störst vikt på intelligens och psyke. Så länge nu inte personen ifråga vägt 120 kg och inte kunnat springa 2 km på den utsatta tiden.

  Jag tror det är lättare att träna upp en intelligent person fysiskt än att träna upp en vältränad persons intelligens. De första fysiska testerna är ju bara en fingervisning om hur personens grundfysik är.

  För i slutändan med handen på hjärtat, så vill väl de flesta inte ha överspända psykopatiska rasistiska personer till poliser. Utan sunda och balanserade personer i polisuniform?

 15. PabloHoney_4 skriver:

  Att sänka kraven är en katastrof för hela poliskåren och är nu ett faktum. Detta kommer på sikt urvattna statusen och kompetensen för både män och kvinnor inom kåren. Nyrekryterade poliser har redan idag en usel ingångslön och statusen är på nedgång.

  Lärarkåren har även den länge varit utsatt för kriteriedumping just för att få in fler till högskolan och kåren. Detta har lett till en nedåtgående statustrend, där högpresterande kvinnor och män söker andra yrkesutbildningar. 

  Sänkt status ger högskolan ett sämre urval, detta omfattar både män och kvinnor. Däremot ger hög status både fler motiverade män och kvinnor. Låg status ger lägre kompetens vilket på sikt ger sämre lön. Därför är högre krav på meriter viktiga för båda könen.

  Hur detta slutar går ganska lätt att räkna ut. Kåren blir en låglönebransch på sikt och rättsäkerheten hotas genom urvattnad kompetens inom kåren.

  Detta beslut är endast ett tecken på bristande kompetens och insikt i hur viktig det är för kåren med höga krav och bra meriter . Detta leder endast till statusinflation och ett urvattnat varumärke för polisen. 

  Bye bye Polisen, vila i frid.

 16. David Holman skriver:

  @Jenny Kristiansson
  Du antar att bara för att man är i god fysisk form så är man rasistisk OCH du antar att intelligenta personer INTE är det… Detta har ingentin med någonsting att göra. Och fysik är inte alls enklare att träna upp än intelligens, långt ifrån! Jag skulle säga att maxgränsen för båda är satta från födseln, därför är det viktigt att fånga upp dem som är både fysiskt starka OCH har en god studieförmåga och grund att stå på.

 17. Jenny Kristiansson skriver:

  David Holman

  Och läsförståelse är inte din starka sida märker jag.

 18. Joel Johansson skriver:

  Intressant grepp för att uppnå så kallad reell jämställdhet. En tänkbar dystopi:

  Ännu sämre resultat och införandet av en prestationsinriktad ersättning (som redan diskuteras). Därefter ännu mer prat om strukturell underordning lönemässigt. Man kan ju sedan inte gärna sparka dom som ”kvoterats” in för att få verksamheten på rätt köl igen. Mycket pengar för kompetensutveckling kommer så småningom pumpas in utan att ge något vidare resultat. På sikt kanske vi får se privatisering av verksamheten som den enda ”lösningen”.

  Man gör i långa loppet både människan och samhället en otjänst genom att medvetet sänka kompetensen i en så viktig yrkeskår.

 19. Patrik N skriver:

  Vanskligt och onödigt låter det. Tänkte de sig att personer som inte kan jogga två km känner sig diskriminerade?

 20. Erik LL skriver:

  Om man har många sökande borde ju kraven öka istället.

  77 kilo reagerar jag också på. Det finns många som väger mer än det. Vikter mellan 80 och 120 är till och med mycket vanliga.

  Jenny K: En hen? Ja be kan du ju alltid göra, eller så kan du använda dina ord och vi andra väljer våra ord. Jag har svårt att se dig eller andra feminister få något reellt genomslag i att kontrollera vad andra människor använder för ord, bara på grund av era värderingar.

 21. Joel Johansson skriver:

  Notis ifall någon missuppfattat: 77kg har gällt länge.

  2km på 10:15 tycker jag var ett förvånansvärt lågt krav. Det klarar i princip en normal person som är otränad.

 22. Hamstrn skriver:

  Språket bygger sig självt. Om Hen behövdes skulle det redan användas och om Hen behövs kommer det att användas i framtiden. Jenny har ingen påverkan på språk utanför hennes sociala sfär.

 23. Hamstrn skriver:

  Jenny varför ska man säga Hen?

 24. Jenny Kristiansson skriver:

  Jag var väldigt ironisk när jag skrev *hen*. *Hen* är ett ord som jag aldrig i hela mitt liv har hört innan jag läste Pelles blogginlägg om det. Och jag lovar jag kommer nog aldrig att använda det. Om jag inte vet en persons kön säger jag bara *den*.

  Angående de 77 kilona så tyckte jag det lät lite komiskt. Varför just 77 kg? Varför inte 75 kg eller 80 kg?

 25. Chade skriver:

  Just eftersom exempelvis springa 2 km på 10:00 eller 10:15 eller släpa en 77 kg tung docka 15 meter inte endast kan genomföras av endast de exceptionellt fysiskt begåvade personer så tror jag inte att man kan se ett särskilt kausalt samband mellan en sämre polis och det något lägre antagningskrav som nu finns. Det bör inte vara en klar skiljelinje mellan en polis som inte kan hantera sitt jobb och en som kan det genom om denne kan springa 2 km 15 sekunder fortare eller inte.

  Däremot håller jag med Medborgare X om att färre objektiva kriterier riskerar att medföra ett sämre urval, då det är enklare att ens fördomar styr urvalet.

Google