I dag kan man på Genusnytt läsa att Pär Ström tar en timeout. Egentligen är det inget konstigt med detta. Ström är en person som alltid varit kreativ, aktiv och haft många järn i elden. Han var före sin tid med att prata personlig integritet i digitala sammanhang och han var före sin tid med att uppmärksamma hur problematisk den svenska jämställdhetsdebatten blivit.

Gissningsvis har Ström nu andra projekt som pockar på hans uppmärksamhet. Kanske är det något helt nytt område som behöver uppmärksamhet, eller så är det helt enkelt företaget, familjen och vardagen som behöver mer tid.

Viktigt att betona är att detta är utannonserat som en timeout – vi kan alltså få se honom återvända om en, sex eller 12 månader.

Även om detta bara är en timeout vill jag ändå komma med ett par reflektioner över de senaste åren, och det arbete som Pär Ström gjort på Genusnytt. Det första ord jag tänker på när jag hör hans namn är modig. Få personer i Sverige är så modiga som han. Han har vågat peka på galenskaper på jämställdhetsområdet som övriga svenskar tyst accepterat – trots att han har privat företag och familj att ta hand om.

Ström har även stått lugn och rakryggad i stormen. Med tanke på de monstruösa invektiv som regelmässigt använts mot honom, har det varit ett tecken på djup inre styrka att han själv inte använt personangrepp tillbaka. Sedan är ingen perfekt i sin retorik och Ström har gjort sina snedsteg, men jämfört med vad han fått utstå har det varit en mild västanfläkt.

Personangrepp som använts mot honom inkluderar apa, rövknullare, rötet pisshuvud, för ful att ta i ens med tång, liten stropp, etcetera. Ström har även liknats vid Hitler och Breivik.

Det värsta är att dessa grova övergrepp kommit från personer som är en del av det politiska och mediala etablissemanget. Ändå är det Ström som setts som den problematiske. Snacka om dubbelmoral.

Jag hoppas innerligt att de ansvariga för dessa personangrepp (och ni som tyckt det varit OK och skrattat med), skäms i hela er varelse. All skam är inte av ondo utan ibland behöver man skämmas. För jag antar att dessa angrepp inte är något som ni stolta tänker återge för era barnbarn?

Nog om angreppen. Pär Ström har också haft väldigt många anhängare – långt många fler än de som ogillat honom. Förklaringen till detta är enkel, nämligen att svensk jämställdhetspolitik har dåligt stöd ute i befolkningen. Kvinnor och män vill ha lika spelregler mellan könen, inte massa specialåtgärder för kvinnor i arbetslivet (vilket Genusnytt skrivit mycket om).

Anhängarna har gjort Genusnytt till en av Sveriges största politiska bloggar, och även de som officiellt sett ogillat Ström har inte kunnat hålla sig från att läsa. Deras fascination är ett tecken på att det finns element i Ströms idéer som de inte integrerat i sig själva, men som de dras till.

Avslutningsvis vill jag komma med en stilla undran, utifrån min egen erfarenhet som jämställdhetsbloggare som utmanar och går mot strömmen. Det är många människor som vill ge en ryggdunkningar och säga att ens arbete är ovärderligt, men färre som faktiskt är redo att sponsra arbetet ekonomiskt. Ni som tyckte Ström var viktig, röstade ni med fötterna?

 

32 kommentarer på “Pär Ström tar timeout – här är min kommentar”

 1. Mariel skriver:

  Det är tråkigt att Pär tar timeout, men kanske behöver han det för att komma tillbaka ännu ”starkare” och kanske filat på sina argument, kanske också tagit till sig mer av den konstruktiva kritiken Jag tycker också det är hemskt med mobbingen han fått utstå, som Ingen borde behöva ta. Vill man vara med och kämpa mot mobbing finns en nystartad fb-grupp av Hanna Fridén: http://www.facebook.com/groups/337573816293216/

  ”Avslutningsvis vill jag komma med en stilla undran, utifrån min egen erfarenhet som jämställdhetsbloggare som utmanar och går mot strömmen. Det är många människor som vill ge en ryggdunkningar och säga att ens arbete är ovärderligt, men färre som faktiskt är redo att sponsra arbetet ekonomiskt. Ni som tyckte Ström var viktig, röstade ni med fötterna?” Hur menar du med fötterna? Jag stöttar ju tex. dig men inte ekonomiskt… stöttar jag dig med tårna? *fattar inte*

 2. Magnus skriver:

  Mycket fint sagt Pelle.
  Vi ska inte pusha honom att komma tillbaka för snabbt utan han får ta sin tid, och komma tillbaka tror jag han gör till slut. Nu har vi ett guldläge att uppmärksamma alla som kommer yttra sig negativt om detta i stil med ”Guuud så skönt att han är borta”. För det är som du säger, väldigt många läser den, men samtidigt hatar den, dom kan inte sluta läsa den så något viktigt ligger där i. Det är också en orsak till varför dessa personer aldrig någonsin kunnat komma in och argumentera emot något, för vad Pär nästan alltid gör är ju bara att kopierar in artiklar från tidningar och skriver några egna ord till det, han fokuserar väldigt mycket på misandrin. Vem kan argumentera emot något sådant? Dom som gjort sina försök tar till sina Anders BB jämförelser och Hitler och allt vad det är.
  Jag hoppas inte du planerar på att sluta också Pelle :)

 3. Joel Johansson skriver:

  Man blir ju lite orolig för vem som kommer stå i frontlinjen i fortsättningen. Det vore katastrof om den rollen intogs av den bruna falangen.

 4. per hagman skriver:

  Per B

  Ger mitt fulla stød før Per Strøm och hans blogg.
  Har Per S haft en negativ likviditet før sin blogg ?
  Om det ær på det sættet bør vi starta en insamling.

  PB hur førhåller det sig ?

  Per Hagman

 5. PLP skriver:

  Håller med, väldigt fint skrivet Pelle! Kommer bli ett av alla dina klassiska inlägg.

  För mig är och förblir Pär Ström Sveriges största rebell. Få kan mäta sig med hans mod och hans sätt att gå mot strömmen.

  För mig är det nästan onaturligt att han inte riktigt knäckts som människa av allt hat och alla som vill ”uppfostra” honom. Det är så extremt lågt och jag har faktiskt noll förståelse för människor som beter sig så. Själv har man ju en del personer som man stör sig på, det har väl alla, men det skulle aldrig falla mig in att ta min tid att hålla på och förlöjliga och smutskasta människor offentligt.
  Ett tips till dessa att sluta med detta är ju att när man hatar, när man gör sig rolig över andra människor, så kommer det att slå tillbaka på en själv. Det är så det faktiskt funkar.

  Och du har rätt, han har många fans där ute, långt fler än de rabiata hatande feministerna.
  Sist det där med den ekonomiska biten. Jag förstår vad du menar och det är något jag ofta tänkt på.
  Svaret är faktiskt att jag själv inte har eller har haft det så bra ekonomiskt. Vi får se hur det blir i framtiden.

 6. Jon skriver:

  @Mariel (och alla)
  Ni som ofta har kommenterat och debatterat på Genusnytt och Pelles blogg har jo också väldigt mycket del i att budskapet sprids. Snarare är det dom som jag, flertalet som gärna läser med men inte bidrar överhuvudtaget, som Pelle syfter på, och med rätta. Nu har jag åtminstone donerat lite till båda Pär och Pelle, i erkännande av det stora arbete dom gör. Jag vil uppmana alla andra ‘lurkers’ att göra det samma :)

 7. Mariel skriver:

  @Jon: aha okey. Jo. Jag försöker stötta genom att:

  - länka mkt i min blogg
  - kommentera och visa att man syns (i de inlägg jag tycker jag har ett perspektiv att komma med förstås… )
  - prata om pelle billing i det vardagliga livet hehe…
  - och emellanåt ge länkar till billing som inspiration typ.

  och så kan man ju förstås också..

  - donera!

 8. Anders Senior skriver:

  Jahopp, då var Pär (åtminstonde tillfälligt) ute ur bilden, måntro om det är du Pelle som kommer att bli nästa objekt att storma kring, tills allt motstånd är borta…… Eftersom ”den värste” motståndaren i de radikal feministiska kretsarna försvinner blir ju nu den ”näst värste” plötsligt värst…… Tyvärr så snävas ju referensramarna nu ihop åt det feministiska hållet. (hur vet man om man är snäll om det inte finns någon elak att jämföra mot). Du som nyss låg på den ”snälla” sidan av referensskalan har just hoppat ett hack närmare ”den elaka”…….
  Hursom helst, jag är imponerad av hur ni törs sticka ut näsan i stormen!
  Ni behövs, allihop!

  Respekt!

 9. Jon skriver:

  @Mariel
  Kanske jag formulerat mig lite fel. Jag menar att ni som skrivar och debatterar på bloggen därmed hjälpar bloggan att växa, det var inte min åsikt att antyda att ni borde göra mer än det!

 10. Petter Nerman skriver:

  Ah … så en av de två ovärderliga rättviseeldsjälarna försvinner på obestämd tid? Fan, tråkigt.

  Är oerhört tacksam mot er bägge för att ni tar striden.

 11. Men@Work skriver:

  Ja, man får hoppas att Pär inte givit upp p.g.a. mobbing eller hot från antijämställdisterna. I så fall är det riktigt illa ute med vår demokrati.

  Ett stort tack till Pär Ström för hans ovärderliga insats som inte ska glömmas bort, och hoppas på återseende snart i debatten.

  Nu ligger ett ännu tyngre ansvar på oss alla…

 12. Mariel skriver:

  Jon: Nej jag förstod det. Det var bara jag som la till att man också Kan det :-) Om man nu vill förstås. Bara gav lite förslag till övriga som läser hur man kan stötta :-)

 13. Marie-Louise skriver:

  Verkligen sorgligt att höra att Pär slutar med sin blogg. Jag kommer att sakna den oerhört. Det blir mycket tomt.

  Hoppas bara att Pelle och Tanja orkar fortsätta att sprida upplysning!

  Marie-Louise F

 14. PLP skriver:

  Vad tycker ni? Som jag sa tidigare har jag inte det så bra ekonomiskt men jag skulle vilja ge Pär ett stort genustack för lång och trogen tjänst i motvind. Om 20 pers skänker 500 spänn var är vi redan uppe i 10.000 KR.

 15. [...] svenska mobbningskulturen är högaktuell nu när Pär Ström berättat han tar en Timeout med Genusnytt. Inte nog med att Pär Ström fått ta emot oerhört låga angrepp. Vidarenu när han berättat han [...]

 16. Louise Aston skriver:

  Fint sammanfattat, Pelle!

  Ja, det är väldigt, väldigt obehagligt att bevittna hur Pär Ström har mobbats av etablerade journalister, politiker och andra ur det mediala etablissemanget. Aldrig trodde jag att en så bedrövligt låg nivå skulle accepteras helt öppet – men man lär sig något nytt om Sverige varje dag.

  Man kan hålla med Pär Ström eller inte, själv tycker jag att han visat upp en angelägen spegelbild och ibland rent av visat upp fullständiga självklarheter – andra gånger kan jag tycka att han gått in i en allt för snäv tolkning.

  Hursomhelst är han ju en seriös person som bara vill diskutera något han tycker är fel – men för detta har han i Sverige 2012 fått utstå en form av politisk smutskastning vi nog aldrig tidigare sett maken till.

  Skall vi vara optimistiska (och det skall vi såklart), så har ju också det oresonliga hatet mot Ström från feministiskt håll visat upp dess riktiga ansikte. Många, många fler människor vet idag att feminism inte handlar om jämnställdhet. Och att det bakom den bedrägliga retoriken döljer sig något mycket mörkare.

  Och detta har vi delvis Pär Ström att tacka för.

  Jag hoppas att Ström kommer att finnas kvar i debatten länge till – och fortsätta sitt viktiga arbete om än i andra former än genom sin blogg.

 17. David Holman skriver:

  Jag undrar vad motståndarna kommer säga nu… Det är ju en viss seger för dem även om valet att sluta nog inte hade något med dem att göra alls så kommer man nog på t ex feministiskt perspektiv att skriva något i stil med ”vi har slagit ut den värsta av kvinnohatarna, låt oss nu gå vidare”

  Jag hoppas Pelle tar över den osynliga fanan efter Pär nu och för vidare denna rörelse.

 18. Access skriver:

  Mariel skriver:
  ”och så kan man ju förstås också..
  - donera! ”
  ____________________________

  Det tål att upprepas.

  Donera!
  Put your money where your mouth is.
  ____________________________

  http://www.pellebilling.se/2011/09/bloggens-syfte/

  ”Rent praktiskt kan du välja mellan mitt bankkonto (SEB 5303-0032507) eller mitt Plusgiro-konto (31 17 80-1). Ytterligare ett alternativ är Paypal, via donationsknappen i högermarginalen.”

 19. Sten Sture skriver:

  Det vore omänskligt att begära att stå emot den eldstorm från radikalfeministiska kulturkoftor, politiskt korrekta journalister ock redaktörer, nyttiga idioter som Pär Ström fått utstå utan att vackla.

  Pär Ström har varit fanbäraren, hatobjektet man riktat in sig på att tillintetgöra.
  Någon annan kommer att få ta denna hatflod.

  Jämställdister, stå upp för de jämställda värderingar Pär Ström, Pelle ock andra jämställdister vill representera utan att vackla.
  Det kan vi göra på olika sätt. Tyvärr kan inte alla gå ut under eget namn utan att riskera repressalier men vi bör stötta de som gör det.

  //Sten Sture

 20. Nils Jungenäs skriver:

  Tråkigt. Mycket tråkigt.

  Inget ont som inte för något gott med sig dock. Om radikalfeminister och genustroende vill bemöta oss i debatten om feminismen så har de precis förlorat sitt främsta argument – personangrepp på stackars Pär. Det ska bli MYCKET intressant att se hur samhällsdebatten kommer att utvecklas. Jag hoppas ju att Pär inte har för avsikt att dra sig tillbaka från samhällsdebatten på något annat sätt.

 21. NinniTokan skriver:

  Det första ord jag tänker på när jag hör hans namn är modig.

  Verkligen.

  Vi har tidigare talat om preferenser här, några har skrivit sina, nästan som listor. Jag höll mig ganska hemlighetsfull för det känns privat för mig, men jag ska avslöja en sak nu. På min ”lista” skulle ”modig” stå överst. Så den där som inte tyckte han gick att ta i ens med tång om Pär.. mycket underlig smak man kan ha, säger jag. ;D

  Lite mer seriöst:
  Pär har gjort ett fantastiskt arbete och röjt upp det värsta i denna djungel åt oss alla. Jag kan inte annat än att imponeras av denna man, för hans lugn, saklighet och inte minst hans mod. Hoppas han tar en paus och njuter av livet med lite semester med familjen innan han kastar sig in i nästa projekt.

 22. Gunnar (D.U.) skriver:

  NinniTokan skrev bl.a.:
  ”Pär har gjort ett fantastiskt arbete och röjt upp det värsta i denna djungel åt oss alla.”

  Inte bara det han har gått i bräschen för att skaffa oss alla kraftfulla argument för att lyfta fram männens nytta i samhället samt det umbärande män har / har haft på sin lott, samt genom det tydliggjort hur radikalfeminismen spårat ur i vårt samhälle och att alternativ nu måste fram för en ny sund jämställdhet.

  Pär har även tydligt satt fingret på en rad punkter där inte ”lika rättigheter och skyldigheter” gäller i Sverige idag, till männens nackdel…

  Så genom alla de argumenten och tydliggörande av männens situation vs kvinnornas kan vi nu alla argumentera och debattera på ett helt annat sätt kring det här, så det har möjlighet att bli lite som en folkrörelse.

  Naturligtvis har inte Pär varit ensam, utan Pelle B och flera andra bloggare har gjort / gör fina insatser också, men Pär Ström har ändå stått i första ledet och tagit de hårdaste smällarna, upplever jag…
  Frågan är bara lite om Pär backats upp tillräckligt med välförtjänt stöd i sin utsatta position?
  Jag hoppas Pär hittar ny intressanta engagemang där även en del fortsätter att spilla över på dessa delar inom jämställdheten.

 23. Lasse skriver:

  Bump

  Frågan är bara lite om Pär backats upp tillräckligt med välförtjänt stöd i sin utsatta position?

 24. Björn 2 skriver:

  Det jag uppskattar extra mycket med Pär är att han hela tiden visar på att man inte ska lita blint på det skrivna ordet. Han visar varje dag hur mycket faktafel och (mer eller mindre) dolda agendor som figurerar även i de största drakarna.
  Svensk skola behöver inga studieböcker i källkritik. Det räcker med Genusnytt.

 25. Sammy skriver:

  Vem ska nu våga föra fram omskärelser av bebisar i ljuset??? Majoriteten av folk vet ju inte ens att det existerar! Jag längtar redan efter comeback av Mr Ström!

 26. Mia. skriver:

  Tacksam för att PS stått och orkat stå så länge på ‘barrikaderna´ och visat på hur absurd radikalfeminismen blivit. Precis som andra tidigare stått där (t ex Erin Pizzey men även de i den tidiga kvinnorrörelsen och hbtq-rörelsen) Men jag hoppas liksom Hannah att det nu är dags för en ny fas. Väl skrivet även om jag naturligtvis inte håller med om varenda stavelse.

  http://www.onewaycommunication.co/?p=2618

 27. per hagman skriver:

  Gå gærna in på pe Strøms blogg o ge en hælsning.

  Per Hagman

 28. Jocke skriver:

  Pär kommer att lämna ett tomrum efter sig. Ni två har kompletterat varandra mycket bra.

 29. Rolle skriver:

  Kan det vara så att timeouten kan bero på att han ändå kommit en bra bit på väg? Om man googlar ”kvinnodiskriminering” får man 6000 svar, om man söker ”mansdiskriminering” får man 20000 svar, men också frågan om man egentligen menade ”könsdiskriminering” som man får 120000 svar på. Tillsammans verkar alltså de polariserade begreppen samla 30% av det mera könsneutrala begreppet, vilket i sin tur skulle kunna innebära att de samlande krafterna är mer betydande än vad media vill göra gällande och då kanske Per tycker sig göra bättre nytta på annat håll. Jag vill inte bagatellisera men det kanske är så att det är i detaljfrågorna som man kan göra skillnad, det kanske är så att t.ex. skolfrågorna genusifieras mer av pressen än av de som jobbar med det. Kanske är pragmatiken större än man tror. Kanske världen utanför debatten oftast slits mellan andra poler än man och kvinna. Emellanåt känns det som om denna hätska debatt mellan feminister och jämställdister inte är annat än en slags bisarr parningsdans, med vissa inslag av totalitarism.

 30. Pierre skriver:

  Jag hängde lite på Ströms blogg innan. Känns fruktansvärt att den nu är öde, jag mår riktigt dåligt av det. Jag hyser stor sorg. Men sajten finns åtminstone kvar i mitt hjärta och bland mina bokmärken. Nu om någonsin måste kvarvarande aktiva jämställdister ta sikte på vad som måste bli bättre och hur vi kan nå dit. Jag vet ännu inte om eller med vad jag kan bidra, först måste nog tomheten läka. Jag tar mig en titt här och ser vart det leder.

 31. [...] därefter tog Pär Ström en timeout från Genusnytt. Han har slitit hårt i flera år med att ifrågasätta svensk [...]

 32. Andre skriver:

  @Mariel:

  Pröva att nämna Pärr Ström i den gruppen, så lovar jag dig att du kan förvandla den till en ”mobba Pär” grupp på ett par dygn- Hanna Friden har inget till övers för män, speciellt inte jämställdister.

Google