Nyligen har en Facebook-grupp mot näthat och mobbing bildats – Vardagshjältar mot nätmobbing.

Initiativet är lovvärt. Både mobbing och näthat är otrevliga fenomen som vi klarar oss alldeles utmärkt utan. Jag provade därför att gå med i gruppen.

För att bättre förstå vad gruppen egentligen står för, testade jag att ställa en fråga. Jag frågade om gruppen kommer att ta aktiv ställning mot det näthat som etablerade skribenter står för i våra stora medier. Som exempel gav jag att Maria Sveland (DN), Natalia Kazmierska (AB) och Anna-Klara Bratt (DN), alla försökt koppla mig till massmördaren Breivik. Värre nätmobbing har jag svårt att tänka mig – det skulle möjligen vara att kalla någon för Hitler i Sveriges största publikationer.

Svaret blev att gruppen inte kommer att syssla med detta område. Utan fokus ska ligga på privatpersoner som blir utsatta näthat och som kan behöva stöd. Detta fokus är lovvärt eftersom privatpersoner står helt ensamma, medan jag som publik person kan få en annan typ av stöd.

Å ena sidan förstår jag alltså deras inriktning. Å andra sidan diskvalificerar de sig själva från att göra någon större nytta i samhället. Vår tids förebilder är de som får utrymme att skriva i våra största tidningar och prata i våra stora radio- och TV-kanaler. Om en del av dessa personer sysslar med näthat – utan att samhället reagerar på ett kraftfullt sätt – hur kan vi då någonsin kräva av privatpersoner att de ska sluta med sitt näthat?

Vardagshjältarna mot nätmobbing missar chansen att bli en grupp som medierna kunde citera när en känd mediapersonlighet missbrukar sin makt till att mobba andra människor. De reducerar sig själva till en mer marginell grupp som kan ”städa upp och blockera” lite när ett nätdrev sätter igång. Förvisso kan detta vara ett viktigt stöd för vissa privatpersoner som drabbas, men jag kan inte undgå att känna att de missat chansen att påverka samhället på en djupare nivå.

Uppdatering: Jag vill vara tydlig med att gruppen kommer säkert att göra nytta utifrån sitt fokusområde. För de som vill jobba mot näthat på detta vis är gruppen säkert bra, och jag vill betona att jag inte sagt åt någon att inte gå med – bara att den inte passar för mig, som individ. Jag har även redigerat bort sista biten av det ursprungliga inlägget, då det inte tillförde något till min huvudsakliga poäng.

Etiketter:  

75 kommentarer på “Om näthatet ska minska måste man våga granska makthavarna”

 1. Delbert Åke Jonsson skriver:

  Jag gillar Hanna Fridén som är administratör för Vardagshjältar mot nätmobbing av ett enda skäl och det är så gott som något. Hon vågar ta klart avstånd från det manshat som är så utbrett i vårt samhälle. Att hon också vågar stå upp och försvara allas rätt till att välja hur man själv vill se ut är också lovvärt, vill man inte hoppa på dagens skönhetsideal ska man inte behöva det. Och, ja, det är naturligt att ha hår och ingen ska hängas ut för att man väljer att ha hår även om det är under armarna. Att hon sen inte vågar stå upp emot mobbning av t.ex. meningsmotståndare är naturligtvis beklagligt, men hon har i alla fall tagit betydande och bra steg i riktning mot den mobbning som breder ut sig på nätet, och hon har tagit tydligt avstånd från manshat. Det är lovvärt. Kolla länken: http://aktivarum.wordpress.com/2012/01/29/hanna-friden-drabbad-av-manshatet-manga-manliga-feminister-ar-reformerade-svin-del-2/

 2. Mariel skriver:

  Vad skrev hon exakt? Det är väl inte att håna bara för att man ”inte förstår”? Och att hon upplevde det motsatta än vad du upplevde.

  Jag tycker gruppen gör något jättebra. Och det kanske är synd att den inte har ett bredare fält, och vill uppmärksamma ALL typer av mobbing i världen, men jag tycker ändå att det är värt att stödja 100 %. Jag har inte upplevt någon feministisk agenda eller så. Bara att vi kämpar mot mobbing till dem som står försvarslösa.

 3. Johan skriver:

  Det hade varit mycket intressant att ta del av utbytet. Ingenting sparat?

 4. Trixie skriver:

  Gud så himla bra skrivet. Jag har läst Lady Dahmers blogg jättelänge, men nu har hon hängt ut en man med namn, bild, arbetsplats och mejladress. Några har ringt hans jobb och ungdomsföreningen han är ledare i. Det är så hemskt och sånt hyckleri. Jag kommer aldrig läsa hennes blogg igen.

  Det är ju helt sjukt när de som säger att de är mot mobbning själva är värsta mobbarna.

 5. Bashflak skriver:

  Hur menade männskan att du kränkt Sveland? Jag vet att du haft kritiska blogginlägg mot henne redan innan hon skrev sin drapa i DN, är det den diskussionen som avses?

 6. Mariel skriver:

  @Trixie: Jag förstår dig verkligen, jag har också blivit besviken på saker hon har gjort. Som när hon hoppades på att en person skulle dö. För inte så länge sedan. Det är en fin linje mellan att kritisera och mobba ibland.

 7. Delbert Åke Jonsson skriver:

  Så har vi ju den gamla klassiska sidan ”Vita kränkta män” som driver med en man som har gjort så mycket gott för jämställdheten i detta land. Det om något är väl nätmobbning mot en enskild person. Fast det är väl bara jag som upprörs över sånt…

 8. Trixie skriver:

  @Mariel

  Det var ju oxå helt sjukt av henne. Men jag reagerade ännu mer nu. Kanske för att jag själv blev mobbad i skolan.

 9. [...] Pelle Billing skriver om Nätmobbning och “Vardagshjältar mot Nätmobbning” Pelle frågade gruppen om de skulle motarbeta kända personers mobbning. Svaret blev nej, det är okända  mobbar de sysslar med. Sålunda kommer de bara att arbeta med symptomen – aldrig med problemen. Share this:FacebookTwitterLike this:GillaBli först att gilla denna post. Postat i Genus, JämställdhetTags: heinz leymann, leymann, mobbning, zaremba [...]

 10. NinniTokan skriver:

  @Trixie:

  Det värsta är att hon samtidigt hänger ut vederbörandes son då mannen har ett ovanligt efternamn. Den främsta orsaken till min anonymitet är att skydda min son. Vad har denna mans son, född -98, gjort för fel?
  Svineri är det att bete sig så.

 11. Samarkanda skriver:

  Ett gäng feminister som startar en grupp mot näthat, jo man tackar…Tragikomiskt på nått sätt.

 12. NinniTokan skriver:

  @ Pelle

  Men är det inte lite av tidens melodi? Det är okej att själv mobba, bära sig illa åt, förfölja, trakassera, vara rent hatisk.. om den det görs mot någon som har åsikter som man inte gillar, typ.
  Men om det är någon som mobbas för något ”jag” tycker är okej då är ”jag” syster duktig och ställer upp mot mobbingen.

  Åsiktsfrihet är en jobbig detalj för vissa, tyvärr.

  @ Samarkanda:

  Tihi

 13. Karin skriver:

  Fast nu är det ju inte direkt LD som hängt ut egentligen, utan hon hänvisar ju till en sida? Jo, hon skriver om det och på så sätt deltar i det, men ändå.

  Jag håller med i dina synpunkter Pelle, men jag tror det också kan vara ett lite för stort fokus i början, det kanske är bättre att börja smått och sen växa?

  Att det pratades mycket om hår har ju bara att göra med att gruppen växte fram ur det som startades i ”Ta håret tillbaka”. Nu riktas ju engagemang mot en sida som endast finns till för att skriva kränkande saker mot emos.

 14. Gubbschlemmet skriver:

  Det klassiska: ”Vi gillar olika (men bara om de är som oss)”-syndromet.

 15. NinniTokan skriver:

  OT: På tal om hår under armarna. Jag måste bara berätta något gulligt.

  Jag rakar ibland när jag orkar och ibland låter jag bli. Så en av ”mina ungar”(dagisbarn) upptäckte mitt ”slarv” och sa: ”Varför har du skägg under armarna?”

  Kan man annat än att smälta av söt-ungar?:D

 16. Mars skriver:

  @NinniTokan:

  Jag har haft den här skolgårds-känslan över jämställdhets-debatten ett bra tag nu. Balla gänget, som står och i centrum och bestämmer vilka som är inne och vilka som inte är det, och vilka det är okej att mobba. Det är svårt att skaka av sig den bilden. Vad sysslar de med egentligen på andra sidan feminist-skranket?

 17. Nils Jungenäs skriver:

  Pelle:

  Haha! :-D

  Så du blev mobbad gruppen som är mot mobbning? *asg*

 18. Petter Nerman skriver:

  ”Näthat” är väl, såvitt jag förstått, bara ett kodord för åsikter som marginaliseras av media och istället ges utlopp för på nätet? Till exempel kritik mot massinvandringen och manshatet. Det är så begreppet brukar användas av åsiktsmaffian.

 19. Johan Grå skriver:

  Enda sättet att arbeta mot hat och mobbning är att erkänna sitt eget hat och sina egna mobbningstendenser och försöka förstå den andra sidan. Allt annat är ställningskrig. När gruppen börjar kämpa för att förstå sina egna monster stödjer jag dem gärna. Försöker de mobba mobbare sprider de bara mer hat.

  Hannah Lemoines WTF projekt är det enda vettiga försök att minska hat jag sett. Någon som bekämpar sina egna fördomar istället för att ge sig på de fördomar hos andra man själv retar sig på.

 20. Lorem Ipsum skriver:

  @Mars, de slåss om en bra plats vid köttgrytan. När nu botten på grytan börjar synas så måste de göra vad de kan för att fylla på grytan.

  För att parafrasera Lars Norén.

  Feministerna är småskurna, fantasilösa och fördömande och förföljer tankar och samband som de inte begriper eller inte kan styra. De tar bort magin ur våra tankar och behov. Feministerna är slut. Det enda man kan göra är att kravla omkring på monumentet över rörelsen.

  Nu finns det fritt tänkande individer även i den feministiska rörelsen, men jag misstänker att de inte alltid har det så lätt när grupptänkandet är som värst.

 21. michael skriver:

  Ja Pelle du som man kan inte bli mobbad vilka nedlåtande och vidriga saker man än säger om dig.Du kan bara bli en vit kränkt man alltså någon utan rättigheter att säga ifrån enligt feminister

 22. Axel Eriksson skriver:

  Johan Grå, du kanske borde ta en nogare titt på gruppen, dom mobbar inte mobbare, dom skickar söta/fina bilder på katter på ett hatiskt forum där dom lägger ute bilder på vad dom säger är horor, madrasser och bögar.

  Det tycker jag är det bästa sätt att minska mobbning på.

 23. MoaWa skriver:

  Tycker det är intressant att du raderar tråden så att ingen annan kan se vad det är som du upplevt som ”mobbing” och vad som faktiskt sas.
  Som jag förstått det är du, Pär Ström och era anhängare ganska noga med att påpeka att en borde få skriva vad som utan att bli censurerad.
  Ni har flera gånger sagt att ni inte får samma utrymme osv, att ni blir censurerade, men uppenbarligen ägnar du dig åt precis samma sak som du kritiserar.
  Anser för övrigt att ditt snack om jämställdism är ren bullshit. Er kritik mot feminismen grundar sig på att ni inte överhuvudtaget har förstått (eller valt att inte förstå) vad feminism är och vad feminism bygger på.

 24. Alfons skriver:

  Men vänta lite… Du kom in och ställde en fråga om ifall gruppen skulle ta sig an kända personligheter som utsattes för påhopp, vilket hade klargjorts redan tidigare i Hannas blogg att den inte skulle. EN person påpekade, utan några kränkande ord, att hon tyckte kritiken mot dig i Svelands text var till viss del befogad. Hanna, gruppskaparen, sa då till att tonen i diskussionen började bli för hård (Vilket visar att inte ens lite uppskruvad ton tolereras). En person sa att den höll med dig om det problematiska i att kända personer som du får ta fula slag, men att gruppen hade sin målgrupp bestämd redan. Många personer INKLUSIVE dig själv, Pelle Billing, like:ade denna kommentar.

  Att påstå att du blev mobbad i den gruppen är verkligen inte sant.

 25. Hanna Fridén skriver:

  Hej Pelle.

  1. Du blev inte nätmobbad i gruppen, en tjej som heter Stina svarade dig med en hård ton och jag sa åt henne. Jag vet inte varför du exkluderat i din text att jag sa ifrån.
  2. Det är inte så konstigt att det fanns en tråd om håret då det hånats mycket om hår den senare tiden, om du hade varit kvar längre än att skriva 2 kommentarer hade du sett att de andra trådarna inte rör det utan att vi har arbetat med ett ungdomsforum där minderåriga pojkar och flickor hängs ut.
  3. Trist att du avfärdar detta för att du vill att vi istället ska jobba med att uppfostra med vett och etikett av mediapersoner: Du är välkommen att starta en sån grupp om du vill, eller så kan du göra som jag brukar och säga från i din blogg, på Twitter osv. Jag har också sagt ifrån om Breivikanklagandet i en krönika på Nyheter24.
  4. Jag finner detta extremt överilat. Jag vet inte hur många gånger jag gått in här och blivit bemött illa och efter det har jag inte skrivit blogginlägg om att din blogg är oseriös, overksam och att jag blir mobbad i den och sedan sagt åt folk att inte läsa den. Jag undrar varför du gör det mot mig efter att du skrivit två kommntarer i gruppen? Och fått ETT svar med lite sur ton? För det är faktiskt vad som hände.

  Egentligen ville jag ha den här diskussionen privat på Skype, men nu blir den här. Jag skulle vilja ha en god förklaring på detta.

 26. PLP skriver:

  @MoaWa

  så vad är sann feminism och vad bygger den på?

 27. Pelle Billing skriver:

  @Johan: Nej, ingenting sparat. Och jag vill inte hänga ut någon individ. Det skulle vara nätmobbing.

 28. Delbert Åke Jonsson skriver:

  Hej Hanna Fridén!

  Bra att du kom hit. Då kan du kanske svara på varför du har uteslutit mig från gruppen Vardagshjältar mot nätmobbning. Jag som berömde dig för att du vågar stå upp mot misandrin i vårt samhälle. Tål du inte beröm?

 29. michael skriver:

  Jag läste i aftonbladet en artikel där man vill få det till att det är patriarkala strukturer som gör att kvinnor rakar sig.Vilket är fel dom som sätter upp normer om att raka sig att sminka sig att banta osv är kvinnor inte män.

 30. Pelle Billing skriver:

  @Johan Grå:
  ”Hannah Lemoines WTF projekt är det enda vettiga försök att minska hat jag sett.”

  Det är verkligen ett bra projekt, som försöker förstå människor och inte fördöma dem, vare sig man håller med eller inte. Allt sådant stödjer jag helhjärtat.

 31. Stockholmare skriver:

  Vem varé som kasta tråden???????

 32. LisaFW skriver:

  Pelle Billing blev (vad jag förstått, jag var med i tråden i början) med ett enda undantag bemött med respekt och alla andra i tråden ansåg att hans önskan bättre ton i den offentliga debatten var lovvärd. Om otrevligt bemötande från en enda person med avvikande åsikter och beteende från majoriteten kallas för mobbing, då har vi helt enkelt inte samma definition av ordet. Mobbning innebär enligt de gängse definitionerna systematiska trakasserier inom en grupp. Inte att en enskild person säger något dumt. Vad jag förstått (av andra) tog moderatorn dessutom ditt parti, men att besluta om vad som får stå kvar är inte självklart när gruppen just startat.

  Just nu pågår flera olika aktioner i gruppen. Och om ni själva vill påpeka orättvisor och nätmobbing ni anser vara viktiga går det väldigt bra att gå med i gruppen och påverka. Efter det kanske ni har andra synpunkter på verksamheten. Det kanske jag också har. Men att vara medlem i ungefär ett dygn i en helt nystartad grupp och sedan döma ut den för allt den INTE gjort eller vill göra är ett lite märkligt beteende.

  Personligen gillar jag gräsrotsidén, det handlar om att många påverkar i vardagen. Jag skulle tippa på att en stor del av nätmobbarna inte ens läser debattsidor, så att försöka påverka tonen där ger knappast effekt för dem som drabbas av näthat just nu. Och dessutom tror jag det är betydligt mer realistiskt att försöka påverka människor som inte försörjer sig på att vara kontroversiella – och njuter av det. ;-)

 33. Pelle Billing skriver:

  Hanna,

  Jag vill inte heller ha den här diskussionen här men helt kort.

  1. Jag tycker du borde tagit bort det hånfulla inlägget. Det passar sig inte i en grupp om mobbing. I ett annat sammanhang hade det väl mer varit ”business as usual”.
  2. Bra att gruppen vidgar sitt fokus. Jag har inte sagt att gruppen inte kan göra nytta, bara att jag skulle velat se ett större fokus för att själv stödja den. Två olika saker.
  3. Din krönika om Breivik var en god intention, men sköt lite brevid målet. Det största problemet var inte att främlingsfientliga eller antifeminister liknades vid Breivik (även om det också är ett problem), utan att helt vanliga organisationer och debattörer liknades vid Breivik.
  4. Jag har aldrig skrivit något illa om dig eller din blogg, och har ingen avsikt att göra det heller. Inte heller har jag sagt åt något att inte gå med i gruppen mot mobbing. Jag har bara sagt att det inte är en grupp för mig, och att jag tyvärr blev illa behandlad.

  Om det finns mer att säga hoppas jag att vi kan ta det privat.

 34. Delbert Åke Jonsson skriver:

  Michael: Du har så rätt. Jag tror ärligt talat att de flesta män föredrar naturliga kvinnor. Håret har ju dessutom en attraherande funktion, och vem vill inte attraheras av kvinnor? Kolla här: http://www9.ur.se/ramp/vetenskap/rv1a.php?menu

 35. Louise Aston skriver:

  Jag tror att det är väldigt många bland de som har fått för sig att feminism handlar om jämställdhet och som tror att kritik av politisk feminism handlar om kvinnohat – som liksom inte kan förstå (eller vill förstå) hur brutalt, hemskt och ofattbart det måste kännas för en människa att hängas ut i inte bara rader av bloggar men också i sveriges största tidningar, som ett barnamördande monster, som en terrorist, som en psykopat.

  Det är ju det som har hänt Pelle Billing (men också Pär Ström). Två män som på ett seriöst sätt vill diskutera samhällsutvecklingen, utan vare sig hat eller fördomar. Det som drabbat dessa måste ju vara ett slags nät- och mediahatets Kebnekaise.

  Men inte ens i Facebookgruppen mot näthat ser man (eller vill se) det. Istället är naturligtvis det faktum att några idioter kommenterat en kvinnas armhåla tusen gånger mer angeläget.

  Vad säger detta egentligen om debatten? Om samhällsklimatet? Om vilka det är som anser sig ha ”problemformuleringsprivilegiet”?

  En schysst medborgare utpekas som potentiell massmördare, psykopat, ondskan själv. Gäsp.

  Någons armhåla kommenteras nedsättande. Låt oss starta Facebookgrupper! Inslag i Aktuellt under nyhetstimmen! Skall det rent av bli en fråga för Konstitutionsutskottet?

  Vad är det som har hänt i Sverige? När försvann proportionerna?

 36. Joel Johansson skriver:

  Jag blir trött på dubbelmoralen. Få tog Ranelid i försvar, och att hänga ut män som skrevar i kollektivtrafiken anses helt okej.

  Som vanligt så handlar det om makt och konsensus snarare än principer.

 37. Pelle Billing skriver:

  Jag har gjort ett tillägg och en redigering i inlägget ovan. Detta för att det är principen som är det viktiga och inte småtjafset som jag själv var indragen i.

 38. Aktivarum skriver:

  Hanna Fridén:

  Vad ”Vardagshjältar” gör funkar inte långsiktigt för ni har inte mer legitimitet än mobbarna förutom ”Den starkes rätt” och med den logiken gör mobbarna inget fel förutom att inte vara fler till antalet och känna journalister/politiker så de kan slåss mer effektivt mot andra mobbgrupper (eller anti-mobb grupper)

  Fokus bör vara på att mobbarna beter sig som svin. Inte på hur många man är.

  Vidare så kommer mobbare aldrig att uppleva de gör någonting fel så länge det saknas LEGITIMA institutioner som tar hand om mobbning. Idag är mobbning en arbetsmiljöfråga som ansvariga skiter i. Att skapa privata initiativ modell Sicilien ger bara de ansvariga ännu mer ursäkter att strunta i det och låta de berörda ”sköta det på egen hand” vilket är precis vad vi har och som inte funkar!

  Sedan är nät-baserade saker inte på något sätt väsensskilda från saker som inte sker på nätet. Kalla det sålunda inte nätmobbning, det är sådana dumheter mediafolk sysslar med när de vill framställa sig själva som mycket smartare än alla andra ”näthatet” hahaha!

  Kalla det hellre mobbning än nätmobbning!

  Det allra viktigaste är dock att förstå att värderingar kommer uppifrån. Killen som mestadels kritiserade en armhåla var ju knappt myndig. Vad hjälper det att trakassera 17-åringar tillbaka när man själv är 25-30? Svar inte ett dugg! Det enda tankesmedjans fixering vid vad folk har mellan benen visar är ju att de inte är vuxnare än personerna som de kritiserar. Alltså ett till fall av ”Vi är starkare – Därför har vi rätt – retorik”

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3718&artikel=5017628

 39. Nils Jungenäs skriver:

  Hanna Fridén:

  ”-Jag vet inte hur många gånger jag gått in här och blivit bemött illa och efter det har jag inte skrivit blogginlägg om att din blogg är oseriös, overksam och att jag blir mobbad i den och sedan sagt åt folk att inte läsa den.”

  Förvirrat inlägg. Varför skulle du det? Vad har bemötandet med de påståenden du radar upp att göra?

 40. Jag tycker om dig Pelle, men det här tyckte jag inte om. Jag följde också diskussionen i gruppen och du blev inte på nåt sätt mobbad. Du fick kritik. Inget annat. Av EN person. EN person av fyranhundra. EN person som påpekade att hon förstod att du tyckte det var jobbigt med skiten du får, men som hade en annan syn på det du pekade på.

  Du fick dessutom mer medhåll från oss andra, även om de flesta av oss håller med Hanna om gruppens syfte.

  Sen är det lite intressant att du ifrågasätter tonen på nätet när ditt eget kommentarsfält är fullt av hat. Jag vet inte hur många gånger jag trillat in här för att nån bestämt sig för att spy en massa hat om min person. Och om andra feminister som också konstant hånas och häcklas. Jag håller inte dig ansvarig, för jag vet själv hur svårt det är att hålla koll på läsarna, men det rimmar illa med de krav du ställer på oss som startat gruppen.

  När det gäller sakfrågorna och medlemmarna, som några här undrat över, så tycker jag att det är ganska trist men talande att det är just feminister och vänsterfolk som gått med i gruppen. Vi har ingen politisk agenda annat än att vara en röst åt den lilla människan. Vi vill inte att det ska bli politiskt ensidigt eftersom att det kan ta fokus från den verkliga frågan. Vi välkomnar alla slags människor, oavsett ideologi eller politiskt ställningstagande. Det var därför jag bjöd in dig och dina läsare.

  Nu vet jag att du redigerat ditt inlägg, men jag vill ändå ge min åsikt.

 41. Joel Johansson skriver:

  Lady Dahmer, Jag tror att det är på grund av dubbelmoralen som det blir politiskt ensidigt. Att reagera först när man kan göra en feministisk poäng av något är inte trovärdigt.

  Kampanjen är politiskt kodad. Vart tog #tanriot vägen för några veckor sedan? Är det så att när en kvinna drabbas så är det plötsligt nog? :)

  Ännu värre med dom som deltagit aktivt i mobbing. Jag minns t ex vad Gardell twittrade om Ranelid. Han har förlorat allt förtroendekapital när det gäller att verka mot mobbing.

  De som dock bara varit tysta och som är selektiva när det gäller sina reaktioner har också endel att bygga upp på det kontot.

 42. Törnrosa skriver:

  Joel Johansson skrev ”De som dock bara varit tysta och som är selektiva när det gäller sina reaktioner har också endel att bygga upp på det kontot.”

  Inget ont Joel bara ett fenomen som jag vill snabbelysa eftersom jag känner mig något ”förföljd” av ett par personer – lång historia men…

  Hade jag skrivit något liknande som det jag citerar från dig så hade jag haft minst två personer efter mig direkt som gapat ”guilt by association”, eller hött med näven och skrikit fulretorik och skickat mig länkar till Wikipedia och argumentationsfel.

  Själv tillför de inte så mycket till diskussionerna mer än att klappa vissa på axeln, eller hugga på tjejer etc.

  Så det är olika för män och kvinnor vad man får lov att säga på, i det här fallet, mansbloggar. Det sker liknande på andra bloggar och fora som har med helt andra ämnen att göra.

  Alltså tycker jag att det är bra att det börjar att komma reaktioner.

 43. Stina skriver:

  Hej Pelle! Det var mitt inlägg som fick dig att uppleva dig som mobbad i gruppen. Eftersom du raderat det kan intresserade inte se vad för hemskheter jag utsatt dig för. Undrar därför om du möjligtvis tagit en skärmdump eller så? Det känns lite märkligt att bli utmålad som internetmobbare utan att kunna visa vad som faktiskt sas. Sen var det så klart snällt att du anonymiserat i ditt originalinlägg, det får du gärna göra om du lägger upp en eventuell skärmdump också. Tycker dock att det vore mer rättvist om inlägget gick att återge så kan folk själva ta ställning till om du faktiskt blev mobbad eller om du mest blev kritiserad.

 44. Joel Johansson skriver:

  Törnrosa,
  Jag argumenterar säkert fel ibland men säger vad jag tycker och uppfattar. Det är ju en av själva poängerna med dialog – att få feedback och vidga sitt perspektiv.

  Tråkigt om du känner dig negativt särbehandlad på grund av kön. Det är viktigt att inte göra skillnad på kön i offentliga sammanhang. Jag modererar ett filosofiforum och den stående uppmaningen där är att inte fortsätta diskutera med människor som man inte kommer överens med på det personliga planet. Det är oerhört svårt, men helt tvunget om man vill debattera på internet utan att det spårar. Det som sajtägaren bör göra är att upprätta nolltolerans mot personangrepp. Mycket viktigt för att minimera tillfällen då det spårar ur.

  Jag gick förresten med i gruppen för att höra mig för om deras inriktning. De inriktar sig enbart på privatpersoner som mobbas på nätet. Jag tror att man behöver se saken vidare än så.

 45. Törnrosa skriver:

  Joel Johansson: Jag tycker inte alls att du gjorde något fel. Jag ville bara visa hur jag blir behandlad ständigt och jämt.

  Sympatiserar med hur ni löst det men samtidigt skulle jag följt er policy så skulle jag inte fått sagt något. Jag har valt att ge igen – inte heller bra.

  Nu tycker jag faktiskt att Pelle är bra härinne. Lite besvärligare på andra bloggar, men det beror antingen på andra sorters publiceringsfilosofier eller att man helt enkelt inte har tid att bevaka vad som händer.

  Jag tycker att det är jättebra att du gick med i gruppen. Jag har en princip som jag inte tänker rucka på dock – nämligen jag vägrar att regga mig på Facebook.
  mvh

 46. Lövet skriver:

  Jaa, vi kan kanske alla lite till mans och kvinns begrunda det gamla bibelcitatet. ”Huru kommer det till, att du ser grandet i din broders öga, men icke bliver varse bjälken i ditt eget öga?”

  …detta märkliga fenomen att vi alla utsätts för ”hatattacker” från ”näthatare” medan vi själva enbart debatterar kritiskt och engagerat mot våra meningsmotståndare (som dock alla uppträder som ”näthatare” – ja vissa är ju t o m att likställa med psykotiska massmördare).

  Varken jag själv eller Medborgare X eller Pär Ström, varken ”Massördarens och kannibalens kvinnliga namne”, Fumiko Fem, Katarina Janouch, Natalia Kazmierzka, ”Allt åt alla-kollektivet” eller Maria Sveland vill naturligtvis känna vår egen respektive personliga (inte kollektiva) skuld och ansvar för debattklimatet på nätet dragit iväg.

  …det är väl mest därför som ”Vardagshjältar” för mig mest känns…??

  …tjaa självrättfärdiga på nått sätt…

 47. Johan Grå skriver:

  Vad är svårt att förstå? Vill man framstå som en trovärdig aktion mot mobbning måste man i första hand stå upp för de man själv har en tendens att ge sig på. Om man i första hand försvarar sin egen grupp är man ett medborgargarde, det är inte det ni marknadsfört er som.

  Om en grupp högerdebattörer skulle starta en grupp mot näthat borde de därför i första hand försvara exempelvis arbetslösa, ett gäng jämställdister i första hand feminister.

  Jag lämnar till läsaren att fundera på vilka vänsterfeminister i första hand borde försvara om de inte vill ses som ett medborgargarde?

 48. Törnrosa skriver:

  Något som gjort mig nyfiken är hur det är på gräsrotsnivå i andra länder. Ska kolla in lite mer på Eriks serie innan jag ger mig ut i världen för kompletteringar. Ska bli spännande.

 49. Johan skriver:

  Det är inte lämpligt att hävda att man blivit utsatt för mobbning utan att ha torrt på fötterna och kunna bevisa Exakt vad som sagts. Det var ett misstag av Pelle Och det har han insett eftersom han tog bort inlägget. Befinner man sig i Pelles sits kan man inte göra som Sveland och hävda mobbning, man måste kunna bevisa den också. Rättvist? Självklart inte, men det är väl därför bloggen finns.

 50. Mars skriver:

  @Johan:

  Kanske, kanske inte. Mobbning är ett ganska starkt ord. Däremot är det lätt att inse att det snabbt blev både fegt och fel i denna grupp. Riktigt fel och mycket fegt (och jag tänker på det berömda ”f’****n på snedden”-uttalandet.

  Jag har hyggligt förtroende för Hanna Fridéns vilja i detta sammanhang. Däremot omdöme och val av vänner… Nej, det finns inte en chans i he****et att detta kan bli annat än en mobbargrupp som mobbar tillbaka på _vissa_ mobbare, och ser igenom fingrarna på andra, utan att ta något steg tillbaka, och se om man faktiskt kan ta ett par steg bakåt.

 51. Mars skriver:

  @Törnrosa:

  Skulle råda dig att också läsa Zarembas original-artiklar. Läste dem i somras, och det tar sin tid, men är väl värt det. Erik har refererat dem väl dock.

 52. Törnrosa skriver:

  Mars: Japp jag tror faktiskt att jag ska ge mig på dem. Trodde aldrig att gammal käring skulle bli så hungrig på vad som ska hända i den framtid som jag inte kommer att få vara med om :-)

  Dessutom är jag faktiskt nyfiken på Eriks kommande bok också. mvh

 53. Patrik N skriver:

  Nu är begreppet hat så urvattnat att man kan lägga ner det.
  Finns det något annat man kan använda när man vill visa att det handlar om mer är ren avsky eller ska man lägga ner det oxå?

  Porslinsdockornas tusenåriga rike är inlett.

 54. Patrik N skriver:

  @Karin:
  ”Fast nu är det ju inte direkt LD som hängt ut egentligen, utan hon hänvisar ju till en sida? Jo, hon skriver om det och på så sätt deltar i det, men ändå”

  Inget personligt men om jag var tvungen att urskuldra Pelle Billing för sånt skit så skulle jag snabbt tappa intresset för hans budskap.
  Jag förstår inte tolerensen hos många för LD pubertala handligar.

 55. an@n.ym skriver:

  Ytterst underligt att man ser genom fingrarna med mobbing och uthängningar som offentliga företrädare gör i media inför miljontals läsare och tittare, men sedan reagerar stenhårt mot mobbing som görs av okända människor inför en liten liten grupp läsare.

  Det är sånt som brukar kallas att sila mygg och svälja kameler.

 56. Plp skriver:

  Jag har ett tips till mobbargruppen. Den som blivit utsatt för mest hat av både anonyma och kända människor är Pär ström. Det kunde vara rätt bra att sätta ner foten och belysa det.
  Eller måste den utsatte personen vara någon speciellt utvald individ som blivit utsatt för en viss typ av mobbning, som tex att man som tjej har hår under armarna?

 57. Plp, att ström skulle vara MEST utsatt är en sanning med modifikation, men det är irrelevant för man ska inte jämföra lidande eller utsatthet. Givetvis är det trist att han ska behöva ta en massa skit, MEN, han har som de flesta av oss som är mer offentliga, en ganska stor grupp supporters. Han står inte ensam. Han har dessutom, som de flesta av oss som är offentliga, ett forum för att bemöta skit. Det har inte den lilla människan. Och det är den lilla människan som vi i gruppen vill vara en röst åt.

  Men gå gärna med i gruppen och tipsa om du ser attacker du vill att gruppen ska hjälpa till att bemöta!

 58. En Annan Anonym skriver:

  Varför skriver Lady Dahmer här egentligen? Efter hennes inlägg om vilka typer av män det är som söker utländska kvinnor så borde hon väl stå på främsta ledet till skampålen.

 59. Björn 2 skriver:

  Jag gillade verkligen Hanna Fridéns första tilltag. Jag satt faktiskt och mös när jag läste hennes rapport om det. Det borde ha slutat där. Snackisen var ett faktum, och med Hannas genomslagskraft var det guldläge för att uppmana/uppmuntra läsarna till att göra en insats som faktiskt BETYDER något. Att prata om det med människorna i sin närhet. Familj, vänner, bekanta, kollegor etc. Att få folk att reflektera över sina fördomar, över normerna, över behovet att göra sig lustig över folk som sticker ut, om konsekvenser, you name it.
  Istället blev det konfrontation och mob-mentality. ”Vårat antal gör oss starka”
  Gissa var ordet mobbing kommer ifrån. Årets /facepalm.

  Konfrontation är det BÄSTA sättet att få folk att gå på defensiven och att ännu mer tjurskalligt försvara sig. Hur osakligt, omotiverat och fel det än må vara.

  Gruppen kan säkert vara ett bra stöd för de som utsätts för mobbing, men på mobbarna kommer det att få motsatt verkan.

  Ovan är det BÄSTA scenariot baserat på hypotesen att de kommer att agera konsekvent mot ALL mobbing utan politiska/ideologiska förtecken och utan diskriminering.

  Sammanfattningsvis. Mycket god vilja, men otroligt naivt och kontraproduktivt.

 60. Johan Franson skriver:

  @ Lady Dahmer | Genusmedveten Feministmorsa 17 mars 2012 kl 12:17

  Jag vill på alla vis verka för en fri och öppen debatt. Där man kan få komma fram med sina personligheter och åsikter. En sansad nivå på samtalet är viktigt för att komma dit.

  Men… jag ser en viss motsägelse i vad du skriver ovan. Du skriver ”Det har inte den lilla människan. Och det är den lilla människan som vi i gruppen vill vara en röst åt. ”

  Det låter bra tycker jag. Men vad händer då när du inte tycker om en sådan person, dvs en som bara är en privat person, och inte har ett eget forum eller fan-base.

  Jo, då hänger du ut personen med bild, namn, hobby, yrke och komplett familjebeskrivning:
  http://ladydahmer.alltforforaldrar.se/2012/march/hur-ser-en-vanlig-hatare-ut.html

  I en annan värld så tillrättarvisar man en person genom att tala med den personen direkt. Speciellt om det är en ”privat person”. Jag tycker inte heller om den typ av kommentarer som signaturen ”Janne” (eller de som missbrukade hans konto) ger uttryck för, men sen är frågan hur man ska utnyttja sin position när man vill tillrättavisa.

  Du har en viss makt, som du måste ta ansvar för. Ska du inte föregå med gott exempel? Tycker du att ditt handlande var korrekt, och vill du att det är så dina anhängare också ska handla? Kommer det då skapa en bättre miljö för samtal på nätet?

  (Jag ser nu att du tagit bort din uthägning av personen ovan, vilket också är anledningen till att jag länkar till det direkt.)

 61. Pelle Billing skriver:

  @Lady Dahmer | Genusmedveten Feministmorsa:

  Jag tycker att mitt inlägg är bättre sedan jag redigerat det. Jag lär mig av feedback och av att reflektera.

  Dock tycker jag att ditt beslut att hänga ut en privatperson var betydligt värre. Ser nu att du tagit bort det, vilket är bra. Vi kan alla lära oss av våra misstag.

 62. Aktivarum skriver:

  Alltså det här liknar mer och mer bullshit! Istället för att kräva ansvar från kända och mäktiga människor så går man på helt okända personer som bara gör samma sak fast med betydligt mindre effekt/skada. Så länge man låter folk som Sveland kalla andra Breivik och Susanna Alaoski säger ännu värre saker är det bara löjligt att klaga på en helt okänd 19-åring som följer samma stil.

 63. Johan, jag förstår hur du menar och jag kan hålla med dig. Det är svårt det här. Det är en sån stor gråzon och jag dividerade länge med mig själv huruvida jag skulle posta screenshoten. Å ena sidan så vill jag inte utsätta personen för hat (bara visa upp vad han sa/ställa till svars) och eventuella problem men å andra sidan så är jag trött på att människor som han gömmer sig bakom sin datorskärm. Det han skrev var ju offentligt, på en offentlig plats, i sitt eget namn.

  Men som sagt, det var inte nåt jag inte funderade väldigt mycket på och jag vet fortfarande egentligen inte vad som är rätt.

  Sen så är ju jag långt från perfekt. Jag är impulsiv, hetsig och aggressiv emellanåt och tar ibland ganska dumma beslut. Självklart vill jag vara ett bra föredöme, men jag är inte så säker på HUR jag är det alla gånger. (dock så tycker jag att jag är en bra förebild för det mesta) Är det verkligen fel att posta screenshots av det som sagts öppet? Jag vet inte om jag tycker det. Men jag tror på en konstant dialog. Jag lär mig nåt nytt varje dag och får hela tiden nya perspektiv. Det är en process.

 64. Anders Björk skriver:

  Intressant sida man hittade, skrev just en krönika som ifrågasätter varför unga killar inte får i närheten av samma uppmärksamhet och plats i media som unga tjejer får trots att 75 % av de ungdomar mellan 15-24 år som tar livet av sig är killar?? Droppen blev när jag häromdagen hittade en blogg som Aftonbladet publicerade som hette ” Därför mår unga tjejer dåligt”. De unga männen som mår dåligt de verkar dock inte existera enligt media och samhället. Läs mer här

  http://www.kumlanytt.se/nyheter.php?subaction=showfull&id=1331941010&archive=&start_from=&ucat=1,12,54&

 65. Eva skriver:

  Pelle Billing, om du känner dig kränkt eller på annat sätt orättvist behandlad i en tidningspublicering kan du vända dig till Allmänhetens Pressombudsman.

  http://www.po.se

 66. Plp skriver:

  Lady dahmer:

  Det där resonemanget håller inte. Vem bestämmer vem det är som är den lilla människan? Vem bestämmer vem det är som känner sig mest utsatt? Vem bestämmer lidandet och utsattheten? Går det att jämföra sorg?
  Samtidigt försöker du avsluta det hela i någon slags Pelle billing retorik. Det klär dig dåligt.

 67. Hurtbullen skriver:

  @ Lady Dahmer

  Både du och din antagonist som du hängde ut (Ett tag) befinner sig inom räckhåll för en rättslig prövning enligt PUL.

  Bra att du tog bort det du borde ta bort.

  Ur Datainspektionens sida : ” Publicering av till exempel namn och foton på personer på bloggar och sociala medier är i princip alltid tillåten så länge man inte kränker personen. Att ”hänga ut” och skandalisera en privatperson är ett typexempel på vad som normalt sett är kränkande.”

  Jag förstår mycket väl att du är tagen av sådana idioter, men du själv är publicist i.o.m. din blogg, och då faller ett särskilt ansvar på dig.

 68. Micke skriver:

  Delbert
  ang Hanna friden
  ”Hon vågar ta klart avstånd från det manshat som är så utbrett i vårt samhälle”
  Jag måste bara säga att det där är lögn och förbannad dikt. Jag har då aldrig sett det, jag har letat med lykta efter det hos alla våra feminister. Hanna är en i mängden som officiellt inte tagit avstånd från manshat, jag borde veta då jag frågat henne många gånger. Är man också en ”anhängare” av scum så förtjänar man inte något. Jag tycker det är väldigt viktigt att vi klargör var vi har Hanna. Hon har haft möjligthet att gå ut och ta avstånd från ja sisådär tio miljoner olika manshatande artiklar eller uttalande från andra feminister, det har hon aldrig gjort, ingen av våra feminister har gjort det. Är man inte emot så är man för, så enkelt är det, man ska inte längre kunna glida omkring i båda världarna och säga ”jag tycker inte så” för att komma undan kritik.

 69. Delbert Åke Jonsson skriver:

  ‎Pär Ström skrev om hon som startade sidan Vardagshjältar mot nätmobbing för ett tag sedan och berömde henne för att hon vågat kritisera manshatare. http://genusnytt.wordpress.com/2012/01/28/kand-feminist-kritiserade-manshat-drabbades-sjalv-av-hatet/

 70. Hurtbullen skriver:

  @ LD

  ” Men som sagt, det var inte nåt jag inte funderade väldigt mycket på och jag vet fortfarande egentligen inte vad som är rätt.

  Sen så är ju jag långt från perfekt.”

  Det är bra så. Din blogg attraherar ju samma människor som tror att hela universum spinner runt egot, och alla andra människor med egen tanke , är tillfälliga hinder i egen utveckling.

  She talks the talk and walks the walk just like a woman,’
  but brakes down ,
  just like a little girl.

 71. [...] Pelle Billing har kritiserat initiativet, eftersom han anser att gruppen missar chansen att påverka samhället i ett större perspektiv eftersom den väljer att inte inkludera aktivt motstånd mot mobbing mellan offentliga personer i mediala debatter. Pelle skriver: Jag frågade om gruppen kommer att ta aktiv ställning mot det näthat som etablerade skribenter står för i våra stora medier. Som exempel gav jag att Maria Sveland (DN), Natalia Kazmierska (AB) och Anna-Klara Bratt (DN), alla försökt koppla mig till massmördaren Breivik. Värre nätmobbing har jag svårt att tänka mig – det skulle möjligen vara att kalla någon för Hitler i Sveriges största publikationer. [...]

 72. B skriver:

  Apropå näthat som visst då går att bekämpa om man slår sig ihop och börjar någonstans, spelar ingen roll var, bara man börjar så kan nu ju alltid kolla här och se tt något faktiskt fungerade.

  http://www.hannafriden.com/politik-samhalle/emochan-ar-nere-karlekspatrullen-har-segrat/comment-page-1/#comment-30701

 73. Karin skriver:

  @Patrik N:

  ”Inget personligt men om jag var tvungen att urskuldra Pelle Billing för sånt skit så skulle jag snabbt tappa intresset för hans budskap.
  Jag förstår inte tolerensen hos många för LD pubertala handligar.”

  Förstår inte riktigt resonemanget, om Pelle gör ett misstag så faller hela din tillit?
  Och dessutom ville jag mest nyansera, eftersom alla verkade vilja få det till att LD ensamt och allena hängde ut den här mannen, hon pratar om en länk som nog många som tog del i ”Ta håret tillbaka” spred.

 74. Patrik N skriver:

  @Karin
  ”Förstår inte riktigt resonemanget, om Pelle gör ett misstag så faller hela din tillit?”

  Nädå, men LD borde ha förbrukat sitt förtroende snart i den takt hon härjar.
  Tycker inte att det finns mkt att nyansera.

Google