Det må vara kuriosa men de norska skidskyttedamernas krav på jämställdhet får mig att dra på smilbanden. Symbolhandlingar kan ibland vara väl så effektiva.

I söndags fick Jörgen Brink en bil som belöning när han slog rekord i Vasaloppet. Däremot fick norskan Vibeke Skofterud ingen bil när hon blev snabbaste dam någonsin på sträckan.

För att råda bot på denna ojämställdhet lovade både BMW och Volkswagen att Skofterud skulle få en bil. Plötsligt hade hon inte bara fått en bil utan två!

Där kunde denna jämställdhetshistoria slutat, och cynikerna kunde proklamerat att jämställdhet börjar glida mot ”minst lika bra för kvinnor” istället för ”lika bra för båda könen”.

Men det ingen hade räknat med var de norska skidskyttedamernas känsla för rättvisa:

När de norska skidskytteherrarna på torsdagen, den internationella kvinnodagen, höll presskonferens under VM i Ruhpolding valde de norska damerna att kuppa. Med bland andra guldmedaljören Tora Berger i spetsen tågade damerna in på pressmötet med en banderoll med budskapet ”Full jämställdhet – ge Brink en bil till”.

– Vi har hört att Skofterud fick två bilar, och Brink bara en. Det strider mot våra jämställdhetsprinciper så vi är för en extra bil till Brink, säger landslagsåkaren Synnøve Solemdal till Dagbladet.
– Vi är för jämställdhet åt båda håll. Det är lika mycket det allt handlar om, säger Solemdal.

De kuppande norska kvinnorna har helt rätt. Ska det mätas, vägas och räknas i jämställdhetens namn ska det självfallet göras konsekvent. Om en extra bil åt en vinnande man är fel, är även en extra bil åt en vinnande kvinna fel. Om vi ska kvotera till bolagsstyrelser och chefsposter ska vi även kvotera till förskolan och gruvorna.

Sedan kan man även ha åsikten att inte allt måste vägas och mätas, utan att det viktiga är rättvisa spelregler för alla individer. Då slipper man den här typen av detaljer. Men om man väljer att ge sig in i det kvantitativa jämställdhetstänket gäller det att vara konsekvent.

Vilken hållning väljer du?

Etiketter:  

23 kommentarer på “Norges skidskytte-damer kräver jämställdhet åt båda hållen”

 1. Matte skriver:

  Borde inte de några hundra män som kom före Skofterud också få en bil? ;)

  För varje Vasaloppstjej som känner sig diskriminerad så finns det 100 män som borde göra detsamma om det ska vara rättvist….

  I tennis spelar damerna tre set och männen fem set, ändå är prispengarna lika stora. Är det inte diskriminering att männen måste spela längre tid för samma peng? Och mannen som är rankad 500 i världen vinner knappt något alls trots att denne är bättre än kvinnan som är rankad 1:a och vinner stora pengar.

  Skojar, men kvinnorna som klagar får fundera lite….

 2. AV skriver:

  Problemet uppkommer egentligen av att man gör en massa speciella saker med epitetet Tjej- framför.
  Reglerna från början var glasklara och helt jämställda mellan könen. Den kvinna som knäckte i Tjejvasan fick en bil. Den åkare (i praktiken en man) som knäcker i Vasaloppet får en bil. Det som kan ifrågasättas är om kvinnan som åkt 3 mil fort är mer värd en bil än den kvinna som åkt 9 mil fort. Det är en inomkvinnlig diskussion som visar hur specialsatsningar och curling slår mot riktigt duktiga kvinnor. Om någon ska ha en bil är Skofterud givetvis den mest värdige. Herr Eriksson åkte faktiskt nio mil, inte tre. Alla andra lopp, tjej halv skejt kort militär öppen ungdoms etc, är kul, men det är 9 mil som verkligen gäller.

  När hon nu fick en bil (och t o m två) kommer det antagligen nästa år att bli utlovade bilar i både Tjejvasan och Vasaloppet. En kvinna i toppform skulle isf kunna knäcka i båda loppen och åka hem med två bilar. Herrar har bara en chans. Men det är väl jämställdhet av idag.

  Min lösning? Skippa alla jippon med Tjej-ditt och datt. Det är något sätt att tala om för kvinnor att de är lite finare som behöver egna grejer (‘Cos you’re worth it) men egentligen är det förnedrande. Varför skulle tjejer behöva eget jippo för att åka skidor eller springa en mil? Och varför en tjejklassiker som är en tredjedel av en herrklassiker. Ärligt talat, kvinnor är inte i genomsnitt en tredjedel så duktiga som män. En duktig motionerande tjej klarar faktiskt en riktig klassiker. Och gör det. Har sett damer över 60 åka öppet spår! Varför då ett låtsaslopp där kvinnorna får hållas istället för att ge uppmärksamhet åt de starka kvinnor som verkligen kan åka skidor.
  Om något kan man ha en kortklassiker och en långklassiker för båda könen.

  Men jämställdhet idag är tydligen: Vi ska ha exakt lika mycket som killarna på deras område och sedan ska vi ha extra saker exklusivt för oss, för det är vi värda.
  Man kan inte både propagera för att kön är en ovidkommande faktor och sedan propagera för en massa specialarrangemang för kvinnor. Speciellt inte som samma personer skriker sig hesa om det skulle finnas något arrangemang endast för killar. Tänk en sportbar endast för ”män som inte vill ha en massa tjatter mitt i matchen”. Ujujuj vilken kritik om gubbighet, grabbighet, unken testosterondoft osv det skulle skrivas. Men ett rosa gym endast för tjejer som inte känner sig bekväma bland svettiga män är helt ok. Antingen är båda ok, eller inget av dem. Man kan inte endast ha den ena. Denna dubbelmoral är en av orsakerna man inte kan ta dagens ledande feminister på allvar. Om de menade allvar skulle de vara de första att protestera mot rosa gym, tjejmilar och tjejvasor. Men gamla könsroller är bekvämt att ha när det finns ”fördelar”. Då kastas principerna över bord. I detta fall drabbade det en riktigt duktig kvinna, men även där gick det bra att hänga med läppen och klaga på ”orättvisor” så skyndar både VW och BMW ridderligt fram och tar hand om den väna kvinna och ger henne sitt beskydd. Om man klagat på arrangemanget FÖRE loppet hade det varit lite mer klädsamt.

  Oj, blev långt. Sorry.

 3. Leif skriver:

  Bör inte herrar också få ställa upp i TjejVasan? För jämställdhetens skull. ;)
  Instämmer naturligtvis med dig, AV!

 4. Mia. skriver:

  Denna enkla handling sa mer än tusen ord. Jag gläds bara och tycker det var toppen! :)

  Norge, ett land där man tydligt deklarerade (i den svåraste stund) att olika åsikter (våld och extremism) ska mötas med mer tolerans, öppenhet, samtal, demokrati….Ett land värdigt utdelningen av fredspriset även om alla naturligtvis iinte alltid heller är överens om vem som förtjänar det mest ;)

 5. maukonen skriver:

  Det märkliga med dessa bilar och skidåkarna är att det sponsoravtal som finns gav en kvinnlig vinnare en bil.
  Det var den kvinna som vann TjejVasan, inte den kvinna som kom först i mål på ”stor” Vasan.

  Så egentligen begicks inga fel, men eftersom det blev en så bra tid så blev det ett jä**la hallå över att Skofterud inte skulle få någon bil.

  Men det fanns ju egentligen ingen bil att få för den kvinna som kom först i StorVasan på grund av de sponsoravtal för vinnarbilar som tecknats.

  Storm i ett vattenglas som totalt gått överstyr för att millimeter rättvisan måste segra för att en kvinna blev ”kränkt”.
  Det är märkligt att det går så lätt att ändra och justera när en kvinna blir utan, trots att det inte är något fel begånget från arrangörer och sponsorer.

 6. Info skriver:

  HÄRLIGA IDROTTSKVINNOR!

  http://www.unt.se/sport/varlden/svenskt-brottningsguld-1690186.aspx

  Vilken av de båda har förverkligat sig själv mest och bäst: hen till höger eller hen till vänster?

  Men man kan ju inte undgå att ställa sig frågan: Hur ska man få Patriarkatet att låta dem tävla i herrklasserna? Så att de kan vinna guld också där.

 7. Putte skriver:

  Mitt i allt detta krävande av allt åt alla tycks det glömts bort att bilarna ursprungligen var en gåva (som visserligen antogs ge PR). Om jag var bilfabrikör skulle jag tänka mig för två gånger innan jag ger någon bil alls i framtiden.

 8. Nils Jungenäs skriver:

  När man pratar om idrott så är det betydligt mer problematiskt med jämställdhet. Män och kvinnor tävlar ju helt krasst inte på samma villkor. Detta har absolut NOLL att göra med kämställdhet i övrigt.

  Klassen: ”herrar” är egentligen inte en herrklass utan default och öppet för alla, män, kvinnor, handikappade, utvecklingsstörda och ungdomar. Alla andra nämnda klasser är förbehållna en specifik grupp, med ett visst ”handikapp”. Minns den sydafrikanska friidrottaren som var någonstans mitt emellan man och kvinna. Naturligtvis borde hon inte få tävla i damklassen då hon inte fullt ut uppfyller kriterierna för att klassas som kvinna i idrottshänseende. Det finns massor med människor som är lite luddigt mitt emellan att vara man och kvinna och därför blir man tvungen att i idrottssammanhang deffiniera vad en kvinna är. Man måste dra en gräns någonstans, annars kan ju vilken man som helst hitta på att den är kvinna för att få ställa upp i damklassen.

  När det gäller kandikappidrott är det väldigt tydligt deffinierat vilka som får tävla i olika klasser. Jag har ju själv nyligen blivit handikappad så jag vet en del om just handikappidrott.
  (Bland det första positiva jag upptäckte när jag låg på vårdavdelningen på Karolinska var att ”Coolt, nu kan jag vara med i handikapp-OS!” Haken var bara att den sport som jag är kick-ass grym på är pistolskytte och det är den enda handikappsporten som håller nästan precis lika hög nivå som de ”riktiga” utövarna. Bugger!)

  Min slutsatts: Kvinnor kan absolut ställa krav på att få samma prispengar som män – det är bara att ställa upp i den enda öppna klassen, den där alla kan delta, klassen ”herrar”, den enda klassen som vi män får delta i då vi inte har någon egen handikappklass.

  Är det någon som ska ha två bilar så är det totalvinnaren. Han vann sin klass och han vann dessutom totalt. Kvinnan vann ”bara” sin klass.

 9. NinniTokan skriver:

  Jag flyttar till Norge! Coola kvinns!

  AV:
  Vi ska ha exakt lika mycket som killarna på deras område och sedan ska vi ha extra saker exklusivt för oss, för det är vi värda.
  Precis. Får man säga ”korkat”?

 10. Access skriver:

  Matte skriver:
  ”Borde inte de några hundra män som kom före Skofterud också få en bil?”

  Eller två?

  Allvarligt talat, det här visar väl vilken makt gammelmedia har, samt att många journalister med tillgång till gammelmedia som arena har en jämställdhetssyn som är i nivå med ”Alla ska få vara Lucia”.

  Sen springer opinionskänsliga företag benen av sig för att tillfredsställa journalisternas barnsligheter.

 11. Brut skriver:

  Gör ett inlägg i denna tråd även om det inte kanske explicit hör med just bilutdelning att göra.

  Ta en titt på följande bild.

  http://genusnytt.files.wordpress.com/2012/03/hemkop.jpg

  Lägg märke till bilden på de tre kändiskvinnorna. Man får bilden av att kvinnor är väldigt speciella. Man får känslan av att det inte kan vara fel att vara kvinna. Det är väldigt mycket “sistership” kring den bilden.

  Det är bra.

  Vad jag efterlyser är liknande bilder på män. Där själva manligheten framhävs som något fint och bra och där män är tillsammans i ett sorts brotherhood. Det är nämligen i nådens år 2012 inte helt självklart för män att kunna säga eller visa sig stolta över att vara män.

 12. PLP skriver:

  Brut:

  Ja, när får man en sån bild på män?

  Det finns säkert men, då är det gubbvälde det handlar om. Då kritiseras det. Att gubbar kvoterar in varandra.

 13. Bashflak skriver:

  Brut, ta en titt på Dressmans reklam så tror jag du finner vad du söker.

 14. Jenny Kristiansson skriver:

  Oj visste inte ens att det fanns en ”Tjejvasan”. Trodde bara Vasaloppet fanns. Jag tycker man borde skippa Tjejvasan och bara ha Vasaloppet och helt enkelt dela ut en bil till bästa man och en bil till bästa kvinna. Delar man bara ut en bil till bästa åkare kommer ju den bästa kvinnan aldrig få någon bil, vilket jag tycker är fel. Människor som är duktiga borde uppmuntras.

  Jag är lite inne på samma spår som AV. Tjejvasan borde tas bort eftersom jag tror att en vältränad kvinna mer än väl klarar av att köra 9 mil. Ser man just till konditionssporter te.x. maraton så är det inte mycket som skiljer den bästa manliga tiden från den bästa kvinnliga tiden.

  Jag kommer ihåg när jag var liten och tittade på Vasaloppet på TV. Då delades det ut blåbärssoppa och det verkade vara mer på skoj. Detta året talades det om att Peter Northug skulle ställa upp. Och jag undrar faktiskt varför? Är det ett elitlopp? Är Vasaloppet inte symboliskt och enligt gammal tradition. Efter han som flydde, fan vem var det nu? Kung…. ? Vad jag menar är, varför göra också Vasaloppet så kommersiellt?

 15. Joel Johansson skriver:

  Om jag minns rätt så uttryckte Sveland i något inslag att hon blev oerhört provocerad av sport. Jag kan förstå varför :) Jag antar att idrotten är patriarkal eftersom den utgår från manliga värden såsom prestation och fysisk styrka.

  Som om det vore fel? Att sport sedan delas upp i kön är en bieffekt för att kvinnor också ska få plats, vilket jag för egen del tycker är helt okej och ganska trevligt.

  Tilltaget att ge kvinnan två bilar är endast ett uttryck för vad som fungerar på marknaden. Vi ser samma sak med hjärt- lungfonden som på ett omotiverat sätt just profilerat sig mot kvinnors hjärtproblem. Att privata intressen kan kapitalisera på ”kvinnovärdet” är ett uttryck för hur marknaden ser ut. Det är sorgligt men det enda man kan göra är att medvetandegöra och uttrycka sitt ogillande.

  Här kan man tro att det föreligger en dubbelmoral, i och med att sporten kapitaliserar på ett ”mansvärde”. Då glömmer man det avgörande: handlingsutrymmet. Jämställdhet handlar om att säkerställa bägge köns handlingsutrymme, inte att säkerställa lika utfall eller total könsneutralitet.

 16. NinniTokan skriver:

  Jenny:

  Kung…. ?

  En ledtråd, det heter VASAloppet. ;D

 17. Kristian i Förskingringen skriver:

  NinniTokan: Jag trodde det handlade om knäckebröd … :)

 18. Andreas skriver:

  Rent personligen så är jag emot könssegregerad idrott, men det är ett tacksamt initiativ ändå.
  Man kan ju hoppas att deras inställning kan sprida sig till de svenska damerna, eller också får man flytta till norge…

 19. Andreas Nurbo skriver:

  Varför hylla de norska skidskytteåkarna? Det hade varit nåt om de sagt att Skofterud inte skulle haft en bil för hon hade inte bäst tid. Den ena bilen fick hon ju av sin sponsor, om jag förstod saken rätt, är ju konstigt att kräva att Brinks sponsor ska ge honom en bil.

 20. Erik Jämställdhet skriver:

  Om tjejvasan är kortare varför döper man inte den till kortvasan, eller liknande, och öppnar den för killar. Alla män är ju inte Nordtugg precis.

  Dessutom skulle man få bort all oretvis behandling och antagandet att kvinnor inte klarar lika mycket som män, samt att män klarar mer än kvinnor.

  Själv skulle jag kunna tnka mig att ställa upp i kort vasan

 21. Erik Jämställdhet skriver:

  VAAA?!

  Det finns redan en kortvasa som är exakt lika dan som tjejvasan förutom att alla får vara med. Varför?

  Jag noterar att kortvasan är billigare och man får vara yngre. Varför?

  http://www.vasaloppet.se/wps/wcm/connect/se/vasaloppet/start/loppen/vintervecka/index.html

 22. Jenny Kristiansson skriver:

  NinniTokan

  Hahaha ber om ursäkt, jag ska avskeda samtliga på mitt hjärnkontor :-)

 23. Andreas skriver:

  Andreas Nurbo,
  ”Varför hylla de norska skidskytteåkarna?”
  Varför inte? De jobbar ju iallafall åt rätt håll, sen finns det mer de kan göra, men det är ett stegt i rätt riktning att de själva inser och börjar begränsa avarterna.

Google