Är det någon mer än jag som blir fundersam över dessa satsningar från Malmö Stad? 4,5 miljoner satsas på jämställdhet:

Könsuppdelad statistik – 1,5 miljoner.

Jämställdhetsanalyser – 1,2 miljoner.

Modeller för jämställdhetsintegrering – 0,8 miljoner.

Jämställd budget – 0,6 miljoner.

Arbetsträning – 0,4 miljoner.

Vad är en jämställd budget? En budget där könen fått exakt lika mycket i bidrag, eller en budget där könen betalat exakt lika mycket i skatt?

Vad har arbetsträning att göra med jämställdhet? Frågorna är kort sagt många.

Jämställdhetsintegrering är också ett tveksamt koncept. Det innebär att jämställdhet ska integreras i allt beslutsfattande (får något annat perspektiv vara så allomfattande?). Måhända låter det vackert att alltid integrera jämställdheten, men i praktiken handlar det om att ställa könen mot varandra:

Då ett jämställdhetsperspektiv integreras i verksamheten säkerställs likvärdig service, resursfördelning och inflytande för kvinnor och män.

Likvärdigt inflytande är en omskrivning för lika mycket makt mellan könen. Tänkande känns igen från ideologier där klasser ställs mot varandra och ska ha lika mycket makt.

Likvärdig resursfördelning är också ett kollektivt och oflexibelt verktyg. Rimligen ska resursfördelningen bygga på behov och målsättning, inte att grupperna män och kvinnor i alla lägen ska få exakt lika mycket resurser.

Diagnosen kan inte bli annan än att i jämställdhetens namn kan lite vad som helst klubbas igenom. Drivkraften är den utopiska visionen om ett samhälle där kvinnor och män gör samma yrkesval, alltid delar lika på föräldraledigheten och tjänar exakt lika mycket pengar.

Enda problemet med denna vision är att den har ungefär lika stora chanser att lyckas som den kommunistiska utopin. Med detta inte sagt att beslutsfattarna är kommunister! Långt därifrån. Problemet är istället att man blivit blind för att jämställdheten blivit knuten till starkt kollektivistiska visioner, på ett sätt som inte förekommer på andra politiska områden.

Gör om, gör rätt – kan väl vara ett sammanfattande omdöme om dagens jämställdhetspolitik.

Uppdatering: Den här artikeln visar väldigt väl att Malmös jämställdhetsplan bygger på en skev syn på jämställdhet. Löneskillnader anses automatiskt vara diskriminering, och ordet jämställdhet definieras inte (men används som om att könen måste vara statistiskt identiska för att vara jämställda).

Etiketter:  

18 kommentarer på “Malmö lägger 4,5 miljoner på diffusa jämställdhetsåtgärder”

 1. David Holman skriver:

  Heterotopisk skulle jag vilja kalla det snarare, verkligen ingen utopi att tvinga folk till något!

 2. mullis skriver:

  är inte detta snurrepengar brukar jag säga,
  pengarna ska gå åt, några ska ha jobb, så snurrar det på,
  ekorrhjulet, fortare och fortare

 3. Gunnar skriver:

  ”Könsuppdelad statistik” ? Är det antalet ”hen” som ska räknas?

 4. Mariel skriver:

  Om det är så som du skriver, så känns det tråkigt… de pengarna kunde ha gått till så mycket vettigare då..

 5. Nils Jungenäs skriver:

  Newsflash…?

  Förvånande…?

  Bara Svensk könsmarxism som vi ju kommit att bli vana med.

  Bra att uppmärksamma men ”någon” borde göra en sammanställning.
  …om inte annat, så för att spara till efterkommande generationer. Det främsta vi har att lära av historien är att vi aldrig lär oss av historiens lärdomar.

  http://ablativ.blogspot.com/2011/12/om-att-svartmala-dar-det-hade-rackt-att.html?m=1
  Tanja Suhinina skriver om hur vi demoniserar och överdriver i historieskildringen. Därigenom anser jag att vi gör det svårare för oss själva att upptäcka när vi faktiskt börjar vandra samma väg igen, när vi istället skulle kunna se tecknen.

  Som grodan-i-vattnet myten.

 6. Mia. skriver:

  ”De rödgrönas ­utvecklingsplan
  Malmö stad ska arbeta för att ge alla kvinnor och män, flickor och pojkar, likvärdig service, myndighetsutövning, fördelning av resurser, makt och inflytande.
  Arbetet med genuspedagogik på skolor och förskolor ska prioriteras.
  Malmö stad ska arbeta för likvärdiga anställningsvillkor och arbetsförhållanden för kvinnor och män.
  Malmö stad ska presentera könsuppdelad statistik som underlag när pengar och resurser ska fördelas.”

  Nja helt tokigt låter det väl inte förutsatt att jämställdhet inte är synonymt med feminism, enbart, utan även innefattar mansfrågorna.

  Likvärdig service, myndighetsutövning, fördelning av resurser… (skolan, soc/fr/tr, mansjourer…) likvärdiga arbetsförhållanden… könsuppdelad statistik som underlag när pengar och resurser ska fördelas (igen mansjourer, hemlösa, suicidprevention…)

 7. Medborgare X skriver:

  Pelle!

  Ja, vem tjänar på satsningar som dessa? De enda vinnarna är genusvetare som får jobb inom kommunen som jämställdhetscoacher, genusutredare, jämställdhetsledare och allt vad man väljer att kalla dem.

  Pengar som tas från kommunens operativa verksamhet, att bedriva skolverksamhet åt barnen, att bedriva omsorgsverksamhet för gamla och handikappade, att upprätthålla infrastrukturen inom kommunen, att hjälpa fattiga och utslagna, etc. Det är dessa grupper som blir lidande för att ett frälse av feministiska genusvetare ska fylla ännu ett rum på kommunkontoret och ägna sig åt meningslös administration och påhittad byråkrati!

  Feministska genusvetare parasiterar på de svagaste i samhället, för att via skattemedlen förse sig själva och propagera för sin sexistiska ideologi!

 8. S skriver:

  Granska gärna detta mer! Visa vilka resultat man kommit fram till (detta kan med fördel den som utfört nåt få som uppgift).

  Kanske kan man hitta ett mönster som är genomgående i många kommuner, och med medborgarförslag kan man få en massa pengar att gå till vettigare saker, skola/sjukvård?

 9. Trollan skriver:

  Jämställdhetsintegration tyckte jag personligen lät bra…tills jag läste vad det var. Det lät litegrann som att man faktiskt ska ge kvinnor från andra kulturer alternativ till att vara hemma med barnen och ses som andra klassens invånare (som de tyvärr görs ibland). Men självklart handlade det inte om det i slutändan.

 10. Pelle Billing skriver:

  Mia.

  Den här artikeln visar väl att det är en underlig definition av jämställdhet som ligger till grund för planen:
  http://www.sydsvenskan.se/malmo/article1445079/Jamstalldhetsplan-splittrar-politiker.html

  Löneskillnader anses automatiskt vara diskriminering.

 11. krakel skriver:

  Det är så roligt, förr i tiden gav man smör till prästen för att slippa skärselden, nu genomför man ”jämställdhetsåtgärder”.

 12. MarcusE skriver:

  Kvinnor går oftare till doktorn och lever längre. Det vore ju helt sjukt ifall en gammal dam kom till sjukhuset och möttes av beskedet att

  ”Nej, vi är ledsna, men 50 % av sjukvården skall gå till gubbar, och ni gummor har redan förbrukat er andel för i år…”

  Jisses… 50/50

 13. Backlash skriver:

  Hur kan ‘könsuppdelad statistik’ kosta 1.5 miljoner extra? Blir det så mycket merarbete att de måste anställa 2-3 heltidstjänster för att mäkta med jobbet?

 14. Mia. skriver:

  PB

  Ja och det var en del av min ‘poäng’.

  Men även ifrågasätta vad det är man är kritisk mot? Jämställdhetsarbetet eller att mansfrågorna/perspektivet inte finns med? Om t ex resursfördelningen ska ske efter behov så kan det kanske behövas könspecifik statistik. Det vore väl vettigt satsade pengar, och inga snurrepengar för att räkna ‘hens’, om man kom fram till att man behöver skjuta till resurser till mansjourer.

 15. leifer skriver:

  Nu börjar jag förstå vilken lång resa vi har!

  OT alltså.

  Jag skriver en hel del på bilblogg. En snubbe där startade en tråd med rubriken ”Det är männens fel att kvinnor inte kan backa”.

  (dvs backa en bil bra, med eller utan släp)

  Detta är mycket intressant könspsykologiskt tycker jag. Detta är alltså ett forum där uteslutande män skriver. INGEN man utom jag blev förbannad på rubriken. Säger inte det rätt mycket om hur djup indoktrineringen är i Sverige? Skulle jag anmäla detta till forumadmin så skulle han/hon knappast göra nåt. Däremot skulle omvänd rubrik om kvinnor garanterat väcka ilska hos män (!) och antagligen skulle en anmälan rendera att man tog bort tråden.

  Vad tycker ni om detta?

 16. Roger skriver:

  Leifer:
  Testa och se vad som händer. Skriv en rubrik: ”Det är kvinnors fel att bilförsäkringen är så dyr”; och om någon invänder så har du ju ett motsvarande, men omvänt, exempel som utgångspunkt för diskussion.

  Jag gjorde detta en gång på en skrivarsajt, författarcentrum öst. Det höll på att sluta med att jag blev avstängd. :)

 17. [...] veckan valde en av Sveriges främsta (?)antifeminister Pelle Billing att kommentera Malmö Stads jämställdhetspolitiska satsningar och var såklart emot. Att ställakvinnor och [...]

Google