Länkar om kvinnodagen

08 mars 2012, av Pelle Billing

I Helsingborgs Dagblad är Johan Malmberg upprörd över att alla inte skriver under på dagens politiska feminism. Detta kallar han för kukstim, och där inkluderas Pär Ström, Jonas Colting, Roland Poirier Martinsson, David Eberhard, Bo Rothstein, Johan Lundberg och undertecknad. Jag kan inte annat än undra om Malmberg egentligen är fascinerad av det som pågår och skulle vilja vara med själv.

Rebecca Weidmo Uvell slår huvudet på spiken när hon beskriver hur företagare av kvinnligt kön behandlas:

Kvinnor som är företagare behandlas ungefär som män som är pappalediga. När en man kommer in på vårdcentralen med sjuka bebisar eller går och handlar med barnvagnen tittar folk på honom, lägger huvudet på sned och tänker ”nämen titta, där är en pappa som tar hand om barnen. Alldeles själv. Så duktig han är!”. Ja, så duktig han är. Som kan ta hand om sina egna barn. Utan hjälp. Trots att han är man. Barn han känt sedan…..eh, födseln. ”Titta, där är en kvinnlig företagare. Så duktig hon är som kan driva företag alldeles själv!”. Trots att hon är kvinna.

Är det månne dags att låta företagare av kvinnligt kön stå på egna ben utan särskilda statliga pengar? Och att se pappor som självklara i sin föräldraroll? Personligen har jag fullt förtroende för kvinnor och män i dessa respektive roller!

Ninna Hemmingson har ritat en skämtteckning om dagen. Frågan är om samma teckning skulle varit gångbar om könen varit omvända? Själv har jag inget emot fräck humor men jag har svårt att se det roliga i just denna skämtteckning, oberoende om man vänder på könen eller inte.

Tipstack: Går till Zeke och Mariel!

12 kommentarer på “Länkar om kvinnodagen”

 1. Mariel skriver:

  Ang. första länken om ”kukstimmet”… så står det ”Han är lite grövre i språket, men tankegångarna är allmängods inom manslobbyn.” och då känner jag mig bara ännu mer motiverad till att kommentera sönder alla inlägg ;P Jag tycker att om det finns kvinnor som läser det här, men som inte Brukar kommentera, så borde ni göra det mer för att åtminstone visa att ni finns :-)

 2. NinniTokan skriver:

  Kukstim var det ja. Jag tycker det är lite av diskriminering att vi kvinnor aldrig får plats när namn från ”vår sida” radas upp. Kan jag kräva kvotering?

 3. Anders Senior skriver:

  Var inte ledsna för det tjejer, det visar bara att ni har mer stake, förlåt, jag kanske skall säga ryggrad i stället, än vad Johan Malmberg har! ;)
  Stå på er grabbar och tjejer där ute!
  Jämställdheten vinner mark!

 4. NinniTokan skriver:

  Anders:
  Jag tycker bara det är komiskt. Deras agenda blir så genomskinlig när dom måste osynliggöra oss kvinnor för att detta ska framstå som ”ondska”.:)

 5. Anders Senior skriver:

  @Ninnitokan, ja det måste ju vara fruktansvärt frustrerande för dessa feminister att de självständiga, aktiva kvinnor som är precis det som feminismen säger sig eftersträva och stödja, aktivt väljer att ta avstånd från dem…..

  Klart att de måste osynliggöra er, ni bevisar ju så tydligt hur fundamentalt fel de har i sina teorier.

  Osynliggörande av kvinnor hävdar de ju annars att det är en sak som deras meningsmotståndare ägnar sig åt….

  Detta är bara ett exempel i mängden på deras självmotsägelser……

 6. Björn 2 skriver:

  Annika Hernroth skriver ett klockrent inlägg på Newsmill.

  http://www.newsmill.se/artikel/2012/03/07/n-gra-ord-till-min-k-ra-dotter-ifall-jag-hade-n-gon-0

  Mycket uppfriskande läsning.

 7. AV skriver:

  Ninni: ja visst är det intressant att de som anklagar andra för osynliggörande själva hemfaller åt det när verkligheten inte följer deras mall.

  Sam: de har fel. När man kompenserar för arbetstid o befattning är skillnaden 7%. Vad blir den om man tar hänsyn till fler faktorer?

 8. Medborgare X skriver:

  Sam_Vimes!

  Ja, visst är det intressant. I varje fall om man anser att alla jobb ska ge samma lön oavsett ansvar, antal arbetstimmar, fysiska krav, kvalifikationer, värdeförädling, vinst, etc. På samma sätt kan man då konstatera att värmlänningar jobbar gratis efter klockan 15:10, ty medellönen i Värmland är 23% lägre än i normen Stockholm.

  http://cornucopia.cornubot.se/2012/03/forvarvsinkomster-i-sverige.html

  Är värmlänningar måhända utsatta för ett systematiskt förtryck av stockholmare? Finns det kanske en ”stadsmaktsordning” som förtrycker de som bor på landsbygden?

 9. Sam_Vimes skriver:

  @Medborgare X:

  Bra liknelse!

 10. John Berg skriver:

  ”Ninna Hemmingson har ritat en skämtteckning om dagen. Frågan är om samma teckning skulle varit gångbar om könen varit omvända?”

  Döm själva, se länk nedan.

  Artikel 19, Internationella kukdagen:
  http://artikel19.blogspot.com/2012/03/internationella-kukdagen.html

 11. [...] också repliken av Pelle Billing. Jag är nämnd i gott sällskap med bland andra David [...]

Google