Vad är egentligen kvinnors respektive mäns största problem i vår kultur? Nu pratar jag alltså inte mans- och kvinnofrågor eller politiska sakfrågor. Utan vad vi möter dagligen i vår kultur.

Min åsikt om detta är följande:

 • Kvinnor möts av motstridiga budskap, som inte kan tillfredställas samtidigt. När en kvinna blir mamma, ställs detta på sin spets. Å ena sidan ska hon vara den stora, goda modern som hela tiden är med barnet. Å andra sidan ska hon vara en modern karriärskvinna som arbetar heltid. Det är en fysisk omöjlighet att tillfredsställa dessa två krav.
 • Män demoniseras.  På daglig basis får män höra att de orättfärdigt tjänar för mycket pengar, att de slår kvinnor, att de är våldtäktsmän, att de är pedofiler och att de måste göra om sig från grunden för att möjligen ses som goda människor. Detta är mobbing på gruppnivå men ändå har de som deltar i mobbingen godhetsföreträdet.

Hur ställer sig bloggen till dessa två fenomen? Vad gäller demoniseringen av män har det länge varit en huvudfråga, och kommer så att förbli tills demoniseringen försvinner.

Vad gäller motstridiga krav på kvinnor så håller bloggen gradvis på att ta sig an kvinnofrågor mer och mer. Inte för att ingen annan talar om kvinnofrågorna, utan för att radikala element har kidnappat dem – och bidrar till de omänskliga kraven på kvinnorna.

Etiketter:  

35 kommentarer på “Kvinnors och mäns största problem i vår kultur”

 1. Magnus skriver:

  Angående bloggens inställning:

  Kan vi inte säga att bloggen kritiserar ”alla” påtvingade normer/beteendemönster, oavsett om det är samhället, feministerna eller det s.k. patriarkatet som står för dom?

  Vi vill att alla ska få göra vad som känns bra, naturligt och bekvämt för dom, och detta utan onödigt skam- och skuldbeläggande.

 2. Magnus skriver:

  Sedan tycker faktiskt män också möts av motstridiga budskap….dels ska man vara den moderna jämställda mannen, och dels ska man se igenom det, och vara den starka, trygga killen som alla tjejer ”egenltigen” vill ha….knepigt det där ^^

 3. Leif Otterström skriver:

  Hela samhället är sjukt, hela samhället bygger på förutfattade meningar.
  .
  En man med två småbarn och en överfull varuvagn med två pkt blöjor på topp.
  Då tänker alla kvinnor.
  Stackars honom och stackars barn, jag undrar vad som hänt mamman.

  En kvinna som frivilligt väljer att låta barnen bo hos pappan.
  Då tänker alla män.
  Vad är det för fel på henne, får hon inte träffa sina barn, är hon någon sorts Arboga monster.

  En yngre man som kommit upp sig till en hög chefsposition.
  Då tänker alla.
  Han är ett svin, skulle säkert sälja sin mamma om det skulle gynna karriären.

  En yngre kvinna som kommit upp sig till en hög chefsposition.
  Då tänker alla.
  Hon är en slampa, har säkert gått sängvägen till chefsstolen.

  Har jag rätt eller har jag fel ?

 4. Hum skriver:

  Bra text!

 5. Pether skriver:

  Tycker du börjar ta med allt för mycket feministiskt bullshit helt okritiskt i dina inlägg. Sådant som vi sedan länge avfärdat som rent ideologiskt skit. Varför smeka dem medhårs istället för att ha en egen ståndpunkt?

 6. Eva skriver:

  @Leif Otterström:

  Men som tur är så det ju vi som är samhället! Det betyder ju att vi faktiskt kan göra något åt det. Vi kan alla fundera över våra egna förutfattade meningar, och samtidigt ifrågasätta när andra ger luft åt sina förutfattade meningar. Då borde vi sakta, men säkert, kunna göra vårt samhälle mer tolerant.

 7. NinniTokan skriver:

  @Pether:

  Vilket/vad upplever du är ”smeka medhårs” i detta inlägg?

 8. Medborgare X skriver:

  Pelle!

  Motstridiga budskap möter både män och kvinnor. Det kommer alltid finnas att motstridiga budskap, eftersom olika individer tycker olika saker och alla dessa individer ger uttryck för sina åsikter. Man kan inte göra allt här i världen. Man måste lyssna till sin egen röst och välja vad man själv vill göra.

  För att ta ett exempel. Det är inte ovanligt att vissa människor ständigt mäter sig med andra. De ser att systern har en sommarstuga, att grannen har en segelbåt, att kollegan har köpt motorcykel, att vännen ska åka på semester till Thailand, att chefen renoverat köket. Då vill dessa personerna också ha en sommarstuga, en segelbåt, en motorcykel, en resa till Thailand och renovera köket! Men det enda de har är en ny swimmingpool på tomten. Fy tusan så orättvist att alla andra har en massa saker som inte de har…

 9. Roger skriver:

  Jag tror att budskapet kan sammanfattas:

  ”Vem du än är, så duger du inte som du är.”

  Sedan så anpassas det efter olika målgruppers akilles-häl; kvinnors duktighets-komplex och mäns rädsla för att inte bli älskade är två lovande hål i det psykologiska pansaret som kan exploateras. Olyckliga, otrygga människor blir goda konsumenter, både av ideologi och av ting.

  Men sanningen är att det finns inget man kan köpa som befriar en från dessa inprogrammerade negativa känslor, annat än möjligen fly kortsiktigt via droger, utan det finns bara en lösning:

  Att ta det tunga lastet att arbeta med sig själv, bli trygg och självständig, bygga upp sin självkänsla på självkännedom och på goda människor omkring sig själv. Den enda anledningen till att vi är sårbara för ovanstående budskap är för att vi har tappat bort oss själva och söker ledning utanför oss själva istället för inom oss.

 10. Rune skriver:

  imho så är polariseringen i dagens debatt ett av de störste problemen eftersom det gör att man inte jobbar tillsammans mot en lösning på de verkliga problem men istället sitter i var sin skyttegrav och kastar pajer på varandra. Därför är det en bra sak att man i jämställdhetens namn jobbar med vad som är ojämställd för hela samhället, mansfrågor och kvinnofrågor, och inte bara vad som är problem för ens ‘eget’ kön. Ett problem är ett problem oavsett om det drabbar kvinnor eller män hårdast eller oftast. Och ett problem är till för att lösast och det gör man bäst tillsammans, inte utifrån en liten grupps ideologiska uppfattning oavsett vilken grupp det är.

 11. David Holman skriver:

  Tänker du starta parti Pelle? ;)

 12. Lasse skriver:

  @Pether:

  Kan hålla med dig till viss del och jag hyser också en viss oro, känns som det är en lätt touch av feministisk indoktrinering i bloggen vid vissa tillfällen. Tror att Pelle är före sin tid, skall strax förklara varför.

  Personligen ser jag inte vikten eller poängen av att ta upp feminism ur deras synvinkel och bibel i detta forum, däremot finns det en poäng i att problematisera kvinnor och tjejer om det har anknytning till mansfrågor. Det finns en poäng i det fall man har en kvinnofråga som har en direkt koppling till en mansfråga, kampanjen för kvinnohjärtan t.e.x.

  Som jag skrivit tidigare är mansfrågorna en försvinnande liten del (försumbar) av det totala mediabrus med kvinnofrågor som sköljer över oss varje dag

  För mig finns det två viktiga fokus:

  Att hela tiden lyfta fram mansfrågorna.

  Att ifrågasätta den feministiska ideologin.

  *******************************************

  I en framtid utan feminism:

  Där diskuteras man och kvinnofrågor helt prestigelöst utan den polarisering som finns idag. Man bygger ett samhälle som är bäst för individen, inte könet.

  OBS !

  ”My humble opinion”
  (inte min blogg)

 13. Galne Gunnar skriver:

  Allkonstnären och den blivande mamman Carolina Gynning, rasar mot ”hen”-tramset: ”Det var längesen något provocerade mig så otroligt mycket.”:

  http://www.youtube.com/watch?v=kXV5ASxXZmk

 14. Mars skriver:

  Jag tror nog att det i det stora hela är en ganska god analys, om det ska generaliseras så grovt.

  Kvinnors största problem är utan tvekan stress. Jag är inte 100% säker på att de orsaker du tar upp är de viktigaste, men det finns säkert med bland de 10.

  Mäns största problem är utan tvekan demoniseringen. Den är betydligt mer mångfacetterad än som beskrivs i de korta meningarna ovan, framförallt pappadelen av mansfrågorna, är inte mindre demoniserad.

  Du väljer om du vill ta upp kvinnofrågorna mer. Jag skulle nog gärna se en viss distansering till kvinnofrågorna, inte för att de är oviktiga utan för att det finns en poäng att som man INTE beskriva kvinnors problem. Visa förståelse – visst, men ta inte deras beslut.

  Visa då hellre mansfrågorna, inte som motsats till kvinnofrågorna, utan som komplement. Då får du med dig mainstream fåran. Låt extremisterna visa sig som de extremister de är.

 15. Sandra skriver:

  @Mars: Men det är väl relevant att ta upp de nackdelar feminism faktiskt medför för tjejer. Eller vart ska vi tjejer som tycker att feminism mest leder till elände för även det kvinnliga könet vända oss om inte till ett forum för jämställdhet?
  Ska vi skapa nåt eget istället?

 16. Patrik N skriver:

  Det är skönt att du presenterar din uppfattning om kvinnors situation Pelle.
  Kvinnor har ju samma weirda totalsituation att förhålla sig till som män.

 17. Rickard skriver:

  Kort sagt: Kvinnor har för höga krav på sig själva och andra pga media, medan män får utstå dessa krav.

 18. Pelle Billing skriver:

  @Sandra:
  ”Men det är väl relevant att ta upp de nackdelar feminism faktiskt medför för tjejer. Eller vart ska vi tjejer som tycker att feminism mest leder till elände för även det kvinnliga könet vända oss om inte till ett forum för jämställdhet?”

  Precis så är det. Fler och fler kvinnor som tröttnat på svensk feminism vänder sig till den här bloggen. Och det är det som gör att vi kommer att vinna till slut. Att både män och kvinnor får nog och kräver ändring på svensk jämställdhetspolitik och den snedvridna mediavinklingen.

 19. Pelle Billing skriver:

  @Pether:

  ”Tycker du börjar ta med allt för mycket feministiskt bullshit helt okritiskt i dina inlägg. Sådant som vi sedan länge avfärdat som rent ideologiskt skit. Varför smeka dem medhårs istället för att ha en egen ståndpunkt?”

  Var lite mer konstruktiv Pether. Det jag hör nu är gnäll, gnäll, gnäll. Var tydlig och konkret med vad du tycker kan förbättras. Ge specifika förslag på hur det kan förbättras.

  Just nu bidrar du inte till någon förändring.

 20. Patrik N skriver:

  Kvinnor har ingen möjlighet att leva upp till kraven på sig. Det är tortyr.

  Mäns maskulinitet hedras inte i vår kultur. Det är bortom trauma!
  Det är djävlulens verk skulle man ha sagt en gång i tiden. Och haft rätt.

 21. Arne skriver:

  Finn ett fel

  ”…är mobbing på gruppnivå…”
  Någonstans har det smugit sig in ett engelskt ord och då engelskan inte använder sig av prickar eller ringar ovanför a borde det vara lätt att lista ut vilket det är.

  Veckans glosa
  Svenska: mobbning
  Engelska: mobbing

 22. NinniTokan skriver:

  @Pelle Billing:

  Precis så är det. Fler och fler kvinnor som tröttnat på svensk feminism vänder sig till den här bloggen. Och det är det som gör att vi kommer att vinna till slut.

  Det här är viktigt. Det är lätt att se det som är svårt i ens eget liv, svårare att se det som drabbar ”grannen”. Därför ser man inte lika lätt hur nutidsfeminismen slår mot ”det andra könet”. Den ideologin är lika fientlig mot båda kön och en kraft som motverkar jämställdhet.

  Jag kan förstå att man upplever att Pelle är/blivit ”feministvänlig”. Men jämställdhet 2.0 har mycket gemensamt med den ursprungliga feminismen, förutom den ”lilla detalj” att den är för båda könens rättigheter och skylidgheter.
  Helen Bergman beskriver i sina gb-inlägg (del 1 och del 2) hur ”[d]en fria feminismen kidnappades i slutet av 1980-talet” och ”införlivades i maktapparaten”.

  I detta inlägg framgår det igen, att nutidsfeminismen är statens/maktens agenda.. inte för oss, utan mot oss.
  Man har bestämt hur vi ska leva och man utnyttjar godtrogna, godhjärtade individer som marionettdockor. Det är därför vi ser pseudodebatter som debatter om ”hen”, snedvridna debatter som blundar för kvinnors våld mot män ta vansinnigt med plats medan debatter om allvarliga samhällsproblem knappt får plats. Det är så man får marionettdockor att följa ens agenda. Politiska trollerikonster som får oss att titta bort från hur klyftorna i samhället ökar, hur allt fler (i synnerhet män) blir utslagna, hur många (i synnerhet kvinnor) duckar under av den stress det är att leva ett liv efter vad staten tycker man ska istället för att följa vad som är rätt för just den individen.

  Därför tystas röster som talar om att barnen kanske inte har det så bra i stora grupper på dagis, därför nås vi av budskapet att den pedagogiska verksamheten är nödvändig för barnen.. Därför utmålas ”hemmafru” som en kvinnofälla.

  Syftet är att få föräldrar ”välja” jobba… oavsett vad föräldrarna egentligen själv vill.

  Jag skriver här en liknelse med en tavla. När man står nära ser man bara sitt eget perspektiv. Backa från den och man ser hela motivet.

  Kvinnor och mäns situation och problembilder är inte alltid lika. Mansfrågorna är idag av allvarligare grad. Men vi sitter i samma båt och vi ror bäst tillsammans!

  Därför är det nödvändigt att ge kvinnofrågor plats i jämställdhet 2.0. Inte för att trycka undan mansfrågor, utan för att visa att vi sitter i båten tillsammans.

 23. Mariel skriver:

  @Roger: Jag bloggade om det du skrev. Säger det här eftersom du inte verkade ha någon egen hemsida. kram

 24. Gunnar (D.U.) skriver:

  Ett par tips till Pelle:
  ————–
  [Endast] ”Män som fotograferar Slussen”:
  http://www.sverigesmuseer.se/stafettbloggen/2012/03/hans-ojmyr-man-som-fotograferar-slussen/
  Intressant reflektion att det bara verkar vara män som fotografiskt dokumenterar Slussen i Stockholm på eget initiativ!
  Är män mer drivna på detta området också, liksom inom Open-Source-världen med datorprogrammering?
  ————–
  ”Många män och många bilar. Kvinnorna är förfärande få på Motormässan i Malmö som öppnade idag.”
  http://www.sydsvenskan.se/webb-tv/man-och-motorer-pa-massa-i-malmo

  Var samma reflektioner i pressen om båtmässan Allt för sjön i Älvsjö den 2 – 11 mars 2012 i Stockholm (där ju kvinnor t.o.m. fick lägre entrepris).

  Varför är det så upprörande när någon enstaka aktivitet lockar fler män än kvinnor?
  Finns ju hur många aktiviteter som helst som bara riktar sig till kvinnor, där män är portförbjudna (samt där inte sällan skattepengar är med och finansierar)!

  Varför är samhällsklimatet idag så missunsamt mot männen, på de flesta områdena???
  Jag tycker det är ett stort problem i dagens kultur, att den blivit starkt missunsam mot män!!!

 25. Patrik skriver:

  Klokt skrivet. Jag är säker på att många kvinnor psykas och beränsas av den konstiga samhällsdebatt vi har idag. Vi är ju människor främst och män och kvinnor sedan.

 26. Lindwall skriver:

  Ang feminismen: Jag är för jämställdhet men det som triggar upp mig till antifeminist är att jag VET att feminismen inte har samma mål. Feminismen är inte ens en renodlad egoistisk kvinnoideologi utan en ANTI-mans rörelse.

 27. Prill skriver:

  Pelle:

  Min lista över vad som är svårt med att vara kvinna:

  1) Skönhetskravet. Detta krav kommer inte från media eller kulturen utan är väl en biologisk drift hos män. Det hindrar dock inte att det inte är JÄVLIGT jobbigt. Hävdar också med bestämdhet att detta krav inte är i närheten så stort på män. Fula män med charm och begåvning kan älskas men en ful kvinna saknar i princip människovärde.

  2) Martyrskapet. Man ska tycka illa om män och man ska tycka illa om att vara mamma (åtminstone påstå det). Annars tycker andra kvinnor att man är illojal.

  3) Kravet på ologiskt beteende: Man ska låtsas vilja ha jämställdhet med leva traditionellt. Typ välja en machokille och sedan sedan delta i kvinnligt rituellt klagande över dessa ”hemska karlar”. Om man inte spelar med i detta larviga spel blir man straffad av kvinnokollektivet. .

 28. Krille - ensamstående man skriver:

  När man kokar bort tramset och det ”sociala samspelet” från våra naiva liv så kommer man till två slutsatser: Gruppen kvinnor får för lite tid med sina barn och sitt privatliv. Gruppen män får inte tillräcklig tillgång till sex för sitt behov. Sverige är ett tillräckligt rikt land för att kunna tillgodose båda gruppernas önskan. Men inget av detta verkar vara det politiska målet. Vilket snarare verkar vara: Kvinnor i affärslivet, barnen på dagis och nattis medan männen allt i allo. Var tog friheten och drömmarna vägen? När ska politikerna börja lyssna på folket som valt dem? Så här vill ingen längre ha det!

 29. Ester skriver:

  Det jag främst har upplevt som ett problem i den svenska kulturen är ett Henry Ford-problem: ”Any color they want, as long as they want it black”.

  Som ung kvinna får man ständigt höra att världen ligger öppen, låt ingen hindra dig från att göra det du verkligen vill, vi kvinnor bestämmer över våra egna liv nu.

  Vad bra! svarar jag. Jag skulle helst vilja bli hemmafru och ha massor med barn och uppfostra dem själv och ha en man som gör karriär och tjänar pengar och gör utflykter med barnen på helgerna.

  Varpå den svenska kulturen skriker NEEJ och gör allt för att hindra mig… för att göra det man verkligen vill gäller tydligen bara när det man verkligen vill är att göra karriär.

  Detta är anledningen till att jag upplever den svenska feminismen som mycket mer förtryckande än det svenska patriarkatet.

 30. Lavazza skriver:

  En utmärkt sammanfattning av läget:

  ”So, an outline on who is by default blamed for problems…

  Male problem: It is a result of his male stupidity.
  Female problem: It is a result of the patriarchy oppressing her.
  Male-on-male conflict: Both are to blame.
  Male-on-female conflict: The male is to blame.
  Female-on-male conflict: The male is to blame.
  Female-on-female conflict: It’s a social construct forced by the patriarchy.

  So remember, the feminist mentality is that there are no positive male traits or negative female traits, and anything that contradicts the “men good, women bad” mantra is a social construct. That, folks, is how feminists define gender traits. Anyone who dares to question it will be labelled a misogynist by feminists.”

  http://whatmenthinkofwomen.blogspot.com/2012/03/how-feminists-define-gender-traits.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FMrLpN+%28What+Men+Are+Saying+About+Women.%29

 31. Håkan skriver:

  Hedersrelaterat våld och dylikt är en kvinnofråga som jag brinner för att stoppa. Detta beteende är ett elände som samhället måste se mkt allvarligt på.

 32. Håkan skriver:

  ”Det borde råda konsensus kring vikten att bekämpa hederskulturen. Men så är det inte. De som borde ställa sig på barrikaderna och ta kamp mot hedersförtrycket är den svenska feministrörelsen. Men så är det inte idag. Feministerna och delar av vänsterrörelsen har vänt dessa tjejer och killar ryggen. Det talar hellre om mansskatt, eldar pengar och kallar svenska män för talibaner. Samtidigt skriker deras medsystrar och bröder efter hjälp i det tysta.

  Om delar av den feministiska rörelsen nonchalerat hedersförtrycket vore det en sak. Då hade de kunnat skylla på att de valt att prioritera andra frågor. Men det är mycket värre än så. Många feminister har aktivt valt att motarbeta arbetet mot det hedersrelaterade våldet.”

  Utan närmre kunskap om hedersrelaterat våld googlade jag lite och fann ovanstående. Och jag fick min misstanke bekräftad! Feminism går i först hand inte ut på att hjälpa kvinnor utan på att förtrycka gruppen vita heterosexualla män.

  Inget annat och det är därför som jag är antifeminist.

 33. Pelle Billing skriver:

  @Ester: Så är det. Du är fri så länge du använder din frihet på rätt sätt.

Google