Kvinnofrågor apropå kvinnodagen

08 mars 2012, av Pelle Billing

Så här på kvinnodagen kan det också vara lämpligt att påminna om framtidens kvinnofrågor:

 • Våld mot kvinnor i nära relationer. Detta försvinner inte bara för att det erkänns att även män drabbas, och det är kvinnor som är mer utsatta för grovt våld, skador och rädsla.
 • Omänskliga utseendeideal. Dagens generation av tjejer och unga kvinnor har växt upp med konsekvent bildredigering av modeller. Givetvis kan inte tryckfriheten dras in, men vi kan ha en levande debatt som en del av jämställdhetspolitiken.
 • Våldtäkter. Utomhus, inomhus, av främlingar och av bekanta. Att samhället fördömer våldtäkter är bra, men samtidigt behöver vi bli bättre på att förebygga samt att hitta bevis till fällande dom.
 • Mobbing på kvinnliga arbetsplatser. Det är ofta på kvinnodominerade arbetsplatser inom offentliga sektorn som mobbingen är som värst.
 • En betydande grupp invandrade kvinnor har i praktiken inte samma fri- och rättigheter som svenska kvinnor. Detta är helt oacceptabelt.
 • Kvinnors ekonomi efter en skilsmässa. Ska pensionspoäng som arbetas in under ett äktenskap automatiskt delas lika mellan makarna?
 • Krav som inte går att förena (dubbelbestraffning). En kvinna som är hemma “för lite” med sitt barn får skäll (av de traditionella värderingarna), medan en kvinna som är hemma “för mycket” med sitt barn också får skäll (av de radikalfeministiska värderingarna). När ska en mamma kunna ha en viss livsstil utan att bli skuldbelagd?
 • Kvinnors hälsa. Alkohol- och tobakskonsumtionen har ökat bland kvinnor de senaste decennierna. Kvinnors medellivslängd har bromsat in. Hur ska denna trend kunna vändas?

47 kommentarer på “Kvinnofrågor apropå kvinnodagen”

 1. Lars Lindström skriver:

  Bra punkter Pelle Vday European Parliament
  European Parliament Performs ”The Vagina Monologues”

  http://www.vday.org/node/2866

  http://ceciliawikstrom.wordpress.com/2012/03/07/se-och-hor-om-vaginamonologerna/

  http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=PRESS&reference=BR-20050307-S&format=XML&language=SV#SECTION6

  Samt ännu en kvinnodag (V-day 14 februari)

  http://en.wikipedia.org/wiki/V_Day_(disambiguation)

  http://en.wikipedia.org/wiki/V-Day_(movement)

  — In pappa-listan@yahoogroups.com, ”per” wrote:
  >
  > Fars dag finns ju och Mors dag.
  >
  > Nu läser jag att det finns:
  >
  > Vaginadagen 3/3
  > http://www.rfsu.se/v-day.asp
  >
  > Internationella kvinnodagen 8/3
  > http://www.un.dk/Swedish/Kvinnor/vold/Internationella_kvinnodagen.htm
  >
  > Genuslördag 10/3
  > http://www.nobelmuseum.se/zino.aspx?eventID=

 2. Info skriver:

  MISANDRIDAGEN I SVERIGES RADIO

  Som vanligt utnyttjar Sveriges radios olika kanaler idag flitigt möjligheten att driva radikalfeministiska uppfattningar till sin spets utan risk för att någon säger emot.

  Här ett litet smakprov från programmet Ring P1 – en ljuv kärleksduett mellan programledaren Tomas Tengby och den inringande feministen Kerstin Capronschei från Göteborg angående nödvändigheten av att kvotera in kvinnor till bolagsstyrelser:

  KERSTIN:

  ”måste kvotera in kvinnorna”

  ”men – det finns ett glastak”

  ”ett glastak, och det är som om vi inte kommer igenom det, vi kommer inte igenom, vi ska vara litet lagom, VI SKA VARA DÄR NERE”

  ”man ropar efter dessa kvinnor för att få ett bredare perspektiv och ett bättre beslut”

  ”vi kommer inget vidare om vi inte verkligen kvoterar”

  ”det primata [!] är här i Göteborg inom Volvo och inom andra så ser man ju det här att vi behöver mångfald, vi behöver kvinnorna [otydligt] det blir annan dynamik i olika beslut och olika känslor och överallt”

  ”nu tycker jag att vi spränger det här glastaket och att vi kvoterar in kvinnor för annars så händer det ingenting”

  TOMAS TENGBY: P. G. Gyllenhammar har nyligen sagt samma sak: att kvinnor behövs i företagsstyrelserna för dom somnar inte lika ofta som gubbarna.

  KERSTIN: Precis, precis, precis!

  TOMAS: Det står i Metro idag att åtta av tio tycker att Sverige inte är jämställt!

  KERSTIN (överförtjust): Ja, det är det jag säger!

  http://figoteborg.se/2012/03/07/internationella-kvinnodagen/
  http://www.sodrateatern.com/sv/Program-och-biljetter/Evenemang/Bangfesten/

 3. Rick skriver:

  Det är lätt att hålla med Pelle och de problem han räknar upp är reellt existerande. Som jag uppfattar det är flera av problemen sådana att en lösning skulle förutsätta en hel del självrannsakan från åtslilliga kvinnors sida (t.ex. mobbning), men då slår de bakut. För om man inte kan anklaga männen, så är det bättre att tysta ner problemet. Kvinnorna själva kan det ju inte vara något fel på…
  Beträffande oförenliga krav så kan jag tycka att de kraven ställs av kvinnor på sig själva och på andra. Däremot är det sällsynt med män som ställer denna typ av krav, varken på kvinnor eller män. Många kvinnor skulle må mycket bättre av att vara mer självständiga mot diverse kollektiv. Det där med att gå omkring och fundera på vad någon annan eventuellt råkar tycka och tänka måste ju vara fruktansvärt hämmande. Jag förnekar ingalunda att inte män också kan gå omkring i sådana funderingar, men det verkar inte vara lika vanligt.
  Det är faktiskt ganska manligt att s.a.s. gå sin egen väg. Är det inte därför dags för kvinnor att sluta ösa galla över männen och i stället lära sig av de mera positiva manliga dragen.

 4. MarcusE skriver:

  Fy fan vad bra Pelle. Det här är viktiga problem som du tar upp.

  Det vore skitbra ifall man kunde ha en förutsättningslös diskussion om dem…

  Men men, vi bor ju i Sverige så….

 5. Roger skriver:

  ”Kvinnors ekonomi efter en skilsmässa. Ska pensionspoäng som arbetas in under ett äktenskap automatiskt delas lika mellan makarna?”

  Jag är tveksam till att knyta juridik till äktenskap, en religiös ritual som inte alla anammar. Men jag är för delad pensionspoäng; kanske på sambo-nivå?

 6. Bashflak skriver:

  Mycket av det där är viktiga och reella problem, som dock är väldigt svåra att diskutera i Sverige, där alla som inte ansluter sig till konsensus kallas Breivikare.

  Så länge det är politiskt omöjligt att gräva i både mänsklig biologi och kulturkrockar blir det svårt att finna svar på frågor som dessa:

  * Varför mobbar kvinnor varandra på jobbet. Hur ska man få dom att sluta?
  * Vilka män är det som våldtar och varför gör dom det? Hur ska man få dom att sluta?
  * Varför vill män hellre ha ‘snygga’ kvinnor hellre än fula? Och varför har tjejtidningarna missuppfattat vad de flesta män tycker är snyggt? Och varför vill stadgade kvinnor dagligen ‘tävla i skönhet’ mot andra kvinnor, trots att deras män tycker de är ok som de är?
  * Varför dras vissa kvinnor till våldsamma män? Och varför är vissa män våldsamma?
  * Kan man förbättra invandrarkvinnors situation till samma nivå som svenskars, med mindre än att verka för assimilering?

  Men är det ett stort problem att medellivslängdens ökning bromsats in, när den redan är den högsta någonsin någonstans? Kvinnor i Sverige blir väl runt 80 år? Nån gång måste man ju dö, och det blir roligare om man får unna sig en avec till kaffet på vägen dit.

 7. Medborgare X skriver:

  Pelle!

  Är det inte bättre att kvinnor arbetar i högre utsträckning och ser till att själva arbeta ihop sin pension? Kvinnor arbetar ju väsentligt mindre än män gör. De både börjar senare i arbetslivet och lämnar det tidigare, Dessutom jobbar de deltid mycket mer och är borta från jobbet mycket mer. Borde inte kvinnor ta lika stort ansvar för arbetslivet som män gör och därmed också bidra med lika mycket skatt till samhället som män gör?

  Att makar skulle dela de ”pensionspoäng” som arbetas in under ett äktenskap gäller ju dessutom bara just makar. Alltså de som är gifta. Allt färre är dock gifta, utan väljare att bara leva ihop som sambos.

  Det är dessutom så att män redan idag betalar en stor del av kvinnors pension, via transfereringar i skattesystemet. Det är nämligen till just kvinnors pensioner som en stor del av de 2 miljoner kronor i skattinbetalningar, som män i genomsnitt förlorar under sin livstid, går.

  Ett betydligt viktigare jämställdhetsproblem anser jag vara de 4-5 år i kortare livslängd som män har. Om män fick leva lika länga som kvinnor så skulle de heller inte förlora lika mycket på skattesystemet och dess transfereringar som de gör idag.

 8. Chade skriver:

  Roger: ”“Kvinnors ekonomi efter en skilsmässa. Ska pensionspoäng som arbetas in under ett äktenskap automatiskt delas lika mellan makarna?”

  Jag är tveksam till att knyta juridik till äktenskap, en religiös ritual som inte alla anammar. Men jag är för delad pensionspoäng; kanske på sambo-nivå?”

  Äktenskap är just en juridisk konstruktion som medför rättigheter och skyldigheter för makar. Många väljer att ingå äktenskapet i en religiös ritual men man kan även välja att ingå i äktenskap hos kommun utan någon ceremoni alls.

  Jag tycker personligen det är bra att det finns mer än en nivå av juridiska skyldigheter mellan par. Idag kan man välja att leva åtskilda utan några rättigheter eller skyldigheter, man kan välja att vara sambos med vissa rättigheter eller skyldigheter (som är helt dispositiva) eller man kan ingå äktenskap med ännu mer rättigheter och skyldigheter (som till viss del är dispositiva). Och med rättigheter och skyldigheter så avser jag naturligtvis juridiska sådana.

  Medborgare X: ”Är det inte bättre att kvinnor arbetar i högre utsträckning och ser till att själva arbeta ihop sin pension?”

  Jag tycker det låter som en idé väl värd att undersökas för att se om det finns något lämpligt sätt att kunna dela pensionspoäng mellan makar. På så sätt kan par få lättare att få välja hur deras liv ska se ut och den part som väljer att stanna hemma mer med barnen tar inte en lika stor ekonomisk risk om relationen inte skulle hålla. Tänk på att den arbetande partens högre pensionspoäng till viss del kan vara beroende av att den andra parten stannar hemma i större utsträckning.

  Men framförallt så är det ju en frihetsfråga för par; att de ska få välja hur de ska använda sin inkomst (vilket pensionen är en del av) och hur de vill forma sin familj.

  Och en eventuell sådan reglering ska naturligtvis vara könsneutral, skulle inte förvåna mig om någon genusforskare anser att endast kvinnor kan få ta del av mäns pensionspoäng eftersom det är fler kvinnor som stannar hemma.

 9. Gonzo skriver:

  * ”Mobbing på kvinnliga arbetsplatser. Det är ofta på kvinnodominerade arbetsplatser inom offentliga sektorn som mobbingen är som värst.”

  Är inte det en myt? En arbetsplats befriad från män är väll den perfekta arbetsplatsen? Utan män skulle världen se så bra ut? Företag blir lönsamma av kvinnor och om kvinnor fick bestämma. Kvinnor är goda män onda?

  * ”Omänskliga utseendeideal. Dagens generation av tjejer och unga kvinnor har växt upp med konsekvent bildredigering av modeller. Givetvis kan inte tryckfriheten dras in, men vi kan ha en levande debatt som en del av jämställdhetspolitiken.”

  Vem skapar idealen? Vem köper modetidningar och är intresserad av mode? Vem köper BH till sin 6 åriga dotter? Vem fixar håret och målar naglarna på sina döttrar? Är det pappa eller mamma??

  * ”Kvinnors hälsa. Alkohol- och tobakskonsumtionen har ökat bland kvinnor de senaste decennierna. Kvinnors medellivslängd har bromsat in. Hur ska denna trend kunna vändas?”

  Hälsan kan bli bättre. Rökning, snusning och drickande kan minskas, men frågan är om livslängden kan bli så mycket längre än vad den är i dag.
  Hur bra mår vi när vi passerat 80 år? Hur ser det ut med sjukdommar som Alzheimers och demens?
  Jag tror att dessa sjukdommar hänger i hop med att vi helt enkelt lever för länge i dag. Våra kroppar ger upp av utmattning.

 10. Karin skriver:

  Angående utseendeideal så är jag inne på ditt spår, att alltid hålla diskussionen levande. Tänker att det nog alltid kommer finnas någon form av ideal och norm, men då är det viktigt att se till att de som inte passar in i den mallen inte ska behöva må dåligt över det.

  Vad man tillexempel kan konkret göra nu är att pressa mode och reklambranschen till att inte bara använda sig av en kroppsform vad gäller valet av modeller. Vissa designers har ju faktiskt gått i täten, men tyvärr är dessa oftast lite mindre och kanske inte har lika stort inflytande.

 11. Nils Jungenäs skriver:

  Nej, det man kan göra är att uppfostra sina barn till starka och självständiga individer med ett sunt kritiskt tänkande och bra självförtroende som inte har ett överdrivet känslomässigt behov av bekräftelse och uppskattning. Dessa kommer då kunna förhålla sig ideal, sociala konventioner och politisk korrekthet på ett sunt sätt så att de helt enkelt bara vågar vara sig själva helt oavsett hur de ”upplever” omgivningens krav och förväntningar.

  Det värsta jag vet är personer som ser sig själva som offer för sin omgivning. De är inte bara patetiska människor i mina subjektiva ögon. De är även ett hot mot demokratin och mina rättigheter som medmänniska.
  Läs Ann Hebelins bok: Det var inte mitt fel – Om konsten att ta ansvar.

 12. Mia. skriver:

  Bashflak (mina tillägg inom parentes)

  ”* Varför mobbar (vissa) kvinnor (och män) varandra på jobbet. Hur ska man få dom att sluta?
  * Varför dras vissa kvinnor (och män) till våldsamma män (och kvinnor)? Och varför är vissa män (och kvinnor) våldsamma?”

  Ang mobbning stod det (i artikeln) ”Det är ofta på kvinnliga arbetsplatser inom den offentliga sektorn som mobbning förekommer.” Inte att det var som värst där. Men det jag tyckte var riktigt intressant var detta.

  ”Vilka är det då som utsätts för mobbning? Är det den som är svag och undfallande? Svaret på den frågan är nej. Vem som helst kan bli mobbad. Ofta utsätts drivande, kompetenta och starka människor för mobbning.

  Mobbaren kan uppleva sådana personer som ett hot och ofta kan avundsjuka spela en stor roll. I något avseende kan den mobbade ha något som mobbaren saknar och egentligen traktar efter. Ofta har mobbaren flera tidigare offer på sitt samvete.”

  En bra beskrivning av mobbning på jobbet, såväl som hemma. Precis samma mönster finns nämligen ofta vid relationsvåld (iaf gällande intimate terror).

  Vilka är det då som utsätts för relationsvåld? Är det den som är svag och undfallande? Svaret på den frågan är nej. Vem som helst kan bli misshandlad. Ofta utsätts drivande, kompetenta och starka människor för relationsvåld.

  Den som misshandlar kan uppleva partnern som ett hot och ofta kan avundsjuka (svartsjuka) spela en stor roll. I något avseende kan den misshandlade ha något som partnern saknar och egentligen traktar efter. Ofta har förövaren flera tidigare offer på sitt samvete.

  I engelskan har man ett bättre uttryck än i svenskan, bullies helt enkelt, män som kvinnor.

 13. Eva skriver:

  Medborgare X:
  ”Det är dessutom så att män redan idag betalar en stor del av kvinnors pension, via transfereringar i skattesystemet. Det är nämligen till just kvinnors pensioner som en stor del av de 2 miljoner kronor i skattinbetalningar, som män i genomsnitt förlorar under sin livstid, går.”

  Menar du att mina skattebetalningar inte används för att betala både män och kvinnors pensioner? Gäller det i så fall alla kvinnors skatteinbetalningar?

 14. Nils Jungenäs skriver:

  Tex

  Om du flyttar till ett land där man inte får plåga djur så är det inte en kränkning av dig som person att du inte får koscher- / hallalslakta djur.

  Om du söker ett jobb som truckförare på ett lager så kommer du vara tvungen att ha speciella kläder som inte kan fastna i kedjor och reglage. Då är det inte någon annans beskyllan än din egen om det intr är kompatibelt med någon av dina fritidssysselsättningar som tex att läsa koranen och bära burka.

  Vill du jobba som sjuksköterska på en vårdcentral i stan och hjälpa människor och inte tjäna mer än hyffsat – gör det. Vill du ha bättre lön – utbilda dig till mågot annat eller ta ett skitjobb där man jobbar natt utomhus i minusgrader 5 mil hemmifrån, men skyll inte dina val på någon annan. Om du inte vill städa och skura – skit i det. Vill du städa och skura – gör det. Men skyll inte på någon annan för dina egna fria val.

 15. Nils Jungenäs skriver:

  Mia:

  ”-Ofta har mobbaren flera tidigare offer på sitt samvete.”

  Grejen är den mobbade ofta blir mobbad igen och igen också. Jag vill inte outa någon då jag skriver under mitt eget namn och det faktiskt bara finns en Nils Jungenäs på planeten jorden men…

  Jag vet en ung kvinna som var tvungen att byta skola flera gånger när hun var tonåring, eftersom hon blev mobbad. Hon startade på ett blankt papper på den nya skolan men det tog bara ett par veckor så var hon mobbad där också. Igen och igen. Det är en viss typ av människor som mobbar, men det är samtidigt en viss typ av människor som blir mobbade. Överkänsliga, lättkränkta och passivt aggressiva. De förväntar sog omedvetet att få ett visst bemötande och läser in saker i andras beteende som inte finns. De reagerar sedan med ett olyckligt beteende tillbaka som bara förvärrar situationen.

  Jag har själv aldrig varken mobbat eller blivit mobbad. Däremot har jag ju (precis som alla andra) gått i skolan i olika skolklasser i tolv år samt gjort lumpen 15månader, jobbat i det militära och i det civila på olika arbetsplatser. Det är mina personliga erfarenheter.

 16. Mia. skriver:

  Ps

  ”Fritt fram i Sverige. Men brottsligt i Frankrike!

  http://www.dn.se/kultur-noje/fritt-fram-i-sverige-men-brottsligt-i-frankrike

  ”Hennes (Marie-France Hirigoyen) ”Harcèlement moral” (1998, såld i Frankrike i 450.000 exemplar, översatt till 28 språk) handlar bara marginellt om arbetsplatser. Den analyserar parrelationer där den ene med små och subtila medel undan för undan berövar den andra all självrespekt, tills offret tror att hon förtjänat detta. ”Vilket är meningen. Förövaren riktar in sig på offrets svagaste punkt för att förgöra hennes personlighet.” Hon döpte sin förövare till en pervers narcissist och beskrev i detalj hur en sådan bär sig åt, liksom stadierna i offrets sönderfall.”

  jmf normaliseringsprocessen vid relationsvåld

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Normaliseringsprocess

 17. Mars skriver:

  Bra Pelle!

  Det är en självklarhet att påpeka att kvinnor också far illa i samhället, en dag som idag. Somliga på ett motsvarande sätt som männen, men andra problem som är mer specifika för kvinnor.

  Många av de frågor som du tar upp skulle förtjäna en mer könsneutral belysning, inte minst för att hjälpa kvinnor. Våldet emot kvinnor i nära relationer har många likheter med våldet emot män i nära relationer. Varken män eller kvinnor tjänar på att hålla isär könen i denna fråga. Omänskliga utseende-ideal är drabbar pojkar och flickor på nästan exakt samma sätt. Mobbning likaså. Dubbelbestraffningen och ungdomar som inte har rätt att välja t.ex. partner eller vänner (förekommer även hos svenska grupper) är inte heller det en könsfråga, annat än att det förmodligen finns en övervikt i fördelning för kvinnor.

  Genus-Sverige vill hålla dessa frågor isär mellan könen. Jag skulle vilja peka på att i Jämställdhet 2.0 finns en outtalad ambition att bekämpa orättvisorna utan att betona kön. Det handlar inte om att förminska för kvinnor – det handlar om att inte längre be om ursäkt för att dessa problem också är många mäns.

 18. Hurtbullen skriver:

  Våld mot kvinnor i nära relationer.

  - Borde omskrivas till allmänt våld i nära relationer, både mot män,barn och kvinnor. Alla är lika åtalbara i brottsbalken.

  Omänskliga utseendeideal.

  - Frågan är, vad är omänskligt utseende ? Ska vi bege oss in i en sådan debatt överhuvudtaget ? Hur pass allvarlig är problemet egentligen, när de allra flesta unga växer ifrån sin period av experimenterande med kläder, smink och i några fall plastikkirurgi ? Påståendet är godtyckligt och svårt att göra politik på.

  Våldtäkter.

  - Här finns det definitivt rent pragmatiskt en hel del att göra. Det innefattar att t.ex. inte åka svarttaxi, lysa upp stadens mörka områden, kameraövervakningar kanske. En ung tjej som vimlar halvfull på stan under helg efter helg kommer förr eller senare att få sin sexuella integritet kränkt. Så är det.

  Mobbing på kvinnliga arbetsplatser.

  Förslag till åtgärd : Utse en medmänniska/mentor/ombud mot mobbning i varje arbetslag.

  En betydande grupp invandrade kvinnor har i praktiken inte samma fri- och rättigheter som svenska kvinnor. Detta är helt oacceptabelt.

  - Verkligen inte acceptabelt. Det borde dock i jämställdhetens namn innebära att det är möjligt att även nå dessa grupper, utan att den mer konservativa livsstilen och könsrollsfördelningen i gruppen behöver vara utsatt för sanktioner, hot eller propaganda.

  Kvinnors ekonomi efter en skilsmässa. Ska pensionspoäng som arbetas in under ett äktenskap automatiskt delas lika mellan makarna?

  - Pass .

  Krav som inte går att förena (dubbelbestraffning). En kvinna som är hemma “för lite” med sitt barn får skäll (av de traditionella värderingarna), medan en kvinna som är hemma “för mycket” med sitt barn också får skäll (av de radikalfeministiska värderingarna). När ska en mamma kunna ha en viss livsstil utan att bli skuldbelagd?

  - Det finns inga som helst skäl att någonsin diktera några som helst villkor för någon familj någonsin.

  Kvinnors hälsa. Alkohol- och tobakskonsumtionen har ökat bland kvinnor de senaste decennierna. Kvinnors medellivslängd har bromsat in. Hur ska denna trend kunna vändas?

  - Att öka medellivslängden, för båda könen, är inte ett mått på ett bra liv, enligt mitt sätt att se. Ingenting i statistiken eller verkligheten stöder belägget att det finns ett samband mellan ett långt liv och ett bra liv.
  Under de produktiva åren är det viktigt att vara måttfull i allt.

 19. Mia. skriver:

  Nils Jungenäs

  Ja detta är komplext. Alla som blir mobbade är inte som du beskriver ovan. Och alla blir inte heller mobbade (eller utsatta för relationsvåld) igen och igen, men vissa blir det. Många som blir mobbade (och utsatta för relationsvåld) är som Erin Pizzey sa innocent victims of the violence. Men ja vissa har erfarenheter i barndomen som gör att de dras till dysfunktionella relationer (för att ‘lösa barndomstraumat’?). Sen finns det nog en del som själva är ‘bullies’ eller ‘terrorists’ med Pizzeys ord, (jfr intimateterror).

 20. Mia. skriver:

  Mars

  ”Genus-Sverige vill hålla dessa frågor isär mellan könen. Jag skulle vilja peka på att i Jämställdhet 2.0 finns en outtalad ambition att bekämpa orättvisorna utan att betona kön.”

  Alternativt att man belyser problem ur såväl kvinnligt som manligt perspektiv. Det finns t ex många beröringspunkter vad gäller relationsvåld samtidigt som det generellt drabbar män och kvinnor lite olika.

 21. Mia. skriver:

  Åhhh vad jag saknar numreringen av kommentarerna :(

 22. Nils Jungenäs skriver:

  Mia:

  ”-Alla som blir mobbade är inte som du beskriver ovan.”

  Precis. Jag syftade på de ”kroniska” mobboffren. De som blir mobbade igen och igen, även om de helt byter miljö. Det händer ju att andra också blir mobbade, av andra orsaker.

 23. Hurtbullen skriver:

  @Nils

  Du skrev : Det är en viss typ av människor som mobbar, men det är samtidigt en viss typ av människor som blir mobbade. Överkänsliga, lättkränkta och passivt aggressiva. De förväntar sog omedvetet att få ett visst bemötande och läser in saker i andras beteende som inte finns. De reagerar sedan med ett olyckligt beteende tillbaka som bara förvärrar situationen.

  Jo, det är intressanta spegelbilder mellan mobbare och mobboffret. Så lika och så olika i skalan mellan introvert/extrovert

  Men till sist så är den som kliver över alla gränser för vad som är socialt acceptabelt och uthärdligt, den som behöver skiljas från sitt mobboffer. Inte tvärtom.

 24. PabloHoney_4 skriver:

  Viktiga kvinnofrågor: Förlossningsdödlighet i 3:e världen. Giftemål från 9 år ålder i Afganistan.

 25. Jack skriver:

  Vill bara säga att detta var ett bra inlägg på denna dag.

 26. PabloHoney_4 skriver:

  En annan tanke går även idag till många ensamma kvinnor på äldreboenden (som överlevt sina män) som är ignorerade eller parkerade där, utan besök från sina barn.

 27. Mia. skriver:

  Nils Jungnäs

  Aha du menade så. Då missuppfattade jag ditt

  ”Det är en viss typ av människor som mobbar, men det är samtidigt en viss typ av människor som blir mobbade.”

 28. Mars skriver:

  Mia.

  ”Alternativt att man belyser problem ur såväl kvinnligt som manligt perspektiv.”

  Det dubbla perspektivet kan vara viktigt ibland, men jag tycker det är alltför vanligt att man söker olikheterna istället för att peka på likheterna.

  Jag orkar inte riktigt utveckla det just nu, men det finns bl.a. en dubbel bestraffning för de som drabbas av diskriminering som är atypisk för könet (t.ex. de som råkar ut för kvinnliga pedofiler, mammor som drabbas av PAS osv). Förutom det uppenbara att betoning av skillnader är oftast grunden till ”könskriget”.

 29. Nils Jungenäs skriver:

  Hurtbullen

  Nja, det beror väl lite på. Det finns olika sorters mobbing. I de fall där en specifik grupp översittare står för mobbandet och man inte kunnat korrigera det felaktiga beteendet så ska man ju givetvis flytta mobbarna. Däremot finns det ju allvarligare fall där inte bara mobbarna står för mobbingen, utan merparten av individerna runt personen är mer eller mindre delaktiga och den mobbade är nästan fullständigt ensam. Jag har sett det ett par gånger under mitt liv i skolan och även i vuxenmiljö. Det var detta jag beskrev i exemplet med min kvinnliga bekanta. Det är då inte lika enkelt att bara lokalisera de som är drivande bakom mobbingen för att bara flytta dom. Då kan man bli tvungen att flytta den som är utstött. Lägg då därtill att den här infividen efter ett sommarlov börjar på en gelt ny skola och efter bara några veckor! hamnar i samma situation igen. Sedan händer det IGEN när hon börjar på gymnasiet. Om jag känner igen de utmärkande karaktärsdragen i den här personens personlighet vid ett helt annat tillfälle hos en helt annan person som också ”råkar” bli fullständigt utmobbad när den rycker in för att göra sin militärtjäntgöring – då drar jag slutsattsen jag redogjorde för ovan.

  Skillnad på mobbing och mobbing alltså. Bara så vi menar samma sak när vi pratar mobbing.

  Jag anser att den värsta mobbingen inte är den där någon slår och sparkar någon annan eller att någon alltid blir vald sist på gymnastiken. Den värsta mobbingen är total utfrysning och osynliggörande, och för det krävs mer än en onda grupp översittare.

 30. Hurtbullen skriver:

  @Nils

  ”Skillnad på mobbing och mobbing alltså. Bara så vi menar samma sak när vi pratar mobbing. ”

  Jag är själv intresserat av mekaniken mellan mobbare och den mobbade. Och det är oftast så som du beskriver. Man flyttar på den passiva inblandade dvs den mobbade eftersom det innebär att problemet löstes på enklast tänkbara vis.

  Undertecknat med olycksbroder lyckades att bli förflyttat 2 gånger med hjälp av rektor, eftersom vi var 2 brådmogna 13 åringar på en byskola som aldrig ställde till med problem utan ”bara” lyssnade på ”fel” musik och läste konstiga böcker på rasterna istället för att delta i klassens obligatoriska pennalism av kamrater.

  Dom där bullies är vuxna idag, och jag vågar inte tänka på vilka knasigheter de hunnit göra som vuxna idag….

 31. per hagman skriver:

  —Mobbing på kvinnliga arbetsplatser handlar sællan om att det finns en ( 1 )kvinnlig mobbare , utan mer om bristen på sjælvkontroll hos ett flertal …mycket jag starka… kvinnliga medarbetare , vilka samfællt skapar en mobbingsituation mot en enskild. Inte sællan , nær offret inte længre ær måltavlan før aggresionerna , flyttas aggresionerna och målfokus på ett annan individ.

  Samma kvinnliga individer fortsætter nu sina attacker mot en ny individ.
  Inte sællan kommer frågan upp om att psykopater på våra arbetsplatser skulle kunna vara en grundorsak till mobbing på arbetsplatsen.
  Min erfarenhet ær att det oftast handlar om svaga kvinnliga ledare som accepterar / ej vill / ej kan / ej førstår /ær før fega / .. sjælva deltar i mobbingen.

  Snarare vill betrakta dessa dysfunktionella kvinnliga ledare før.. Sociopater.

  — Men visst jag har varit med om en ( 1 ) kvinna … mobbade en hel arbetsenhet. I detta exempel var det tvunget att kalla in en organisationspsykolog , omorganisera och ta hand om de kvinnor som blivit mest utsatta.

  — den mesta mobbingen førekommer inom kvinnliga organisationer ledda av kvinnor.

  Per Hagman

 32. Hurtbullen skriver:

  Intressant Per (Hagman)

  Det finns , förvånande nog , väldigt lite forskning kring kvinnliga sociopater och antisociala kvinnor. Observera att diagnosen ” Psykopater” inte är giltig längre. Det tillhör forntiden.

  En störd psykologisk utveckling har inga hinder mellan kön. Men diagnosverktygen är utprovade på män , av män, applåderat av kvinnor för att bevisa en explicit manlig gen av ren förstörelselusta och sjuklighet.

  Men till Tango behövs det 2 deltagare :-)

 33. Karin skriver:

  ”Nej, det man kan göra är att uppfostra sina barn till starka och självständiga individer med ett sunt kritiskt tänkande och bra självförtroende som inte har ett överdrivet känslomässigt behov av bekräftelse och uppskattning. Dessa kommer då kunna förhålla sig ideal, sociala konventioner och politisk korrekthet på ett sunt sätt så att de helt enkelt bara vågar vara sig själva helt oavsett hur de “upplever” omgivningens krav och förväntningar.”

  Du tycker inte man kan mötas i mitten? Att alla tar lite ansvar? Och finns det någon föräldrer som motverkar att ens barn ska ha bra självförtroende?

  Dessutom är det ju inte så svart och vitt, att dom med bra självförtroende inte får utseendekomplex, och dom med dåligt får det. Utseendekomplex och fixering finns nog mer eller mindre hos alla tjejer.

 34. Nils Jungenäs skriver:

  Karin:

  ”-Och finns det någon föräldrer som motverkar att ens barn ska ha bra självförtroende?”

  Naturligtvis inte uppsåtligen/medvetet. Det finns dock dåliga föräldrar precis som det finns dåliga bilförare, dåliga älskare och dåliga hockeyspelare.

  ”-Dessutom är det ju inte så svart och vitt, att dom med bra självförtroende inte får utseendekomplex, och dom med dåligt får det.”

  Jo jag tror att osäkra människor med taskig självkännsla har större behov av bekräftelse och uppskattning och är mer känsliga för vad de tror att andra tycker och tänker. Dessa tror jag har större problem med utseendekomplex eller prestationsångest i skolan/på jobbet osv.

 35. per hagman skriver:

  Hurtbullen,

  —Psykopati har væl alltid varit en ifrågasatt definition o inte sællan har den førutom att anvændas som invektiv mest førekommit som en politisk / kulturell diagnos o frekvent i aftonbladet … naturligtvis .

  — Dysfunktionella kvinnliga ledare i kvinnliga organisationer varfør ær de så frekventa?

  Per Hagman

 36. Pelle Billing skriver:

  Bra kommentarer. Jag funderar på att utveckla dessa punkter i en serie blogginlägg. Detta eftersom att även kvinnofrågor förtjänar mer konstruktiva och mindre upprörda lösningar. Och om inte Jämställdhet 2.0 kommer med sådana förslag, vem gör det då?

  För övrigt måste det här vara en av få bloggar på nätet där både mans- och kvinnofrågor kan diskuteras på ett sansat och intelligent sätt i kommentarsfältet.

 37. Karin skriver:

  Nils:

  ”Jo jag tror att osäkra människor med taskig självkännsla har större behov av bekräftelse och uppskattning och är mer känsliga för vad de tror att andra tycker och tänker. Dessa tror jag har större problem med utseendekomplex eller prestationsångest i skolan/på jobbet osv.”

  Jo, det är klart att om du har taskig självkänsla att du är känsligare. Men jag menar att ett bra självförtroende inte automatiskt innebär att du är ”immun”. Alltså, jag har en kompis som alltid varit självsäker och väldigt utåt och sånt man förknippar med bra självförtroende, men hon drabbades av ätstörningar.

 38. skriver:

  Pelle

  Vad tror du är anledningen till att ett osunt mode för tjejer kryper allt längre ner i åldrarna. Vilka faktorer spelar in?

 39. Hurtbullen skriver:

  @ Pelle

  ” Jag funderar på att utveckla dessa punkter i en serie blogginlägg. Detta eftersom att även kvinnofrågor förtjänar mer konstruktiva och mindre upprörda lösningar. Och om inte Jämställdhet 2.0 kommer med sådana förslag, vem gör det då?”

  Vilka punkter tänkte du på pelle ?

  ” För övrigt måste det här vara en av få bloggar på nätet där både mans- och kvinnofrågor kan diskuteras på ett sansat och intelligent sätt i kommentarsfältet. ”

  Tack detsamma !!!

 40. Hurtbullen skriver:

  M.I.A.

  Tack för länken.

  Något jag saknar är hur studien är gjort.

  ” After years of working with High Conflict disputes in many settings, we came to the conclusion that these disputes are not driven by complex issues, but by High Conflict Personalities. The Issue’s Not the Issue, the Personality is the Issue.”

  Det går igång ett blåljus av larm, när jag läser sådant. Det betyder att ansvaret
  för en ovidkommande reaktion hos individen, ligger helt och hållet PÅ individen, oavsett situation , och utan tillstymmelse till kognitiv psykologisk approach .

 41. Jenny Kristiansson skriver:

  Rick

  Det där med att män går sin egen väg mer än kvinnor är väl att ta i? Titta på vilken fotbollshuligan- liga som helst. Vilket kön har 90% av medlemmarna. Som en liten armé med en stark hierarki. Eller för den delen vilken yrkesarmé som helst (ett kollektiv alla män borde ta avstånd från). Eller frimurarorden, eller Sirius osv. Jag tycker inte att kvinnor borde ta efter just den egenskapen.

  Då finns det bättre manliga egenskaper att ta efter enligt mig.

 42. Mia. skriver:

  Hurtbullen

  Studien är ”A recent study done by the National Institutes of Health” i USA.
  Det är alltså inte *High Conflict Institute” som gjord den utan man presenterar bara siffror från deras studie ”National Epidemiologic Survay on Alcohol and Related Conditions.

  http://www.nih.gov/
  http://pubs.niaaa.nih.gov/publications/arh29-2/toc29-2.htm

  Detta får du dock gärna utveckla då jag inte är säker på vad/hur du menar.

  ”Det betyder att ansvaret för en ovidkommande reaktion hos individen, ligger helt och hållet PÅ individen, oavsett situation , och utan tillstymmelse till kognitiv psykologisk approach .

 43. Freja skriver:

  @ hurtbullen

  Du skriver:
  ”Våldtäkter.
  – Här finns det definitivt rent pragmatiskt en hel del att göra. Det innefattar att t.ex. inte åka svarttaxi, lysa upp stadens mörka områden, kameraövervakningar kanske. En ung tjej som vimlar halvfull på stan under helg efter helg kommer förr eller senare att få sin sexuella integritet kränkt. Så är det.”

  Vill bara säga att dina förslag är bra, upplysta områden hjälper ju även halvfulla killar som vinglar omkring och lblir nedslagna och rånade MEN lösningen är inte att inte åka svarttaxi (även om man inte ska göra det) utan att polisanmäla alla svarttaxi chaufförer och lägga mer polisstyrka på det problemet!
  Sen är det inte alls sant att hon förr eller senare får sin sexuella integritet kränkt, de finns fler kvinnor som inte blivit våldtagna trots vingladet hem än de som blir det dessutom så vet du väl att överfalls våldtäkter är relativt ovanliga och att det är betydligt vanligare att bli våldtagen på en fest av någon man känner, i sitt eget hem eller av en ”kompis” ofta relaterat till alkohol, hur löser man det, där hjälper inte lampor i alla fall.

 44. En Annan Anonym skriver:

  ”Våld mot kvinnor i nära relationer. Detta försvinner inte bara för att det erkänns att även män drabbas, och det är kvinnor som är mer utsatta för grovt våld, skador och rädsla.”
  Hur vet vi det? Och för den delen, varför är det skillnad på våld i nära relationer och annat våld?

  ”Omänskliga utseendeideal. Dagens generation av tjejer och unga kvinnor har växt upp med konsekvent bildredigering av modeller. Givetvis kan inte tryckfriheten dras in, men vi kan ha en levande debatt som en del av jämställdhetspolitiken.”
  Varför är det här ett jämställdhetsproblem? Vi ser alla hela tiden massor av bilder av saker vi inte har och inte kan uppfylla, det är upp till var och en att välja att inte ta åt sig. Förövrigt vill jag påminna om att kvinnor inte brukar vara främmande för att prata om hur männen de finner sexuellt attraktiva ska vara, utan att bry sig om hur det påverkar andra män.

  ”Våldtäkter. Utomhus, inomhus, av främlingar och av bekanta. Att samhället fördömer våldtäkter är bra, men samtidigt behöver vi bli bättre på att förebygga samt att hitta bevis till fällande dom.”
  Vilka vi? Jag våldtar inte, ingen jag känner våldtar, de flesta jag känner har knappt några kvinnor i sin umgängeskrets. Det här känns mest som en kollektiv skuldbeläggning.

  ”Mobbing på kvinnliga arbetsplatser. Det är ofta på kvinnodominerade arbetsplatser inom offentliga sektorn som mobbingen är som värst.”
  Det är väl upp till de som arbetar på de arbetsplatserna att reda upp det. Precis som att det brukar falla på män själva att reda upp saker som drabbar män.

  ”En betydande grupp invandrade kvinnor har i praktiken inte samma fri- och rättigheter som svenska kvinnor. Detta är helt oacceptabelt.”
  Ja, vad föreslår du själv här?

  ”Kvinnors ekonomi efter en skilsmässa. Ska pensionspoäng som arbetas in under ett äktenskap automatiskt delas lika mellan makarna?”
  Varför? Det är väl upp till kvinnor om de väljer att skaffa barn med män som tjänar så mycket mer pengar än de sjävla gör att de inte är ekonomiskt möjligt att männen tar ut föräldraledighet alternativt väljer att skaffa barn med män som på inga villkorsvis kan tänka sig att vara föräldralediga.

  ”Krav som inte går att förena (dubbelbestraffning). En kvinna som är hemma “för lite” med sitt barn får skäll (av de traditionella värderingarna), medan en kvinna som är hemma “för mycket” med sitt barn också får skäll (av de radikalfeministiska värderingarna). När ska en mamma kunna ha en viss livsstil utan att bli skuldbelagd?”
  Varför väljer kvinnor att ta åt sig? Det finns massor av galna människor ute i världen som säger massor av galenskaper.

  ”Kvinnors hälsa. Alkohol- och tobakskonsumtionen har ökat bland kvinnor de senaste decennierna. Kvinnors medellivslängd har bromsat in. Hur ska denna trend kunna vändas?”
  Det är väl ökningen av kvinnors medellivslängd som har bromsat in? Är det ett problem förövrigt? Det är väl upp till kvinnorna själva om de nu vill dricka mer och konsumera mer tobak.

 45. Freja skriver:

  Så för att du inte våldtar och tror att människor du känner inte gör det så tycker du inte det är viktigt eller en bra idé att jobba förebyggande och se till att man har ordentliga bevis och kan fälla våldtäksmän?

 46. En Annan Anonym skriver:

  Det handlade om vad ‘VI’ ska göra. Det borde isåfall vara att se till att polisen är väl drillad i brottsplatsundersökningar och att samla bevis.

Google