Jämställdhetspolitikens retorik-index

27 mars 2012, av Johan Franson

Analys av Johan Franson.

I Textanalys klär av jämställdhetspolitiken så framgick att regeringen 2005 hade två associationer i sin jämställdhetspolitik och det var kvinnor + arbete och män + våld. Ord som frihet och valfrihet förekom i princip inte.

Detta gjorde mig nyfiken på om det finns en trend och ledde till en analys av tre för jämställdhetspolitiken centrala dokument från 1999, 2005 och 2011. Jag räknar orden kvinnor, män, arbete(t) och våld med hjälp av tjänsten lix.se och sedan skapas en kvot genom att dividera förekomsten av ordet arbete(t) med kvinnor och ordet våld med män.

(Precis som i dokumentet från 2005, är övriga två dokument uppbyggda så att orden våld och arbete dominerar medan ord som frihet och valfrihet knappt existerar.)

Kvoten som fås fram kallar jag ”retorik-index”, då dokumenten är politiska sådana med avsikt att förändra samhället. Vi ser att sedan 1999 har regeringsmaktens vilja att koppla ihop män med våld ökat 750 procent! Och viljan att koppla ihop kvinnor med arbete har ökat 40 procent. Detta spänner över socialdemokratiska och alliansregeringar.

Källor:

Etiketter:  

15 kommentarer på “Jämställdhetspolitikens retorik-index”

 1. S skriver:

  Kan kvinnors jobb har ökat 40%, njae, men säg index 1. I så fall är mansvåld ökat med typ 18 gånger mer än vad kvinnors arbet. Eller? Fokus har ökat 18 ggr mer, i dessa texter.

  Vem har skrivit dem då? Män/kvinnor?

 2. Lövet skriver:

  …vilket en gång för alla torde bevisa att agendan nu inte längre är bättre livsvillkor för kvinnor utan endast rent och oförfalskat manshat!

  Gott så – då vet vi var de (S, M, V, Mp, C, Kd och Fp!) står nästa gång vi går till val.

 3. Daniel skriver:

  Jag förstår inte alls vad detta ska visa. ”Vi ser att sedan 1999 har regeringsmaktens vilja att koppla ihop män med våld ökat 750 procent!”, va? Hur?

  Ser så mycket fel i detta. Invertera kvoten, t.ex., skulle ju isf visa män/våld och den blå kurvan skulle avta. Vad skulle detta visa enligt dig?

  Ett första kriterium för ett index som ”kopplar samman” två ord borde väl vara att det är symmetriskt. Dvs index(män,våld)=index(våld,män). Utöver det så verkar du inte alls ha tagit hänsyn till i vilket sammanhang orden används. Visst det är svårt semantiskt men att iaf ha restriktionen att orden ska vara i samma mening/paragraf är ju en början.

 4. Bashflak skriver:

  Den som vill spara människoliv bör inrikta sig på att stoppa sommartiden, för den skördar fler dödsoffer i Sverige än vad partnervåld gör.

  Inte så att jag tycker våld är bra, jag vill bara visa proportionen på de problem politikerna väljer att lägga skattemiljarder på.

 5. Kenneth skriver:

  Otrohet, skilsmässor, vårdnadstvister och kvinnans ständiga psykiska och ekonomiska utpressning av mannen är mycket farligare än allt våld tillsammans. Många gånger fler män dör eller begår självmord av detta än tvärtom. Statistik ljuger inte.

 6. Per skriver:

  Nu vill inte jag dra alltför förhastade slutsatser här, men en observation är ju ganska rolig.

  Viljan att koppla samman män med våld är ju bra mycket större än att koppla samman arbete med kvinnor. Otroligt dåligt, då en majoritet av kvinnor bör uppmuntras till att jobba (enligt mig), medan det bara är en minoritet av män som skall sluta använda våld. Väldigt snedvridna prioriteringar om du frågar mig.

  Det är som det alltid varit: Sjukt mycket enklare att fokusera på problem än möjligheter, att demonisera i stället för att hylla och att förstöra än att bygga upp. Tack och lov att det ändå går framåt.

 7. J skriver:

  Jag fattar inte heller. Att kvoten [antalet förekomster av ordet "våld"] / [antalet förekomster av ordet män] ökat visar ju bara att användandet av ordet ”våld” ökat snabbare eller minskat långsammare än användandet av ordet ”män”. Svårt att dra några slutsatser från det. En liten text som ”Män ska bara arbeta. Kvinnor är så våldsamma.” har ju t.ex. högre kvoter än nästan samtliga värden i diagrammet, men har den rakt motsatta kopplingen rent semantiskt.

  Däremot vore det kanske mer intressant att undersöka avståndet i antal ord mätt från varje förekomst av man respektive kvinna till närmast förekommande ”arbete” och ”våld” och se om man kan utröna något där. Även det känns lite metodologiskt tveksamt, men det skulle i alla fall vara någon typ av mått på kopplingen mellan uttrycken.

 8. Pär skriver:

  Johan,

  Jag ser att du i din text använt ordet dokument 4 gånger och ordet kvinnor 4 gånger. Kvoten mellan förekomsten av orden dokument och kvinnor är således 1. Detta är 350% mer än i ditt senaste blogginlägg, vilket visar din ökade vilja att koppla ihop kvinnor med dokument.

  Själv blev jag 750% dummare av att läsa det här inlägget.

 9. per hagman skriver:

  ” att koppla ihop män med våld ökat 750 procent ”

  Vem blev førvånad?

  Tendensen ær kristallklar…

  Men nu finns det svart på vitt att regeringen bedriver en manshatande misandrisk politik.

  Per Hagman

 10. Johan Franson skriver:

  För att göra det hela lite klarare. Detta är ett citat från sammanfattingen av det senaste dokumentet:

  fyra delmål som vägleder regering-ens politik – jämn fördelning av makt och inflytande, ekonomisk jämställdhet, jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet och att mäns våld mot kvinnor ska upphöra.

  De 3 första punkterna betyder: Kvinnor måste förvärvsarbete mer (och betala skatt)
  Den sista punkten betyder: Män slår kvinnor generallt.

  Så det är vad jämställdhetspolitiken handlar om. Arbete och våld, där är fokus. Läs gärna dokumentet!

 11. Johan Franson skriver:

  Det sista dokumentet ”Jämställdhetspolitikens inriktning 2011-2014″ är på bara 37 sidor, och är enkelt att skumma igenom. Det ger en direkt bild av vad jämställdhetspolitik är.

 12. Pär skriver:

  Johan,

  Ingen behöver egentligen skumma igen dokumentet, de kvantitativa studierna talar sitt tydliga språk. För att utvidga din analys kan jag bidra med en egen studie som använder samma metodologi. Som mina resultat nedan visar så har regeringens vilja att sammankoppla regeringen med insatser ökat med över 100%. Deras agenda är glasklar, de vill få allmänheten att tro att alla män slår kvinnor och att regeringen genom sina insatser är mer handlingskraftiga än vad de i själva verket är. Nu är frågan var vi kan få våra studier publicerade, etablerad media kommer förmodligen inte våga sätta dessa kontroversiella upptäckter i pränt. Ser fram emot ett fortsatt gott samarbete.

  1999
  Insatser: 68
  Regeringen: 182
  Kvot: 0.37

  2005
  Insatser: 133
  Regeringen: 172
  Kvot: 0,77

  2011
  Insatser: 55
  Regeringen: 66
  Kvot: 0,83

 13. Johan Franson skriver:

  @Pär:

  Tack för ditt bidrag Pär, denna forskningsgren utvecklas med stormsteg! :-)

  Mitt mål med detta var mest att väcka intresse för dessa lite mer tunga, men viktiga dokument. Jag har faktiskt kikat i dokumenten för att se till att jag inte är helt ute och cyklar.

  Jag var faktiskt inne på din kompletterande slutsats redan i min första ansats inom detta nya brännhete ”forskningsområde” .-)

  http://www.pellebilling.se/2012/03/textanalys-klar-av-jamstalldhetspolitiken/

  Där jag sammanfattade: ”Kvinnor ger inte tillräckligt med skatteintäkter. Män ägnar sig åt våld, och är generellt ett problem. Familjen förekommer inte som begrepp. Generella frågor som energi, miljö, etc. måste särbehandlas efter kön. Och den enda som kan rädda oss är staten.

  Så din insatser / regeringen kvot är nog väldigt relevant.

 14. per hagman skriver:

  @Johan Franson:

  Johan o Pær.

  Skriv gærna en expolativ transumtion av era stuider på akt område …gærna som en artkel hær på PB bloggen.

  Vad kommer finansieras + Kostnader ?

  Per Hagman

 15. Mattias skriver:

  Mycket intressant Johan! Tack! Är själv statistik-intresserad och den här typen av hårda fakta är mycket användbar för att visa på den hårdare ton som vuxit fram samt att man lägger alltmer tid på att racka ner på männen och allt mindre på att lyfta fram kvinnorna. I förlängingen kanske vi kan börja diskutera misandrin som växer.

Google