Innehållsrik månad som gått

27 mars 2012, av Pelle Billing

Aktiviteten har varit fortsatt hög på bloggen den senaste månaden. Här är ett axplock av viktiga händelser:

 • Månadens mest omtumlande händelse var en pubträff i Stockholm som jag och Pär Ström ordnade. Förutom cirka 40 personer som intresserar sig för våra bloggar, dök det upp cirka 80 stycken ”motdemonstranter” som ville diskutera jämställdhet med oss. Även tre journalister dök upp.
 • Kort därefter tog Pär Ström en timeout från Genusnytt. Han har slitit hårt i flera år med att ifrågasätta svensk jämställdhetspolitik, så jag tror vi alla unnar honom mer tid till familjen och företaget.
 • I DN anklagade mig Ann Heberlein för att ge uttryck för rädsla och förakt för kvinnor. Dock kunde hon inte stärka sitt påstående med ett enda citat. En vecka senare kunde alla följa på Twitter hur hon fick ett psykiskt sammanbrott. Bloggen önskar henne ett snabbt återhämtande (obs, ingen ironi).
 • Nya skribenter har tillkommit på bloggen: Johan Franson, David Holman och Rutger Stjernström. Genom att klicka på namnen kan du se vilka artiklar de skrivit hittills. Kom ihåg framöver att titta vem som skrivit när du läser ett inlägg!
 • Jämställdhetspodden, med Pelle Billing och Hannah Lemoine, har debuterat. Fler avsnitt följer!
 • Medborgarförslag om jämställd verksamhet mot våld i nära relationer har behandlats i Malmö och Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd. På båda ställena togs de på allvar, vilket är en indikation på att pågående projekt gör nytta i ett flertal svenska kommuner.
 • Pressbilder har tillkommit (tack Gustaf Pak!), kommentarsfunktionerna har förbättrats (tack Andreas Nurbo!) och i helgen räddade Matte Matik sajten när databasen kraschade (tack Matte!).
 • Mariel Asklund och NinniTokan har gästbloggat, och gett exempel på hur tänkande kvinnor som är intresserade av jämställdhet söker nya lösningar, bortom de platta slagord vi ser i politiken och media.

Som synes är det full fart framåt som gäller.

Samtidigt är läget bekymmersamt vad gäller svensk jämställdhet. Politikerna fortsätter i samma gamla hjulspår, där män kategoriseras som våldsamma förövare och kvinnorna måste förvärvsarbeta mer för att accepteras. I media trummas budskapet om 50/50-fördelning av män och kvinnor ut som det enda riktiga och det enda rättvisa.

Nu när Pär Ström tagit timeout behövs denna blogg mer än någonsin. Om du vill stödja förändringen, utan att behöva gå ut med ditt namn eller ge av din tid, så överväg att ge en månatlig sponsring (eller en engångssumma).

Det ekonomiska stödet från frivilliga medborgare är oerhört viktigt för att driva förändringsprocessen framåt. Även små tuvor kan stjälpa stora lass. Ge ditt stöd genom någon av följande kanaler:

 • Bankkonto SEB 5303-0032507
 • Plusgiro 31 17 80-1
 • Kreditkort via donationsknappen till höger. Du behöver inte ha Paypal för att använda den!
Etiketter:  

28 kommentarer på “Innehållsrik månad som gått”

 1. Urban skriver:

  Härligt och vad duktiga ni är! Kör hårt :-)

 2. Lilldjupa skriver:

  Jag funderar på vad den ekonomiska donationen ger? Hur hjälper den dig att blogga? Var går pengarna?

 3. Taste in men skriver:

  Var det pga hennes illa genomtänkta påhopp på billing och ström som gjorde att hon psyka ur?

 4. BekeZeke skriver:

  @Lilldjupa: @Lilldjupa: Gud vad det ska tjatas om detta.. Det är ju banne mig en heltidstjänst som Pelle håller på med, förstår inte folk hur mycket tid det tar att driva ett sådant här omfattande, väl underbyggt arbete och bloggande..! Det går oerhört många skattemiljoner i bidrag till kvinnofrågor varje månad och sådana som Pelle som driver ett äkta jämställdhetsarbete får inte en enda krona. Desto mer man jobbar med och hänger sig åt ett sådant här arbete/bloggande, desto mindre pengar blir det i kassan var månad – det är bara enkel logik. Risken är väl snarare att folk som Pelle ger upp eftersom jag kan tänka mig att det är svårt att få ihop till hyra o mat varje månad…
  Gör nu det enda rätta, skänk en slant ♥

 5. S skriver:

  Så enligt Sveland så vill Pelle ha en fru som lagar maten åt honom?

 6. Hugo skriver:

  Trots att Sveland och hennes AFA-relaterade aktivister lyckades tysta Pär Ström tycks hon fortfarande inte må bra. Konstigt att hon redan förträngt den konstruktiva dialog hon hade med Pelle Billing. Ska man dra slutsatsen att det inte lönar sig att vara konstruktiv med feminster? Det vore synd tycker jag.

 7. jimmy skriver:

  Jag skulle vilja läsa mer om Heberlein sammanbrott, det är intressant att se hur sådana utspel och dess mptreaktioner påverkar människan, Sveland skulle frågas om hon kan ställas som ansvarig för Heberliens sammanbrott då det var hon som satte bollen i rullning

 8. Taste in men skriver:

  Skummade igenom svelands slutreplik. Riktigt överdriven. Upp tonar bilden av en riktigt långsint rättshaverist som förvränger verkligheten, som vill vinna alla strider genom att fortfarande försöka kleta ihop antifeminister med rasister.

 9. Kristian skriver:

  Pär Ströms beskrivning av pubträffen:
  ”Plötsligt fanns Maria Sveland där, alltså hon som liknade mig vid Anders Behring Breivik i en artikel i DN Kultur. Hon ville prata med mig, vilket jag tyckte kunde vara intressant. Maria frågade mig vad som hade fått mig att från början ge mig in i genusdebatten, vad som drev mig. Jag svarade att det var en lång process, till stor del baserad på stigande irritation över de många kollektiva anklagelser som under många år haglat över gruppen män (som jag ju tillhör). “Vi får hela tiden höra att män slår, män våldtar, män startar krig”, exemplifierade jag. “Gör de inte det då?”, frågade Maria Sveland omedelbart.”

  Sveland menar att Pär svarar på frågan varför han hatar feminister:
  ”När jag till slut hamnade bredvid Pär Ström tog jag tillfället i akt och frågade varför han hatar feminister.

  På sin blogg återger Ström vårt samtal med egna ord:

  ”Jag svarade att det var en lång process, till stor del baserad på stigande irritation över de många kollektiva anklagelser som under många år haglat över gruppen män (som jag ju tillhör). ’Vi får hela tiden höra att män slår, män våldtar, män startar krig’, exemplifierade jag.” ”

  Hederlig argumentation på DN debatt!

 10. NinniTokan skriver:

  @Lilldjupa:

  Allt arbete sker ideellt och de enda inflödet av pengar är dessa ekonomiska donationer. Liksom alla andra måste Pelle ha mat på bordet och pengar till hyra. Dessutom reser han en del tillföljd av arbetet här.

  Donationerna är liksom Pelles enda lön, får han inte in det så tvingas han återgå till sitt yrke för att täcka sina behov. Detta är helt för stort och för mycket arbete för att kunna bedrivas som fritidssysselsättning, han jobbar mer än heltid med detta.

  Jag tror det är vanligt att man tänker att ”någon annan” donerar så han får så det räcker… men om många tänker ”någon annan”, så kanske Pelle inte kan bedriva bloggen alls.

  Så svaret är Bloggen är det man får för pengarna.

 11. Taste in men skriver:

  Känns som om Pär Ströms beskrivning är det korrekta. Han säger att han inte är antifeminist utan jämställdist. Skulle han fått frågan ”varför hatar du feminister?” tror jag nog han skulle fattat att det kommer att användas mot honom vid ett senare tillfälle.

 12. Taste in men skriver:

  Nu blev det iofs så, men jag anar att sveland förvrängt verkligheten lite.

 13. Törnrosa skriver:

  NinniTokan: Ursäkta mig men tvingas att återgå till sitt yrke?

  När jag tar på mig speciella glasögon så kommer jag inte ifrån att efter vad jag sett och varit med om på nätet så är behovet skriande stort efter just Pelles yrkesspecialitet.
  mvh

 14. NinniTokan skriver:

  @Törnrosa:

  Ja, det är inte svårt för honom att få jobb. Har jag påstått det?

  Det är uppenbart att detta är hans val i livet, eller hur? Jag tror han tagit det valet för han anser sig kunna göra mer för människor så här än i sitt yrke. Och jag håller med honom i det.

  Jag är tacksam för att Pelle gör detta val.

 15. Törnrosa skriver:

  NinniTokan: Pelle får göra precis vilka val han vill i livet. Jag håller inte med honom och jag går inte emot honom.

  Som vanligt var det balans jag var ute efter. Ordet tvinga som du använde störde mig. Det gäller en exklusiv, dyrbar utbildning som är få förunnade att gå igenom och den tar lång tid också, så man har gott om tid att att hoppa av om man inte trivs.

  Nu är jag övertygad om att Pelle vet precis vad han gör och varför. mvh

  PS: Pelle jag bara älskar din ändringsfunktion. Ha det bra

 16. Taste in men skriver:

  För övrigt undrar jag vart sveland och co ser allt detta hat. Vad jag sett så existerar inte det på pelle billings blogg. Det finns på Pär Ströms blogg, men det är ju uteslutande feminister/antijämställdister som gått loss i kommentarsfälten. Kolla de två senaste inläggen. Det riktigt dryper av skadeglada typer. Så, visst det existerar ett hat, men det kommer inte från billing eller ströms anhängare.

 17. Lilldjupa skriver:

  Jag ville inte göra ngn upprörd, bara en fundering! jiis. Men tack för alla svar.

 18. Joel Johansson skriver:

  Tack för gott arbete, men tycker nog att du passerar gränsen när du skriver om Heberleins privata hälsa. Relevant?

 19. NinniTokan skriver:

  @Lilldjupa:

  Jag blev inte alls upprörd:)
  Frågan var ställd lugnt och sansat, du gjorde inget fel. Man får fråga:)

  @Törnrosa:
  Jag förstod att du reagerade på ordvalet. Du lägger en annan laddning i ordet än jag gör.

  Det gäller en exklusiv, dyrbar utbildning som är få förunnade att gå igenom och den tar lång tid också, så man har gott om tid att att hoppa av om man inte trivs.
  Ja, det är det. Men jag anser att varje individ är fri att forma sitt liv och ändra väg när som helst i livet. Pelle har mer än en gång fått höra för sin ”fina utbildning”. I min åsikt är det dålig respekt för honom och hans livsval.

  Som läkare hinner han med typ 3 patienter i timmen. Hur många når han här?
  Så här skrev en kille i en kommentar hos mig:

  Inte undra på att jag och många andra mår skit… ibland. Är sjukt glad över att jag lyckades ta mig igenom skolan innan den genomsyrades totalt av skruvade idéer.

  Tack för personer som du Ninni! :)

  Hur många som ”mår skit” hjälper Pelles bloggande? Jag vet vad ”mår skit” kan medföra för hälsan. För mig, som jag ser det, så är detta ren förebyggande hälsovård i ett samhälle som är totalt sjukt. Och han når långt fler än 3 ”patienter” i timmen så här.

 20. Törnrosa skriver:

  NinniTokan: ”Som läkare hinner han med typ 3 patienter i timmen. Hur många når han här?”

  Den specialitet som jag menar tar max en patient i timmen skulle jag tro.

  I det gökbo som nätet utgör får vi inte veta utfallet. Vi vet inte, utom extremfallen, vilka som verkligen är sjuka. Just nu pågår ett extremfall på en annan blogg. En människa, som med rätta, blivit avstängd på många bloggar – bl a denna, så jag vet inte riktigt hur pass bra den hjälp är som du menar pågår.

  På nätet vet du inte vem du hjälper och mot vad. En massa nick bara, som kan vara precis vad som helst från sjuka människor eller sabotörer till vanliga friska människor som bara vill retas eller debattera. Klart att en del blir hjälpta, men lika självklart är att många inte blir det.

  Från min sida finns inte mer att säga i det här fallet. Solen väntar på mig och vovven. Ha det bra

  PS. Vill bara tillägga att det skulle vara direkt förkastligt och oetiskt om Pelle skulle köra någon form av behandling av människor på nätet.
  I mina ögon uppför sig Pelle perfekt när han stänger av debattörer, som i fallet jag nämnde ovan..

 21. Pelle Billing skriver:

  Till er som undrar så handlar just donationerna om skillnaden mellan att driva en aktiv, välskriven, researchad sajt som utmanar rådande syn på jämställdhet, och en mer sporadisk hobbyblogg. Det handlar också om att ha tid och resurser att resa till möten, pubträffar samt som i dag kunna skriva en snabb (men genomtänkt) replik på Newsmill.

  Fler och fler personer i media pratar om mig, om bloggen och indirekt om Jämställdhet 2.0. Om vi ska kunna rida på den vågen behövs ett minimum av resurser, så är det bara.

 22. Gonzo skriver:

  ”Förutom cirka 40 personer som intresserar sig för våra bloggar, dök det upp cirka 80 stycken “motdemonstranter” som ville diskutera jämställdhet med oss.”

  Herregud. Känner dom sig sååå hotade? Hur gamla är dom egentligen?
  Deras beteende, argument och reaktioner får mig att tänka på 11-13 åringar.

  Jag blir inte förvånad om dom kör med ”hatar ni kvinnor”-kortet, när det i själva verket är männens situation som vi försöker lyfta fram samtidigt som vi kritiserar feminismen.

 23. Abbe skriver:

  Man borde dra ihop en gemensam slant och insats till att trycka upp något tiotal tusen flygblad med mansinformation, vägledning, kontakt & blogguppgifter och som någon innan nämnde dela ut efter (eller före) tex fotbollsmatcher. Jag tror att man hade tjänat på att precisera och försöka samla krafterna till något sådant. Summan och arbetsinsatsen vi pratar om här är inte särskilt stor men resultatet och genomslagskraften skulle troligen bli det. Vad mansinformationen skulle innehålla har jag många ideer kring. Kort och sammanfattat men genomträngligt och oförglömligt. Jag uppskattar att jämställdismen (dvs kvinno & mansfrågor) har mångdubbelt större potential än feminismen.

  ”Tyvärr” är alla kvinnofrågor redan så upplysta och ingrodda i vårt avlånga rike att jämställdismen för mig till en början endast kan handla om mansfrågor, hur gärna jag än hade velat ta upp även kvinnofrågorna.

 24. Pelle Billing skriver:

  @Abbe: Om man vill satsa på ett projekt går det alltid att kontakta mig. Jag vill stödja många projekt, inte bara de jag startar själv.

 25. Joakim skriver:

  Pelle, byt bank till Länsförsäkringar så slipper du betala månadsavgift!

 26. Jenny Kristiansson skriver:

  ”och kvinnorna måste förvärvsarbeta mer för att accepteras.”

  Ja Gud ja. Män betalar ju 2 miljoner kronor i överflödiga skattepengar som aldrig kommer dem till glädje. Vad gör vi kvinnor? Tvättar och byter blöjor? Klart vi kvinnor måste förvärvsarbeta mer. Och männen tvätta mer och byta fler blöjor om skillnaden ska jämnas ut.

  Det är så jag kortfattat har uppfattat hela grejen med Jämställd 2.0

 27. Johan Franson skriver:

  @Jenny Kristiansson:

  ”Det är så jag kortfattat har uppfattat hela grejen med Jämställd 2.0 ”

  Det är nog så du ska uppfatta den officiella jämställdhetspolitiken. Där handlar det mycket om att få ut kvinnor i förvärvsarbete. Alla, oberoende av vad individen själv kan tänkas vilja.

  Jämställdhet 2.0 handlar om att man kanske kan få välja detta själv till högre grad, det kanske t.o.m är så att staten inte ska in och peta på den detaljnivån i människors liv.

Google