Grattis på internationella kvinnodagen!

08 mars 2012, av Pelle Billing

Idag är det Internationella kvinnodagen. Passa på att gratulera en kvinna i din omgivning!

Någon som tänker fira på något speciellt sätt?

Själv skickar jag ett stort grattis till alla kvinnor!

 

55 kommentarer på “Grattis på internationella kvinnodagen!”

 1. AV skriver:

  Absolut grattis!

  Sen får vi se om lyckönskningen returneras 19 november. Något säger mig att vissa organisationer inte kommer springa benen av sig då, med motiveringen att alla andra dagar ät mäns dagar.

 2. Matte skriver:

  Grattis alla kvinnor.

  Jag undrar om alla dagisbarnen i Visby får semlor idag eller om pojkarna får skorpor som ifjol? ;)

 3. Bashflak skriver:

  Matte, fettisdagen har redan varit. Förra året råkade den infalla 8 mars.

  Internationellt finns en hel del kvar att göra för kvinnors situation. Men man kan ju fråga vilka kvinnofrågor som finns kvar att jobba för i Sverige 2012? Feminismen har ju för länge sen gått i mål. Kvinnor har inte bara rösträtt, utan partilistorna varvas med varannan damernas. Det finns tvättmaskiner, diskmaskiner, bröst-pumpar, p-piller, fri abort, kommunala dagis, delad föräldraförsäkring och en massa andra grejer som kvinnorörelsen efterfrågat de senaste hundra åren. Lika lön för lika arbete är en realitet. Vilka mål finns kvar för svenska kvinnor att kämpa för, som inte grundar sig på kvinnornas personliga val?

 4. Sara skriver:

  Tack alla, vi återgäldar när tiden är inne:)

 5. Medborgare X skriver:

  Grattis alla kvinnor (förutom de av er som sympatiserar med radikalfeminismen och som därmed medverkar till att kollektivistiskt ställa kvinnor mot män och att sprida misandri i samhället)!

 6. Pether skriver:

  Ah, internationella feministdagen, dagen då det är extremt mycket manshat vart man än vänder sig.
  ‘Firar’ denna dagen genom att vara extra manlig och antifeministisk.

 7. Matte skriver:

  Vill egentligen inte släppa fokus från kvinnorna i denna tråd.

  Men Fredrik och Filippa ska ju skilja sig, jag tar för givet att Fillippa får hela barnbidraget. För Fredrik som är en man kommer bara att supa upp det.

 8. MarcusE skriver:

  Grattis alla underbara kvinnor, flickor, fruar fästmöar, tjej-”hens” o.s.v. Älskar er!!!!

 9. Roger skriver:

  Grattis alla härliga, underbara kvinnor som gör livet så mycket rikare!

 10. Mariel skriver:

  åh MarcusE! :-D tack.. =D älskar kärleksfulla meddelanden :-D

 11. FumikoFem skriver:

  Grattis? Vadå ”grattis”? Till vad?

  Vi säger inte ”grattis” till HBTQ-personer på Pride, eller andra grupper på deras dag. Detta är inte mors dag. Okej?

 12. Mariel skriver:

  Pether: det är ingen feministdag.. det är kvinnodagen. Men jag håller med dig, såg nyss en rätt aggro kommentar på twitter … men bemöt hat med kärlek istället =D kram

 13. AV skriver:

  FumikoFem
  Grattis av samma skäl man kan gratta någon på deras namsdag eller födelsedag. För att du finns, för att du denna dag kan känna att vi andra bryr oss lite extra om dig.

  Man kan dra in klorna ibland. Om du bemötte världen lite mer välvilligt, utan att direkt märka andras ord och leta fel, kanske världen ler lite mer mot dig också.

  Kram!

 14. Roger skriver:

  Fumikofem
  Tvärtom, jag betraktar kvinnodagen som en motsvarigheten till mors-dag, en dag att hylla alla underbara kvinnor i min omgivning. Precis som jag betraktar mansdagen som en dag att hylla alla underbara män i min omgivning.

  Jag vet att feminister gärna vill utnyttja dagen till att göra politiska poänger, men sånt bryr jag mig inte om. Mitt fokus är på den mänskliga aspekten.

 15. Rick skriver:

  Jag kan inte låta bli att vara lite småelak en sådan här dag. Denna dag brukar nämligen tidningarna vara extra oläsliga.
  Allvarligt talat undrar jag om inte intelligenta kvinnor kunde försöka ändra på inriktningen på kvinnodagen genom att börja tala om kvinnor som handlande subjekt i stället för passiva offer för än den ena än den andra orättvisan.
  Idag talas det för femitelfte gången i media om hur kvinnor ska lyftas fram, stöttas, hållas kvar, kvoteras och baxas in överallt. Min erfarenhet av kvinnor i min näromgivning är att de är fullt kapabla till att agera på eget initiativ, ta ansvar, träffa svåra val, ta konskevenserna av sina val, tänka logiskt och i allmänhet vara intelligenta, så jag vet inte var media hittar alla dessa passiva, viljelösa, gråtmilda, halvintelligenta figurer som vi ska tycka så fruktansvärt synd om.
  Dessutom tycker jag att åtskilliga problem som diskuteras en sådan här dag är kvinnors beteende gentemot andra kvinnor, som av någon besynnerlig orsak läggs männen till last. Det är i allmänhet inte männen som tvingar in kvinnorna i någon snäv könsroll, utan kvinnokollektivet. Det är det här framtidens kvinnodagar borde ta fasta på.

 16. Jax skriver:

  Härmed utropar jag den 9:e Mars till Riktiga Jämställdhetsdagen. Så kan internationella kvinnodagen få självdö och eventuella vettiga aktiviteter flyttas fram en dag.

 17. FumikoFem skriver:

  AV:

  Jag drog inte ut klorna, jag undrar vad dom politiska tankarna är. Det är ingen mors dag detta.

 18. Lasse skriver:

  Själv är jag ingen förespråkare av varken internationella kvinno eller mansdagar. Enligt min mening är det förlegat och skapar bara friktion och polarisering mellan könen.

  För övrigt räcker det med att öppna några dagstidningar för att få en våg av lögner, propaganda och misandri över sig. Det står även fullständigt klart att feministerna kapat den här dagen.

  Inför en dag där man skall värna om varandra istället.

  Slutligen skickar jag massor med kärlek och kramar till alla, oavsett kön.

 19. FumikoFem skriver:

  Roger:

  Är du medveten om vad denna dag egentligen handlar om och hur den kom till? Det är personer som du som försöker göra en poäng av denna dag som inte är dess syfte. Politik är syftet med dagen. Feminister gör alltså precis det som dagen är tänkt för, inget annat.

 20. Roger skriver:

  FumikoFem:
  Du missförstår mig. Jag är inte omedveten om vad du talar om, jag STRUNTAR medvetet i det.

  För MIG är detta en motsvarighet till morsdag. Vad andra gör med denna dag är deras ensak, det bryr inte jag mig om.

  Wikipedia:
  ”Sedan 1978 finns 8 mars med som internationell kvinnodag på FN:s lista över högtidsdagar. I och med FN:s ”erkännande” kan man säga att den internationella kvinnodagen ändrades från att ha varit en socialistisk kampdag till en opolitisk högtidsdag, men hur man firar den varierar mycket mellan olika länder. På flera håll har den mist sin politiska innebörd och istället blivit en dag då män uppmärksammar eller uttrycker sin kärlek till kvinnan, i samma anda som mors dag eller alla hjärtans dag. I andra länder har dagen kvar sin politiska prägel då man fokuserar på kvinnors kamp för lika rättigheter och på den ojämställdhet som råder i samhället.”

 21. Jenny Kristiansson skriver:

  Wooohooo stort GRATTIS till alla kvinnor världen över. Hoppas ni kvinnor i alla fattiga länder en dag kan sätta på tvättmaskinen och därefter öppna en bok (eftersom ni då alla kan läsa) under tiden som den gör jobbet :-) Eller varför inte ett kylskåp fullt med mat, eller vatten i en kran (så man slipper gå flera km för att hämta vatten). Och framför allt önskar jag er ett jämställt sexliv :-D

 22. FumikoFem skriver:

  Roger:

  Men då är det ni som förstör dagen, inte vi feminister som gör något fel.

 23. Mariel skriver:

  Men varför kan man inte se det lite som ”mors dag” SAMTIDIGT som ”nu ska vi försöka förändra världen” typ? :-O

 24. Roger skriver:

  Fumikofem:
  Vem uttöver dig har pratat om att någon gör fel? Inte jag i alla fall.

  ”Förstör dagen”?

  En dag i kärlekens och uppskattningens tecken är inte att förstöra en dag som feminister gärna gör till en misärens dag. Se det kompensatoriskt om du så önskar. ;)

  Jag tänker inte debattera detta med dig här. Spendera dagen som du vill, så gör jag det samma.

  Stor kram och grattis på internationella kvinnodagen! :)

 25. NinniTokan skriver:

  FumikoFem
  Grattis? Vadå “grattis”? Till vad?

  Vi säger inte “grattis” till HBTQ-personer på Pride, eller andra grupper på deras dag. Detta är inte mors dag. Okej?

  Vilken tur att inte ni ”HBTQ-personer på pride” bestämmer agendan för alla oss andra då.

  Jag uppskattar att bli grattad på kvinnodagen av mina vänner här. Jag är stolt över att vara kvinna och tänker fortsätta med det.

  Uppskattar du inte deras grattis, titta åt andra hållet och låt oss som gärna gratulerar varandra/mottar varandras grattis göra så ifred. Allt behöver inte vara i din eller min smak.

 26. Rick skriver:

  @Jenny Kristiansson

  Jag hoppas liksom du att kvinnor världen över ska kunna låta tvättmaskinen göra jobbet. Då kan det vara skäl att stanna upp och fundera på frågan vilka som utvecklat tvättmsakinen och annat som förenklat kvionnors vardag? Electriciteten som driver tvättmaskinen? Å andra sidan brukar ju feministerna hävda att män bara släpper ut en massa koldioxid, så elen kanske vi kan glömma.
  Jag har än så länge aldrig begripit varför män brytt sig om att utveckla alla dessa apparater som frigjort kvinnorna från monotona sysslor, för enligt feministisk teori ska ju alla män bara kämpa för sin maktposition i samhället. Den makten hade nämligen varit lättare att behålla utan tvättmsakiner :)

 27. NinniTokan skriver:

  Mariel:
  Men varför kan man inte se det lite som “mors dag” SAMTIDIGT som “nu ska vi försöka förändra världen” typ? :-O

  Precis. Och varför kan man inte acceptera att saker är olika för oss eftersom vi är olika som individer utan att tala om för oss att vi ”förstör dagen” om vi inte gör på ”rätt” vis.

  Jag avskyr att bli rättad av folk som berättar att mitt sätt är fel sätt. Det är sånt trams jag levt med i hela mitt liv och det är inte okej. Intolerans, ut genom dörren, tack!

  (Ja, nu blev jag arg. Men det är inte så ofta va?;) )

 28. Roger skriver:

  Ninnitokan:

  <3

  Edit:
  Haha, det var tänkt som ett hjärta, inte en glasstrut.

 29. Medborgare X skriver:

  Rick!

  Förvånansvärt nog så är inte alla tidningsartiklarna extra oläsliga idag. Det finns ett och annat guldkorn, som denna av Rebecce Weidmo Uvell:

  http://www.aftonbladet.se/debatt/kronikorer/rebeccaweidmouvell/article14490744.ab

 30. Roger skriver:

  Mariel:
  Jag fattar inte den, vad är poängen?

 31. NinniTokan skriver:

  (så, nu har jag duschat. Så nu är jag lugn och glad igen;) )

  @ Roger <3

  @ Medborgare X
  Som företagare blir jag bara förbannad. Jag driver inget kvinnligt företag och jag är absolut inte en företagerska. Jag är företagare. Jag driver ett företag. Punkt. Jag trodde faktiskt att vi kommit längre i det här landet, som slår sig för bröstet och pyser av stolthet så fort ordet jämställdhet nämn

  Vilken kvinna! :D

 32. NinniTokan skriver:

  Roger:
  Var det på allvar att du inte förstod den?

  Den ska föreställa ”omvända roller”… för i vissa feministers värld så gör ”män” sådär. Jag vet inte var dom letar upp männen dom möter, för dom männen är då inte av samma art som dom män jag möter i mitt liv.

 33. Jack skriver:

  FumikoFem,

  ”Grattis? Vadå “grattis”? Till vad?”

  Till att du fått leva ditt liv i ett land där hälften av befolkningen arbetat som slavar för dig och samtliga samhällsinstitutioner rullat röda mattan framför dina fötter hela livet och sätter dig före 50% av befolkningen på basis av ditt kön. Grattis också till en massmedial kutlur som hyllar dig för vad du är på daglig basis och rent allmänt trycker ner hälften av dina konkurrenter i samma veva. Grattis också till att du sluppit vara medveten om detta under större delen av ditt liv.

  Grattis Sveriges kvinnor. Ni är de vita i Sydafrikas apartheidsystem och arierna i 30-talets Tyskland. Grattis till er alla! Ni fick rätt tid och plats att födas i för att ha det fabulous, väl värt ett stort grattis!

 34. Roger skriver:

  Ninnitokan;
  Jag är helt allvarlig, den är oförståelig för mig.

  Du menar att den är tänkt som en ”spegel”? Att hon bygger strippen på en ”förkunskap” som vi alla delar om att män brukar be kvinnor att prata med deras kukar, eller vad?

  Finns det någon koppling till internationella kvinnodagen?

 35. Jack skriver:

  Roger,

  ”Jag är helt allvarlig, den är oförståelig för mig.”
  Teckningen ska väcka igenkännandekänslor hos någon typ av publik som därmed gillar den. Du är inte den publiken men som detta kan du förstå den ändå.

  ”Finns det någon koppling till internationella kvinnodagen?”
  - Köns-fokuset (såväl anatomiskt som socialt och biologiskt) i teckningen är kopplat till ett könsfokus som är kvinnodagen.
  - Kvinnan i teckningen är frigjord och normblind i hennes sexuella framhävanden. Frigjordhet och normblindhet är också kopplat till kvinnodagen som frihetsrörelse och normbrytare.
  - Dessa kopplingar är igenkänninsgkopplingar och ska få dig att känna gillande trots att de inte framför något av intellektuellt värde. Kanske därför du ställer dig frågande?

 36. Mariel skriver:

  Roger: Hon gillar inte att han säger ”grattis” (antar jag) och svarar på ett sätt hon upplevt att män svarat henne, när de vill vara spydiga? Jag vet inte helt faktiskt.

  Det som är kopplingen (som Jag ser det) är just att hon blir pissed off för att han säger grattis… som många blir idag…

 37. Jack skriver:

  Ninnitokan,

  Att det skulle handla om ”omvända roller” av tycker jag är ett fräckt antagande. Som Roger och även du själv så känner jag inte igen det som det. Ändå väljer du att anta detta? Var och en göra sina associationer, du har gjort din till omvändaroll-uppritandet som inte stämmer. Jag gör inte associationen till omvändaroll-uppritanden som inte stämmer utan fokuser på vad den är. Men en teckning är vad den är dock och vad den inte är genom aktivitetsväckande i betraktarens hjärnor. Inget rätt inget fel. Ett syfte och effekt är ibland att vara konstig och mångtydig för att att skapa uppmärksamhet. Det är onekligen en teckning som ”djävlas med kön” på kvinndagen iaf, vilket känns bekant.

 38. JustMe skriver:

  Roger:

  ”Jag är helt allvarlig, den är oförståelig för mig.”

  Kvinnor är inte helt lätt att förstå sig på…

 39. Louise Aston skriver:

  Ja, Grattis också till Fumikofem!

  Finns det inget positivt tycker du, att du lever i ett land där kvinnor och män sedan länge har samma lön för samma jobb?

  Ett land där misogyni är lika oacceptabelt som homofobi? Där den största nationella festivalen i hela landet är PRIDE, där HBTQ-personers rättigheter hyllas?

  Ett samhälle där ditt eget predikament ses med stor respekt, även på bloggar som är djupt kritiska mot feminismen?

  Det du skriver ger mig en känsla av utmattning. Politiken skall skruvas åt hårdare, polemiken skall vridas några varv till, dualismen skall accentueras ytterligare. ”Heterohatets dag” osv. Den vita mannen, gärna medelålders, skall hatas. Hatet är politiken. Det stannar inte vid att den heterosexuelle mannen inte har något alls emot HBTQ-personer – att hela kulturen är både tillåtande och uppmuntrande. Nej, det skall skruvas vidare till att själva heteronormen är ondskefull.

  Feminismen har blivit hatets ideologi.

  Det är detta du verkar stå för? Jag undrar, måste du hata för att förtydliga att det du lämnade är något som är så dåligt att du aldrig någonsin vill återvända?

 40. Roger skriver:

  Jag försökte inte vara obstinat, och jag tackar för alla förklaringar. Jag brukar inte ha några problem att förstå hennes teckningar, de är ett sällan avancerat flirtande med feministisk teori.

  Jag förstod givetvis att hon ville säga något om ”manssamhället” men jag vet inte exakt vad, och om att det är fel att säga grattis på kvinnodagen a al Fumikofem; men jag saknade ett VARFÖR, och det gör jag fortfarande.

  Jag tror nog att de flesta missar detta, så jag skulle säga att det är en misslyckad teckning.

  Så på din ursprungsfråga, Mariel, vad jag tycker om teckningen, blir mitt svar; Meh. Den är för taffligt utförd för att vara provocerande.

 41. bububu skriver:

  Mariel:

  Jaha…! Jag trodde hon bara ville bli slickad.

 42. NinniTokan skriver:

  Jack
  Roger frågade varvid jag gav mitt svar. Givetvis kunde jag ha formulerat mig tydligare i att det var just min tolkning, som bygger på min förförståelse av feminism. My bad.

  Roger:
  Jag saknar också ett varför, men det kan vi leva med:)

 43. Onkel Kostja skriver:

  Den 4 oktober kommer jag att gratulera alla kanelbullar på kanelbullens dag!

 44. Erik Jämställdhet skriver:

  Varje dag är en kvinnodag (liksom en mansdag) Och n är alla lika älskade och behövda idag som vilken dag som hälst. Fast det är alltid trevlig att visa detta lite exta tydligt en dag som denna.

  Grattis, alla kvinnor, tjejer, flickor, gummor, damer, tanter, kärringar, vare sig ni cis eller trans eller vad som hälst. GRATTIS!

  ,,, ( _ _ ) ,,,

 45. JockeH skriver:

  Och 5 oktober så ska ni gratta mig.

 46. Julia skriver:

  Internationella Kvinnodagens poäng är inte riktigt att fira, utan att ta en dag för att på riktigt uppmärksamma de svårigheter som kvinnor möter bara för att de har ett visst kön.

 47. Roger skriver:

  Julia:
  Vi har redan haft den diskussionen här i tråden.

 48. Jenny Kristiansson skriver:

  Rick

  Och under tiden som männen satt och funderade och uppfann saker och ting uppfostrade deras fruar nästa generation. Såg till att deras kläder var hela och rena, att hemmet kändes beboeligt, ingav trygghet och stöd osv. du fattar nog. Dessutom insåg nog männen till slut vilken fördel det är att komma hem till en fru som inte är totalt utarbetad efter flera dagars tvätt.

 49. Jenny Kristiansson skriver:

  Jack

  ”Grattis Sveriges kvinnor. Ni är de vita i Sydafrikas apartheidsystem och arierna i 30-talets Tyskland. Grattis till er alla! Ni fick rätt tid och plats att födas i för att ha det fabulous, väl värt ett stort grattis!”

  Jamen du Jack, kan inte du komma hem till mig en kväll? Jag ska nog få plats med dig i min ugn.

  Eller så skulle du kunna vara min lille kaffir, springa ärenden åt mig, laga the åt mig, fläkta mig när jag var varm, skjutsa mig på cykeln etc. Jag tror faktiskt du skulle gilla det.

 50. Patrik N skriver:

  För sent men ändå,

  Tack gud för kvinnor!!

 51. FumikoFem skriver:

  Roger:

  Det spelar ingen roll vad du anser. Det är en dag att uppmärksamma, en dag för kamp. Inte en mors dag eller något annat liknande. Det är ett faktum så sluta beklaga dig över feminister.

 52. Roger skriver:

  Jenny K:
  Jag håller med dig. Bägge könens roller har varit lika nödvändiga för att komma dit vi är idag.

 53. Mörker skriver:

  Jag gratulerade ingen och uppmärksammade på inget sätt denna helt överflödiga dag. Kvinnor i Sverige behöver inte fler rättigheter, utan färre.

  Värdelös dag för en bortklemad grupp gynnare och gnällspikar. Urk!

Google