Länsstyrelsen Norrbotten släpper följande goda nyhet:

Länsstyrelserna och Rikspolisstyrelsen har inlett ett samarbete som syftar till att hjälpa unga män och pojkar som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck. Fokus kommer att ligga på att sprida kunskap och skapa dialog med olika aktörer i samhället.

– Tidigare har man i huvudsak betraktat unga män och pojkar som förövare snarare än som brottsoffer i samband med hedersrelaterat våld och förtryck. Vår förhoppning är att synliggöra en problematik som har hamnat i skymundan, säger Juno Blom, utvecklingssamordnare på Länsstyrelsen i Östergötland.

Tänk hur enkelt det är att bry sig om båda könen! Det är bara att sluta låtsas som att pojkar och män inte kan vara utsatta.

All cred till Länsstyrelserna och Rikspolisstyrelsen som nu tar detta steg i rätt riktning!

Tipstack: Går till AV, som ofta skriver kloka kommentarer som uppskattas av bloggcommunityn.

Etiketter:  

22 kommentarer på “Glädjande att även pojkar och unga män ska få hjälp mot hedersvåld”

 1. Joel Johansson skriver:

  Fantastiskt trendbrott! Följ gärna upp mer vad detta leder till.

 2. Pelle Billing skriver:

  @Joel Johansson: Jag ska gärna följa upp det och om du eller någon annan i communityn ser vad som händer med detta får ni gärna tipsa! :)

 3. Mariel skriver:

  ”Tänk hur enkelt det är att bry sig om båda könen! Det är bara att sluta låtsas som att pojkar och män inte kan vara utsatta.”

  Instämmer verkligen!

  Skitbra! Fina pressbilder också :-)

 4. Sara skriver:

  Kan bara instämma – Äntligen!

 5. Mars skriver:

  Glädjande, absolut! Bra att man intresserar sig för hela problemet.

  Men för varje sådant beslut som tas finns ett stort gäng feminister som vrider händerna i förtvivlan, och förr eller senare framträder ett tungt namn antingen i media, men hellre bakom lyckta dörrar och förklarar att detta sätt, att inkludera pojkar i en hedersfråga, är ointressant, eftersom man genom ett sådant grepp inte tar hänsyn till patriarkala strukturerna.

  Det finns ett uttalat ointresse från feminister när det kommer till denna breddning eftersom det går emot deras ideologi. Det går tyvärr inte att komma ifrån.

 6. Access skriver:

  Det rör på sig ..

  Off-topic:
  Ikväll går det ett program på SvT Kunskapskanalen med namnet ”Kvinnors sexlust”.

  Beskrivningen av programmet lyder så här:
  ”Hälsa och medicin. Vi möter fem kvinnor i 60-årsåldern med en gemensam, prestigelös hållning till sina erotiska behov och vikten av att leva ut sin sexualitet. De ger sin syn på livet, kvinnorollen, åldrande kroppar och den lust som möter motstånd och fortfarande är tabu.”

  Är det någon som tror att motsvarande program om män skulle sändas?
  ”Hälsa och medicin. Vi möter fem män i 60-årsåldern med en gemensam, prestigelös hållning till sina erotiska behov och vikten av att leva ut sin sexualitet. De ger sin syn på livet, mansrollen, åldrande kroppar och den lust som möter motstånd och fortfarande är tabu.”

  Jag ifrågasätter verkligen om det är äldre kvinnors sexualitet som är tabu. Är det inte snarare äldre mäns?

 7. robjoh skriver:

  Gött jobbat!

 8. jimmy skriver:

  @access programmet verkar handla om äldee kvinnor som åker till afrika och skaffar sig älskare, när män gör likadant så blir dom bespottade

 9. Ligneto skriver:

  Hade en diskussion med några polare om detta för ett tag sedan… vi snackade om bortgifte… De sa att det var ett sånt kvinnoförtryck att kvinnor giftes bort mot sin vilja med någon de kanske aldrig träffat… då sa jag ”men gifts inte även mannen bort då? Speciellt i de fall då de inte sedan tidigare träffats”. Det vart hus i helvete kan jag ju säga xD

  ”Amen vafan det är ju mannen som är överhuvud så det är ju kvinnan som drabbas… mannen får ju bestämma över kvinnan osv osv osv…”

  Hur förändrar det det faktum att man blir bortgift med någon som man inte gillar eller ens känner?

 10. Anders Senior skriver:

  @ Ligneto!
  Klockrent, håller med till 100%!
  En fundering åt dina polare:
  Hur skall de respektera och ära varann när de är ihoptvingade?
  Spelar väl ingen roll om man är den som bestämmer eller inte, ingen av dem lär ju direkt vara nöjd med tillvaron i alla fall, och vem går den besvikelsen ut över………. Både som man och kvinna! Det om något är ju upplagt för både kränkningar och våld. Där har feministerna något att bita i om de nu menar allvar med sitt prat, istället för att debattera hens varande eller inte …….

 11. Pelle Billing skriver:

  @jimmy: Stämmer detta? Kan någon bekräfta?

 12. Ligneto skriver:

  @Pelle Billing: Satte på kanalen nu… ligger en gammal tant i en hängmatta tillsammans med en mörkhyad yngre (inte ung dock) man…

 13. Matte Matik skriver:

  Kors i taket! Man tror knappt det är sant! :)

 14. Matte Matik skriver:

  Apropå programmet på SVT K finns det att se här:
  http://urplay.se/168614

 15. jimmy skriver:

  @pelle ja, det handlade åtminstone om en kvinna som gör så, några utav dom visar inte vilka deras nya älskare är, de talar bara om att det är yngre

 16. David Holman skriver:

  @Pelle Billing: Bali dokumntären? Ja, det stämmer. Det är många kvinnor som gör detta tydligen, mest från Sverige och England om jag inte minns fel. Hade helt glömt bort denna dokumentär och hade ju tänkt se den för ett år sedan typ men det blev ju aldrig av.

  Och OnT: HALLELUJAH! Pojkar och män ska också få hjälp. En konstig ide enligt många men så självklar när man väl tänker efter!

 17. AV skriver:

  @David Holman: Det är inte Bali-dokumentären. Det handlar om tyska kvinnor i 68-generationen som nu blivit gamla. Vissa gör nu sexuell revolution 2.0, andra första gången. Det samhälleliga och kyrkliga trycket på tyska kvinnor i den generationen var nog lite hårdare än här. Tyska kvinnans tre K (Kirche, Küche und Kinder) var definitivt en realitet ganska länge. En av kvinnorna i programmet har hittat sig en yngre (40 år) kille i Afrika. Det problematiseras inte precis ur ett makt-perspektiv som man nog skulle göra med en 64årig man som blir ihop med en 40årig Thailändska. Skulle vara intressant om man kunde göra en dokumentär där en man på 60+ ogenerat säger att ”Kvinnorna i min ålder bara pratar om sina kroppsliga skavanker och sitt åldrande. Det intresserar inte mig. Jag vill ha en yppig kvinna med livslust och sug i blicken.” (En vändning på ett uttalande i filmen)

  On topic. Jag stötte på denna glädjande nyhet när jag läste om flygolyckan i Keb (Ställer in turen dit i sommar med grabben oavsett om man öppnar området igen). Intressant att man erkänner att man haft fördomar i ämnet och nu tänker ändra på det. Har svårt att tänka mig detta för några år sedan. Abbas kanske inte dog förgäves iaf, men det är ett högt pris att betala för att vissa människors ögon ska öppnas.

  Tack Pelle för att det uppskattas. Då fortsätter jag nog ett tag till.

 18. Aktivarum skriver:

  Det är definitivt på tiden! Egentligen så är detta inget att vara alltför tacksam för eftersom det mest påminner om hur Randy Newman när han väl fick sin Oscar efter 15 nomineringar på rad redan var något av ett dåligt skämt.

  Vi skall inte behöva vara tacksamma för att statliga myndigheter i ett land som påstås vara ett av världens mest jämställda – börjar bete sig jämställt.

 19. Matte Matik skriver:

  @Aktivarum: Ja, att man förvånas och blir glad över något som egentligen borde vara självklart säger en del om dagens samhällsklimat.

 20. Martin skriver:

  Jag och en klasskompis skriver just nu om ett fall där en son blev misshandlad av sin far, där jag tycker att händelsen kan rubriceras som hedersvåld. Ditt tips (samt AVs) kommer vara ett utmärkt tillskott i arbetet!

  Tack för tipset!
  (PS, vi läser socionomprogrammet)

 21. sven skriver:

  Alltid när det talas om flickor och nu pojkar i hederskulturer så talar man om deras fäder bröder och manliga kusiner män var är deras mödrar?
  Vad är hederskultur? Två företeelser finns alltid i den kulturen.Man har en kollektivistisk syn på släkten, individ och släkt är i ett och man har en extrem hora madonna syn på kvinnan.
  Alltså den kulturen finns inte bara hos islamska folk som det brukar framställas som den finns också hos många andra folk.

Google