Familje-BB stängs i Malmö, papporna får sova hemma

24 mars 2012, av Rutger Stjernström

Artikel av Rutger Stjernström.

I dag rapporterar Sydsvenskan och DN om förslaget att stänga familje-BB i Malmö efter sommaren. Istället för att sova med mamman och barnet får papporna åka hem efter förlossningen. Anledningen är att 31 miljoner kronor måste sparas.

I dagsläget kan kvinnor som går igenom en okomplicerad förlossning och som föder friska barn vårdas på familje-BB i Malmö där det finns personal till hjälp dagtid. Där kan även pappan sova över tillsammans med sitt nyfödda barn.

Efter sommaren stängs familje-BB och de åtta vårdplatserna flyttas till vanliga BB. Som regel innebär det tvåbäddsrum för kvinnorna, och papporna kan inte räkna med en sängplats.

Andreas Herbst, chef för förlossningen i Malmö, menar att med en pressad budget får den här typen av mjuka värden stryka på foten hellre än att man tar några medicinska risker.

Det är förstås riktigt. I den bästa av världar kan alla erbjudas allt men ständigt knackar den ekonomiska verkligheten på. I Helsingborg är familje-BB nedlagt sedan ett år tillbaka.

Framöver kommer par som väldigt gärna vill dela den första tiden tillsammans med barnet hänvisas till andra sjukhus, så som Ystad och Lund. Hittills har det inte varit så många som vill sova över.

Dock väcks en del kritik mot besparingen:

Om vi vill att papporna ska ta en aktiv del i barnens uppväxt ska vi inte utestänga dem, säger forskaren Eva Persson om förslaget att stänga familje-BB i Malmö.

Eva Persson har disputerat i medicinsk vetenskap, är barnmorska och ansvarig för barnmorskeprogrammet vid Lunds universitet.

Hennes forskningsresultat visar att pappan betyder mycket för mammans trygghet, och för barnets första tid i livet.

Första veckan efter förlossningen är pappan väldigt viktig för mamman. Våra undersökningar visar att det allra viktigaste för de flesta är att familjen får vara tillsammans.

Eva Persson tror att papporna kan känna sig bortstötta om de måste åka hem efter förlossningen och att mamman automatiskt får ett försprång i relationen med barnet. Försprånget kan vara svårt att ta igen menar Persson.

– Vi kan inte begära att papporna ska vara lika delaktiga när barnet växer upp om vi inte tillåter delaktigheten från början, säger Eva Persson, som inte är säker på att samhället sparar pengar på att dra ned på antalet platser på familje-BB.

Som man och blivande far kan jag emotionellt leva mig in i detta men samtidigt pratar vi om några timmar det första dygnet om man erbjuder tidig hemgång med snar uppföljning.

Några timmar kan inte äventyra hela föräldrarelationen, då är det något annat som är mycket mer fel. Persson har ändå en poäng. Att ta bort familje-BB är ett steg tillbaka utifrån mitt jämställdhetsperspektiv. Samtidigt är det inte överlevnad vi pratar om. Att diskutera förlossningsvård i Sverige och utvecklingsländerna hamnar på lite olika plan.

Glädjande i det större sammanhanget är att en fråga som är förknippad med pappor tas upp i både Sydsvenskan och DN. Väldigt glädjande är också att Persson, som både utbildningsansvarig för blivande barnmorskor och forskare inom fältet, ser pappan som en viktig del i familjen.

Samhällets gängse syn är annars att från den dag barnet kommer till världen är mannen i första hand är försörjare och kvinnan i första hand förälder. Förhoppningsvis är vi snart där att Sverige klarar av en mer komplex syn på kvinnor och män som BÅDE potentiella försörjare och förälder.

Etiketter:  

34 kommentarer på “Familje-BB stängs i Malmö, papporna får sova hemma”

 1. Jenny Kristiansson skriver:

  Stort GRATTIS Pelle!!! Visste inte att du ska bli pappa :-)

 2. Bashflak skriver:

  Han får väl fixa fjälla först. Det är Rutger som kommit till skott!

  ‘Lite längre in, lite längre in, ååh snälla doktorn lite längre in!’

 3. Mariel Asklund skriver:

  grattis än en gång RUTGER! :-)

  Jag undrar fortfarande, får papporna sova på golvet (om man tar med sig egen uppblåsbar madrass) eller på fotölj om de Vill?

 4. Mia. skriver:

  Ja, grattis! :)

  Kom ungefär till ”– Vi kan inte begära att papporna ska vara lika delaktiga när barnet växer upp om vi inte tillåter delaktigheten från början…” när jag tänkte nä men nu talar vi väl iaf ‘överkurs’ och i-landsproblem. Och det påpekades ju direkt efter tack och lov.

  Familjeplatser trodde jag bara reserverades för de med komplicerade förlossningar, de som måste stanna kvar. Jag trodde ‘regeln’ vid en okomplicerad förlossning var hemgång, och så kan alla ‘bonda’ i lugn och ro hemma. Jag menar det är väl en del av tanken med pappadagarna? Och om någon vill stanna iaf så finns det inget som säger att pappan inte kan spendera de första dagarna med barnet på avdelningen.

  Men ja det är bra att man ‘jämställer pappor’ i dessa sammahang. Samtidigt får jag mest känslan av att man vet att det i populistiskt syfte kan löna sig att dra fram ‘jämställdhetskortet” både här och där för att få gehör för just sin sak. För mycket riktigt. Om man inte lyckas få till ett jämställd föräldraskap om man ‘missar’ första dygnet så hänger det nog troligen på helt andra saker. Inte minst vilja men även automatisk vårdnad om sitt barn t ex.

 5. AV skriver:

  Mjuka värden som ”barnets kontakt med båda föräldrar” och liknande kan alltid förhandlas bort när budgetkniven skär. Därför tänker jag argumentera i reda pengar.

  Vid en förlossning förr fick pappan snällt vänta utanför förlossningssalen. Detta var kvinnornas domän och pappor var i vägen. Varje kvinna som låg i värkarbete servades av en eller två vårdbiträden. Dessa finns inte kvar, sedan pappan kommit in i salen. Nu är det ju pappan som stödjer, går med varma vetekuddar, fixar dricka, bara finns där som sällskap och observatör. Om det bara handlar om normalt värkarbete lämnas paret ensamma långa stunder. Det skulle vara intressant med en ekonomisk kalkyl på vad landstinget sparar i reda pengar. Då bör man också se paret som kommer in som ett team. Hon spelar givetvis forward, men med en bra backlinje kan forwarden göra ett bra jobb. Då är det viktigt med ett bra bemötande av hela teamet.

  Även på BB måste man se det som ett team. Jag kan förstå att man inte har råd med ett enskilt hotellrum, men det borde gå att lösa på ett billigare sätt. En tältsäng eller en sovsal med vandrarhemsstandard (våningssängar). Vid första barnet finns det mycket nytt och mamman kan behöva en del stöd. Speciellt om barnet har kolik, ammar dåligt eller förlossningen har varit besvärlig, t ex akut kejsarsnitt. Om pappan inte finns där för att stödja måste hon ringa på sköterskehjälp desto oftare för saker som inte kräver vårdkompetens. En extra nattsköterska mot en sovsal eller några tältsängar. Går garanterat att räkna på. Vid andra barnet är det ofta annorlunda. Båda föräldrar är rutinerade och det finns ett storasyskon hemma som behöver en pappa när livet tar en ny vändning i unga år. Vårdtiden på omföderskor är också markant mindre.

  Så oavsett om man struntar i alla mjuka värden och fint skrivna papper och ser till reda pengar är det en besparing för landstingen att bjuda in pappan som en i teamet. Och inte bjuda in med armbågen.

 6. Coachen skriver:

  Vid komplikationer och behov av extra stöd för mamman behövs kompetens. Där hjälper det inte med en intresserad pappa.

 7. Lilldjupa skriver:

  Men usch! För mig (som födde för 1½ år sedan) med minnet färskt ryser jag.
  För mig betydde det massor att Niclas fick stanna med mig 2 nätter. Bus skrek hela natten och jag var rädd, förvirrad och hade så ont att jag knappt kunde resa och sätta mig.
  Det var ur mitt mamma-perspektiv.

  Ur pappa-perspektiv tror jag det känns jobbigt att lämna sitt barn och barnets mamma när de är i en ganska utsatt situation. Första tiden efter födsel känns livet bräckligt!

  Vi har ju också 10 mil till närmsta BB, jävla bök att åka fram och tillbaka!

  Den första tiden bör vara för familjen!

 8. AV skriver:

  @Coachen: Vid komplikationer ja, men knappast för normalt stöd till en nyförlöst mamma som behöver gå på toa och någon tar hand om barnet. Eller avlöser några timmar medan hon får sova från ett skrikande kolikbarn. För det behövs knappast mer vårdkompetens än en kärleksfull pappa. Vårdpersonalen kan göra vad de gör bäst, medicinsk vård, och papporna vad de gör bäst. Och det är inte att hålla sig ur vägen!

  Jag förstår att vissa tycker det är jobbigt när pappor tar sin plats i föräldraskapet, men det är bara att inse att inte ens graviditet och förlossning är en monopoliserad kvinnlig miljö. Det är dags att vi pappor intar denna kvinnliga bastion, för att använda känd feministisk retorik. Vi krossar denna hegemoni och de matriarkala strukturer som ger kvinnan makt och tolkningsföreträde över föräldraskapet. Vi är inte hjälpmammor utan pappor på vårt sätt. Frågor på det?

 9. per hagman skriver:

  ?

  Vad hindrar pappan från att ta med sig det nyfødda barnet till sitt hem och låta mamman till barnet vila ut ett par dagar på BB.

  Per Hagman

 10. Access skriver:

  Lätt off-topic:
  http://svt.se/2.22620/1.2753024/slagna_kvinnor_utan_skydd_nar_kommunerna_inte_tar_ansvar

  Nu ska Socialstyrelsen ta kommunerna i örat för att det inte gör tillräckligt för slagna kvinnor.

  Mer läsning i sammanhanget:
  http://www2.kristdemokraten.com/article.asp?Article_Id=30303

 11. per hagman skriver:

  @Access:

  Det ær inte ens fel att två træter.
  Gammal svensk visdom.

  Får kvinnor skylla sig sjælva nær de får bånk av mænnen ?
  Får mannen skylla sig sjælva nær han får bånk av kvinnan?

  Per Hagman

 12. AV skriver:

  @per hagman: Fel! Empiriska undersökningar visar klart och tydligt att det är alltid för att den andre är en j-a idiot som två träter.

 13. per hagman skriver:

  @AV:

  Håller med.

  Appropå manslakt.

  Kolla denna lænk…. återigen skickas mænn ut till ett psykiskt Verdun.

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/soldater-med-trauma-atersands-till-kriget

  Borde… vara ett samtals tema på denna PB blogg.

  Per Hagman

 14. Access skriver:

  @per hagman:

  Vad har det med mitt inlägg att göra?

 15. Emma skriver:

  Mjuka värden? Vilket bullshit! Den första anknytningen är viktig för både män och kvinnor. Menar vi allvar med att se pappan som en fullvärdig förälder är det väl rätt bra om han får dela vardagen/undersökningar/medicinsk info osv redan från bb-början. Förstagångsföräldrar brukar vara två osäkra typer. Dessutom är mannen/partnern för de flesta kvinnor ett ovärderligt stöd. En nybliven mamma behöver lugn och ro och någon som kan avlasta och stödja henne, speciellt som förstagångsmamma som kan vara väldigt sårbar.
  Många kvinnor har också negativa erfarenheter av sjukhus, pappan kan vara det som får henne att våga åka in. Visst kan man säkert helt kallt spara några slantar på att göra bb vistelsen så oangenäm som möjligt för att få fler att åka hem tidigare än de egentligen skulle ha velat.

  Ur smittskyddssympunkt undrar jag hur man motiverar flerbäddsrum framför familjerum. Är det en kall kalkyl på att MRSA och annat som härjar på sjukhus ska plocka lite fler av de allra minsta o svagaste spädbarnen så att landstinget slipper lägga pengar på dem?
  Ska vi börja dra paralleller med u-länderna och spara pengar kanske vi ska klappa igen förlossningsklinikerna för de som inte förväntas få en komplicerad förlossning också eftersom de flesta skulle överleva ändå?

 16. Emma skriver:

  @ Coachen: Stöd av någon som ständigt finns vid din sida och stödjer och peppar dig genom ett jobbigt första dygn som bara en pappa/partner kan göra? Du, det har knappast svensk vård resurser till idag. Eftervård till kvinnan är knappast prioriterat område idag utanför akutkirurgiområdet.

 17. Emma skriver:

  @ Per Hagman: Vad hindrar honom? Ansvarskänsla kanske? Kanske vill han att kvinnans livmoder ska få hjälp att dra ihop sig och barnet om möjligt ska få råmjölken. Eller också vill han att barnet ska ha tillgång till snabb medicinsk hjälp om ngt händer de första timmarna och det är långt till sjukhus samt vill att en läkare ska hinna undersöka det. Eller också vill han bara att han, mamman och barnet ska få bonda i lugn och ro.

 18. Hurtbullen skriver:

  Något OT

  Av den här artikeln att döma :

  http://www.dn.se/sthlm/forskolor-avrads-anvanda-hen

  .., Så är allvaret om ordet ”Hen” igång. Helt enligt Sverigedemokraturens rågång, ropas det på auktoritet uppåt i hierarkin för att reda ut om användandet av ett nygammalt pronomen i skrift till barnens föräldrar är ok eller inte.

 19. Håkan skriver:

  Man skulle kunna införa lag på att mannen har rätt att närvara vid och efter förlossningar, så till vida paret är registrerat eller gift. I annat fall tycker jag att förlossningsvården ska finansieras ur egen börs. Kostnaden för kvinnors barnafödande ska inte läggas på gruppen män och tas ifrån andra patienter med tex cancer. Graviditet och förlossning är inga sjukdomar och ska därför betalas privat (eller av sjukvårdsförsäkringar). Idag ser kvinnan graviditet och förlossning som en rättighet (som dessutom andra ska betala). Vilket det inte är!

 20. Eva skriver:

  @Håkan:

  Menar du att samhället ska bekosta förlossningsvård för kvinnor som är gifta/sambo, men inte annars? Eller menar du att förlossningsvård alltid ska bekostas av föräldrarna?

 21. per hagman skriver:

  @Eva:

  ”Eller menar du att förlossningsvård alltid ska bekostas av föräldrarna?”

  —-Det vore kanon om førældrarna betalar førlossningsvården sjælva , vilket ger møjlighet till att førældrarna får genomføra førlossningen på det sætt som de sjælva… har behov før.

  Exempelvis att kvinnan får vila upp efter førlossningen och att mannen relevant inkluderas / ansvarsgørs i den nya relationen / familjeansvaret.

  Mødrars nacisism kring den nyfødda brukar inte sællan vare en skillsmæssoanledning før unga nyblivna førældrar.

  Egentligen bør mannen vara den naturliga barnavårdaren de førsta månaderna och modern borde hålla sig på behørigt avstånd.

  Modern kan succesivt i tiden introduceras med barnet.

  Jag tror att den nyfødda har det lugnare o tryggare med manne ijfr med en narccisitisk moder..

  Per Hagman

 22. Törnrosa skriver:

  Eva: På något sätt så kanske det inte skulle vara så dumt om kvinnorna själva fick betala förlossningen. Helt och hållet ta makt över rubbet.

  Då skulle de kanske bli något försiktigare med vilka de går och lägger sig och se till att skydda sig ordentligt.

  Färre platser i skolan kommer att behövas dessutom kan vi minska på lärarutbildningen.

  Jag ser en oändlig räcka av besparingsmöjligheter här.
  mvh

 23. Emma skriver:

  @Håkan: ”Man skulle kunna införa lag på att mannen har rätt att närvara vid och efter förlossningar”. Det skulle man absolut kunna om man vill äventyra barnets säkerhet. Att en födande kvinna bör få välja den medföljande hon känner sig tryggast med under själva förlossningen har med medicinsk säkerhet att göra, blir hon stressad påverkas livmoderns arbete negativt och således även barnet. I de allra flesta fall är den viktigaste stödpersonen för de flesta ändå mannen.

 24. Eva skriver:

  @Törnrosa:

  Nja, jag har inget emot att all förlossningsvård betalas med skattemedel.

 25. Emma skriver:

  @ Törnrosa: Betala själva låter ju bra i teorin även om jag tycker att tre hundraspänn natten för en landstingssäng för att pappan ska kunna utföra det personalen tidigare gjorde på bb är fullt tillräckligt. Om alla ska bekosta förlossningar själva, vem ska då bekosta de förlossningskador/handikapp som kan drabba barn som inte får snabb läkarhjälp om förlossningen blir svår och föräldrarna inte har råd med all inclusive varianten?

  @ Per Hagman: ”Egentligen bør mannen vara den naturliga barnavårdaren de førsta månaderna och modern borde hålla sig på behørigt avstånd.”
  Vilken banbrytande nya rön baserar du det på? Förklara gärna hur du tänker där?

 26. Törnrosa skriver:

  Eva: ”Nja, jag har inget emot att all förlossningsvård betalas med skattemedel.”

  Inte jag heller, vilket framgår av mina filosofier som finns sparade i bl a Pelles arkiv sedan cirka ett år bakåt, och som troligen de flesta känner till som följt mig härinne under den tiden.
  Det jag körde med här är ungefär ”samma stil” som Per Hagman, fast ändå inte. Ett sista hårddragande innan jag försvinner :-D

  Vill bara passa på att gratulera Rutger till framtiden som verkar otroligt spännande för hans familj. Önskar dig och din familj allt gott.

 27. Törnrosa skriver:

  Emma: Du missförstod nog mig. Det var ett extremt uttryck av ironi. Man skulle kunna säga att det var en riktig rälig satir.
  Ha det bra. mvh :-)

 28. Emma skriver:

  @ Törnrosa: Ha ha…tänkte väl att det inte var likt dig. Får skylla på trötthet idag, ha d bra du med! :)

 29. per hagman skriver:

  @Emma:

  De flesta førstføderskor ær oftast synnerligen ”stressade” och konstigt nog kan førstføderskor med framgång få fram det førsta barnet varefter de andra fødslorna blir mindre ”stressande”.

  Att mannen ej alltid kan læmna det individuella psyk stød som kvinnan behøver under førlossningen ær væl både uppenbart samt en erfarenhet.
  Jag håller med om att det vore bættre med en større tillgång av psyk proffs
  ( ex 3 st ) under fødelseakten , æn en førvirrad man.

  Per Hagman

 30. Håkan skriver:

  Emma, törnrosa mfl: Självklart! ska aldrig någon kunna nekas förlossning men jag ser överutnyttjandet av graviditeter som ett problem. Finns inga kontanter och ingen hem eller graviditetsförsäkring så bör själva förlossningsvården sluta i en nota. Många kvinnor väljer idag att bli gravidia av andra orsaker än genuin barnlängtan. Fördelaktiga ersättningssytemet, ledighet från arbete, binda en man, oaktsamhet mm för att nämna några saker. Detta slutar oftast med tråkigheter såsom abort, utanförskap, vårdnadstvister mm. Ang gift och ogift par så är detta öppet för olika åsikter men min tanke var hur som helst att när man är gift kan den juridiska mannen med säkerhet fastställas och därför drabbar inte förlossningkostnaderna könen olika. Vart jag vill komma är till ett rättvist samhälle. Stora grupper blir idag missgynnade av det orättvisa system som råder idag, där en liten klick kvinnor i en viss ålder överbelastar sjukvården oproportionerlig mkt. Problem med ett eventuellt för lågt barnafödande som någon menade skulle kunna bli en följd går att lösa med andra former av bidrag eller höjda ersättningar. Vi ska inte på något vis ha ett familje eller barnfientligt samhälle, tvärtom.

 31. Törnrosa skriver:

  Håkan: Nekas förlossning? Hur ska det gå till? Överutnyttjande? Staten skriker efter fler ungar. Du måste skämta. Hej då och sköt om er allihop.

 32. Emma skriver:

  @ Per Hagman: Nu är det ju knappast ”stressen” som i osäkerheten i att föda för första ggn som åsyftas här. Många kvinnor stressas också i onödan idag vilket gör att förlossningen drar ut på tiden och behöver avslutas med sugklocka eller akutsnitt för att inte barnet ska ta skada. Vill du öka den andelen?
  Hurvida de efterföljande förlossningarna blir mindre stressande påverkas bla av hur den första förlossningen förlöpte även om omföderskor ofta har ett snabbare förlopp.

  3 st psykproffs vid en förlossning? Knappast. Däremot vet man att närvaron av en lugn o erfaren barnmorska som har tid att vara ett stöd minskar risken för komplikationer/ingrepp vid förlossningen.

 33. Emma skriver:

  @ Håkan: ”Överutnyttjande av graviditeter” menar du att det bara är kvinnor som skaffar barn, inte män?

  ”Många kvinnor väljer idag att bli gravidia av andra orsaker än genuin barnlängtan. ” Hur vet du vilka orsaker andra män och kvinnor har för att skaffa barn?

  ”Binda en man”? absolut. Precis som män kan skaffa ett barn till för att binda samman en ny relation, speciellt om den nya partnern är barnlös.

  ”Detta slutar oftast med tråkigheter såsom abort, utanförskap, vårdnadstvister mm.” Slutar i abort? Då borde ju det du ser som ett problem vara löst eftersom det ju inte blir några barn i slutänden?

  Det jag kan hålla med dig om är att vårdnadstvister och samhällets övriga kostnader för olämpliga/struliga föräldrar drastiskt skulle minska om män och kvinnor var mer nogräknade med vem de skaffade barn med.

  Möjligen kan jag hålla med om

  ”Generösa ersättningssystem” ja för 3000 spänn i månaden i alternativt en rejäl sänkning av lönen+ alla framtida kostnader är ju verkligen ett uppköp ekonomiskt att skaffa barn för majoriteten av kvinnorna. Verkligen.

  ”Stora grupper blir idag missgynnade av det orättvisa system som råder idag, där en liten klick kvinnor i en viss ålder överbelastar sjukvården oproportionerlig mkt.”
  Belägg för det tack. Minus de kostnader som härrör från graviditet/barnafödande/reproduktiv hälsa som ju kommer bägge könen till godo om vi fortsättningsvis vill ha nya människor av bägge könen.

  ”Ang gift och ogift par så är detta öppet för olika åsikter men min tanke var hur som helst att när man är gift kan den juridiska mannen med säkerhet fastställas och därför drabbar inte förlossningkostnaderna könen olika.”

  Så de 10% som inte är biologisk pappa får ta smällen att betala för att de är gifta menar du ?

 34. Emma skriver:

  @ Per Hagman: Och du, även en förvirrad man kan vara ett ovärderligt moraliskt stöd för en födande kvinna. Bara vetskapen om att den person som är ditt stöd och stora kärlek här i livet står vid din sida när du går igenom ngt så tufft kan ge dig den där lilla extra styrkan. För att inte tala om vetskapen om att om något händer dig, eller bara som kompliment till dig som mamma, så vilar det nyfödda barnet i trygga pappahänder.

Google