Bögar vägrar acceptera mansförakt

07 mars 2012, av Pelle Billing

Jag har alltid hävdat att HBT-män har en viktig roll att spela i en jämställdhetsrörelse som även bryr sig om mansfrågor. Här kommer ytterligare ett tecken på att jag har rätt.

RFSL Stockholm arrangerar en kväll som heter SCUM revisited. I inbjudan står bland annat följande att läsa:

”Livet i det här samhället är – i bästa fall – skittråkigt, och ingen aspekt av det är överhuvudtaget relevant för kvinnor. För civiliserade, ansvarstagande, spänningssökande kvinnor återstår bara att störta regeringen, eliminera det ekonomiska systemet, inför total automatisering, och förstöra det manliga könet.” (Valerie Solanas, Scum manifest, s. 29)

Solanas Manifestet har både hyllats och förkastats.

När man först läser citatet och sedan läser att det har hyllats är det lätt att bli konfunderad. Att förstöra det manliga könet? Antingen är det ett totalitärt manifest eller så är det en grovt missriktad satir som kan klassas som hets mot folkgrupp.

Vad tycker då bögar om att RFSL lyfter in SCUM-manifestet i sin verksamhet? Det finns ett begynnande missnöje, minst sagt, vilket syns av skärmdumpen nedan.

Personligen stödjer jag den manliga stolthet som uppvisas här. Bögarna har tagit enorma risker för att göra homosexualitet mer accepterat i Sverige.

Det ska bli spännande att se hur RFSL reagerar. Kan de ta till sig av denna feedback?

 

22 kommentarer på “Bögar vägrar acceptera mansförakt”

 1. Access skriver:

  Nej, RFSL kommer inte ta till sig den här typen av feedback.

  Det är 10 år sedan jag lämnade RFSL av liknande anledningar. Varken då eller senare har de varit lyhörda för kritik mot RFSLs konfessionella radikalfeminism. Inom RFSL Stockholm (lokalföreningen), och på Huset på Sveavägen, odlas förakt för heterosexuella män och traditionella manliga uttryck. Jag kan faktiskt inte riktigt se att RFSL har ett existensberättigande kvar förutom för att hålla ihop den lilla gruppen och odla utanförskap gentemot omgivningen. Trist men sant.

  Det finns väl en anledning att RFSL-förbundet (nationellt) har ca 4000 medlemmar när det troligen finns uppåt halvmiljonen homo-/bisexuella i det här landet.

  Vi bögar behöver inte RFSL längre.

 2. Mia. skriver:

  Lyfter de verkligen in det i sin verksamhet? Som jag förstår det är syftet bl a att diskutera reaktionerna mot Turteaterns uppsättning av manifestet. Det allra bästa vore väl då att ett gäng män (bögar, transpersoner etc) tågade (tågat) dit och sa sin mening. Synd att det redan varit.

 3. Jocke skriver:

  Jag tycker det är både märkligt och väldigt synd att jämställdhet har blivit detsamma som att angripa män. För så är det i vårt land. Så fort det ska talas om jämställdhet så måste det ske genom att ta ifrån män sin värdighet och självkänsla.

 4. Daniel L skriver:

  Mia: RFSL skriver: ”Det ska rotas lite i det som har hänt och i det som möjligen står bakom reaktionerna samt i det som vi fortfarande kan lära oss av scum-manifestet.” Sista delen där ger iallafall mig dålig smak i munnen.

 5. Matte skriver:

  För mig är det helt obegriplig hur SCUM kan hyllas och att politiker osv inte sätter ner foten. Är de alla (radikal)feminister eller?

  Vi lever i ett sjukt land :(

 6. Mars skriver:

  Jag tror du bankar på stängda dörrar (liksom moderatmännen). RFSL är nog inte intresserade att släppa in åsikter som avviker emot sina radikalfeministiska teorier, och vad jag förstått (av Access mfl) är ointresset ömsesidigt hos de flesta bögar. De som är kvar delar nog deras värderingar.

  Det som däremot är obegripligt är hur en så liten och homogen organisation ger sig själv och fås av andra en så stor roll som talespersoner för denna heterogena gruppen människor.

 7. Mörker skriver:

  Verkligen tråkigt! Verkar som att de tongivande feministerna bestämt sig för att radera ut alla andras dyrt vunna rättigheter och respekt.

 8. Johan skriver:

  RFSL skulle väl möjligtvis kunna tänka påverkas om det var en stor enad samling homosexuella män som protesterade. RFSL lär dock aldrig göra annat än att håna några som väljer att förknippa sig med moderaterna, oavsett vilken läggning de har. Onkel Tom i ny skepnad för dem skulle jag tro.

 9. Samarkanda skriver:

  Bögarna har nog allt att hämta här och oss jämställdismen och inte hos ett gäng fördomsfulla radikalfeminister.

  Jag hoppas fler bögar kan hitta hit. Det skulle påverka i positiv riktning.

 10. Aktivarum skriver:

  Att be RFSL respektera bögar är lika meningsfullt som att be Rick Santorum komma med ett koherent uttalande som förklarar hans inställning till bögar i militären. Det här vore komiskt om det inte vore så tragiskt.

  http://www.youtube.com/watch?v=lYDPSq4iKOY

 11. Adam skriver:

  Skulle gissa att RFSL påminner om de flesta andra organisationer, de fungerar som företag. Om RFSL topparnas löner och makt inte påverkas av att några hoppar av och att det är mer lönsamt att hylla SCUM än att stå upp för vissa homosexuella medlemmar så kommer de inte göra det.

  Vi ska inte luras att tro att de bryr sig om människor, bortsett från sig själva. Om deras position inte drabbas varför skulle de bry sig?

 12. PabloHoney_4 skriver:

  ”Arbetet mot diskriminering behöver bli mer proaktivt och förebyggande

  Diskrimineringsombudsmannens arbete har till stor del inriktats mot att handlägga enskilda ärenden. Detta har gått ut över arbetet med att förebygga olika typer av diskriminering i samhället. En granskning från Riksrevisionen visar att det behövs mer kunskap och en bättre riskanalys för att arbetet mot diskriminering ska få effekt.”

  http://www.riksrevisionen.se/sv/OM-RIKSREVISIONEN/Pressrum1/Nyheter1/2012/Arbetet-mot-diskriminering-behover-bli-mer-proaktivt-och-forebyggande/

 13. Access skriver:

  För att förstå RFSL måste man kunna lite om dess nutidshistoria. Framförallt det som hänt sen mitten av 80-talet.

  RFSL består av ett antal lokalavdelningar – t ex RFSL Stockholm – som hålls ihop av ett förbund – RFSL Förbundet. Tidigare i historien har RFSL varit starkt mansdominerat. Visst fanns det kvinnor inom organisationen, men de var få. De lesbiska valde att organisera sig på annat sätt, framförallt i mindre grupper med lösa band mellan. Bland annat Kvinnohuset i Stockholm, Lesbisk Nu och Kvinnohöjden. I princip alla av dessa var radikalfeministiska, vänsterorienterade och starkt separatistiska. Det var inte tillåtet för män att vara delta. Då och då diskuterades huruvida transsexuella män (”MTF”, male-to-female) skulle accepteras. Men inte ens omopererade välkomnades då de inte var födda som kvinnor och alltså inte ”riktiga kvinnor”. ”Moderat lesbisk” fanns inte på kartan.
  Varken RFSL eller kvinnoorganisationerna hade särskilt mycket pengar. Det var ideella organisationer som drevs med lite eller inga bidragspengar.

  Sen kom AIDS.

  Samhället blev taget på sängen och visste inte hur de skulle hantera smittspridningen bland homosexuella män. Lösningen blev väl egentligen att ge pengar till RFSL, Noaks Ark och liknande organisationer som hade kontaktnät och kulturkompetens att börja arbeta mot spridning av viruset.
  RFSL Stockholm fick igång samarbete med Stockholm Stad och fick hyra Huset på Sveavägen. Det blev flyttning från undanskymda lokaler på Södermalm till betydligt mer öppna lokaler på Sveavägen. Det fanns plötsligt pengar inom organisationen, det fanns politikerstöd, det fanns lokaler och det fanns en kraftigt expanderande organisation.

  Innanför väggarna på Huset fanns nu RFSL Stockholm och huvuddelarna av RFSL Förbundet. Medlemmarna strömmade till och man började anställa personal inom RFSL Stockholm och arvodera förtroendevalda inom Förbundet. RFSL blev en tummelplats för homosexuella med politiska ambitioner, varav flera är riksdagsledamöter idag.

  När RFSL vuxit sig starka politiskt och ekonomiskt hände nåt intressant. Lesbiska började strömma till, en grupp som aldrig tidigare intresserat sig för RFSLs utåtriktade arbete utan istället fokuserat på kvinnoorganisationernas mer introverta aktiviteter. Här fanns en befintlig organisation, befintliga pengar, etablerade kontakter med politiker och en rullande verksamhet med både politiska aktiviteter och nöjespalats. Manegen var krattad.

  För att göra en lång historia kort. De lesbiska tog sig in i RFSL Stockholm, blev medlemmar och valdes in i styrelsen. Det gjorde att RFSL Stockholm, som tidigare haft en manlig och liberal dominans (hur liberal man nu kunde var på 70-talet), fick en kraftig slagsida åt vänster och kvinnofrågor. Nu existerade inte längre specifika mansfrågor. Antingen gällde de alla homo- eller bisexuella (t ex äktenskapsfrågan), eller så gällde det specifikt kvinnor (t ex insemination). Parallellt med detta välde RFSL Stockholm att inkludera transpersoner i sitt scoop, något som inte alla transorganisationer var helt bekväma med. Det la grunden för att skapa begreppet HBT, som motsvarar engelskans GLBT, och utöka scoopet även på nationell nivå.

  Så här står vi nu. RFSL är ett starkt vänster- och kvinnofokuserad organisation. Den byggdes upp huvudsakligen av homosexuella män, fick pengar när homosexuella män började dö av AIDS, växte till sig och ockuperades därefter av lesbiska vänsteraktivister med radikalfeministiskt tankegods i huvudet.

  Till saken hör också att RFSL Stockholm är största ägaren till Stockholm Pride. Därför är det ”samma andas barn” som dominerar i styrningen av den organisationen. Som exempel kan ta när Ulrika Westerlund var ordförande i Stockholm Pride och en ung lesbisk vänsterfeminist jobbade i festivalens boktält. Den unga kvinnan blev upprörd över att det såldes en tidning med lättklädda unga män i tältet och lyckades få med sig sina medsystrar på att vägra arbeta om inte tidningen togs bort. Ulrika Westerlund valde då att gå de unga kvinnorna till mötes och tog bort tidningen. Här handlar det alltså om en kollision mellan bögkultur och lesbiska vänsterfeminister, där bögkulturen fick stryka på foten för att tillgodose de lesbiska. Ulrika Westerlund valdes senare till förbundsordförande för RFSL (vilket naturligtvis inte har med just den händelsen att göra, men visar på att det är samma kultur och aktörer vi har att göra med i båda organisationerna)

  RFSL har idag en starkt radikalfeministisk och kvinnofokuserad agenda. Inte så konstigt att homosexuella män känner sig främmande inför organisationen.

 14. Roger skriver:

  Acess:
  Oerhört intressant. Finns det idag något annat sätt homosexuella män organiserar sig via, motsvarigheten till ”Kvinnohuset i Stockholm, Lesbisk Nu och Kvinnohöjden” förr?

 15. Access skriver:

  SLM, kanske? ;)
  I övrigt är det mest politiska partiers hbt-organisationer, t ex Moderatmännen eller Homosexuella Socialdemokrater.

 16. Pelle Billing skriver:

  Access,

  Kan jag lyfta upp din historieskrivning till en insändare?

 17. Access skriver:

  Gör det du, om du tycker den är värd det.

 18. Mia. skriver:

  En programpunkt för ett par år sedan på Pridehouse tog just upp detta med mäns ‘aktivistnivå’, eller rättare sagt brist därpå (av en grupp män som kände sig tämligen ensamma). Minns inte vad som framkom eller vad de kom fram till men detta var ju intressant. Tack för ’tillbakablicken’ Access.

 19. Access skriver:

  Så lite så, Mia.

  Det är ju en grovt förenklad beskrivning av ett skeende som utspelade sig under många år och som omfattade en mängd aktörer och aktiviteter. Syftet med beskrivningen är att försöka fånga de stora dragen i hur organisationen förflyttade sig och hur nya grupper av individer kom in och fick eller tog makt över RFSLs sexualpolitiska agenda. Att försöka göra en sådan beskrivning innebär att man måste sortera bort detaljer och anlägga ett helikopterperspektiv på en längre tidsperiod. Ni får ta det för precis just det också.

 20. Kristian i Förskingringen skriver:

  Access: tack.

  (Oj, nu kan man redigera sina kommentarer också. Avancerat värre!)

 21. Mats Lind skriver:

  Massor med bögar i min nära krets och dessa vänner börjar nog förstå att det handlar om detta:
  http://www.youtube.com/watch?v=FXRCuJ79lZI

 22. Anonym i kostym skriver:

  @Access: Intressant historik. Tack för den. Kan ju vara bra att tänka på nästa gång Lodalen säger att bögar är otacksamma.

  @Mats Lind: Le översättning, si vous plait.

Google