Anekdot motsäger det oskrivna bladet

12 mars 2012, av Pelle Billing

SvD skriver om spermadonatorer. En dansk man har fått kontakt med den svenska kvinna som fått en dotter med honom som donator. Av en slump får den biologiska pappan och mamman kontakt:

De utbytte fotografier och likheten mellan Linnea och donatorn var uppenbar – även i fråga om personlighet och intressen. Linnea är till exempel väldigt intresserad av simning och ”Mårten” tävlingssimmade flera gånger i veckan som barn.

Till skillnad från mig är Linnea också väldigt öppen, utåtriktad och tävlingsinriktad. Det är tydligen hennes genetiska pappa också, säger Maria och fnissar upprymt.

Så mycket för det oskrivna bladet. Kanske snart dags att acceptera det biologiska arvets betydelse?

I sammanhanget rekommenderar jag genomgången av den norska TV-serien Hjernevask.

Tipstack: Går till Access och Johan!

Fixat: Alla kommentarer syns nu på samma sida igen.

Etiketter:  

22 kommentarer på “Anekdot motsäger det oskrivna bladet”

 1. Medborgare X skriver:

  Pelle!

  Jag läste också den där artikeln och tänkte på precis samma sak. Det är ett tydligt bevis för att barn INTE föds som oskrivna blad.

 2. Jimmy skriver:

  Den som påstår nåt om oskrivet blad kan inte ha några egna barn…

 3. Björn skriver:

  Simning lär knappast gå i arv. Tävlingsinstinkten kan jag däremot tänka mig vara ärftlig.

 4. barfota skriver:

  @Pelle

  ”Fixat: Alla kommentarer syns nu på samma sida igen.”

  Tack det känns bra, bättre så.

  Nej, barn föds definitivt inte som oskrivna blad men det finns gott om plats för ”notiser” i marginalerna som jag helst ser att feministerna håller tassarna borta ifrån.

 5. Hurtbullen skriver:

  Bra fynd.

  Det visar på några saker , och ej obetydliga sådana.

  Jag träffade min bror för första gången efter 26 år efter att vi skiljdes åt från både föräldrar och land.

  Jag var tvungen att sätta mig på ett fast underlag = Soffa , eftersom jag inte kunde smälta att vi oberoende av varandras existens utvecklat varsina nördiga intresseområden ( En av dom exakt samma) , befann oss i exakt samma socioekonomiska läge, hade samma temperament och psykologiska makeup, trots att vi skiljdes åt när han var 3 år och jag 5 år.

  Båda hade haft mer än 20 år av utveckling på varsitt håll, i olika länder, med olika familjer och tämligen olika former av grundskola osv. Men ändå så serverade biologin så lika människor trots olika miljöer och sociala sammanhang.

 6. David Holman skriver:

  Något man kan lyssna på om man vill veta mer om den nuvarande forskningen kring arv och miljö är Baba Brinkmans ”The rap guide to human evolution”. Han har även denna videon (inte en låt från skivan) som förklarar varför män är mer kriminella och varför de fattiga är mer kriminella.

  @Björn
  Jodå, specifika intressen kan visst gå i arv. Det kan till exempel vara så att man har en förkärlek till vattnet och kombinationen tävlingsinstinkt gör att man tävlingssimmar.

  @Hurtbullen
  Otroligt intressant ja, får en nästan att önska att jag hade något sådant. Det enda jag kan tänka på är väl mitt intresse för radio men det dök upp efter att jag fick reda på min biologiska morfar så det är svårt att veta vad som är vad.

 7. Mariel skriver:

  Jag tycker det är intressant. Jag tror heller inte på oskrivna blad (men inte heller färdiga blad). Mina söner har samma föräldrar … och dem är sååå himla olika! Ända sedan födseln. De var olika i magen också för den delen. Det ska bli kul att se dem växa upp och se vilka individer de är.

  Som adopterad, ser jag förstås det här med att vara lik sina föräldrar på ett annat sätt också. Jag skiljer mig en hel del från mina föräldrar, speciellt i det här att förändra mig själv. Den drivkraften tycker jag mig inte se hos dem. Men MYCKET (och riktigt riktigt mycket) ser jag i mig som hos dem. Sätt att vara, sätt att känna och agera. Det finns mycket mina föräldrar gett mig. Min självkänsla är något de påverkat, och hur jag samspelar i relationer bara för att ta några exempel.

 8. Mariel skriver:

  Det skulle förresten vara intressant om någon kontaktade mina biologiska föräldrar, och liksom jämförde mig med dem för att se om vi hade mycket likheter. Men jag personligen har inget intresse i att ha någon kontakt med dem =) (sen har jag inte så mkt info om dem i vilket fall)

 9. Anders Senior skriver:

  Off topic, men jag kan inte låta bli, vissa saker får en bra förklaring:

  ”Jag tycker om kvotering till exempelvis politiska uppdrag. I vårt parti har vi en sådan regel när det gäller kvinnor och politiska uppdrag. På arbetsmarknaden är det svårare eftersom det krävs viss kompetens för ett visst jobb.”

  /Margareta Winberg (S)

 10. Hurtbullen skriver:

  @ David Holman

  Lillebror och jag odlade varsitt intresse ,helt ovetande om varandra , för gamla 70-tals Hifi grunkor (Köpa,restaurera, sälja) och så har vi haft varsin tung MC under samma period i våra liv. Skillnaden är att han hade 100 cc mer i slagvolym än jag storebror, vilket i sig är inte i linje med att vara storebror :-)

  Men vi är alltså inte tvilligar heller, om någon trodde det. Samma mor och samma far.

 11. Anders Senior skriver:

  @ Hurtbullen
  Jag tycker du skall konfrontera din far, ni kanske har en bror till! ;)
  Jag har en på 900cc och samma intressen…… :D

  Intresserad av en Nelson Pass modifierad Citation 12?

 12. Nils Jungenäs skriver:

  Man ska alltid vara försiktig med anekdotisk bevisföring. Det borde en psykologiinriktad läkare vara medveten om. Däremot är det lika dumt att att förkasta en flod av anekdoter som pekar i samma riktning. I det här fallet är det dock inget snack. All serös forskning (ej genusvetenskap) förkastar ”det oskrivna bladet”, liksom en flod av anekdoter gör.

 13. Patrik N skriver:

  @barfota
  ”Nej, barn föds definitivt inte som oskrivna blad men det finns gott om plats för “notiser” i marginalerna som jag helst ser att feministerna håller tassarna borta ifrån.”

  Väl formulerat!
  Tänk om våra genusingenjörer ville uppvisa litet ödmjuk försiktighet.
  Jag skulle antagligen bli så chockad att jag skulle överväga att inte avfärda dem som galningar.

 14. David Holman skriver:

  @Hurtbullen
  Mycket intressant att se att så stora likheter kunde komma av gener. Kommer bli grymt intressant när vi om 50 år förstår mer om hur våra gener styr våra liv och i vilken riktning de för oss. Jag menar, det är ju ett otroligt specialiserat intresse både du och din bror har. Men vad gäller MC så är det väl lite mindre så, gissar på att det var i 30 års åldern som ni skaffade MC eller? 30 års krisen kan göra mycket med en, kvinnor satsar på ungdom och män på fara ;)

  @Nils Jungenäs
  Anekdoter är bara bra för två saker, om ingen tidigare forskning existerar så pekar den på en riktning för forskare att undersöka, om tidigare forskning finns så ger den endast ett bra exempel för denna forskning för att förmänskliga den (så gör man ofta inom seriös forskning och är enligt mig det bästa man kan göra för att få personer att förstå).

  @Mariel
  Jag vill inte vara sådan, men dina föräldrar har (enligt exakt samma forskning som visar på att gener spelar roll ingen) ingen till liten påverkan på ditt beteende över 7 års ålder. Innan dess kan de påverka dig på vissa områden men över 7 är det bye bye, då är det dina vänner som bestämmer hur du ska bete dig, som exempel på detta brukar man nämna språket, vems dialekt är det man tar efter? Ens föräldrar eller ens vänner? Bryter invandrar barn som växer upp bland etniska svenskar?

 15. Lilldjupa skriver:

  Jag har inte läst genusvetenskap, dock blivit uppmärksammad på genuspedagogik. Och jag skulle inte säga att biologi och gener inte spelar någon roll!
  Min dotter är till exempel så otroligt lik mig (till sättet) och hennes ögon är kopior av pappans blå.

  Men jag tror att det är svårt att bena ut med självklarhet vad som är gener och vad som är uppfostran..

  I samband med denna karusell om kvinnan med hår under armarna här, som blev otroligt hånad på facebook så slår det mig att Jag (eller min lillebror) ALDRIG skulle kunnat göra ngt liknande. för fan, EMPATI.
  Jag anser mig väl uppfostrad- man ska vara snäll och mot andra som de vill vara mot en.
  Ja, lite OT kom jag där. Men ändå.

  Jag ser samma maniska envishet hos farfar- pappa- mig- Jamie.
  Klart bioliogi och gener finns och spelar in!

  Men var är gränsen??

 16. AV skriver:

  Ett träd gör ingen skog. Det kan bero på olika faktorer.

  Arv från mamman (var hon simmare, tävlingsinriktad)?
  Uppväxtmiljö, träffade en intressant simtränare.
  Hormoner från mamman under graviditet.
  Arvet från pappan.

  Att hon just började simma är nog slump, men att hon är mer tävlingsinriktad kan ha ärftliga eller biologiska förklaringar.

  Om man samlar på träden (statistik) får man en skog.

 17. David Holman skriver:

  @Lillidjupa
  Vad pratar du om? Vem blev hånad för att hon hade hår under armarna var? Missade jag något?

  Klart att man måste visa lite empati, men hån kan också vara ett bra sätt att föra fram sina egna åsikter, som någon sa en gång: ”Don’t be a douch, unless your good at it”. Kolla Christofer Hitchins som effektivt kunde håna och skambelägga vilken religös nötskalle som, var det fel? Inte i mina ögon. Förtjänar du hån ska du hån ha. Anser jag att hår under armarna förtjänar hån? Långt där ifrån, det har ingenting med någon åsikt att göra utan en personlig preferens. Börjar du prata om att ALLA måste ha hår under armarna där emot och att det skulle vara fel att raka sig så måste jag där emot stå upp och håna dig (säger inte att du gjort det bara ger ett hypotetiskt exempel).

  Vad gäller arv vs miljö har du helt rätt i att vi inte vet vad som är vad, detta är nära inpå omöjligt om man inte är adopterad, separerad från födseln eller som fallet i denna anekdot.

 18. Mariel skriver:

  @David Holman: ”… ingen till liten påverkan på ditt beteende över 7 års ålder. Innan dess kan de påverka dig på vissa områden men över 7 är det bye bye”

  Så när jag var 7 år hade jag blivit påverkat typ inget eller lite av mina föräldrar? Var är källan på det? När jag kan peka på väldigt många saker som de påverkat mig i. Konflikthantering är en av de sakerna.

 19. Anders Senior skriver:

  @ Mariel
  Angående källa:
  Har du tittat på den norska serien ”hjenevask”?
  En bra start!

 20. David Holman skriver:

  @Mariel
  Mja, det vet du inte om du inte känner till din genetiska historia OCH hur dina vänner påverkat dig. Det kan ju lika gärna vara så att du ärvt din konflikthantering av dina föräldrar eller far/morförälrar eller deras föräldrar (gener kan hoppa några generationer i om de är aktiva eller ej) sen måste du också kontrollera för om inte dina vänner lärde dig denna konflikthantering eller ej.

  http://scienceblogs.com/cognitivedaily/2008/05/parents_influence_on_kids_beha.php

  http://www.psychologytoday.com/blog/the-scientific-fundamentalist/200809/the-50-0-50-rule-why-parenting-has-virtually-no-effect-chi

  http://www.nytimes.com/2008/09/04/garden/04twins.html?_r=2&oref=slogin

  Här är tre länkar till artiklar som tar upp denna effekt. De är dock mycket hårdare än min ”efter 7 år” men säger ”virtually no effect”. Det betyder inte att vad du gör är oviktigt utan bara att det inte påverkar om personen nödvändigtvis kommer vara framgångsrik, tycka om dockor eller bli dator-nörd. Där emot, attatchment-theory (tror jag det är) säger att föräldrar har en otroligt stor påverkan på barnen vad gäller de tidiga levnadsåren och att om du inte barnet får en primärförälder kommer barnet bli osäkert och klängigt som äldre.

 21. Hurtbullen skriver:

  @ Anders Senior

  OT

  Lockande, men jag har en hel del HK receivers som väntar på omvårdnad.

  :-)

Google