Ytterligare ett bottennapp på DN Kultur

22 februari 2012, av Pelle Billing

För två veckor sedan skrev Maria Sveland en märklig artikel i DN, där de flesta politiska åsikter som avviker från hennes egna kopplades ihop med norske massmördaren Breivik. Hur en sådan urvattning av hans hemska dåd skulle uppfattas av anhöriga till offren verkade Sveland inte ha tänkt igenom.

Artikelns innehåll var inte värt att bemöta så jag använde mitt svar till att berätta om min syn på framtidens jämställdhetspolitik.

Idag skriver Feministiskt Perspektivs chefredaktör Anna-Klara Bratt en artikel i precis samma anda som Sveland. Igen, så är grundtemat att den som inte tycker som henne borde inte få tycka något alls – och gör de det kallar hon dem för Breivik!

Både Bratt och Sveland framstår som demokratiskt omogna när de inte kan acceptera att många människor har andra åsikter om jämställdhet än de själva. Istället för att komma med argument för sin egen sak så säger de vuxenversionen av att ”du är dum”, vilken lyder ”du är som Breivik”.

Av någon anledning har de svårt att acceptera att samhällsopinionen växlar över tiden, och att många människor idag har testat radikalfeminismen och insett att den inte fungerar för dem. Därför är människor redo för något nytt, vilket i Bratts och Svelands värld ses som en personligt riktad provokation.

Bratt går till och med så långt som att undra:

[...] var finns försvararna av feminismens och feministers självklara rätt att få existera i en demokrati?

Till att börja med skrivs denna fras i DN, så uppenbarligen har hon fortfarande gott svängrum att uttrycka sina åsikter. Hon är även chefredaktör på en tidning som erhåller presstöd för att kunna sprida sitt budskap.

Att klaga på sitt demokratiska utrymme, eller sin rätt att få existera i en demokrati, framstår därför som något överdrivet.

Skon klämmer istället någon annanstans. I tjugo år verkade radikalfeminismen utan något annat politiskt alternativ. Nu har andra alternativ vuxit fram – alternativ som människor gillar – och det är frustrerande.

Idéer som att människor får leva som de vill inom våra demokratiska och lagliga ramar provocerar. En sådan frihet går inte ihop med en utopisk vision om att kvinnors och mäns val ska likriktas, vad gäller yrke, föräldraskap, intressen och andra livsval. Fakta om viktiga mansfrågor ses också som problematiska, eftersom de stör den radikalfeministiska världsbilden.

Men sakfrågorna kan Bratt och Sveland inte diskutera, för då är de osäkra på om de egentligen har särskilt brett stöd för sina åsikter. Bättre att i så fall lägga ut dimridåer, i ett försöka att tysta sina meningsmotståndare.

Tyvärr kommer de inte lyckas med detta. Jag respekterar deras rätt att uttrycka sina åsikter, och kommer att fortsätta att uttrycka mina.

Etiketter:  

36 kommentarer på “Ytterligare ett bottennapp på DN Kultur”

 1. Buck skriver:

  Svar på tal. Direkt och utan att värja. Gillas!

 2. Galne Gunnar skriver:

  Du avslutar med att skriva: ”Bättre att i så fall lägga ut dimridåer, i ett försöka att tysta sina meningsmotståndare. Tyvärr kommer de inte lyckas med detta.

  Jag skulle skriva: Tack och lov kommer de inte att lyckas med detta!

 3. Björn skriver:

  Kan uppmärksamma på att aftonbladet nu går globalt med sina artiklar om dödsorsak: kvinna:

  http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/jamstalldhet/article14411638.ab

  Skrev lite om det på annat ställe: Som vanligt så ignoreras (minst) en sida av myntet. Ja, kvinnor utsätts för våld över hela världen och är i Sverige den grupp (av kvinnor och män) som drabbas mest av våld i hemmet. Män löper dock dubbelt så stor risk som kvinnor att drabbas av både dödligt våld och icke dödligt våld, totalt sett. (källa: BRÅ, brottsutvecklingen i sverige fram till år 2007).

  Likadant: ja, kvinnor över hela världen tvingas omskära sig. Men det gör män också. I Sverige är kvinnlig omskärelse olaglig medan manlig omskärelse är laglig, i vissa fall betald av landstinget och till och med har stöd av vår integrationsminister.

  Ja, kvinnor drabbas av hemskheter i krigssituationer. Men män gör det i mycket större utsträckning.

  Slutsats: gör inte förskräckliga våldsföreteelser till en genusfråga när det inte behövs. Båda könen drabbas av våld i och utanför hemmet, tvingas till omskärelser, och drabbas i krig. Förminskar man dessa frågor till att bli endast kvinnofrågor så döljer man även manssidan av frågorna. Det är inte värdigt ett samhälle som strävar efter att bli jämställt.

  Dessutom slänger artikelförfattarna in ej (i varje fall öppet) underbyggda påstående som att:

  ”Ingen familj och inget land klarar av detta komplexa samhällsproblem ensam. Våldet är inte en isolerad fråga. Det uppstår i ett ojämställt samhälle där kvinnor anses mindre värda än män.”

  och

  ”I det globala perspektivet ska biståndet riktas till kvinnor. Kvinnor bygger samhällen, män bygger sig själva. Jämställdhetsprojekt måste inkludera män och pojkar – forskning visar att förebyggande arbete gynnar både pojkar och flickor.”

 4. Galne Gunnar skriver:

  PS: För övrigt ett mycket bra svar av dig, i synnerhet att du lyfter fram det faktum att radikalfeministernas argument oftast handlar om invektiv och ”guilt-by-association” istället för sakliga – riktiga – argument.

 5. Sanjo skriver:

  Bra inlägg, Pelle!

  Bratts artikel är en tröstlös läsning. Det är också fullständigt obegripligt hur hon både klumpar ihop sina meningsmotståndare till monster och förövare – och sedan förfasar sig över att meningsmotståndarna som hon ser det, gör detsamma.

  Detta visar bara hur verklighetsfrånvänd, insiktslös och antiintellektuell den svenska radikalfemnismen har blivit.

  Jag har förstått att det inte går särskilt bra för Feministiskt Perspektiv, annonsörerna sviker helt enkelt. Förhoppningsvis går detta projekt under snart, tillsammans med den sjuka människosyn som präglar dess agenda.

 6. Mattias skriver:

  Och för övrigt kan vi återigen notera att det inte är tillåtet att kommentera artikeln i DN. Tjatigt kanske att påpeka det igen men lika viktigt varje gång. Eftersom det tydligt används som ett verktyg (på/av kommentarer) så är det värt att notera.

 7. robjoh skriver:

  Gillar att hon citerar sin egna kartläggning som av någon anledning missade alla kvinnor… ja när man gör sådana kvalitativa undersökningar kan man nog få ut vilka resultat som helst.

 8. Hurtbullen skriver:

  Medborgare X skrev : ” Än mer förundrad över hennes demokratisyn blir man när det uppdagas att den grupp hon har hyrt in för uppdraget leds av den välkända AFA:iten Martin “1915″ Fredriksson. Mattias Fredriksson är dömd för två fall av misshandel och har dessutom varit misstänkt för mordbrand. Även en av artikelförfattarna, Mathias Wåg, är gammal AFA-veteran. ”

  Intressant information. Lägg till att Anna klara Bratt varit chefredaktör för den syndikalistiska tidningen Arbetaren, innan hon tog över jobbet på Feministisk perspektiv, så måste ju de flesta ana något lurt.

  Därifrån kommer och ska komma fler rallarsvingar. Det är ju så – att socialism , och gärna frihetlig sådan, har alltid rätt. Om det inte går att få rätt så baktalar man sina meningsmotståndare och demoniserar dom. På så vis upprätthålls den socialistiska versionen av sanningen.

  Hur ska vi jämställdister reagera ? Besvara eldgivningen, tror jag inte på. Kartlägga personer bakom feministisk perspektiv och politiska sympatisörer , särskilt odemokratiska AFA ,tror jag hellre på.

  Jag vet att Pelle inte är konfrontativ i sina bloggar ( live and let Live)

  Men vad jag vet, borde det generera intresse därute bland jämställdister som är rätt trötta på att det sitter antidemokratiska gökungar som fått skattefinansierad presstöd.

 9. S skriver:

  Svårt att sammanfatta detta. Kanske kan Pelle reda ut begreppen lite. Jag låter kranen rinna på lite…

  Men alltså, feministerna frågar varför så få håller med dem (och försvarar dem). (Vi måste vara noga med vad man då menar med feminism. En entydig definition är inte fel att börja med!) Tja, varför gillar inte alla rosa? Varför gillar inte alla romrussinglass? Det kanske inte smakar gott? Det kanske inte är en bra ideologi, enligt ”många”? Eller så tycker människor fel (har ju hänt förr!! Fel låt vann…)

  Men OK, att hata, som nu då vissa gör, det är ju inte snällt. De accepterar inte feministernas syn. Om nu feministerna är så att säga odemokratiska (om de vill ”tvinga” folk att tycka något/leva på ett visst sätt = odemokratiskt?) så kan man ju fördöma dem. Det kan man göra. Om feminismen så att säga går ”utanför lagens råmärken” som väl i grunden då är de mänskliga rättigheterna, som vi väl kan säga iaf en majoritet i världen står bakom och anser värda att försvara.

  Då är det ju så att dessa ”hatare” ska polisanmälas, spåras upp, ställas till svars för vad de gjort/sagt. Jag lusläser inte Per Ströms blogg, men väl denna. Jag har inte sett ett enda ”hatiskt” inlägg på alla år!! Klart jag läst onda kommentarer på Flashback, men det är ingen blogg med någon bakomliggande bloggare, det är ett klotterplank där allt får stå kvar (nästan).

  Så det vore väl vettigt om de som har en viss åsikt, exempelvis då att alla kvinnor måste leva efter ett visst sätt (att vara som män? att inte fokusera på sina barn? att ta makten?) och som blir hotade fokuserar på de som hotar, inte de som ligger långt från hoten. Att koppla ihop Breivik med att man inte anser att barnen måste kallas ”hen” på dagis är som att koppla ihop Stefan Sundström och Carl Bildt.

  Det är enligt mig milsvid skillnad att ha en avvikande åsikt från att hota någon för det. Det är det tydligen inte för DNs kulturdebattörer.

 10. Ola Normann skriver:

  Dette er bra Pelle!
  Flott at slike skribenter ikke lenger kan skrive hva de vil uten at de får rettmessig og saklig kritikk. Jeg tipper at dine blogginnlegg blir lest av flere og flere som kan påvirke hva som får slippe til i media. Og det kommer dermed til å bli vanskeligere og vanskeligere å forsvare slike artikler. Folk flest begynner å forstå at dette er for ensidig og vil reagere mot dem.

  Jeg så tilfeldigvis på en norsk blogg i dag bla. følgende lille avsnitt fra en kvinne:
  ”En annen ting som ble nevnt var i forbindelse med likestilling og det er at kvinner/feminister hyler om likestilling men de hyler bare om fordelene til mannfolka og ikke ulempene, noe som igjenn gjør hele debatten både dobbelmoralsk og lite troverdig i mine øyne.”

  Ser ut som flere og flere begynner å forstå.
  Jeg føler at det er vår i luften,- også for mannsspørsmålene og for likestilling 2.0.

 11. Ivar J skriver:

  Såg just på Genusnytt att Pär Ström begärt replik på DN-artikeln men nekats. Något demokratiskt samtal vill de tydligen inte ha på DN Kultur. Och Pelles artikel verkar inte vara med i repliksammanställningen på DN.se. Tycker DN agerar litet märkligt, måste jag säga.

 12. Medborgare X skriver:

  Manuell pingback: ”Det feministiska hatet och dess våldsbejakande företrädare”

  http://medborgarperspektiv.blogspot.com/2012/02/det-feministiska-hatet-och-dess.html

 13. [...] var så låga de inte behövde bemötas så istället presenterade han jämställdhet 2.0 i DN “Bratt och Sveland framstår som demokratiskt omogna när de inte kan acceptera att många mä… Pelle [...]

 14. Mariel skriver:

  Bratt skriver: ”De senaste dagarna har the usual suspects, bloggarna Pär Ström och Pelle Billing och statsvetaren Bo Rothstein rusat fram och tagit chansen att torgföra sina projekt att lägga ner feminismen som svar på Maria Svelands larm. Till dem kan man bara svara att så inte kommer att ske.”

  ”sina projekt att lägga ner feminismen” … ? Vad Jag förstått så är projektet mycket större än så, nämligen att skapa en rättvis jämställdhet, och inte genom diskriminerande metoder… ? Det är ju framför allt metoder och fakta som man kritiserar… och inte att något ska utrotas helt. Om någon vill vara feminist så får den väl vara det :-)

 15. Pelle Billing skriver:

  S,

  Ja, det finns en självmotsägelse i att anklaga alla andra för hat, när de själva är de som använder ett svepande och aggressivt tonläge.

  De vet att jag aldrig skriver hatiskt, därför försöker de koppla ihop mig med andra personer. Men jag tror de flesta ser igenom detta, och tiden talar emot dem.

 16. Pelle Billing skriver:

  Ivar J,

  ”Såg just på Genusnytt att Pär Ström begärt replik på DN-artikeln men nekats. Något demokratiskt samtal vill de tydligen inte ha på DN Kultur. Och Pelles artikel verkar inte vara med i repliksammanställningen på DN.se. Tycker DN agerar litet märkligt, måste jag säga.”

  Jo, min artikel är med i repliksammanställningen. Förutom om du just håller på och läser min artikel ;)

  Att de nekar Pär Ström replik förvånar mig inte. Så brukar det vara om man redan fått svara en gång. Dock är det ju närmast ärekränkning de sysslar med, men i Sverige tas det inte så hårt på sånt.

  Jag har lekt med tanken att pitcha en mer allmän artikel om Godwins lag i sin Breivik-variant, men vi får se hur det blir med det.

 17. Pelle Billing skriver:

  F ö intressant att läsa att Feministiskt Perspektiv har kopplingar till AFA och syndikalisterna. Det förstärker bilden att de är en tidning på den politiska marginalen. Ändå får Bratt så stort utrymme i DN.

 18. Pelle Billing skriver:

  Ola N,

  ”Jeg føler at det er vår i luften,- også for mannsspørsmålene og for likestilling 2.0.”

  Det känner jag också! De tuffa attackerna mot mig och andra är inte en slump. De kommer nu för att de känner på sig att radikalfeminismen håller på att tappa mark.

 19. Mariel skriver:

  Det är lite lustigt att läsa feministers kartläggningar där Pelle Billings blogg ingår, för de skriver ofta att det är män som driver denna process.. i kommentarsfält m.m. Det är lustigt eftersom att jag är kvinna och känner mig rätt engagerad här. :-) Så det är kul att för varje kommentar jag skriver så gör jag deras information ouppdaterad.

 20. Hurtbullen skriver:

  @ Mariel

  Fortsätt med det !

  puss

 21. Aktivarum skriver:

  Mariel:

  Om du läser mitt inlägg om kartläggningen ser du att du knappast var den enda kvinna som de ignorerade. Snarare är det ironiskt att kvinnokämparna så kapitalt diskriminerade kvinnor i sina kartläggningar. De inkluderade inte ens Tanja Bergkvist trots att hon sannolikt kritiserat genusvetenskap mer än Pelle Billing och jag om vi slår ihop våra inlägg.

 22. Mariel skriver:

  @Aktivarum: Jag såg ditt inlägg om det, och tyckte det var en vettig analys av kartläggningen. Jag tycker det var skitdumt formulerat alltihopa med ”kommentarsherrarna” och jag såg vilka kvinnor du skrivit som de totalignorerade. Hela kartläggningen kändes rätt amatörmässigt gjord, och det tyckte jag även innan du kritiserat den.

 23. Hurtbullen skriver:

  Efter jag läst Aktivariums suveräna blog så infinner sig nya tankar.

  (Feminin) Radikalism —> urvattnar med tiden till en synlig struktur av Moralism ——> Blir en defensiv propagandabastion (med eller utan offentlig stöd) —-> Bastionen smälter isär till en obestämd massa av fria radikaler som bekämpar samma saker som de en gång kämpade för.

  ALLT, enbart för att vi människor har olika kön mellan benen.

 24. Kramiz skriver:

  ”Det känner jag också! De tuffa attackerna mot mig och andra är inte en slump. De kommer nu för att de känner på sig att radikalfeminismen håller på att tappa mark.”

  Hoppas du finner allt stöd du kan behöva! ”Vi” i kommentarsfälten stöttar på vårt sätt i den utsatta situationen du nu befinner dig i. Ju starkare du är desto hårdare slår de.

  Kämpa på!

 25. PabloHoney_4 skriver:

  SR Nya Vågen.

  http://sverigesradio.se/api/radio/radio.aspx?type=db&id=3782613&codingformat=.m4a&metafile=m3u

  ”Efter ett par stort uppslagna och debatterade artiklar på Dagens Nyheters kultursida, senast av författaren Maria Sveland, frågar vi oss om den svenska samhällsdebatten idag oftare innehåller slagkraftiga fraser, cynism och en polarisering än ett verkligt engagemang?”

 26. Patrik skriver:

  Du fortsätter att skriva bra Pelle! Din öppna och försonliga ton lönar sig. Den andra sidan gör däremot bort sig gång på gång.

 27. robjoh skriver:

  Vill instämma med Patrik, Svenska folket kan vara rätt svåra att förflytta men de brukar förstå vem som uppför sig illa.

 28. auuus skriver:

  Men… att dra paralleller mellan och kalla personen för Breivik är ju inte alls samma sak. Det finns ju paralleller mellan feministhat och Breivik, precis som att det finns paralleller mellan vänsterpartiet och Sovjet, mellan miljöpartiet och ecoterrorism, mellan SD och nazism och mellan feminism och manshat.

  Det ska även tilläggas att Per Ström var en av de första att skrika Breivik (det insinuerades redan 24:e juli, två dagar efter attackerna). Nu menar jag inte att klumpa ihop dig och Ström med varandra, eftersom jag vet att ni för olika teser och har olika idéer. Däremot har ni kommit att presentera en liknande, feministkritisk sida, oavsett om det riktigt stämmer eller inte. Ni klumpas ihop på samma sätt som feminister klumpas ihop med varandra. Orättvist, ja, men knappast förvånande.

  Sen är jag fruktansvärt besviken på ”min sida” (även om jag knappast håller med dem om allt) eftersom jag tycker Breivik-retoriken bara är klumpig och onödig. Jag tycker jag att det helt enkelt borde hållas käften om Breivik, punkt. Från ALLA sidor, eftersom det faktiskt bara är guilt by association i de här fallen. Men det borde också hållas tyst om Sovjet, ”genustalibaner” och annan guilt by association-retorik. Nu menar jag inte att du står för några sådana, tvärtom är jag väldigt imponerad över vilken god nivå du håller i debatterna och diskussionerna, även om jag inte alltid håller med dig. Jag menar bara att de förekommer från bägge sidor.

  Slutligen borde du inte anklaga dem för att inte kunna diskutera sakfrågorna. De kan de absolut, och har gjort väldigt länge, men nuförtiden är det väldigt svårt att faktiskt diskutera sakfrågor som feminist, eftersom en bara får skitpåhopp i stil med ”uugh, feministfittan behöver kuuuuuk” mot sig, eller möts av absurda konspirationsteorier när en försöker. Därför tycker jag det är bra att feministhatet tas upp, eftersom de feministkritiska behöver rannsaka sig själva, precis lika mycket som feministerna behöver. Rötägg finns kort och gott i alla hörn.
  Jag vill till sist be om ursäkt för ”de minas” vägnar. Jag delar inte deras uppfattningar när det gäller det här, och jag tycker det var fruktansvärt onödigt att både dra in dig och att ta upp Breivik i det här, eftersom det bara tar fokus från sakfrågan. Vi kan faktiskt diskutera problematiken med det okonstruktiva hatet från bägge håll utan att dra in Breivik, Hitler, Stalin eller någon annan massmördare.

  Må väl!
  auuus

 29. Aktivarum skriver:

  Mariel:

  Jättekul att höra. Jag var dock inte (enligt AFA:iterna i Researchgruppen) kommentarsherre, jag var minsann kommentarfältsherre :D

  Eftersom en fältmarskalk är högre rang än bara marskalk så måste kommentarfältsherre vara finare än bara kommentarsherre. :)

  Rätt skall vara rätt, även med hittepå-nonsenstitlar

 30. Mariel skriver:

  @Aktivarum: hahaha…… :-D

 31. Pelle Billing skriver:

  Jag kallas för herre bloggare av Bratt. Är det lite som en friherre?

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Friherre

  Själv kan jag inte undgå att uttala Bratt på engelska ;)

 32. Marianne skriver:

  Vi har fullständig jämställdhet när en kvinnlig tönt kan kan nå lika långt som en
  manlig tönt.
  Nu har Maria Sveland skrivit två riktigt dåliga böcker där kvinnor är lika
  egotrippade och självöverskattande som män är i de flesta böcker som är skrivna av
  egotrippade och självöverskattande män och Maria Sveland tas på lika stort
  allvar som t ex Jan Guilliou för att nämna någon med samma attityd som Maria
  Sveland.

 33. [...] ställningstagande i jämställdhetsfrågan. Uppenbarligen har Maria Svelands och Anna-Karin Bratts märkliga artiklar på DN Kultur – där alla som inte delar deras åsikter anses vara som norske massmördaren [...]

 34. [...] senast har det handlat om att alla som inte håller med Maria Sveland eller Anna-Karin Bratt om… tja, om något alls [...]

 35. [...] vet ju inte hur mycket sanning det ligger i dessa texter; SSUs samarbete med politiska aktivister, Ytterligare ett bottennapp pà DN kultur Johan Lundberg ljuger, [...]

Google