Vad tycker du om detta kroppsideal?

02 februari 2012, av Pelle Billing

Jag tycker hon ser ut som att hon behöver ett rejält mål mat.

Hur påverkas flickor av att den här typen av bilder sitter över hela stan?

(Disclaimer: Visst kan det vara så att just denna kvinna är ovanligt smal i sig själv, men det förändrar inte frågeställningen.)

Etiketter:  

230 kommentarer på “Vad tycker du om detta kroppsideal?”

 1. maukonen skriver:

  Mat behöver hon och någon som inte retusherar alla hennes bilder.

  Hon ser ut att ha ”Bratz” syndromet, dvs huvudet är för stort för kroppen.

  http://bilder.gifmania.se/Animerade-GIF-Bilder-Animerade-Filmer/Gif-Animationer-Bratz/cloe-bratz1.gif

 2. Mariel skriver:

  Men Pelle. Om jag sitter och ser ut sådär, hur tror du jag påverkas av kommentaren ”Jag tycker hon ser ut som att hon behöver ett rejält mål mat.” ? Ska jag gå in till köket då och äta en stor portion så blir allt bra?

  För övrigt så tror jag att bilderna påverkar mycket. Det visar hur idealet är idag. Man ska vara smal. Men inte för smal, då får man höra att man ska äta. Och inte för tjock, då får man höra att man ska gå ner i vikt.

 3. Clabbe skriver:

  Som pojke var mina ideal en massa vältränade actionhjältar. Varför talas det aldrig om det?

 4. Fredrik skriver:

  En lösning kan vara att tjejer har annat än kläder och smink som primärt intresse. Det som återstår då är en smal kvinna med lila byxor och för mycket smink i ansiktet.

  Ansvaret för sådana grejer måste ligga på föräldrar. Folk i allmänhet måste börja tänka till och ställa sig frågan varför smink och kläder naturligt ska vara ”en del av kvinnligheten”. Vem är det som har glädje av det? Tjejer som får lägga jobb på att sminka upp sig för att kunna gå utanför dörren? Eller killar som blir manipulerade av ytliga grejer som smink och kläder? Det är lidande i båda fallen.

  Det verkar ju vara inbyggt i människan förövrigt, lidande och belöning som går i varandra och skapar en illusion av att något av värde har uppnåtts.

  Det var skönt att se Pär Ström ta upp den holländska tjejen som gick emot sociala myndigheter och seglade runt jorden som yngsta person hittills. En glipa mellan klagomål om att kvinnor kan och att kvinnor inte kan.

 5. sven skriver:

  Ja,kan inte kvinnliga läsare här förklara varför kvinnor vill se benrangel som mannekänger och fotomodeller.Reklamen riktar ju sig till kvinnliga köpare och de inom reklamen vet ju vad konsumenterna vill ha.
  När de gäller det här så kan kvinnor baske mig inte skylla på de heterosexuella männen.

 6. Steve skriver:

  Clabbe: Kanske för att det inte är ohälsosamt att vara vältränad?

 7. Mörker skriver:

  Kan lika gärna fråga alla Sveriges serietecknare varför de gör så stora huvuden och smala lemmar på alla seriefigurer. Det är för att ansiktet förmedlar kontakt med betraktaren och ett uttryck. Kroppen är smal för att en smal kropp förmedlar rörelse bättre än en bulligare kropp. Det handlar om bildens inneboende villkor, och att uttrycket maximeras genom att man gör så.

  Detta förmedlar förvisso ett ideal. Idealet att allting ska vara maxat. Men detta ideal förmedlas på så många olika sätt till unga människor. Att hindra sådana här bilder från att finnas förändrar inte idealet. Det finns kvar men blir bara ännu mer ogreppbart och abstrakt, och kan därmed bli ännu mer skadligt.

  Det är bara ytligt att klanka på modebilder. Problemet ligger djupare än så, och drabbar både pojkar och flickor. (Feminismen är en del av det problemet, och kan aldrig bli en del av lösningen.)

 8. Men@Work skriver:

  För det första är jag anhängare av kommersiell yttrandefrihet. Feministernas diskussion om sexualiseringen av det offentliga rummet implicerar censur. Detta hör inte hemma i civiliserade länder. Tycker man inte om reklambudskapet, köp inte varan.

  Jag tycker inte heller att företagen ska ta ansvar för folks dåliga självkänsla. Tycker man detta så kommer vi snart att befinna oss i ett totalitärt samhälle, där varje uttryck som misshagar någon måste städas bort. Då kan man fråga sig,
  varför är det just feministerna som ska sätta agendan för vad som ska väck? Det finns ju massvis med andra särintressen…

  Gillar jag tjejens utseende? Ja, jag tycker hon är snygg och hon attraherar mig
  definitivt på ett sexuellt plan. Det är min preferens, och jag respekterar andra som inte delar denna. Tror dock inte att många killar i den här tråden skulle tacka nej om tillfället plötsligt uppenbarade sig…

 9. Steve skriver:

  sven: ”När de gäller det här så kan kvinnor baske mig inte skylla på de heterosexuella männen”

  Nej, när det gäller denna fråga brukar det ju skyllas på de HOMO-sexuella männen. Tanken är att eftersom modebranschen dominieras av gaymän och de tänder på unga manskroppar, har det lett till att dessa gaymän föredrar kvinnliga modeller som ser ut som (unga) män. Hur sant detta är har jag ingen aning om, men nog är det intressant att det även här är männens fel (även om dom råkar vara gay).

 10. Lavazza skriver:

  Modeller ska se unga ut. Friska unga kvinnor är smalare än friska äldre kvinnor.

  Jag gissar att kvinnor som sent kommit i puberteten är smalare längre eller kanske till och med under hela livet. Kvinnor med sen pubertet kommer oftast från ”bättre” familjer (flickan har en bra relation med pappan, föräldrarna lever tillsammans harmoniskt etc.) och intelligenta barn kommer kanske också senare i puberteten, vilket ökar reklamvärdet. Detta kanske är något som reklammakarna använder rent instinktivt eller pga forskning.

 11. Jag har absolut ett snedvridet ideal som jag försöker jobba bort. Jag kan se skönheten i fylliga kvinnor, men jag själv hatar fettet på min kropp. Jag vill vara smal smal smal. Jag vill ha mellanrum mellan låren och jag vill ha nyckelben som sticker ut. Det ser skört ut. Vackert.

  Det är inte konstigt att vi blir störda när alla kvinnor som får synas är ätstörda. En kvinna med normal kropp kallas tjock och råkar hon ha lite fett på magen (alltså INTE utmärglad) så undras det om hon är gravid. Kändisar granskas i bantningstips i alla tidningar. ”så får du en platt mage!” men platta magar är ovanligt hos människor som äter mat. Det spelar ingen roll egentligen vad killar gillar för det som syns utåt är de här size-zero-kvinnorna.

  Skylla på männen skulle jag aldrig göra. Vi är alla delaktiga i hur de här normerna skapas, men jag kan säga att jag inte varit så populär bland män som när jag var underviktig.

 12. Jens Liljestrand skriver:

  Steve och Clabbe: det manliga kroppsidealet på actiondockor etc är helt bisarrt. ”Ohälsosamt” är ett skämt i sammanhanget. Och har blivit så särskilt under senare år – jämför t ex första generationens Star Warszawa-gubbar med dagens så förstår ni. Barbie är lika grotesk, men har inte förändrats lika mkt på senare år.

 13. Pether skriver:

  Viktigare är väl o tala om för de unga tjejerna vilka som skapar dessa ideal. För inte är det killarna/männen som skapar dem, utan de kvinnor o modebögar som sitter bakom alla tidningar, bloggar, pr osv osv.

  Var ju inte för så länge sedan vi hade en kommentator här som hade ätstörningar som kommenterade om just detta. De kvinnor hon pratade med för att få hjälp skyllde allt på männen o försatte henne i en offersituation. När hon pratade med en man, löstes problemet. Var det verkligen männen som ville ha de trådsmala tjejerna? Trycket kommer som sagt från modebögar o andra kvinnor.

 14. Pether skriver:

  Notera också att feminister oftast klagar på snygghetsideal osv osv. Men är själva de första som attackerar folk för sitt utseende. Alla män är feta gubbar osv osv.

 15. andersbwestin skriver:

  Gina Tricot är definitivt värst i klassen vad gäller sexifiering och donnefiering av unga damer.
  Det är inte bara det anorektiska.

  I bakgrunden finns alltid denna ”lockande sexblick” som skriker ut:

  Kom å ta mig jag är kåt!

 16. Pelle Billing skriver:

  Mariel,

  Ja, jag har fått lite feedback att min första kommentar var lite okänslig. Tar den feedbacken med mig. Samtidigt är poängen att skapa en diskussion och ibland blir diskussionen mer levande om inledningen rör om lite.

 17. Petter skriver:

  Det kommer alltid finnas kroppsideal av olika slag och fria företag kommer alltid vilja få deras produkter att framstå som en genväg till dessa ideal.
  Detta är inte ett kvinnoproblem utan ett könsneutralt fenomen.
  Håller med Men@Work.
  O undrar om samma feministiska agenda vill förbjuda trebenta killar med sex-pack som modeller, eller är såna mer OK eftersom ”Strukturer” saknas gentemot män?

 18. Men@Work skriver:

  Det tråkiga är att många feminister egentligen är avundsjuka på modellernas kroppar och därför vill ha dem censurerade. Varenda TV-program och varenda tjejtidning innehåller ju samma sak.

  För övrigt ska man skilja på mode och glamour/beauty som båda förekommer i reklamen (håller på en del med modellfoto).

  Som en modell sa:

  ”När man poserar för glamour ska man ha en attityd som säger come and **** me. När man poserar för mode ska man ha en attityd som säger **** off…”

 19. Matias skriver:

  Håller med Pelle, hon borde äta upp sig och lyfta lite vikter istället för att jogga, som hon troligtvis håller mycket på med i hennes konstanta bantande. Dessutom tror jag att hon borde försöka vara mera kåt än sexig. Lite fysiskt arbete skulle göra bra för henne, typ lagerjobb?

  Dessa tankar väckte bilden i mig.

 20. Mattias skriver:

  Mariel, Pelle,

  Äsch, varför skall alltid majoriteten skygga för minoriteterna – det är onaturligt. Spelar ingen roll vad man säger i Sverige, alltid är det någon som ”tar illa vid sig”. Jag skriver det inom citationstecken för jag anser att den som tar illa vid sig är problemet, inte det som sade något.

  Om du anser tjejen på bilden är för tunn för din PERSONLIGA smak så är det en individs åsikt bland 9 miljoner. Om någon har problem att se det i sin kontext så är det inget du kan göra något åt.

  Dessutom var ju hela poängen att du VILLE ifrågasätta idealet. Om du backar från att det är osunt backar du ju från din poäng.

 21. Lavazza skriver:

  Vad heter modellen, så att man kolla hennes data? Jag gissar att hon är mycket ung och tämligen lång. En manlig ung släkting modellade (foto och runway) ett tag. Han var då runt 18, 189 lång och vägde 80 kg eller strax under. Det är inga konstiga mått. Jag hade samma mått när jag var 18.

  175 cm och 58 kg är väl motsvarigheten för en kvinnlig foto/runway modell.

 22. Matias skriver:

  Lady Dahmer:

  ”Det är inte konstigt att vi blir störda när alla kvinnor som får synas är ätstörda.”

  Får synas? Vill synas!

 23. Pelle Billing skriver:

  Mattias,

  Jag har inte backat från min poäng en millimeter. Däremot har jag noterat att det finns olika sätt att föra fram poängen. That’s it.

 24. Matias skriver:

  Pelle BIlling:

  ”Ja, jag har fått lite feedback att min första kommentar var lite okänslig. Tar den feedbacken med mig.”

  Inte var det för ökänsligt. Individen är också ansvarig i sin anorektiskhet. Anoreksi är inte en sjukdom som befriar från ansvar, att definiera den som sjukdom är ansvarsflykt både från individens och kollektivets sida. Den sjuka får ”vara sjuk” utan att ansvar för ens belägenhet kommer in i bilden.

  Jag tycker att vår kultur är för förstående för anorektiker, de har själva mycket ansvar för sin belägenhet och det finns en dimension av fåfänga och egocentriskhet i anorektikerns ”sjukdom”. För övrigt tycker jag att vi är alltför förstående för kvinnors problem och befriar dom från allt vad ansvar heter och detta tror jag bidrar till och förlänger problemen. Män är tvärtemot alltid och i allting ansvariga för sina problem för han är ju mest ansvarig för kulturen som skapar dom? Bullshit!

  En anorektiker behöver ifrågasättas med en fråga vad hon/han tycker är vackert, för det är förvrängt att tycka så. Anorektikern är också själv ansvarig för sitt förvrängda kroppsideal. Jo, det stämmer att denna ideal cirkulerar i vår kultur men inte oberoende av anorektikern själv. Hon dras aktivt till det här idealet och uppehåller detta ideal i sitt bejakande av detta ideal.

 25. Joel Johansson skriver:

  Jag är mycket tveksam till reklam i det offentliga rummet öht. Det bör betraktas på samma vis som klotter, men givetvis vara tillåtet på företagens egna byggnader.

  Om reklamen först bannlystes där så kan man sedan hänvisa till individens eget ansvar över sin mentalhygien.

 26. Matias skriver:

  Joel Johansson:

  ”Om reklamen först bannlystes där så kan man sedan hänvisa till individens eget ansvar över sin mentalhygien.”

  Vi är ansvariga för att reklamen är där, det är så vi vill ha det.

 27. Joel Johansson skriver:

  Vi är ansvariga för att reklamen är där, det är så vi vill ha det.

  Hur tänker du då? Att allting är i sin ordning eftersom vi har demokrati? :)

 28. Jag undrar snarare varför flickor påverkas av att den här typen av bilder. Som Clabbe redan varit inne på så var det hjältar som Arnold Schwarznegger och He-Man som satte ”kroppsidealet” för 80-talspojkar som mig, men inte väger jag 120kg och sportar en solblekt Gustav Vasa-frisyr för det, och det är heller ingenting jag drömmer om. Därmed inte sagt att jag inte påverkas av det jag ser, för det gör jag såklart. Bra Pitts V-form i Fight Club är ett klassiskt exempel på något som satt sina spår, men det beror ju på att det är en kropp som för mig ter sig estetisk tilltalande, och ingen ”hjärntvätt” jag skulle skylla på medierna.

  Tycker det finns gott om olika kroppstyper att inspireras av, men de som sätter sina spår är naturligtvis de som man själv tilltalas av. Har svårt att tänka mig att folk skulle vräka i sig gräddbakelser tills de blev tvungna att fraktas runt med lyftkran om Gilbert Grapes mamma var vinterns H&M-modell.

 29. Matias skriver:

  Joel Johansson:

  ”Hur tänker du då? Att allting är i sin ordning eftersom vi har demokrati? ”

  Nej, ingenting är ok bara därför att vi väljer det. Men jag ser det som ansvarsflykt att prata om saker på ett visst sätt. Bara för att det är förvrängt, betyder inte att vi INTE skulle vilja ha det så och ha ett ansvar för det. Det var min poäng.

 30. isa skriver:

  @ fredrik”Eller killar som blir manipulerade av ytliga grejer som smink och kläder?”
  Vad är det som säger att hon ytlig? Hon är förmodligen djup inombords bara du lär känna henne! Få henne att trivas med sig själv utan smink. :)

 31. Steelbeak skriver:

  Visst är det dumt när modet poserar damer som är ”size zero”, dock är det precis lika dumt när människor på t.ex Facebook/bloggar/Twitter försöker rättfärdiga sin övervikt med t.ex en bild som denna:

  http://tinyurl.com/723w7m3

  Det är mer eller mindre en fysisk omöjlighet att bli mindre än Heroin Chick-modet, så det är nog snarare tvärtom att ”the avarage women” har blivit 23% större än ”the avarage fashion model”. Det gäller ju självklart också för män. Det är ingen hemlighet att individer i dagens samhälle sakta men säkert blir fetare och fetare.

  Att klaga på smala modeller och deras påverkan i vårat samhälle blir lite paradoxalt när vi som ett folk faktiskt blir fetare. Både män och kvinnor.

 32. isa skriver:

  @En härlig kille: det du tänker på heter: Bigorexi.
  Det är när väldigt muskliga personer tittar sig i spegeln och inte ser hur STORA de är. Lätt förenklat. (Tänk dig bodybuilders—> hulken).(alltså om man strävar efter att få en Anorld kropp.
  Sen finns det ortoexi(maniskt hälsosam), ätstörning, anorexi, bullimi.

 33. Hjalmar skriver:

  Modellen ser ut som en gänglig 15-åring, klart avtändande.
  Men det blir väl så här när mode-bögarna bestämmer (inget ont om bögar i sig). Könlöst. Det blev helt andra reaktioner på rundare modeller…

 34. Medborgare X skriver:

  Steelbeak!

  Frågan är som sagt om det verkligen är modellerna som blivit så mycket smalare eller om det är medel-Svensson som blivit betydligt fetare med åren?

  Lady Dahmer beklagade sig ovan för ”size zero”-modellerna. Men sanningen är att det varit en enorm inflation i storlekarna under de senaste årtiondena. Det som idag kallas en storlek 0 (zero) var helt andra storlekar tidigare:

  ”Size irregularities have existed for many years. In Sears’s 1937 catalog, a woman with a 32 inches (81 cm)-bust would have worn a size 14 dress. In 1967, the same woman would have worn an 8. In 2011, she would wear a zero.”

  http://en.wikipedia.org/wiki/Vanity_sizing

  Så jag håller med om att det är paradoxalt att klaga på smala modeller när vanligt folk faktiskt blir fetare och fetare.

  Och varför reagerar så många just på att modellerna är smala (med västerländska mått mätt, men knappast jämfört med alla världens asiatiskor). Varför reagerar nästan ingen på att modellerna är betydligt längre än genomsnittstjejen (både västerländskor och asiatiskor)?

 35. Ulf skriver:

  Jag har ofta tänkt på hur, när kvinnor talar om ”vad män vill ha”, så stämmer det ofta rätt illa med vad jag själv tycker. I t.ex. detta fall är jag inte speciellt attraherad av trådsmala tjejer (skall samtidigt säga att det är personligheten, mycket mer än utseendet, som spelar roll för mig). Ögon och leende är jag också svag för. Det är ju dessutom sådant som står sig bra med åren.

  När jag tänker tillbaka på de kvinnor jag varit tillsammans med, är det endast ett fåtal som varit riktigt smala; de flesta har varit lite lagom mulliga. Dvs mer eller mindre mulliga – det har alltid varit lagom, eftersom det var så de såg ut. Det är ju härligt att krama en tjej som har lite hull! Extremt vältränade kroppar (hade en sådan själv, för många år sedan), är inte riktigt lika kramgoa, om man säger.

 36. Isa: Sökte i och för sig inget ord :) Har heller aldrig hävdat att fenomenet inte existerar. Har en bror som är kroppsbyggare, men vem ska beskyllas för det? Och ska någon beskyllas för det? Naturligtvis inte. Att han funnit just den kroppstypen mest tilltalande är en ren slump, samma slump som gjort att jag själv inte finner den kroppstypen som någonting eftersträvansvärt.

 37. Jenny Kristiansson skriver:

  Årrrhhhh *dreglar* såg att någon nämnde Brad Pitts kropp i Fight Club. Mmmmm den satte verkligen sina spår.

  Om någon undrar, så ja, jag är trött på att snacka kvinnors kroppar. Låt de störda kvinnorna svälta ihjäl sig så blir det mer över för normalviktiga kvinnor som mig själv.

  Jag förstår verkligen tjusningen med kläder och smink, att kläder symboliserar mer än bara yta och är ett effektivt verktyg för att visa te.x. tillhörighet. MEN det finns gränser för allt. Det finns en hel uppsjö med kvinnor allt mellan 18-35 år som sitter och bloggar om fashion. Och allt därtill. Hela den världen. Allt det skitet. Och det blir skit för det främjar shopping. Shopping, shopping, shopping. Alla vet hur mycket det kostar i både tid och pengar för att hänga med i de senaste trenderna som kan ändras flera gånger på ett år.

  Folk i fattiga länder tillverkar alla dessa kläder och prylar och så länge vi här skiter i dem och bara bryr oss om våra utseenden så kommer de att arbeta under väldigt dåliga arbetsförhållanden. Så ja, här handlar det nog om att för en gångs skull ifrågasätta sig själv och ta ansvar. Jag kan bli så irriterad på tjejerna som sitter och bloggar om allt det här för de verkar inte ett dugg medvetna om vad som händer utanför deras egen lilla värld.

  ”Men Lancômes senaste läppstift ”pinkasyourfrontbum” är väl ändå vackert?! Asså tjejer ni måste bara ha det, det kostar BARA 625 kr. Det gör så att läpparna svullnar upp och ömmar och ALLA kommer att vilja ha er. Go get it!”

 38. Men@Work skriver:

  @jenny #23

  Ja, och… Konstigt nog verkar män betydligt mer avspända inför bilder på män som anses attraktiva, än vad kvinnor i allmänhet verkar vara inför bilder på kvinnor som anses attraktiva… Självklart ser de här gossarna trevliga ut, men det känns inte ett dugg hotande…

  Kanske kan det vara så att kvinnor i allmänhet oftare tänder på social pondus,
  och män mer på det fysiska utseendet? I så fall är det nog därför feministerna avskyr lättklädda, unga, snygga tjejer och välbeställda vita medelålders män… It is a match made in heaven…

  Konstigt resonemang om efterfrågan på arbetskraft från tredje världen förresten. Handlar vi inte med dem blir de ju ännu fattigare…

 39. Jenny Kristiansson skriver:

  Men@Work

  ”Konstigt resonemang om efterfrågan på arbetskraft från tredje världen förresten. Handlar vi inte med dem blir de ju ännu fattigare…”

  Ja så kan man ju också resonera. Vi gör dem helt enkelt en tjänst ;-)

 40. Info skriver:

  NOSTALGI

  Ett kärt och återkommande angreppsobjekt för 80-talets feminister (kvinnliga journalister, kolumnister, krönikörer, damtidningsredaktörer) var H&M:s anorektiska underklädesmodeller, som varje år brukade dyka upp på jätteaffischer framåt jularna.

  Ett uttryck för ”den manliga blickens sjuka och förtryckande kvinnoideal”.

  Själv fann jag visserligen dessa trådsmala modeller vara både fula, likgiltiga och obehagligt onaturliga – men vad brydde sig feministerna om det.

  Jag minns så väl den vinter (1993), när just denna affisch med Anna Nicole Smith som en uppenbarelse i gråmörkret dök upp i underjorden på T-centralen i Stockholm:

  http://fuckyeahannanicole.tumblr.com/post/2779230378/touchshriek-anna-nicole-smith-for-h-m-in-1993

  Äntligen en kvinna med litet former, tänkte jag.

  Vad tänkte nu kolumnisterna och krönikörerna och de kvinnliga journalisterna i allmänhet?

  Det blev tyst en vecka. Sedan brast klagoropen ut. Högre än någonsin. I ilska över ”den objektifierande och förtryckande manliga blicken” som tvingade kvinnor att ha tuttar och höfter och allehanda kurvor ”för att duga”… (Underklädesmodeller borde för övrigt fotograferas iförda vinterkappa eller åtminstone heltäckande morgonrock. För att undvika ”sexualisering av det offentliga rummet”.)

  Nästa år och alla år därefter blev det anorektikor igen i H&M:s annonser.

 41. Hjalmar: Såg en intervju i morde på dansk morgon-tv med en 19-årig dansk modell som är världskänd uppenbarligen (fråga mig inte vad hon hette, jag har ingen aning). Hon sa en massa intressanta saker. Bland annat att väldigt många modelltjejer (henne inklusive) blir uppsnappade av modellagenturer i 14-16-årsåldern, dvs innan deras kroppar blivit ”kvinnliga” (hennes ord), och sedan måste de försöka behålla den flickaktiga kroppen för annars får de helt enkelt inte plats i kläderna, och thus ingen modellkarriär mer. Så du har väl rätt, det är en 15-årings kropp, typ. (Om vi ska ta den här modellens erfarenhet för sann, alltså).

 42. sven skriver:

  Men@Work
  Är det jag som är så gammal.Ser fotomodellbenrangeltjejerna så attraktiva ut?

 43. Fredrik skriver:

  isa

  ”Vad är det som säger att hon ytlig? Hon är förmodligen djup inombords bara du lär känna henne! Få henne att trivas med sig själv utan smink. :) ”.

  Jag pratade inte om tjejens inre, jag pratade om yttre attribut som smink och kläder. Om tjejen vill framhäva och utveckla sin ”inre skönhet” så kan det ju vara en bra grej att dra ner på de ytliga ”sköldar” hon håller mot världen. Killens ansvar gentemot sig själv kan vara att känna att det nästan är en smärtliknande sensation han känner, en manipulation dvs, det kan bli tydligare och tydligare att tjejer som sminkar sig hårt och framhäver sig med kläder egentligen inte ger någon vidare njutning eller behaglighet utan att det finns en obehaglig känsla i det.

  Sen gör folk som dom vill, men jag försökte också peka på det dubbla i att (som ett fall) samma kvinna (kanske feminist) kan sitta med sminkface och ”riktiga” kläder och diskutera problematiken att tjejer känner sådan press inför att prestera på det här området, hon har förmodligen skrivit en bok på ämnet också och har inget intresse av att något ska förändras.

  Angående tjejens trivsel med sig själv så är det hennes eget ansvar att trivas utan smink, det är inte killars ansvar att navigera mellan hennes manipulationer och försöka signalera till henne att hon har ett inneboende värde.

 44. Jocke skriver:

  Tycker tjejen på bilden är ganska snygg, helt klart. Föredrar dock lite mer former och kanske några kilo till för att det ska vara perfekt men som sagt hon är ändå snygg. Skulle inte tacka nej till henne precis.

  Min personliga åsikt.

 45. Aktivarum skriver:

  Lavazza:

  Konstigt ingen svarade på din fråga, det var det första som jag trodde folk tog reda på. Om jag förstått saken rätt är det Gina Tricots förra modell norskan PERNILLE HOLMBOE (179 cm) på bilden. Hon är född 1977 och har nyligen blivit utbytt mot betydligt yngre Emanuela de Paula (176 cm) född 1989, såvitt jag förstår byttes Holmboe ut pga graviditet.

  Intressant vetande: Gina Tricot försökte byta ut Pernille Holmboe 2006 för hon ansågs för dyr. Försäljningen rasade och Holmboe fick revanch med ett nytt superkontrakt. Holmboe anses varit oerhört viktig för Gina Tricots ekonomiska framgångar.

  ”Vi har ökat i snitt 50 procent varje år, sa Jörgen Appelqvist, grundare och vd för Gina Tricot till Expressen förra året.”
  http://www.webcitation.org/5nvTxGy1T

 46. ted skriver:

  @Matias
  Anorexi bottnar inte alltid i att försöka uppnå ett kroppsligt ideal. Det är nog mer så att strävandet efter det kan vara en orsak till att man blir sjuk.

  Håller med att man själv har ett ansvar att bli frisk, men det beror helt på att vill man inte kan man inte. Man kan dock inte lägga ansvaret på att någon insjuknar i anorexi på personen själv.

  OnT:
  Ideal är för mig något man bara har hittat på för att en industri ska få sålt sina produkter. Vi påverkas med all säkerhet av det och tror oss behöva se ut på ett visst sätt för att vara attraktiva. Sen går vi helt emot detta själva och blir förälskade i helt vanliga, normala och icke idealanpassade människor.

  Kvinnan på bilden är inte attraktiv i mina ögon. Det beror dock inte på hennes kropp, utan den känsla, eller snarare avsaknaden av känsla, hon förmedlar. Bilden ger mig inget. Allt som betyder något och som gör henne unik är retuscherat bort.

 47. Leif skriver:

  Jag undrar varför ingen reagerar över te x Beckman i bara kallingarna i så fall? Blir alltid liv när det är tjejer. När det gäller kroppen så är hon inte så smal. Tycker det är nedvärderande att säga att hon behöver ett mål mat. Det är inte mer okej att med nedvärderande påstående över smala personers kroppar än feta, om hon var tjock så tror jag inte du skulle säga att hon såg ut att behöva mindre mat? För övrigt är jag övertygad över att jag skulle se lika smal ut i sådär tajta kläder, är det fel?

 48. Erik LL skriver:

  Alltså, en rad av er skulle behöva tänka till lite innan ni skriver.

  1. Det finns många människor där ute som är väldigt smala som inte väljer det. Uttryck som ”skulle behöva ett ordentligt mål mat” eller ”benrangel” och liknande låter lika illa som att skriva ”skulle behöva svälta sig” eller ”fetto”. Ni har all rätt i världen att skriva det, men tänk er för innan ni gör det.

  2. Jag avskyr hela idén med att folk ska förlöjliga eller kritisera smala människor bara för att försöka få feta/normalviktiga att verka bättre. Man hör ofta ”usch vad smal hon är” och liknande saker, och detta är inte OK. Det är lika illa som att kritisera överviktiga.

  3. De flesta av oss här ogillar feminismen. En stor anledningen till det är bristen på nyansering. Men sedan plötsligt när det är NI som står på det politiskt korrekta sidan och ska ta de normalviktiga kvinnornas parti, då plötsligt klankar man ner på smala? Skärpning. NYANSERING. Googla det.

  4. I dagsläget så idealiserar modevärlden det smala, vilket gör att normalviktiga och överviktiga kan känna sig otillräckliga. Man gör ett misstag om man istället försöker förskjuta ett ideal till det normalviktiga så att smala istället eventuellt kan känna sig otillräckliga. Diskutera istället behovet av ideal och eventuell uppluckring av det. Tänk på att ett ideal inte nödvändigtvis existerar ute bland folk på samma sätt som det gör på tv.

  5. Det är bristen på nyansering som är problemet. ALLA modeller är hypersmala. Faktum är att man inte behöver titta längre än porrbranschen för att hitta en stor mängd normalviktiga, smala och även överviktiga.

  6. Är det verkligen så att det finns en tydlig länk mellan bilder och ätstörningar? Jag vet inte själv, Hanna Fridén som jobbar med saken nämner att det inte stämmer till 100%. Gästblogg!

  Jag kastade ihop detta pga tidsbrist. Ber om ursäkt om den uppfattas som hetsig men jag har själv varit väldigt smal och jobbat hårt för att gå upp i vikt. Det var inte mitt val att vara smal och i dagsläget är jag normalviktig tack vare hård träning och tvångsätande trots att jag inte vart hungrig. Jag har även haft tjejkompisar med liknande problem och jag gillar inte att det är så PK i sverige att klanka ner på smala.

  Idealet må vara fel, men passa er för att förflytta skampekandet mot de som råkar ha en kroppsform. Ska ni klaga så klaga i så fall på modebranschen.

 49. Men@Work skriver:

  @sven

  Det är ju naturligtvis en fråga om smak. Jag gillar smala tjejer som samtidigt har en feminin figur. En tjej kan ha kvinnliga former även om hon är smal. Om du ser på modellen ifråga ser du att hon har breda höfter jämfört med midjan, och att låren, trots att de är långa och smala, smalnar av ner mot knäna på ett harmoniskt och utsökt sätt, för att sedan avslutas med ett par smala skenben. Underbart! Sedan tycker jag inte bilden var särskilt välposerad i övrigt, men det
  är en annan sak.

  Det handlar även om andra saker, som hur hon för sig. En del kvinnor har helt
  enkelt en skinande aura av femininitet omkring sig. Man kan helt enkelt inte låta bli att titta på dem, och känna ett sting av åtrå efter deras kroppar… Klart det är lämpligt att sälja in något på detta vis. Kvinnor vill ofta vara sådana, och män vill ha det…

 50. Tanja Suhinina skriver:

  Jag tänker att det är ytterligare en bild på kläder dom säger noll om hur kläderna skulle se ut på mig. Tjejen är så pass mycket smalare än jag att bilden blir helt irrelevant för mitt intresse för plagget. Till saken hör också att jag är smal relativt Gina Tricots konsumentgrupp, jag drar XS hos dem. Så rent tekniskt borde den reklamen vara relevant för just mig. Men icke. Och jag som är elefant jämfört med modellen är 55 kg på 165 cm, det är typ inte elefant nånstans.

  Och så tänker jag att jag har muskler och det har aldrig såna reklamtjejer (utom Stadiums, då).

  Also, det Hanna sa om att modeller oftare än många tror är mkt unga.

 51. Aktivarum skriver:

  Jenny K: #23

  Jag har inget problem med de där killarnas utseenden, har känt killar som var både bättre tränade (Kickboxing-Eliten) och estetiskt snyggare. Det är mer det hyckleri som presenteras här jag har problem med.

  Hur bra kan jämställdhet representeras om det hetaste på tjejlistan är den superrika filmstjärnan känd för att spela ”Macho bad boy”?

  Hulk, Troja, Thor. Batman….. Inte direkt progressiva filmer/roller.

 52. Aktivarum skriver:

  Erik LL:

  Kanonbra inlägg! Instämmer med nästan alltihop (Marknaden styrs inte av roller, det är tjejerna som styr företagens annonsering, inte företagens annonsering som styr tjejerna)

 53. isa skriver:

  @ Erik: ” jag har själv varit väldigt smal och jobbat hårt för att gå upp i vikt. Det var inte mitt val att vara smal och i dagsläget är jag normalviktig tack vare hård träning och tvångsätande trots att jag inte vart hungrig. Jag har även haft tjejkompisar med liknande problem och jag gillar inte att det är så PK i sverige att klanka ner på smala. ”
  TACK!!!
  Exakt så är det för mig också, även om man är smal så kan man ha jätteångest för att man inte går upp upp i vikt. Likadant som tjocka känner sig, ångest över sin vikt.

  En människan kan inte bara ta dig friheten att kommentera en smal människa hursom helst (”så mkt mat du har påtalriken och ändå syns det inte på dig”, ”ja du som är så smal kan ju äta hur mkt godis som helst”,) för den kan ha jätteproblem med att gå upp i vikt. Och JA det är väldigt SVÅRT!

 54. Matias skriver:

  ted #47:

  ”Håller med att man själv har ett ansvar att bli frisk, men det beror helt på att vill man inte kan man inte. Man kan dock inte lägga ansvaret på att någon insjuknar i anorexi på personen själv.”

  Inte ANSVARET men ANSVAR. Och vi har också ansvar att hjälpa anorektikern, och det kan vi göra bla. med att inte skyffla ansvaret på ”media och reklam”. Ingen och ingenting har ansvaret, alla har ansvar.

 55. Aktivarum skriver:

  Förresten, anledningen det inte finns bättre kunskap om dessa modellbilder och hur de påverkar kvinnor skulle jag säga är att det helt saknas ett fält för FEMALE Studies. Jag skrev just ett inlägg om Male Studies som beskrev varför kunskaperna om dessa saker är så usla. Längst ner skrev jag en ordlista och när jag gjorde det insåg jag att kvinnor inte har någon riktig kunskap om sig själva.

  Det är inte bara Male Studies som saknats, Female Studies finns inte heller.

  http://aktivarum.wordpress.com/2012/02/02/den-nya-vetenskapen-for-mansfragor-del-1-kritik-fran-feministiska-mansforskare/

 56. Sofia skriver:

  Lavazza

  Varför skulle intelligenta barn och barn från bra familjer komma i puberteten senare?
  Har jag aldrig hört talas om.

 57. Matias skriver:

  Aktivarum:

  ”Förresten, anledningen det inte finns bättre kunskap om dessa modellbilder och hur de påverkar kvinnor skulle jag säga är att det helt saknas ett fält för FEMALE Studies. Jag skrev just ett inlägg om Male Studies som beskrev varför kunskaperna om dessa saker är så usla. Längst ner skrev jag en ordlista och när jag gjorde det insåg jag att kvinnor inte har någon riktig kunskap om sig själva.”

  Tror du att kvinnor skulle vilja ha en ärlig kunskap om sig själva? Skulle de klara av att leva och välja som de gör utan att förtränga det till formen som finns i damtidningar och mainstreamfeminism? Min poäng är bara att kanske de inte skulle stå ut med ”sanningen”, kanske romantiserigen och skyfflandet av allt ansvar på män är nödvändig för kvinnor.

 58. Runar skriver:

  @49 Erik LL

  Meget bra, takk for at du tok opp dette. Jeg har hatt det samme ”problem”,vel – ikke problem for meg – men for mange andre, at jeg er ganske tynn. Fra jeg var i tidlige 20 års alder har jeg ofte fått slengt etter meg kommentarer som ”Jeg synes du har blitt tynnere” – ”Kan du ikke legge på deg litt?” – ”Du kan ikke gå rundt og være så tynn,du må begynne å spise mer!!” (jaja,jeg spiser, MYE!) – ”Si meg,får du ikke mat hjemme?” – osv osv.
  Det har gjort meg vondt. Jeg har den kroppstypen jeg har fått fra naturen! Jeg er 181cm/ca75kg/ca7%kroppsfett og meget veltrent(har alltid trent styrke,ski,sykkel m.m), og ennå som 41åring har jeg min 6pack-mage,jeg kan ganske enkelt ikke øke i vekt noe særlig,selv om jeg ”tvangsspiser” og slik har min kropp alltid vært. Spiser jeg mindre, går vekten nedover. Men det er liksom OK å angripe noen fordi man er ”for tynn”, og jeg opplever det stadig, men det er ikke ok å si opp i ansiktet på noen at de er for fete!
  Min tidligere kjæreste hadde anoreksi, hun ble sint da jeg fortalte om at noen sier slike ting til meg, det var jo det samme hun hadde opplevet, at folk gav negative kommentarer om hennes kropp. Hun gav meg en avvæpnende kommentar,neste gang noen sa til meg ”Jeg synes du har blitt tynnere!” – skulle jeg svare – ”Ja, det er mulig det, men det har ikke du blitt!” :-)
  Må legge til at pga ”hets” mot min kroppstype i tidlige 20årsalder, begynte jeg trene altfor tung vektløfting for å nå det ”idealet” man ville ha meg inn i (min selvtillit var dårlig), med den konsekvens at jeg fikk skader i rygg og knær som jeg sliter med ennå. Å bruke doping var ikke aktuelt for meg for å nå ”målet”.
  Så, det er ikke bare kvinner som presses med kroppsidealer!

  Slutlig, jeg bare elsker kvinner med litt runde former, myk mage, myke runde lår og brede hofter, de tynne tenner meg ikke. Hehe..bare så dumt at mange kvinner ikke tenner på min muskelharde kropp, men heller vil ha en mann med myk mage. Det skal IKKE være enkelt:-)

 59. Andreas skriver:

  En sak är säker: Bilden ska sälja kläder för kvinnor, och ska därför tilltala kvinnor. Det är inte män som ligger bakom det där idealet. Det är kvinnorna själva.

 60. Erik LL skriver:

  Aktivarum: Tack, ja jag håller med. Bra tillägg.

  isa: Precis. När jag var 18 år gammal så var jag 179 och vägde 58 kilo. Jag käkade pizza, godis, chips etc hyfsat ofta kombinerat med riktig mat. Jag har alltid haft dålig aptit, blir mätt snabbt och haft en stillasittande livsstil. I dagsläget har jag fixat detta.

  De flesta kan äta så mycket att de går upp flera kilon på julen. Så är det aldrig för mig. För mig tar det stopp efter en liten portion, och allt efter det måste jag tvinga i mig. Tack vare träningen blev jag hungrigare och kom upp i normalportioner men åter igen, tvingande.

  Medan normalviktiga människor bara fortsätter äta och tycker det är gott så är det för sådana som mig mycket svårt att fortsätta äta. Ofta är maten bara god de första tuggorna.

  Så vad driver mig till att gymma tre gånger i veckan, hetslyfta allt vad jag pallar och tvångsäta? Jag HATAR att vara smal. Särskilt som man så är det tydligt att man automatiskt saknar respekt både hos andra män och även kvinnor. Sedan kan man tycka vad man vill om en sådan värld, personligen tror jag det är naturligt. Inte sagt då att man förtjänar all den skit och förakt man fått ta, bara för att man råkar vara smal.

  Ett exempel på det jag talar om är när klassen såg en film. Ballerinan var fruktansvärt smal. ”Usch vad äckligt! Det där är inte naturligt! Åh fyfan!”. Ja okej, det var en kvinna som dansade, men likväl var jag själv lika jävla smal som henne. Detta återser man idag ofta tyvärr när det kommer till snack om ideal, och jag kan inte förstå att folk är så pigga på att hacka på smala och hylla övervikt. Så fort folk är feta, då är det silkesvantar som gäller. Men när folk är smala? Då är de tydligen offer för modeindustrin och måltavlor för att uttrycka sitt ogillande mot den industrin.

  Jag kanske är naiv som förväntar mig att mansrörelsen är klokare än feminismen, men jag vill tro det. Nyansering borde vara ett slagord.

 61. Mars skriver:

  Jag skulle vara korkad om jag sa att jag inte förstod frågan, implikationen eller normen som hänvisas till.

  Samtidigt undrar jag av vilken anledning som denna kvinna över huvud taget ska ses som en förebild. Jag vet inte vem hon är, vad hon gjort, vilka åsikter hon har osv. Det enda jag vet är hur hon ser ut när Gina Tricot klär henne.

  Varför läggs det ner så enormt mycket tid på just detta? Frågan är allvarligt menad, och ska varken ses som nedsättande eller ironisk. Men jag ser inte logiken bakom.

 62. Aktivarum skriver:

  Tanja Suhinina:

  Pernille är 179 cm lång… (ännu längre i högklackat) Just längden är oerhört viktig för modeföretagen. När Kate Moss blev supermodell var det närmast en sensation. Hon var egentligen för kort för jobbet. Det är omöjligt för vanliga tjejer som är 165-170 att se ut som modelltjejer runt 175-180 cm långa.

 63. Erik LL skriver:

  Runar: Ja folk är pigga på att kritisera smalhet. Nästan som att folk tror att bara för att man tillhör ”idealet” så det fritt fram att hacka lite.

  Ha! Ja när man har ölmage då är det sexpacket som gäller. När man har sexpack då är det ölmage som gäller. ;)

 64. Jenny Kristiansson skriver:

  Aktivarum #52

  ”Hur bra kan jämställdhet representeras om det hetaste på tjejlistan är den superrika filmstjärnan känd för att spela “Macho bad boy”?”

  Jag bryr mig faktiskt inte om hur mycket en man tjänar, jag vet, jag är säkert inte representativ för många kvinnor. (Eller jag har faktiskt ingen aning, de flesta tjejkompisar jag har omkring mig är jävligt sunda och skiter ganska mycket i hur mycket mannen tjänar). Och både Christian Bale och Eric Bana har gjort mycket mycket bättre rollprestationer i andra filmer än de du radar upp. Där de inte spelar macho.

  Fan allt jag ville var att snacka om mitt favoritämne, män. Jag hoppades kanske att samtalet skulle halka in där istället. Och Eric Bana och Christian Bale står nog bara för typen av män jag gillar utseendemässigt. Typ nordeuropeiska män.

 65. Aktivarum skriver:

  Matias:

  ”Tror du att kvinnor skulle vilja ha en ärlig kunskap om sig själva?”

  Om den presenterades på rätt sätt? Absolut! Its all presentation! Hur många tjejer tror du det var som klagade på Neil Strauss ”Spelet” när den släpptes i Stockholm? En bok som säger nördar/losers kan lura tjejer i säng med tricks.

  ”Skulle de klara av att leva och välja som de gör utan att förtränga det till formen som finns i damtidningar och mainstreamfeminism?”

  Det vet vi inte förrän vi har prövat eller hur?

  ”Min poäng är bara att kanske de inte skulle stå ut med “sanningen”, kanske romantiserigen och skyfflandet av allt ansvar på män är nödvändig för kvinnor.”

  Det betvivlar jag starkt. Snarare ser jag skyfflandet av ansvar på män som narkotika, dvs tillgänglig, attraktiv, beroendeframkallande – Känns bra men du blir mer förstörd ju bättre det känns. Tjejer i länder som inte har skyfflandet uppvisar år efter år högre grad av lycka och vålmående för övrigt.

 66. Tanja Suhinina skriver:

  Aktivarum:
  Eh. Ja. Som jag säger – bilden är inte särskilt relevant till hur kläder ser ut på dem som handlar där. Jag är ju faktiskt medellång, t ex.

 67. Karin skriver:

  Jag tycker inte det är fel att det är smala kvinnor i reklamen. Jag tycker det är fel att det BARA är smala kvinnor. och att allt är retuscherat in i minsta detalj till perfektion. Jag blir iallafall trött på det.

  Och en fråga, hur får vissa att allt är feministernas fel? Jag fattar inte. Vissa ser varje lilla chans att kasta en känga på feminister. Och nu var ju inte heller frågan vems fel det är, även om man självklart kan glida in på det. Men ibland; spara hatet och ge en syn på sakfrågan.

  @Matias nr 22

  Ja. som FÅR synas. Jag har kompisar som är modeller och de får höra dagligen i stort sett rakt ut att dom inte får bli tjocka annars förlorar dom kontraktet.

 68. John Nilsson skriver:

  Lite off-topic, men ganska ”nära” ändå:
  Facebook-sidan ”Katedralskolans lammkött” är just nu ett hett diskussionsämne i Linköping, som Corren ska skriva mera om i sin ledare imorgon:

  http://www.corren.se/ostergotland/linkoping/?articleId=5920938
  http://www.corren.se/ostergotland/linkoping/?articleId=5921948
  http://www.corren.se/asikter/ledare/?articleId=5922694

  Synpunkter?

 69. Matias skriver:

  ”Om den presenterades på rätt sätt? Absolut! Its all presentation!”

  Strunt. Om det presenterades ärligt och på ett sätt som omöjliggjör förträngning, tror jag att få kvinnor skulle inte klara av det. I Finland, där ja bor, vill få kvinnor veta av Henry Laasanens tankar för att hans presentation är ”bilden av kvinnor motbjudande” (som en kvinna beskrev det) enligt kvinnor och feminister och han hittar inte på någonting tom. ”öppet” ger råd åt kvinnor hur de kan maximera sina möjligheter. Väldigt få kvinnor läser honom och hur många har läst Neil Strauss?

  ”Det vet vi inte förrän vi har prövat eller hur?”

  Vi har inte prövat det för att vi inte skulle klara av det. Enda sättet att klara av det är just att förtränga det till den formen som den de facto är förträngd till. Hur naiv är du egentligen i din cynism? Vi har den inte i sin ”ärliga” form just precis av den orsaken att vi inte skulle klara av det.

 70. Matias skriver:

  Karin #68:

  ”Ja. som FÅR synas. Jag har kompisar som är modeller och de får höra dagligen i stort sett rakt ut att dom inte får bli tjocka annars förlorar dom kontraktet.”

  Och varför hoppar de inte ur detta ruttna spel? Det hör ju till spelet, ytligheten kan inte komma i en rättvis form. De ska svälja det eller sluta.

 71. Medborgare X skriver:

  Aktivarum!

  Intressant att du identifierade vem modellen är. Om det nu är Pernille Holmboe så kan man läsa följande om henne på Wikipedia:

  Height = 1.78 m
  Measurements= 87.5-58.5-90 (EU)
  Dress size = 36 (EU), 6 (US)

  http://en.wikipedia.org/wiki/Pernille_Holmboe

  Pernille Holmboe är alltså ganska nära det klassiska 90-60-90 idealet som gällde redan på Marilyn Monroes tid (även om Monroe själv snarare låg i överkant på både byst och höftmåttet) och hon har dessutom inte alls size 0 (zero), som det sades tidigare i tråden att modeller har, utan en size 6.

  Däremot är hon som sagt ganska lång, som så många andra modeller. Men av någon anledning så är det inte längden på modellerna som folk reagerar på…

 72. David skriver:

  Nej usch! Tacka vet jag killreklam.

  Läste lite igår i den där SCB statistiken för 2012 hur medelmannen ser ut. Han är 40 år och typ 61% är överviktiga.

  Därför tycker jag det är skönt att H&M inte agerar lika illa i killreklamerna som dom gjorde med de berömda underklädesreklamerna kring jul.

  När H&M nu kör en stor kampanj tar de en 37-åring man till hjälp, och som ni kan se i länken nedan så representerar han mycket väl den svenske medelmannen.

  http://www.hm.com/se/david-beckham#inspiration/3

 73. Matias skriver:

  Tillägg till kommentar 71.

  Hur kan man gnälla över att en utseendetävling är utseendefixerad och ytlig. Det är ju själva poängen.

 74. Ulf skriver:

  @Erik LL #61,

  De flesta kan äta så mycket att de går upp flera kilon på julen. Så är det aldrig för mig. För mig tar det stopp efter en liten portion, och allt efter det måste jag tvinga i mig.

  Ja, sådär tycks det vara. Jag tog för ett tag sedan del av forskning på området, där de bl.a. givit en grupp personer en diet konstruerad för att de skulle gå upp i vikt. En del personer i gruppen klarade helt enkelt inte av att äta så mycket – de blev fysiskt illamående. För andra var det inga problem.

  En annan studie berörde fetmapatienter, som hade fått klinisk hjälp att gå ned i vikt. Sedan sattes de på en kontrollerad diet med exakt den energimängd de behövde – de var ständigt hungriga! Det verkade som om deras kroppar ställt in sig på att de behövde mer mat än vad som verkligen var fallet.

  Det är nog viktigt att vi börjar bli lite mer medvetna på det här området. För vissa personer är det nästan omöjligt att gå upp i vikt, och för andra är det nästan omöjligt att låta bli. Det är inte en karaktärsfråga (ibland, kanske, men det är inte något man bör anta).

 75. Matias skriver:

  #70 Jag menade att få skulle klara av det och inte ” få kvinnor skulle inte klara av det” som jag skrev. Blev lite motstridigt.

 76. Aktivarum skriver:

  Matias:

  ”Strunt. Om det presenterades ärligt och på ett sätt som omöjliggjör förträngning, tror jag att få kvinnor skulle inte klara av det.”

  Det är precis tvärtom! Ärlig men trevlig presentation föredrar de allra flesta kvinnor. De vågar dock inte gå emot gruppen, media etc så de allra flesta kvinnor kan bara eftersträva detta när de är ensamma med killen. En viss herre med initialerna ARC ger lektioner på det temat. Tjejer TROR killar skall ljuga, de förväntar sig att killar skall ljuga, de är vana med att killar skall ljuga och få killar vågar någonsin testa sanningen. Sedan är det en fråga vad man menar med ärlighet också. Exempelvis behöver man inte vara lika arrogant som killen Tom Cruise spelar i Magnolia för att man sysslar med pua.

  ”I Finland, där ja bor, vill få kvinnor veta av Henry Laasanens tankar för att hans presentation är “bilden av kvinnor motbjudande” (som en kvinna beskrev det) enligt kvinnor och feminister och han hittar inte på någonting tom. “öppet” ger råd åt kvinnor hur de kan maximera sina möjligheter. Väldigt få kvinnor läser honom och hur många har läst Neil Strauss?”

  Jag kan inte uttala mig om kvaliteten i Laasanens bok den finns varken på svenska eller på engelska. Jag har en hemsnickrad översättning av Laasanens avhandling (som är bra mycket tunnare än boken) och den är inte direkt bra presenterad om jag säger så…. även om som sagt det kan vara översättningen.
  Jag har dock läst delar av den fiinska debatten och där framgår det ju tydligt att man lät feminister, författare, sångerskor och andra totalt biased mediafigurer få tolka boken fritt. Varför skulle en välutbildad sociolog bli skolad på forskning av en obildad kändisbrud som inte kan ett dyft?

  ”Vi har inte prövat det för att vi inte skulle klara av det. Enda sättet att klara av det är just att förtränga det till den formen som den de facto är förträngd till. Hur naiv är du egentligen i din cynism? Vi har den inte i sin “ärliga” form just precis av den orsaken att vi inte skulle klara av det.”

  Du menar precis som USA inte klarade av Ron Paul? Lo and behold han är nu i 4-toppen inför GOP presidentvalet. Och det är massor av unga kvinnor som tänker rösta på honom. PK-Media sliter sitt hår och försöker med sina nonsensteorier

  - Du är ung tjej, varför röstar du på en gammal gubbe typ?

  Journalisterna fattar inte att de skämmer ut sig. De har lärt sig att tjejer röstar på tjejer och svarta röstar på svarta….. Och den ekonomiska teori som Ron Paul använder fattar de ingentingf av, de bara sitter och nickar och försöker hänga med när han förklarar att ”spendning = inflation = a tax”

  Jag har aldrig i hela mitt liv sett någon så fullkomligt kollra bort USA:s mediakår.

 77. Gonzo skriver:

  Hur påverkas ”vi” män av modellbilder och reklambilder på andra män?
  Hur ofta ser man normala, feta och fula män i reklamen?

 78. Tanja Suhinina skriver:

  Att man inte reagerar på längden kan ju bero på att det är svårt att avgöra hur lång nån är om människan är fotad mot vit bakgrund.

  För övrigt hoppas jag att alla är medvetna om att modellens mått förmodligen är större än vad vi ser på bilden som givetvis har blivit bildbehandlad, och oftast skär man bort en del.

 79. Nils Jungenäs skriver:

  Jag tycker det är intressant att kvinnor uppenbarligen upplever det som så provocerande med andra kvinnors utseende. Män har ju inte alls samma problem. Det är väl evolutionärt på nåt sätt antagligen. Hänger väl ihop med den vanliga kvinnliga avundsjukan/missundsamheten som även yttrar sig socialt på tex arbetsplatser.

 80. Tanja Suhinina skriver:

  Kan ju va den grejen att kvinnor, evolution eller ej. bedöms mer efter sitt utseende än män.

 81. Karin skriver:

  @Matias 71

  ”Och varför hoppar de inte ur detta ruttna spel? Det hör ju till spelet, ytligheten kan inte komma i en rättvis form. De ska svälja det eller sluta.”

  Hör det till spelet att dom inte ska vara tjocka? Hör det till spelet att dom ska svälta? Jag trodde det främst handlade om att visa upp kläder. Klart det är ytligt, och klart man kommer få kommentarer om sitt utseende när man visar sig så offentligt. Men det finns väl ändå gränser för vad en människa ska få höra och stå ut med för att göra något de älskar.

  Har dessutom inte gnällt över att ”utseendetävlingen” är utseendefixerad och ytligt. Dessutom, no shit sherlock? Men det är en jävla skillnad på att vara utseendefixerad, och att tycka att smalt är det enda snygga.

  Jag kämpar nog hellre för att bryta attityder än att be människor sluta ett jobb dom tycker om. Vi är nog olika där helt enkelt.

 82. Nils Jungenäs skriver:

  Tanja #81

  Det tror jag absolut inte.

  Tror du verkligen att det sticker lika mycket i ögonen på lika många män med en onaturligt välproportionerlig och vältränad solbrännd manlig kalsongmodell, som fotomellsnygga kvinnor sticker i ögonen på vanliga kvinnor?

 83. Tanja Suhinina skriver:

  Nils Jungenäs:
  Vad tror du absolut inte? Att kvinnor bedöms mer efter sitt utseende än män?

 84. Nils Jungenäs skriver:

  Tanja #84

  Precis.

  Om ett hetrosexuellt par går nerför gatan och träffar på en jävligt snygg, relativt obekant kille som de börjar prata med, tror du pojkvännen då reagerar likadant innombords känslomässigt som kvinnan gör om de träffar på en jävligt snygg brutta?
  Fundera på det.

 85. Matias skriver:

  Aktivarum:

  ”Det är precis tvärtom! Ärlig men trevlig presentation föredrar de allra flesta kvinnor.”

  Hehe, en trevlig föredrar de nog men inte en ärlig och sanningen om vad kvinnorna vill ha är inte trevlig, allra minst för kvinnorna själva. Jag menar att kvinnorna går runt idag och tror att jämställdhet (förstått som icke-patriarkat) är vad dom vill ha, samtidigt som dom handlar patriarkalt-hypergamt dvs. prostitutionellt när de gifter sig uppåt. Tror du att kvinnor vill ha sanningen i en ärlig form, att dom inte vill ha jämställdhet, att dom bara har inbillat sig? Eller tänker du på någon annan sanning?

 86. Jenny Kristiansson skriver:

  Aktivarum och Matias

  Vad är det för sanning ni snackar om? Kan ni inte testa den på de kvinnor som är här och se vad som händer?

 87. Lavazza skriver:

  Sofia: ”Girls who enter puberty later generally had fathers who were active participants in care-giving; had fathers who were supportive to the girls’ mothers; and had positive relationships with their mothers. But it’s the fathers’ involvement, rather than the mothers’, which seems to be paramount to the age of the girls’ development. The researchers believe that girls have evolved to experience early socialization, with their ”antennae” tuned to the fathers’ role in the family (both in terms of father-daughter and father-mother relationships) and that girls may unconsciously adjust their timing of puberty based on their fathers’ behavior.

  The researchers found that girls raised in father-absent homes or dysfunctional father-present homes experienced relatively early pubertal timing.”

  Vad gäller intelligens har jag inte hittat något, utan grundar mig på ofullständiga egna observationer.

 88. Steelbeak skriver:

  Har sett mycket snack och länkar om hur mycket bättre modellerna var förr i tiden och hur ”sjuka” idealen har blivit. Folk gör av någon outgrundlig anledning en liknelse med att avsaknad av kroppsfett är detsamma som anorexia och/eller icke hälsosamt.

  Om vi tar denna bilden t.ex
  http://imageshack.us/photo/my-images/840/cbale.jpg/

  Nu är jag ingen hälsoexpert, men jag tror inte att det skiljer sig sådär avsevärt mycket gällande kroppsfett mellan dessa två bilder tagna på Christan Bale. Ändå borde t.o.m medelsvensson kunna ögonmåtta och avgöra att den ena är hälsosam och den andra inte. Detta är något som folk verkar ha väldigt svårt att förstå.

  Man måste inte vara överviktig för trotsa ”size-zero”. Det finns ett val mellan övervikt och undervikt, och det är att vara vältränad och hälsosam. Det finns inget nyttigt med att springa omkring med massa skit runt midjan.

  Ofta hör/läser jag vänner och bekanta som kör något klyschigt som ”Men det här är jag, det är min personlighet, den jag vill vara”. Nej, det är inte en personlighet eller identitet att vara överviktig, det är ett tecken på att man trycker för mycket skit i ansiktet och rör på sig för lite. Jag kan gå med på att övervikten (eller undervikten för den delen) är en konsekvens av din personlighet, men något annat än det är det då inte.

 89. Nils Jungenäs skriver:

  För övrigt tycker jag det är väldigt intressant hur det kan vara ok att säga att en onormalt mager tjej ”behöver äta” jämfört med att säga att en onormalt fet tjej behöver sluta äta.

  En kraftigt överviktig kvinnlig arbetskamrat sa en gång till mig:
  ”-Sitter du här och röker igen? Vet du inte att det är farligt att röka.”
  (Inte glatt och trevligt, utan helt allvarlig, liksom förmanande.)

  Jag svarade:
  ”-Det fattar du väl att jag vet mycket väl. Varför säger du sådär till mig? Du själv då – Varför äter du så mycket? Vet du inte att det är farligt att vara överviktig… Nä precis!”

 90. Matias skriver:

  @Karin

  Bli inte arg på mig, jag menar inget illa.

  ”Hör det till spelet att dom inte ska vara tjocka? Hör det till spelet att dom ska svälta? Jag trodde det främst handlade om att visa upp kläder. Klart det är ytligt, och klart man kommer få kommentarer om sitt utseende när man visar sig så offentligt. Men det finns väl ändå gränser för vad en människa ska få höra och stå ut med för att göra något de älskar.”

  Jo till detta utseendeideal och spel måste man svälta. Och nej det handlar inte främst om att visa upp kläder.

  Har dessutom inte gnällt över att “utseendetävlingen” är utseendefixerad och ytligt. Dessutom, no shit sherlock? Men det är en jävla skillnad på att vara utseendefixerad, och att tycka att smalt är det enda snygga.”

  Nej men du har klagat över att något som är i grunden sjukt kunde också komma i en hälsosam form. Som om en utseendetävling kunde vara oytlig (hittar jag på ett eget ord här?).

 91. Tanja Suhinina skriver:

  Matias:
  Jag tar mig rätten att påstå att jag vill ha jämställdhet, då jag konsekvent dejtar neråt och står för lyxutgifterna i relationen. Särskilt nu när jag har välbetalt jobb och dejtar en fyra år yngre student.

 92. Matias skriver:

  Jenny Kristiansson:

  ”Vad är det för sanning ni snackar om? Kan ni inte testa den på de kvinnor som är här och se vad som händer?”

  Jag snackar om den patriarkala kvinnlighetens essens. Jag testa det på en kvinna i fyra års tid, hon vill inte mera ha med mig och göra. Men kanske jag borde ha kommit med sanningen i en trevligare form? Men nej, hon var nog inte alls intresserad av sanningen hon föredrog damtidningarnas sanning,

 93. Jenny Kristiansson skriver:

  Ulf #75

  Jag brukar se en hel del dokumentärer och ibland fördjupar jag mig i ämnet.

  Just med fetma verkar det vara så att om du är överviktig som barn kommer du att vara överviktig hela livet. Kroppen anpassar sig efter dieten. Först blir fettcellerna större, sedan bildar kroppen fler fettceller. Dessa fettceller kommer för all framtid att suga åt sig så mycket fett som möjligt. I praktiken blir det då omöjligt att gå ner i vikt eftersom du då måste hålla dig till en stenhård diet hela tiden, med resultatet att du är hungrig jämt och ständigt. Och vilken människa klarar av det? Jag ser det som barnmisshandel att ge barn en sådan start på livet.

  Det är också viktigt att inte banta och hålla på med sånt trams som vuxen, det kan sabba ämnesomsättningen totalt. Sen måste man kämpa som en gris för att få systemet rätt igen.

  Dessutom äter många en väldigt stor mängd kolhydrater och kolhydrater har en förmåga att öka på aptiten. Nu pratar jag alltså om snabba kolhydrater som finns i vitt bröd, socker och pasta. Inte kolhydrater som finns i te.x. grönsaker och kål.

  Jag förstår principen med LCHF och jag har själv testat det. Och ja, man håller sig mätt väldigt länge. Det räcker att äta två gånger om dagen med en sådan diet. Jag är ändå lite rädd för allt det där fettet. Jag är rädd för att det ska täppa igen blodådrorna. Så jag kör nog mer en lågkolhydrat- lågkalori diet. Med starka inslag av rawfood diet. Jag tror det ligger något i det med att inte hetta upp livsmedel för mycket. Vissa livsmedel måste såklart hettas upp över 40 grader, men kan jag låta bli gör jag det. Jag menar jag går ju och köper i princip allting KRAV så varför ska jag sen gå hem och förstöra så fina livsmedel.

 94. Jenny Kristiansson skriver:

  Just nu sitter jag dock och käkar lösgodis vilket är min akilles häl. I Italien är lösgodis förbjudet. Det är fan rena giftet och jag ska sluta med det någon gång.

 95. Aktivarum skriver:

  Lavazza: #88

  Nu plockade du upp en rolig studie. Det roliga med den är de logiska konsekvenserna en lektion i alternativhistoria som skulle få stora delar av skolans lärare att flyga i luften!

  1. Ändrade ideal socialt och ekonomiskt innebär ökat antal skilsmässor
  2. Ökat skilsmässor antal ökat antal tjejer vars syn på pappa är flyktig
  3. Tjejer vars syn på pappa är flyktig är i högre grad promiskuösa
  4. Med fler promiskuösa tjejer får man illusionen av en sexuell revolution
  5. Socialvetare/sociologer tror verkligen ändring skett för deras ”forskning” bygger på att fråga människorna själva.
  6. Nu sker en riktig ändring eftersom socialvetenskapen normaliserar skilsmässotjejernas destruktiva mönster.
  7. När skilsmässobarnens negativa effekter visar sig dör revolutionen (yngre barn tar inte efter vuxna förlorare)
  8. Hook-up kulturen tar vid, här blandas de gamla mönstren att välja kille med de nya mönstren av promiskuösitet. Resultatet blir att tjejer skall vara sexuellt aktiva men bara med en liten mängd killar.
  9. Resultatet är en enorm mängd tjejer brända i unga år missnöjda med ”killar” utan insikt i fördelningen.
  10. Välkommen till år 2012

 96. Karin skriver:

  @Matias.

  Jag är inte arg på dig. Jag är arg på dina åsikter… ;)

  Varför måste man svälta? Jag köper inte det, att man ska stå ut med något för att ”det är så”. Jag tycker det vore vettigare att ändra synen.

  Sen kan man ju vara utseendefixerad utan att det blir hets av det. Tänker jag iallafall.

  ”Nej men du har klagat över att något som är i grunden sjukt kunde också komma i en hälsosam form”

  Vet inte riktigt vad du syftar på, men menar du att modebranschen i sig är så sjuk att det inte är någon idé att skapa något hälsosamt?
  Hittar på ord kanske du inte gör, men jag gillade inte uttrycket.

 97. Jenny Kristiansson skriver:

  Nils Jungenäs #90

  Oslagbart fanimej oslagbart! :-)

 98. Matias skriver:

  Tanja Suhinina:

  ”Jag tar mig rätten att påstå att jag vill ha jämställdhet, då jag konsekvent dejtar neråt och står för lyxutgifterna i relationen. Särskilt nu när jag har välbetalt jobb och dejtar en fyra år yngre student”

  Bra!:) Jag tror att det finns kvinnor som vill ha icke-patriarkat men de utgör en minoritet och vad dessa kvinnor vill ha ska inte representera vad kvinnor generellt vill ha. Feminismen har gjort detta blunder men hittat på ansvarsflykt begereppet ”falskt medvetande” för att bortförklara kvinnors patriarkalitet. Tvärtom kunde man påstå att kvinnors jämställdhetsvilja är falskt medvetande.

 99. Matias skriver:

  @Karin

  Om man vill se ut som tjejen på bilden måste man svälta, alltså om det inte kommer naturligt. Jag är själv naturligt smal, jag kan äta som en gris utan att bli fet, hur jag ser ut på insidan är en annan sak;)

  ” menar du att modebranschen i sig är så sjuk att det inte är någon idé att skapa något hälsosamt?”

  Jo jag menar nog det, modebranschen kan inte vara frisk precis som vapenbranschen (inte gevär och dyl, men större kanoner o missiler) inte kan vara helt oproblematisk. Men såklart kan man vara mera eller mindre ansvarsfull inom branschen.

 100. Sofia skriver:

  Lavazza

  Intressant! Det visste jag inte.
  Jag får väl säga till min lilla tjej att umgås mycket med pappa om hon vill bli snygg när hon blir stor :-)

 101. Sofia skriver:

  Jag tycker att hon är fin modellen. Själv eftersträvar jag inte att se ut så utan tycker nog det är snyggare med lite kvinnliga former. Folk som är naturligt magra passar dock ofta att vara det.

 102. Karin skriver:

  @Matias

  ”Om man vill se ut som tjejen på bilden måste man svälta, alltså om det inte kommer naturligt. Jag är själv naturligt smal, jag kan äta som en gris utan att bli fet, hur jag ser ut på insidan är en annan sak;)”

  För att se ut som tjejen på bilden ja. Men måste man i allmänhet svälta? Måste alla tjejer se ut som hon på bilden?

  ”Jo jag menar nog det, modebranschen kan inte vara frisk precis som vapenbranschen (inte gevär och dyl, men större kanoner o missiler) inte kan vara helt oproblematisk. Men såklart kan man vara mera eller mindre ansvarsfull inom branschen.”

  Det skriver jag under på. Att man kan vara mer och mindre ansvarsfull. Och ett sätt att vara ansvarsfull tycker jag är att inte endast ha smala modeller och att inte förespråka smala kroppar.

  Vi kanske får komma överens om att vi inte är överens…

 103. Jenny Kristiansson skriver:

  Matias #93

  ”patriarkala kvinnlighetens essens”

  Det här är pinsamt, men jag förstår faktiskt inte. Jag trodde att kvinnor bildade matriarkat.

 104. Lavazza skriver:

  Sofia: Hehe. Det var väl inte skönhet som jag tänkte på direkt, utan mer att vara en lycklig och välanpassad kvinna, vilket i viss mån kan framgå utseendemässigt. Ju tidigare en flicka kommer i puberteten, desto tidigare kommer hon att se bedagad ut (i betydelsen att se äldre ut än bara ett par tre år efter puberteten).

 105. Matias skriver:

  ”Det här är pinsamt, men jag förstår faktiskt inte. Jag trodde att kvinnor bildade matriarkat”

  Det är inte pinsamt, endast typiskt. En kvinna kan vilja ha matriarkat men inte kvinnor som vill vara kvinnliga. Kvinnlig makt leder inte till matriarkat endast till ett patriarkat där den kvinnliga makten är maximerad. Men poängen är att matriarkat, som i boken Egalias döttrar, kan inte bli till av kvinnlighet för kvinnligheten vill inte överordna sig manligheten och ingenting tydet på att kvinnorna inte skulle vilja vara kvinnliga. Det ända som har förändrats med ”jämställdheten” (dvs. kvinnors ökade könsliga spelrum och makt) är att kvinnors krav på mannen har höjts. Jämställdheten har inte förändrat kvinnors hypergami dvs. patriarkalitet. Och ingen som visste någonting trodde att det skulle göra det heller. Kvinnorna är mera oberoende än tidigare men i sina relationer är de fortfarande patriarkala på all mått och det är i det relationella som patriarkat och icke-patriarkat avgörs.

 106. Matias skriver:

  Karin:

  ”För att se ut som tjejen på bilden ja. Men måste man i allmänhet svälta? Måste alla tjejer se ut som hon på bilden?”

  Nej de måste inte och jag vill inte att kvinnor ska se ut så där. Hon inte bara ser sjuklig utan också är sjuklig. Hon är sjukligt smal, såklart kan det vara naturligt för henne, men jag tvivlar. Men kvinnor ska inte gå i modebranschen då den är så förvrängd som den är, de borde bojkotta den och försörja sig på andra sätt, helt enkelt vägra gå med på dessa sjuka ideal.

 107. per hagman skriver:

  Pelle Billing undrar o skriver :

  ”Hur påverkas flickor av att den här typen av bilder sitter över hela stan?”

  Hoppas o tror att ”flickor” ej nämnvärt påverkas av denna bild , såvitt , vi männ ej låter oss påverkas av bilden , utan gillar vår flicka ( käresta ) för vad hon är och betyder.

  Kanske ”flickorna ” tänker när de ser bilden….vikken jävla skata till benrangel , fast färgerna är fina…..

  Per Hagman

 108. Jenny Kristiansson skriver:

  Per Hagman #108

  Jag tänkte faktiskt så. Inte att hon är ett benrangel, men att färgerna är härliga. Jag gillar skorna och hennes hår också. Ska jag var helt ärlig så gillar jag hennes kropp också, men jag gillar kvinnor som ser ut som Salma Hayek också.

 109. Matias skriver:

  per hagman:

  ”Kanske “flickorna ” tänker när de ser bilden….vikken jävla skata till benrangel , fast färgerna är fina…..”

  HAHAA!!! Så ska en frisk tjej reagera! Modellen skulle ju säkert vara riktigt skön om hon skulle äta normalt några år.

 110. Jenny Kristiansson skriver:

  Matias #106

  ”Kvinnlig makt leder inte till matriarkat endast till ett patriarkat där den kvinnliga makten är maximerad.”

  Därför att män är fysiskt starkare än kvinnor. Skulle allting dras till sin spets skulle det avslöjas hur lite makt kvinnor egentligen har. Endast kvinnor som var duktiga på att manipulera och spela ut andra kvinnor skulle överleva. Lite så är ju faktiskt nu också. Kvinnor spelar inte efter sina egna spelregler. Om det finns te.x. tre kvinnor i toppen på ett företag så vet alla andra kvinnor att den ”kvoten” redan är full och inga andra kvinnor kommer att nå dit. Och de tre kvinnorna i toppen kommer att se till att inga andra kvinnor kommer och slår ut dem.

 111. Matias skriver:

  Jenny Kristiansson:

  ”Därför att män är fysiskt starkare än kvinnor. Skulle allting dras till sin spets skulle det avslöjas hur lite makt kvinnor egentligen har”

  Du gör det feministiska misstaget att du erkänner bara formell makt som makt och du verkar utgår från att kvinnors informella ”hormakt” är endast vanmakt, något som hon av nödvändighet använder i sin förtryckta könslighet . Båda antagandena är felaktiga. Kvinnlighet är något kvinnor intagit och intar, de är inte förpassade till denna könslighet.

  Det spelar ingen roll hur starka kvinnor är, om de är kvinnliga vill de ha en man som är starkare än dom själva.

  Kvinnliga kvinnor säger det rakt ut, men även Simone de Beauvoir förälskade sig i Sartre pga. ”han var den första mannen som var intellektuellt överlägsen mig” (om han var det vet jag inte?) och hon hade ett väldigt konventionellt förhållande med Nelson Algren, hon fick dessutom sina orgasmer i detta konventionella förhållande. Hon fick det bästa av båda världarna, tänka med Sartre och knulla med den manliga Algren och ändå gnällde hon så in i helvete.

 112. Pelle Billing skriver:

  Aktivarum #46,

  Tack för research!

 113. Jenny Kristiansson skriver:

  ”Hormakt” det ska jag använda!! Coolt ord.

 114. Pelle Billing skriver:

  Erik LL,

  Nyanseringen som jag ser det är att kritiken handlar om en modeindustri där många modeller svälter sig, och bilderna som presenteras utåt ger unga flickor en ensidig och ev även farlig bild av kroppsideal.

  Att vissa personer är smala i sig själv är en helt annan femma. Naturens spann är ofta stort, inget konstigt med det.

  Med detta inte sagt att något ska förbjudas i media. Men en öppen diskussion om det känns viktig och relevant.

 115. Jenny Kristiansson skriver:

  Matias #112

  Så män är det svaga könet? Det skulle förklara varför fler män än kvinnor blir utslagna och begår självmord.

 116. Matias skriver:

  Jenny Kristiansson:

  ”“Hormakt” det ska jag använda!! Coolt ord.”

  Visst är det! Lärde mig det av feministen Yvonne Hirdman. Hon skrev något om ”hormaktsdrömmar”.

  ”Så män är det svaga könet? Det skulle förklara varför fler män än kvinnor blir utslagna och begår självmord.”

  Nej, män är det ansvariga könet, kvinnor är det goda könet för hon är naturligt jämställd i sitt oberoende och ända man behöver göra är göra henne oberoende och så länge jämställdhet inte råder är det pga. att kvinnan är ofri, först när det är paradis på jorden är kvinnan oberoende.

  Feminismen gör det till ett större problem att flera kvinnor försöker ta livet av sig än män än att flera män tar livet av sig än kvinnor.

 117. SommarOchSol skriver:

  Inga av dessa reklambilder är 100% äkta, de är photoshoppade. Därmed är det ett ganska sjukt kroppsideal, då photoshoppade kroppar sällan går att uppnå.

 118. Torstensson skriver:

  Pelle, Mathias, Jenny samt alla andra intressanta människor.

  Det här är intressant.

  Jag undrar varför det är så. Tittar man på model-search program, vilket idag är helt omöjligt att inte titta på då snart sagt alla kanaler har någon dokusåpa om vem som ska vinna, så kan man konstatera att tjejerna vill vara smalare än sina konkurrenter. Varför undrar jag? Ställs dessa kraven av modeindustrin och isåfall varför? Jag tror inte riktigt på att det är medelsvensson-killen som tvingar / pressar tjejer att ta efter smala ideal. Den förklaringen är nog alldeles för enkel och tacksam.

  Personligen, högst personligen, så tycker jag också att damen på bilden behöver sig ett skråvmål. Jag tycker inte det är snyggt. Det ska la va lite att ta i vettu. Såg att du fick kommentarer från folk som tyckte det var förfärligt att du gjorde en bedömning, jag tycker det är förfärligt att folk är så lättkränkta. Återigen som jag har sagt, en man får under INGA omständigheter uttala sig om kvinnors utseende. Också det är en fråga i sig varför det är så. Jag har min teoretiska förklaring till även det men jag orkar inte ta upp det just här. Jag råkar nämligen ligga ner i en obekväm ställning och om jag rättar till mig nu så ramlar kaffekoppen ner på golvet samt att ciggen kommer tappa aska på min t-shirt.

  /Torstensson

 119. Matias skriver:

  SommarOchSol:

  ”Inga av dessa reklambilder är 100% äkta, de är photoshoppade. Därmed är det ett ganska sjukt kroppsideal, då photoshoppade kroppar sällan går att uppnå.”

  I någon dokumentär som jag såg för länge sen, kommer inte ihåg vilken, sades att ännu fram till 90-talet levde bara en liten andel av människorna upp till reklamens idealbilder, men poängen var att det ändå fanns modeller på den tiden som på riktigt såg ut på det sättet. Idag ser ingen ut som det ser ut i reklamen, alla bilder är retuscherade, så egentligen existerar inte människorna som är på bilderna åtminstone inte i den form som syns i bilden.

  Idag lever ingen upp till idealet, inte ens de ideala människorna. The Horror!

 120. von Rosen skriver:

  Har inte orkat läsa igenom alla 120+ kommentarer, men jag tänkte ändå säga mina två cent.

  Tjejen på bilden är snygg enligt mina ideal, helt klart. Älskar kroppsformen, men även hennes utseende och stil (det är ju trots allt kläder de gör reklam för). Jag tycker dock att de djupgående analyserna av samhället och genus som florerar utifrån reklam är irrelevant och ganska inskränkt.

  Går någon av er (detta riktas mot både killar och tjejer) någonsin ut? Gå på stan en sommardag och se att 2/3 av alla tjejer faktiskt ser ut som modellerna på reklampelarna eller bättre. Och inte betyder en smal tjej att de svälter sig själva. De kan vara smala naturligt, eller träna mycket. Det är en grov förenkling att återigen sätta en offerstämpel på smala tjejer bara för att vi anser oss ha tolkningsföreträde på det här området.

 121. Nils Jungenäs skriver:

  ”Och inte betyder en smal tjej att de svälter sig själva. De kan vara smala naturligt, eller träna mycket. Det är en grov förenkling att återigen sätta en offerstämpel på smala tjejer bara för att vi anser oss ha tolkningsföreträde på det här området.”

  Jag håller med.

  Det finns massor med tjejer som är helt naturligt väldigt smala. Väldigt många av dessa magra tjejer mår jättedåligt över hur de ser ut. Jag tycker att det är lite obetänksamt att skriva skit som ”benrangel” och ”hon behöver ett mål mat” (Pelle Billing), ”det ett ganska sjukt kroppsideal” (SommarOchSol) osv.
  Det finns de som tycker att det är sjukt snyggt med smala tjejer. Jag tycker det är både snyggt och sexigt och föredrar till och med en lite för smal tjej framför en lite för fet tjej. Det kan faktiskt vara bra för dessa tjejer att få höra lite oftare. Det är ju så fult att tycka att smala tjejer är snygga.

 122. Rickard skriver:

  Jag ser ett sätt att bryta ner samhället och tjäna pengar på ungdomars osäkerhet, men sen ser jag ju det i det mesta… fast det stämmer ju.

 123. Nils Jungenäs skriver:

  Rickard #123

  Läs kommentar #7, första stycket.

 124. Erik LL skriver:

  Torstensson: Jag håller med om att det i många fall är alldeles för lättkränkta människor där ute. Folk ska inte behöva gå och hålla allt de vill säga inom sig bara för att råka stöta sig med någon.

  Varken du eller jag orkar ta diskussionen, men vart drar man gränsen? Är det okej att säga fetto? Gubbslem? Blatte? Benrangel? Hora? Neger? Yttrandefrihet i all ära, men vart drar man gränsen? Eller är det så att det bara är vissa grupper man inte får säga sådant om?

  Jag tror de flesta har sina ord som de tycker är lite värre än alla andra, och att alla har olika ord av olika anledningar. Så varför skulle man undvika dem? För att visa respekt. Man kan lika väl säga ”Jag tycker att hon är för smal” istället för ”Vilket benrangel!”. Problemet som jag ser det är att många helt enkelt inte förstår att det kan vara lika illa för en smal person att höra ”benrangel” som det är för en svart person att höra ”neger”. De flesta skulle inte våga säga neger ute bland folk, men benrangel är tydligen helt ok. Därmed är det inte helt fel att informera om detta i situationer där det dyker upp. På så sätt kan människor som har ett intresse i att respektera andra veta vad som gäller.

  Sedan ska det givetvis inte gå för långt, och där håller jag med om lättkränkthet. När man til exempel i USA inte längre får säga ”black”, då tycker jag det börjar bli löjligt.

 125. Ulf skriver:

  @Nils Jungenäs,

  Det kan faktiskt vara bra för dessa tjejer att få höra lite oftare. Det är ju så fult att tycka att smala tjejer är snygga.

  Hmm… är det inte allmänt problematiskt för en kille att säga att en tjej är snygg, eller att man föredrar en viss typ av tjejer?

  Jag stod i valet och kvalet vid #36, om jag skulle tillägga att Lady Dahmer’s (#11) bild på sig själv på hennes blogg är läcker. Dels vill jag förstås inte att min fru skall misstolka :) , och dels vill jag inte att det skall verka inställsamt, nedlåtande, (mot henne, eller mot andra tjejer) eller som en efterkonstruktion. Alla dessa saker måste man ju tänka på innan man kommenterar en tjejs utseende.

  Och då är det kanske inte så konstigt att det inte blir så många komplimanger kring utseende?

  Sedan, det där med att vara mer populär när man är underviktig (se #11), så är det ju komplicerat. Jag vet inte hur många gånger jag fått en kram avvisad av flickvänner med motiveringen ”jag är för tjock”. Vad säger man då? Det känns, återigen, som om det har väldigt lite att göra med vad jag faktiskt tycker, utan mer med vad tjejen anser att jag måste tycka, egentligen.

 126. per hagman skriver:

  Nils ! # 122. du skriver …

  ”Det finns de som tycker att det är sjukt snyggt med smala tjejer”

  —Jag tycker om alla typer av kvinnfolks , smala runda långa korta etc och anser att dessa olika kvinnotyper gott kan finnas med i reklamen kring kläder.

  problemet är att den kvinna du ser på bilden, är definitivt inte som du anser ”smal ” , utan anorektisk.

  —Vidare får jag en känsla av att man medialt vill just använda sig av den kontrast som uppstår mellan detta benrangel och hennes hår färger skor
  ( kolla Jennys reaktion pkt 109 ) och man värjer sig för hennes bedrövliga eget utseende , för att i stället koncentrera sig på assessorerna.

  — Eller fy fan va hon ser ut ! Jag ser så mycket bättre ut och hennes kläder skulle passa mycket bättre på mig. Jag får sån lust på detta vackra.

  Per Hagman

 127. sven skriver:

  Idealet för fotomodeller är tydligen inte bara att de skall vara magra.De skall enligt vad man ser också ha nord-europeiska utseenden helst blåögda.Även bland modehus utanför nord-europa så har nästan alla mannekänger och fotomodeller nord-europeiska utseenden.

 128. von Rosen skriver:

  Jag upprepar det jag skrev i mitt första inlägg; sluta titta på reklambilder, filmer & annan media. Gå ut i verkligheten istället.

  Är det ingen som tror att det är verkligheten som definierar det vi ser i media? Snarare än tvärtom? Tjejer i allmänhet är snygga och smala utan att för den delen ha tvingats till det av ideal.

 129. Mariel skriver:

  @Mattias #20:

  ”Äsch, varför skall alltid majoriteten skygga för minoriteterna – det är onaturligt. Spelar ingen roll vad man säger i Sverige, alltid är det någon som “tar illa vid sig”. Jag skriver det inom citationstecken för jag anser att den som tar illa vid sig är problemet, inte det som sade något.”

  Jag tog det inte personligt om det är vad du tror? Jag nämnde bara att grejen att lösa problemet med att äta en rejäl portion mat nog kanske påverkar mer negativt, speciellt då problemet inte löser sig av den enstaka handlingen. Jag menade inte att man ska försöka undvika att hela världen tar illa upp. Bara att man kunde formulerat sig bättre och med mer kunskap…Tex. så behöver hon mer än bara en portion, hon behöver en helt ny livsstil.

 130. krakel skriver:

  Om man tittar på ”Photoshop Disaster” sidor som http://www.psdisasters.com/, då blir reklamtittandet mycket roligare.

 131. Medborgare X skriver:

  En annan intressant aspekt på hela den här diskussionen om skönhetsideal är varför ingen feministisk kvinna startar ett eget klädföretag och använder den typen av modeller som de tycker är ”lämpliga”.

  När det gäller Gina Tricot så kan man återigen konstatera att det är en man, i detta fall Jörgen Appelqvist, som har grundat och som nu leger och utvecklat företaget på ett framgångsrikt och lönsamt sätt. Han skapa arbetstillfällen och han skapa skatteintäkter till samhället, så att välfärden kan bibehållas och utvecklas för alla medborgare.

  Men var är de feministiska kvinnorna som ens försöker göra någonting motsvarande? När startade en feministisk kvinna ett framgångsrikt och lönsamt klädföretag i Sverige? Varför gör de inte det istället för att ständigt gnälla över ”strukturer” och att modellerna är ”ätstörda”. Varför tar de inget ansvar och visar i handling hur samhället kan bli bättre (enligt deras egen definition)?

 132. per hagman skriver:

  MEDBORGARE X / # 132.

  Amen.

  Mycket lättare o bekvämare att sitta på ett statligt institut med reglerad lön o vara feminst av det rätta virket ,istf att kasta sig ut i det okända med osäkra inkomster.
  Statsfeminister träffar aldrig kunder och däri behöver kanske bli emotsagda.

  Mycket lättare o bekvämare att sitta på ett statligt institut vara feminist av det rätta virket o tala om för folket vad de skall tycka och hur de skall uppföra sig.

  Kan vi int försöka göra det litt svårt för dessa trygghetssökande statsfeminister?

  Per Hagman

 133. Anders skriver:

  Medborgare X; när ett gäng feminister började göra porr fick de höra att de var dubbelmoralistiska svikare utan koll. Troligtvis skulle de hatiska antifeministerna komma med samma ”argument” om feminister följde ditt förslag, eller hur? Det finns ju tyvärr okunniga personer som år 2012 fortfarande tror att feminism handlar om att kontrollera kvinnor, inte sminka sig, inte gilla sex och hata män. Skrämmande.

 134. Ulf Andersson skriver:

  ”Du måste le som en fotomodell
  du ska se ut som torkat revbensspjäll”
  - Le som en fotomodell med De Lyckliga Kompisarna (DLK)
  http://www.youtube.com/watch?v=A1ii8aOyL5w

 135. NinniTokan skriver:

  OT
  @ Anders:
  Jag lyssnade till den debatten och såg inte mycket hatiskt i kritiken. Då jag instämmer i kritiken så vill jag förtydliga varför jag är kritisk mot ”feministisk porr”.

  1. Man använder våra skattepengar för att producera porr.
  Jag anser att det finns mycket viktigare hål att stoppa skattepengar i. Så då vill jag se kraftfulla och bärande argument till varför detta är viktigt. Ingen har kunnat visa på vad som är unikt med feministiskt porr. Orsaken till varför man inte kan visa det är att porrbranschen är bred, menar jag. Det finns för alla smaker redan.
  Producera gärna ”feministisk porr”, men gör det utan skattefinansiering.
  2(mindre viktig men dock tänkvärd, tycker jag.) Vad säger ”feministisk” före porr? Hur påverkar det våra värderingar? Vilket budskap ger det? Jo, att det behövs något unikt som inte tidigare finns för den ”fina kvinnliga sexualiteten” för att porren som finns ”är manlig dvs. hemsk”

 136. Jocke skriver:

  Erik LL

  Applåder!

  Håller helt med i så gott som allt du säger. Är själv kille som alltid varit och fortfrande är mycket smal. Man känner sig inte jätteattraktiv hos tjejerna precis, omanlig, kläderna sitter dåligt osv…Har försökt åtskilliga gånger att gå upp i vikt men det är väldigt jobbigt. Jag vet att det går men så fort man släpper garden så börjar man rasa.

 137. Jenny Kristiansson skriver:

  Jag är för porr som är mer riktad till kvinnor. Naturligtvis ska inte den porren vara skattefinansierad, det är ju inte annan porr och våra skattepengar kan användas till bättre saker än porr.

  När jag ser på porr blir jag irriterad över hur mycket fokus som läggs på kvinnan. Jag vill ser mer av mannen. Jag älskar manlig kåthet och när en man stönar blir jag kåt. Sådant får man se så lite av i porrfilmer. Jag skulle också vilja se mer av mannens kropp genom hela porrfilmen. Dessutom skulle jag vilja se olika typer av män i porrfilm. I många porrfilmer spelar ju kvinnan te.x. sekreterare eller lärarinna. Jag skulle vilja se mannen spela datanörd, direktör, militär, gangster, it- konsult, polis, byggnadsarbetare osv. osv. Jag tror att kvinnor skulle gå igång på det där rollspelandet. Det tycker i alla fall jag är sexigt. I vanliga porrfilmer är det mer pang på, jag skulle gilla om det byggdes upp en stämning först. Hahahaha jag har kanske hittat min nisch här i livet, att producera porrfilmer. Jag skulle fan gilla det och så kul man skulle ha det. Jag skulle gå runt som Burt Reynolds i Boogie nights. Med ett drinkglas i handen hela tiden och bara vara så där proffsig.

 138. Karin skriver:

  @Medborgare X
  En annan intressant aspekt är ju också varför just feminister ska göra det? Har inte alla ett ansvar? Tycker inte dom gnäller mer än några andra om det här.

  Sen handlar det ju inte om att vissa är olämpliga, att vi ska ta bort de smala modellerna. Det handlar om att det i majoritet bara är de smala modellerna som får synas. Och visst, man kan starta ett klädföretag och försöka bryta trenden, jag skulle dock inte vilja påstå att detta är ogjort. Gudrun Sjödén tycker jag oftast är en förebild i det. Men även om vi har ett klädföretag som brytit normen, har vi fortfarande en miljon till att påverkas av.

  Att använda ordet gnäller tycker jag är ett oskönt sätt att klanka ner på något som är en jätteviktig fråga. För nej, dom gnäller inte. Dom ifrågasätter. Dom öppnar upp ögonen för folk, och får folk förstå att dagens modeller oftast inte är en reflektion av verkligheten. Om inte det är en handling så vet jag inte.

 139. Jenny Kristiansson skriver:

  Jag är för porr som är mer riktad till kvinnor. Naturligtvis ska inte den porren vara skattefinansierad, det är ju inte annan porr och våra skattepengar kan användas till bättre saker än porr.

  När jag ser på porr blir jag irriterad över hur mycket fokus som läggs på kvinnan. Jag vill se mer av mannen. Jag älskar manlig kåthet och när en man stönar blir jag kåt. Sådant får man se så lite av i porrfilmer. Jag skulle också vilja se mer av mannens kropp genom hela porrfilmen. Dessutom skulle jag vilja se olika typer av män i porrfilm. I många porrfilmer spelar ju kvinnan te.x. sekreterare eller lärarinna. Jag skulle vilja se mannen spela datanörd, direktör, militär, gangster, it- konsult, polis, byggnadsarbetare osv. osv. Jag tror att kvinnor skulle gå igång på det där rollspelandet. Det tycker i alla fall jag är sexigt. I vanliga porrfilmer är det mer pang på, jag skulle gilla om det byggdes upp en stämning först. Hahahaha jag har kanske hittat min nisch här i livet, att producera porrfilmer. Jag skulle fan gilla det och så kul man skulle ha det. Jag skulle gå runt som Burt Reynolds i Boogie nights. Med ett drinkglas i handen hela tiden och bara vara så där proffsig.

  Åhhh då skulle jag spela in manliga homosexuella filmer också, bara män, bara manlig kåthet och de skulle spela en massa rollspel. Sen skulle jag gå ut och festa järnet med dem. :-) Fan kan porren inte bara få vara kul och rolig, det är förfan bara underhållning. Porrskådisar är underhållare. Basta. Det ska vara lekfullt och skoj.

 140. Jenny Kristiansson skriver:

  Åhh förlåt min kommentar blev postad två gånger. Jag borde kanske läsa datavetenskap istället för att bli porrproducent ;-)

 141. NinniTokan skriver:

  Jenny Kristiansson

  Har du sett Pink Prison? Om inte så tror jag den skulle kunna tilltala dig.
  Efterfråga det du vill ha, det finns mer än den titel som jag genast kom att tänka på:) Marknaden styrs av efterfrågan. Det som efterfrågas mest finns det mest av.

 142. Erik LL skriver:

  Jocke: Ja jag förstår precis. Vill du ha några tips på det som fungerat för mig?

 143. Jenny Kristiansson skriver:

  NinniTokan

  Har inte sett ”Pink Prison”, men ska kolla upp den, jag har varit fast i den vanliga ”pang på” porren för länge. Tackar för tipset! Bara titeln ”Pink Prison” är ju übercool och jag får genast fantasibilder i huvudet. Jag ska definitivt kolla upp detta.

 144. Ulf skriver:

  @Krakel #131,

  Kul sajt,

  Som kluring kan man ju titta på Tendril-reklamen här och försöka räkna ut hur många personer som egentligen är med på bilden. Det är bara några av exemplen som är rödmarkerade. :)

  En klassisk photoshop disaster är väl ändå den här artikeln i E24.

 145. isa skriver:

  @mattias:”Nej de måste inte och jag vill inte att kvinnor ska se ut så där. Hon inte bara ser sjuklig utan också är sjuklig. Hon är sjukligt smal, såklart kan det vara naturligt för henne, men jag tvivlar. Men kvinnor ska inte gå i modebranschen då den är så förvrängd som den är, de borde bojkotta den och försörja sig på andra sätt, helt enkelt vägra gå med på dessa sjuka ideal.”

  Nu är det såhär att kvinnor i modebranchen måste ha samma mått. Varför? JO för att när designer syr upp kläder skall det finnas en gemensam måttstock för att man inte skall lägga tid på att sy 100olika kläder i olika storlekar. dessutom måste flera modeller kunna bära andra/flera plagg, så därför ser alla modeller likadana ut.
  När man test syr en dress på en modelldocka skall det plagget även kunna bäras av en mänsklig modell.

  Sen tycker jag att det är oförskämt att klaga på smala tjejer, för vet ni vad vi smalisar har svårt att gå upp i vikt och ändå ligger jag som är smal i rätt BMI. Så bara föra att man är smal betyder itne det att ni andra har legitim rätt att kränka eller håna smala människor.

  Jag var missnöjd med mig själv för att gick med tanken att folk tyckte att jag sjukligt smal ut eller hade anorexia”synd om flickstackarn” hur man är vrider och vänder så skal det ta med fan alltid gnällas på ens kropp, när fan duger man som man är….när man har ”kvinnliga former” aha? och vi andra tjejer som är naturligt smala som har en bra genuppsättning/bra förbränning/idrottat hela livet…är det fel på oss så för att vi inte har ”kvinnliga former”. Det går inte att säga att alla kvinnor ska ha dessa former för varje indidvid har olika typer av kroppsuppsättning. Vi är olika genetiskt/energiförbrukande/hälsovanor/livsstil osv.

 146. Ulf skriver:

  @isa,

  Här finns förresten ett ganska intressant referat av forskning kring ätstörningar hos idrott. Det är rätt otydligt (mer än jag förväntat mig) och det finns indikationer åt olika håll. Värt att läsa.

  En observation jag fann lite extra intressant:

  De idrottande kvinnorna var signifikant mindre missnöjda med sina
  kroppar (Body Dissatisfaction Scale) och hade signifikant färre känslor av att inte räcka till och vara värdelösa (Ineffectiveness Scale), än kvinnorna som inte idrottade.

  Inom idrottsgruppen hade de kvinnor som utövade sporter där slankhet uppmuntras högre poäng på skalan som mäter kroppsmissnöje än de kvinnor som utövade sporter där slankhet har mindre betydelse. Kvinnor i alla tre grupperna uppgav lägre idealvikt än deras faktiska vikt, men de icke-idrottande kvinnorna uppgav en lägre idealvikt än de idrottande kvinnorna, och de kvinnor som utövade sporter där slankhet uppmuntras uppgav en lägre idealvikt än de kvinnor som utövade sporter där slankhet har mindre betydelse.

  (Reinking, M. F, & Laura, A. E. (2005). Prevalence of disordered eating behaviours in undergraduate female collegiate athletes and nonathletes. Journal of Athletic Training, 40 (1), 47-51)

 147. isa skriver:

  @Ulf: Tack, är redan medveten om detta.
  Här nedan finns anant tänkvärt!

  http://www.aftonbladet.se/sportbladet/vintersport/skidor/article14310477.ab

  ”Man söker ännu inte svar på varför kvinnor har större problem, men utgår från en hypotes:

  – Problematiken uppstår i idrotter som premierar en lägre vikt. Samtidigt finns ett visst skönhetsideal som alla i samhället matas med. Elitidrottare behöver muskler för att utveckla kraft, men när det inte stämmer med skönhetsideal föds processer som kan bli patologiska, säger Tornberg.

  Studien är viktig för att analysera vad som händer för enskilda idrottare som får näringsproblem. Men när jag tänker på Björgen, Störmer Steira och Johaug påminns jag om ett lika aktuellt ämne: vår uråldriga tradition att patologisera kvinnokroppen. När vi inte känner igen oss måste det vara sjukt. Så länge det inte är karlar.”

 148. John Nilsson skriver:

  Ulf Andersson, kl 11:51:
  …”De Lyckliga Kompisarna (DLK)
  http://www.youtube.com/watch?v=A1ii8aOyL5w

  :-)

  (Och då menar jag att jag blev glad av att du tog upp denna ”klassiker”, inte att jag ”ler som en fotomodell”…).

 149. Ulf skriver:

  @isa,

  Ja, det är komplicerat det där. Det är för all del ytterst få kvinnor som på naturlig väg kan bygga upp sådana muskler som Björgen har. Det betyder inte att hon måste ha dopat sig. Testosteronnivåerna kan variera rätt stort mellan olika kvinnor. Jag håller det för mycket osannolikt att hon skulle ha dopat sig, inte minst med tanke på Norges allmänna attityd mot doping. Så tills jag överbevisats tänker jag hålla henne för en fullständigt enastående idrottare, och önska att mina armar (fortfarande) såg ut ungefär så där. :)

  Nu minns jag vilka stormar av kritik som riktades mot Ben Johnson, som iofs visade sig vara dopad, och hur det gullades med Marion Jones innan hon befanns dopad. Jag minns också en del kvinnliga idrottare som dykt upp i diskussioner om anorexia, som sedan också visade sig vara anorektiska. Jag skall inte nämna dem. Jag är nog inte säker på om det är allmänt känt, så det är bäst att låta bli.

  Men visst håller jag med om att toleransen när det gäller hur kvinnor får se ut är betydligt lägre än för män. Hur mycket av reaktionerna som kommer från andra kvinnor och hur mycket som kommer från män, har jag inte koll på.

 150. Tanja Suhinina skriver:

  Matias och Per Hagman:
  Tycker ni verkligen att en frisk tjej ska reagera ”….vikken jävla skata till benrangel ”? Är det inte sånt som mpnga här anklagar feminister för att göra, att dissa andra kvinnor? Borde inte en frisk tjej typ ba whatever?

 151. Lavazza skriver:

  Karin: ”En annan intressant aspekt är ju också varför just feminister ska göra det? Har inte alla ett ansvar? Tycker inte dom gnäller mer än några andra om det här.”

  Den som inte tror att denna typ av reklam är säljande har ett gyllene tillfälle att utnyttja övriga näringsidkares felaktiga uppfattning av marknaden.

  Men feminister tror ju inte på vad de säger i egenskap av konsumenter (exempelvis påståendet att kvinnor som tillverkar varor och tillhandahåller tjänster gör ett bättre jobb för mindre pengar), så varför skulle de tro på vad de säger i egenskap av producenter (vi vet vad konsumenter uppskattar bättre än andra näringsidkare)?

 152. Jocke skriver:

  Erik LL

  Ja, gärna det. Jag lyckades gå upp en del i somras när jag gjorde ett seriöst försök men det blev för jobbigt och nu har jag tappat allt det jag gick upp, men jag tror att jag åt lite för mycket eftersom jag ville gå upp i vikt snabbt. Ska prova igen nu men försöka trappa upp mer gradvis när det gäller matintaget.

  Men om du har några tips så tar jag gärna del av dem.

 153. Jocke skriver:

  Jenny Kristiansson

  Varför tittar du på porr där det fokuseras på kvinnan då? Sök runt lite på nätet så kommer du hitta mängder där män är i fokus.

  Porr som fokuserar på kvinnan är ju gjord för främst män så det är ju inte så konstigt att det inte tilltalar dig. Inget att irriteras över. Som sagt sök reda på det som du vill ha istället.

 154. [...] blev det en minst sagt livlig diskussion kring en bild på en smal, kvinnlig fotomodell. Över 150 kommentarer på ett [...]

 155. Matias skriver:

  Tanja Suhinina säger:

  ”Tycker ni verkligen att en frisk tjej ska reagera “….vikken jävla skata till benrangel “? Är det inte sånt som många här anklagar feminister för att göra, att dissa andra kvinnor? Borde inte en frisk tjej typ ba whatever?”

  Jag förtydligar. Inte reagera så på människan i bilden utan på idealet i bilden. Inte dissa kvinnan för hon kan ju vara naturligt smal, vilket är helt ok, men jag tvivlar på detta och tror hon är i konstant bantningsmode. Sådant motstånd mot, detta sjuka ideal, borde uppmuntras hos tjejer och man borde försöka få kvinnor att inse hur onödig och förvrängd detta ideal är, män älskar er fast ni är litte mulligare.

  Jag är själv smal och har fått hela livet skit för det. Min mamma brukar regelbundet säga åt mig att köpa större kläder så jag skulle se större ut. Jag svarar att jag vill se ut som jag ser ut.

 156. Matias skriver:

  Jenny Kristiansson;

  ”Jag är för porr som är mer riktad till kvinnor. Naturligtvis ska inte den porren vara skattefinansierad, det är ju inte annan porr och våra skattepengar kan användas till bättre saker än porr.”

  Om kvinnor vill ha mera porr, riktat till kvinnor, ska kvinnor skapa en efterfrågan på det. Det är lika dumt att gnälla över porrens manscentrering (vem porren riktat till) som det är att klaga över kosmetikaindustrins kvinnofixering. Båda branscherna skulle säkert vara jätteglada av att kunna tjäna mera pengar på det frånvarande könet.

  Förövrigt tycker jag att det är konstigt att man vädjar för en kvinnlig porr, borde man inte vädja för en ömsesidig porr som män och kvinnor kunde tilsammans njuta av? Dvs. att kvinnan kunde njuta av både mansbilden och kvinnobilden i porren och mannen likadant? Hur jämställt är det om båda könen skulle ha sin egen porr, istället för en gemensam? Båda riktningarna kan jämstäädheten ta, oberoende eller ömsesidighet, det är bara att välja. Jag föredrar det gemensamma, så jag kan dela mina oskyldiga perversioner med en sund och frisk tjej som inte känner sig könsdiskriminerad och är i ständig kamp med sin egen kroppslighet. Jag vill inte att ”min porr” gör det svårare för henne.

  Jag väljer en kåt och ”ful” tjej anyday över en vacker, sexig och hämmad för den kåta tjejen är ändå vackrare i sin kåthet. Och hur är det om båda är kåta? No, då är skillnaden så minimal att det inte spelar någon roll, alltså kåthet SER bäst ut.

 157. Aktivarum skriver:

  Jocke:

  Här är tips gällande vilkt.

  För att gå upp i vikt skall du köpa gainerpulver från bodybuild-affärer och blanda med vatten/mjölk, kombinera med styrketräning, tunga vikter låga antal reps (8-10 skall vara max). Pulvret ökar vikten, träningen gör att vikten inte koncentrerar sig på ett och samma ställe (magen) Du skall inte äta mer vid varje mål mat. Du skall helt enkelt äta fler mål mat. Det finns två sorters styrketräning, den där du går ner i vikt och den där du går upp i vikt. Se till att få rätt sorts styrketräning.

 158. Jocke skriver:

  Aktivarium

  Tack för tipsen. Kör redan på gainer och whey 80 och tidigare när jag gymmat har jag kört 8-10 reps. Dock så åt jag nästan så jag sprack vid varje måltid istället för att fördela det jämnt över dagen. Jag gick också upp bra i vikt men det blev för jobbigt att hålla i och till slut tappade jag aptiten och blev nästan illamående så fort jag tänkte på mat så jag la ner mitt projekt och har nu tappat allt jag gick upp. Ska prova att, som du säger, äta oftare istället nu när jag gör ett nytt försök.

 159. Matias skriver:

  Aktivarum:

  ”Det finns två sorters styrketräning, den där du går ner i vikt och den där du går upp i vikt. Se till att få rätt sorts styrketräning.”

  Det finns en sårts styrketräning, den där du blir starkare! Hahaa ;) Men detta kan man göra på två sätt. Första är att öka muskelmassan. Andra är att göra dom redan existerande musklerna starkare, sk. nerv och muskelcell aktiverande träning.

  Muskel träning ska inte handla om utseende utan om power!

 160. Erik LL skriver:

  Jocke: Detta fungerar för mig. Kaloriintaget måste vara högre än det du förbränner. Jag gymmar tre gånger i veckan och jag kör 2×10-12 reps. 2x i veckan kör jag överkropp och en gång i veckan kör jag ben+mage. Om muskelfördelningen inte funkar så byter jag till 2x ben under en period. Det viktigaste här är att man lyfter så tungt man bara orkar. Fria vikter är mest effektivt om man har rätt teknik, men skaderisken kan öka med felaktig teknik och det är i sin tur mycket vanligt att folk har dålig teknik. Uppepå det så är det inte så kul att stå där som smal med en massa spännisar runt sig så jag kör maskiner istället och det fungerar alldeles utmärkt. Vanan är så pass viktig att jag satsar på det där jag känner mig bekväm.

  Det är mycket viktigt att vila också mellan träningen. Håll inte på att blanda med löpning och liknande, det bränner bara mer kalorier och ger mindre viktökning.

  Jag försöker äta så mycket som möjligt vid de fasta måltiderna, men oftast är det bara något mer än jag brukar göra. Istället för att äta massor av olika saker till frukost så lägger jag till ingredienser i det jag äter. Så till yoghurt och corn flakes lägger jag till russin. Sedan äter jag mellanmål två gånger om dagen. På förmiddagen räcker det med en banan. På eftermiddagen äter jag en banan, minst 50g jordnötter (protein + fett, massor av kalorier) och en gainer (ca 500 kalorier). Sedan kvällsmat som vanligt fast lite extra mat och lite olika snacks, tex jordnötter, på kvällen. De dagar som jag gymmar så tar jag också en proteindryck direkt efter träningen och i samband med lunch.

  Gainers är dyra och behövs egentligen inte men för mig är det mycket lättare att dricka 500 kalorier än att äta dem.

  Viktigast av allt är att skapa en vana. Både med träningen och ätandet.

 161. Lena skriver:

  Medborgare X:

  #132
  ”När det gäller Gina Tricot så kan man återigen konstatera att det är en man, i detta fall Jörgen Appelqvist, som har grundat och som nu leger och utvecklat företaget på ett framgångsrikt och lönsamt sätt. Han skapa arbetstillfällen och han skapa skatteintäkter till samhället, så att välfärden kan bibehållas och utvecklas för alla medborgare.”

  Det låter inte så ”jämställdistiskt” att insinuera att kvinnor inte är kapabla att starta och driva lönsamma företag!?

  Designern Karin Jimfelt-Ghatan, Per Holknekt och Christer Andersson har ju t ex startat kläddesignbolaget Odd Molly år 2002.
  Verkställande direktör är Christina Tillman.

  http://oddmolly.com/about/story

  År 2010 var deras omsättning 355,6 miljoner. De har idag återförsäljare i 40 länder.

 162. Jocke skriver:

  Erik LL

  Tack för tipsen! Var lite grejer där som jag inte har tänkt på. Russin och jordnötter låter som bra komplement så det ska jag börja med.

  Viktigt för mig är nog att fördela ätandet lite över mer spritt över dagen så inte varje måltid blir en plåga, som det blev sist jag försökte.

  Har tröttnat så mycket på min spinkighet nu så nu tänker jag inte ge upp så lätt.

  Känns ju ganska komiskt att man ska behöva slita som ett djur för att gå UPP i vikt när man ständigt bombarderas med information om bantningskurer och mirakeldieter för det motsatta problemet. Det blir som att leva i en upp- och nervänd värld ibland. Om det är någon överviktig som läser det här; tänk dig själv om det skulle stå på löpsedlar varannan dag: ”Så går du upp 10 kg på 5 veckor”. Så är det för mig. Men jag klagar inte utan finner det bara lite komiskt.

 163. Ulf skriver:

  @Lena,

  Det låter inte så “jämställdistiskt” att insinuera att kvinnor inte är kapabla att starta och driva lönsamma företag!?

  Det skrev han å andra sidan inte:

  Men var är de feministiska kvinnorna som ens försöker göra någonting motsvarande?

  Se t.ex. Trögt för kvinnligt företagande

  Antalet kvinnor som driver företag ökar, dock går det mycket långsamt visar en ny rapport. Endast var femte styrelseledamot är kvinna, en ökning med 2,5 procentenheter på tio år.
  [...]
  - Man blir fundersam eftersom det hela tiden avsätts pengar till detta, både av tidigare regeringar och den nuvarande regeringen

  Så det satsas och satsas på att kvinnor skall starta eget, men gensvaret är mycket dåligt. Varför? kan man diskutera. Anita du Rietz hade en hypotes i seminariet Farväl till Feminismen? (första föredraget). Thomas Gür hade en annan förklaring lite senare.

 164. Tycker det är så himla osmakligt att säga sådär. Ideal är aldrig bra, då alla ser olika ut. Men att säga att en person behöver äta mer för att de är smala, är precis som att be någon tjock att banta.

 165. Lena skriver:

  Ulf:

  Nej han skrev det som jag även citerade:

  ”“När det gäller Gina Tricot så kan man återigen konstatera att det är en man, i detta fall Jörgen Appelqvist, som har grundat och som nu leger och utvecklat företaget på ett framgångsrikt och lönsamt sätt. Han skapa arbetstillfällen och han skapa skatteintäkter till samhället, så att välfärden kan bibehållas och utvecklas för alla medborgare.”

 166. Ulf skriver:

  @Lena,

  Jo, jag såg det. Det är iofs inte osakligt eller ens insinuant att konstatera att det är mycket vanligare att män startar företag. Endast var fjärde företagare är kvinna (som jag råkade klippa bort ur mitt citat).

  Det betyder naturligtvis också att det finns kvinnor som startar företag. Det är bara betydligt mindre vanligt än att män gör det.

 167. Pelle Billing skriver:

  Torstensson,

  ”Såg att du fick kommentarer på folk som tyckte det var förfärligt att du gjorde en bedömning, jag tycker det är förfärligt att folk är så lättkränkta.”

  Det förvånade mig att det var så laddat. Jag tänker i medicinska termer, inget annat, och om bilden inte manipulerats mer än jag tror så behöver kvinnan där äta lite mer. Inget konstigt med det.

  Sedan talar vi om en känd fotomodell, inte en privatperson. Har man som jobb att exponsera sin kropp får man faktiskt tåla betydligt mer än en som inte har det. Jag får till exempel massor av kängor för att jag har blogg och säger saker om jämställdhet, och pallar jag inte det får jag väl göra något annat. Samma med fotomodeller.

 168. Lena skriver:

  Ulf:

  Jag tror inte heller att alla framgångsrika företag är de som nödvändigtvis fått statliga bidrag, enligt artikeln ”Trögt för kvinnliga företagare”. Är inte heller någon bidragssupporter.

 169. Ulf skriver:

  @Lena,

  Nej, det är nog till och med så att om man inte brinner för att starta företag, och har en bra affärsidé, kommer de där pengarna inte hjälpa i alla fall. Det är nog mest ett utslag av att byråkrater och politiker förstår väldigt lite om vad som gör att människor startar företag.

  Återstår analysen om varför kvinnor i så liten utsträckning startar eget. Jag tipsar åter om du Rietz’s föredrag, där hon också menar att andelen kvinnligt företagande i stort sett aldrig varit så låg som nu (åtminstone så långt tillbaka som 1600-talet, då den var mycket högre än idag).

 170. Lena skriver:

  Ulf:

  Eftersom du nu svarar i Medborgare X ställe..:)

  Det var inte insinuerande att det fanns färre kvinnliga företagare. Utan som han skrev ”återigen konstatera att det är en man”(……..),som har grundat och som nu leger och utvecklat företaget på ett framgångsrikt och lönsamt sätt. Han skapa arbetstillfällen och han skapa skatteintäkter till samhället, så att välfärden kan bibehållas och utvecklas för alla medborgare.”

  Nej det var kanske fel att säga ”insinuera”, för det var ju mer en konkret uppfattning från hans sida! Jag menar dock att det finns många exempel på kvinnor som även kan driva bolag framgångsrikt i motsats till Medborgare X åsikt. Och utan statligt stöd eller kvotering.

 171. Jocke skriver:

  Sofia Capel

  Håller med dig där. Jag tycker Pelle har rätt i allt han säger vanligtvis men nu kanske han uttryckte sig lite klumpigt.

  Men tycker inte det är bättre att kalla det för sjuka ideal heller, som jag vet att många gör (många feminister bl a). Det är lika osmakligt. Det är som att säga att alla som ser ut sådär (vilket vissa gör av naturen) ser sjuka ut. Tjejen på bilden kanske äter sunt och bra, men ändå är väldigt smal pga en hög ämnesomsättning eller nåt.

  Dessutom så undrar jag hur politiskt korrekt det är att säga att tjejen på bilden är snygg? Får man ens göra det utan att bli stämplad som någon som hyllar ”skeva ideal”?

 172. Ulf skriver:

  @Lena,

  Eftersom du nu svarar i Medborgare X ställe..:)

  Ja, inte för att Medborgare X behöver någon hjälp att svara för sig. :)

  Men det är kul att få vara med och leka.

 173. Lena skriver:

  Ulf:

  Jag är inte så kinkig. Kan leka med flera. :-)

 174. Jocke: Jag äter rätt mycket och ofta och väger ändå just under 40 kg. Jag är smal och har hela livet fått höra att jag ”måste äta”. Sjukt irriterande och nedlåtande.

  Tjejen på bilden är jättesnygg, inget fel med att säga det.

  Det här är vad jag kallar sjuka ideal: http://www.stylehog.com/images/blog_alexandra_shulman_size_zero.jpg

  Men egentligen är ideal sjuka öht. När vi lever i en värld av mångfald, varför ska bara en kroppstyp representeras och eftersträvas?

 175. Lena skriver:

  Ulf:
  ”Jag tipsar åter om du Rietz’s föredrag, där hon också menar att andelen kvinnligt företagande i stort sett aldrig varit så låg som nu…”

  Hinner inte kolla allt nu. Dock intressant! Redan 1720 startade även kvinnor viss skråverksamhet och de var ju även delaktiga som hustrur till de företagande männen. De tilläts inte hantera sin egen ekonomi utan man förrän 1921. Men de var tydligen ändå villiga att starta eget.

  Min spontana tanke gällande det minskade företagandet för kvinnor idag kan möjligen vara den statliga synen att som även uttrycks i föredraget, att ”kvinnor förväntas vara okunniga”. Entreprenörskap är ju ändå en kreativ kraft. Och eventuellt dräneras den av för mycket ”kvinnoprojekt” hit och dit.

 176. Ulf skriver:

  @Lena,

  En av hypoteserna var också att idén att staten skulle ha monopol på omvårdnad (vårdsektorn, skolan, m.m.) slog ut stora mängder kvinnodrivna företag, och tvingade kvinnorna att ta lågavlönade jobb i offentliga sektorn istället.

  Ett intressant perspektiv, inte minst när ”profithungriga män” tas till som argument mot privata alternativ inom vården. Enligt du Rietz är snarare ”den Goda Staten” de kvinnliga företagarnas värsta fiende… Det hör man inte så ofta. :)

 177. Lena skriver:

  Ulf:

  ”Enligt du Rietz är snarare “den Goda Staten” de kvinnliga företagarnas värsta fiende… Det hör man inte så ofta”

  Det låter ju inte helt omöjligt.Tvingas människor hitta försörjning utan statlig hjälp så måste ju även viss kreativitet skapas.

  Idag finns ju ändå en del möjligheter för privata alternativ gällande omvårdnad. Den skulle nog ändå behöva regleras något, så långe de tillförs statliga medel om vi ser på t ex Carema Care..

  Detsamma gäller alla förskolor som får statliga bidrag och driver verksamheten så kostnadseffektivt som möjligt med följden av taskig kvalité på både personal och resurser. Borde hellre vara antingen eller gällande statliga medel.

 178. Jenny Kristiansson skriver:

  Jocke #154

  yes yes yes NinniTokan har redan tipsat mig om ”Pink Prison” och jag ska kolla upp den så fort jag bara kan. Jag ska definitivt hädanefter leta efter min genre. Konstigt nog har jag aldrig ens tänkt tanken på att det kanske finns porrfilm som är mer riktad till kvinnor. Det är så lätt att hitta den där mainstream porren på nätet, jag har väl helt enkelt varit lat.

 179. Matias skriver:

  Jocke:

  ”Men tycker inte det är bättre att kalla det för sjuka ideal heller, som jag vet att många gör (många feminister bl a). Det är lika osmakligt. Det är som att säga att alla som ser ut sådär (vilket vissa gör av naturen) ser sjuka ut. Tjejen på bilden kanske äter sunt och bra, men ändå är väldigt smal pga en hög ämnesomsättning eller nåt”

  Du har rätt, men jag försökte inte säga att det är sjukt att se ut så där, utan att en sån här modellaktig smalhet är ett ohälsosamt ideal att sträva efter. Människor är olika, vissa smalare vissa rundare, men i vår kultur har endast övervikt gjorts till ett problem som man kan klaga över. Smala människor som jag själv kan få höra precis vad som helst om vårt utseende, men överviktiga människor får man inte kommentera och man borde inte få heller. Jag förstår mycket väl vad du menar och din ilska är helt berättigad och jag ber om ursäkt för att jag uttryckte det som jag gjorde. Jag borde ha vetat bättre eftersom jag tidigare själv fått skit för mitt utseende.

 180. Ulf skriver:

  @Lena,

  Ett klassiskt outsourcingproblem, så som industrin fick lära sig den hårda vägen under 90-talet och framåt. Det man måste lära sig är att skriva kontrakt som innehåller den typ av kontrollmekanismer och krav som behövs för att man skall kunna säkra tillgång och kvalitet. Det krävs delvis en annan kompetens och helt andra rutiner. Har man skrivit ett dåligt avtal är det inte enkelt att rätta till i efterhand.

  När politikerna satte igång kanske denna erfarenhet inte alltid togs tillvara. Dessutom blir det ju ”bråttom” att lägga ut på entreprenad och hinna få genomslag innan nästa val, så man inte står med barnsjukdomarna mitt i valkampanjen. :)

  Företag kan ju jobba med lite längre horisont, när man inte har en opposition i kulisserna som hotar med återställare så fort de får möjlighet.

 181. Jenny Kristiansson skriver:

  Matias #157

  ”Om kvinnor vill ha mera porr, riktat till kvinnor, ska kvinnor skapa en efterfrågan på det.”

  Japp som jag precis skrev till Jocke så ska jag banne mig göra det nu. Som sagt tanken har aldrig slagit mig tidigare att det skulle kunna finnas porr riktad till kvinnor. Stupid me.

  ”Förövrigt tycker jag att det är konstigt att man vädjar för en kvinnlig porr, borde man inte vädja för en ömsesidig porr som män och kvinnor kunde tilsammans njuta av?”

  Du är kanske inne på ett bra spår här. Någonting jag har funderat över är att så många män verkar tända på analsex. Alltså analsex mellan man/kvinna, där kvinnan tar emot så att säga. Också när man dejtar män verkar de flesta ha testat i alla fall några gånger. Jag dömer inte. Jag bara funderar över om det är så mycket skönare än penis- slida. Eller är det för att det är lite kinky? Det känns som om analsex förekommer i nio av tio porrfilmer. Överlag vill jag att porren ska vara så varierad som möjligt, det ska finnas något för alla. Det behöver nödvändigtvis inte vara jämlikt eller passa både en man och en kvinna som sitter och kollar samtidigt. Man kan tända på varandras lustar.

  ”Jag föredrar det gemensamma, så jag kan dela mina oskyldiga perversioner med en sund och frisk tjej som inte känner sig könsdiskriminerad och är i ständig kamp med sin egen kroppslighet. Jag vill inte att “min porr” gör det svårare för henne.”

  Jag tror inte att de flesta kvinnor tar illa vid sig av porr. Den kvinnliga porrskådisen i filmen lever ett så otroligt annorlunda liv än en själv och har gjort så oerhört annorlunda val än en själv, så man kan bara inte känna igen sig i henne. Könsdiskriminerad kan man som kvinna bara känna sig om man vet med säkerhet att tjejen i filmen är tvingad till det genom trafficking eller liknande. Vilket är svårt att veta och det är nog det som ibland får mig att välja att inte se på vissa filmer. Jag håller mig gärna till amatörporr just av den anledningen.

  ”Jag väljer en kåt och “ful” tjej anyday över en vacker, sexig och hämmad för den kåta tjejen är ändå vackrare i sin kåthet. Och hur är det om båda är kåta? No, då är skillnaden så minimal att det inte spelar någon roll, alltså kåthet SER bäst ut.”

  Håller med dig fullständigt. Finns inget sexigare än en kåt man. Och den blicken kan man känna igen på fem mils avstånd :-)

 182. krakel skriver:

  Angående porr verkar vissa människor propagera för att ”män vill ha” en viss sorts porr. Alltså herre-min-gud vilken mansförakt. Normerna i porrvärlden är helt knullade åt skogen, so to speak, och även modevärlden följer efter. Samma sak med konstvärlden. I viss mån även feminismens/queerismens ”normer ska krossas för krossandets skull”-ideologi (”krossa-norm-normen”). Eskapism föder eskapism. Man försöker fylla sitt inre tomrum med något som skapar ett större tomrum och så måste man radikalisera fyllmaterien för att få samma effekt som tidigare, vare sig det är porr, droger, konceptuell konst, postmoderna teorier, vänsteraktivism eller mode.

 183. krakel skriver:

  Sofia Capel,

  ”Jag äter rätt mycket och ofta och väger ändå just under 40 kg. Jag är smal och har hela livet fått höra att jag “måste äta”. Sjukt irriterande och nedlåtande.”

  Jag förstår att det är irriterande, men är det nedlåtande? Här är ett typiskt exempel på hur feminismen dyrkar en offerroll, det är du som definierar vad som är nedlåtande eller inte – du minns vad man sa på lågstadiet, om du inte blir arg så är det inte kul att retas längre – och det här är precis samma sak, det är hur du reagerar som definierar om det är nedlåtande eller inte, om inte du ser det som nedlåtande är det inte det. Visst är det enkelt att säga för mig, men det handlar om att vänja sig av ett mönster (”avprogrammering”) och är något det finns väl utarbetade tekniker för att bemästra, tillsammans med en stärkt inre självkänsla.

 184. Andreas skriver:

  ”Visst kan det vara så att just denna kvinna är ovanligt smal i sig själv, men det förändrar inte frågeställningen.)”

  Jag tycker ändå det.

  Många tjejer är extremt smala i sig själva. Bl a mina två ex, och jag älskar det!

  Dom kunde inte lägga på sig, utan var små och spinkiga naturligt(kunde inte lägga på sig), precis som hur vissa tjejer är mulliga naturligt.

 185. Lena skriver:

  Undrar om inte en del smala killar älskar spinkiga tjejer för det ger en känsla av att vara mycket större själva? Precis som svaga män föredrar mindre starka tjejer för de ger dem en känsla av att vara starkare. Finns givetvis undantag!

  En tidigare pojkvän reflekterade lite snabbt kring mycket smala modeller. Han menade att många kända designers (t ex Lagerfelt) ju vara homosexuella. Och de föredrog ju egentligen män. Därför blev ju även modet mer spinkiga kvinnliga modeller utan kvinnliga kurvor, höfter eller större bröst.

 186. Medborgare X skriver:

  Karin!

  Om du läser min kommentar lite noggrannare så efterfrågade jag ”feministiska kvinnor”. Det är de som ständigt skriker efter ”rättigheter” och specialbehandling för kvinnor. Men med ”rättigheter” följer ”skyldigheter”. Idag är det främst män som ”tar ansvar” för att starta företag och skapa nya jobb och se till att det byggs upp ett välstånd som kan finansiera den allmänna välfärden (som till största del utnyttjas av kvinnor).

  Jag känner också till Gudrun Sjödén. Hon borde ju vara en god förebild för dessa feministiska kvinnor som ständigt beklagar sig och gnäller över de trådsmala modellerna och alla ”normer” som ”förtrycker” alla stackars viljelösa feministiska unga kvinnor.

  Varför bär de då inte kläder från Gudrun Sjödén och gynnar hennes företag? Eller ännu heller, startar egna klädföretag inspirerade av Gudrun Sjödén?

  Detta är ju tyvärr ett generellt beteende bland feministiska kvinnor. De lägger enormt mycket mer tid på att gnälla över saker de inte gillar (som utseendet på modellerna) eller kräva att de ska bli ”kvoterade” in i styrelsen till redan existerande företag, än att själva ta ansvar och starta egna företag. Överhuvudtaget är det svårt att hitta feministiska kvinnor som lever som de lär.

 187. Medborgare X skriver:

  Lena!

  Jag har inte alls ”insinuerat” att kvinnor inte skulle vara kapabla att starta företag.

  Men om man, som feministerna gör, ständigt vill ha specialbehandling för kvinnor (som ”kvotering” och särlagstiftning) och kräver att kvinnor ska få MINST 50 procent av alla höga poster i samhället så måste man i rimlighetens namn också börja kräva att kvinnor starta MINST hälften av alla nya företag, anställer MINST lika många arbetslösa, betalar in MINST lika mycket skatt som män, etc.

  Med ”rättigheter” följer ”skyldigheter”!

 188. per hagman skriver:

  Kvinnor har tjatat om att de vill styra större företag… i nu 300 år.

  Personligen känner jag ej till ett enda fall , av en kvinna som har utvecklat ett större företag genom egenförmåga …någonsin.
  Peka på någon …åtminstone ett kvinnfolk …som har lyckats med den prestationen.

  Mer representativt för kvinnor , är dessas småskaliga företag.

  Cirkusen ”Kvinnor kan mässorna” var just ett uttryck för denna småskalighet.

  Per Hagman

 189. Matias skriver:

  Jenny Kristiansson:

  ”Du är kanske inne på ett bra spår här.”

  Jag är kanske lite naiv i min tro på att jämställdhet borde handla om ömsesidighet istället för oberoende, som den gör idag.

  Bro and sis before ho!

 190. Matias skriver:

  per hagman:

  ”Personligen känner jag ej till ett enda fall , av en kvinna som har utvecklat ett större företag genom egenförmåga …någonsin.”

  Coco Chanel?

 191. Lena skriver:

  Per Hagman!

  Hur många större företag har du själv startat som man?

 192. Lena skriver:

  Per Hagman och Mx:

  Tyvärr låter ni inte bättre än ett par mansgrisar. Ni är kanske annat i verkligheten men i er text speglas annat. Det finns hur många kvinnor som helst som startar företag och jag känner flera! Tydligen fakta som er typ av man inte klarar av att ta in!

  Får jag gissa att ni är Kristdemokrater?

 193. Ulf skriver:

  @Lena,

  Jag tycker nog att det varit alldeles för mycket fokus på storföretag ett tag – en naturlig följd av industrialismen, kanske? Nu är det mer intressant att se till spännande små till medelstora företag.

  Jag har länge tyckt att det är problematiskt för kvinnor att de så länge skytt de tekniska utbildningarna. När jag valde ingenjörsutbildning klagade många av mina tjejvänner på att jag ville ”jobba med maskiner” i stället för med människor. Hela min karriär har jag jobbat intensivt med människor, med arbetssätt, relationer, och – för all del – också med datorer. Och med tiden har mjukvarubranschen utvecklats till en av de mest bördiga markerna för eget företagande, inte minst för små företag med hela världen som marknad.

  Tyvärr är kvinnor nu betydligt mindre skickade att utnyttja denna möjlighet, men endast på grund av egna val.

  Under de 20 år jag varit i mjukvarubranschen har det skrikits efter kvinnor. Jag och andra har besökt högstadieskolor för att försöka inspirera tjejer att söka tekniska utbildningar. Likafullt har intresset varit mycket lågt. Trots alla ouvertyrer till kvinnor är det fortfarande bara ca 20-25% som söker sig till tekniska utbildningar.

  (Utom till kemiingenjör – den ingenjörsgren som enligt Arbetsförmedlingen har sämst framtidsutsikter).

 194. Lena skriver:

  Medborgare X:

  Du har klagat på kvinnors oförmåga att dra in skatteintäkter och driva företag vid flera tillfällen! Bara för att du inte gillar feminister, så har det inget med kvinnors förmåga att driva företag att göra! Nu senaste ovan med följande text i kommentar nr 132:

  “När det gäller Gina Tricot så kan man återigen konstatera att det är en man, i detta fall Jörgen Appelqvist, som har grundat och som nu leger och utvecklat företaget på ett framgångsrikt och lönsamt sätt. Han skapa arbetstillfällen och han skapa skatteintäkter till samhället, så att välfärden kan bibehållas och utvecklas för alla medborgare.”

  Och som jag sade senare, nej det var ingen insinuation. Utan helt enkelt din uppfattning om kvinnors sämre intelligens!

 195. Lena skriver:

  Ulf:

  ”Jag tycker nog att det varit alldeles för mycket fokus på storföretag ett tag – en naturlig följd av industrialismen, kanske? Nu är det mer intressant att se till spännande små till medelstora företag.”

  Den största gruppen företagare i landet är främst små och medelstora företag idag. I den gruppen befinner sig även många män!

  ”Tyvärr är kvinnor nu betydligt mindre skickade att utnyttja denna möjlighet, men endast på grund av egna val.”

  Det finns ju även andra områden än teknik som ni jämställdister främst tycks syssla med! Och även andra områden än omvårdnad för kvinnor att starta företag inom, vilket även sker. :)

 196. isa skriver:

  @Medborgare X: ”Idag är det främst män som “tar ansvar” för att starta företag och skapa nya jobb och se till att det byggs upp ett välstånd som kan finansiera den allmänna välfärden (som till största del utnyttjas av kvinnor). ”

  Är det inte därför det är så bra att det startas grupper för kvinnor så att de skall lära sig att starta eget! och driva företag så att vi också kan dra vårt strå till stacken/samhället, för självklart vill jag bidra till bra samhälls klimat/välstånd.

  Idag verkar kvinnor väldigt lata på den fronten, kvinnoidealen/prinsess rollen har gjort kvinnor lata. De styr och ställer med pekpinnar på hur män skall göra, vad män skall göra,….kvinnorna själva? Styrande hemliga ledare?
  Män sätter upp kvinnor på en pedistal och låter dem bara vara vackra, inte ska du behöva göra det min söta prinsessa!. Låt mig jobba så kan du vila?! :s

  Hur ska jag som kvinna slå mig in i arbetslivet om jag aldrig får en chans att visa vad jag kan, bli tagen på allvar,, känna mig delaktig i samhället?
  Ibland verkar det som att män är rädda att de blir av med sina jobb för att kvinnor får er inflytande. Men va? är det verkligen så då? Nja jag tror inte det. Bara för att kvinnor hamnar på tunga poster betyder det inte att män flyttar på sig. De blir ju givetvis mer konkurrans. Män behövs ju även på de offentliga yrkena inte bara på de fina toppjobbs yrkerna.

 197. Medborgare X skriver:

  Lena!

  Nej, jag är varken kristdemokrat eller anser att kvinnor är mindre intelligenta. Däremot anser jag att feminister ofta visar upp en väldigt stor dubbelmoral. De har ett väldigt fokus på att ge kvinnor ”rättigheter” och att framställa kvinnor som ”offer”, men är inte alls lika intresserade av att kvinnor ska behöva utsättas för korresponderande ”skyldigheter” och att ställa krav på kvinnor. Allra minst på sig själva!

  Jag är övertygad om att kvinnor är lika kapabla att starta och driva företag som män. Jag är övertygad om att kvinnor har samma förmåga som män att arbeta, generera välstånd och bidra med skatteintäkter till samhället.

  Men för att det ska ske så duger det inte med att ”kvotera” in kvinnor i styrelser och höga positioner i samhället eller att ge kvinnor specialvillkor och särlagstiftning. Det krävs att kvinnor får både samma ”rättigheter” och samma ”skyldigheter” som män har. Det krävs att kvinnor har samma krav på sig att prestera och ansvara för sin egen försörjning.

 198. isa skriver:

  @Per hagman: ”Personligen känner jag ej till ett enda fall , av en kvinna som har utvecklat ett större företag genom egenförmåga …någonsin.
  Peka på någon …åtminstone ett kvinnfolk …som har lyckats med den prestationen.”

  Isabella löwegrip driver FEM, FEM företag och omsätter miljontals kronor. Hon är hand plockat till att gå den utbildning hon nu pluggar i Schweiz, en affär/investerar utbildning. Endast ett fåtal personer får gå den utbildningen. Hon är yngst bland 40åtriga företagsmän. Det är imponerande.
  Finns en tjej som heter Ida som driver ett företag som heter Rapunzel (internetshopping) omsätter BIG money.
  Så visst finns det drivegna kvinnor i affärsbranchen! Det är alldeles för trångsynt att tro att inte kvinnor kan driva företag för det kan dem!

 199. isa skriver:

  @ Med. X ”Det krävs att kvinnor får både samma “rättigheter” och samma “skyldigheter” som män har. Det krävs att kvinnor har samma krav på sig att prestera och ansvara för sin egen försörjning. ”

  Men med det krävs det också MÖJLIGHETER, ni snackar om rättigheter och skylldigheter, jag vill lägga till MÖJLIGHETER!!! :D

 200. Lena skriver:

  Mbx:

  ”Jag är övertygad om att kvinnor är lika kapabla att starta och driva företag som män. Jag är övertygad om att kvinnor har samma förmåga som män att arbeta, generera välstånd och bidra med skatteintäkter till samhället. ”

  Det var bättre. ;-)

  ”Men för att det ska ske så duger det inte med att “kvotera” in kvinnor i styrelser och höga positioner i samhället eller att ge kvinnor specialvillkor och särlagstiftning.”

  Nej och kvotering sker ju åtminstone inte i det privata näringslivet i Sverige idag. Eventuellt har viss kvotering tillämpats på någon statlig myndighet har jag för mig. Är annars övertygad om att de flesta i näringslivet varken vill bli intagna genom kvotering eller tillämpa kvotering själva.

  ”Det krävs att kvinnor får både samma “rättigheter” och samma “skyldigheter” som män har.”

  Vill även poängtera igen. Att många kvinnliga företagare varken har använt sig av statliga bidrag eller andra eventuella kommunikativa ”kvinnosatsningar”. Det finns även bidrag för män. Tror inte själv på bidrag när det gäller entreprenörskap.

  ”Det krävs att kvinnor har samma krav på sig att prestera och ansvara för sin egen försörjning. ”

  De flesta kvinnor kan väl försörja sig själva idag!? Däremot är det väl även upp till alla män som satt sig i en situation med någon ”prinsessa”, som inte lyfter något eget finger. Att ta ansvar för just det valet.

 201. Medborgare X skriver:

  isa!

  Intressant att du tar upp just Isabella Löwengrip. Hon är ju en av de unga kvinnor som bäst symboliserar att det är fullt möjligt för kvinnor att starta företag och vara framgångsrik med det. Men om det är någon kvinna i Sverige som fått enormt mycket kritik av feminister, och kanske då speciellt feministiska kvinnor, så är det just Isabella Löwengrip!

  Det om något visar hur destruktiv den feministiska rörelsen är och vilken usel kvinnosyn den har. Istället för att hylla Isabella Löwengrips framgångar och se dessa som en förebild för andra kvinnor så ifrågasätter och kritiserar man henne.

  Kvinnor har samma möjligheter som män att både utbilda sig (vilket t.o.m. fler kvinnor än män gör), satsa fullt ut på jobbet och karriären, starta egna företag och att nå toppositioner i samhället. Naturligtvis är och ska det vara en tuff konkurrens. Kvinnor ska inte få någon som helst särbehandling eller extra hjälp på vägen. Lika villkor ska gälla oberoende av kön.

  Om fler kvinnor satsade på eget företag så skulle dessutom andelen kvinnor i ledande positioner snabbt öka. Det är ju faktiskt ägaren som beslutar vem som ska vara VD och vilka som ska sitta i styrelsen. Dessutom medför fler nya framgångsrika företag att många arbetslösa kan få jobb, vilket är bra för landet som helhet!

  Men istället för att uppmuntra fler kvinnor att gå i Isabella Löwengrips fotspår så spyr många feminister skit över henne och ropar på mer ”kvotering”, mer särbehandling av kvinnor och mer bidrag till kvinnor. Det är dubbelmoral och det visar att de har en både dålig kvinnosyn och en dålig syn på jämställdhet.

 202. isa skriver:

  http://www.dn.se/insidan/insidan-hem/jag-duger–oavsett-vad-jag-presterar

  Kvinnor presterar också! Men ibland blir det prestationsångest. Kvinnor känner givetvis press på sig att lyckas och bli framgångsrika, precis på männen, ibland prestera ännu högre för att visa att jag kan och lite till, lite bättre än killar.

 203. Lena skriver:

  Medborgare X:

  ”…fått enormt mycket kritik av feminister, och kanske då speciellt feministiska kvinnor, så är det just Isabella Löwengrip!”

  Min och ett par andra kvinnors upplevelser på nätet är att många kvinnor inte ställer sig bakom företagsamma kvinnor. Däremot både stöttar och ser de upp till män. På det sättet kan kvinnor förstöra för varandra. I jämförelse med män som ofta respekterar varandra på ett annat sätt. Jag vet inte om de kvinnorna var feminister. Däremot var de flesta mer åt vänsterhållet. De tycks ofta tro att andra får allt serverat utan egen ansträngning.

 204. Medborgare X skriver:

  Lena!

  Självklart vill den stora majoriteten kvinnor som befinner sig i näringslivet och som kämpat sig uppåt till bra positioner inte ”kvoteras” in till de högsta positionerna. Då skulle ju alla se dem som mindre kompetenta och förstå att de sitter på sin höga post enbart på grund av sitt kön. Det finns ju många kvinnor som tagit sig hela vägen upp utan några feministers hjälp och utan någon ”kvotering”. Det visar ju att kvinnor kan!

  Även om många kvinnliga företagare inte har använt några bidrag eller fått någon riktad hjälp så vet alla att den typen av satsningar finns och att det slussas ut miljontals kronor till kvinnor som startar företag. Detta snedvrider både konkurrensen och det snedvrider synen på kvinnor som företagare. Istället för kvinnor kan så blir bilden att kvinnor kan bara om de får extra hjälp av pappa staten. Det är varken bra för kvinnor som grupp eller för jämställdheten.

  Visst är det många kvinnor som försörjer sig själva, men kvinnor har fortfarande möjligheten att 1) i högre grad än män förlita sig på att partnern ska ta huvudansvaret för familjens försörjning och 2) skaffa barn och på så sätt få extra försörjningshjälp av samhället (barnbidrag, betald föräldraledighet, underhållsbidrag, bostadsbidrag, etc.). Så länge som lagen ger kvinnor speciella rättigheter vad gäller barn, föräldraskap och vårdnad så har kvinnor den möjligheten.

  Dessutom är det fortfarande så att män via transfereringar i skattesystemet försörjer kvinnor med i genomsnitt 1 miljon under livet.

 205. Medborgare X skriver:

  isa!

  Om du läser artikeln så ser du att för kvinnor så problematiseras detta och man har t.o.m. ett namn för detta, ”duktig flicka” syndrom. Något motsvarande problematisering finns inte för pojkar. Om de inte presterar så blir de bortvalda (se feministen Sofia Capel som skrev att hon inte ville ha några ”slackers”) och det ses som helt OK att den stora majoriteten av de utslagna, de drogberoende, alkoholisterna och uteliggarna är män. Många feminister har sagt att det inte är något problem att män är överrepresenterade bland de som har det sämst. Där är jämställdheten inte så viktig. Det är viktigare att redan privilegierade övre medelklasskvinnor blir ytterligare lite privilegierade och når upp till den absoluta toppen!

  De tycker att det är ett samhällsproblem att det inte är lika många kvinnor i toppositionerna, men det är inget problem att det är en majoritet män bland de som har det allra sämst i samhället!

 206. isa skriver:

  @ MbX: ”Naturligtvis är och ska det vara en tuff konkurrens. Kvinnor ska inte få någon som helst särbehandling eller extra hjälp på vägen. Lika villkor ska gälla oberoende av kön.”

  Ja men hur lär vi kvinnorna att konkurerra? Männen verkar ha det neturligt. Kand et ha med idrottsliga aktiviteter att göra? Män tävlar. Kvinnor gör också det men heltplötsligt går kvinnor från att idrotta och tävla till att titta på när killarna gör det. Huh? Vad hände där?
  Jag tror om vi skall kunna lära oss att bringa framgångar och ta förluster krävs det att kvinnor övar på det, jag tror lagidrott kan vara en pelar till att skjutsa ut kvinnor som konkurrenskraftiga och drivna kvinnor i arbetslivet.

  ”Men istället för att uppmuntra fler kvinnor att gå i Isabella Löwengrips fotspår så spyr många feminister skit över henne och ropar på mer “kvotering”, mer särbehandling av kvinnor och mer bidrag till kvinnor.”

  Kan till viss del förstå dem, isabella har det ganska väl förspännt i familjen, hon har inte varit fattig som många kvinnor kanske känenr sig, alltså att de börjar på noll, isabella har ju en ekonomisk trygghet sin familj. Det gnisslar lite hos vissa. Vad jag hör ganska ofta så är det inte många killar som gillar henne heller. Och det förstår jag inte alls? Vad är det som är så irriterande med henne?

  Isabella är intressant. Men det finns icke feminister som kritiserar henne också, ”den ensamma flickan”- http://blogg.mama.nu/hosschulmans/2011/11/21/stackars-ensamma-flickan/ .

 207. Medborgare X skriver:

  Lena!

  Jag är tyvärr inte förvånad, varken över det dåliga bemötandet företagssamma kvinnor kan få av andra kvinnor eller att det kom från kvinnor med vänstersympatier. Även de feminister som starkast hävdar att män glider runt på en räkmacka och som tror att kvinnor ”förtrycks” av ”patriarkatet” har ofta vänstersympatier. Många gånger verkar de tyvärr mest drivas av ren och skär avundsjuka.

 208. isa skriver:

  MbX:
  ”Något motsvarande problematisering finns inte för pojkar. ”
  Det har du rätt i, har själv ställt frågan. Om jag förstår dig rätt så menar du ”losern” som inte klarar av att leva upp till de framgångskrav samhället/kvinnorna ställer på männen?!
  Vad kan detta syndrom heta för män?

 209. Lena skriver:

  Medborgare X:

  ”Många gånger verkar de tyvärr mest drivas av ren och skär avundsjuka.”

  Tyvärr tror jag du har rätt. Kanske i kombination med vissa fördomar. Företagssamma kvinnor blir synonymt med bortskämda borgarbrackor..:-)

 210. Medborgare X skriver:

  isa!

  Idrott kan säkert vara ett bra verktyg att få fler tjejer (men också fler killar) att börja tävla. Svenska kvinnliga idrottare har ju under de senaste åren varit väldigt framgångsrika, vilket kanske kan sporra fler att tävla. Även utanför idrottsarenorna!

  Tyvärr har det blivit fult att tävla i dagens svenska skola. Vissa genuspedagoger vill ju t.o.m. hämma pojkars fria lek just för att den hjälper pojkar att utveckla en tävlingsinstinkt. Jag tror tvärtom att skolan måste uppmuntra mer till tävlande. Mer prov. Betyg från första klass. Mer idrott på schemat. Blanda in olika typer av tävlingsmoment i undervisningen.

  Det skulle barnen ha nytta av när de sedan kommer ut i vuxenlivet och ska börja arbeta. Hela näringslivet går ju ut på konkurrens och att kunna erbjuda och leverera de bästa varorna och tjänsterna. Om inte svenska barn och ungdomar lär sig att tävla och konkurrera så kommer på sikt stora delar av det svenska näringslivet att konkurreras ut på den internationella arenan (vilket vi ju redan ser med nedläggningar som AstraZeneca i Södertälje eller SAAB-konkursen i Trollhättan).

  Sverige behöver nya framgångsrika företag, som kan generera nya jobb och nya skatteintäkter till samhället. Annars kommer hela välfärden att kollapsa med tiden! Då finns det varken pengar till pensioner, sjukvård eller omsorg när du och jag blir gamla.

 211. isa skriver:

  @Lena: ”Tyvärr tror jag du har rätt. Kanske i kombination med vissa fördomar. Företagssamma kvinnor blir synonymt med bortskämda borgarbrackor..:-) ”

  Tror snarare på den där gruppmentaliteten som tjejer har, ingen får vara bättre än den andra. Att vara företagsam och burdus/pojkig går inte hem hos flickflickors gäng. Det sticker i ögonen på dem. En drifrtig människa upplever jag är ärlig, för ärlig på gränsen at trampa på tårna, hon tar det hon vill ha.

 212. Medborgare X skriver:

  isa!

  Ja, vad heter det syndromet? Det enda vi fått höra (ofta från feministhåll) är att det existerar en ”anti-pluggkultur” eller en ”machokultur” bland killar och att det är deras eget fel om de misslyckas och därmed inte kan leva upp till de prestationskrav som ställs på dem.

  Vissa feminister, som Matilda Flodin (kd) som sitter som representant i barn- och skolnämnden i Lund, har gått så långt att hon inte tycker att man ska bry sig om pojkarnas problem. Hon säger:

  ”Jag tycker att vi ska sluta gråtrunka över pojkars dåliga resultat…”

  http://medborgarperspektiv.blogspot.com/2011/04/matilda-flodin-en-skolpolitiker-som.html

  Det är ganska visande vilken skillnad det görs på pojkar och flickor!

 213. Lena skriver:

  Isa:

  ”Tror snarare på den där gruppmentaliteten som tjejer har, ingen får vara bättre än den andra. Att vara företagsam och burdus/pojkig går inte hem hos flickflickors gäng”

  Den där typen av gruppmentalitet hör väl även till dem som anammat jantelagen, så hos dem sticker det nog i ögonen för ganska lite. Annars tycker jag det finns ganska många justa tjejer/kvinnor idag som inte behöver vara ”flick flickiga”.
  Det duger bra att vara sig själva och ändå kvinnliga.

  Sedan kan man kanske inte vara för ”burdus” eller trampa andra för mycket på tårna när man driver företag. Det funkar bättre på nätet ;) Det fungerar emellertid inte heller att vara för naiv eller hjälplös.

 214. Lena skriver:

  Medborgare X:

  ”Många feminister har sagt att det inte är något problem att män är överrepresenterade bland de som har det sämst. Där är jämställdheten inte så viktig. Det är viktigare att redan privilegierade övre medelklasskvinnor blir ytterligare lite privilegierade och når upp till den absoluta toppen! ”

  Vem/vilka har sagt det?

 215. Krakel: Det är sjukt nedlåtande att berätta för andra att de bör ändra sin kropp, att påstå eller hinta att det är något fel på min kropp och att jag har valt att svälta mig själv. Det har inget med feminism att göra. Du skulle säkert bli sur om folk kommenterade din kropp och dina matvanor negativt hela tiden.

 216. Mariel skriver:

  jag är supersmal men behöver mer än en stor portion mat. det åt jag nyss för övrigt. behöver en helt ny livsstil.

 217. Lena skriver:

  Mariel:

  Lämnade en kommentar hos dig som tack för uppskattningen! ;)

  Varför jag undrade över dina barns ålder igår var för att det är ganska ovanligt att småbarnsföräldrar tänker, så mycket på att behöva gå upp i vikt. Dels för att det är stressigt med småbarn, dels för att mammor normalt inte går ner i vikt efter ett par födslar..:-)

  Jag är dock ganska smal själv, så det handlar inte om någon avund. Förövrigt hoppas jag att du hittar din livsstil.

 218. Medborgare X skriver:

  Lena!

  Ett exempel är feministen Gustav Almestad (@grovtinitiativ) som svara så här på Twitter:

  Fråga från Medborgare X:

  ”@GrovtInitiativ Ingen kvotering av kvinnor till mansdominerade områden som uteliggare, alkoholist eller självmord.”

  Svar från Gustav Slmestad:

  ”@MedborgareX roligt. men fel. varför skulle en maktfördelningskamp syssla med maktlösa positioner. rent trams.”

  Summa sumarum, att ”kvotera” in kvinnor i maktlösa positioner som uteliggare, alkoholist eller att begå självmord är inte av intresse. Feminismens så kallade jämställdhet handlar inte om de maktlösa positionerna i samhället, enbart om de med makt.

  Har du själv hört någon feminist som tycker att det bör vara lika många kvinnor som män blande de mest utsatta i samhället, som bland uteliggare, drogberoende eller bland dem som begår självmord?

 219. Lena skriver:

  Medborgare X:

  Ok. en bloggare på nyheter 24. Jag är ju emot kvotering. Tror faktiskt att folk som är för kvotering är sådana som inte är så aktiva i näringslivet.

  Dessutom känns det irriterande att kvinnor ska kvoteras in som om vi vore dumma i huvudet. Antar att det finns för mycket stolthet och tävlingsmänniska i mig. :)

  Slutligen så är det ju självklart att samhället ska satsa resurser på att hjälpa uteliggare, alkoholister o.s.v..

 220. Lena skriver:

  Mx:

  Däremot är ju inte syftet att kvotera in social misär på samma sätt som för platser vid skolor och arbetsplatser. Så jag vet inte riktigt om det går att jämföra.Förstår dock din andemening.

 221. Mariel skriver:

  @Lena: såg det! kul :-) ska svara så snart bebis somnat. :-) tack för din förhoppning också!

 222. krakel skriver:

  Sofia Capel,

  ”Det är sjukt nedlåtande att berätta för andra att de bör ändra sin kropp, att påstå eller hinta att det är något fel på min kropp och att jag har valt att svälta mig själv. Det har inget med feminism att göra. Du skulle säkert bli sur om folk kommenterade din kropp och dina matvanor negativt hela tiden.”

  Nej, jag ändrar faktiskt inte åsikt där trots att du tycker det är nedlåtande. Det är hur du bemöter påståendet som gör hur det påverkar dig, och jag i ett ögonblick av generell irritation tog detta som exempel på hur feminismen och post-strukturalister i allmänhet hela tiden vill lägga ansvaret utanför individen (externalisering!! +1 humaniorapoäng!). Visst är det irriterande, men som jag skrev, det är hur du bemöter det som avgör om du tar skada av det eller inte och eftersom det ända vi faktiskt kan styra över är oss själva (trots hur mycket vi än vill förändra alla andra) så är det där man måste börja.

  Därför tycker jag (och här håller vi säkert med varandra) att man måste på ett tidigt stadium lära ut självkänsla och självkännedom till alla människor så att dessa lär sig hantera detta svåra ämne. Här agerar inte feminismen med sin skuldbeläggning (i sin övertro att detta kommer förändra de man skuldbelägger – det gör det inte) – som några direkta förebilder.

  För faktum är att hur mycket du än blir sårad av att folk kommenterar din vikt (eller ex bli påverkad av att se tunna modeller), så är det ända du kan göra för inte bli påverkad av detta – om du inte vill införa nordkoreansk socialingenjör-ism – att hitta strategier för att undvika att bli påverkad (dvs. ändra dig själv). Och så självklart, att vidga människors syn på det mesta här i världen är en jätte bra idé, men som någon sa, man kan inte tvinga människor till förändring och den ända du verkligen kan förändra är dig själv, så varför inte ta den utgångspunkten från början?

 223. [...] kunde jag ana att ett par uppmaningar om att bedöma ett kroppsideal för kvinnor och ett kroppsideal för män skulle leda till hundratals kommentarer inom något dygn (i skrivande [...]

 224. Krakel: Men snälla du, det är upp till var och en att föra sig med respekt och inte kommentera andras kroppar negativt. Jag har inte sagt att jag blir sårad, jag skrev att det är nedlåtande av dem.

 225. Ann skriver:

  Intressant!

 226. Kaffeflickor skriver:

  Tjejen är helt klart för smal, det är inte snyggt alls.

  Det kan knappast råda en brist på modeller som är snygga utan att var onaturligt smala så företaget har ett stort ansvar.

 227. En berättelse skriver:

  Att gå på college är allt och lite till, jag bor i ett främmande land, får ta hand om mig själv, träffar nya kompisar, gör saker som jag aldrig gjort förut, lär mig en massa om cultur, blir bättre i fotboll, lever livet, får en utbildning. Bra va, som en dans på rosor! För mestadels är college livet en dans på rosor, men så finns det dem stunderna då du bara vill ge upp allting och åka hem. Det går skit i skolan, och fotbollen funkar inte alls och man orkar inte prata engelska hela tiden. Jobbiga stunder kommer och går vart du än befinner dig i livet, det är upp till dig om du är en fighter eller om du ger upp. Är det värt att kämpa för, är det värt flera timmars slit, är det värt att vara borta från vänner och familj? Jag hade den tanken igår, är det värt det? jag kom fram till att det är så värt det! visst det är lite mottigt just nu, speciellt med skolan,

  jag vet att biologi var svårt att alla säger att om du ska ta biologi ta det inte på Belhaven, jag vet att det tar tid. Jag la ner flera timmar vajre dag för att plugga till mitt första prov, jag fick 55 p, 5 p ifrån att klara det. Jag ville bryta ihop- all den mödan för ingenting! Men efter lite depptid för mig själv, så tog jag mig i kragen och pratade med min professor och det är löst, rättar jag provet så får jag mina credits och blir godkänd på provet. Det gäller bara att aldrig ge sig, ge inte upp, gräv inte ner sig bara för att det går skit, allt går att lösa och gör det inte det så har du iallafall gjort ditt bästa!

  Som sagt, just nu, denna veckan har vart en tung vecka, med mycket prov, som leder till hemlängtan, men jag har något som jag kämpar för, jag vill det så mycket att jag är beredd på att göra allt för att komma dit. Och förhoppningsvis så kommer jag dit också, och annars så vet jag att jag har gjort mitt bästa. Det är det livet går ut på att försöka. Våga leva ! Och självklart går det lättare när man har underbara vänner som stöttar en, och familjen som man alltid har stöd hos.
  Förhoppningsvis så kommer det att komma upp lite filmklipp här såsmåningom för att visa hur galna,underbara vänner jag har ! så vänta med spänning!!

  OCH….
  Jag förstår inte tjejer som sminkar sig grovt varje dag. Jag tycker bara det är fult när ögonbrynen ser ut som svarta ostbågar. Eller när de där tre lager sminket fläckar sig. Jag stör mig på de som tror de är snygga med massa spackel.Visst är det okej att sminka till sig rejält till fester och evenemang men inte till vardags eller?? Jag vet inte vad ni tycker jag nu har jag sagt mitt!
  Alla är vackra naturliga både på in och utsidan!

  Jag kämpar på! /Lisa

Google